Vaš iPhone 11 prati lokaciju i kad mu to onemogućite? Apple objašnjava zašto ne treba da brinete

Otkriće da iPhone 11 stalno proverava vašu lokaciju, čak i ako ste onemogućili Location Services, privuklo je mnogo pažnje u javnosti i ovako već dovoljno ubeđenoj da se od "pametne" tehnologije sve teže sakriti.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Tomohiro Ohsumi/Getty Images
Foto: Tomohiro Ohsumi/Getty Images

Da li to znači da Apple sada prati svaki vaš korak? Nije baš tako, čini se.

Kompanija Apple je u izjavi za medije navela da njeni noviji iPhone uređaji moraju da vrše konstantne provere lokacije kako bi legalno mogli da koriste svoje ultra-širokopojasne čipove (ultra wideband chips, UWB).

Kako navode, "međunarodni regulatorni zahtevi" prisiljavaju Apple da isključi UWB na određenim mestima i provera lokacije je neophodna da bi se to učinilo, a da bi tehnologija ipak mogla da bude dostupna korisnicima većinu vremena.

Ta kompanija je naglasila i da se provere povezane sa UWB-om rade "u potpunosti na uređaju", kao i da Apple ne prikuplja podatke o lokaciji.

Iako tvrdnja da podatak o lokaciji ne napušta iPhone sugeriše da nema razloga za zabrinutost, odgovor kompanije Apple ipak izaziva zabrinutost ako ni zbog čega drugog onda zbog toga što korisnici nisu unapred obavešteni o tome da se ovakve provere vrše niti čemu služe.

strana 1 od 4 idi na stranu