Saveti za početnike: Izaberite idealan programski jezik

Ako ste razmišljali o tome da se bavite programiranjem i počeli da istražujete ovu oblast, sigurno ste se zapitali koje savremene IT tehnologije treba da naučite, jer ste shvatili da postoji ogroman broj programskih jezika i tehnologija koji su danas dostupni.

Izbor programskog jezika je prva odluka koja vas očekuje i koja će istovremeno u velikoj meri odrediti pravac vaše karijere, zato je važno da znate koje opcije vam otvaraju najbolje šanse za uspeh u IT industriji.

Podeli
Foto: Promo
Foto: Promo

Nedoumica oko izbora idealnog programskog jezika je nešto sa čim su se susretali svi danas iskusni programeri. Međutim, važno je istaći da, za razliku od drugih velikih životnih odluka, prilikom odabira programskog jezika koji ćete učiti ne možete mnogo da pogrešite. Posebno ako su vam primarni ciljevi visoka primanja i mogućnost da u svakom trenutku promenite kompaniju ili klijenta za koga radite.

Ipak, činjenica da će vas programski jezik u kome ćete napraviti svoje prve programerske korake usmeriti ka određenim projektima, odnosno oblastima, dovoljna je da dobro razmislite o svojim interesovanjima. Iz tog razloga predstavljamo vam 3 najtraženije programerske oblasti i savete kako da postanete deo njih već posle godinu dana školovanja.

Frontend development – ako želite da kreirate napredne sajtove, web aplikacije, JavaScript igrice...

Da biste se bavili frontend programiranjem, najvažnije je da savladate programski jezik JavaScript, koji će vam omogućiti da razvijate interaktivne web sajtove, web aplikacije ili online igrice. Pored JavaScripta, biće potrebno da se upoznate i sa HTML i CSS tehnologijama, kao i sa programima Photoshop i Illustrator. Jednostavno rečeno, ovo je oblast u kojoj se najbolje pronalaze programeri – kreativci.

Jedna od najzapaženijih karakteristika frontend programiranja je ta što ovoj oblasti uvek nedostaju školovani stručnjaci s obzirom na nezadrživi razvoj web tehnologija i interneta. Takođe, status frontend, odnosno JavaScript programera doneće vam i odličnu zaradu. Već na početku karijere, kao juniori, ovi stručnjaci zarađuju u proseku oko 800 evra, dok u zavisnosti od iskustva, ova cifra može da dostigne i do 2.500 evra.

Backend development – za one koji znaju da razmišljaju logički

Programski jezik Java u IT svetu važi za jezik sa najširom primenom, a svoje mesto pronašao je i u backend programiranju. Ako savadate veštine rada u Javi, bićete spremni da radite na razvoju aplikacija za mobilne telefone i tablet uređaje kroz Android operativni sistem, da kreirate veliki broj aplikacionih programa, ali i da ih implementirate u najrazličitija multiplatformska okruženja.

Java programeri najbrže pronalaze posao, a već po završetku školovanja plaćeni su u proseku oko 700 evra. Uz to, svi budući Java programeri koji se školuju u Srbiji imaju mogućnost i da se dodatno istaknu u odnosu na konkurenciju kroz sticanje prestižnog Oracle sertifikata.

Full stack development – iskombinujte najtraženije programerske veštine

Full stack programeri podjednako uspešno mogu da se bave i frontend i backend programiranjem. Zato je ovo idealna oblast za one koji vole da sve drže pod kontrolom. Ako se opredelite za ovu oblast, moraćete da savladate PHP – najpopularniji programski jezik za izradu dinamičkih web sajtova i web aplikacija.

PHP spada u programske jezike koji su jednostavni za učenje, a sa druge strane otvaraju široke mogućnosti za angažovanje na mnogim projektima. Na početku karijere vas očekuje zarada slična onoj koju imaju Java programeri, a u Srbiji možete steći i cenjeni internacionalni Zend sertifikat u jednom od retkih Zend PHP trening centara u svetu.

Programer za neku od ove tri oblasti možete postati za samo 12 meseci

Bez obzira na to za koju od tri najtraženije oblasti da se odlučite, neophodne veštine možete usvojiti već posle godinu dana školovanja po specijalizovanim programima na ITAcademy. Ova međunarodna škola za profitabilna IT zanimanja omogućava vam školovanje na dva načina: iz moderno opremljenih računarskih laboratorija ili putem interneta preko razvijene platforme za učenje na daljinu.

Pored najtraženijih znanja, ITAcademy vam omogućava i da pronađete neophodnu praksu u velikim IT kompanijama i tako se u potpunosti pripremite za ono što vas očekuje tokom karijere. Na vama je samo da izaberete svoj put ka sigurnom i odlično plaćenom poslu.

Posetite sajt www.it-akademija.com i saznajte više.

PR

Samsung Galaxy A9 stigao u Srbiju, poznata cena

Prvi uređaj na tržištu sa ugrađenom četvorostrukom zadnjom kamerom, Samsung Galaxy A9, kreiran je tako da omogući korisnicima snimanje dinamičnih fotografija u svakom trenutku i na svakom mestu, bez obzira na to da li je osvetljenje dobro ili loše. Uređaj je od sada dostupan i na tržištu Srbije po ceni od 69.990 dinara, kod operatora i maloprodajnih partnera.

PR utorak 27.11. 13:30

Belgrade Waterfront nagrađuje najbolje ideje za "pametne gradove"

Nagradni konkurs „Imam rešenje za pametniji grad“, koji organizuje kompanija Belgrade Waterfront, otvoren je još četiri dana! Na konkurs se već prijavilo više od 50 pojedinaca i timova do tri člana, a ako i vi imate ideju o inovativnim funkcijama, uslugama ili proizvodima u cilju stvaranja pametnih gradova u Srbiji – još uvek nije kasno da je predstavite i potencijalno osvojite do 5.000 evra.

PR sreda 21.11. 10:00

Digitalni marketing – sektor u kom se lako dolazi do posla

Kako bi ostali konkurentni, svi brendovi – od velikih do onih tek u povoju – u stalnoj su potrazi za stručnjacima sa iskustvom u digitalnom marketingu, zaključak je velikog istraživanja koje su sproveli McKinley Marketing Partners.

PR petak 16.11. 17:57

Apple napokon u Novom Sadu, zvezde napravile šou

Sa dugoočekivanim otvaranjem šoping centra Promenada, i u Novi Sad je napokon stigao jedan od najpoželjnijih svetskih brendova - Apple, čije će proizvode svi ljubitelji moći da isprobaju ili da se po prvi put susretnu sa njima u novoj iStyle Apple Premium Reseller prodavnici.

PR petak 16.11. 12:00

Prijavi se na AndroidTV Hakaton 2018 i odvedi svoj tim na Google I/O 2019

United Cloud, R&D centar United Grupe, uz podršku Google-a, organizuje „Bits N’ AndroidTV” hakaton koji će se održati 5. i 6. decembra u Beogradu. Prijave su otvorene do 20. novembra, a pobednički tim osvaja put na prestižnu Google I/O 2019 konferenciju u Kaliforniji.

PR četvrtak 15.11. 12:40
strana 1 od 4 idi na stranu