Još sigurniji: Huawei Mate 40 Pro donosi velike promene

Kompanija Huawei je nedavno predstavila svoj najnoviji flegšip, Huawei Mate 40 Pro. Pored fantastičnih kamera, sjajnog dizajna i moćnog procesora, unapredili su još jedan deo koji je veoma važan u današnje vreme – privatnost i sigurnost korisnika.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.02.2021.

14:50

Još sigurniji: Huawei Mate 40 Pro donosi velike promene
Foto: Promo

Huawei Mate 40 Pro dolazi sa Android 10 operativnim sistemom, naravno, u EMUI 11 varijanti. Ovo je nova EMUI verzija, koja u nekoliko segmenata donosi poboljšanje kada je u pitanju bezbednost podataka.

Pre svega, tu je dvostruka mogućnost otključavanja telefona – možete da mu pristupite 3D analizom lica koja radi "na brzi pogled" što vas spasava podizanja telefona i razmišljanja kako ćete da ga okrenete, ali i klasičnim prepoznavanjem otiska prsta.

Zatim, tu je i nekoliko novih funkcija – Safe sharing, Note Lock i Access Controls.

Možda bi ovde mogla da nam bude najzanimljiva upravo prva opcija. Slanje fotografija postalo je kao "dobar dan", i svako od nas bar jednom dnevno pošalje nešto putem društvenih mreža, bilo kolegama, bilo prijateljima.

Uz Safe Sharing opciju, uvedena je mogućnost da se osetljive informacije obrišu sa fotografije pre slanja – na primer, vaša lokacija ili specifikacije kamere.

Ovo može da bude korisno naročito kada šaljete neke fotografije ljudima sa kojima niste toliko bliski, i čuva vašu privatnost.

Sledeća funkcija koju donosi EMUI 11 jeste Note Lock, i koristiće pre svega svima onima koji se ne odvajaju od telefona i koriste ga za beleženje ideja ili nekih drugih važnih informacija.

Do podataka koje zaključate koristeći Note Lock, neće moći da se dođe osim ako se ne otključaju otiskom prsta, lozinkom, identifikacijom lica i PIN brojem.

Access Controls vam, u suštini, daje vam bolju kontrolu nad time koje sve aplikacije mogu da pristupe važnim podacima ili funkcijama telefona (npr. kameri, mikrofonu, lokaciji i slično).

To znači da, u svakom trenutku, nekoj društvenoj mreži možete da uskratite pristup informacijama o tome gde se nalazite. Takođe, možete da birate da li ćete aplikacijama davati određene dozvole samo jednom, ili uvek.
Foto: Promo
Pored ove tri funkcije koje su fokusirane na veću bezbednost i očuvanje privatnosti, Huawei je otišao i korak dalje kada je u pitanju Multi-Screen Collaboration, i funkcionisanje njihovog ekosistema generalno.

Ukoliko niste baš upućeni, u pitanju je funkcija koja vam omogućava da sve Huawei uređaje povežete međusobno, pa tako laptop, tablet i telefon mogu da rade kao jedno. Na primer, kad vam je telefon na punjaču, sa laptopa možete da odgovarate na poruke koje vam stižu.

Multi-Screen Collaboration nije nova funkcija, ali je, kao i ostale, unapređena u Emui 11 verziji.

Naime, do sada je samo jedna aplikacija mogla da bude otvorena na više uređaja, ali kada Huawei Mate 40 Pro povežete sa Huawei Matebook X računarom, možete da otvarate do tri prozora, odnosno tri različite aplikacije.

U vremenu kada smo se svi podsetili da je zdravlje uvek na prvom mestu, tehnologija koja nam omogućava praćenje parametara poput pulsa ili nivoa stresa je itekako značajna.

Tu na scenu stupa još jedna snaga Huawei ekosistema – putem Huawei Health aplikacije možete da povežete svoj uređaj sa Huawei Watch GT2 Pro, ili nekim drugim Huawei pametnim satom, i tako uvek imate kontrolu nad zdravstvenim stanjem.

Već znamo da Huawei radi odličan posao kada su dizajn, kamere i performanse u pitanju, pa nije čudo da njihova nova perjanica, Mate 40 Pro, opravdava očekivanja u tom segmentu.

Ipak, kineski gigant nije zaboravio i na onu drugu stranu – pojačavanjem privatnosti i bezbednosti korisnika, kao i uvođenjem novih funkcija za lakše korišćenje, Huawei ne odustaje ni od jedne ciljne grupe – jednako je privlačan i za poslovne ljude i za one koji koriste telefon prevashodno za zabavu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: