Obratite pažnju na svaki klik: Hakeri zloupotrebljavaju stari propust u MS Office-u

Microsoft je objavio upozorenje za korisnike Officea, pogotovo u Evropi, koje upozoravaju na oprez prilikom otvaranja atačmenta u elektronskim porukama.

Tehnopolis

Izvor: B92, Zimo

Sreda, 12.06.2019.

09:00

Obratite pažnju na svaki klik: Hakeri zloupotrebljavaju stari propust u MS Office-u
Ilustracija / Foto: Depositphotos/bigtunaonline

Naime, u Microsoftu su primetili veći broj hakerskih napada izvedenih zahvaljujući ranjivosti u softverskom paketu Office, koja je trebalo da bude ispravljena ažuriranjem još 2017. godine.

Ali kako neke kompanije nisu obavile to ažuriranje, računari njihovih zaposlenih su postali ranjivi.

Hakeri su otkrili da je dovoljno poslati imejl sa zaraženim RTF dokumentom, koji će zaraziti računar čim ga primalac otvori. Nakon toga, na kompjuter se instalira "trojanac", virus programiran da se poveže na unapred određen domen.

Iako iz Microsofta ističu da je taj domen uklonjen, korisnicima preporučuju da instaliraju bezbednosnu zakrpu i tako zaštite svoje računare.

Korisnici koji su već ranije instalirali zakrpu za bezbednosni propust, pod oznakom CVE-2017-11882 (kako ga je Microsoft zvanično obeležio), kao i oni koji koriste Microsoft Office 365, nemaju razloga za brigu. Zasada je ta kampanja najraširenija u Evropi, ali iz Microsofta upozoravaju da nije isključeno ni da se ista pojavi i u drugim delovima sveta.

Ako niste sigurni da li je zakrpa instalirana i na vašim računarima, možete da posetite Microsoftove stranice i da proverite, a dotada pripazite na to koje atačmente otvarate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: