WoT – Istorijski kutak – kada ronioci zarobe tenk!

Kada se govori o odnosima Narodne republike Kine i SSSR-a u drugoj polovini 20. veka obično svi uzimaju zdravo za gotovo da su oni bili dobri s obzirom da su obe zemlje bile komunističke u hladnom sukobu sa kapitalističkim Zapadom.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.05.2016.

17:52

WoT – Istorijski kutak – kada ronioci zarobe tenk!
Foto: Wikimedia Commons

Ipak krajem 50ih i tokom 60ih godina prošloga veka tenzije između dve države su bile velike a kulminirale su otvorenim sukobom koji je imao za posledicu zarobljavanje od strane Kineza tada vrhunskog sovjetskog tenka – T-62!

Zahlađenje odnosa

Kako je komunizam prevladao u Kini nakon Drugog svetskog rata logično je da je ta država postala veliki saveznik SSSR-a. To se posebno pokazalo tokom rata u Koreji gde su nastupali praktično sa iste pozicije. Međutim već krajem 50ih godina postaje jasno da ove dve države obe žele da postanu vodeća komunistička sila na svetu i odnosi počinju da bivaju sve hladniji i kreće se u razmatranje različitih spornih pitanja. Jedna od bitnih razmirica između dve države je bilo i pitanje granica u Sibiru jer je Mao Ce Tung u nekoliko navrata ustvrdio kako je krajem 19. veka Carska Rusija iskoristila slabosti Kine i pravila sporazume o razgraničenju na štetu kineske strane. Jedno od spornih pitanja je bilo i ostrvo Ženbao kako su ga zvali Kinezi, odnosno ostrvo Damanski kako su ga nazivali Rusi. Nenaseljeno ostrvo na reci Usuri već krajem 50ih postaje poprište čarki sovjetskih i kineskih graničara, a posle 1964. godine obe strane kreću da gomilaju trupe u regiji.

Zajednički razvoj tenkova

Foto: Wikimedia Commons
Uporedo sa opštim političkim odnosima između dve sile razvija se i saradnja na polju razvoja tenkova, što nas u ovom slučaju najviše interesuje. SSSR Kini isporučuje veće količine T-34-85 tenkova, a i sami Kinezi su razmišljali o proizvodnji ovog modela pa su čak napravili i svoju oznaku Type-58. Interesantno je primetiti je je Kina pored SSSR-a bila jedini korisnik IS-2 teških tenkova, tenkova koji su nosili ime Josifa Staljina. Saradnja se produbljuje i sredinom 50ih godina Kina kreće u proizvodnju svog prvog „domaćeg“ tenka – Type-59, za one koji igraju World of Tanks itekako poznato vozilo. Domaćeg je ovde pod navodnicima zato što je suštinski bio kopija sovjetskog T-54A tenka s nekim modifikacijama u startu. Jedno vreme im je čak i SSSR isporučivao livene komponente za oklop s obzirom da Kinezi još nisu bili ovladali tehnologijom pravljenja takvog oklopa. Inače sam proizvođač je za Type-59 koristio oznaku WZ-120 koja vam je takođe poznata iz World of Tanks. Međutim dolazi do razlaza između Kine i SSSR-a i tu prestaje dalja saradnja na razvoju tenkova. S obzirom da su imali licencu za Type-59 Kinezi nastavljaju proizvodnju tokom 60ih godina, ali krajem ove dekade je očigledno da njihov tenk gubi prednost u odnosu na druge konkuretne u svetu.

Kinesko-sovjetski sukob 1969. Godine

Foto: Wikimedia Commons
Čarke oko ostrva Ženbao kulminiraju 2. marta 1969. godine kada kineski vojnici prave zasedu sovjetskoj patroli i nanose im velike gubitke od 94 ranjena i 59 mrtvih, uključujući i jednog pukovnika. Sovjeti odmah uzvraćaju udarac, bombarduju kineske položaje artiljerijom i nastavljaju se sporadični sukobi oko ostrva manjim intenzitetom.

Ključni momenat za našu priču se dešava 15. marta kada Sovjeti odlučuju da pošalju četiri tada super tajna T-62 tenka da pomognu u zauzimanju ostrva. Dok su još prelazili reku vodeći tenk biva onesposobljen, nije najjasnije da li je bila u pitanju mina ili ručni raketni bacač sa kineske strane. Sam oklop tada najmodernijeg T-62 je bio i više nego dovoljan da izdrži ovakav napad ali su mu gusenice bile oduvane. Ostala tri tenka se povlače i T-62 ostaje nasukan na sred zaleđene reke. Nastaje prava drama – dok Kinezi u prvom trenutku nisu shvatili šta se desilo Sovjeti već užurbano planiraju kako da izvuku svoju najnoviju tehnologiju da ne padne u ruke druge strane. Tokom nekoliko dana posade neuspešno da se domognu tenka i da ga osposobe, ali ih Kinezi sveki put dočekuju pešadijskom i artiljerijskom vatrom. Sovjeti onda odlučuju da tenk mora biti uništen da ne bi pao u ruke neprijatelju i šalju ekipu da postavi eksploziv i raznese tenk. Pod okriljem noći specijalci su trebali da postave eksplozivna punjenja ali ih primećiju kineski stražari i otvaraju vatru pa je i ovaj pokušaj neupešan. Onda se Sovjeti odlučuju na bombardovanje artiljerijom ali bezuspešno – oklop T-62 je previše jak. Sada su već i Kinezi shvatili da je tu nešto jako bitno s tim tenkom kad je celokupna sovjetska strana fokusirana samo na njega i odlučuju da i oni pokušaju da ga zauzmu i vrate na obalu. Tokom nekoliko noći kineski inženjeri uspevaju da se prikradu teku i da pokupe nekoliko modula koji su bili dovoljno laki da se ponesu, radio, nišanske sprave i slično. Ključni momenat se dešava 2. aprila 1969. Godine kada kineske vojnike ponovo dočekuju baraži sovjetske artiljerije. Kako je vreme već postajalo toplije a i reka je pod konstantnim bombardovanjem led puca i tenk tone na dno reke! Sovjeti prave grešku smatrajući da Kinezi neće uspeti da T-62 izvuku sa rečnog dna.

Kineske vlasti angažuju specijalni odred ronilaca koji imaju jako loša odela ali junački skaču u ledenu vodu i uspevaju da zakače čelične sajle za potopljeni tenk. Sada se javlja problem što Kinezi nemaju u blizini dovoljno veliko vitlo kojim bi izvukli poprilično teški tenk iz vode i odlučuju da na samoj obali naprave čekrk koji će pogoniti ljudska snaga – vojnici. Posao izvlačenja ide jako teško i u nekom momentu Sovjeti ponovo shvataju šta se dešava i bombarduju položaje uništavajući i kablove i čekrk. Kinezi tada onda dopremaju vozila za izvlačenje tenkova iz fabrike u gradu Baotou koji je udaljen nekih 2.500 kilometara od Ženbao ostrva. Vozila uspevaju da pokrenu tenk, ali kako su ronioci radili u teškim uslovima u ledenoj vodi kablove su zakačili za kupolu i u prvom momentu samo ona izlazi na obalu. Konačno 29. aprila 1969. godine ronioci uspevaju da zakače i trup tenka i vučna vozila ga vade na obalu i odmah se brzo transportuje u kineske fabrike tenkova na kopiranje.

Interesantno je napomenuti da je potpuno restauriran T-62 tenk održan do današnjih dana u Vojnom Muzeju Kineske Narodne Revolucije u Pekingu. Nakon ovoga se u avgustu 1969, dogodio još jedan konflikt između SSSR i Kine koji je potencijalno mogao da se razvije u nuklearnu razmenu ali do toga na sreću nije došlo i nastavilo se s mirnijim političkim prilikama.

Posledice

Foto: Wikimedia Commons
Kinezi su od T-62 imali puno da nauče – pre svega sovjetski Luna IR sistem noćnog nišana je tada bio revolucionaran a takođe i top sa glatkom cevi kalibra 115mm je bio mnogo napredniji po pitanju probojnosti od onoga čime su oni raspolagali. Na bazi ovog vozila Kinezi razvijaju model radne oznake WZ-121, opet poznat iz igre World of Tanks a kasnije u upotrebu ulazi kao Type-69. Type-59 i Type-69 su vizuelno vrlo slični, kao i njihov naslednih Type-79 ali svaki nosi određena unapređenja u odnosu na prethodnu generaciju. Ipak vojska Narodne republike Kine nije bila naročito impresionirana Type-69 tenkom ali je on ironično postao jedan od njihovih najboljih izvoznih proizvoda. Kako su se odnosi Kine i Zapada poboljšali tokom 80ih godina tenk je čak dobio i neke modifikacije koje su uključivale opremu drugih zemalja. Ovaj model je izvožen u veliki broj zemalja Trećeg sveta gde se dosta često koristio rame uz rame sa svojim „polu bratom“ T-62. Jedan od takvih primera je i Irak gde će Type-69 i T-62 zajednički dočekati sukob Prvog Zalivskog rata, ali je naravno jasno da tridesetak godina kasnije oni nisu bili u mogućnosti da se značajnije suprotstave znatno modernijim vozilima a naravno ni ogromnoj prevlasti u vazduhu.

Slučaj zarobljavanja T-62 je kineskoj vojnoj industriji doneo mnogo samopouzdanja da se otrgne od sovjeta i započne sopstveni razvoj koji u poslednjim godinama kulminira vrlo naprednim vozilima.

Izvor: klanrur.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: