Utorak, 31.03.2015.

16:35

Sijalice od grafena uskoro na tržištu

Izvor: Gizmodo

Sijalice od grafena uskoro na tržištu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

37 Komentari

Sortiraj po:

jova

pre 8 godina

Za ove koji pljuju po stedljivim sijalicama:

Ja sam u prici sa istim vec nekih 7-8 godina. Cela moja sredina (prijatelji, roditelji), svi su presli na stedljive. Iz prakse su cifre sledece:

-ako SVE sijalice zamenite za A klasu proverenih marki stedljivih (philips, tungsram, osram, ge i sl), vama se racun umanjuje otprilike za 400 dinara mesecno. Ovo je za nekih 50ak kvadrata i 5-6 sijalicnih mesta. Veca kvadratura, veca usteda. Pritom, ne kupiti svuda ove od 20w koje su najcesce, vec kupovati adekvatne po kolicini svetla koje vam treba ( ja u kuhinjici koja je 5kvm imam jednu od 9w). To vam, dakle, vraca jednu stedljivu mesecno.

-Sijalica od 20w ili 22w adekvatno menja sijalicu od 100w po kolicini svetla, ako je markirana, A klase i zuta (sifra boje je 827 ili 2700k). Bela je drugacija, meni licno ne prija i cini mi se da ih treba vise da bi se popunila prostorija svetloscu. To su sijalice sa vise k-ova (4500k i sl).

-prosecni vek trajanja sijalice je otprilike 4-5 godina, na mestima koja se cesce koriste. Na mestima koja se manje koriste svima oko mene i dalje traju.

-sto se tice razbijanja sijalice i posledica (otvaranja prozora) i sl, meni se cini da je to u rangu skrivanja u podrume i stavljanja cebadi na prozore zbog pomracenja sunca.

da

pre 8 godina

Grafen je mozda materijal od kojeg ce se praviti baterije u buducnosti, citao sam bas pre neki dan da se prognozira da je moguce od tog materijala napraviti bateriju za na primer mobilni, u istoj zapremini, koja bi trajala 5-7 dana, umesto danasnjih 1-2.

EU Citizen

pre 8 godina

@DaLanik
Dalibore, smiri se, :) isto mislim i o "štedljivim" sijalicama i o EU kao ti, iako iz totalno suprotnih političkih i ekonomskih razloga, :)) ali LED sijalice su skroz OK, veruj mi, imam ih svuda u kući godinama, odmah se pale, svetle kao lude, ne sadrže otrove i troše 20% struje kao obične. Malo su skuplje, ali stvarno se isplate.

mikser

pre 8 godina

Kada je sijalica izmesljena njen zivotni vek je bio 120 godina,
naravno odmah su skontali da tu onda nema neke prevelike
zarade,pa od tada stancuju ove mesecne kako ih ja zovem.

dragan

pre 8 godina

Ja u kuhinji imam sijalicu od 200W KUPLJENU PRE 30g i jos radi.Zaštitio sam je jednom običnom diodom.Postigao sam sa tim da sijalica nesvetli punim sjaje jer je ipak mnogo 22W,sad sija sa 100W zbog diode.Štiti sijalicu od prevelike struje koju sijalica povuče kod uključenja koja je glavni krivac za pregorevanja sijalice.Štedljive i led sijalice imaju elektroniku u grlu jer recimo za led max napon je oko 2V.

milan-bgd

pre 8 godina

Trazio sam po netu neka detaljnija obavestenja o grafenskoj sijalici i moze se primetiti karakteristican NEDOSTATAK bilo kakvih naucno vrednih informacija o njoj - a to su brojne vrednosti o efikasnosti, trajnosti i boji emitovanog svetla. Tako da mi se cini kao pokusaj pridobijanja publiciteta i finansijsko-politicke podrske za veliki domaci projekat (na slikama prototipu sijalice se dive nobelovac koji je pronasao grafen, i ministar finasija GB).
Jedine recenice koje nesto kazuju i koje se svuda ponavljaju su: "The bulb doesn't use a regular filament like incandescent bulbs. It has a graphene-coated LED light shaped like a filament. Scientists estimate it could be 10% more efficient and will last longer than traditional LED bulbs because graphene is such a good conductor."
Tako da uloga grafena izgleda nije u emitovanju svetla, nego kao najboljeg provodnika struje i toplote. Zaista, u LED tehnologiji resavanje odvodjenja toplote uzima skoro 30% troskova izrade. Za LED lampu koja svetli kao i sijalica od 60W treba sa LED cipova odvesti preko 8W toplote. To nam se ne cini mnogo, ali za tako male strukture jeste puno. Osim toga grafen je vrlo transparentan za svetlost tako da sloj grafena na LED vlaknu ne slabi bitno emitovanu svetlost.
Sve u svemu, velika buka ni oko cega revolucionarnog.

@Boro: Grafen je cisti ugljenik gde su atomi poredjani u ravnu resetku:
http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photography-model-crystal-lattice-graphene-image16523087

Botovanje ludom radovanje

pre 8 godina

Imate i na štedljivim i na LED sijalicama na ambalaži navedenu temperaturu boje koje daju, pa možete da birate hoćete li žućkastu kao sa klasičnih sijalica ili belu kao sa neonki. Inače, štedljive sijalice su najosetljivije na paljenje/gašenje. To im najviše skraćuje radni vek. Ako ih koristite u prostoriji u kojoj se često pali/gasi svetlo, npr kupatilo, wc... bolje rešenje je obična sijalica ili kvalitetna LED ako možete da je priuštite. Kod mene u stanu 4 štedljive, tri LED i jedna obična. Još nisam našao na E27 LED sijalicu sa više od 7W snage, što daje svetla kao obična od oko 60W, pa ako neko zna gde ima LED E27 od bar 10W, molim da javi :-)

DaLanik

pre 8 godina

Ma nista im neverujem. Trolovali su sa stedljivim sijalicama, naravno niko ih nije kupovao. Onda naravno "rezolucija" Evropskog parlamenta (kako demokratski!) i zabrane obicne sijalice (u EU). Nije ih bilo nigde da se kupe. Onda ljudi krenuli da guglaju i provali se da, kada vam se razbije stedljiva sijalica, prvo sta treba uraditi je otvoriti sve prozore i NAPUSTITI SOBU!!! Mislim bas vam hvala. Neka hvala, kad se razbije obicna sijalica, nista se ne desi. Drugo, PRESKUPE SU, iako im je cena pala u tih nekoliko godina, opet su mnogo skuplje od obicnih. TRECE. Kazu ima 40W a svetli kao 100W. Ma lazite vi moju babu, bre, mrs, stoko jedna! Imam u plafonjeri 3 sijalice od po 40W (svaka treba da daje svetlosti isto kao obicna od 100W) i dalje se losije vidi nego sa jednom klasicnom od 100W. Mrs. CETVRTO. Vece su. PETO. Kada nesto prestane da radi (desava se) nikako ne mozete biti sigurni da li je samo kontakt los ili je crkla sijalica, jer nisu providne! Kod klasicne vidim da je vlakno puklo i kraj price. SESTO: Moraju da se bacaju u specijalne kontejnere. SEDMO: TRAJE IM DUZE DA SE "UPALE" i svetle maksimalnim intenzitetom. NECU NIKAKVE NOVE SIJALICE, ocu one najstarije sa vlaknom, klasicne, najbolje su. Ko zna kakve su tek ove najnovije i kakvi otrovi su u njima. Naravno, posle par godina ovde (Ceska) ponovo mogu da se normalno kupe klasicne sijalice. Pitam se zasto :) (nisam siguran da li je EU promenila propis ili sta)...

Sloba

pre 8 godina

Evo da iznesem svoje misljenje na temu, Imam u kuci 2 stedljive sijalice, ali ja ne znam jel problem u mojim ocima ili sta... Nekako mi je svetlo slabijeg kvaliteta i ne prija mi, ne daje pravu boju stvarima oko mene. Kao da su bledje. To da one stede struju stoji, ali nisam siguran kakav je kvalitet svetlosti. Drzacu se jos ovih starih koliko budem mogao. Mada kontam, svi cemo preci na ove nove hteli ne hteli...

Alex111

pre 8 godina

Vidim da su mnogi skepticni sto se cene led sijalica tice. Ja nemam led sijalice ali planiram da ubacim. Pre 2 godine zamenio sam 10 sijalica u kuci stednim sijalicama (platio oko 6000din) koje trose 30% vise energije od led i primetio sam da je racun za struju manji za oko 500 dinara svaki mesec. Pritom do sad su stradale samo 2, ali sledeca kad ode stavljam led. Mislim da usteda na duge staze moze da bude jos veca samo ako dobro svetle. Ne znam kakav je kvalitet osvetljenja?

Swedenonline

pre 8 godina

(Boro, 31. mart 2015 23:00)

Grafen = C6

Gde vidis ugljovodonik?

Uvek je bolje neznati nista nego malo, manja steta, pogledaj pluseve Isolde tvog posta i ubuduce cuti, MOLIM TE! :(

milan-bgd

pre 8 godina

Kako to radi? Jel kao sijalica sa uzarenim vlaknom, samo se umesto volframa koristi grafen? (klipnjača, 31. mart 2015 17:12)

Mislim da nije sa uzarenim vlaknom, nego sa vlaknom od grafena, koje nosi, napaja i hladi mnogo mikro LEDova. Dakle to je u osnovi LED sijalica a nacin kako se na grafenskom vlaknu izradi veliki broj tih mikro LEDova nije mi bas jasan. Ako nadjem vremena prokljuvicu pa cu se javiti sa dopunskim obavestenjem.

Boro

pre 8 godina

Treba biti veoma kritičan prema proizvodima koji imaju i tragove ugljovodonika pogotovo što je izloženo visokim temperaturama. Ono tvrde da su i termoakumulacione peći bezbedne i prodaju se masovno a pune su staklene vune koju ventilator izbacuje u prostoriju , pisao sam pre neku godinu da sam morao da omalterišem staklenu vunu da se nebi izbacivala, ili naftne peći koje se i sada ponegde koriste a koje su strašno kancerogene. Prema tome stare dobre i pre svega zdrave staklene sijalice su zakon.

Paja

pre 8 godina

Koliko se sećam, grafen je polimer koji nije baš najzdraviji za čovekovu okolinu. Dok se razmaše u prodaji, saznaćemo i šta izaziva.
Generalno, ja više ne očekujem zdrave stvari od naučnika, naročito iz use.

Lemi

pre 8 godina

Nadam se da izbegava opseg od 415-455 nm ljubicasto-plavog svetla jer ako masovno zazive - moci cemo svi da se pozdravimo sa nasim mreznjacama.

AquaSky

pre 8 godina

Nije tacno da je ova sijalica prvi prozivod napravljen od grafena. Firma iz USA za prozivodnju zvucnika Magico (koja pravi fenomenalne zvucnike) koristi grafen za drivere svojih zvucnika. I nemacki Seenheiser koristi grafen za svoje zvucnike jos od prosle godine.

alfaB

pre 8 godina

Samo da se pohvalim, sve sijalice u kući su mi štedne, već godinu dana. A posto u kupatilu nemam svjetlo, onda je sijalica u kupatilu u hodniku NON-Stop uključena, a sijalica u kuhinji je uvijek uključena tokom noci - vjerovali ili ne, na računu za struju se primjeti razlika od uvođenja sijalica, otprilike 3-6€ manji račun. znači svaki mjesec otplati se jedna sijalica, plus sto ne moram mijenjati po jednu sijalicu svaki mjesec, kao ranije....

alfaB

pre 8 godina

Samo da se pohvalim, sve sijalice u kući su mi štedne, već godinu dana. A posto u kupatilu nemam svjetlo, onda je sijalica u kupatilu u hodniku NON-Stop uključena, a sijalica u kuhinji je uvijek uključena tokom noci - vjerovali ili ne, na računu za struju se primjeti razlika od uvođenja sijalica, otprilike 3-6€ manji račun. znači svaki mjesec otplati se jedna sijalica, plus sto ne moram mijenjati po jednu sijalicu svaki mjesec, kao ranije....

AquaSky

pre 8 godina

Nije tacno da je ova sijalica prvi prozivod napravljen od grafena. Firma iz USA za prozivodnju zvucnika Magico (koja pravi fenomenalne zvucnike) koristi grafen za drivere svojih zvucnika. I nemacki Seenheiser koristi grafen za svoje zvucnike jos od prosle godine.

Lemi

pre 8 godina

Nadam se da izbegava opseg od 415-455 nm ljubicasto-plavog svetla jer ako masovno zazive - moci cemo svi da se pozdravimo sa nasim mreznjacama.

milan-bgd

pre 8 godina

Kako to radi? Jel kao sijalica sa uzarenim vlaknom, samo se umesto volframa koristi grafen? (klipnjača, 31. mart 2015 17:12)

Mislim da nije sa uzarenim vlaknom, nego sa vlaknom od grafena, koje nosi, napaja i hladi mnogo mikro LEDova. Dakle to je u osnovi LED sijalica a nacin kako se na grafenskom vlaknu izradi veliki broj tih mikro LEDova nije mi bas jasan. Ako nadjem vremena prokljuvicu pa cu se javiti sa dopunskim obavestenjem.

Paja

pre 8 godina

Koliko se sećam, grafen je polimer koji nije baš najzdraviji za čovekovu okolinu. Dok se razmaše u prodaji, saznaćemo i šta izaziva.
Generalno, ja više ne očekujem zdrave stvari od naučnika, naročito iz use.

Alex111

pre 8 godina

Vidim da su mnogi skepticni sto se cene led sijalica tice. Ja nemam led sijalice ali planiram da ubacim. Pre 2 godine zamenio sam 10 sijalica u kuci stednim sijalicama (platio oko 6000din) koje trose 30% vise energije od led i primetio sam da je racun za struju manji za oko 500 dinara svaki mesec. Pritom do sad su stradale samo 2, ali sledeca kad ode stavljam led. Mislim da usteda na duge staze moze da bude jos veca samo ako dobro svetle. Ne znam kakav je kvalitet osvetljenja?

Boro

pre 8 godina

Treba biti veoma kritičan prema proizvodima koji imaju i tragove ugljovodonika pogotovo što je izloženo visokim temperaturama. Ono tvrde da su i termoakumulacione peći bezbedne i prodaju se masovno a pune su staklene vune koju ventilator izbacuje u prostoriju , pisao sam pre neku godinu da sam morao da omalterišem staklenu vunu da se nebi izbacivala, ili naftne peći koje se i sada ponegde koriste a koje su strašno kancerogene. Prema tome stare dobre i pre svega zdrave staklene sijalice su zakon.

Sloba

pre 8 godina

Evo da iznesem svoje misljenje na temu, Imam u kuci 2 stedljive sijalice, ali ja ne znam jel problem u mojim ocima ili sta... Nekako mi je svetlo slabijeg kvaliteta i ne prija mi, ne daje pravu boju stvarima oko mene. Kao da su bledje. To da one stede struju stoji, ali nisam siguran kakav je kvalitet svetlosti. Drzacu se jos ovih starih koliko budem mogao. Mada kontam, svi cemo preci na ove nove hteli ne hteli...

Swedenonline

pre 8 godina

(Boro, 31. mart 2015 23:00)

Grafen = C6

Gde vidis ugljovodonik?

Uvek je bolje neznati nista nego malo, manja steta, pogledaj pluseve Isolde tvog posta i ubuduce cuti, MOLIM TE! :(

EU Citizen

pre 8 godina

@DaLanik
Dalibore, smiri se, :) isto mislim i o "štedljivim" sijalicama i o EU kao ti, iako iz totalno suprotnih političkih i ekonomskih razloga, :)) ali LED sijalice su skroz OK, veruj mi, imam ih svuda u kući godinama, odmah se pale, svetle kao lude, ne sadrže otrove i troše 20% struje kao obične. Malo su skuplje, ali stvarno se isplate.

DaLanik

pre 8 godina

Ma nista im neverujem. Trolovali su sa stedljivim sijalicama, naravno niko ih nije kupovao. Onda naravno "rezolucija" Evropskog parlamenta (kako demokratski!) i zabrane obicne sijalice (u EU). Nije ih bilo nigde da se kupe. Onda ljudi krenuli da guglaju i provali se da, kada vam se razbije stedljiva sijalica, prvo sta treba uraditi je otvoriti sve prozore i NAPUSTITI SOBU!!! Mislim bas vam hvala. Neka hvala, kad se razbije obicna sijalica, nista se ne desi. Drugo, PRESKUPE SU, iako im je cena pala u tih nekoliko godina, opet su mnogo skuplje od obicnih. TRECE. Kazu ima 40W a svetli kao 100W. Ma lazite vi moju babu, bre, mrs, stoko jedna! Imam u plafonjeri 3 sijalice od po 40W (svaka treba da daje svetlosti isto kao obicna od 100W) i dalje se losije vidi nego sa jednom klasicnom od 100W. Mrs. CETVRTO. Vece su. PETO. Kada nesto prestane da radi (desava se) nikako ne mozete biti sigurni da li je samo kontakt los ili je crkla sijalica, jer nisu providne! Kod klasicne vidim da je vlakno puklo i kraj price. SESTO: Moraju da se bacaju u specijalne kontejnere. SEDMO: TRAJE IM DUZE DA SE "UPALE" i svetle maksimalnim intenzitetom. NECU NIKAKVE NOVE SIJALICE, ocu one najstarije sa vlaknom, klasicne, najbolje su. Ko zna kakve su tek ove najnovije i kakvi otrovi su u njima. Naravno, posle par godina ovde (Ceska) ponovo mogu da se normalno kupe klasicne sijalice. Pitam se zasto :) (nisam siguran da li je EU promenila propis ili sta)...

mikser

pre 8 godina

Kada je sijalica izmesljena njen zivotni vek je bio 120 godina,
naravno odmah su skontali da tu onda nema neke prevelike
zarade,pa od tada stancuju ove mesecne kako ih ja zovem.

milan-bgd

pre 8 godina

Trazio sam po netu neka detaljnija obavestenja o grafenskoj sijalici i moze se primetiti karakteristican NEDOSTATAK bilo kakvih naucno vrednih informacija o njoj - a to su brojne vrednosti o efikasnosti, trajnosti i boji emitovanog svetla. Tako da mi se cini kao pokusaj pridobijanja publiciteta i finansijsko-politicke podrske za veliki domaci projekat (na slikama prototipu sijalice se dive nobelovac koji je pronasao grafen, i ministar finasija GB).
Jedine recenice koje nesto kazuju i koje se svuda ponavljaju su: "The bulb doesn't use a regular filament like incandescent bulbs. It has a graphene-coated LED light shaped like a filament. Scientists estimate it could be 10% more efficient and will last longer than traditional LED bulbs because graphene is such a good conductor."
Tako da uloga grafena izgleda nije u emitovanju svetla, nego kao najboljeg provodnika struje i toplote. Zaista, u LED tehnologiji resavanje odvodjenja toplote uzima skoro 30% troskova izrade. Za LED lampu koja svetli kao i sijalica od 60W treba sa LED cipova odvesti preko 8W toplote. To nam se ne cini mnogo, ali za tako male strukture jeste puno. Osim toga grafen je vrlo transparentan za svetlost tako da sloj grafena na LED vlaknu ne slabi bitno emitovanu svetlost.
Sve u svemu, velika buka ni oko cega revolucionarnog.

@Boro: Grafen je cisti ugljenik gde su atomi poredjani u ravnu resetku:
http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photography-model-crystal-lattice-graphene-image16523087

Botovanje ludom radovanje

pre 8 godina

Imate i na štedljivim i na LED sijalicama na ambalaži navedenu temperaturu boje koje daju, pa možete da birate hoćete li žućkastu kao sa klasičnih sijalica ili belu kao sa neonki. Inače, štedljive sijalice su najosetljivije na paljenje/gašenje. To im najviše skraćuje radni vek. Ako ih koristite u prostoriji u kojoj se često pali/gasi svetlo, npr kupatilo, wc... bolje rešenje je obična sijalica ili kvalitetna LED ako možete da je priuštite. Kod mene u stanu 4 štedljive, tri LED i jedna obična. Još nisam našao na E27 LED sijalicu sa više od 7W snage, što daje svetla kao obična od oko 60W, pa ako neko zna gde ima LED E27 od bar 10W, molim da javi :-)

dragan

pre 8 godina

Ja u kuhinji imam sijalicu od 200W KUPLJENU PRE 30g i jos radi.Zaštitio sam je jednom običnom diodom.Postigao sam sa tim da sijalica nesvetli punim sjaje jer je ipak mnogo 22W,sad sija sa 100W zbog diode.Štiti sijalicu od prevelike struje koju sijalica povuče kod uključenja koja je glavni krivac za pregorevanja sijalice.Štedljive i led sijalice imaju elektroniku u grlu jer recimo za led max napon je oko 2V.

jova

pre 8 godina

Za ove koji pljuju po stedljivim sijalicama:

Ja sam u prici sa istim vec nekih 7-8 godina. Cela moja sredina (prijatelji, roditelji), svi su presli na stedljive. Iz prakse su cifre sledece:

-ako SVE sijalice zamenite za A klasu proverenih marki stedljivih (philips, tungsram, osram, ge i sl), vama se racun umanjuje otprilike za 400 dinara mesecno. Ovo je za nekih 50ak kvadrata i 5-6 sijalicnih mesta. Veca kvadratura, veca usteda. Pritom, ne kupiti svuda ove od 20w koje su najcesce, vec kupovati adekvatne po kolicini svetla koje vam treba ( ja u kuhinjici koja je 5kvm imam jednu od 9w). To vam, dakle, vraca jednu stedljivu mesecno.

-Sijalica od 20w ili 22w adekvatno menja sijalicu od 100w po kolicini svetla, ako je markirana, A klase i zuta (sifra boje je 827 ili 2700k). Bela je drugacija, meni licno ne prija i cini mi se da ih treba vise da bi se popunila prostorija svetloscu. To su sijalice sa vise k-ova (4500k i sl).

-prosecni vek trajanja sijalice je otprilike 4-5 godina, na mestima koja se cesce koriste. Na mestima koja se manje koriste svima oko mene i dalje traju.

-sto se tice razbijanja sijalice i posledica (otvaranja prozora) i sl, meni se cini da je to u rangu skrivanja u podrume i stavljanja cebadi na prozore zbog pomracenja sunca.

da

pre 8 godina

Grafen je mozda materijal od kojeg ce se praviti baterije u buducnosti, citao sam bas pre neki dan da se prognozira da je moguce od tog materijala napraviti bateriju za na primer mobilni, u istoj zapremini, koja bi trajala 5-7 dana, umesto danasnjih 1-2.

Paja

pre 8 godina

Koliko se sećam, grafen je polimer koji nije baš najzdraviji za čovekovu okolinu. Dok se razmaše u prodaji, saznaćemo i šta izaziva.
Generalno, ja više ne očekujem zdrave stvari od naučnika, naročito iz use.

Boro

pre 8 godina

Treba biti veoma kritičan prema proizvodima koji imaju i tragove ugljovodonika pogotovo što je izloženo visokim temperaturama. Ono tvrde da su i termoakumulacione peći bezbedne i prodaju se masovno a pune su staklene vune koju ventilator izbacuje u prostoriju , pisao sam pre neku godinu da sam morao da omalterišem staklenu vunu da se nebi izbacivala, ili naftne peći koje se i sada ponegde koriste a koje su strašno kancerogene. Prema tome stare dobre i pre svega zdrave staklene sijalice su zakon.

alfaB

pre 8 godina

Samo da se pohvalim, sve sijalice u kući su mi štedne, već godinu dana. A posto u kupatilu nemam svjetlo, onda je sijalica u kupatilu u hodniku NON-Stop uključena, a sijalica u kuhinji je uvijek uključena tokom noci - vjerovali ili ne, na računu za struju se primjeti razlika od uvođenja sijalica, otprilike 3-6€ manji račun. znači svaki mjesec otplati se jedna sijalica, plus sto ne moram mijenjati po jednu sijalicu svaki mjesec, kao ranije....

DaLanik

pre 8 godina

Ma nista im neverujem. Trolovali su sa stedljivim sijalicama, naravno niko ih nije kupovao. Onda naravno "rezolucija" Evropskog parlamenta (kako demokratski!) i zabrane obicne sijalice (u EU). Nije ih bilo nigde da se kupe. Onda ljudi krenuli da guglaju i provali se da, kada vam se razbije stedljiva sijalica, prvo sta treba uraditi je otvoriti sve prozore i NAPUSTITI SOBU!!! Mislim bas vam hvala. Neka hvala, kad se razbije obicna sijalica, nista se ne desi. Drugo, PRESKUPE SU, iako im je cena pala u tih nekoliko godina, opet su mnogo skuplje od obicnih. TRECE. Kazu ima 40W a svetli kao 100W. Ma lazite vi moju babu, bre, mrs, stoko jedna! Imam u plafonjeri 3 sijalice od po 40W (svaka treba da daje svetlosti isto kao obicna od 100W) i dalje se losije vidi nego sa jednom klasicnom od 100W. Mrs. CETVRTO. Vece su. PETO. Kada nesto prestane da radi (desava se) nikako ne mozete biti sigurni da li je samo kontakt los ili je crkla sijalica, jer nisu providne! Kod klasicne vidim da je vlakno puklo i kraj price. SESTO: Moraju da se bacaju u specijalne kontejnere. SEDMO: TRAJE IM DUZE DA SE "UPALE" i svetle maksimalnim intenzitetom. NECU NIKAKVE NOVE SIJALICE, ocu one najstarije sa vlaknom, klasicne, najbolje su. Ko zna kakve su tek ove najnovije i kakvi otrovi su u njima. Naravno, posle par godina ovde (Ceska) ponovo mogu da se normalno kupe klasicne sijalice. Pitam se zasto :) (nisam siguran da li je EU promenila propis ili sta)...

Lemi

pre 8 godina

Nadam se da izbegava opseg od 415-455 nm ljubicasto-plavog svetla jer ako masovno zazive - moci cemo svi da se pozdravimo sa nasim mreznjacama.

dragan

pre 8 godina

Ja u kuhinji imam sijalicu od 200W KUPLJENU PRE 30g i jos radi.Zaštitio sam je jednom običnom diodom.Postigao sam sa tim da sijalica nesvetli punim sjaje jer je ipak mnogo 22W,sad sija sa 100W zbog diode.Štiti sijalicu od prevelike struje koju sijalica povuče kod uključenja koja je glavni krivac za pregorevanja sijalice.Štedljive i led sijalice imaju elektroniku u grlu jer recimo za led max napon je oko 2V.

AquaSky

pre 8 godina

Nije tacno da je ova sijalica prvi prozivod napravljen od grafena. Firma iz USA za prozivodnju zvucnika Magico (koja pravi fenomenalne zvucnike) koristi grafen za drivere svojih zvucnika. I nemacki Seenheiser koristi grafen za svoje zvucnike jos od prosle godine.

da

pre 8 godina

Grafen je mozda materijal od kojeg ce se praviti baterije u buducnosti, citao sam bas pre neki dan da se prognozira da je moguce od tog materijala napraviti bateriju za na primer mobilni, u istoj zapremini, koja bi trajala 5-7 dana, umesto danasnjih 1-2.

milan-bgd

pre 8 godina

Kako to radi? Jel kao sijalica sa uzarenim vlaknom, samo se umesto volframa koristi grafen? (klipnjača, 31. mart 2015 17:12)

Mislim da nije sa uzarenim vlaknom, nego sa vlaknom od grafena, koje nosi, napaja i hladi mnogo mikro LEDova. Dakle to je u osnovi LED sijalica a nacin kako se na grafenskom vlaknu izradi veliki broj tih mikro LEDova nije mi bas jasan. Ako nadjem vremena prokljuvicu pa cu se javiti sa dopunskim obavestenjem.

Alex111

pre 8 godina

Vidim da su mnogi skepticni sto se cene led sijalica tice. Ja nemam led sijalice ali planiram da ubacim. Pre 2 godine zamenio sam 10 sijalica u kuci stednim sijalicama (platio oko 6000din) koje trose 30% vise energije od led i primetio sam da je racun za struju manji za oko 500 dinara svaki mesec. Pritom do sad su stradale samo 2, ali sledeca kad ode stavljam led. Mislim da usteda na duge staze moze da bude jos veca samo ako dobro svetle. Ne znam kakav je kvalitet osvetljenja?

Sloba

pre 8 godina

Evo da iznesem svoje misljenje na temu, Imam u kuci 2 stedljive sijalice, ali ja ne znam jel problem u mojim ocima ili sta... Nekako mi je svetlo slabijeg kvaliteta i ne prija mi, ne daje pravu boju stvarima oko mene. Kao da su bledje. To da one stede struju stoji, ali nisam siguran kakav je kvalitet svetlosti. Drzacu se jos ovih starih koliko budem mogao. Mada kontam, svi cemo preci na ove nove hteli ne hteli...

mikser

pre 8 godina

Kada je sijalica izmesljena njen zivotni vek je bio 120 godina,
naravno odmah su skontali da tu onda nema neke prevelike
zarade,pa od tada stancuju ove mesecne kako ih ja zovem.

Swedenonline

pre 8 godina

(Boro, 31. mart 2015 23:00)

Grafen = C6

Gde vidis ugljovodonik?

Uvek je bolje neznati nista nego malo, manja steta, pogledaj pluseve Isolde tvog posta i ubuduce cuti, MOLIM TE! :(

jova

pre 8 godina

Za ove koji pljuju po stedljivim sijalicama:

Ja sam u prici sa istim vec nekih 7-8 godina. Cela moja sredina (prijatelji, roditelji), svi su presli na stedljive. Iz prakse su cifre sledece:

-ako SVE sijalice zamenite za A klasu proverenih marki stedljivih (philips, tungsram, osram, ge i sl), vama se racun umanjuje otprilike za 400 dinara mesecno. Ovo je za nekih 50ak kvadrata i 5-6 sijalicnih mesta. Veca kvadratura, veca usteda. Pritom, ne kupiti svuda ove od 20w koje su najcesce, vec kupovati adekvatne po kolicini svetla koje vam treba ( ja u kuhinjici koja je 5kvm imam jednu od 9w). To vam, dakle, vraca jednu stedljivu mesecno.

-Sijalica od 20w ili 22w adekvatno menja sijalicu od 100w po kolicini svetla, ako je markirana, A klase i zuta (sifra boje je 827 ili 2700k). Bela je drugacija, meni licno ne prija i cini mi se da ih treba vise da bi se popunila prostorija svetloscu. To su sijalice sa vise k-ova (4500k i sl).

-prosecni vek trajanja sijalice je otprilike 4-5 godina, na mestima koja se cesce koriste. Na mestima koja se manje koriste svima oko mene i dalje traju.

-sto se tice razbijanja sijalice i posledica (otvaranja prozora) i sl, meni se cini da je to u rangu skrivanja u podrume i stavljanja cebadi na prozore zbog pomracenja sunca.

EU Citizen

pre 8 godina

@DaLanik
Dalibore, smiri se, :) isto mislim i o "štedljivim" sijalicama i o EU kao ti, iako iz totalno suprotnih političkih i ekonomskih razloga, :)) ali LED sijalice su skroz OK, veruj mi, imam ih svuda u kući godinama, odmah se pale, svetle kao lude, ne sadrže otrove i troše 20% struje kao obične. Malo su skuplje, ali stvarno se isplate.

Botovanje ludom radovanje

pre 8 godina

Imate i na štedljivim i na LED sijalicama na ambalaži navedenu temperaturu boje koje daju, pa možete da birate hoćete li žućkastu kao sa klasičnih sijalica ili belu kao sa neonki. Inače, štedljive sijalice su najosetljivije na paljenje/gašenje. To im najviše skraćuje radni vek. Ako ih koristite u prostoriji u kojoj se često pali/gasi svetlo, npr kupatilo, wc... bolje rešenje je obična sijalica ili kvalitetna LED ako možete da je priuštite. Kod mene u stanu 4 štedljive, tri LED i jedna obična. Još nisam našao na E27 LED sijalicu sa više od 7W snage, što daje svetla kao obična od oko 60W, pa ako neko zna gde ima LED E27 od bar 10W, molim da javi :-)

milan-bgd

pre 8 godina

Trazio sam po netu neka detaljnija obavestenja o grafenskoj sijalici i moze se primetiti karakteristican NEDOSTATAK bilo kakvih naucno vrednih informacija o njoj - a to su brojne vrednosti o efikasnosti, trajnosti i boji emitovanog svetla. Tako da mi se cini kao pokusaj pridobijanja publiciteta i finansijsko-politicke podrske za veliki domaci projekat (na slikama prototipu sijalice se dive nobelovac koji je pronasao grafen, i ministar finasija GB).
Jedine recenice koje nesto kazuju i koje se svuda ponavljaju su: "The bulb doesn't use a regular filament like incandescent bulbs. It has a graphene-coated LED light shaped like a filament. Scientists estimate it could be 10% more efficient and will last longer than traditional LED bulbs because graphene is such a good conductor."
Tako da uloga grafena izgleda nije u emitovanju svetla, nego kao najboljeg provodnika struje i toplote. Zaista, u LED tehnologiji resavanje odvodjenja toplote uzima skoro 30% troskova izrade. Za LED lampu koja svetli kao i sijalica od 60W treba sa LED cipova odvesti preko 8W toplote. To nam se ne cini mnogo, ali za tako male strukture jeste puno. Osim toga grafen je vrlo transparentan za svetlost tako da sloj grafena na LED vlaknu ne slabi bitno emitovanu svetlost.
Sve u svemu, velika buka ni oko cega revolucionarnog.

@Boro: Grafen je cisti ugljenik gde su atomi poredjani u ravnu resetku:
http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photography-model-crystal-lattice-graphene-image16523087