Wikipedia neće biti blokirana u Rusiji

Ruski ministar za komunikacije Nikolaj Nikiforov rekao je danas da ne postoje planovi da se internet enciklopedija Wikipedia potpuno zabrani u Rusiji, iako bi neke stranice mogle biti blokirane u skladu sa ruskim zakonom, javili su mediji.

Izvor: Tanjug

Utorak, 24.11.2015.

11:05

Default images

"Koliko se ja sećam, polemika se vodila oko članaka koji sadrže informacije o metodama pravljenja narkotika", rekao je ministar, prenosi TAS S.

"Ako naša Služba za kontrolu narkotika zaista izda zvaničnu odluku o tome da ove informacije mogu da se podvedu pod kategoriju nelegalnih podataka, onda će ruska Služba za nadzor u sferi telekomunikacije, informacionih tehnologija i masovnog komuniciranja - Roskomnadzor naravno blokirati ovu stranicu", precizirao je Nikiforov.

On je dodao i da nije bilo reči o potpunom blokiranju Wikipedie.

Ministar je istakao da će rešavanje ovog pitanja zavisi od toga kako se tumači ruski zakon.

"Postoji jasno formulisan zakon i on se mora poštovati na teritoriji Rusije. Upravo zato, ako postoje informacije koje su sa stanovišta ruskog zakonodavstva nezakonite, Raskomnadzor će sprovesti mere u skladu sa svojim nadležnostima", rekao je ministar Nikiforov.

Ministar je reagovao nakon što je Roskomnadzor objavio listu na kojoj se nalaze pet članaka sa Wikipedie čiji sadržaj je Federalna služba za kontrlolu narkotika prepoznala kao nezakonite.

Naime, Služba je ukazala na to da pojedini delovi spornih članaka sadrže informacije o postupku pripreme i upotrebe narkotika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: