Mini računar u Lego kockici može da pokreće Doom VIDEO

Jedan jutjuber i inženjer je u minijaturizaciji računara otišao toliko daleko da je kompletan sistem, s ekranom i kontrolama na dodir, uspeo da smesti unutar jedne obične Lego kockice kreirane 3D štampačem.

Izvor: bug.hr
Podeli

Među "uradi sam" entuzijastima kao da vlada takmičenje – ko će na manjem ili neobičnijem računaru uspeti da instalira popularnu igru iz devedesetih, Doom.

Tako smo ovu FPS igru, na primer, videli na testu za trudnoću i sličnim uređajima, koji za to nisu originalno namenjeni. Poslednji "takmičar" u ovoj neobičnoj disciplini je jutjuber i inženjer Džejms Braun, koji je svoj Doom sistem uklopio u veličinu – Lego kockice.

Majstorska minijaturizacija

Njegova glavna ideja bila jeda u malenu Lego kockicu uklopi čitav računar, sposoban za razne zadatke. U tu svrhu je iskoristio mali mikrokontroler Raspberry Pi RP2040, spojio na njega minijaturni 0,42-inčni (10,6 mm) monohromni OLED panel, bateriju, akcelerometar i kapacitivne senzore za kontrolu dodirom čitavog sistema.

Lego kockicu je morao da odštampa na 3D štampaču, kako bi u nju mogao da smesti ove komponente, a dodatno se potrudio i portovao je programski kod Dooma za pokretanje na ovom mini računaru.

S obzirom na to da Lego kockica nema mogućnost instaliranja više tastera, kretanje unutar igre se obavlja naginjanjem čitavog sistema (za detektovanje pokreta služi pomenuti akcelerometar), dok su jedine kontrole, one na dodir, dostupne na gornjoj strani uređaja, na prepoznatljivim izbočinama ove kockice. Te kontrole programirane su kao naredbe za pucanje.

Kada je reč o ekranu, on je u stanju da prikaže samo jednu boju (belu), a nijanse sive dobijaju se pametno osmišljenim brzim prikazivanjem međuslika, pa je igra zaista funkcionalna i koliko-toliko igriva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.