Verovali ili ne: Windows XP još uvek koristi više od 25 miliona ljudi

Gotovo 20 godina od kako je Windows XP ugledao svetlost dana, koristi ga više od 25 miliona računara širom sveta.

Tehnopolis

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.09.2020.

12:35

Verovali ili ne: Windows XP još uvek koristi više od 25 miliona ljudi
Foto: Getty Images/Kevin Lee

Iako je od 2001. godine Microsoft na tržište izbacio nekoliko novih operativnih sistema, stari dobri XP se i dalje drži. Zvanično, Microsoft je prestao da pruža podršku za Windows XP još 2014, što znači da korisnici više ne dobijaju sigurnosna ažuriranja, prenosi Zimo. To ih čini ranjivijima na viruse i hakerske napade. Iako se možda kupovina novog operativnog sistema može činiti kao bespotrebno trošenje novca, pogotovo ako trenutni radi bez problema, ipak novi OS ima svoje prednosti - od bolje simbioze sa hadrverskim komponentama, do naprednijih softverskih funkcija i konstantne podrške od strane proizvođača.

Na prvi pogled, 25 miliona računara koji koriste Windows XP može da zvuči zapanjujuće - međutim, u pitanju je tek 1,26% svih računara na svetu. Poređenja radi, Windows 10 nalazi se na više od 1,2 milijarde računara širom sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: