Procurio ključni izvorni kod za iPhone

Izvorni kod za iBoot, jedan od ključnih iOS programa, anonimno je objavljen na GitHubu.

Tehnopolis

Izvor: Motherboard

Četvrtak, 08.02.2018.

10:25

Procurio ključni izvorni kod za iPhone
Foto: Gettyimages

Kod nosi naziv “iBoot”, koji je inače zadužen za bezbedno podizanje iOS-a. U pitanju je prvi proces koji se pokreće kada korisnik ukljući svoj iPhone.

Kod je vezan za iOS 9, stariju verziju Appleovog operativnog sistema, mada su pojedini njegovi delovi korišćeni prilikom stvaranja iOS 11.

Pristup izvornom iBoot kodu omogućava bezbednosnim istraživačima koji rade na iOS-u bolju šansu za pronalazak ranjivosti u ovom sistemu koje bi mogle da kompromituju uređaj. To znači da hakeri sada za kraće vreme mogu da pronađu mane i bagove u sistemu, odnosno da postoji veća šansa za probijanje zaštite iPhonea.

Iskusniji programeri takođe bi na osnovu ovog koda mogli da emuliraju iOS sistem na platformama koje nisu Appleove.

Sporni kod prvi put je prošle godine objavio korisnik Reddita “apple_internals”, na subredditu Jailbreak. S obzirom na to da je u pitanju bio novi korisnik, post nije privukao veliku pažnju.

Kod je u međuvremenu dospeo na GitHub, što znači da je najverovatnije poznat širokom krugu jailbreak zajednice i grupama koje se bave hakovanjem iOS-a.

Inače, pronalaženje bagova u okviru boot procesa Apple smatra prilično važnim, pa u skladu s time one koji uspeju da reše problem nagrađuje novčanom sumom do 200.000 dolara.

Kompanija se još nije oglasila povodom ovog slučaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: