Android 12 štiti privatnost - Šta sve aplikacije koje koristite znaju o vama?

Najnovije ažuriranje Android softvera, ove godine je fokusirano na sigurnost, a zbog toga je IT gigant u prvi plan stavio mogućnost kontrole nad podacima koju Android 12 daje korisnicima.

Izvor: B92, Wired
Podeli
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com

Update je već dostupan u beta verziji i zvanično će biti predstavljen za nekoliko meseci, a tada će noviji od tri milijarde uređaja koje pokreće Android moći da budu nadograđeni na taj Google-ov softver.

Kompanija, koja je na svojoj programerskoj konferenciji prikazala male promene i veće funkcije, objavila je dodatke, od kojih su neki vrlo slični funkcijama koje su već dostupne u Apple-ovom iOS-u, dok druge čuvaju privatnost korisnika na u pužotpunosti nove načine.

Kontrolišite čemu pristupaju aplikacije uz “Kontrolnu tablu privatnosti”

Android 12 uključuje “Kontrolnu tablu privatnosti” (eng. Privacy Dashboard) na kojoj možete da vidite koje su aplikacije koristile potencijalno osetljive dozvole u ​​poslednja 24 sata. Kontrolna tabla raščlanjuje aktivnosti aplikacija po kategorijama - poput “Lokacija”, “Kamera” i “Mikrofon”, a zatim vam prikazuje koje su aplikacije pristupale tim mehanizmima. Google će takođe tražiti od programera da pruže dodatne informacije o tome za šta su koristili pristup u tom određenom trenutku. A putem kontrolne table možete i da prilagodite ili opozovete dozvole za aplikacije. Ona (Privacy Dashboard) daje više uvida u to kako aplikacije rade u pozadini, posebno zato što uključuje i informaciju koja vam govori, ne samo da li je bilo pristupa podacima o vašoj lokaciji ili vašem mikrofonu, već i u kojem trenutku i koliko dugo.

Takođe, Android 12 uvodi zeleno indikatorsko svetlo u gornjem desnom uglu bilo kog ekrana, koji se uključuje ako se koriste mikrofon ili kamera vašeg pametnog telefona. Apple-ov iOS 14 dodao je sličnu funkciju prošle godine. U Androidu, međutim, jednostavnim povlačenjem obaveštenja ka dole, otvara se više detalja o tome koja aplikacija koristi mikrofon ili kameru i zašto, a odatle postoji lak pristup za oduzimanje dozvole ukoliko to želite.

Onemogućite špijuniranje uz dva klika u “Brzim podešavanjima”

Google takođe dodaje dve kontrole u ​​Android-ovim “Brzim podešavanjima” (eng. Quick Settings) kako bi u potpunosti isključio pristup kameri ili pristup mikrofonu za sve aplikacije. Pritisak jednog ili oba dugmeta je softverski ekvivalent stavljanju nalepnice preko web kamere, navode iz kompanije. Ne opoziva dozvole za aplikaciju - jednostavno onemogućava čitanje informacija sa senzora kamere. Što je najvažnije, sam operativni sistem isključuje kameru i mikrofon, što znači da aplikacije ne znaju kada su omogućene. U suprotnom, zlonamerne aplikacije potencijalno mogu da beleže kada su kamera i mikrofon isključeni i traže druge načine za praćenje potencijalno osetljivih aktivnosti.

Mogućnost deljenja samo približne pozicije aplikacije

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kada je reč o deljenju informacija o dozvolama sa aplikacijama, Android već nudi opciju da podatke o lokaciji deli jednokratno, umesto da se obaveže da će ih deliti bilo kada aplikacija želi. Android 12 ide stvari korak dalje dodajući mogućnost deljenja samo približne pozicije sa aplikacijom. Na ovaj način ne treba da kažete aplikaciji za vremensku prognozu gde živite ili radite, da biste dobili prognozu u svom susedstvu. Apple-ov mobilni operativni sistem je prošle godine predstavio sličnu funkciju u iOS-u 14. Kao i kod deljenja vaše precizne lokacije, Android 12 nudi tri opcije za deljenje približne lokacije uređaja sa aplikacijama: “Dok koristim aplikaciju”, ”Samo ovaj put” ili “Ne dozvoli.”

“Hibernacija aplikacije” da aplikacija ostane na telefonu, ali pod kontrolom

Android tim nastavlja sa uvođenjem svog programa “Automatsko resetovanje dozvola”, koji je prvi put najavljen za Android 11. Ideja je resetovati dozvole za aplikacije koje niste koristili duži vremenski period, tako da se one ne zadržavaju za pristup koji im nije potreban. Ako kasnije želite da vratite njihove dozvole, uvek možete.

Android 12 takođe proširuje ovu ideju novom funkcijom nazvanom “Hibernacija aplikacije”. Pored uklanjanja dozvola iz aplikacija koje dugo niste koristili, ovaj dodatni korak u potpunosti će zaustaviti pokretanje aplikacija u pozadini, ukloniti sve privremene datoteke i datoteke za optimizaciju koje aplikacija čuva na uređaju i ukloniti mogućnost aplikacije za slanje obaveštenja. Ako dodirnete hibernacijsku aplikaciju, ona će oživeti i ponovo uspostaviti svoje prisustvo dok je koristite. Ali dozvole za aplikaciju se ne vraćaju automatski.

Google I/O bio je tema 122. epizode Tehnopolis podcasta:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.