Ponedeljak, 04.05.2015.

16:49

Kome su potrebni tableti?

Izvor: B92

Kome su potrebni tableti? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

40 Komentari

Sortiraj po:

Surovi

pre 8 godina

Izvini velikomucenice, nisam te prepoznao. Po tvome bi izgleda deca trebala u rudnik ici, da se ocelice, i osete sustinu zivota, a roditelji da igraju ragbi sa njima za laku noc. Postojao je jedan takav kao ti, nosio je brkove i kukasti krst na rukavima. Jeste, krivi su roditelji sto se bune, sto deca nose 20kg papircine u torbama, i uce koliko ovaca ima u Nemackoj, pa kad kasnije ne bude sposoban za zivot jer mu se kicma iskrivila od torbe, onda bi trebao tako jedan strucnjak kao ti, da im objasni, sta dalje sa detetom.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Svasta iz pi.... izlazi, 5. maj 2015 15:31)
Prijatelju ,ne prdi!
Deca su nekada brze sazrevala upravo zato sto su imala obaveze i sto su morala da rade.Danas ne moraju da rade,a i obaveze im se polako smanjuju ili ukidaju.Danas imamo mnostvo slucajeva gde su osobe od 20 ii vise godina obicni debili nesposobni za zivot,koji ne umeju da zamene gumu na biciklu ili da sebi spreme hranu kada su gladni.
Moje dete je nesposobno da samo ode do parka i bio bih ocajan da i sva druga nisu kao i on.To je greska roditelja (uglavnom majki),koje ne dopustaju da njihova ceda postaju polako samostalna.Oko toga vodim stalnu borbu i to je vecita tem za bracne svadje.Isto je i sa racunarima.Hoce da igraju igrice,ali da im neko drugi instalira i podesi.Posto nisu obavezne,moje dete teram da se sam snadje oko toga i ne zelim da mu pomognem i udovoljavam,posto nikada nece to sam nauciti.

StevanB

pre 8 godina

@teorija zavere 100% si u pravu!!!
Zelim samo da dopunim da bi i za roditelje bilo znatno manje finansijsko opterecenje, a drzava bi na ovaj nacin za svakoga ucenika mogla da obezbedi besplatne elektronske udzbenike ! Uuups ..... koliko bi se radnih mesta zatvorilo :) !? .... ili bi se makar toliko radnih mesta otvorilo, ali za mlade!!! strucnjake!
Ako bi se jos malo upustili u temu videli bi da bi bilo jos niz prednosti, sa opet, zaposljavanjem mladih, a i onih koji prate savremene trendove.
Treba samo sagledati koje sve nove mogucnosti se pruzaju.

DaLanik

pre 8 godina

svi smo različiti i imamo različite potrebe. imam i fablet i tablet i ultrabuk i sve koristim kako mi kad izgleda praktično. istina, tablet najmanje ali nekad je zgodan. win tableti sa tastaturom su bez veze imao par meseci i dosao do zaključka da to nije ni tablet ni ultrabuk. prosto nista. MS softver za tablete je grozan (telefoni su skroz OK)

samo da primetim

pre 8 godina

@teorija zavere

Super, neka deca po ceo dan bulje u glossy tablete koji imaju jačinu pozadinskog osvetljenja u proseku oko 50% veću od pc monitora i ostaće bez vida dok završe srednju školu.

Ipad na VMA

pre 8 godina

Proveo sam mesec dana u bolnici i tablet mi je bio najbolji "drug". Pogledao sam celu seriju Breaking Bad, igrao šah on line, čitao vesti sa neta, PDF-ove. Što se mene tiče, vredeo je svaku paru

Tablet juzer

pre 8 godina

@Stojko
Ne znam, iskreno. I dalje imam 4.4.4 na svom Nexus 10.
Samo kazem da je i posle 2.5god i dalje među najboljim tabletima, te zato ni ne cudi sto opada prodaja istih. Sto bacati pare na nesto novo kad je staro i dalje u vrhu. Zar ne?

Zlatko

pre 8 godina

Ja sam prvi tablet uzeo sa ciljem citanja knjiga. Naravno, usledilo je razocarenje kad se saznalo koliko se kod nas malo radi po tim pitanju. Sada, dve godine kasnije, situacija je i dalje daleko od idealne po tom pitanju, ali je krenulo nesto da se popravlja. U medjuvremenu, tablet sam koristio svako vece za net. Sada sam vec dugo zagrejan za Asus Fonepad 7, dakle za uredjaj koji ima 7" dijagonalu, koji nije mnogo tezak i koji moze da se koristi i kao telefon. Bitna mi je opcija dual sim. Sadrzaji su pregledniji na vecem ekranu, dual sim, jaca baterija u odnosu na telefon, jedan uredjaj (nema vise informacija na dva uredjaja tipa poruka na FB) i jedna baterija, sve vise mogucnosti za citanje na srpskom jeziku (eKnjizara, Novinarnica, Scribd plus i izdavaci koji imaju ili ce imati izdanja u oblasti e-knjiga). Meni se vise svidja citanje na 7" nego na manjoj dijagonali. Tako da, ja sam nasao primenu tableta. Druga je stvar sto takav vid literature kod nas jos uvek nije razvijen.

Svasta iz pi.... izlazi

pre 8 godina

@Surovi
Izvini velikomucenice, nisam te prepoznao. Po tvome bi izgleda deca trebala u rudnik ici, da se ocelice, i osete sustinu zivota, a roditelji da igraju ragbi sa njima za laku noc. Postojao je jedan takav kao ti, nosio je brkove i kukasti krst na rukavima. Jeste, krivi su roditelji sto se bune, sto deca nose 20kg papircine u torbama, i uce koliko ovaca ima u Nemackoj, pa kad kasnije ne bude sposoban za zivot jer mu se kicma iskrivila od torbe, onda bi trebao tako jedan strucnjak kao ti, da im objasni, sta dalje sa detetom.

SaleSale

pre 8 godina

Nama tablet ostao samo za igranj i gledanje tva. Djete ce ga najvise koristiti. Dakle dobar telefon i 2 u 1 komp i ne treba tablet ko ga nije kupio. Samo sto je za djecu veoma praktican i super kao prvi kompjuter.

Surovi

pre 8 godina

Potrebni su deci. Dajte jeftine tablete od 10 inca koje ce deca koristiti umesto knjiga. Da klinci napokon prestanu da nose ogromne ranceve sa goooomilom knjiga. Lepo, jedan tablet i sveske za pisanje. Manja torba, manje krivih ledja, manje suma unisteno zbog papira.
(teorija zavere, 4. maj 2015 22:06)

Budalastina.
Deci su knjige neohodne da prvo nauce da citaju.Na tabletima je citanje robija zbog pozadinskog osvetljenja,dok su e citaci daleko bolje resenje,ali bi deci bili jednako zanimljivi kao i knjige.
Sto setice tezine knjiga i maltretiranja dece,to je jos jedino zakonski dozvoljeno maltretiranje koje nam pruza nadu daa nam deca nece biti kompletni idioti jednog dana.
Danasnja deca su inace previse svilena i razmazena,aa to je iskljuciva greska roditelja koji ih stede na svakom koraku i ne dopustaju im da se oko bilo cega pomuce.

jezza

pre 8 godina

android i ios tableti su igracke, u stvari ios jos i moze da se koristi za donekle ozbiljan rad, prava stvar je full windows tablet tipa surface 3, gdebje instaliran funkcionalan os za razliku od androida i iosa koji su mahom dobri za fejsbuk i youtube.

kmnccc

pre 8 godina

Ja sam kupio teblet pre nego što sam kupio smartfon. Moja situacija jeste specifična ali ja se nisam odvajao od njega. Mnogo mi je koristio za sve i svašta. Sada sam ga dao sestri koja još uvek nema smartfon. Sosa ga svuda po kući i uglavnom njega koristi kada je kući. Dakle, još je u punoj upotrebi. Ako bih sada kupio tablet, to bi bio neki sa full windowsom i mehaničkom tastaturom. Ili neki hibrid laptop koji može služiti i kao tablet. To bi imalo veliku praktičnu namenu kod mene.

EU Citizen

pre 8 godina

Ko ima fablet, ne treba mu tablet :)) Osim, naravno, ako ne piše puno i ne voli da to radi u kafićima umesto kod kuće, pa neki tablet sa odvojivom tastaturom predstavlja bolje rešenje, iako ja lično, kad baš moram da nešto pišem, a sedi mi se u nekoj bašti, u kombinaciji sa Note fabletom čija futrola može da se namesti tako da telefon stoji blago iskošeno u "landscape" orijentaciji koristim nekakvu sklopivu bluetooth tastaturu na kojoj se sasvim udobno otkuca par stranica (mada ipak ne bih voleo da na njoj prekucavam Prusta :) ) i koja, isto kao i telefon, kada se sklopi komotno staje u džep od sakoa, ali ja sam ipak malo specifičan po tome što zaista ne volim da vučem aktentašne i torbe sa sobom, odnosno, mahanje rukama mi je omiljeni hobi :))

NEGRO

pre 8 godina

Ja sam i dalje uvjerenja da je tablet prakticniji i ugodniji za duzi rad od smartfona.Citanje knjiga i duzih tekstova...ipak na tabletu!A što se tiče razgovora...e to mogu i na fiksnom telefonu obaviti!!! A igrice... pa to mogu i u parkicu sa klincima ili prikopcati star dobru Segu Megu na telku i da vidiš meraka...
Pokušajte,može,vjerujte mi!!!!!

iskustvo uci

pre 8 godina

Svakom dizajneru, animatoru, ilustratoru, fotografu. I to sa olovkom i windows-om. Android je skoro beskoristan. Ja imam neki mali Asusov, alternativu Cintiqu i Surfacu. Sluzi svrsi.

milekontraš

pre 8 godina

Koristan u ogranicenom broju slucajeva. Posle pocetne euforije ljudi shvataju da im nije neophodan i koristan novi tablet, prirodno je da traze nesto sto ima mehanicku tastaturu, muka um je od neudobnog kuckanja po ekranu. Nadam se da ce i neki proizvodjaci (sony) mobilnih telefona vratiti svoje unapredjene modele xperia mini pro i slicne sa tastaturom.

Marx

pre 8 godina

Tekst počinje sa: " Prodaja tableta u svetu ne prestaje da opada", zatim je ceo tekst priča o padu prodaje. A od naslova ništa u tekstu.

Tablet juzer

pre 8 godina

Pa kad jos nisu napravili tablet koji je dovoljno bolji, brzi, sa vecom baterijom, jeftiniji ili iste cene kao Nexus 10.
Zasto bih kupovao novi, kad Nexus 10 kida.
Evo juce izasao 5.1.1.
Sta, da kupim novi Samsung, pa da za godinu dana ne mogu Update da uradim? Neka fala.

Daryl

pre 8 godina

Koristim jeftin smartphone sa 512 rama i 4 inca, sluzi mi za pozive poruke i muziku. Nosim sa sobom tablet Lenovo 3300 koji mi sluzi za igrice,youtube,citanje vesti, web browsing , jos neke aplikacije itd itd. Prezadovoljan sam kombinacijom ova dva uredjaja,jer je sve to bolje na 7-8 inca nego 4-5.5 inca. Zavrsavaju mi sav posao, a nisam skupo prosao. Tablet mi taman staje u torbicu koju nosim sa sobom...

Covek

pre 8 godina

@ Boki
Do skoro sam delio tvoje misljenje (kako je sve relativno) a onda sam resio da pored, postojeceg, telefona vise klase uzmem i tablet (iz srednjeg segmenta).
Nisam se pokajao.
Sta se promenilo nakon tog trenutka ? Upotreba desktopa je prepolovljena, laptop iskljucivo poslovno, telefon primarno za "brz" mejl/office/info. ... dok je tablet preuzeo od svakog navedenog po deo. Slobodno bi mogao reci da je kod mene na mestu br. 2 po dnevnoj upotrebi.
Naravno, rec je o krajnje subjektivnom pristupu, kao i vecina stvari uostalom- potreba, mogucnost i prioritet (ok geek sam).
P.S. Ovo kuckam sa tableta :-)

Bavarac

pre 8 godina

Tablet mi treba da citam vijesti, pregledam video koji snimim dronom, fotografije, direktno pratim snimanje putem aplikacije i upravljam dslr-om, surfam na netu...

Guest on this world

pre 8 godina

Upravo sam to zelela da napisem. Nemam tablet, ali imam recimo smart TV i jutros sam se uhvatila da gledam youtube na smartfonu, u dnevnoj sobi, umesto na tv-u. Verovatno bi isto bilo i da imam tablet. Zasto bih prelazila na tablet, ako sve to obavljam na telefonu, dok kucam poruke ili se dopisujem na Wp ili Viberu.
Samo da napomemem da sam pocela da se ne skidam sa spartfona od kad sam dobila novi, koji ima 4.8inca i dobar procesor. Sada gotovo i da ne palim komp, no ranije je to bilo nemoguce sa malim losim telefonom.

teorija zavere

pre 8 godina

Potrebni su deci. Dajte jeftine tablete od 10 inca koje ce deca koristiti umesto knjiga. Da klinci napokon prestanu da nose ogromne ranceve sa goooomilom knjiga. Lepo, jedan tablet i sveske za pisanje. Manja torba, manje krivih ledja, manje suma unisteno zbog papira.

Boki

pre 8 godina

Postoje ljudi koji koriste tablet ali ne I smartphone tako da koriste obicne telefone pa onda tablet ima svrhu,a ko koristi smartphone tblet mu je potpuno nepotreban bar po meni...

Boki

pre 8 godina

Postoje ljudi koji koriste tablet ali ne I smartphone tako da koriste obicne telefone pa onda tablet ima svrhu,a ko koristi smartphone tblet mu je potpuno nepotreban bar po meni...

teorija zavere

pre 8 godina

Potrebni su deci. Dajte jeftine tablete od 10 inca koje ce deca koristiti umesto knjiga. Da klinci napokon prestanu da nose ogromne ranceve sa goooomilom knjiga. Lepo, jedan tablet i sveske za pisanje. Manja torba, manje krivih ledja, manje suma unisteno zbog papira.

Covek

pre 8 godina

@ Boki
Do skoro sam delio tvoje misljenje (kako je sve relativno) a onda sam resio da pored, postojeceg, telefona vise klase uzmem i tablet (iz srednjeg segmenta).
Nisam se pokajao.
Sta se promenilo nakon tog trenutka ? Upotreba desktopa je prepolovljena, laptop iskljucivo poslovno, telefon primarno za "brz" mejl/office/info. ... dok je tablet preuzeo od svakog navedenog po deo. Slobodno bi mogao reci da je kod mene na mestu br. 2 po dnevnoj upotrebi.
Naravno, rec je o krajnje subjektivnom pristupu, kao i vecina stvari uostalom- potreba, mogucnost i prioritet (ok geek sam).
P.S. Ovo kuckam sa tableta :-)

Marx

pre 8 godina

Tekst počinje sa: " Prodaja tableta u svetu ne prestaje da opada", zatim je ceo tekst priča o padu prodaje. A od naslova ništa u tekstu.

Surovi

pre 8 godina

Potrebni su deci. Dajte jeftine tablete od 10 inca koje ce deca koristiti umesto knjiga. Da klinci napokon prestanu da nose ogromne ranceve sa goooomilom knjiga. Lepo, jedan tablet i sveske za pisanje. Manja torba, manje krivih ledja, manje suma unisteno zbog papira.
(teorija zavere, 4. maj 2015 22:06)

Budalastina.
Deci su knjige neohodne da prvo nauce da citaju.Na tabletima je citanje robija zbog pozadinskog osvetljenja,dok su e citaci daleko bolje resenje,ali bi deci bili jednako zanimljivi kao i knjige.
Sto setice tezine knjiga i maltretiranja dece,to je jos jedino zakonski dozvoljeno maltretiranje koje nam pruza nadu daa nam deca nece biti kompletni idioti jednog dana.
Danasnja deca su inace previse svilena i razmazena,aa to je iskljuciva greska roditelja koji ih stede na svakom koraku i ne dopustaju im da se oko bilo cega pomuce.

Ipad na VMA

pre 8 godina

Proveo sam mesec dana u bolnici i tablet mi je bio najbolji "drug". Pogledao sam celu seriju Breaking Bad, igrao šah on line, čitao vesti sa neta, PDF-ove. Što se mene tiče, vredeo je svaku paru

Svasta iz pi.... izlazi

pre 8 godina

@Surovi
Izvini velikomucenice, nisam te prepoznao. Po tvome bi izgleda deca trebala u rudnik ici, da se ocelice, i osete sustinu zivota, a roditelji da igraju ragbi sa njima za laku noc. Postojao je jedan takav kao ti, nosio je brkove i kukasti krst na rukavima. Jeste, krivi su roditelji sto se bune, sto deca nose 20kg papircine u torbama, i uce koliko ovaca ima u Nemackoj, pa kad kasnije ne bude sposoban za zivot jer mu se kicma iskrivila od torbe, onda bi trebao tako jedan strucnjak kao ti, da im objasni, sta dalje sa detetom.

Guest on this world

pre 8 godina

Upravo sam to zelela da napisem. Nemam tablet, ali imam recimo smart TV i jutros sam se uhvatila da gledam youtube na smartfonu, u dnevnoj sobi, umesto na tv-u. Verovatno bi isto bilo i da imam tablet. Zasto bih prelazila na tablet, ako sve to obavljam na telefonu, dok kucam poruke ili se dopisujem na Wp ili Viberu.
Samo da napomemem da sam pocela da se ne skidam sa spartfona od kad sam dobila novi, koji ima 4.8inca i dobar procesor. Sada gotovo i da ne palim komp, no ranije je to bilo nemoguce sa malim losim telefonom.

Daryl

pre 8 godina

Koristim jeftin smartphone sa 512 rama i 4 inca, sluzi mi za pozive poruke i muziku. Nosim sa sobom tablet Lenovo 3300 koji mi sluzi za igrice,youtube,citanje vesti, web browsing , jos neke aplikacije itd itd. Prezadovoljan sam kombinacijom ova dva uredjaja,jer je sve to bolje na 7-8 inca nego 4-5.5 inca. Zavrsavaju mi sav posao, a nisam skupo prosao. Tablet mi taman staje u torbicu koju nosim sa sobom...

NEGRO

pre 8 godina

Ja sam i dalje uvjerenja da je tablet prakticniji i ugodniji za duzi rad od smartfona.Citanje knjiga i duzih tekstova...ipak na tabletu!A što se tiče razgovora...e to mogu i na fiksnom telefonu obaviti!!! A igrice... pa to mogu i u parkicu sa klincima ili prikopcati star dobru Segu Megu na telku i da vidiš meraka...
Pokušajte,može,vjerujte mi!!!!!

iskustvo uci

pre 8 godina

Svakom dizajneru, animatoru, ilustratoru, fotografu. I to sa olovkom i windows-om. Android je skoro beskoristan. Ja imam neki mali Asusov, alternativu Cintiqu i Surfacu. Sluzi svrsi.

kmnccc

pre 8 godina

Ja sam kupio teblet pre nego što sam kupio smartfon. Moja situacija jeste specifična ali ja se nisam odvajao od njega. Mnogo mi je koristio za sve i svašta. Sada sam ga dao sestri koja još uvek nema smartfon. Sosa ga svuda po kući i uglavnom njega koristi kada je kući. Dakle, još je u punoj upotrebi. Ako bih sada kupio tablet, to bi bio neki sa full windowsom i mehaničkom tastaturom. Ili neki hibrid laptop koji može služiti i kao tablet. To bi imalo veliku praktičnu namenu kod mene.

jezza

pre 8 godina

android i ios tableti su igracke, u stvari ios jos i moze da se koristi za donekle ozbiljan rad, prava stvar je full windows tablet tipa surface 3, gdebje instaliran funkcionalan os za razliku od androida i iosa koji su mahom dobri za fejsbuk i youtube.

Bavarac

pre 8 godina

Tablet mi treba da citam vijesti, pregledam video koji snimim dronom, fotografije, direktno pratim snimanje putem aplikacije i upravljam dslr-om, surfam na netu...

Tablet juzer

pre 8 godina

Pa kad jos nisu napravili tablet koji je dovoljno bolji, brzi, sa vecom baterijom, jeftiniji ili iste cene kao Nexus 10.
Zasto bih kupovao novi, kad Nexus 10 kida.
Evo juce izasao 5.1.1.
Sta, da kupim novi Samsung, pa da za godinu dana ne mogu Update da uradim? Neka fala.

EU Citizen

pre 8 godina

Ko ima fablet, ne treba mu tablet :)) Osim, naravno, ako ne piše puno i ne voli da to radi u kafićima umesto kod kuće, pa neki tablet sa odvojivom tastaturom predstavlja bolje rešenje, iako ja lično, kad baš moram da nešto pišem, a sedi mi se u nekoj bašti, u kombinaciji sa Note fabletom čija futrola može da se namesti tako da telefon stoji blago iskošeno u "landscape" orijentaciji koristim nekakvu sklopivu bluetooth tastaturu na kojoj se sasvim udobno otkuca par stranica (mada ipak ne bih voleo da na njoj prekucavam Prusta :) ) i koja, isto kao i telefon, kada se sklopi komotno staje u džep od sakoa, ali ja sam ipak malo specifičan po tome što zaista ne volim da vučem aktentašne i torbe sa sobom, odnosno, mahanje rukama mi je omiljeni hobi :))

SaleSale

pre 8 godina

Nama tablet ostao samo za igranj i gledanje tva. Djete ce ga najvise koristiti. Dakle dobar telefon i 2 u 1 komp i ne treba tablet ko ga nije kupio. Samo sto je za djecu veoma praktican i super kao prvi kompjuter.

Surovi

pre 8 godina

Izvini velikomucenice, nisam te prepoznao. Po tvome bi izgleda deca trebala u rudnik ici, da se ocelice, i osete sustinu zivota, a roditelji da igraju ragbi sa njima za laku noc. Postojao je jedan takav kao ti, nosio je brkove i kukasti krst na rukavima. Jeste, krivi su roditelji sto se bune, sto deca nose 20kg papircine u torbama, i uce koliko ovaca ima u Nemackoj, pa kad kasnije ne bude sposoban za zivot jer mu se kicma iskrivila od torbe, onda bi trebao tako jedan strucnjak kao ti, da im objasni, sta dalje sa detetom.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Svasta iz pi.... izlazi, 5. maj 2015 15:31)
Prijatelju ,ne prdi!
Deca su nekada brze sazrevala upravo zato sto su imala obaveze i sto su morala da rade.Danas ne moraju da rade,a i obaveze im se polako smanjuju ili ukidaju.Danas imamo mnostvo slucajeva gde su osobe od 20 ii vise godina obicni debili nesposobni za zivot,koji ne umeju da zamene gumu na biciklu ili da sebi spreme hranu kada su gladni.
Moje dete je nesposobno da samo ode do parka i bio bih ocajan da i sva druga nisu kao i on.To je greska roditelja (uglavnom majki),koje ne dopustaju da njihova ceda postaju polako samostalna.Oko toga vodim stalnu borbu i to je vecita tem za bracne svadje.Isto je i sa racunarima.Hoce da igraju igrice,ali da im neko drugi instalira i podesi.Posto nisu obavezne,moje dete teram da se sam snadje oko toga i ne zelim da mu pomognem i udovoljavam,posto nikada nece to sam nauciti.

StevanB

pre 8 godina

@teorija zavere 100% si u pravu!!!
Zelim samo da dopunim da bi i za roditelje bilo znatno manje finansijsko opterecenje, a drzava bi na ovaj nacin za svakoga ucenika mogla da obezbedi besplatne elektronske udzbenike ! Uuups ..... koliko bi se radnih mesta zatvorilo :) !? .... ili bi se makar toliko radnih mesta otvorilo, ali za mlade!!! strucnjake!
Ako bi se jos malo upustili u temu videli bi da bi bilo jos niz prednosti, sa opet, zaposljavanjem mladih, a i onih koji prate savremene trendove.
Treba samo sagledati koje sve nove mogucnosti se pruzaju.

milekontraš

pre 8 godina

Koristan u ogranicenom broju slucajeva. Posle pocetne euforije ljudi shvataju da im nije neophodan i koristan novi tablet, prirodno je da traze nesto sto ima mehanicku tastaturu, muka um je od neudobnog kuckanja po ekranu. Nadam se da ce i neki proizvodjaci (sony) mobilnih telefona vratiti svoje unapredjene modele xperia mini pro i slicne sa tastaturom.

Zlatko

pre 8 godina

Ja sam prvi tablet uzeo sa ciljem citanja knjiga. Naravno, usledilo je razocarenje kad se saznalo koliko se kod nas malo radi po tim pitanju. Sada, dve godine kasnije, situacija je i dalje daleko od idealne po tom pitanju, ali je krenulo nesto da se popravlja. U medjuvremenu, tablet sam koristio svako vece za net. Sada sam vec dugo zagrejan za Asus Fonepad 7, dakle za uredjaj koji ima 7" dijagonalu, koji nije mnogo tezak i koji moze da se koristi i kao telefon. Bitna mi je opcija dual sim. Sadrzaji su pregledniji na vecem ekranu, dual sim, jaca baterija u odnosu na telefon, jedan uredjaj (nema vise informacija na dva uredjaja tipa poruka na FB) i jedna baterija, sve vise mogucnosti za citanje na srpskom jeziku (eKnjizara, Novinarnica, Scribd plus i izdavaci koji imaju ili ce imati izdanja u oblasti e-knjiga). Meni se vise svidja citanje na 7" nego na manjoj dijagonali. Tako da, ja sam nasao primenu tableta. Druga je stvar sto takav vid literature kod nas jos uvek nije razvijen.

Tablet juzer

pre 8 godina

@Stojko
Ne znam, iskreno. I dalje imam 4.4.4 na svom Nexus 10.
Samo kazem da je i posle 2.5god i dalje među najboljim tabletima, te zato ni ne cudi sto opada prodaja istih. Sto bacati pare na nesto novo kad je staro i dalje u vrhu. Zar ne?

samo da primetim

pre 8 godina

@teorija zavere

Super, neka deca po ceo dan bulje u glossy tablete koji imaju jačinu pozadinskog osvetljenja u proseku oko 50% veću od pc monitora i ostaće bez vida dok završe srednju školu.

DaLanik

pre 8 godina

svi smo različiti i imamo različite potrebe. imam i fablet i tablet i ultrabuk i sve koristim kako mi kad izgleda praktično. istina, tablet najmanje ali nekad je zgodan. win tableti sa tastaturom su bez veze imao par meseci i dosao do zaključka da to nije ni tablet ni ultrabuk. prosto nista. MS softver za tablete je grozan (telefoni su skroz OK)

Boki

pre 8 godina

Postoje ljudi koji koriste tablet ali ne I smartphone tako da koriste obicne telefone pa onda tablet ima svrhu,a ko koristi smartphone tblet mu je potpuno nepotreban bar po meni...

Guest on this world

pre 8 godina

Upravo sam to zelela da napisem. Nemam tablet, ali imam recimo smart TV i jutros sam se uhvatila da gledam youtube na smartfonu, u dnevnoj sobi, umesto na tv-u. Verovatno bi isto bilo i da imam tablet. Zasto bih prelazila na tablet, ako sve to obavljam na telefonu, dok kucam poruke ili se dopisujem na Wp ili Viberu.
Samo da napomemem da sam pocela da se ne skidam sa spartfona od kad sam dobila novi, koji ima 4.8inca i dobar procesor. Sada gotovo i da ne palim komp, no ranije je to bilo nemoguce sa malim losim telefonom.

milekontraš

pre 8 godina

Koristan u ogranicenom broju slucajeva. Posle pocetne euforije ljudi shvataju da im nije neophodan i koristan novi tablet, prirodno je da traze nesto sto ima mehanicku tastaturu, muka um je od neudobnog kuckanja po ekranu. Nadam se da ce i neki proizvodjaci (sony) mobilnih telefona vratiti svoje unapredjene modele xperia mini pro i slicne sa tastaturom.

teorija zavere

pre 8 godina

Potrebni su deci. Dajte jeftine tablete od 10 inca koje ce deca koristiti umesto knjiga. Da klinci napokon prestanu da nose ogromne ranceve sa goooomilom knjiga. Lepo, jedan tablet i sveske za pisanje. Manja torba, manje krivih ledja, manje suma unisteno zbog papira.

Surovi

pre 8 godina

Potrebni su deci. Dajte jeftine tablete od 10 inca koje ce deca koristiti umesto knjiga. Da klinci napokon prestanu da nose ogromne ranceve sa goooomilom knjiga. Lepo, jedan tablet i sveske za pisanje. Manja torba, manje krivih ledja, manje suma unisteno zbog papira.
(teorija zavere, 4. maj 2015 22:06)

Budalastina.
Deci su knjige neohodne da prvo nauce da citaju.Na tabletima je citanje robija zbog pozadinskog osvetljenja,dok su e citaci daleko bolje resenje,ali bi deci bili jednako zanimljivi kao i knjige.
Sto setice tezine knjiga i maltretiranja dece,to je jos jedino zakonski dozvoljeno maltretiranje koje nam pruza nadu daa nam deca nece biti kompletni idioti jednog dana.
Danasnja deca su inace previse svilena i razmazena,aa to je iskljuciva greska roditelja koji ih stede na svakom koraku i ne dopustaju im da se oko bilo cega pomuce.

jezza

pre 8 godina

android i ios tableti su igracke, u stvari ios jos i moze da se koristi za donekle ozbiljan rad, prava stvar je full windows tablet tipa surface 3, gdebje instaliran funkcionalan os za razliku od androida i iosa koji su mahom dobri za fejsbuk i youtube.

Tablet juzer

pre 8 godina

Pa kad jos nisu napravili tablet koji je dovoljno bolji, brzi, sa vecom baterijom, jeftiniji ili iste cene kao Nexus 10.
Zasto bih kupovao novi, kad Nexus 10 kida.
Evo juce izasao 5.1.1.
Sta, da kupim novi Samsung, pa da za godinu dana ne mogu Update da uradim? Neka fala.

iskustvo uci

pre 8 godina

Svakom dizajneru, animatoru, ilustratoru, fotografu. I to sa olovkom i windows-om. Android je skoro beskoristan. Ja imam neki mali Asusov, alternativu Cintiqu i Surfacu. Sluzi svrsi.

EU Citizen

pre 8 godina

Ko ima fablet, ne treba mu tablet :)) Osim, naravno, ako ne piše puno i ne voli da to radi u kafićima umesto kod kuće, pa neki tablet sa odvojivom tastaturom predstavlja bolje rešenje, iako ja lično, kad baš moram da nešto pišem, a sedi mi se u nekoj bašti, u kombinaciji sa Note fabletom čija futrola može da se namesti tako da telefon stoji blago iskošeno u "landscape" orijentaciji koristim nekakvu sklopivu bluetooth tastaturu na kojoj se sasvim udobno otkuca par stranica (mada ipak ne bih voleo da na njoj prekucavam Prusta :) ) i koja, isto kao i telefon, kada se sklopi komotno staje u džep od sakoa, ali ja sam ipak malo specifičan po tome što zaista ne volim da vučem aktentašne i torbe sa sobom, odnosno, mahanje rukama mi je omiljeni hobi :))

Daryl

pre 8 godina

Koristim jeftin smartphone sa 512 rama i 4 inca, sluzi mi za pozive poruke i muziku. Nosim sa sobom tablet Lenovo 3300 koji mi sluzi za igrice,youtube,citanje vesti, web browsing , jos neke aplikacije itd itd. Prezadovoljan sam kombinacijom ova dva uredjaja,jer je sve to bolje na 7-8 inca nego 4-5.5 inca. Zavrsavaju mi sav posao, a nisam skupo prosao. Tablet mi taman staje u torbicu koju nosim sa sobom...

Bavarac

pre 8 godina

Tablet mi treba da citam vijesti, pregledam video koji snimim dronom, fotografije, direktno pratim snimanje putem aplikacije i upravljam dslr-om, surfam na netu...

Svasta iz pi.... izlazi

pre 8 godina

@Surovi
Izvini velikomucenice, nisam te prepoznao. Po tvome bi izgleda deca trebala u rudnik ici, da se ocelice, i osete sustinu zivota, a roditelji da igraju ragbi sa njima za laku noc. Postojao je jedan takav kao ti, nosio je brkove i kukasti krst na rukavima. Jeste, krivi su roditelji sto se bune, sto deca nose 20kg papircine u torbama, i uce koliko ovaca ima u Nemackoj, pa kad kasnije ne bude sposoban za zivot jer mu se kicma iskrivila od torbe, onda bi trebao tako jedan strucnjak kao ti, da im objasni, sta dalje sa detetom.

NEGRO

pre 8 godina

Ja sam i dalje uvjerenja da je tablet prakticniji i ugodniji za duzi rad od smartfona.Citanje knjiga i duzih tekstova...ipak na tabletu!A što se tiče razgovora...e to mogu i na fiksnom telefonu obaviti!!! A igrice... pa to mogu i u parkicu sa klincima ili prikopcati star dobru Segu Megu na telku i da vidiš meraka...
Pokušajte,može,vjerujte mi!!!!!

Covek

pre 8 godina

@ Boki
Do skoro sam delio tvoje misljenje (kako je sve relativno) a onda sam resio da pored, postojeceg, telefona vise klase uzmem i tablet (iz srednjeg segmenta).
Nisam se pokajao.
Sta se promenilo nakon tog trenutka ? Upotreba desktopa je prepolovljena, laptop iskljucivo poslovno, telefon primarno za "brz" mejl/office/info. ... dok je tablet preuzeo od svakog navedenog po deo. Slobodno bi mogao reci da je kod mene na mestu br. 2 po dnevnoj upotrebi.
Naravno, rec je o krajnje subjektivnom pristupu, kao i vecina stvari uostalom- potreba, mogucnost i prioritet (ok geek sam).
P.S. Ovo kuckam sa tableta :-)

Marx

pre 8 godina

Tekst počinje sa: " Prodaja tableta u svetu ne prestaje da opada", zatim je ceo tekst priča o padu prodaje. A od naslova ništa u tekstu.

samo da primetim

pre 8 godina

@teorija zavere

Super, neka deca po ceo dan bulje u glossy tablete koji imaju jačinu pozadinskog osvetljenja u proseku oko 50% veću od pc monitora i ostaće bez vida dok završe srednju školu.

StevanB

pre 8 godina

@teorija zavere 100% si u pravu!!!
Zelim samo da dopunim da bi i za roditelje bilo znatno manje finansijsko opterecenje, a drzava bi na ovaj nacin za svakoga ucenika mogla da obezbedi besplatne elektronske udzbenike ! Uuups ..... koliko bi se radnih mesta zatvorilo :) !? .... ili bi se makar toliko radnih mesta otvorilo, ali za mlade!!! strucnjake!
Ako bi se jos malo upustili u temu videli bi da bi bilo jos niz prednosti, sa opet, zaposljavanjem mladih, a i onih koji prate savremene trendove.
Treba samo sagledati koje sve nove mogucnosti se pruzaju.

Surovi

pre 8 godina

Izvini velikomucenice, nisam te prepoznao. Po tvome bi izgleda deca trebala u rudnik ici, da se ocelice, i osete sustinu zivota, a roditelji da igraju ragbi sa njima za laku noc. Postojao je jedan takav kao ti, nosio je brkove i kukasti krst na rukavima. Jeste, krivi su roditelji sto se bune, sto deca nose 20kg papircine u torbama, i uce koliko ovaca ima u Nemackoj, pa kad kasnije ne bude sposoban za zivot jer mu se kicma iskrivila od torbe, onda bi trebao tako jedan strucnjak kao ti, da im objasni, sta dalje sa detetom.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Svasta iz pi.... izlazi, 5. maj 2015 15:31)
Prijatelju ,ne prdi!
Deca su nekada brze sazrevala upravo zato sto su imala obaveze i sto su morala da rade.Danas ne moraju da rade,a i obaveze im se polako smanjuju ili ukidaju.Danas imamo mnostvo slucajeva gde su osobe od 20 ii vise godina obicni debili nesposobni za zivot,koji ne umeju da zamene gumu na biciklu ili da sebi spreme hranu kada su gladni.
Moje dete je nesposobno da samo ode do parka i bio bih ocajan da i sva druga nisu kao i on.To je greska roditelja (uglavnom majki),koje ne dopustaju da njihova ceda postaju polako samostalna.Oko toga vodim stalnu borbu i to je vecita tem za bracne svadje.Isto je i sa racunarima.Hoce da igraju igrice,ali da im neko drugi instalira i podesi.Posto nisu obavezne,moje dete teram da se sam snadje oko toga i ne zelim da mu pomognem i udovoljavam,posto nikada nece to sam nauciti.

kmnccc

pre 8 godina

Ja sam kupio teblet pre nego što sam kupio smartfon. Moja situacija jeste specifična ali ja se nisam odvajao od njega. Mnogo mi je koristio za sve i svašta. Sada sam ga dao sestri koja još uvek nema smartfon. Sosa ga svuda po kući i uglavnom njega koristi kada je kući. Dakle, još je u punoj upotrebi. Ako bih sada kupio tablet, to bi bio neki sa full windowsom i mehaničkom tastaturom. Ili neki hibrid laptop koji može služiti i kao tablet. To bi imalo veliku praktičnu namenu kod mene.

SaleSale

pre 8 godina

Nama tablet ostao samo za igranj i gledanje tva. Djete ce ga najvise koristiti. Dakle dobar telefon i 2 u 1 komp i ne treba tablet ko ga nije kupio. Samo sto je za djecu veoma praktican i super kao prvi kompjuter.

DaLanik

pre 8 godina

svi smo različiti i imamo različite potrebe. imam i fablet i tablet i ultrabuk i sve koristim kako mi kad izgleda praktično. istina, tablet najmanje ali nekad je zgodan. win tableti sa tastaturom su bez veze imao par meseci i dosao do zaključka da to nije ni tablet ni ultrabuk. prosto nista. MS softver za tablete je grozan (telefoni su skroz OK)

Zlatko

pre 8 godina

Ja sam prvi tablet uzeo sa ciljem citanja knjiga. Naravno, usledilo je razocarenje kad se saznalo koliko se kod nas malo radi po tim pitanju. Sada, dve godine kasnije, situacija je i dalje daleko od idealne po tom pitanju, ali je krenulo nesto da se popravlja. U medjuvremenu, tablet sam koristio svako vece za net. Sada sam vec dugo zagrejan za Asus Fonepad 7, dakle za uredjaj koji ima 7" dijagonalu, koji nije mnogo tezak i koji moze da se koristi i kao telefon. Bitna mi je opcija dual sim. Sadrzaji su pregledniji na vecem ekranu, dual sim, jaca baterija u odnosu na telefon, jedan uredjaj (nema vise informacija na dva uredjaja tipa poruka na FB) i jedna baterija, sve vise mogucnosti za citanje na srpskom jeziku (eKnjizara, Novinarnica, Scribd plus i izdavaci koji imaju ili ce imati izdanja u oblasti e-knjiga). Meni se vise svidja citanje na 7" nego na manjoj dijagonali. Tako da, ja sam nasao primenu tableta. Druga je stvar sto takav vid literature kod nas jos uvek nije razvijen.

Tablet juzer

pre 8 godina

@Stojko
Ne znam, iskreno. I dalje imam 4.4.4 na svom Nexus 10.
Samo kazem da je i posle 2.5god i dalje među najboljim tabletima, te zato ni ne cudi sto opada prodaja istih. Sto bacati pare na nesto novo kad je staro i dalje u vrhu. Zar ne?

Ipad na VMA

pre 8 godina

Proveo sam mesec dana u bolnici i tablet mi je bio najbolji "drug". Pogledao sam celu seriju Breaking Bad, igrao šah on line, čitao vesti sa neta, PDF-ove. Što se mene tiče, vredeo je svaku paru