AMD obećava da će popraviti usporavanje Ryzen procesora u Windowsu 11

Esport igre bi mogle da rade sporije do 15 posto.

Izvor: B92, Engadget
Podeli
Foto: Akura Yochi / Shutterstock.com
Foto: Akura Yochi / Shutterstock.com

Instaliranje operativnog sistema Windows 11 moglo bi da uspori aplikacije na računaru sa AMD-om, upozorio je proizvođač čipova.

AMD je objavio dokumentaciju u kojoj se navodi nekoliko grešaka u sistemu Windows 11 koje utiču na njegove Ryzen procesore, od kojih jedna može da uspori procesore tog proizvođača do 15 posto. Ta greška može da poveća kašnjenje L3 keš memorije za tri puta, što zauzvrat može da utiče na aplikacije kojima je potreban brz pristup memoriji.

Aplikacije najviše pogođene greškama mogle bi se usporiti za tri do pet posto. Ako igrate eSport igre, možda ćete osetiti mnogo veći uticaj grešaka, jer bi to moglo usporiti te igre za oko 10 do 15 procenata. Druga greška, kako objašnjava Ars Technica, povezana je sa funkcijom "preferiranog jezgra" koja omogućava sistemu da koristi najbrže pojedinačno CPU jezgro u procesoru.

AMD nije pomenuo neki poseban procenat za drugu grešku, međutim kompanija je rekla da je njen uticaj primetniji kod čipova sa više od osam jezgara i sa 65W Thermal Design Power (TDP) ili većom voltažom. To uključuje mnoge vrhunske desktop čipove objavljene u poslednjih nekoliko godina, ali sugeriše da bi popularne linije poput 3600X i 5600X trebalo da budu minimalno pogođene, a ni prenosivi računari sa AMD-om verovatno neće biti posebno problematični.

U svom saopštenju, AMD je uverio da istražuje probleme sa Microsoftom i da rade na njihovom rešavanju. Zakrpa za prvu grešku biće objavljena kao ažuriranje za Windows, dok će ispravka za drugu biti predstavljena kao ažuriranje softvera negde ovog meseca. Za ovo drugo, to bi moglo značiti da morate proveriti AMD-ovu web lokaciju radi ažuriranja i da morate ručno instalirati nove upravljačke programe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.