Nova era digitalizacije: Izazovi su veliki, ali mi smo spremni

Mobilna telefonija odavno je postala naša svakodnevica, a savremeni pametni telefoni mnogo više od samo uređaja za razgovor i slanje poruka.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.12.2018.

10:00

Nova era digitalizacije: Izazovi su veliki, ali mi smo spremni
Foto: Promo

Korisnicima u Srbiji već nekoliko godina dostupan je 4G signal, a mobilne mreže sve više rade na unapređenju svojih usluga uvodeći nove namenske apikacije, ali i radeći na razvoju Internet of Things rešenja (IoT).

O stanju i kvalitetu mobilnih mreža u Srbiji na pragu 5G ere, njihovom daljem razvoju i naprednim rešenjima razgovaramo sa Natali Delić, CTO kompanija Vip mobile i A1 Slovenija.

Prošlo je nešto više od tri godine otkako je 4G signal pušten u rad na teritoriji Srbije. Koliko ste zadovoljni novom generacijom mobilne telefonije u Srbiji i koliko su zaista prilagođene trenutnim potrebama i trendovima u telekomunikacijama?

"Dinamičnost tržišta telekomunikacija je konstanta, a da bi poslovanje pratilo stalne promene neophodno je da znamo upravo potrebe tržišta i naših korisnika. Koliko ih prepoznajemo, pokazuju i rezultati nedavnog nezavisnog testiranja RATEL-a, koji govore da je Vip mobile i dalje najbolji među operaterima kada pričamo o brzini prenosa podataka."

"S druge strane, kada govorimo o 4G protocima u Srbiji, sprovedena su merenja u 123 zemlje, i podaci iz novembra 2018. godine nam govore da se Srbija nalazi na visokom 32. mestu. Zaista moramo biti ponosni takvim trenutnim stanjem u mobilnim komunikacijama."

Dugo se govorilo o 4G mreži, koja je sada uvedena i postoje efikasna rešenja. Da li su zaista dovoljno efikasna ili je 5G neophodan da bi se optimizovale i uskladile nove i brže vrste mobilnog saobraćaja?

"Postojeća 4G mobilna mreža nam svakako omogućava dovoljne protoke i podržava i IoT rešenja, i sasvim je pogodna za potrebe digitalizacije. Međutim, rešenja kao što su virtuelna realnost, eGaming, autonomna vozila, robotika i slično, zahtevaju malo kašnjenje u prijemu signala, te je stoga neophodno da se implementiraju nove tehnologije, pre svega 5G, koja nam omogućava otvaranje novih polja u digitalizaciji."

"Naravno, u isto vreme pažljivo pratimo dešavanja na tržištu i šire, ali smo u ovom trenutku fokusirani na unapređenje našeg osnovnog poslovanja, što je mobilna telefonija i širenje portfolija usluga sa akcentom na sve veći broj digitalnih usluga."

Vip mobile više nije samo mobilni operater, što možemo videti kroz ponudu vaših novih digitalnih rešenja. S druge strane, potrebe za digitalizacijom u privredi su neprestane, a Vip mobile nudi određena IoT pametna rešenja… Šta ona predstavljaju, kome pomažu i koliko ste okrenuti inovacijama na tom polju?

"Vip ne želi da bude samo provajder koji će korisnicima omogućiti pristup globalnoj mreži. Duboko verujemo da sa razvojem novih tehnologija imamo mogućnost da ponudimo nove vrednosti našim korisnicima."

"Šansu za dalji rast vidimo prvenstveno u razvoju digitalnih servisa i usluga namenjenih privatnim korisnicima i privredi, te zato danas nudimo rešenja poput smart home sistema Vip Čuvarkuća, aplikaciju Dečjazona za bezbednost na internetu kao i Auto Manager za kontrolu nad voznim parkom."

"Odluka da ponudimo drugačija softverska rešenja svakako potiče iz inovativnog pristupa kompanije, jer želimo da budemo oni koji uvode nove tehnologije na tržište, i da budemo pouzdani digitalni partner ne samo kada su u pitanju telekomunikacije, već i u slučaju naprednih i digitalnih servisa."

Brojni podaci putuju kroz mreže u današnjem digitalnom svetu i sigurno nije lako omogućiti bezbednost za sve. Na koji način uspevate da ponudite potpunu sigurnost korisnicima i koliko je zaista sigurnost i bezbednost važna?

"Potrudili smo se da ovu godinu posvetimo porodičnim vrednostima, pa smo tako omogućili roditeljima da uz aplikaciju Dečja zona, sajt Bezbedne klince i Čuvarkuću vode mirniji život bez stresa, pruže sigurnost svojoj porodici i da svoju decu zaštite od neprimerenih sadržaja na internetu."

"Prepoznati smo kao kompanija koja preduzima ozbiljne korake u ovoj oblasti, a naročito nam je važno ulaganje u edukaciju korisnika i uvođenje digitalnih usluga koje njihov život čine lakšim i bezbednijim. U tom smislu puno radimo i na IoT rešenjima i svesni smo koliko je bezbednost i privatnost podataka u okviru Interneta stvari bitna, i zbog toga smo se odlučili da takva rešenja omogućimo upravo kroz NB IoT mrežu koja je bazirana na mobilnoj 4G mreži, jer je tu sigurnost obezbeđena kroz sigurnosne protokole same mobilne mreže."

"Za nas je pitanje bezbednosti i privatnosti podataka od suštinske važnosti, i sve naše proizvode i servise realizujemo u skladu sa najsavremenijim tehnićkim i regulatornim standardima."

Vidimo da ste uvek spremni na izazove, pa da li možemo od Vip mobile uskoro da očekujemo i neka nova rešenja na tržištu?

"Ponosni smo što smo partnerski sa nekoliko kompanija i fakulteta, kao što su ICT Hub, ETF, kompanije Mikroelektronika i Nokia zajedno organizovali Vip NB IoT challenge, gde smo izabrali deset timova sa deset različitih ideja koje nude nova poslovna rešenja za digitalizaciju društva, bazirana na NB IoT tehnologiji."

"Narrowband-IoT je tehnološki standard koji se koristi u okviru 4G mreže za realizaciju rešenja baziranih na Internetu stvari, a ova tehnologija nam nudi mogućnost da povežemo i do 100 hiljada uređaja po kvadratnom kilometru."

"Zajedno radimo i na testiranju brojnih uređaja preko NB IoT mreže, i nadamo se da će neka od tih pametnih rešenja dobiti i svoju komercijalnu primenu."

"Osim toga, bavimo se i testiranjem različitih cloud tehnologija u domenu mreže, a sprovodimo i testove neophodne za pripremu terena za dolazak 5G mreže. Paralelno s novitetima, poboljšavamo kvalitet i širimo postojeću 4G mrežu."

"Nova era digitalizacije poslovanja kuca na vrata, inovacije su potreba i neophodnost, ali mi smo spremni na izazove koji su pred nama."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: