Sedam (provereno) pouzdanih saveta za uspešno učenje

Način na koji pristupite učenju može uticati ne samo na vašu konačnu ocenu već će, što je važnije, uticati i na to koliko ćete imati uspeha u svojoj profesionalnoj karijeri.

Podeli

PR članak

Mnogi ne iskoriste svoje prave potencijale samo zato što ne uče na ispravan način, pa smatraju da su atraktivnija i dobro plaćena zanimanja prekomplikovana, ili da „nisu za njih”. Da li ste i vi bili u sličnoj situaciji? Čak i ako niste, važno je da shvatite da uz pravi pristup učenju možete savladati bilo koju veštinu i postati šta god poželite – od uspešnog menadžera do traženog IT stručnjaka.

Važno je znati i da se učenje ne prestaje završetkom školovanja. Da biste napredovali i uvek išli u korak sa najnovijim trendovima, potrebno je da se kontantno usavršavate. Pravilnim učenjem možete postići rezultate za koje ste mislili da su vam nedostižni. To se posebno odnosi na poslove u industriji informacionih tehnologija gde su konstatno učenje i usavršavanje veština neophodnost.

Krenite već od danas da učite na pravi način. Iznenadićete se koliko je savladavanje gradiva u stvari lak proces, koji se uz pravilan pristup i te kako isplati. Predstavljamo vam 7 (provereno) pouzdanih saveta za uspešno učenje novih veština!

Važno je da shvatite da strategije i tehnike učenja, takođe, treba da učite, razvijate i usavršavate, kao i svaku drugu aktivnost kojom ćete se baviti kasnije u životu. One treba da vam pomognu da ostvareni rezultati budu u skladu sa uloženim vremenom, energijom i trudom. Da učite sa lakoćom i zadovoljstvom i pri tome budete uspešni.

Bez obzira na godine i obrazovanje, svako može da zapamti i nauči sve što poželi ako, koristeći svoje intelektualne sposobnosti, uči na svoj jedinstven način, otkrije i primeni svoj stil učenja. Za primenu bilo koje strategije za učenje i za savladavanje obaveza neophodno je da budete motivisani. To je najvažniji faktor uspeha u školi ili na univerzitetu.

Sledeći važan faktor je to kako planirate vreme i odnosite se prema planiranim obavezama. Vrlo je bitno i kako se odnosite prema stresu, na koji način se koncentrišete, hvatate beleške na predavanjima, koliko brzo čitate i usvajate gradivo i sl.

1. Postavite jasne ciljeve

Razmislite koji su vaši ciljevi i šta treba da uradite kako biste ih ispunili? Šta vam je potrebno kako biste došli do svog cilja? Razdelite svoj cilj na manje aktivnosti (korake) i savlađujte jedan po jedan.

2. Obezbedite optimalne uslove za učenje

Odaberite prostoriju u kojoj će vam biti prijatno da učite i vreme kada najbolje upijate informacije. Ukoliko volite da učite uz muziku, izaberite onu koja vam prija, a ne remeti vam koncentraciju dok učite.

3. Razmislite o „učenju na daljinu”

Ako pohađate neku školu ili fakultet, razmislite o opciji učenja na daljinu – putem interneta. Online učenje je fleksibilno i pruža vam slobodu da sami organizujete kada ćete i gde učiti, kao i da sami organizujete kada ćete raditi zadatke ili testove.

Koristite različite resurse pri učenju – tekstove, PDF materijale, video-tutorijale, testove, zadatke, kvizove, linkove ka web stranicama, YouTube tutorijale itd. Na ovaj način ćete učiti brzo i lako koristeći u potpunosti sve prednosti modernog pristupa učenju.

Povežite se sa ostalim kolegama – razmenite iskustva o tome kako vam napreduje učenje, koja znanja su vam bila potrebna kako biste uradili zadatke i slično. Imaćete osećaj kao da učite zajedno bez obzira na to što sve radite fizički odvojeno. Istraživanja pokazuju da je učenje sa kolegama (preko chata, foruma...) veoma važno u samostalnom online učenju.

Učenje na daljinu je proveren metod učenja i usavršavanja u mnogim školama, a naročito kad je reč o IT kursevima. Na ovaj način možete raditi na usavršavanju svojih veština paralelno sa svojim dnevnim obavezama bez obzira na to da li živite u Beogradu, Novom Sadu, Nišu ili nekom drugom gradu. Učenje na daljinu je veoma popularno u Evropi, pa i u susednim zemljama, kao što su Bosna i Hercegovina ili Rumunija.

4. Isplanirajte učenje

Istraživanja pokazuju da je učenje u intervalima efikasnije od dugotrajnog učenja, bez pauza. Svakog dana odvojte vreme koje ćete posvetiti učenju; primetićete da vam ide sve lakše i lakše, jer se formira radna navika koja pospešuje pamćenje gradiva.

5. Krenite od lakšeg gradiva

Ukoliko niste odavno učili, možete osećati otpor prema ponovnom učenju. Tada je najbolje da počnete sa lakšim gradivom ili lekcijama koje su vam interesantnije. Uspešnim savladavanjem gradiva dobijaćete na samopouzdanju, pa će i motivacija biti na višem nivou.

6. Kada morate da učite napamet, primenite ovu strategiju

Kada postoji dosta gradiva koje treba naučiti napamet, dobro bi bilo da se to gradivo rasporedi, a ne da uči sve odjednom. Čak je i učenje napamet lakše ukoliko se gradivo razume. Teže ili manje interesantnije predmete treba učiti na početku, onda kada smo najviše odmorni i sveži, upravo zbog toga što smo skloni da ih izbegavamo.

7. Izolujte se od svega što skreće pažnju

Obezbedite sebi sredinu bez ometanja – zatvorite ostale web stranice (Facebook, Instagram, YouTube...) i fokusirajte se na učenje i gradivo. Ignorisanje društvenih mreža tokom učenja predstavlja, takođe, važan izazov. Ako je neophodno, isključite telefon!

Pravilan pristup učenju doneće vam uspešnu karijeru

Ukoliko na pravi način pristupite usvajanju novih znanja i veština, možete računati i na međunarodne diplome i sertifikate. Tako ćete krunisati svoje znanje i otvoriti sebi vrata mnogih uspešnih kompanija. Za to su potrebni ne samo ambicija i volja za učenjem već i odabir zanimanja koje vas zaista interesuje. Izbor je na vama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.