Windows Phone 8 (ni)je zakasnio na žurku?

Microsoft je zvanično predstavio operativni sistem Windows Phone 8 (WP8) ne bi li povratio udeo u tržištu smartfona koji trenutno iznosi 3,1%. Ambicija mu je da, povezujući ga sa Windows 8 za PC i tablete, napravi najkoherentniju, najnapredniju i najbezbedniju platformu do sada.

Tehnopolis

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.10.2012.

20:26

Default images

WP8 podseća na Windows 8 PC OS koji je zvanično predstavljen prošle nedelje. Korisnici upravljaju interfejsom prelaskom s jedne „pločice” na drugu, koje sadrže i informacije prikupljene sa interneta (temperaturu, Facebook status ili nove emailove).

I dok je njegov prethodnik WP7.5 bio zasnovan na zastareloj Windows Mobile platformi, WP8 ima istu softversku srž kao i njegov PC ekvivalent, što bi trebalo znanto da olakša kombinovanje programa između ova dva sistema.

Većinu detalja o WP8 Microsoft je objavio u junu ali je nekoliko opcija držao u tajnosti sve do današnje konferencije u San Francisku.

Među njima je brzina Internet Explorer 10, za koju kažu da je deset puta brža nego na verziji WP7.5.

Kid's Corner
(dečji kutak) je funkcija za roditelje koji daju telefon deci da se njime igraju. Oni će sada moći da ograniče pristup svojim mališanima na određen broj aplikacija, bez „zalaženja” u email, telefonske pozive ili poruke.

Rooms omogućava korisnicima da stvore okruženje u koje se ulazi samo na poziv a gde će članovi razmenjivati svoje kalendare, beleške, fotografije i drugi sadržaj. To će biti od pomoći porodicama, sportskim timovima i drugim grupama da budu „sinhronizovane”.

Microsoft se potrudio i da poboljša svoju „always-on” Skype opciju koja je bila puna „rupa” u prethodnom sistemu i nije dozvoljavala da u pozadini radi program za video i „ćaskanje”. U WP8 Skype će raditi u pozadini čak i ako je aplikacija zatvorena a telefon zaključan. To je sličan metod koji je predstavljen kod Windows 8 da bi se sačuvala baterija i sistem držao „uspavanim” sve dok ga ne probude neko obaveštenje ili poziv.

 

Microsoft se nada da će, zahvaljujući bazi od 1,5 milijarde Windows OS korisnika stvoriti novi ekosistem koji bi - uz kvalitetne aplikacije i povezanost na nivou Appleovog iOS - bio mnogo efikasniji od Androida i u što kraćem vremenskom periodu uspeo da postane konkuretan na tržištu.

Međutim, neki analitičari smatraju da, uprkos ovoj „sveprožimajućoj strategiji", kompaniju čeka „Sizifov posao” u odvlačenju kupaca od Googeovog Androida i Appleovog iOS-a.

„Ne može se dovoljno naglasiti koliko je Microsoftu važno da napravi uspešnu mobilnu platformu”, kaže Ben Vud, direktor istrživanja u CSS Insight za BBC. „Sektor mobilnih telefona raste najvećom brzinom - ove odine biće ih prodato oko 700-800 miliona, a u roku od tri godine brojka će biti i milijardu godišnje. I Nokia ima veliki ulog u ovoj igri i to u trenutku kada tržištem dominiraju Appleovi i Googleovi operativni sistemi, pa mnogi smatraju da je Microsoft zakasnio na žurku”.

„Windows Phone platforma i dalje nije mnogo poznata kupcima i to je najveći izazov sa kojim kompanija treba da se nosi”, kaže Fransisko Heronimo iz konsultantske firme IDC.

„Apple i dalje ima jak brend zahvaljujući najboljem smartfon iskustvu koje je ponudio sa iPhonem počev od 2007, dok Android profitira na činjenici da ga trenutno koristi na 147 uređaja u Evropi.

Windows Phone ima svega desetak modela telefona i u tim uslovima je teško da se nametnete. Biće potrebno najmanje 20-30 smartfona da bi ljudi shvatili da se nešto novo dešava”.

„WP8 će podstaći stavarnje novog softvera a postojeće aplikacije već rade dobro, ali problem je što većina programera sa kojima sam pričao kaže da ovaj sistem jeste u njihovm planovima ali im nije prioritet”, kaže Stjuart Majls, osnivač sajta Pocket-lint.

„Dakle, ako ste strastveni fan aplikacija, možda ćete biti razočarani, ali ako vam nije toliko stalo do najnovijeg softvera trećih strana, onda je WP8 vredan vaše pažnje”.

Prethodnih meseci HTC, Nokia i Samsung su već otkrili svoje telefone sa ovim OS, ali morali su da sačekaju na Microsoftovo zvanično predstavljanje da bi ih pustili u prodaju.

 

 

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: