Gejmeri bi možda hteli da izbegnu Windows 11 - zašto?

Microsoft Windows 11 pruža više bezbednosnih funkcija i najsigurniji je Windows sistem u istoriji. Međutim, njegova ugrađena bezbednosna funkcija izazvaće ozbiljan pad performansi igara.

Tehnopolis

Izvor: B92, Gizchina

Ponedeljak, 04.10.2021.

11:30

Gejmeri bi možda hteli da izbegnu Windows 11 - zašto?
Foto: mundissima / Shutterstock.com

UL benchmark, izdavač 3DMark softvera, izvestio je da je nakon niza testova utvrđeno da Microsoftova funkcija bezbednosti zasnovana na virtuelizaciji (VBS) operativnog sistema Windows 11 može smanjiti performanse igara do 30%.

Puni naziv ove funkcije je “bezbednosna funkcija zasnovana na virtuelizaciji”. Ova funkcija je podrazumevano aktivna u novom sistemu Windows 11. Međutim, ako korisnici nadograde sa Win10 na Win11, ova funkcija neće biti podrazumevano omogućena. Kada je ova funkcija aktivna, Win11-ov rezultat i performanse igre će se smanjiti.

U testiranju “Tomb Raider: Shadow” u Windows-u 11, rezultati pokazuju da je igranje u različito u odnosu na verziju softvera, a razlog za ovaj rezultat može biti razlika u verziji softvera sistema Win 11.

Microsoft VBS značajno poboljšava performanse Windows 11

Sigurnosna funkcija Microsoft VBS koristi virtuelizaciju hardvera za stvaranje bezbedne memorijske oblasti za pokretanje programa. Tako izoluje program od operativnog sistema. Ako je ova funkcija aktivna, zaštita sistema se značajno poboljšava kako bi se sprečili zlonamerni napadi. Prema izveštaju, ova funkcija nije od velikog značaja za obične korisnike. Nadamo se da Microsoft može podrazumevano onemogućiti ovu funkciju u službenoj verziji operativnog sistema Windows 11. Naravno, Enterprise korisnici mogu izabrati da je ručno omoguće.

UL benčmarkovi kažu da će ubuduće ažurirati 3D Mark softver za testiranje kako bi aktivno otkrivao da li je u korisničkom sistemu omogućena VBS funkcija, kako bi se osigurala verodostojnost rezultata testa. 3D Mark ima novu nadogradnju (verzija 5.43) koja pruža podršku za najnoviji GPU. Ažuriranje takođe poboljšava tačnost pregleda procesora Intel Tiger Lake. Štaviše, on rešava prethodni problem otkrivanja netačne frekvencije. U operativnom sistemu Windows 11, u meniju “Start”, Microsoft je rekao da će se fokusirati na korisnike i njihov sadržaj. Uz moć oblaka i Microsoft 365, Start meni će korisnicima pokazati dokumente koje su nedavno pregledali na različitim uređajima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: