Pojačana privatnost korisnika u novom Apple iOS ažuriranju izaziva frustraciju Facebook-a

Kompanija je objavila iOS 14.5 (iPad OS 14.5), softver sa sistemom koji zahteva dozvolu kako bi oglašivači mogli da prate kako korisnici koriste uređaj. Apple kaže da će ovo poboljšati privatnost ograničavanjem praćenja, ali Facebook se požalio da će štetiti prihodu od oglasa.

Izvor: Engadget
Podeli
Foto:  Creativan / Shutterstock.com
Foto: Creativan / Shutterstock.com

Kako da odmah aktivirate zaštitu od praćenja objavili su neki od Twitter korisnika:

Druga unapređenja su manje sporna. Novo ažuriranje za iOS omogućava vam da iPhone opremljen idetifikacijom lica, otključate Apple Watch-om (koji pokreće WatchOS 7.4) dok nosite masku za lice, tako da nećete morati da unosite šifru. Izdanje 14.5 takođe označava pokretanje redizajnirane aplikacije Podcasts sa opcijama plaćenih pretplata. A ako ste gejmer, sigurno će vam značiti to što ćete pronaći podršku za PlayStation 5 i Xbox Series X kontrolere.

Siri će takođe zatražiti da odaberete muzički striming servis kada zatražite od glasovnog asistenta da pušta pesme, iako to neće samo po sebi postaviti podrazumevanu muzičku uslugu. Ovaj softver takođe bi trebalo da otkloni nedostatak koji označava u pretraživanjima reč “Azijski” kao sadržaj za odrasle.

iOS 14.5 za iPhone i iPadOS nisu ni približno toliko ambiciozni kao ono što se šuška da dolazi sa iOS 15, poput osveženog izgleda odeljka sa obaveštenjima. Međutim, ovo je očigledno više od uobičajenog izdanja, pogotovo ukoliko cenite privatnost ili samo želite brži pristup iPhone-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.