Kako izgleda srednja škola po meri novih generacija?

Svedoci smo da sve više dece, čak i one koja još uvek ne pohađaju školu, bez problema koristi tablet uređaje i pametne telefone, pokreće svaki program na računaru koji poželi, snalazi se na Google-u i Facebook-u pre nego što nauči da napiše svoje ime.

Izvor: B92

Petak, 29.06.2018.

13:15

Kako izgleda srednja škola po meri novih generacija?

Deca su danas naviknuta da u svakodnevnom životu upotrebljavaju IT uređaje i aplikacije. Stoga i škole moraju da idu u korak sa vremenom i da se prilagode njihovim navikama da bi im približile obrazovanje koje nude.

ITHS - srednja škola za informacione tehnologije je jedna od prvih koja je to prepoznala i implementirala. Jednom rečju, našli su način da ljubav i talenat za rad na računarima kod dece pretvore u praktičnu veštinu, neophodnu za svaku profesiju budućnosti. Priprema dece za realan informatički svet koji ih čeka u bliskoj budućnosti

Živimo u vremenu kada je napredno korišćenje tehnologije neophodno u životu i budućem poslu i mora postati ključni aspekt obrazovanja, poput čitanja i pisanja. Govorimo o novoj vrsti pismenosti – digitalnoj pismenosti, a ona nije isto što i pokretanje igara i aplikacija na telefonima. Upravo na školama leži obaveza da podvuku tu razliku i učine sve da generacije učenika iz njih izlaze pripremljene za realan informatički svet budućnosti.

Ta obaveza obrazovnih institucija prepoznata je u Srednjoj školi za informacione tehnologije ITHS. Metod nastave, kao i nastavni plan i program, čine školovanje na ITHS-u potpuno drugačijim od svega na šta smo navikli.

Tehnologija je prisutna na svakom koraku, u svakoj aktivnosti, od prvog razreda do maturskog ispita, na svakom času, u učionici i izvan nje. Krajnji cilj su maturanti spremni da odgovore na sve izazove digitalnog doba u profesionalnom pogledu – digitalno pismene osobe u pravom smislu te reči. Metod nastave na ITHS-u po meri 21. veka

U nastavi na ITHS-u tradicionalna tabla zamenjena je interaktivnom tablom, koristi se elektronski dnevnik, svaki učenik ima svoj laptop tokom nastave, koristi obrazovne aplikacije, nadopunjuje stečeno znanje online kursevima, koristi online biblioteku.

Učenje je na ITHS-u mnogo efikasnije zahvaljujući upotrebi savremenih tehnologija. Učenicima Srednje škole za informacione tehnologije prvi u Srbiji na raspolaganju je e-learning platforma za učenje na kojoj im je 24 sata dostupan sav materijal sa nastave. Mogu da pogledaju prezentacije, da imaju uvid u domaće zadatke koje treba da urade, znaju raspored časova, kabineta, koliko su prisutni na nastavi, koje ocene imaju – dakle, sve što je neophodno za odgovornost i uspeh jednog učenika.
Matematiku vežbaju koristeći onlajn testove, lektiru čitaju u elektronskom obliku, geografiju uče uz pomoć Google Earth-a. Ono što su nekada bile obimne knjige, rečnici i pravopisi, sada je na samo jedan klik od njih, a zahvaljujući interaktivnim tablama, časovi se ne zasnivaju isključivo na predavanju profesora već podstiču aktivnost učenika i njihovo uključivanje u nastavni proces. IT veštine su postale nezaobilazne u mnogim oblastima

Potražnja za IT stručnjacima u Srbiji tokom poslednjih par godina porasla je za preko 80%. Svima je poznato da su IT profesije među najplaćenijima na svetu, pa da i u Srbiji programeri zarađuju 3 prosečne plate mesečno. Međutim, IT veštine već su postale nezaobilazne i u svim drugim oblastima.

Nastavni plan i program na ITHS-u bogat je stručnim predmetima iz oblasti informacionih tehnologija, a učenici se školuju na profilu Elektrotehničar informacionih tehnologija, Elektrotehničara multimedija, ili Elektrotehničar računara dok su u najavi i profili za Administratora mreža i Elektrotehničara telekomunikacija. To su veštine za novo doba koje učenicima pružaju odlične mogućnosti za nastavak školovanja, ali i lako zaposlenje odmah posle završene škole.

Međutim, moderni sistem nastave nije rezervisan samo za IT predmete. ITHS je prva i jedina škola u Srbiji za obrazovanje IT tehničara gde se osim stručnog, stiče i temeljno opšte obrazovanje. Nastava je i na ovim predmetima u potpunosti po meri 21. veka, pa učenici razvijaju digitalnu pismenost i na časovima likovnog, istorije, hemije ili srpskog jezika, lakše savladavaju gradivo, pokazuju više kreativnosti i motivisaniji su za učenje.

Iza svega toga stoji ideja da obrazovni sistem mora da razume i prihvati veštine 21. veka i pripremi učenika za svet van učionice, a upravo to se i dešava na ITHS-u. U kom god pravcu da će se razvijati karijera vašeg deteta, ona mora počivati na snažnim osnovama digitalne pismenosti i te je veštine neophodno sticati kontinuirano, kroz sve nivoe obrazovnog procesa. Zbog toga je upis prave škole najbolja investicija u njegovu budućnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: