Bezbednost podataka u Cloudu

Koliko je još uvek aktuelno pitanje bezbednosti podataka u cloudu? Kako tehnologija sve više napreduje, napreduju i sistemi zaštite tako da se sigurnosni mehanizmi, koje veliki provajderi mogu ponuditi, sve manje dovode u pitanje. Međutim, zadrška i dalje postoji uprkos tome što cloud u korporativnom okruženju dokazano povećava efikasnost kompanije, omogućava fleksibilnu skalabilnost i smanjuje kapitalne investicije.

Izvor: B92

Petak, 21.04.2017.

10:00

Bezbednost podataka u Cloudu
Vladimir Kneževiæ

Pomenuta zadrška izgleda leži u tome što su korisnici kao što su velike kompanije prosto osetljive na činjenicu da poverljivi I senzitivni podaci mogu biti izloženi izvan njihovih internih sistema. Ma koliko objektivni razlog za strah ne postoji, odnosno ma koliko da su sigurnosni mehanizmi napredni i delotvorni, provajderi su suočeni sa potrebom da i dalje rade na osećaju zaštićenosti kod korisnika.

Upravo iz tog razloga Oracle je, kao vodeći proizvođač IT tehnologija, kreirao uslugu “Cloud at Customer”. Ovime je omogućen suverenitet korisničkih podatka, s obzirom na to da se svi podaci nalaze u data centrima korisnika, povećana kontrola, smanjenje kašnjenja u odzivu Sistema, i ono što je ključno – omogućeno je korisnicima da koriste sve pogodnosti savremenih cloud koncepata. Čini se da je ovo posebno interesantno javnom sektoru, jer zbog poverljivosti podataka, vrlo često odustaju od razmatranja bilo kakve cloud opcije. O tome će nam nešto više reći Vladimir Knežević.

Uz pomoć “Cloud at Customer” rešenja poput Oracle Cloud Mašine, moguće je prevazići pomenute izazove

Na koji način?

Cloud at Customer predstavlja hibridno rešenje između clouda sistema i sistema koji se nalazi kod korisnika, u njegovom digitalnom okruženju. To praktično znači da su podaci skladišteni kod korisnika u bazama podataka, ali tako da korisnik uživa sve pogodnosti koje cloud pruža. Pri projektovanju SPARC processora poslednje generacije, M7, direktno na hardverskom nivou je implementiran, pored optimizacija za Oracle bazu i Java aplikativnu platformu, skup naprednih sigurnosnih funkcija koje eliminišu pojavu sigurnosnih propusta koji nastaju zbog grešaka u kodu (kao što su memory overflow) kao i enkripciju bez gubitka na perfomansama. Najbolji rezultati u pogledu integracije podataka se postižu korišćenjem potpuno kompatibilnih tehnologija. Oracle nudi skup cloud tehnologija koji je potpuno kompatibilan sa Oracle on-premises tehnologijama što značajno olakšava integraciju rešenja.

Kao još jedno od rešenja na polju sigurnosti, razvijen je i Oracle Cloud Security Access Broker koji štiti korisnikovo celokupno cloud okruženje, uključujući IaaS, PaaS i Saas, indentifikuje sumnjivo ponašanje i rizične korisnike (prepoznaje kompromitovane naloge), automatski reaguje na incidente, identifikuje anomalije, eliminiše odstupanje od propisane konfiguracije i sprečava pojavu shadow IT-ja, tj. neovlašćenog korišćenja određenih cloud servisa.

Prvi korak

Ukoliko posle svega ovoga nemate više sumnji u vezi sa korišćenjem clouda i želite samostalno da napravite prvi korak u analizi cloud rešenja, predlažemo neki od Oracle online alata poput https://oracle.valuestoryapp.com/iaas/. Putem ovog alata možete dobiti preporuke i finasijske smernice vezano za primenu clouda u svom okruženju.

Novi Oracle servisi

Još jedan novi servis koji Oracle nudi rezultat je akvizicija i to kompanija Ravello i Pallera. Oracle Ravello je cloud servis koji se nalazi u Infrasturktura kao Servis (IaaS) delu Oracle portfolia i koji predstavlja nadogradnju standardnog IaaS servisa kroz transparentno i automatsko migriranje postojeće VMWare i KVM okruženja u Oracle Public Cloud, AWS ili Google Cloud bez ikakvih modifikacija virtuelnih mašina, mrežnog ili storage okruženja. Takođe, Ravello omogućava jednostavno, agilno i isplativo kreiranje kompleksnih razvojnih i testnih okruženja u public cloudu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: