Šta se dešava iza ekrana: Otkrijte tajne web programiranja

Da li ste se prilikom surfovanja internetom nekad zapitali na koji način funkcionišu sajtovi koje najčešće posećujete? Iako većina korisnika nikad ne razmišlja šta se zapravo krije „iza ekrana” ispred kog svakodnevno provodimo sve više vremena, činjenica je da tamo postoji čitav svet koji su web programeri izgradili kako bi sve bilo na samo jedan klik od nas.

Podeli

S obzirom na to koliko je važan posao kojim se ovi stručnjaci bave, web programiranje je postalo oblast koja omogućava odličnu zaradu i priliku da zaboravite na sve muke koje nose ostale profesije. O tome najbolje svedoči prognoza da će u narednih 7 godina potražnja za web programerima skočiti za skoro 30%. Kvalitetna obuka za ovo perspektivno zanimanje traje nešto manje od godinu dana, pa se sve veći broj ljudi odlučuje da započne rad u ovoj oblasti.

Ipak, pre nego što započnete svoj put ka novoj karijeri, važno je da se detalno upoznate sa web programiranjem.

Šta je web programiranje?

Najjednostavnije pojašnjenje ove profesije glasilo bi da su web programeri zaduženi za razvoj sajtova i aplikacija na webu, odnosno za normalno funkcionisanje svih njihovih elemenata. Ipak, web programiranje je mnogo više od toga.

Za početak, važno je istaći da se pomenuti stručnjaci ne bave istim poslom kao i web dizajneri, čiji zadatak je da se pobrinu za vizuelni izgled sajta. To znači da su web programeri fokusirani na sve ono što nije vidljivo golim okom na sajtu, kao što su obrada podataka, rad sa fajlovima i mnoge druge kalkulacije.

Web programiranje deli se na front-end development, odnosno programiranje na strani klijenta, i na back-end development, tačnije programiranje na strani servera. Svaka od ove dve oblasti zahteva posebnu grupu znanja koja, osim temelja za web programiranje, čine i prvi korak ka drugim sektorima IT-ja.

Ovo su najvažniji alati za web programiranje

Da biste započeli karijeru web programera, potrebno je da poznajete skriptne jezike HTML i CSS, kao i JavaScript. Pored toga, moraćete da savladate i tehnike za upravljanje MySQL serverom, ali i da naučite kako se rukuje podacima pomoću AJAX tehnologije.

Ipak, najvažniji alat za web programiranje je programski jezik PHP, koji se koristi za izradu dinamičkog web sadržaja. PHP spada među najpopularnije programske jezike u IT svetu, jer je, pre svega, vrlo jednostavan za učenje, a pritom korisnicima pruža široke mogućnosti.

Upravo zbog njegove pouzdanosti, neki od najpoznatijih svetskih sajtova koriste ga kao razvojnu platformu. Među tim sajtovima nalaze se Facebook, Wikipedia, Yahoo!, WordPress...

Manje od godinu dana do nove karijere

Osim velike potražnje za pomenutim veštinama i odlične zarade koju je moguće ostvariti, web programiranje je postalo veoma primamljiva oblast i zbog toga što je čak i apsolutnim početnicima potrebno manje od godinu dana da započnu novu karijeru. Uz školovanje po specijalizovanom PHP programu, u tom periodu steći ćete praktične veštine za rad u ovom programskom jeziku i savladati sve ostale neophodne tehnike za razvoj web aplikacija. Uz ova usvojena znanja bićete u mogućnosti da obezbedite i međunarodno priznati sertifikat za PHP programere i tako dobijete vrednu referencu za vaš prvi posao.

Iako postoje razni kraći kursevi za buduće web programere, oni vam ipak ne mogu garantovati optimalno znanje koje će vam biti potrebno za status web programera juniora u nekoj velikoj kompaniji.

Bez obzira na to da li ste iz Beograda, Novog Sada ili Niša, ukoliko želite da postanete web programer, do adekvatnih veština za ovo zanimanje možete doći školovanjem na ITAcademy. Ova obrazovna ustanova već godinama širom regiona obučava stručnjake za HTML i CSS, PHP, kao i za mnoge druge programske jezike i ostale IT veštine.

PR

Besplatan 7-minutni test: Otkrijte da li je IT sektor za vas

Svakodnevno čujete za IT, ali niste sigurni šta sve taj pojam podrazumeva? Čuli ste da posao u IT svetu donosi veliku zaradu, ali ne znate da li biste vi u njemu mogli da se snađete? Sada, za samo 7 minuta možete saznati da li ste rođeni za neku od IT profesija i šta vam je potrebno da bi se njom bavili.

PR petak 12.01. 11:05 Komentara: 0

Test: Wiko View Prime

Kategorija telefona od 250 do 300 evra je definitivno uzavrela na domaćem tržištu, ali i u svetu. Pojavljuju se novi konkurenti, od Nove godine tu je veliko kinesko ime Xiaomi, odranije prisutni proizvođači, stiče se utisak, nude nikad više modela, a dobili smo - pomalo čudno - i jednog zapadnoevropskog novajliju koji pikira na segment pristupačnih telefona, prkoseći “kinezima”. Reč je o francuskoj kompaniji Wiko, čiji je vodeći uređaj na testu sajta Benchmark.rs.

PR petak 5.01. 13:37 Komentara: 0

Donesite najbolju novogodišnju odluku u 2018!

Vreme novogodišnjih praznika većina nas koristi da podvuče crtu i analizira sve što se dogodilo u godini koja ostaje iza nas. Početak godine takođe je idealna prilika za planiranje novih uspeha i definisanje novih ciljeva.

PR petak 29.12. 10:00 Komentara: 0
strana 1 od 16 idi na stranu