Upravljanje podacima Vaše kompanije je veština

Kako iskoristiti potencijal velikih količina podataka i time unaprediti poslovne odluke? Dobro implementiran BI (Business Intelligence) sistem danas je osnova za donošenje odluka koje uspešno maksimiziraju profit, smanjuju operativne troškove, kontrolišu poslovne rizike i blagovremeno prepoznaju prilike za inovacije. Kompanija Comtrade System Integration preporučuje Microsoft Power BI platformu, koja vešto integriše podatke iz različitih sistema i izvora i pretvara ih u konkretne pokazatelje na osnovu kojih je moguće predvideti razvoj određenog biznisa u budućnosti.

Izvor: B92

Utorak, 17.11.2020.

09:14

Upravljanje podacima Vaše kompanije je veština

Šta je Power BI i kako doprinosi vašem biznisu?

Uzevši u obzir da je digitalna transformacija poslovanja danas nezaobilazan preduslov za opstanak preduzeća na tržištu, 97% kompanija sa liste Fortune 500 odmah je uvidelo značaj Microsoft Power BI platforme. Reč je o alatu za vizuelizaciju podataka, koji uspešno integriše podatke iz različitih sistema i izvora, a potom ih dostavlja korisnicima u formi izveštaja. Ovi jedinstveni, sveobuhvatni izveštaji pomažu donosiocima odluka da brzo i lako shvate šta se trenutno dešava sa njihovim biznisom i u kojoj fazi se nalaze različiti poslovni procesi, kao i da predvide razvoj svog biznisa u budućnosti kroz mapiranje određenih trendova koji su osnova za postavljanje novih poslovnih strategija. Jednostavna upotreba platforme, koja ne zahteva od korisnika prethodno iskustvo niti poznavanje BI sistema, kompatabilnost sa postojećom infrastrukturom preduzeća, aplikacijama, ustanovljenim programima i načinima rada kompanije, unapređenje kolaboracije korisnika, mogućnost implementacije u cloud-u i on-premise, kao i stvaranje analitičkih modela za svaki proces unutar biznisa, direktno doprinose uspehu Power BI platforme na tržištu. Power BI: Pouzdano rešenje za različite izazove unutar kompanije

U okviru jedne kompanije zaposleni zauzimaju različite pozicije i svaka od tih pozicija svakodnevno se suočava određenim izazovima. Neretko se dešava da top menadžment i ključni donosioci odluka prepoznaju poslovnu vrednost podataka, ali u nedostatku adekvatnih alata ili implementiranih procedura za rad sa podacima, oni nisu u mogućnosti da iz prikupljenih podataka izvuku izveštaje na osnovu kojih bi doneli bolje strateške, taktičke i operativne odluke. Tu se prepoznaje potreba za adekvatnim BI sistemom koji bi odgovorio na specifične izazove svakog poslovnog korisnika.

Koji su to problemi sa kojima se donosioci odluka svakodnevno suočavaju?

IT menadžeri, danas više nego ikada, pokušavaju da izađu na kraj sa preopterećenošću svojih odeljenja. Ipak, poslovni korisnici očekuju da dobiju pripremljene izveštaje upravo od njih. Power BI rešava problem i jednih i drugih: uz ovo rešenje, poslovni korisnici mogu sami da pripreme neophodne izveštaje, čime se značajno olakšava rad i povećava produktivnost IT sektora.

Osnovna zaduženja poslovnih analitičara odnose se na organizovano upravljanje velikim količinama informacija. Najveći deo njihovog vremena odlazi napripremu ulaznih podataka i njihovo filtriranje. Međutim, postojeće radno okruženje u kompanijama uglavnom nije dobro integrisano i nije kompatabilno sa drugim alatima (Teams, Excel, Sharepoint), što dodatno otežava poslovnim analitičarima da brzo i uspešno rade svoj posao. Uz Power BI mogućnosti, osobe na ovim pozicijama mogu uštedeti značajnu količinu vremena, dok njihov rad postaje efikasniji.

Glavni izazov sa kojim se susreće top menadžment je nedostatak jedinstvenog izveštaja koji bi dao uvid u sve aspekte poslovanja kompanije. Osobe na ovim pozicijama uglavnom koriste više različitih izveštaja i nisu u mogućnosti da sagledaju individualne promene na ostalim nivoima, jer ne postoji automatizovani proces razmene informacija sa vođama vertikala. Power BI interaktivni i statični izveštaji, kojima se može pristupiti preko PCa, tableta i mobilnih telefona, čine da top menadžment uvek ima važne informacije o svim aspektima svog poslovanja na dohvat ruke.

Osobe na pozicijama finansijskih direktora imaju poteškoće u prikupljanju podataka iz ERP sistema potrebnih za dodatnu anallizu i izveštavanje. Upravo zbog toga, oni nemaju direktan uticaj na raspoložive podatke, a sam proces eksportovanja podataka iz ERP sistema je dug, neefikasan i ograničen. Zahvaljujući automatizovanom procesu izveštavanja na svim nivoima poslovanja koje nudi Power BI, finansijski direktori su uvek u toku: blagovremeno obavešteni i upoznati sa dotadašnjim ostvarenjima, oni ostaju fokusirani na buduće planove.

Nedostatak jedinstvenih izveštaja koji objedinjuju ostvarene rezultate i predviđanja, predstavlja veliki izazov sa kojima se suočavaju i menadžeri prodaje. Ovaj tip izveštaja neophodan je za uočavanje trendova, a to je, dalje, osnova za formiranje kvalitetne prodajne strategije. Uz pouzdane izveštaje koje nudi Power BI, menadžeri prodaje mogu da planiraju upsell i cross-sell kampanje i imaju jasan uvid u profitabilnost korisnika.

I HR menadžeri imaju specifične potrebe: njima je neophodno da na jednom mestu skladište matične i demografske podatke o zaposlenima, podatke o realizovanim obukama, napredovanju u karijeri, odsustvima i bolovanjima, ishodu regrutacije, razlozima odlaska iz firme, itd. Sveobuhvatna analiza poslovanja koju pruža Power BI čini da HR menadžeri uvek imaju jasan, lako dostupan, precizan i sažet prikaz svih relevantnih informacija njihove organizacije u celini.

Uzevši u obzir da je iz prve ruke upoznata sa izazovima sa kojima se suočava top i srednji menadžment, IT kompanija Comtrade System Integration pomaže organizacijama da iskoriste potencijal svojih podataka i donesu bolje poslovne odluke upotrebom Microsoft Power BI platforme. Nakon uspešne implementacije, IT eksperti ove kompanije omogućavaju održavanje, kao i korisničku podršku koja se ogleda u nizu organizovanih obuka kako bi zaposleni u kompanijama koristili platformu i njene prednosti što direktno doprinosi unapređenju poslovanja klijenta.

Na sajtu Comtrade System Integration, možete pronaći interesantan blog o Power Bi rešenju: https://comtradeintegration.com/microsoft-platform-power-bi-leverage-the-power-of-your-data/

Ne propustite priliku da već danas saznate na koji način vaši podaci mogu da rade za vas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: