Mini ASUS laptop za 299 evra

Novi ASUS-ov prenosivi računar težak je manje od kilograma i košta nepunih 300 evra.

Priredila: Jasna Ćosović

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 16.11.2007.

14:06

Default images

Ovih nedelja novi proizvod firme ASUS dolazi na evropsko tržište – izrazito lagan i mali laptop koga krasi drastično niža cena u odnosu na onu na koju smo navikli kada su u pitanju prenosivi računari. Uprkos onome što se često sreće: što manji računar, to viša cena, novi ASUS računar imena EeePC moći će se nabaviti po ceni od 299 evra. Ime laptopa EeePC dolazi od reklamnog slogana "Easy to learn, Easy to work, Easy to play." Ciljne grupe koje je ASUS imao na umu za EeePC su đaci, studenti i uopšte osobe sa ograničenim budžetom. Po rečima ljudi iz ASUS-a, ovaj računar trebao bi omogućiti lak pristup internetu i svemu osnovnom što nam i drugi računari nude. EeePC je sa svojih 920 grama izuzetno lagan računar, lakši i od najnovije Harry Potter knjige, kako je slikovito objasnio ASUS-ov predstavnik za štampu. Ovaj laptop koristi Linux operativni sistem i isporučuje se sa nizom već instaliranih programa. Tu su Mozilla Firefox i Thunderbird za korišćenje interneta i email-a, kao i OpenOffice paket koji može da barata sa dokumentima, tabelama i prezentacijama kreiranim u Microsoft Office paketu. Pored ovoga tu su i programi za obradu slike i videa, za slušanje muzike i još mnogo toga. Moglo bi se reći da EeePC otvara novu kategoriju laptop računara lociranu između, sa jedne strane, OLPC računara i Intelovog Classmate-a namenjenih pre svega edukaciji dece u siromašnim zemljama i, sa druge strane, produkata kao što su Via NanoBook i najavljeni, a potom otkazani Palm Foleo.
Naravno, za ovu cenu ne može se očekivati da je sve idealno. Naime, ekran je prilično mali, 7 inča, a rezolucija ekrana je ograničena na 800 x 480. Štedelo se takođe i na radnoj memoriji – ugrađeno je 512 MB RAM-a. EeePC ne poseduje hard disk, već tzv. flash memoriju od skromnih 4 GB od kojih su već oko 2.5 GB zauzeta pre-instaliranim operativnim sistemom i softverom. Za one koje žele veći kapacitet na raspolaganju su 3 USB priključka na koje se može priključiti na primer eksterni hard disk.

Ipak, računar ovako malih dimenzija, lako prenosiv bilo gde da se krene, sa solidnim softver paketom i iznad svega pristupačnom cenom može postići uspeh na tržištu.

Evo i osnovnih tehničkih specifikacija EeePC 701 laptopa:

Dijagonala ekrana: 7 inča
Rezolucija: 800 x 480
Procesor: Intel Celeron M ULV 900MHz
Radna memorija: 512 MB
Flash memorija: 4 GB
Priključci: 3 x USB, SD kartica, VGA, slušalice, mikrofon, Ethernet
Operativni sistem: Linux
Težina: 920 gr
Dimenzije: 22,5 x 16,5 x 3,5 cm
Ostalo: WLAN, LAN, web kamera, mikrofon, zvučnici

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: