Prevareno dva miliona iOS korisnika – poznat krivac

Ukoliko koristite iPhone ili iPad, čuvajte se lažnih iOS aplikacija za striming.

Tehnopolis

Izvor: B92, PhoneArena

Petak, 31.12.2021.

13:44

Prevareno dva miliona iOS korisnika – poznat krivac
Foto: Primakov / Shutterstock.com

Prema navodima Koste Elefterijua, programera u kompaniji Apple, aplikacije privlače svoje žrtve koristeći trejlere za filmove kako bi korisnike naterale da kupe kodove i premijum pretplate.

Uprkos bezbednosnim karakteristikama App Storea, na ovaj način prevaranti zarađuju do šest miliona dolara godišnje.

Trik za prevaru se otkriva upravo preuzimanjem ovih aplikacija. Korisnici se podstiču da troše svoj novac na kodove koji bi trebalo da otključaju funkcije koje su prethodno obećane. Žrtve mogu da uzmu i takozvane pretplate, čije pogodnosti potom nikada neće videti.

Ovo ide i na ruku Appleu, jer kompanija može da dobije do 30% provizije na ostvareni prihod.

"Dok Apple ne uspeva da kontroliše svoj App Store, ove aplikacije su akumulirale više od dva miliona preuzimanja; i sada generiše oko 16.000 preuzimanja dnevno, ili oko šest miliona dolara godišnje", kaže Kosta Elefteriju. Prema njegovim rečima, ove aplikacije su mesecima prisutne na internet prodavnici, iako mnogi negativni komentari upozoravaju korisnike na prevaru.

Eric Friedman, šef odeljenja za prevare i algoritame za inženjering rizika u Apple-u, istakao je da bezbednosni sistem App Storea liči "više na lepu damu koja vas dočekuje na aerodromu na Havajima nego na psa koji može da nanjuši drogu".

Upozorava se i da programeri ovih aplikacija idu toliko daleko da pozivaju influensere, sa milionima pratilaca, da ih promovišu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: