Potpredsednik Intela posetio IT Školu u Beogradu

Visoka strukovna škola za informacione tehnologije - ITS (www.its.edu.rs) i Srednja škola za informacione tehnologije - ITHS (www.iths.edu.rs) jedine su škole u Srbiji koje je posetio Džon Dejvis, zamenik predsednika multinacionalne kompanije Intel.

Podeli

Intel je kompanija koja je izuzetno posvećena unapređenju obrazovanja i koja veruje da samo kvalitetno obrazovanje može poboljšati ekonomske i socijalne prilike u jednoj zemlji, a Džon Dejvis neumorno pomaže u razvoju obrazovanja, ekonomije i unapređenju životnog standarda širom sveta.

U razgovoru sa učenicima i studentima izrazio je interesovanje za obrazovne sadržaje, tehničku infrastrukturu i softverske alate koji im omogućavaju da se spreme za svet rada po završetku školovanja.

- Nisam bio ni svestan da ovakve škole postoje u Srbiji, veoma sam prijatno iznenađen. Ovo vidim kao sjajan početak, u budućnosti sve škole u vašoj zemlji treba da se ugledaju na ove koje smo danas posetili. Upotreba informacionih tehnologija je neizbežna u modernom obrazovanju. Vidim ove škole kao pravo mesto za obrazovanje novih kadrova za poslove budućnosti, od kojih će najbolji biti nesumnjivo vezani za IT tehnologiju. Čak sam siguran i da će za većinu poslova u budućnosti biti neophodna dobra tehnološka potkovanost. Novi obrazovni sistem u potpunosti se oslanja na laptopove i tablete. Obrazovanje se kreće u tom smeru - kaže Džon Dejvis.

U Visokoj školi strukovnih studija za IT – ITS i Srednjoj školi za IT – ITHS, svi učenici imaju prilike da uče uz pomoć najnovijih tehnologija, smart uređaja, laptopova, pametnih tabli, u učionicama sa modernom tehničkom opremom. Zahvaljujući partnerstvima sa velikim kompanijama kao što su Acer, Toshiba, HP, Apple, učenici i studenti u ove dve škole rade u učionicama koje su u potpunosti opremljene računarima ovih kompanija. Ove multimedijalne učionice im pomažu da steknu znanja koja su u skladu sa zahtevima tržišta.

Nakon posete školama, Džon Dejvis je otišao u posetu Vladi Republike Srbije, gde se sastao sa predstavnicima vlasti. Ovom prilikom on je najavio da američki Intel planira da sledeće godine u Srbiji počne sklapanje mobilnih telefona sa Intel tehnologijom. Ovo je, kako je on naveo, odličan način da se u Srbiji angažuju domaći stručnjaci i tako poveća zapošljavanje i edukacija. Vlada Srbije je podržala saradnju domaćih kompanija sa Intelom u razvoju softverske industrije i proizvodnji savremenih uređaja i razmatra projekte sistemske edukacije učenika i studenata u Srbiji

Džon Dejvis je potpredsednik Grupe za prodaju i marketing kompanije Intel i generalni direktor programa Intel World Ahead. Ovaj program promoviše veći pristup tehnologijama na tržištima u razvoju, omogućavajući milionima da budu deo kompjuterski umreženog i povezanog sveta. Intel je dodelio Dejvisu dve prestižne nagrade za pojedinačno dostignuće: za pozicioniranje Intela na evropskom tržištu automobila, i za upliv Intelove arhitekture za mobilno računarstvo na japansko tržište. Godine 2010, Latin Trade mu je dodelio Bravo nagradu kao tehnološkom lideru godine.