Internet of Things u službi čistijeg Beograda

Gradska čistoća Beograd već neko vreme koristi Internet of Things rešenje kako bi optimizovala svoj rad.

Izvor: B92

Petak, 01.03.2019.

10:00

Internet of Things u službi čistijeg Beograda
Ilustracija / Foto: Depositphoto/jamesteohart

Užurban životni tempo i velike saobraćajne gužve u prestonici često nam odvraćaju pažnju sa drugih problema sa kojima se Beograd svakodnevno susreće. Jedan od njih je ekološki i odnosi se na komunalni otpad - tačnije njegovo odnošenje.

U gradu koji broji gotovo 2 miliona ljudi rasprostranjenih na čak 17 opština, otpad za kratko vreme od izazova prerasta u ozbiljan problem. To znači daleko više sati koje komunalne službe provode na terenu, više utrošenog goriva i kraće vreme amortizacije opreme - jednostavno, više sredstava neophodnih za neometano funkcionisanje Gradske čistoće.

Kada tehnologija priskoči u pomoć

Sa digitalizacijom najrazličitijih proizvoda i procesa u našem okruženju, ni komunalni servisi nisu ostali imuni na jedinice i nule.

Jedan ovakav sistem za „pametan otpad“ implementiran je upravo u srpskoj prestonici kao rezultat saradnje između kompanije Saga i Gradske čistoće Beograd. Saradnjom su obuhvaćene jedinice za podzemno skladištenje otpada.

U pitanju je Sistem za merenje i praćenje zapremine popunjenosti sudova za reciklažni i komunalni otpad. Milutin Cvetković, Business Development Manager za strateška rešenja i integracije u Sagi, kaže za Tehnopolis da je evidentiranje postojećih problema u Beogradu dovelo do skupa zahteva koje je njegov tim morao da ispuni:

SmartWaste Management nastao je mapiranjem postojećih problema u Beogradu. Tehnologija je zasnovana na TeleModule senzorima koji mere popunjenost odložne jedinice (kontejnera) - bilo da je u pitanju čvrsti ili tečni komunalni ili reciklažni otpad.

Sama tehnologija primenjiva je u silosima, rezervoarima, u sklopu benzinskih pumpi ili hotela, a sve u cilju preciznijeg merenja i informisanja o trenutnom nivou materije koja se meri.

Cvetković kaže da je senzor razvijen u saradnji sa Elektrotehničkim fakultetom u Beogradu i prof. dr Nenadom Jovičićem. Sistem funkcioniše tako što senzori pomoću GPRS, NB-IoT, LoRa ili WiFi signala komuniciraju sa TeleCentrom, dok je senzor opremljen i protivpožarnim alarmom koji detektuje nagli porast temperature (u slučaju da se kontejner zapali). Sam modul može se opremiti i dodatnim konektorima koji u primeni sa potrebama Gradske čistoće registruju da li je poklopac otvoren (mimo servisnih intervala).
Foto: Promo
Međutim, glavna odlika jednog ovakvog sistema leži u pravovremenom informisanju o popunjenosti kontejnera. Ukoliko jedinica u toku 24 časa nije dostigla kapacitet popunjenosti, komunalna ekipa ne mora da izlazi na teren. Na taj način se dodatno optimizuju gradski resursi, štedi vreme potrebno za obilazak jedne rute, ali i još bitnije - stvara preciznija slika o potrebama gradskih kvartova. Tamo gde je potreba veća, komunalne ekipe mogu postaviti više odložnih jedinica:

Benefiti korišćenja ovakvog sistema mogu biti različiti, a samo jedan od njih je značajna ušteda u gorivu komunalnim službama jer se kamion za pražnjenje šalje kada je to potrebno, dok sama lokacija nema problema sa prenatrpanim otpadom.

Ovaj sistem ima za cilj i povećanje bezbednosti naših sugrađana

Osim blagovremenog odnošenja otpada i direktne veze sa higijenskim uslovima u gradu, sami moduli u podzemnim kontejnerima imaju i protivpožarne alarme, čime se uvodi i mogućnost neposrednog obaveštavanja u slučaju izbijanja vatre u istim. Dakle, onda kada nagli porast temperature nastupa (najčešće usled požara) ispod zemlje odnosno u kontejneru.

Podaci stvaraju pravu sliku o novim poslovnim prilikama

Sam SmartWaste Management sistem razvijen je na arhitekturi koja omogućava daljinsko očitavanje parametara. Cvetković objašnjava o čemu je reč:

Sagin telemetrijski sistem je prilično originalno rešenje na domaćem tržištu. U osnovi je zasnovan na senzorima (TeleModuli) koji predstavljaju uređaje u potpunosti dizajnirane, projektovane i programirane u Sagi. Naš TeleCentar je deo jedinstvene platforme zadužen za komuniciranje sa TeleModulima.

Prikazivanje i upravljanje podacima, ali i TeleModulima, odvija se na TeleClient-ima odnosno front-end kanalu na web-u (portal koji je i mobile compatible) ili na mobilnim uređajima preko namenske aplikacije.

Ovo našim klijentima omogućava real-time prikaz podataka, što znači da je upotreba moguća i na samom terenu.
Milutin Cvetkoviæ / Foto: Promo
Sagin Smart Waste Management sistem omogućio je Gradskoj čistoći precizniji uvid u potrebe pojedinačnih kvartova, ali i pomogao da se dodatno optimizuje rad komunalnih službi na terenu.

Na pitanje Tehnopolisa koje to dodatne mogućnosti ovaj sistem nudi klijentima i za koje se to još oblasti njegova implementacije vezuje, Cvetković ističe da je nemoguće ograničiti tip industrije i biznisa u kome se može koristiti ovo rešenje. Poenta je, kaže on, da se postižu uštede i povećava okrenutost ka krajnjim korisnicima. Automatizacija procesa, a samim tim i uštede, postižu se upravo blagovremenim tretiranjem informacija od značaja.

Naš sagovornik dodaje da iako postoji širok spektar pricing modela koji zavisi od pojedinačnog plaćanja do pretplatnog modela, kao i od načina na koji je SmartWaste Management hostovan (self hosted ili cloud), cena je ovde tek sporedna stvar:

U prvom planu svakako se nalazi ušteda resursa na strani klijenta. Realna upotreba jedne ovakve IoT tehnologije korisniku pruža širu lepezu dodatnih ušteda, ali i priliku da svoj biznis prilagodi na osnovu dodatno sakupljenih informacija.

Digitalna transformacija kao putovanje

Nemoguće je opstati u biznisu u 21. bez neprekidne transformacije sopstvene ponude.

Poenta je shvatiti trku sa vremenom i proceniti šta zapravo možete inovirati. Saga, kao srpski integrator i kompanija koja teži da poveća svoj portfolio je odabrala Building Block strategiju. Prostim rečima, ne možemo se utrkivati sa “velikim igračima” i smišljati nove tehnologije i tehnike, od hardvera do softvera, već koristiti postojeće, relativno široko rasprostranjene i prihvaćene a radi kreiranja platformskih rešenja.

Takva strategija mora da ima čvrst buy-in u samoj kompaniji, a u okviru nje smo prepoznali da je IoT jedan od osnovnih stubova. IoT je nešto što direktno donosi nove podatke direktno vezane za domenski biznis, i, pravilno filtrirani i analizirani postaju nasušnje informacije.

Ova tehnologija dodatno se oslanja na Blue Ocean strategiju koja se bazira na otvaranje novih tržišta i razvoj inovativnih poslovnih modela, a ne na trku sa konkurencijom iz tradicionalnih industrija.

Milutin Cvetković kaže da kompanija u svom portfoliu poseduje nekoliko interesantnih rešenja – neka od njih su 100% in-house razvijena, dok se druga baziraju na partnerstvu sa globalnim dobavljačima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: