Konferencija o razvoju Vikipedije na srpskom jeziku

Ovog vikenda u Beogradu održaće se konferencija urednika Vikipedije “Viki lajv”, čiji je cilj razvoj i unapređenje segmenta na srpskom jeziku te najveće internet enciklopedije.

Izvor: Tanjug

Sreda, 11.05.2016.

13:10

Konferencija o razvoju Vikipedije na srpskom jeziku

Kako se navodi u saopštenju udruženja Vikimedija Srbije, na konferenciji koja će biti održana 14. i 15. maja u Startit centru u Beogradu, učesnici će imati priliku da kroz dvodnevni program diskutuju o trendovima na Vikipediji, slobodnim licencama, podacima koji se koriste za umrežavanje Viki projekata, ali i o uključivanju žena u uređivanje Vikipedije.

Svoja iskustva će podeliti Viki-ambasadori koji šire ideje o slobodnom znanju na fakultetima u Beogradu, Kragujevcu i Vranju, kao i gosti iz Bugarske, koji će govoriti o izazovu pisanja 100 članaka u 100 dana, dok će kolege iz Makedonije predstaviti saradnju Vikipedije na makedonskom jeziku sa pozorištima iz ove zemlje. Vikipedijanci iz Republike Srpske predstaviće kako funkcioniše Viki zajednica u ovom delu regiona.

Biće reči i o ostalim projektima, kao što su Vikirečnik, Vikivrste, Vikiknjige, Vikicitati, Vikivesti, Vikiverzitet, ali i o uspešnoj saradnji Vikimedije Srbije sa institucijama kulture poput Istorijskog arhiva Beograda, Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković”, Pozorišta na Terazijama, Pozorišta Boško Buha, Svetske organizacije pantomimičara...

Na VikiLajv-u moći će da se čuje i kako od Vikipedije može nastati knjiga sa pitanjima za kvizove, na koji način bibliotekari Srbije učestvuju u kreiranju ove onlajn enciklopedije, ali i kako su mladi iz Jablaničkog okruga rešili da svoje slobodno vreme posvete Vikipediji.

Paralelno sa ovim sesijama, biće održana i dva uređivačka maratona.

Na Vikipediji na srpskom jeziku pisaće se članci o zaštićenim prirodnim dobrima, kao podrška aktuelnom foto-konkursu „Viki voli Zemlju”, dok je drugi maraton rezervisan za članke o najigranijim predstavama Pozorišta na Terazijama.

Ulaz za sve zainteresovane je slobodan.

Vikimedija Srbije je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje, čiji su ciljevi promocija i podržavanje stvaranja, sakupljanja i umnožavanja slobodnog sadržaja na srpskom jeziku isključivo na neprofitan način, kao i ideje da svi ljudi imaju jednak pristup znanju i obrazovanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: