Eksplozija audio komunikacije - Spotify, Discord i LinkedIn prave klonove aplikacije Clubhouse

Posle giganata u svetu društvenih mreža, Twitter-a i Facebook-a, Spotify se seli u prostor za audio komunikaciju koji je Clubhouse popularizovao tokom protekle godine. Kompanija je najavila planove za "živo audio iskustvo", za koje kaže da ga zahtevaju kreatori i korisnici.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 01.04.2021.

12:55

Eksplozija audio komunikacije - Spotify, Discord i LinkedIn prave klonove aplikacije Clubhouse
Foto: Yalcin Sonat / Shutterstock.com

Da bi napao svog konkurenta u Clubhouse, Spotify je kupio Betty Labs, proizvođača uživo-audio aplikacije za ljubitelje sporta pod nazivom Locker Room. Iz Spotify-ja navode da će unaprediti svoju novu akvizaciju tako što će proširiti njen fokus na širi spektar tematike sa fokusom na razgovore i o muzici i kulturi, osim o sportu. Za sada će Locker Room ostati na App Store-u, a trenutno se integriše u Spotify servis. Nije objavljeno koliko je potrošeno na preuzimanje kompanije, a uskoro je planirana i objava Android aplikacije.

Da takođe testira društveno audio iskustvo u svojoj aplikaciji koje bi kreatorima na njegovoj mreži omogućilo povezivanje sa njihovom zajednicom, potvrdio je i LinkedIn. Iz te kompanije veruju da će se njegova audio komponenta razlikovati, jer će biti povezana sa profesionalnim identitetom korisnika, a ne samo sa društvenim profilom.

Dok Clubhouse čeka Android verziju, Discord izabacio audio ćaskanje na svim platformama

Discord je takođe jedna od kompanija koja nije "časlia časa" da uvede svoju društvenu audio opciju kao što je to uradio popularni Clubhouse, pa je tako predstavio svoju verziju - Stage Channels. Prema Discord-u, tu opciju su razvijali nakon što je platforma primetila da sve više ljudi koristi glasovno ćaskanje na različite načine. Pokretanjem Stage Channels-a, serveri zajednice mogu da fokusiraju razgovor sa odabranim pojedincima na publiku slušalaca. Discord je objavio da su scenski kanali korisni za događaje kao što su "AMA" sesije (Ask Me Anything), intervjui, klubovi čitalaca ili karaoke.

Kada se podešava Stage, moderatori mogu da upravljaju ko govori, a takođe mogu da dodaju, uklanjaju ili utišavaju postojeći zvučnik. Discord je rekao da i članovi publike mogu da podignu ruku tokom događaja ako žele da govore. I dok je nova Discord-ova opcija već lansirana na svim platformama, Windows, macOS, Linux, iOS, Android, ali i na web-u, Clubhouse je i dalje dostupan samo na iOS-u, iako će u budućnosti biti pokrenut na Android-u.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: