Linux sve popularniji! Otkrivamo zašto sve više korisnika okreće leđa Windowsu

Od početka razvoja kompjuterskih tehnologija do danas kompanija Microsoft postala je jedan od sinonima tehnološke ere. Windows je i dalje neprikosnoven operativni sistem, ali sve više ljudi se danas okreće Linuxu, naročito oni u IT svetu. Stoga i ne čudi zašto je popularnost ovog ljutog Microsoftovog rivala značajno porasla, posebno u segmentu superkompjutera (TOP500 superkompjutera na svetu pokreće upravo Linux). Iako je Windows na desktop i laptop uređajima i dalje najrasprostranjeniji, mi vam otkrivamo neke od razloga zašto se sve veći broj korisnika odlučuje za Linux.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 06.07.2018.

10:46

Linux sve popularniji! Otkrivamo zašto sve više korisnika okreće leđa Windowsu
Foto: Promo

Cena – besplatan je!

Najveća i najočiglednija prednost Linuxa u odnosu na Windows je cena. Ovaj operativni sistem je u svakoj verziji besplatan, za razliku od Windowsa, čija cena varira u zavisnosti od softvera.

Ukoliko Windows koristite isključivo za ličnu upotrebu, jednokratno plaćanje licence može vam delovati povoljno, ali ako ga koristite u poslovne svrhe, na više različitih kompjutera, to iziskuje i mnogo veći trošak. Ovo ne podrazumeva samo plaćanje licence, Windows dodatno naplaćuje i druge aplikacije kao što su MS Office paket, Exchange i SharePoint.

Takođe, Windows ne dozvoljava korisniku da menja operativni sistem, jer njegov izvorni kod nije otvoren. Isto važi i za druge aplikacije koje idu uz njega, dok kod Linuxa korisnik može da preuzme izvorni kod operativnog sistema, da ga promeni i opet koristi a da ne potroši nijedan dinar.

Iako neki ističu nedovoljnu rasprostranjenost drugih aplikacija i programa na Linux platformi, po oceni mnogih korisnika, ono što dobijate besplatno kod Linuxa je i više nego dovoljno u odnosu na cenu koju plaćate za Windows.

Linux pruža mnogo veću sigurnost

Bilo da se prvi put susrećete sa Linuxom ili da ste ga ranije koristili, znate koliko su vaša bezbednost i bezbednost vaših podataka važne. Objektivno, operativni sistem Windows podložan je mnogim vrstama različitih napada bilo da su to virusi ili hakovanja. Sa druge strane, Linux je mnogo sigurniji nego Windows, bezbednost korisnika i njegovih podataka je na mnogo višem nivou, a način na koji Linux čuva vaše baze podataka je potpuno drugačiji.

Kompletan proces upravljanja operativnim sistemom, skladištenje ličnih informacija i fajlova, kao i mnoge druge funkciije, omogućavaju veću sigurnost Linuxa. Obično kada imate instaliran Windows, IT stručnjaci vas savetuju da uz njega kupite i antivirus program kako bi vaš računar bio dodatno zaštićen od hakera i virusa, ali sve to stvara i dodatni trošak.

Linux pak ne zahteva upotrebu takvih antivirus programa. Naravno, uvek možete instalirati alate koji će povećati vašu bezbednost i učiniti vaš sistem sigurnijim, ali u većini slučajeva to nije neophodno kada imate instaliran Linux.
Foto: Promo
Idealan OS za programere i IT administratore

Linux podržava gotovo sve najvažnije programske jezike današnjice poput Jave, PHP-a, C#, Pythona i drugih. Pored toga, on vam nudi i širok spektar različitih aplikacija za programiranje.

Za IT administratore Linux terminal je superiorniji u odnosu na Windowsov command line, pa i ne čudi što se mnogi od njih odlučuju upravo za Linux.

Još neke od prednosti koji iskusni developeri ističu su i veliki broj biblioteka koje su se izvorno razvile u Linuxu, kao i menadžer paketa koji im omogućava lako i efikasno programiranje.

Takođe, interesantna je i mogućnost Bash Scriptinga, a Linux vam donosi i podršku za SSH, što će vam pomoći da brzo upravljate serverima. Možete aktivirati i stvari poput apt-get komande, koju mnogi developeri smatraju Linuxovim velikim plusom.

Linux, pored vrhunskog dizajna i sigurnosti, odlikuje i pouzdan operativni sistem. Tradicionalni sistemi poznati po Unixu rade bez greške i nepotrebnih resetovanja, ali programeri Linuxa i dalje ulažu velike napore kako bi svaki bag, pa i onaj najmanji, bio na vreme ispravljen i rešen.
Foto: Promo
Može se koristiti i na starijim kompjuterima

Kako su se operativni sistemi razvijali, tako su i njihovi hardverski zahtevi postajali sve veći. Na primer, ukoliko se odlučite da kupite Windows 10, vaš kompjuterski sistem moraće da ispuni minimalne hardverske zahteve kako biste ga uspešno pokrenuli. Ovo konkretno znači da, ako imate stariji model kompjutera, vrlo verovatno nećete moći da instalirate novi Windows.

Sa druge strane, Linux operativni sistem možete pokrenuti i na nekim od najstarijih računara. Međutim, ovo ne znači da će svaka Linux distribucija raditi sa 256 MB RAM-a u kombinaciji sa starijim procesorom, već da postoje opcije koje možete instalirati na takvim kompjuterima i sa kojima će Linux raditi na low-end sistemu.

Budući da je efikasan operativni sistem i da može da radi na gotovo svim uređajima, Linux mnogi vide kao idealno rešenje, mnogo ispred Windowsa.

Nema dosadnih bagova i neprekidnih restartovanja

Koliko puta vam se desilo da vam Windows iznenada izbaci onu dosadnu poruku da je potrebno restartovati računar? Osim što vam oduzima vreme, ponekad vas i dodatno nervira neprekidnim brojem restartovanja i drugih operacija na koje ne možete uticati.

Windows dodatno zbunjuje korisnike sa različitim tipovima ažuriranja, koja uzrokuju restartovanje poput kritičnih, sigurnosnih, definisanih, servisnih i drugih alata i paketa funkcija.

Ukoliko se odlučite za Linux, nećete imati sličnih problema. Naime, prilikom ažuriranja softvera ili instaliranja/deinstaliranja sofvera, Linux generalno ne zahteva restart. Mnoge od promena konfiguracije sistema mogu se izvršiti tokom rada računara a da ne remete rad i procese koje korisnik vrši.

Ako smo vas dodatno zainteresovali za Linux, savetujemo vam da isprobate neku od Linuxovih distribucija. Možda će vam se promena dopasti pa se i vi odlučite da zamenite Windows Linuxom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: