Tviter: Srbija tražila podatke o tri korisnika

Državni organi Srbije tri puta su tražili informacije o korisnicima od kompanije Tviter u periodu od 1. januara do 30. juna, navodi se u izveštaju Tvitera.

Izvor: B92

Sreda, 12.08.2015.

13:13

Default images

Kako je navedeno, Tviter je pozitivno odgovorio na jedan od ta tri zahteva, dok dva puta nije ustupio tražene podatke srpskim državnim organima.

Ovo je prvi put da se Srbija nalazi u šestomesečnom izveštaju o transparentnosti Tvitera, jer od 2012. godine do 2015. nije nijednom zatražila podatke o korisničkim nalozima od Tvitera.

"Novajlije" na listi su i Kipar, Dominikanska Republika i Poljska, a zahtevi su u prethodne tri godine stizali iz ukupno 62 zemlje.

Zahtevi za informacijama državnih organa iz celog sveta Tviteru i Fejsbuku uglavnom stižu u sklopu istraga o krivičnim delima.

Zanimljivo, Srbija je prva zemlja iz bivše Jugoslavije koja je uputila ovakav zahtev Tviteru od nastanka "Izveštaja o transparentnosti", a iz neposrednog okruženja su to još od 2012. radile Bugarska i Albanija.

Najviše zahteva, očekivano, stiglo je iz SAD - ukupno 2436 zahteva, a zatim iz Japana (425) i Turske (412).

Izveštaj možete pogledati na ovom linku.

Što se Fejsbuka tiče, ta kompanija još nije objavila svoj prvi šestomesečni izveštaj za 2015. godinu, a Srbija je od 1. jula 2014. do kraja decembra 2014. poslala Fejsbuku 15 zahteva u kojima se spominje ukupno 25 korisničkih naloga, a odgovoreno je "u nekoj meri" na 66 odsto zahteva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: