10 ideja koje će inspirisati svakog grafičkog dizajnera

Nedostaje vam inspiracija? Ne znate kako da se izborite sa kreativnom blokadom? Raditi u kreativnoj industriji, posebno kao grafički dizajner, uzbudljivo je i dinamično, ali ponekad je teško zadržati isti entuzijazam i uvek ostati inspirisan.

Izvor: PR

Petak, 21.12.2018.

14:23

10 ideja koje će inspirisati svakog grafičkog dizajnera
Foto: Promo

Upravo iz tog razloga sastavili smo listu od 10 ideja koje će nadahnuti svakog grafičkog dizajera.

1. Pokrenite sopstveni projekat „sa strane”

Ništa ne može bolje osvežiti vašu poljuljanu inspiraciju od pokretanja sopstvenog projekta „sa strane”. Možete čak i izmisliti zadatak koji najviše odgovara vašim afinitetima ili poraditi na izgledu sopstvenog portfolija.

Ovo će popraviti vaše raspoloženje i pokrenuti vas i vašu izgubljenu inspiraciju.

2. Ne zanemarujte moć igre

Bilo da ste novi u svetu grafičkog dizajna ili ste iskusni kreativac, verovatno znate da stvaralački proces dizajniranja umnogome podseća na igru.

Zato, kada vam nedostaje inspiracije, nemojte zanemariti moć igre. Krenite sa slikanjem, kreirajte oblike ili nove šablone za vizuale. Ovakav vid kreativnog procesa će probuditi dete u vama i inspirisati vas.

Ukoliko uspete da spojite više kreativnih strana svoje ličnosti, to će vam dati nove ideje koje ćete kasnije moći da implementirate u svoj dizajnerski repertoar.

3. Istražite druge kreativne discipline

Inspiracija može da dođe sa bilo kog mesta. Pogledajte šta rade drugi ilustratori i dizajneri, pratite trendove iz fotografije, tipografije, mode, filma i drugih kreativnih industrija.

Pritom ne pokušavajte da ih kopirate, već da shvatite šta je dobro u njihovim dizajnima i zašto.

Drugim rečima, izađite iz svoje zone komfora. Ukoliko ste u stanju da pronađete inspiraciju iz drugih industrija, bićete u prilici da dobre stvari primenite na svom polju. Takođe, ovo će vam pružiti priliku da nadogradite njihove odlične ideje i potpuno „boostujete” svoju kreativnost.

4. Inspiracija je na mestima gde je najmanje očekujete

Otputujte ili uradite nešto potpuno drugačije od svakodnevne rutine. Bićete iznenađeni kada shvatite gde se sve nove ideje mogu sakriti. Inspiracija je često na mestima gde je najmanje očekujete.

Posetite antičke delove Evrope ili neke tropske destinacije, jer se posle svakog putovanja vraćate sa novom dozom entuzijazma i energije. Otkrivanje novih država i kultura otvara vaše vidike i pokreće vaš kreativan duh.

Zato se pokrenite i verujte – inspiracija će sama doći!

5. Konsultujte se sa kolegama

Još jedan važan faktor kod vraćanja poljuljane inspiracije je konsultacija sa kolegama dizajnerima. Uvek je dobro razmeniti mišljenja sa drugim, pogotovo sa onima koji su iskusniji od vas.

Razgovor sa kolegama vam može doneti nov ugao gledanja na projekat, unaprediti vaša znanja i dati vam priliku da „pokupite” nove veštine.
Foto: Promo
6. Stavite sve ideje na jedan list papira

Zapišite svoje ideje na jedno parče papira ili na tablu. Popišite apspolutno sve što vam padne na pamet kada pomislite na projekat na kome trenutno radite. Liste sa idejama možete kombinovati na najrazličitije načine, neobične i originalne.

7. Stare metode mogu biti izvor inspiracije

Iako živimo u digitalnom dobu, punom novih tehnologija i zanimanja, nekada je dobro inspiraciju potražiti u prošlosti. Možete pogledati kako su vaši prethodnici štampali svoje oglase i druge materijale na neki malo drugačiji način.

Implementacija kreativnih rešenja iz prošlosti i primena nekih starijih metoda kod vas mogu pobuditi nove ideje i pokrenuti stvaralački proces.

8. Igrajte se rečima

Ako vam nedostaje kreativnosti, igra reči je jedan od ključnih trikova koje koriste svi uspešni dizajneri. Pokušajte da iskoristite slogan ili ključnu reč kampanje na kojoj radite kako biste pokrenuli svoj stvaralački duh i ceo kreativni proces.

Pravilno shvatanje cilja i slogana projekta na kome radite daće vam mogućnost da inspirativnije gledate na svoj zadatak, te da vaša vizuelna rešenja budu bolja i kreativnija.

9. Uvek nosite blokčić sa sobom

Za svakog grafičkog dizajnera je veoma važno da sa sobom uvek ima blokčić za pisanje, ma gde da se nalazi. Prirodno je da vam ideje mogu pasti na pamet u svakom trenutku, pa čak i kada se nalazite na ulici, u kolima ili ste na godišnjem odmoru.
Foto: Promo
Kako te ideje ne bi pale u zaborav, važno je da sa sobom uvek imate blokčić da biste te misli brzo zabeležili i kasnije unapredili u neko od svojih dizajnerskih rešenja.

10. Istražite internet blogove

Kada želite da se odmorite od svog posla i potražite „eksploziju” inspiracije i nove perspektive, nemojte samo „visiti” na Instagramu gledajući smešne video-klipove i simpatične životinje.

Iskoristite sav potencijal savremenog doba i mogućnosti koje vam internet nudi. Pretražite blogove svojih kolega kako u svetu, tako i u svojoj neposrednoj blizini. Stupite u komunikaciju sa njima i probudite inspiraciju koja skriveno leži u vama.

Nadamo se da su vam ove ideje pomogle u buđenju poljuljane kreativnosti, ali ma koliko te ideje bile važne za uspeh u grafičkom dizajnu, nikako ne treba zanemariti i značaj obrazovanja i sticanja svetski priznatih diploma i sertifikata.

Uz pravilan izbor školovanja i edukativnih programa na ITAcademy i vi možete nadograditi svoja znanja i veštine i svoju karijeru podići na potpuno novi nivo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: