Ove korake morate preduzeti da biste postali programer

Siguran posao, visoka zarada i uživanje u onome što radimo je nešto čemu svi težimo. Ipak, retka su zanimanja koja ispunjavaju pomenute kriterijume.

Podeli

U poslednjih nekoliko godina programiranje je definitivno jedno od takvih zanimanja i upravo zbog toga je sve više onih koji žele da ostvare uspešnu karijeru baš u ovoj oblasti. Međutim, mnogi koji maštaju o karijeri programera često nemaju jasnu sliku o tome koje korake je potrebno da preduzmu da bi ostvarili svoje želje.

Odlučite šta želite da postignete kao programer

Prvi korak jeste određivanje cilja, odnosno odluka šta zapravo želite da postignete programiranjem. Pišući programske kodove, danas možete raditi na kreiranju i testiranju raznih kompjuterskih programa, mobilnih i web aplikacija i drugih softverskih rešenja koja će se primenjivati u bilo kojoj sferi društva.

Odabrani ciljevi pomoći će vam da saznate koja znanja su vam neophodna na putu ka zacrtanim željama. Svaki od pomenutih projekata zahteva poznavanje jednog ili više programskih jezika, što znači da ćete nakon ovog koraka imati jasniju sliku o tome šta dalje treba da uradite. Na primer, ako želite da kreirate mobilne aplikacije, izabraćete Javu ili programski jezik Swing. Ako vam je plan da kreirate Windows programe, učićete C#. Oni koji žele da se usavrše za web programiranje treba da nauče PHP, JavaScript… Ovo je samo mali deo mogućnosti koje su pred vama. Dobro ih istražite i donesite odluku.

Savladajte programski jezik koji odgovara vašim interesovanjima

Učenje programskih jezika predstavlja vaš najvažniji korak ka budućoj profesiji. Na internetu možete pronaći na stotine tekstova koji veličaju jedan programski jezik u odnosu na drugi, ali činjenica je da ćete, bez obzira na to da li se odlučite da učite Javu, PHP, C# ili neki drugi jezik, biti u poziciji da uživate u benefitima programerskog zanimanja.

Takođe, pomenuti saveti na webu mogu vas navesti da pomislite kako određeni jezici i programerske veštine imaju epitet preteških za savladavanje. Međutim, uz prilagođene programe, simulaciju realnih projekata i učenje uz iskusne stručnjake, sva potrebna znanja možete posedovati već posle nešto manje od godinu dana školovanja. Prolazeći kroz brojne kurseve, kao što je na primer kurs osnova JavaScripta, ali i mnogi drugi, postepeno ćete ići ka najkompleksnijim programerskim veštinama.

Pratite aktuelne programerske trendove

S obzirom na to da savremene tehnologije konstantno napreduju, kao budući programeri moraćete uvek da budete u toku sa aktuelnim trendovima u ovoj profesiji. Upravo iz tog razloga, programeri su prinuđeni da stalno nadograđuju i usavršavaju svoje veštine. Praksa i iskustvo u ovoj oblasti su ono što se najviše ceni, pa će upravo od ovih kriterijuma i zavisiti vaš dalji napredak tokom karijere.

Potvrdite svoju stručnost uz prestižne sertifikate

Praktična znanja koja usvojite tokom školovanja omogućiće vam sve što je potrebno da biste realizovali svoje ideje. Ipak, znatno bolje šanse za uspešnu karijeru očekuju vas ukoliko steknete i prestižne međunarodne sertifikate namenjene budućim programerima.

Školovanjem na ITAcademy na odseku Programming možete dobiti neki od sedam sertifikata koji će predstavljati potvrdu vaših znanja i omogućiti vam da se izdvojite od konkurencije prilikom konkurisanja za svoj prvi programerski posao.

Vaša šansa – sve veća potražnja za IT stručnjacima

Nakon što preduzmete sve pomenute korake, velike su šanse da ćete do posla doći veoma brzo. Rezultati istraživanja tržišta pokazuju da je u protekle 3 godine u Srbiji zabeležen značajan porast u angažovanju programera juniora, koji već na početku imaju natprosečne plate.

Sva je prilika da će se ovakav trend i nastaviti, s obzirom na to da je tokom pomenutog istraživanja čak 60% anketiranih kompanija pokazalo želju za angažovanjem novih radnika u IT sektoru. Ako na sve ove podatke uzmemo u obzir i mogućnost rada na freelance projektima, jasno je zašto je programiranje godinama unazad jedno od najperspektivnijih zanimanja.

PR

Autodesk sertifikat za odličan posao i visoku zaradu

Stručnjaci za 3D dizajn i kompjuterski podržano crtanje koji u svom radu koriste najsavremenije Autodesk alate poslednjih godina su veoma traženi u mnogim oblastima poput arhitekture, građevinarstva, mašinstva, umetnosti, marketinga, IT i gejming industrije.

PR utorak 13.02. 15:21 Komentara: 0

Napravite plan za uspešnu IT karijeru u 4 koraka

Da li ste i ovu godinu započeli bez posla? Ili vam je dosta da gubite vreme na radnom mestu sa zaradom koja ne može da zadovolji ni vaše osnovne potrebe? Četiri jednostavna koraka mogu vam u potpunosti promeniti karijeru i život.

PR petak 2.02. 09:00 Komentara: 0

Zašto svi dizajneri žele Adobe sertifikat

Karijera dizajnera predstavlja izuzetno kreativno i odlično plaćeno zanimanje. Ipak, da biste došli do najboljih poslova, potrebno je da najpre uložite u svoje znanje – steknete veštine, ali i sertifikate koji su prava potvrda znanja i koji odvajaju eksperte od konkurencije.

PR petak 26.01. 15:00 Komentara: 0

Besplatan 7-minutni test: Otkrijte da li je IT sektor za vas

Svakodnevno čujete za IT, ali niste sigurni šta sve taj pojam podrazumeva? Čuli ste da posao u IT svetu donosi veliku zaradu, ali ne znate da li biste vi u njemu mogli da se snađete? Sada, za samo 7 minuta možete saznati da li ste rođeni za neku od IT profesija i šta vam je potrebno da bi se njom bavili.

PR petak 12.01. 11:05 Komentara: 0

Test: Wiko View Prime

Kategorija telefona od 250 do 300 evra je definitivno uzavrela na domaćem tržištu, ali i u svetu. Pojavljuju se novi konkurenti, od Nove godine tu je veliko kinesko ime Xiaomi, odranije prisutni proizvođači, stiče se utisak, nude nikad više modela, a dobili smo - pomalo čudno - i jednog zapadnoevropskog novajliju koji pikira na segment pristupačnih telefona, prkoseći “kinezima”. Reč je o francuskoj kompaniji Wiko, čiji je vodeći uređaj na testu sajta Benchmark.rs.

PR petak 5.01. 13:37 Komentara: 0
strana 1 od 17 idi na stranu