Istraživači: "Android sakuplja 20 puta više podataka od iOS-a", Google: "To je red veličine"

Studija profesora Trinity koledža, Douglas-a Leitha-a iz Irske, koju je prenela Ars Technica, ističe da oba sistema na dnevnoj bazi prikupljaju podatke od korisnika, međutim Android to radi, kako se navodi, neuporedivo više od Apple-a.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 31.03.2021.

13:34

Istraživači:
Foto: Trismegist san/shutterstock.com

Naročito, navodi profesor Leith, kada se uređaj pokreće, Android šalje oko 1MB korisničkih podatka Google-u, dok iOS šalje svega 42KB. Dok se ne koriste uređaji, Android šalje 1MB na svakih 12 sati svojoj matičnoj kompaniji, u poređenju sa Apple-om, koji za isti period šalje oko 52KB.

Samo u SAD, Android sakuplja oko 1.3TB podataka svakih 12 časova. U toku tog perioda, iOS prikupi oko 5.8GB. S obzirom da je profesor Trinity koledža, ta poređenja radio na Androidu koji je dve godine star i još starijem iOS-u, moguće je da su ti podaci sada još kritičniji.

Google: Podaci u studiji su "reda veličine"

Reagujući na studiju, Google je izdao saopštenje u kojem je potvrdio da Android prikuplja više podataka od iOS-a kompanije Apple, međutim nije bilo navedeno o kojoj količini je reč, već su u saopštenju upotrebili izraz "red veličine" i naveli da se ne slažu sa metodologijom koja je profesora navela na rezultate da Android prikuplja 20 puta više podataka od iOS-a.

Ipak, oni nisu istakli da studija nije bila tačna, već su prokomentarisali njegov nalaz kao "red veličine". Apple je takođe objavio svoju reakciju na studiju za koju smatra da ona “maši poentu” i napominje da su oni oduvek obezbeđujivali transparentnost i kontrolu ličnih podataka koje prikupljaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: