Ko stoji iza hakerskog napada koji je "blokirao" internet

Kao što većina korisnika Twittera i drugih društvenih mreža zna, hakeri su juče napali infrastrukturu interneta, a iako su bezbednosni stručnjaci prvo sumnjali na Rusiju, sada im “ne deluje da je reč o bilo kakvom napadu koji je finansirala neka država”.

Izvor: B92

Subota, 22.10.2016.

21:41

Ko stoji iza hakerskog napada koji je
Foto: Thinkstock

Napad je bio usmeren na sistem naziva internet domena.

Svaki put kad vaš desktop ili telefon treba da učita web stranicu, recimo, http://www.b92.net/, specijalizovani serveri treba da pretvore tu adresu u niz brojeva – IP adresu – kako bi shvatili gde treba da pošalju zahtev. Kompanija koja je hakovana u petak, upravlja delom sistema za nazive domena. Hakeri su poslali toliko zahteva serverima, da su ovi bili potpuno preplavljeni i nisu mogli da funkcionišu.

Takav napad naziva se DDoS (a distributed denial of service attack) napadom i ranije je smatran relativno nesofisticiranim instrumentom i većina njih može lako da se odbije i spreči.

Zbog takvih napada, Google je stvorio Project Shield.

Nažalost, napadi tog tipa su poslednjih godina postali izuzetno česti, a problem je podgrejala činjenica da većina ljudi ne ažurira svoje operativne sisteme. Zbog toga njihovi sopstveni računari postaju deo “botneta” sačinjenih od više hiljada “zarobljenih” mašina.

Brajan Krebs, istaknuti pisac i konsultant u oblasti sajberbezbednosti često je bio meta kriminalaca. Prošlog meseca je pretrpeo veliki napad botneta sačinjenog od hakovanih uređaja. Napad izveden u petak imao je isti “Mirai” sistem, koji je odnedavno javan, tako da može da mu pristupi svako sa prosečnim tehničkim veštinama i iskoristi ga za uspostavljanje svoje mreže uređaja sa DDoS napade.

Bilo ko može biti odgovoran.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: