Android 14 najavljen za sutra, stižu uzbudljive promene

Poslednje što smo čuli o novom Android 14 operativnom sistemu, bilo je da će verovatno izaći istog dana kada i Pixel 8 i Pixel 8 Pro.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Shutterstock/rafapress
Foto: Shutterstock/rafapress

Tada su, međutim, to bile samo glasine, a sada se čini da je potvrđeno, mada nezvanično - Android 14 trebalo bi da stigne sutra, 4. oktobra, sudeći prema sajtu kanadskog operatera Telus.

Oni su, naime, na listi ažuriranja softvera za uređaje koje prodaju, napisali ispod svih Pixel uređaja, počevši od Pixel 4a, da će "Android U" izaći upravo 4. oktobra.

Android U je skraćenica od "Android Upside Down Cake", što je interni naziv za Android 14, a u međuvremenu je znak "U" sklonjen, verovatno na intervenciju nekoga iz Google kompanije, piše GSM Arena.

U svakom slučaju, već sutra ćemo znati šta je u pitanju, a ako zaista izađe Android 14, to znači da će se Google vratiti staroj praksi da predstavi novu verziju OS istovremeno kada i novu Pixel seriju.

Šta nas sve očekuje?

Android 14 bi, prema insajderima, trebalo da donese novine u svim segmentima, i mada će biti uzdbudljive, inovacija verovatno neće biti toliko kao kod prethodnih verzija.

Za početak, fontovi će biti imati veću fleksibilnost kada su u pitanju veličine, a moći će da se podesi i blic kada stižu notifikacije (bilo blic kamere ili bljesak ekrana). Takođe, biće i bolje podrške za jezike, prenosi Android Authority.

Što se tiče korišćenja baterije, Google radi na tome da se optimizuje korišćenje nove verzije njegovog OS, biće tu nove dozvole neophodne aplikacijama da pristupe alarmu, a vraća se i poznata poznata "Screen time since last full charge" funkcija.

Imaćemo i mogućnost da vidimo nove informacije o bateriji, kao što su proizvođač i broj ciklusa punjenja, mada ovo možda neće raditi za sve telefone.

Doći će i do određenih poboljšanja na polju privatnosti i bezbednosti samog uređaja, kao i do uzbudljivih promena koje se tiču estetike, poput toga da ćete moći da podesite Lock Screen da izgleda kako želite.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.