Dobar izbor internet domena prvi korak ka uspešnom digitalnom prisustvu

Kao što svako od nas lično poseduje mnogobrojne elemente sopstvenog identiteta, tako i organizacije, kompanije i brendovi imaju karakteristike po kojima su prepoznatljive. Domen je jedna od njih.

Izvor: PR
Podeli
Foto: Promo
Foto: Promo

Naziv je domenu ono što je ime čoveku

Može se povući zanimljiva paralela između ličnog imena osobe i naziva domena. Kao što većina vlastittih imena ljudi sadrži lično ime i prezime (po kojem možemo vdeti poreklo osobe), tako se i naziv domena sastoji iz alfanumeričkog segmenta (“naziv u užem smislu”) i ekstenzije koja označava pripadnost određenom nacionalnom ili međunarodnom domenu.

Od adrese sajta počinje sve

Sa druge strane, sajt predstavlja osnovu digitalnog postojanja, identiteta, prepoznatljivosti, kao i esencijalni marketinški alat kompanije ili brenda. Nažalost, ovo poslednje su na teži način naučili mnogi tokom proteklih godina, bazirajući svoje poslovanje na tuđim platformama (poput naloga na društvenim mrežama). Gradeći kuću na tuđim temeljima, vlasnici biznisa ostajali su zatečeni i poslovno uništeni ukoliko bi platforma iz bilo kog razloga odlučila da im ukine nalog, čime bi višegodišnji napor propadao u jednom jedinom momentu.

Sopstveni sajt vam niko ne može ukinuti. On predstavlja medij koji se nalazi u vašem vlasništvu (“owned media”), od kojeg treba da kreću sve marketinške i prodajne aktivnosti.

Karakteristike dobro odabranog naziva domena

Zbog svega navedenog, izuzetno je bitno adekvatno izabrati naziv domena i on bi trebalo da poseduje određene kvalitete:

  • Naziv domena treba da bude kratak, lak za izgovor i pamćenje

Iako će posetioci do njega mahom dolaziti klikom na link, izuzetno je važno da izaberete naziv domena koji je efektan, lak za pamćenje i “viralan”. Ukoliko poseduje ove karakteristike, i sama adresa sajta postaje odličan marketinški alat;

  • Treba da sadrži vama bitan pojam, ključnu reč (ili frazu) relevantnu za vaš biznis i da direktno asocira na njega

Kuća se gradi od temelja, a prisustvo na internetu od registracije naziva i kreiranja sajta. Od naziva koji je uspešno odabran kreću sve dalje aktivnosti, počev od stvaranja sadržaja na samom sajtu pa do bivstvovanja na društenim mrežama; Upravo zato, naziv domena mora i sam da bude „brend“ i da posetiocima klijentima nepogrešivo ukazuje na vas, vaš biznis i njegovu prirodu.

  • Treba da bude prepoznatljiv

Preko milijardu sajtova bori se za svoje mesto pod digitalnim suncem. Prijemčiv naziv prvi je i neophodan korak da deo tog sunca uhvatite za sebe;

  • Naziv domena ne bi smeo da asocira na adresu već postojećeg, popularnog sajta

Pre nego što krenete sa registracijom domena i postanete kum svom ili nekom drugom sajtu, napravite istraživanje da li na domaćem ili međunarodnom nivou već postoji registrovan identičan ili veoma sličan domen. Poslednje što biste želeli je da vaš trud koristi neko drugi;

  • Trebalo bi da obuhvatite najčešće varijacije

Ako želite da registrujete domen poput nazivfirme.rs, uzmite u obzir i sve relevantne varijacije, kako vam neko ne bi “pokupio” slične ime i samim tim i “ukrao” saobraćaj ka vašem sajtu. Dakle, nazivfirme.co.rs, називфирме.срб, nazivfirme.biz, nazivfirme.com. može da vaš košta minimalno ako situaciju rešite na vreme (a vrlo skupo ako vas na to neko naknadno “podseti”);

  • Naziv treba da bude jednoznačan

Đavo se krije u detaljima. Naziv pravničkog domena Lawlife možda deluje efektno, sve dok ne uočite da se izgovara skoro identično kao “low life”, pa tako za naziv umesto “života zakona” dobijete “ništariju”.

Put ka svetu počinje od sopstvene kuće

Suprotno uvreženom mišljenju mnogih, međunarodni domen neće vam automatski dati veću vidljivost i bolju poziciju u rezultatima pretage. Naprotiv! U rezultatima pretrage, Google daje prednost web sajtovima na lokalnim, nacionalnim domenima u našem slučaju, to su .RS i .СРБ domeni.

Slična zabluda postoji i u vezi sa sadržajem sajtova, da Google navodno jače promoviše sadržaje na latinici nego na ćirilici. Međutim, istina je dijametralno suprotna kojim god pismom da unesete traženi pojam, Google pojmove na ćirilici i latinici tretira ravnopravno. Štaviše, za Google je jedino zvanično pismo srpskog jezika ćirilica.

Izbor da vaš sajt bude unutar srpskog nacionalnog internet domena (.RS i .СРБ) nije stvar patriotizma, već efikasne marketinške logike i elementarne digitalne strategije.

Prvo, jasno prikazujete odakle dolazite i gde je vaš biznis geografski pozicioniran. Drugo, zauzimate mesto koje vam pripada na domaćem digitalnom i offline tržištu, i treće, krećete u borbu za što bolji plasman na pretraživačima sa optimalne početne pozicije. A sve to vas ničim ne ograničava u pogledu vašeg međunarodnog nastupa i prisustva.