Pleurobot može da hoda i pliva poput pravog salamandera (VIDEO)

Najnoviji robot švajcarskog Federalnog tehnološkog instituta u Lozani može da oponaša kretnje salamandera (daždevnjaka), kako na tlu, tako i u vodi.

Izvor: klix.ba

Četvrtak, 30.06.2016.

14:44

Pleurobot može da hoda i pliva poput pravog salamandera (VIDEO)
Foto: YouTube Screenshot

Robot je nazvan Pleurobot, a dizajniran je nakon proučavanja rendgenskih snimaka kretanja slamandera. Naučnici su i ranije pravili slične robote, ali novi ima najrealističnije pokrete dosad. Takođe, istakli su da je preciznost robota bazirana na 3D pokretima životinjskog skeleta.

Pleurobot poseduje kosti napravljene 3D štampačem, motorizovane zglobove i elektroniku koja služi kao centralni nervni sistem. Robot ima manje pršljenova u odnosu na životinju, ali su naučnici optimizovali njihove pozicije tako da je kretanje autentično i prirodno. Vođa projekta Auke Ijspert je rekao da robot može da pomogne u boljem razumevanju kretanja pršljenova.

Najniži nivo električne stimulacije kičmenog stuba kod salamandera je povezan s hodanjem, a najviši s plivanjem. Zato robot može da pomogne naučnicima da bolje razumeju povezanost između kičmenog stuba, stimulacije i pokreta pršljenova. U budućnosti bi ovaj projekt mogao da pomogne u razvoju neruprotetičkih uređaja za osobe koima je izvršena amputacija i paraplegičare.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: