Kako rade kamere kod Samsung Galaxy S10 uređaja?

Teško je danas zamisliti život bez pametnih telefona. Teško je i zamisliti da se prvi mobilni telefon pojavio pre više od 40 godina i bio težak.. pa skoro kilogram!

Podeli
Foto: Promo
Foto: Promo

No, poslednjih godina svedoci smo intenzivnog razvoja kada je reč o pametnim telefonima. Novi modeli ovih uređaja pomeraju granice tehnologije u svakom smislu, pa bilo da su stvar potrebe ili samo prestiža, odavno već ne služe samo za obavljanje razgovora. Koristimo ih i za slanje poruka, surfovanje internetom, gledanje različitog sadržaja, poslovnu korenspondenciju i naravno, fotografisanje i snimanje.

Kamere na pametnim telefonima toliko su napredovale da ljudi najčešće uređaje i kupuju zbog njih. Ne preuveličavamo kada kažemo da je fotografija postala primarni način da izrazimo sebe, a putem društvenih mreža obavestimo i druge o tome kako izgledamo, kako se osećamo ili kakvu smo neverovatnu fotografiju napravili. Zato su nam i potrebne kamere koje će napraviti, ni manje ni više – savršene fotografije.

Najnoviji Samsung uređaji, Galaxy S10, S10+ i S10e, stižu sa inteligentnim i moćnim kamerama, sa kojima korisnik zaista dobija upravo to. Neverovatno realnu i savršenu fotografiju. Pa kako u stvari radi sistem kamera kod ovih telefona i pravi takve fotografije?

Foto: Promo
Foto: Promo

Više nego pažljivo su odabrana sočiva koja korisnici traže kod telefona. Galaxy S10+ ima tri zadnje i dve prednje kamere, Galaxy S10 tri zadnje i jednu prednju kameru, dok Galaxy S10e stiže sa dve zadnje i jednom prednjom kamerom. Sva tri uređaja koriste gotovo identičan sistem zadnjih kamera, a Super brzi Dual Pixel senzor je glavna, širokougaona kamera od 12 megapiksela na sva tri uređaja. Sistem kamera sastoji se još i od ultraširokog objektiva sa vidnim poljem od 123 stepena (skoro kao ljudsko oko) i 16 megapiksela prvi put u S seriji, takođe na sva tri modela; dok Galaxy S10 i S10+ imaju i telefoto kameru od 12 megapiksela. Telefoto sočivo i Super brzi Dual Pixel poseduju Optičku stabilizaciju (OIS), dok ultraširokougaono sočivo ima Super stabilizator.

Dvostruka blenda instalirana je na zadnjoj širokougaonoj kameri, i koristi se za prilagođavanje i optimizaciju osvetljenja. To znači da se kamera prilagođava uslovima osvetljenja, kao ljudsko oko. Ukoliko se fotografiše po sunčanom danu, kamera će koristiti manji otvor blende f/2.4, a u neverovatno slabijim uslovima osvetljenja onda će blendu otvoriti maksimalno na f/1.5 kako bi se dobile svetle fotografije i bez blica. Telefoto kamera donosi 2X optički zum bez gubitka kvaliteta, a može se ići do 10X zuma. Za rezultat dobijamo jasne, oštre, precizne fotografije, bogate detaljima.

Ono što zaista predstavlja revolucionarnu novinu je i to da i prednja i zadnja kamera mogu da snimaju do UHD kvaliteta, a zadnja kamera nudi snimanje u HDR10+ kvalitetu. Galaxy S10 telefoni podržavaju snimanje u 4K rezoluciji do 60 fps.

Sa Galaxy S10, a tek sa S10+ moguće je da postanete kralj ili kraljica (ne mature), već selfija. Jer ovi telefoni dolaze sa najboljom prednjom kamerom, a Galaxy S10+ sa čak dve. Oba telefona za glavni senzor koriste širokougaoni senzor od 10 MP, s otvorom blende f/1.9, ali i Dual pixel PDAF tehologijom. To je prva kamera koja ovu tehnologiju ima sa prednje strane. Fantastičan autofokus na prednjoj kameri zaista je vredan svakog pomena.

Foto: Promo
Foto: Promo

Kamera besprekorno fokusira, pravi sjajne snimke sa bokeh efektom, a može da fokusira i više osoba na slici i dodatno raširiti kadar uz podešavanje multi fokusa. Kod S10+ moguće je birati senzor od 10 megapiksela ili senzor za dubinu od 8 megapiksela.

Kamera na Galaxy S10 uređajima je još inteligentnija uz funkciju za obradu podataka, Scene Optimizer tehnologiju i funkciju Shot Suggestion. Sa ovim funkcijama moguće je snimanje bez ručnog podešavanja parametara, dok kamera daje preporuke šta snimiti i preporuke za kompoziciju fotografija.

Ništa manje važno, i vredi da napomenemo. Galaxy S10 uređaji imaju jedinstveni Infinity-O-Display u okviru koga se nalazi ceo niz senzora i tehnologija za kameru, za maksimalni ekran od ivice do ivice. Takođe, stižu sa prvim dinamičnim AMOLED ekranom, sa HDR10+ sertifikatom, koji pruža živopisno jarke boje i izvanredni kontrastni odnos za još dublje crne nijanse i još svetlije bele nijanse. Novina na ekranu je i ultrazvučni skener otiska prsta koji čita 3D konture palca - a ne 2D sliku njegove površine. Ova tehnologija čini da su podaci korisnika bezbedni kao da su u sefu. I to nije sve što dolazi uz novu seriju, tu su i mogućnost bežičnog deljenja energije, poboljšanje performanse veštačke inteligencije i inteligentnog Wi-Fija, što čini Galaxy S10 seriju najinteligentnijom do sada.

PR

Jedina osnovna škola sa finskim modelom obrazovanja u Srbiji

Dobro je poznato da je finski sistem obrazovanja jedan od najboljih na svetu, o čemu svedoče i visoki rezultati koje njihovi učenici postižu na PISA testovima. Škole u ovoj zemlji opremljene su najsavremenijom edukativnom tehnologijom, nastava se odvija u podsticajnom prostoru, a kroz projektne časove i personalizovane programe, deca se uče da kritički razmišljaju i usvajaju veštine za 21. vek. Finske škole sa pravom nose titulu škole budućnosti.

PR petak 29.03. 14:32

Rešite besplatan test i saznajte da li je IT karijera za vas

Rad u IT industriji je veoma perspektivan i odlično plaćen. Ipak, IT karijera nije baš za svakoga. Ako vas zanima odgovor na ovo pitanje, odvojte 7 minuta i saznajte da li imate predispozicije za neku od IT profesija i šta vam je potrebno za novu karijeru.

PR petak 15.03. 15:32

Glavni benefiti cloud tehnologije za kompanije

Cloud tehnologija je prisutna već više od 20 godina i nastavlja da se razvija velikom brzinom, nalazeći pritom široku primenu u poslovnom svetu. Sve veći broj kompanija u cloud tehnologiji vidi pouzdanog saveznika koji utiče na povećanje konkurentnosti, optimizaciju troškova i poboljšanje sveukupne efikasnosti poslovanja.

PR četvrtak 7.03. 13:30

Ove veštine doneće vam (bolji) posao u 2019. godini

Stalno usavršavanje i usvajanje novih veština predstavljaju najbolji način da napredujete na poslu koji obavljate ili da dođete do perspektivne i dobro plaćene pozicije ako ste trenutno nezaposleni.

PR četvrtak 21.02. 16:44
strana 1 od 4 idi na stranu