Ko zapravo ne može da postane programer?

Ma koliko programiranje delovalo kao primamljiv poziv, ne može baš svako postati programer. Kako bi neko postao uspešan developer, potrebno je da logički razmišlja i poseduje određene kvalitete i znanja, kao i pojedine navike neophodne za ovaj posao.

Podeli
Foto: Promo
Foto: Promo

U poslednjih nekoliko decenija, sa razvojem kompjuterskih nauka, zanimanje programera postalo je ekstremno traženo i popularno. Visoka primanja, fleksibilno radno vreme i velika ponuda poslova motivisali su mnoge da se opredele za posao developera.

Ipak, ma koliko programiranje delovalo kao primamljiv poziv, ne može baš svako postati programer. Kako bi neko postao uspešan IT stručnjak, potrebno je da logički razmišlja i poseduje određene kvalitete i znanja, kao i pojedine navike neophodne za ovaj posao.

Ko ne može da postane (dobar) programer?

Oni koji su lenji

U dinamičnoj atmosferi IT industrije, kao programer imaćete dosta posla i obaveza i radićete u timovima različite strukture.

Ono što razlikuje dobrog programera od lošeg jesu stalan rad i napredak. Loš programer je lenj, kopira kodove od kolega, ide linijom manjeg otpora i ne proverava izvor. Ako vidi da je negde taj kod radio ispravno, automatski smatra da će on raditi bilo gde. Programeri koji su lenji često koriste opasne prečice koje tokom testiranja mogu delovati ispravno, ali kasnije izazivaju probleme u radu.

Ovakav pristup stvara glavobolje čelnicima kompanija, koji zbog toga gube veliki novac. Stoga, ako ste lenji, nemojte traćiti vreme u IT industiji.

Oni koji nisu spremni da uče i rade na sebi

IT je najbrže rastuća industrija na svetu, u kojoj se trendovi menjaju neverovatnom brzinom. Većina IT kompanija ulaže u svoje zaposlene, a program dodatne obuke je nešto što se često podrazumeva. Svaka firma ceni kada zaposleni uče i dodatno rade na sebi, pa je takav slučaj i sa programerima. Posedovanje određenih svetski priznatih sertifikata smatra se velikim plusom, a kompanijski menadžment gotovo stalno ulaže u svoje programere.

Foto: Promo
Foto: Promo

Programiranje spada u oblasti koje zahtevaju konstantno napredovanje i učenje. Prema tome, ako ste od onih koji nisu spremni na usavršavaje, možda zanimanje programera i nije idealno za vas.

Oni koji žele „državni posao”

Velika je verovatnoća da ćete kao programer raditi u internacionalnim kompanijama ili kao freelance saradnik za strane, velike klijente. Ovo sa sobom nosi i drugačije radno vreme, tako da verovatno nećete raditi od 7 do 15 i „hvatati zjale” kao što je slučaj sa mnogim poslovima u državnoj službi.

Posao u programerskoj struci donosi komfor fleksibilnog radnog vremena, zarade po zapadnim standardima, ali i brojne benefite kao što su obezbeđena hrana na poslu, stan ili auto po želji. Mnoge svetske kompanije, ali i u regionu, utrkuju se kako bi obezbedile programerima što bolje uslove za rad, jer je dobre i kvalitetne IT stručnjake veoma teško pronaći. Jednom kada pronađe dobrog programera, kompanija se trudi da ga na svaki način zadrži u svom timu.

Oni koji ne mare za detalje

Kada je reč o programiranju, sve je u vezi sa detaljima. Svaki uspešan programer zna da je dobar plan važniji od samog pisanja koda. Programeri koji razmišljaju na pravi način i dobro planiraju svoje vreme mnogo će brže od ostalih završiti posao.

Oni koji logički zaključuju i koji mogu da predvide svaki detalj savršeni su za ovaj poziv.

Mnogi od najuspešnijih programera predviđanjem i pripremom zapravo smanjuju vreme samog programiranja. Cilj svakog developera je da napiše što bolji kod za što manje vremena i sa što manje problema. Razmatranje i razmišljanje o negativnim posledicama i obraćanje pažnje na svaki detalj su ono što diktira uspešnost i brzinu.

Stoga, ako ste neko ko ne mari za detalje i ne misli na drugačiji način, onda programiranje možda i nije najbolji izbor.

Oni koji nemaju strpljenja

Koliko puta ste se susreli sa problemom koji je testirao vaše sposobnosti? Da li ste se nekada borili do samog kraja kako biste taj problem uspešno rešili?

Foto: Promo
Foto: Promo

Programiranje ponekad zna da bude frustrirajuće, bilo da ste početnik u ovoj oblasti ili iskusan developer. Dokumentacija često zna da bude zastarela ili pogrešna, dešava se da neko od bivših kolega napiše pogrešan kod, kao i da nadređeni imaju svoja pravila koja morate slediti. Ovo često može predstavljati problem, pa je u programiranju važno da budete strpljivi i analitični.

Niko kraj sebe ne želi da ima nekog ko je konstantno nervozan zbog posla ili nema dovoljno strpljenja da sagleda problem i uspešno ga reši. Tako da, ako ste osoba koja ima „kratak fitilj”, ne bi trebalo da ulazite u svet programskih jezika.

Ukoliko se niste pronašli u nekim od ovih karakteristika, onda definitivno imate potencijal da budete uspešan programer i kreirate digitalni svet budućnosti. Ako ste analitični, organizovani, intuitivni, imaćete odličnu perspektivu u IT industriji, bez obzira na to da li ste početnik ili neko ko već poznaje osnove programiranja.

Uz pravilan pristup i izbor školovanja talenat vrlo lako možete pretvoriti u odlično plaćeno zanimanje. Kada savladate procese od početne analize i planiranja, preko kodiranja i testiranja, do instalacije i održavanja, bićete u mogućnosti da samostalno izradite softverska rešenja i menjate digitalni svet iz korena.

PR

Oni su među najtraženijim IT stručnjacima, a nisu programeri

Činjenica da programeri odlično zarađuju i mogu da pronađu posao kad god požele dobro je poznata čak i vrapcima na grani. Međutim, nisu samo programeri oni koji spadaju među najtraženije IT stručnjake. Naprotiv, postoje mnoga druga IT zanimanja o kojima se malo zna, a donose ono čemu svi težimo – odlično plaćen i siguran posao. Jedno od takvih je IT administrator.

PR petak 20.07. 09:38 Komentara: 0

Gigatron festival mobilnih telefona

U saradnji sa svojim dugogodišnjim partnerima, kompanija Gigatron, jedan od vodećih maloprodajnih lanaca na tržištu tehnike, ovog leta pokreće Festival mobilnih telefona.

PR četvrtak 5.07. 12:30 Komentara: 0

Kako izgleda srednja škola po meri novih generacija?

Svedoci smo da sve više dece, čak i one koja još uvek ne pohađaju školu, bez problema koristi tablet uređaje i pametne telefone, pokreće svaki program na računaru koji poželi, snalazi se na Google-u i Facebook-u pre nego što nauči da napiše svoje ime.

PR petak 29.06. 13:15 Komentara: 0

Vrhunski audio - vizuelni doživljaj na beskonačnom ekranu

Davno je telefon prestao da služi samo i jedino za razgovor. Uporedo sa razvojem tehnologije, kao da je polako počeo da gubi svoju prvobitnu funkciju, jer je primetno da se komunikacija prebacila sa auditivnog na vizuelni sadržaj. Danas, poenta je u tome da se kaže više sa što manje reči.

PR petak 29.06. 12:00 Komentara: 0

ITAcademy vam za svoj rođendan poklanja 40% popusta

Za rođendan obično slavljenici dobijaju poklone, ali ITAcademy za svoj jubilej organizuje nešto drugačiju proslavu. U rođendanskoj nedelji ITAcademy poklanja popust od čak 40% na cenu upisa, a svi koji se prijave do 15. juna dobijaju i bonus – paket besplatnog celoživotnog školovanja, koji će vam omogućiti da i u budućnosti unapređujete svoja IT znanja!

PR petak 15.06. 16:19 Komentara: 0
strana 1 od 3 idi na stranu