Četvrtak, 23.10.2014.

22:33

Lansiran Ubuntu 14.10 Utopic Unicorn (video)

Izvor: B92

Lansiran Ubuntu 14.10 Utopic Unicorn (video) IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

71 Komentari

Sortiraj po:

Pingvin

pre 9 godina

Korisinik sam racunara od 1988 godine sa Commodore 64, pracen Amigom 500. Prvi PC kupio 1996 godine. Dual boot od 12.04 LTS sa Windows-om. Od Aprila ove godine, najzad presao na Ubuntu kao single boot i... :)
Probao Arch, Debian, SuSE, Fedoru i CentOS, ali nekako Ubuntu sa svojim smornim Unity DE me jos uvek drzi.
Hvala FOSS zajednici na zabavnim danima.
ACER Aspire V3 - 772G

хаџија

pre 9 godina

Bill Gates, 24. oktobar 2014 23:58)
БРАВО ЦАРЕ , али најгоре од свега је да оне које си описао то уопште не дотиче, јер ваљда не капирају

Aleksandar

pre 9 godina

Vladimir: ''Није ми јасно ни какве он има везе са опен сорсом ,кад није опен сорс.... ''

Imas na Vikipediji sta je Open source licenca pa prouci pa ces videti.
Takodje mozes da pronadjes mnogo stosta o free i open source kao i o samom linuksu pa onda komentarisi, ovako ispadas glup.
Pozdrav, Aleksandar

Dado

pre 9 godina

@WP Ne bi bilo loše da se prvo informišete (važi za sve) a ne da pišete ovakve stvari koje nemaju veze sa logikom. Bar je danas lako upoznati se sa elementarnim znanjem prije nego počnete tvrditi nešto o čemu ni sami ne znate puno (tu su google, yahoo, bing, duckduckgo,...ko šta voli). Xubuntu i Lubuntu su operativni sistemi čiji razvoj traje i trajaće. Ne radi se o nikakvim starim OS-ma, nego o OS-a čija su, pazi sada, GLAVNA CILJNA SKUPINA stariji računari(korisnici starijih računara, koji imaju stari hardware pa im treba NOVI, jednostavan i malo zahtjevan OS za normalan rad)..grafička okruženja su im oskudnija u odnosu na druge, prostom logikom, što manje efekata manje će zauzeti Ram-a. Na njima se sve odrađuje normalno, izlaze stalno nove verzije ovih OS-a, podrške za njih i ostalo..

Svaki komp je priča za sebe, tako, kada instalirate isti Linux ili Windows na 5 različitih kompijutera neće na svaki leći isto. Bitno je da problemi nisu veliki i da su rješivi, za sve ostalo uvijek ima alternativa...

101n

pre 9 godina

A to sto pravi GNU Linux fanovi pisu cirilicom, nije za komentar.
(Stojko, 24. oktobar 2014 14:55)

Није ово први пут да ме у мојој земљи Србији прозивају људи са (замисли) српским именом што пишем јединим српским писмом. Од кад је то забрањено? У неким суседним земљама би добио толико одговора да ти никад више не би пало на памет нешто слично.

Bill Gates

pre 9 godina

Glavni problem sa Linuksom je taj što nigde nisam mogao da nađem crack. Ubih se tražeći i nema bre! Ni na PirateBay u ni na Torrentzu. I pošto nikako nisam mogao da ga aktiviram vratio sam se na Windows. Tu brate imaš ljudski crackova. Pogotovo mi se sviđa što je bre jeftiniji od Linuksa. Mislim bar za nas koji kompjutere ne koristimo nikada za surfovanje webom, gledanje filmova i ostalih multimedijalnih sadržaja, nas - prave profesionalce kojih je Srbija prepuna 95 % stanovništva Srbije koristi samo Autocad, Catiu i ostale Photoshopove i ERP ove i kojekakve fancy skraćene programe kako bi u virtuelnoj realnosti proračunali koliko smo mi u stvari pametni jer znamo toliko skraćenica za neke programe bez kojih nikako ne možemo preživimo dan. Pogotovo što smo sve to legalno nabavili sa Piratebay-a i instalirali sami na naše superkompjutere koje nam je sklopio Pera PC sa 6.8 GB RAME i HdD najnovije generacije koji se vrti na 5458 obrtaja jer se tad najbolje klasteri pakuju u master but. Mislim stvarno. Preteraste bre...

Posmatrac

pre 9 godina

@nema deda mraza, prijatelju, po profesiji sam arhitekta i kada uspevam na trzistu sa Blenderom i svom njegovom "sporinom" sta god to znacilo i "konfuznim" GIMP-om ne znam na sta mislis. Blender ima najbrzi razvojni period od svih 3D modelatorskih programa na svetu, ukljucujuci i Maya, 3DSmax... Kvalitet rada nije do programa, vec do korisnika. A jesam koristio nekad 3DSmax i Photoshop.

nema deda mraza

pre 9 godina

dobar efikasan kompozit ne mozete napraviti na free softveru
gimp a narocito gimpshop su konfuzni
krita sve sporije izbacuje update
natron je tek u povoju
blender je jos uvek spor
za 2d animaciju nema ama bas nista za rad

Ubuntu user

pre 9 godina

koristio ubuntu 2 godine - super je ali taj screen tearing sto se vidi na priloze om videu mi je isao na onu stvar.

zivimo u 2014. godini a oni screen tearing ne mogu da srede. Windows bolje radi bolje bez drajvera za graficku..

Ajde dobro, sredio sam, instalirao drajvere za graficku isve je bilo ok dok nije dosao onaj kernel update (12-15 mb, linuxovci ce razumeti) i GUI pukne skroz.

Ako to srede vracam se odmah na linux

Posmatrac

pre 9 godina

@Vojvodjanin, ako vidis ovaj komentar molio bih te da mi napravis spisak u komentarima alatki za cad crtanje koje mpgu parirati autocad-u za linix naravno jer ja znam samo i koristim Draftsight pa me zanima ima li sta jos bolje od toga. Pozdrav.

Dusan

pre 9 godina

kod mene je linuh radio sporije nego vin.7 imao problem sa youtube kada se zumira nesto kao da secka sliku .. i nekim hd filmovima zbog toga sam ga deinst.u sustini za nezahtevne korisnike sasvim ok.ko zna u cemu je problem neka javi ..

WP

pre 9 godina

"...zavisi koji hp modeli.a i zavisi koliko se razume i sta je uradio sa tom instalacijom..Ubuntu sa unity-em zna da bude zahtevan, neka stavi Xubuntu ili Lubuntu i naka uziva...."

Znači na mašinu koja bez problema tera porilično grafički zahtevan Win7 da stavi Lubuntu ili Xubuntu...WOW. I nek se popne na tavan da nađe neki kalendar iz '98. da mu se slaže sa grafičkim okruženjem :) Uvek mi se sviđalo kako razmišljaju ljudi sa Linux platforme, ako nešto ne radi, nađi nešto još starije i ružnije i ima da leti!

vladimir

pre 9 godina

Немам намеру да вређам, али мислим да је Убунту срамота за линух заједницу најтромији и најгори линух систем. Није
ми јасно ни какве он има везе са опен сорсом ,кад није опен сорс....
Е да шта САД не ради како треба, свака нова интерација има неки озбиљан проблем.

stesha

pre 9 godina

Jedva čekam Unity 8 i Mir, da napokon mogu normalno da koristim Qt aplikacije u Unity-ju. Uopšte mi nije jasno zašto su započeli rad na Qt-u (Unity 2D), pa onda nastavili kao deo Compiz-a, a sad se ponovo vratii na Qt. U toj papazjaniji su izgubili mnogo vremena i ugrozili svoj status među Linux korisnicima a najverovatnije i odbili mnoge buduće korisnike.
Ovom prilikom čestitam Canonical-u 10 rođendan Ubuntu-a i želim im da manje lutaju pri donošenju odluka inače odoh na neki distro sa KDE Plasma 5 desktop okruženjem... :)

krsta...

pre 9 godina

evo koristim ubuntu vec 5 meseci i prezadovoljan sam...u pocetku mi je trebalo malo vremena da se naviknem na novi interface i instaliram sve sto mi treba...za to mi je trebalo nedelju dana i ako nastave ovako dobro sa ubuntom ne planiram da ga menjam dugo vremena...inace koristim racunar za surfovanje na netu,nekad nesto odstampam,otkucam neki tekst,ucim programiranje i igram igrice...to je otprilike zsta je meni potreban racunar...isto sam radio i kad sam koristio windows xp,7 i 8...i kad uporedim windows i ubuntu koliko sam primetio nema nekih vecih razlika osim sto na windowsu ima znatno veci broj igrica i programa za dizajniranje,modelovanje i slicne stvari...takodje ima i vise igrica(mada ja tenutno igram samo dotu koja ide i na ubuntu) i uglavnom sve je manje vise od hardvera napravljeno da prvo radi na windowsu pa na ostalim sistemima...to su neke prednosti windowsa ali sto se tice jednostavnosti,fluidnosti i brzine ubuntu pobedjuje...takodje ima mnogo manje virusa za ubuntu(valjda zato sto je manje rasprostranjen)...kad sve to uporedim meni se vise svidja ubuntu jer ne treba da brinem da li neki usb flash ima viruse,ne treba da instaliram antivirus koji trosi resurse i usporava racunar a i ne mora da placam ako hocu legalan operativni sistem umesto neke piratske verzije windowsa...

Vojvodjanin

pre 9 godina

@Doktor Kongo


Maya, Softimage XSI.....sve radi na Linuxu i svi veliki studiji ih i koriste na Linuxu. Blender

Oracle, SAP....radi na Linuxu

CAD: Siemens PLM NX radi na Linuxu, inace bolji i od CATIA-e

Jel treba dalje da idem ili si samo neobavesten?

pingvinarija

pre 9 godina

Ovo izdanje ne donosi ništa novo zato što se razvojni tim fokusira na neke nove stvari koje stižu sledeće godine. MS takođe radi na tome da onemogući KMS i ostale vidove nelegalne aktivacije, čak razmišljaju o primeni Adobeovog modela mesečne pretplate. Druge će pesme pevati vaše komšije i roditelji kada im računari budu tražili 5 ili 10 evra mesečno za licencu.

Stojko

pre 9 godina

@101n kao sto rekoh, poseban mentalni sklop, koji pokusava da me ubedi da si ti u pravu a ne ja.
A to sto pravi GNU Linux fanovi pisu cirilicom, nije za komentar.

101n

pre 9 godina

Tacno, nije Linux za svakoga, treba imati poseban mentalni sklop da se sve radis komplikovanije, sa vise truda, i da okolo pricas kako je to prava stvar.
(Stojko, 24. oktobar 2014 11:49)


1) Линукс је неупотребив (сам) и није оперативни систем. Линукс сам по себи и није за свакога.
2) Оперативни систем је ГНУ.
3) Убунту је дистрибуција ГНУ-а са Линуксом. Има пар окружења (кажу - укуса) и свако од њих је подешено да буде „лако“ за употребу.
4) Ти @100јко шириш ФУД. ФУД је скраћеница за страх, несигурност и сумњу који су највећи непријатељ усвајању слободног софтвера и његове културе (одгоја?). То је питање менталног склопа, а ти размисли зашто си такав.

Ми корисници слободног софтвера не морамо да полажемо рачуне било коме. Користимо слободан софтвер зато што нам се може. Ми смо светска заједница и обликујемо програме као заједница да би их користили лично, по својој мери. Нама је то једноставно. Међутим, иако многи тврде да на јавним местима не би требало да улазимо у расправу са незналицама попут @stojko-а које љагају слободан софтвер, лично сматрам да је свако од нас дужан дужан да „прича около“, да не би неупућени читаоци били доведени у заблуду.
Према томе, слободно пробајте слободан софтвер - можете. Пробајте разне његове „укусе“. Нађите дистрибуцију која Вам одговара са окружењем које вам је пријатно. Проучите како је дошло до тога да слободно може свако да га користи, од филозофије до опипљивог резултата. Уживајте, труд се исплати.

Doktor Kongo

pre 9 godina

Dve godine sam na kućnom računaru imao Linux, super sam se "slagao" sa njim, sve je radilo OK, brzo, tečno, fenomenalno. Te manje zavrzlame oko instalacija nekih programa su bile suviše male da bih zbog njih ostavio Linux. ALI, čim pomisliš na nešto više od toga (npr. dobar 3D modeler, komercijalni ERP i slično) onda počinješ da ostaješ kratkih rukava sa Linuxom. Jednostavno, velika većina komercijalnih kuća ne lansira verzije za Linux, a da se ne lažemo, postoje neophodni profesionalni softveri u mnogo branši koje je neophodno kupiti (tj niko ih ne razvija za džabaka). Tako da sam na kraju odustao od Linuxa, teška srca, i vratio se Windowsu.

Igor

pre 9 godina

@Stojko
Aj u 20 marki, da za potrebe tvojih roditelja ubuntu/mint je odlican i da bi radio bar dva puta brze od win7 na istoj konfiguraciji. Laptop mojih je dual core sa 2 g rama, sam os "pojede" nekih do 350 mb, dok onda danasnji browseri gutaju ram samo tako.

Po meni mnogo ljudi se plase linuxa, posto ceo zivot su koristili win (neku verziju), ali za osnovne potrebe gde spadaju preko 90% korisnika linux je skroz dobar.

Sav softver na mom racunaru je legalan. Svake godine doniram pare wikipediji, libreoffice-u, ... po nekih desetak evrica, nije mnogo ali ako radi puno ljudi... pa onda ispadne velika cifra.

Bez problema bih pristao i da platim 20-30 e za distro jednom u dve godine.

Ne bih se slozio da je sve na linuxu komplikovanije, pravilnom upotrebom 95% problema na linuxu se resavaju jednom komandnom linijom. Samo se seti koliko stvari moras da iskljucis na win posle instalacije, kao control centar notifications, firewall, automatic update, antivirus, ....

glhf

pre 9 godina

probao sam jedno 10 različitih distroa i uvek ista priča grafički drajveri brljave a i performanse boost u igrama je ili zanemarljiv ili je čak i gore na linuxu, bar na mom hw-u... te linuxove dobre tačke su i dalje uglavnom najpogodnije za servere i ljude koji samo koriste pc za surf.

mirkoni

pre 9 godina

Ubedljivo najbolja alternativa MS Office-u je WPS Office (nekadasnji Kingsoft). Besplatan je a ima verzije i za Linux i za MS. Potpuno je kompatibilan sa MS Office-om.

gtk3

pre 9 godina

(Petar, 24. oktobar 2014 07:59)
Imas 3 opcije:
1) Online MS Office (koji radi sve bolje i bolje, za par meseci ce verovatno raditi bolje nego offline varijanta, posto sve ulazu u cloud).
2) probaj WPS Office
3) instaliraj MS Office-a na Linux, evo uputstva http://www.sysads.co.uk/2014/02/install-ms-office-2010-linux-mintubuntu-playonlinux/ ili http://www.howtogeek.com/171145/use-virtualboxs-seamless-mode-or-vmwares-unity-mode-to-seamlessly-run-programs-from-a-virtual-machine/

Drago

pre 9 godina

"Ubuntu Utopic", sjajna vest za 1% svetske populacije.Da ne kažem Linux zaluđenika, (bez uvrede).
(Utopija, 24. oktobar 2014 11:06)....zasto bi se neko uvredio na komentar nekoga ko ocigledno ne zna sta govori(bez uvrede)....zasto uvek ima neko ko sve linux korisnike naziva zaludjenicima..to mi nikad nece biti jasno..

Roots_in_blood

pre 9 godina

Ja se divim onima koji nemaju pojma i ne znaju ništa o Linux-u, a pljuju ga. A siguran sam da 95% takvih ima piratsku verziju buđavog windows-a...

NullPointerException

pre 9 godina

Svima bih preporucio da probaju Linux Mint 17 Qiana. LTS do 2019. cini mi se, Cinnamon graficko okruzenje je mnogo dobro, jako je user friendly za pocetnike u odnosu na sve druge distro-e. Laptop mi se osetno manje zagreva i tecnije radi nego na Win7, pritom sam imao originalnu verziju. Linux sam probao iz znatizelje, na dual boot, cisto da "vidim sta je to" i sad sam se skroz prebacio. Nisam imao nikakvih problema sto se tice drajvera ili bilo cega, radi sve k'o sat. Nisu mi jasni ljudi koji pljuju nesto a nikad nisu probali. Verujem da 90% ljudi sa komentara nisu ozbiljno probali linux, ne racunam tu live cd ili nesto slicno. Ima i lindzo svojih mana, pogotovo kad su pocetnici u pitanju i dostupnost nekih programa. Ali imas stabilan, otvoren sistem, sve je dzabe, lepo radi, dosta je sigurniji sto virusa tice. Sto se mene tice izbor jasan. Naravno to je samo moje misljenje. Pozdrav svima!

Straitjacket

pre 9 godina

Ako je sudeci po ovom postavljenom snimku - šta je bre ovo? Jedva radi, jedva pokrece programe, animacije da ne komentarisem kako rade. Ja uopste ne kapiram ovaj snimak?! Nemoguce ovako da radi, pa ovako, jel moguce ovo?!
(I ♥ B92, 24. oktobar 2014 08:57)

Ovo je probanje Ubuntu sa usb sticka. Nije instaliran na hard disk zato je usporen.

Stojko

pre 9 godina

@Igor i aj sam roditeljima stavio Windows 7 i niti jednom nisam morao da "brisem viruse", reformatiram, "cistim registre" itd. Racunar i dalje radi isto brzinom kao dana kada je OS instaliran.
Tacno, nije Linux za svakoga, treba imati poseban mentalni sklop da se sve radis komplikovanije, sa vise truda, i da okolo pricas kako je to prava stvar.

Petar

pre 9 godina

Pa stavi Office na linux..ja ga imam na Mint 17, ali vrovatno je i na Ubuntu isto, tj.sigurno jeste..radi dobro
(dragan, 24. oktobar 2014 10:36) Kako? Wine? Probao sam, ne može da instalira.

neutralni felsh

pre 9 godina

Ili nedavni dogadjaj mog bliskog rodjaka koji radi kao predavac online na jednom fakultetu na Zapadu: seminarski radovi studenata su mu stizali sa dosta virusa, nasta je on bootovao racunar u Linux, pregledao te radove i obavio posao za minimum vremena.
(svi (ni)su isti, 24. oktobar 2014 09:36)

mashala! a onda je podigao win iz dual boot-a... ;)

ИванКв

pre 9 godina

Морао сам да погледам снимак због неких коментатора, прво овде се ради о "live cd" који је вероватно подигнут са флешке или у некој виртуелној машини, а пре бих рекао да је у виртуелној машини јер са флешке много брже ради.

dragan

pre 9 godina

Dugo sam koristio Ubuntu, na kraju sam prešao na win samo zbog office paketa. Iako me opcije koje Libre office nudi zadovoljavaju, problem nastaje kad treba štampati dokument. Kako nemam štampač, moram da nosim u kopirnicu, a tamo koriste MS office. Kad sačuvam fajl u doc ili docx formatu, sadržaj se poremeti. Mogu kao pdf ali nema numeracije stranica. Postoji online ms office ali ne radi baš kako treba. I tako sam prinuđen da koristim win. Inače, sve je bolje na linuxu. Nema igara. Ali to me ne zanima. Npr. svakog dana mi jednom pukne flash plug in a na linuxu mi se ro desavalo jednom u 6 meseci.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Petar, 24. oktobar 2014 07:59)
Pa stavi Office na linux..ja ga imam na Mint 17, ali vrovatno je i na Ubuntu isto, tj.sigurno jeste..radi dobro

Kaja

pre 9 godina

Pogledao sam video. Novi Ubuntu izgleda zaista lepo sa tačke korisnika. Očigledno je da se moderni trendovi u razvoju UI prenose sa platforme na platformu. Osnovna mana Linux sistema, manjak kvalitetnog softvera za obične korisnike, očigledno više nije prepreka. Ne znam kako se računar pod ovim sistemom slaže sa štampačima, skenerima, telefonima i web kamerama, ali ako je i to rešeno, mislim da jedan dobar broj običnih korisnika može da pređe na Ubuntu. Kada kažem običnih, mislim na Word+Web+Mail+Facebook.

Student FON-a elektrotehnike

pre 9 godina

"Npr. svakog dana mi jednom pukne flash plug in a na linuxu mi se ro desavalo jednom u 6 meseci."

Ovo je besmisleno, kriviti OS za plugin koji su pisali drugi. Ja baš puno koristim flash plugin da gledam pornj.. ovaj, radim važne studentske radove i te stvari i baš vrlo retko pukne na Windowsu.

SNS-Bot

pre 9 godina

ko ima instaliran 14.04 nema potrebe da ga menja sa 14.10. a sto se tici security updatea podrzan je jos uvek i 12.04, pa i 10.04 ako se ne varam. a ako radi (a linux radi godinama bez gresaka) ne treba popravljati.
srecan rodjendan ubuntu!
ubuntu kao distribucija je mnogo znacajniji zbog forkova, nego kao on sam, mint je baziran na njemu, trenutno najlepsi sad po meni elementaryOS, kao i zvezda u usponu pingui os i mnogi drugi..
neko rece da je morao zbog officea da se vrati win-u, jer na pdfu nema strana? pokusaj ponovo :) ili nadji neki drugi software za izvoz dokumenta u pdf

Igor

pre 9 godina

Kako si ovi iz canonicala tvrdoglavi, nama ne treba nova verzija os svakih sest meseci, ne planiram da radim clean install niti disto-upgrade. Dva pomere na svake dve godine, to bi bilo ok. Koristim 14.04 koji ima produzenu podrsku (LTS) i koji necu da menjam do sledeceg LTS-a.

Za sve kojima bugguje, verovatno je do vas, kod mene radi sve besprekorno, namerno sam stavio u1404 na ssd, gde je standalone i zauzima ceo disk, od momenta kada grub prikaze sve os i pritisnem enter/strelicu, potrebno je manje od 10 sec da mi se prikaze desktop.

Roditeljima sam stavio Mint koji radi na dual core procesoru odlicno, skoro sam morao da uradi upgrade sa 14 na 17, niti jednom nisam morao da "brisem viruse", reformatiram, "cistim registre" itd. Racunar i dalje radi isto brzinom kao dana kada je OS instaliran.

Nije linux za svakog, tako treba i da ostane.

Ivan Zile

pre 9 godina

Brat i ja kupimo iste racunare(polovne hp iz inostranstva). Na njima xp nalepnica. Brat instalira ubuntu, ja win 7. Njemu koci, baguje, trokira (kao na videu samo jos 100 puta gore), kod mene win7 bukvalno leti. Za 4 godine sam reinstalirao sistem 4 puta(jednom godisnje). On i dalje fura ubuntu i ubedjen je da radi kako treba. Ovaj video je najbolja reklama za win.

zoran1965

pre 9 godina

svako ko ima krš od comp-a koji može da tera samo Xp a dosadilo mu je da ga nosa da mu neko sredi kada krašira preporučujem iz sve snage neki linuks. prvo rešiće se bede nosanja kompa na podizanje sistema, a drugo radiće najverovatnije i brže
preporuke

dragan

pre 9 godina

Brat i ja kupimo iste racunare(polovne hp iz inostranstva). Na njima xp nalepnica. Brat instalira ubuntu, ja win 7. Njemu koci, baguje, trokira (kao na videu samo jos 100 puta gore), kod mene win7 bukvalno leti. Za 4 godine sam reinstalirao sistem 4 puta(jednom godisnje). On i dalje fura ubuntu i ubedjen je da radi kako treba. Ovaj video je najbolja reklama za win.
(Ivan Zile, 24. oktobar 2014 10:05)..zavisi koji hp modeli.a i zavisi koliko se razume i sta je uradio sa tom instalacijom..Ubuntu sa unity-em zna da bude zahtevan, neka stavi Xubuntu ili Lubuntu i naka uziva....sto se tice sporosti koje vidim da neki ovde pominju....verovatno u ovom klipu covek vrti ubuntu na virtuelnoj masini plus snima video dok to radi, pa je zato sporo..za korisnike win sistema preporucujem Mint 17, zaista jao dobro radi, cak sam i caleta prebacio na mint, stari dell latitude e6500 radi odlicno, ima sve sto mu treba, cak i office paket koju mu treba za posao..inace licno radim na i koristim OS X, ali linux je zaista lepo dogurao :)

hiavata

pre 9 godina

Juce sam prvi put u zivotu odlucio da probam linux, i instalirao Ubuntu 14.04, i sad vidim da je izasla nova verzija... haha :D
(haha.., 23. oktobar 2014 23:23)

I dobro si uradio, jer 14.10 je LTS (Long Time Support), tj. bice podrzan znatno duze dok ce 14.10 biti zamenjen za 9 mesecim Ako nemas preku potrebu za nekom od novih verzija paketa preporucujem pre LTS.

svi (ni)su isti

pre 9 godina

Niko ne moze da me ubedi da je bilo koja Linux distribucija, ma koliko malo zahtevala, bolja od Mac OS X i Windows-a. Nisu ni ta dva sistema sjajna ali su zasigurno zvetlosnu godinu ispred linuksa... Bar za obicne korisnike...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (pajko, 23. oktobar 2014 22:56)

Nema smisla porediti Mac OS X sa ostalima kad on zahteva kvalitetniji hardver. Nije nuzno da je original njihov ali ne ide ni na svaki PC. Imam 2 starija PC-a na kojima rade svi Windows-i, ukljucujuci i Win 10, i svi Linuxi a Mac OS X nisam mogao da instaliram. Znaci, za obicne korisnike to otpada.

Sada Windows prema Linuxu. Imam stari skener ali ispravan. Za njega postoje drajveri za XP i Vistu i kraj, nema vise. Na najnovijem Linux Mintu 17 radi bez problema. Treba li sada da obican korisnik baci ispravan skener i kupuje novi, oko 60 evra, samo da ne bi koristio Linux?

Usput, nema nikakvih problema imati na jednom PC-u (laptopu) i Windows i Linux. Cak ima i prednosti: za neki wifi USB adapter moram da skinem drajvere da bi mi radio u Windows-u, sto uradim tako da ih skinem pomocu Linuxa i samo prebacim u Windows i gotovo. Ili nedavni dogadjaj mog bliskog rodjaka koji radi kao predavac online na jednom fakultetu na Zapadu: seminarski radovi studenata su mu stizali sa dosta virusa, nasta je on bootovao racunar u Linux, pregledao te radove i obavio posao za minimum vremena.

neutralni felsh

pre 9 godina

Niko ne moze da me ubedi da je bilo koja Linux distribucija, ma koliko malo zahtevala, bolja od Mac OS X i Windows-a. Nisu ni ta dva sistema sjajna ali su zasigurno zvetlosnu godinu ispred linuksa... Bar za obicne korisnike...
(pajko, 23. oktobar 2014 22:56)

ma ko brija obicne korisnike, bitno je da su linuxi no.1 na serverima ;)

I ♥ B92

pre 9 godina

Ako je sudeci po ovom postavljenom snimku - šta je bre ovo? Jedva radi, jedva pokrece programe, animacije da ne komentarisem kako rade. Ja uopste ne kapiram ovaj snimak?! Nemoguce ovako da radi, pa ovako, jel moguce ovo?!

Neko iz mase

pre 9 godina

Instalirao sam Ubuntu (onako iz experimenta) jednoj osobi koja ne moze da se pohvali znanjem racunara na low end laptopu, i posle dve godine sistem i dalje radi bez stucanja i ispunjava sve potrebe konkretnog korisnika. U medjuvremenu, win je popadao ili znatno usporio mnogima.

Petar

pre 9 godina

Dugo sam koristio Ubuntu, na kraju sam prešao na win samo zbog office paketa. Iako me opcije koje Libre office nudi zadovoljavaju, problem nastaje kad treba štampati dokument. Kako nemam štampač, moram da nosim u kopirnicu, a tamo koriste MS office. Kad sačuvam fajl u doc ili docx formatu, sadržaj se poremeti. Mogu kao pdf ali nema numeracije stranica. Postoji online ms office ali ne radi baš kako treba. I tako sam prinuđen da koristim win. Inače, sve je bolje na linuxu. Nema igara. Ali to me ne zanima. Npr. svakog dana mi jednom pukne flash plug in a na linuxu mi se ro desavalo jednom u 6 meseci.

Mile

pre 9 godina

Linux, daleko bolji OS od SVIH OSTALIH, ko nije probao, molim da ne komentarise. Pod probati ne znaci pokrenuti na virtuelnoj masini, videti kako izgleda i ugasiti.

101n

pre 9 godina

Помислио сам да је направљена нека противтежа сталним вестима о тестирању Виндозе, али је овај снимак најбоља антиреклама за (или можда против) слободног софтвера коју сам икада одгледао. Ово је спорије од успона наше фудбалске репрезентације на светски врх. Свака част за шаљивџију који је нашао снимак.

a

pre 9 godina

Xubuntu je bolji od Ubuntua. Xfce je jednostavan i klasican, za razliku od nakindjurenog Unity-a. A o perfomansama da ne pricamo Xu je mnogo brzi na slabijim konfiguracijama.

xubuntu 14.04

pre 9 godina

Nista novo u odnosu na 14.04, Unity i dalje djubre, Gnome 3 hardverski sve zahtevniji (skoro k'o KDE, zahtevniji od Unity-a), XFCE ok mada zaostaje (ne razvija se), LXDE osakacen (videcemo kakav ce biti LXQt), dakle ceka se Mint 17.1

Анта

pre 9 godina

Мени 14.04 толико одговара да нема силе која би ме натерала да се играм овим октобарским издањима.

pajko

pre 9 godina

Niko ne moze da me ubedi da je bilo koja Linux distribucija, ma koliko malo zahtevala, bolja od Mac OS X i Windows-a. Nisu ni ta dva sistema sjajna ali su zasigurno zvetlosnu godinu ispred linuksa... Bar za obicne korisnike...

Neko iz mase

pre 9 godina

Instalirao sam Ubuntu (onako iz experimenta) jednoj osobi koja ne moze da se pohvali znanjem racunara na low end laptopu, i posle dve godine sistem i dalje radi bez stucanja i ispunjava sve potrebe konkretnog korisnika. U medjuvremenu, win je popadao ili znatno usporio mnogima.

Mile

pre 9 godina

Linux, daleko bolji OS od SVIH OSTALIH, ko nije probao, molim da ne komentarise. Pod probati ne znaci pokrenuti na virtuelnoj masini, videti kako izgleda i ugasiti.

101n

pre 9 godina

Помислио сам да је направљена нека противтежа сталним вестима о тестирању Виндозе, али је овај снимак најбоља антиреклама за (или можда против) слободног софтвера коју сам икада одгледао. Ово је спорије од успона наше фудбалске репрезентације на светски врх. Свака част за шаљивџију који је нашао снимак.

Roots_in_blood

pre 9 godina

Ja se divim onima koji nemaju pojma i ne znaju ništa o Linux-u, a pljuju ga. A siguran sam da 95% takvih ima piratsku verziju buđavog windows-a...

Анта

pre 9 godina

Мени 14.04 толико одговара да нема силе која би ме натерала да се играм овим октобарским издањима.

svi (ni)su isti

pre 9 godina

Niko ne moze da me ubedi da je bilo koja Linux distribucija, ma koliko malo zahtevala, bolja od Mac OS X i Windows-a. Nisu ni ta dva sistema sjajna ali su zasigurno zvetlosnu godinu ispred linuksa... Bar za obicne korisnike...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (pajko, 23. oktobar 2014 22:56)

Nema smisla porediti Mac OS X sa ostalima kad on zahteva kvalitetniji hardver. Nije nuzno da je original njihov ali ne ide ni na svaki PC. Imam 2 starija PC-a na kojima rade svi Windows-i, ukljucujuci i Win 10, i svi Linuxi a Mac OS X nisam mogao da instaliram. Znaci, za obicne korisnike to otpada.

Sada Windows prema Linuxu. Imam stari skener ali ispravan. Za njega postoje drajveri za XP i Vistu i kraj, nema vise. Na najnovijem Linux Mintu 17 radi bez problema. Treba li sada da obican korisnik baci ispravan skener i kupuje novi, oko 60 evra, samo da ne bi koristio Linux?

Usput, nema nikakvih problema imati na jednom PC-u (laptopu) i Windows i Linux. Cak ima i prednosti: za neki wifi USB adapter moram da skinem drajvere da bi mi radio u Windows-u, sto uradim tako da ih skinem pomocu Linuxa i samo prebacim u Windows i gotovo. Ili nedavni dogadjaj mog bliskog rodjaka koji radi kao predavac online na jednom fakultetu na Zapadu: seminarski radovi studenata su mu stizali sa dosta virusa, nasta je on bootovao racunar u Linux, pregledao te radove i obavio posao za minimum vremena.

pajko

pre 9 godina

Niko ne moze da me ubedi da je bilo koja Linux distribucija, ma koliko malo zahtevala, bolja od Mac OS X i Windows-a. Nisu ni ta dva sistema sjajna ali su zasigurno zvetlosnu godinu ispred linuksa... Bar za obicne korisnike...

a

pre 9 godina

Xubuntu je bolji od Ubuntua. Xfce je jednostavan i klasican, za razliku od nakindjurenog Unity-a. A o perfomansama da ne pricamo Xu je mnogo brzi na slabijim konfiguracijama.

hiavata

pre 9 godina

Juce sam prvi put u zivotu odlucio da probam linux, i instalirao Ubuntu 14.04, i sad vidim da je izasla nova verzija... haha :D
(haha.., 23. oktobar 2014 23:23)

I dobro si uradio, jer 14.10 je LTS (Long Time Support), tj. bice podrzan znatno duze dok ce 14.10 biti zamenjen za 9 mesecim Ako nemas preku potrebu za nekom od novih verzija paketa preporucujem pre LTS.

Drago

pre 9 godina

"Ubuntu Utopic", sjajna vest za 1% svetske populacije.Da ne kažem Linux zaluđenika, (bez uvrede).
(Utopija, 24. oktobar 2014 11:06)....zasto bi se neko uvredio na komentar nekoga ko ocigledno ne zna sta govori(bez uvrede)....zasto uvek ima neko ko sve linux korisnike naziva zaludjenicima..to mi nikad nece biti jasno..

101n

pre 9 godina

Tacno, nije Linux za svakoga, treba imati poseban mentalni sklop da se sve radis komplikovanije, sa vise truda, i da okolo pricas kako je to prava stvar.
(Stojko, 24. oktobar 2014 11:49)


1) Линукс је неупотребив (сам) и није оперативни систем. Линукс сам по себи и није за свакога.
2) Оперативни систем је ГНУ.
3) Убунту је дистрибуција ГНУ-а са Линуксом. Има пар окружења (кажу - укуса) и свако од њих је подешено да буде „лако“ за употребу.
4) Ти @100јко шириш ФУД. ФУД је скраћеница за страх, несигурност и сумњу који су највећи непријатељ усвајању слободног софтвера и његове културе (одгоја?). То је питање менталног склопа, а ти размисли зашто си такав.

Ми корисници слободног софтвера не морамо да полажемо рачуне било коме. Користимо слободан софтвер зато што нам се може. Ми смо светска заједница и обликујемо програме као заједница да би их користили лично, по својој мери. Нама је то једноставно. Међутим, иако многи тврде да на јавним местима не би требало да улазимо у расправу са незналицама попут @stojko-а које љагају слободан софтвер, лично сматрам да је свако од нас дужан дужан да „прича около“, да не би неупућени читаоци били доведени у заблуду.
Према томе, слободно пробајте слободан софтвер - можете. Пробајте разне његове „укусе“. Нађите дистрибуцију која Вам одговара са окружењем које вам је пријатно. Проучите како је дошло до тога да слободно може свако да га користи, од филозофије до опипљивог резултата. Уживајте, труд се исплати.

neutralni felsh

pre 9 godina

Niko ne moze da me ubedi da je bilo koja Linux distribucija, ma koliko malo zahtevala, bolja od Mac OS X i Windows-a. Nisu ni ta dva sistema sjajna ali su zasigurno zvetlosnu godinu ispred linuksa... Bar za obicne korisnike...
(pajko, 23. oktobar 2014 22:56)

ma ko brija obicne korisnike, bitno je da su linuxi no.1 na serverima ;)

xubuntu 14.04

pre 9 godina

Nista novo u odnosu na 14.04, Unity i dalje djubre, Gnome 3 hardverski sve zahtevniji (skoro k'o KDE, zahtevniji od Unity-a), XFCE ok mada zaostaje (ne razvija se), LXDE osakacen (videcemo kakav ce biti LXQt), dakle ceka se Mint 17.1

Student FON-a elektrotehnike

pre 9 godina

"Npr. svakog dana mi jednom pukne flash plug in a na linuxu mi se ro desavalo jednom u 6 meseci."

Ovo je besmisleno, kriviti OS za plugin koji su pisali drugi. Ja baš puno koristim flash plugin da gledam pornj.. ovaj, radim važne studentske radove i te stvari i baš vrlo retko pukne na Windowsu.

Igor

pre 9 godina

Kako si ovi iz canonicala tvrdoglavi, nama ne treba nova verzija os svakih sest meseci, ne planiram da radim clean install niti disto-upgrade. Dva pomere na svake dve godine, to bi bilo ok. Koristim 14.04 koji ima produzenu podrsku (LTS) i koji necu da menjam do sledeceg LTS-a.

Za sve kojima bugguje, verovatno je do vas, kod mene radi sve besprekorno, namerno sam stavio u1404 na ssd, gde je standalone i zauzima ceo disk, od momenta kada grub prikaze sve os i pritisnem enter/strelicu, potrebno je manje od 10 sec da mi se prikaze desktop.

Roditeljima sam stavio Mint koji radi na dual core procesoru odlicno, skoro sam morao da uradi upgrade sa 14 na 17, niti jednom nisam morao da "brisem viruse", reformatiram, "cistim registre" itd. Racunar i dalje radi isto brzinom kao dana kada je OS instaliran.

Nije linux za svakog, tako treba i da ostane.

NullPointerException

pre 9 godina

Svima bih preporucio da probaju Linux Mint 17 Qiana. LTS do 2019. cini mi se, Cinnamon graficko okruzenje je mnogo dobro, jako je user friendly za pocetnike u odnosu na sve druge distro-e. Laptop mi se osetno manje zagreva i tecnije radi nego na Win7, pritom sam imao originalnu verziju. Linux sam probao iz znatizelje, na dual boot, cisto da "vidim sta je to" i sad sam se skroz prebacio. Nisam imao nikakvih problema sto se tice drajvera ili bilo cega, radi sve k'o sat. Nisu mi jasni ljudi koji pljuju nesto a nikad nisu probali. Verujem da 90% ljudi sa komentara nisu ozbiljno probali linux, ne racunam tu live cd ili nesto slicno. Ima i lindzo svojih mana, pogotovo kad su pocetnici u pitanju i dostupnost nekih programa. Ali imas stabilan, otvoren sistem, sve je dzabe, lepo radi, dosta je sigurniji sto virusa tice. Sto se mene tice izbor jasan. Naravno to je samo moje misljenje. Pozdrav svima!

Bill Gates

pre 9 godina

Glavni problem sa Linuksom je taj što nigde nisam mogao da nađem crack. Ubih se tražeći i nema bre! Ni na PirateBay u ni na Torrentzu. I pošto nikako nisam mogao da ga aktiviram vratio sam se na Windows. Tu brate imaš ljudski crackova. Pogotovo mi se sviđa što je bre jeftiniji od Linuksa. Mislim bar za nas koji kompjutere ne koristimo nikada za surfovanje webom, gledanje filmova i ostalih multimedijalnih sadržaja, nas - prave profesionalce kojih je Srbija prepuna 95 % stanovništva Srbije koristi samo Autocad, Catiu i ostale Photoshopove i ERP ove i kojekakve fancy skraćene programe kako bi u virtuelnoj realnosti proračunali koliko smo mi u stvari pametni jer znamo toliko skraćenica za neke programe bez kojih nikako ne možemo preživimo dan. Pogotovo što smo sve to legalno nabavili sa Piratebay-a i instalirali sami na naše superkompjutere koje nam je sklopio Pera PC sa 6.8 GB RAME i HdD najnovije generacije koji se vrti na 5458 obrtaja jer se tad najbolje klasteri pakuju u master but. Mislim stvarno. Preteraste bre...

dragan

pre 9 godina

Brat i ja kupimo iste racunare(polovne hp iz inostranstva). Na njima xp nalepnica. Brat instalira ubuntu, ja win 7. Njemu koci, baguje, trokira (kao na videu samo jos 100 puta gore), kod mene win7 bukvalno leti. Za 4 godine sam reinstalirao sistem 4 puta(jednom godisnje). On i dalje fura ubuntu i ubedjen je da radi kako treba. Ovaj video je najbolja reklama za win.
(Ivan Zile, 24. oktobar 2014 10:05)..zavisi koji hp modeli.a i zavisi koliko se razume i sta je uradio sa tom instalacijom..Ubuntu sa unity-em zna da bude zahtevan, neka stavi Xubuntu ili Lubuntu i naka uziva....sto se tice sporosti koje vidim da neki ovde pominju....verovatno u ovom klipu covek vrti ubuntu na virtuelnoj masini plus snima video dok to radi, pa je zato sporo..za korisnike win sistema preporucujem Mint 17, zaista jao dobro radi, cak sam i caleta prebacio na mint, stari dell latitude e6500 radi odlicno, ima sve sto mu treba, cak i office paket koju mu treba za posao..inace licno radim na i koristim OS X, ali linux je zaista lepo dogurao :)

Vojvodjanin

pre 9 godina

@Doktor Kongo


Maya, Softimage XSI.....sve radi na Linuxu i svi veliki studiji ih i koriste na Linuxu. Blender

Oracle, SAP....radi na Linuxu

CAD: Siemens PLM NX radi na Linuxu, inace bolji i od CATIA-e

Jel treba dalje da idem ili si samo neobavesten?

SNS-Bot

pre 9 godina

ko ima instaliran 14.04 nema potrebe da ga menja sa 14.10. a sto se tici security updatea podrzan je jos uvek i 12.04, pa i 10.04 ako se ne varam. a ako radi (a linux radi godinama bez gresaka) ne treba popravljati.
srecan rodjendan ubuntu!
ubuntu kao distribucija je mnogo znacajniji zbog forkova, nego kao on sam, mint je baziran na njemu, trenutno najlepsi sad po meni elementaryOS, kao i zvezda u usponu pingui os i mnogi drugi..
neko rece da je morao zbog officea da se vrati win-u, jer na pdfu nema strana? pokusaj ponovo :) ili nadji neki drugi software za izvoz dokumenta u pdf

ИванКв

pre 9 godina

Морао сам да погледам снимак због неких коментатора, прво овде се ради о "live cd" који је вероватно подигнут са флешке или у некој виртуелној машини, а пре бих рекао да је у виртуелној машини јер са флешке много брже ради.

mirkoni

pre 9 godina

Ubedljivo najbolja alternativa MS Office-u je WPS Office (nekadasnji Kingsoft). Besplatan je a ima verzije i za Linux i za MS. Potpuno je kompatibilan sa MS Office-om.

Igor

pre 9 godina

@Stojko
Aj u 20 marki, da za potrebe tvojih roditelja ubuntu/mint je odlican i da bi radio bar dva puta brze od win7 na istoj konfiguraciji. Laptop mojih je dual core sa 2 g rama, sam os "pojede" nekih do 350 mb, dok onda danasnji browseri gutaju ram samo tako.

Po meni mnogo ljudi se plase linuxa, posto ceo zivot su koristili win (neku verziju), ali za osnovne potrebe gde spadaju preko 90% korisnika linux je skroz dobar.

Sav softver na mom racunaru je legalan. Svake godine doniram pare wikipediji, libreoffice-u, ... po nekih desetak evrica, nije mnogo ali ako radi puno ljudi... pa onda ispadne velika cifra.

Bez problema bih pristao i da platim 20-30 e za distro jednom u dve godine.

Ne bih se slozio da je sve na linuxu komplikovanije, pravilnom upotrebom 95% problema na linuxu se resavaju jednom komandnom linijom. Samo se seti koliko stvari moras da iskljucis na win posle instalacije, kao control centar notifications, firewall, automatic update, antivirus, ....

zoran1965

pre 9 godina

svako ko ima krš od comp-a koji može da tera samo Xp a dosadilo mu je da ga nosa da mu neko sredi kada krašira preporučujem iz sve snage neki linuks. prvo rešiće se bede nosanja kompa na podizanje sistema, a drugo radiće najverovatnije i brže
preporuke

dragan

pre 9 godina

Dugo sam koristio Ubuntu, na kraju sam prešao na win samo zbog office paketa. Iako me opcije koje Libre office nudi zadovoljavaju, problem nastaje kad treba štampati dokument. Kako nemam štampač, moram da nosim u kopirnicu, a tamo koriste MS office. Kad sačuvam fajl u doc ili docx formatu, sadržaj se poremeti. Mogu kao pdf ali nema numeracije stranica. Postoji online ms office ali ne radi baš kako treba. I tako sam prinuđen da koristim win. Inače, sve je bolje na linuxu. Nema igara. Ali to me ne zanima. Npr. svakog dana mi jednom pukne flash plug in a na linuxu mi se ro desavalo jednom u 6 meseci.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Petar, 24. oktobar 2014 07:59)
Pa stavi Office na linux..ja ga imam na Mint 17, ali vrovatno je i na Ubuntu isto, tj.sigurno jeste..radi dobro

Petar

pre 9 godina

Dugo sam koristio Ubuntu, na kraju sam prešao na win samo zbog office paketa. Iako me opcije koje Libre office nudi zadovoljavaju, problem nastaje kad treba štampati dokument. Kako nemam štampač, moram da nosim u kopirnicu, a tamo koriste MS office. Kad sačuvam fajl u doc ili docx formatu, sadržaj se poremeti. Mogu kao pdf ali nema numeracije stranica. Postoji online ms office ali ne radi baš kako treba. I tako sam prinuđen da koristim win. Inače, sve je bolje na linuxu. Nema igara. Ali to me ne zanima. Npr. svakog dana mi jednom pukne flash plug in a na linuxu mi se ro desavalo jednom u 6 meseci.

krsta...

pre 9 godina

evo koristim ubuntu vec 5 meseci i prezadovoljan sam...u pocetku mi je trebalo malo vremena da se naviknem na novi interface i instaliram sve sto mi treba...za to mi je trebalo nedelju dana i ako nastave ovako dobro sa ubuntom ne planiram da ga menjam dugo vremena...inace koristim racunar za surfovanje na netu,nekad nesto odstampam,otkucam neki tekst,ucim programiranje i igram igrice...to je otprilike zsta je meni potreban racunar...isto sam radio i kad sam koristio windows xp,7 i 8...i kad uporedim windows i ubuntu koliko sam primetio nema nekih vecih razlika osim sto na windowsu ima znatno veci broj igrica i programa za dizajniranje,modelovanje i slicne stvari...takodje ima i vise igrica(mada ja tenutno igram samo dotu koja ide i na ubuntu) i uglavnom sve je manje vise od hardvera napravljeno da prvo radi na windowsu pa na ostalim sistemima...to su neke prednosti windowsa ali sto se tice jednostavnosti,fluidnosti i brzine ubuntu pobedjuje...takodje ima mnogo manje virusa za ubuntu(valjda zato sto je manje rasprostranjen)...kad sve to uporedim meni se vise svidja ubuntu jer ne treba da brinem da li neki usb flash ima viruse,ne treba da instaliram antivirus koji trosi resurse i usporava racunar a i ne mora da placam ako hocu legalan operativni sistem umesto neke piratske verzije windowsa...

Kaja

pre 9 godina

Pogledao sam video. Novi Ubuntu izgleda zaista lepo sa tačke korisnika. Očigledno je da se moderni trendovi u razvoju UI prenose sa platforme na platformu. Osnovna mana Linux sistema, manjak kvalitetnog softvera za obične korisnike, očigledno više nije prepreka. Ne znam kako se računar pod ovim sistemom slaže sa štampačima, skenerima, telefonima i web kamerama, ali ako je i to rešeno, mislim da jedan dobar broj običnih korisnika može da pređe na Ubuntu. Kada kažem običnih, mislim na Word+Web+Mail+Facebook.

Straitjacket

pre 9 godina

Ako je sudeci po ovom postavljenom snimku - šta je bre ovo? Jedva radi, jedva pokrece programe, animacije da ne komentarisem kako rade. Ja uopste ne kapiram ovaj snimak?! Nemoguce ovako da radi, pa ovako, jel moguce ovo?!
(I ♥ B92, 24. oktobar 2014 08:57)

Ovo je probanje Ubuntu sa usb sticka. Nije instaliran na hard disk zato je usporen.

101n

pre 9 godina

A to sto pravi GNU Linux fanovi pisu cirilicom, nije za komentar.
(Stojko, 24. oktobar 2014 14:55)

Није ово први пут да ме у мојој земљи Србији прозивају људи са (замисли) српским именом што пишем јединим српским писмом. Од кад је то забрањено? У неким суседним земљама би добио толико одговора да ти никад више не би пало на памет нешто слично.

Pingvin

pre 9 godina

Korisinik sam racunara od 1988 godine sa Commodore 64, pracen Amigom 500. Prvi PC kupio 1996 godine. Dual boot od 12.04 LTS sa Windows-om. Od Aprila ove godine, najzad presao na Ubuntu kao single boot i... :)
Probao Arch, Debian, SuSE, Fedoru i CentOS, ali nekako Ubuntu sa svojim smornim Unity DE me jos uvek drzi.
Hvala FOSS zajednici na zabavnim danima.
ACER Aspire V3 - 772G

stesha

pre 9 godina

Jedva čekam Unity 8 i Mir, da napokon mogu normalno da koristim Qt aplikacije u Unity-ju. Uopšte mi nije jasno zašto su započeli rad na Qt-u (Unity 2D), pa onda nastavili kao deo Compiz-a, a sad se ponovo vratii na Qt. U toj papazjaniji su izgubili mnogo vremena i ugrozili svoj status među Linux korisnicima a najverovatnije i odbili mnoge buduće korisnike.
Ovom prilikom čestitam Canonical-u 10 rođendan Ubuntu-a i želim im da manje lutaju pri donošenju odluka inače odoh na neki distro sa KDE Plasma 5 desktop okruženjem... :)

gtk3

pre 9 godina

(Petar, 24. oktobar 2014 07:59)
Imas 3 opcije:
1) Online MS Office (koji radi sve bolje i bolje, za par meseci ce verovatno raditi bolje nego offline varijanta, posto sve ulazu u cloud).
2) probaj WPS Office
3) instaliraj MS Office-a na Linux, evo uputstva http://www.sysads.co.uk/2014/02/install-ms-office-2010-linux-mintubuntu-playonlinux/ ili http://www.howtogeek.com/171145/use-virtualboxs-seamless-mode-or-vmwares-unity-mode-to-seamlessly-run-programs-from-a-virtual-machine/

pingvinarija

pre 9 godina

Ovo izdanje ne donosi ništa novo zato što se razvojni tim fokusira na neke nove stvari koje stižu sledeće godine. MS takođe radi na tome da onemogući KMS i ostale vidove nelegalne aktivacije, čak razmišljaju o primeni Adobeovog modela mesečne pretplate. Druge će pesme pevati vaše komšije i roditelji kada im računari budu tražili 5 ili 10 evra mesečno za licencu.

Doktor Kongo

pre 9 godina

Dve godine sam na kućnom računaru imao Linux, super sam se "slagao" sa njim, sve je radilo OK, brzo, tečno, fenomenalno. Te manje zavrzlame oko instalacija nekih programa su bile suviše male da bih zbog njih ostavio Linux. ALI, čim pomisliš na nešto više od toga (npr. dobar 3D modeler, komercijalni ERP i slično) onda počinješ da ostaješ kratkih rukava sa Linuxom. Jednostavno, velika većina komercijalnih kuća ne lansira verzije za Linux, a da se ne lažemo, postoje neophodni profesionalni softveri u mnogo branši koje je neophodno kupiti (tj niko ih ne razvija za džabaka). Tako da sam na kraju odustao od Linuxa, teška srca, i vratio se Windowsu.

Stojko

pre 9 godina

@Igor i aj sam roditeljima stavio Windows 7 i niti jednom nisam morao da "brisem viruse", reformatiram, "cistim registre" itd. Racunar i dalje radi isto brzinom kao dana kada je OS instaliran.
Tacno, nije Linux za svakoga, treba imati poseban mentalni sklop da se sve radis komplikovanije, sa vise truda, i da okolo pricas kako je to prava stvar.

Posmatrac

pre 9 godina

@nema deda mraza, prijatelju, po profesiji sam arhitekta i kada uspevam na trzistu sa Blenderom i svom njegovom "sporinom" sta god to znacilo i "konfuznim" GIMP-om ne znam na sta mislis. Blender ima najbrzi razvojni period od svih 3D modelatorskih programa na svetu, ukljucujuci i Maya, 3DSmax... Kvalitet rada nije do programa, vec do korisnika. A jesam koristio nekad 3DSmax i Photoshop.

Dado

pre 9 godina

@WP Ne bi bilo loše da se prvo informišete (važi za sve) a ne da pišete ovakve stvari koje nemaju veze sa logikom. Bar je danas lako upoznati se sa elementarnim znanjem prije nego počnete tvrditi nešto o čemu ni sami ne znate puno (tu su google, yahoo, bing, duckduckgo,...ko šta voli). Xubuntu i Lubuntu su operativni sistemi čiji razvoj traje i trajaće. Ne radi se o nikakvim starim OS-ma, nego o OS-a čija su, pazi sada, GLAVNA CILJNA SKUPINA stariji računari(korisnici starijih računara, koji imaju stari hardware pa im treba NOVI, jednostavan i malo zahtjevan OS za normalan rad)..grafička okruženja su im oskudnija u odnosu na druge, prostom logikom, što manje efekata manje će zauzeti Ram-a. Na njima se sve odrađuje normalno, izlaze stalno nove verzije ovih OS-a, podrške za njih i ostalo..

Svaki komp je priča za sebe, tako, kada instalirate isti Linux ili Windows na 5 različitih kompijutera neće na svaki leći isto. Bitno je da problemi nisu veliki i da su rješivi, za sve ostalo uvijek ima alternativa...

neutralni felsh

pre 9 godina

Ili nedavni dogadjaj mog bliskog rodjaka koji radi kao predavac online na jednom fakultetu na Zapadu: seminarski radovi studenata su mu stizali sa dosta virusa, nasta je on bootovao racunar u Linux, pregledao te radove i obavio posao za minimum vremena.
(svi (ni)su isti, 24. oktobar 2014 09:36)

mashala! a onda je podigao win iz dual boot-a... ;)

WP

pre 9 godina

"...zavisi koji hp modeli.a i zavisi koliko se razume i sta je uradio sa tom instalacijom..Ubuntu sa unity-em zna da bude zahtevan, neka stavi Xubuntu ili Lubuntu i naka uziva...."

Znači na mašinu koja bez problema tera porilično grafički zahtevan Win7 da stavi Lubuntu ili Xubuntu...WOW. I nek se popne na tavan da nađe neki kalendar iz '98. da mu se slaže sa grafičkim okruženjem :) Uvek mi se sviđalo kako razmišljaju ljudi sa Linux platforme, ako nešto ne radi, nađi nešto još starije i ružnije i ima da leti!

Aleksandar

pre 9 godina

Vladimir: ''Није ми јасно ни какве он има везе са опен сорсом ,кад није опен сорс.... ''

Imas na Vikipediji sta je Open source licenca pa prouci pa ces videti.
Takodje mozes da pronadjes mnogo stosta o free i open source kao i o samom linuksu pa onda komentarisi, ovako ispadas glup.
Pozdrav, Aleksandar

I ♥ B92

pre 9 godina

Ako je sudeci po ovom postavljenom snimku - šta je bre ovo? Jedva radi, jedva pokrece programe, animacije da ne komentarisem kako rade. Ja uopste ne kapiram ovaj snimak?! Nemoguce ovako da radi, pa ovako, jel moguce ovo?!

хаџија

pre 9 godina

Bill Gates, 24. oktobar 2014 23:58)
БРАВО ЦАРЕ , али најгоре од свега је да оне које си описао то уопште не дотиче, јер ваљда не капирају

Ivan Zile

pre 9 godina

Brat i ja kupimo iste racunare(polovne hp iz inostranstva). Na njima xp nalepnica. Brat instalira ubuntu, ja win 7. Njemu koci, baguje, trokira (kao na videu samo jos 100 puta gore), kod mene win7 bukvalno leti. Za 4 godine sam reinstalirao sistem 4 puta(jednom godisnje). On i dalje fura ubuntu i ubedjen je da radi kako treba. Ovaj video je najbolja reklama za win.

glhf

pre 9 godina

probao sam jedno 10 različitih distroa i uvek ista priča grafički drajveri brljave a i performanse boost u igrama je ili zanemarljiv ili je čak i gore na linuxu, bar na mom hw-u... te linuxove dobre tačke su i dalje uglavnom najpogodnije za servere i ljude koji samo koriste pc za surf.

vladimir

pre 9 godina

Немам намеру да вређам, али мислим да је Убунту срамота за линух заједницу најтромији и најгори линух систем. Није
ми јасно ни какве он има везе са опен сорсом ,кад није опен сорс....
Е да шта САД не ради како треба, свака нова интерација има неки озбиљан проблем.

Ubuntu user

pre 9 godina

koristio ubuntu 2 godine - super je ali taj screen tearing sto se vidi na priloze om videu mi je isao na onu stvar.

zivimo u 2014. godini a oni screen tearing ne mogu da srede. Windows bolje radi bolje bez drajvera za graficku..

Ajde dobro, sredio sam, instalirao drajvere za graficku isve je bilo ok dok nije dosao onaj kernel update (12-15 mb, linuxovci ce razumeti) i GUI pukne skroz.

Ako to srede vracam se odmah na linux

Posmatrac

pre 9 godina

@Vojvodjanin, ako vidis ovaj komentar molio bih te da mi napravis spisak u komentarima alatki za cad crtanje koje mpgu parirati autocad-u za linix naravno jer ja znam samo i koristim Draftsight pa me zanima ima li sta jos bolje od toga. Pozdrav.

Petar

pre 9 godina

Pa stavi Office na linux..ja ga imam na Mint 17, ali vrovatno je i na Ubuntu isto, tj.sigurno jeste..radi dobro
(dragan, 24. oktobar 2014 10:36) Kako? Wine? Probao sam, ne može da instalira.

Stojko

pre 9 godina

@101n kao sto rekoh, poseban mentalni sklop, koji pokusava da me ubedi da si ti u pravu a ne ja.
A to sto pravi GNU Linux fanovi pisu cirilicom, nije za komentar.

Dusan

pre 9 godina

kod mene je linuh radio sporije nego vin.7 imao problem sa youtube kada se zumira nesto kao da secka sliku .. i nekim hd filmovima zbog toga sam ga deinst.u sustini za nezahtevne korisnike sasvim ok.ko zna u cemu je problem neka javi ..

nema deda mraza

pre 9 godina

dobar efikasan kompozit ne mozete napraviti na free softveru
gimp a narocito gimpshop su konfuzni
krita sve sporije izbacuje update
natron je tek u povoju
blender je jos uvek spor
za 2d animaciju nema ama bas nista za rad

pajko

pre 9 godina

Niko ne moze da me ubedi da je bilo koja Linux distribucija, ma koliko malo zahtevala, bolja od Mac OS X i Windows-a. Nisu ni ta dva sistema sjajna ali su zasigurno zvetlosnu godinu ispred linuksa... Bar za obicne korisnike...

Ivan Zile

pre 9 godina

Brat i ja kupimo iste racunare(polovne hp iz inostranstva). Na njima xp nalepnica. Brat instalira ubuntu, ja win 7. Njemu koci, baguje, trokira (kao na videu samo jos 100 puta gore), kod mene win7 bukvalno leti. Za 4 godine sam reinstalirao sistem 4 puta(jednom godisnje). On i dalje fura ubuntu i ubedjen je da radi kako treba. Ovaj video je najbolja reklama za win.

Stojko

pre 9 godina

@Igor i aj sam roditeljima stavio Windows 7 i niti jednom nisam morao da "brisem viruse", reformatiram, "cistim registre" itd. Racunar i dalje radi isto brzinom kao dana kada je OS instaliran.
Tacno, nije Linux za svakoga, treba imati poseban mentalni sklop da se sve radis komplikovanije, sa vise truda, i da okolo pricas kako je to prava stvar.

Mile

pre 9 godina

Linux, daleko bolji OS od SVIH OSTALIH, ko nije probao, molim da ne komentarise. Pod probati ne znaci pokrenuti na virtuelnoj masini, videti kako izgleda i ugasiti.

Neko iz mase

pre 9 godina

Instalirao sam Ubuntu (onako iz experimenta) jednoj osobi koja ne moze da se pohvali znanjem racunara na low end laptopu, i posle dve godine sistem i dalje radi bez stucanja i ispunjava sve potrebe konkretnog korisnika. U medjuvremenu, win je popadao ili znatno usporio mnogima.

I ♥ B92

pre 9 godina

Ako je sudeci po ovom postavljenom snimku - šta je bre ovo? Jedva radi, jedva pokrece programe, animacije da ne komentarisem kako rade. Ja uopste ne kapiram ovaj snimak?! Nemoguce ovako da radi, pa ovako, jel moguce ovo?!

neutralni felsh

pre 9 godina

Ili nedavni dogadjaj mog bliskog rodjaka koji radi kao predavac online na jednom fakultetu na Zapadu: seminarski radovi studenata su mu stizali sa dosta virusa, nasta je on bootovao racunar u Linux, pregledao te radove i obavio posao za minimum vremena.
(svi (ni)su isti, 24. oktobar 2014 09:36)

mashala! a onda je podigao win iz dual boot-a... ;)

Doktor Kongo

pre 9 godina

Dve godine sam na kućnom računaru imao Linux, super sam se "slagao" sa njim, sve je radilo OK, brzo, tečno, fenomenalno. Te manje zavrzlame oko instalacija nekih programa su bile suviše male da bih zbog njih ostavio Linux. ALI, čim pomisliš na nešto više od toga (npr. dobar 3D modeler, komercijalni ERP i slično) onda počinješ da ostaješ kratkih rukava sa Linuxom. Jednostavno, velika većina komercijalnih kuća ne lansira verzije za Linux, a da se ne lažemo, postoje neophodni profesionalni softveri u mnogo branši koje je neophodno kupiti (tj niko ih ne razvija za džabaka). Tako da sam na kraju odustao od Linuxa, teška srca, i vratio se Windowsu.

nema deda mraza

pre 9 godina

dobar efikasan kompozit ne mozete napraviti na free softveru
gimp a narocito gimpshop su konfuzni
krita sve sporije izbacuje update
natron je tek u povoju
blender je jos uvek spor
za 2d animaciju nema ama bas nista za rad

Stojko

pre 9 godina

@101n kao sto rekoh, poseban mentalni sklop, koji pokusava da me ubedi da si ti u pravu a ne ja.
A to sto pravi GNU Linux fanovi pisu cirilicom, nije za komentar.

vladimir

pre 9 godina

Немам намеру да вређам, али мислим да је Убунту срамота за линух заједницу најтромији и најгори линух систем. Није
ми јасно ни какве он има везе са опен сорсом ,кад није опен сорс....
Е да шта САД не ради како треба, свака нова интерација има неки озбиљан проблем.

101n

pre 9 godina

Помислио сам да је направљена нека противтежа сталним вестима о тестирању Виндозе, али је овај снимак најбоља антиреклама за (или можда против) слободног софтвера коју сам икада одгледао. Ово је спорије од успона наше фудбалске репрезентације на светски врх. Свака част за шаљивџију који је нашао снимак.

Petar

pre 9 godina

Dugo sam koristio Ubuntu, na kraju sam prešao na win samo zbog office paketa. Iako me opcije koje Libre office nudi zadovoljavaju, problem nastaje kad treba štampati dokument. Kako nemam štampač, moram da nosim u kopirnicu, a tamo koriste MS office. Kad sačuvam fajl u doc ili docx formatu, sadržaj se poremeti. Mogu kao pdf ali nema numeracije stranica. Postoji online ms office ali ne radi baš kako treba. I tako sam prinuđen da koristim win. Inače, sve je bolje na linuxu. Nema igara. Ali to me ne zanima. Npr. svakog dana mi jednom pukne flash plug in a na linuxu mi se ro desavalo jednom u 6 meseci.

glhf

pre 9 godina

probao sam jedno 10 različitih distroa i uvek ista priča grafički drajveri brljave a i performanse boost u igrama je ili zanemarljiv ili je čak i gore na linuxu, bar na mom hw-u... te linuxove dobre tačke su i dalje uglavnom najpogodnije za servere i ljude koji samo koriste pc za surf.

WP

pre 9 godina

"...zavisi koji hp modeli.a i zavisi koliko se razume i sta je uradio sa tom instalacijom..Ubuntu sa unity-em zna da bude zahtevan, neka stavi Xubuntu ili Lubuntu i naka uziva...."

Znači na mašinu koja bez problema tera porilično grafički zahtevan Win7 da stavi Lubuntu ili Xubuntu...WOW. I nek se popne na tavan da nađe neki kalendar iz '98. da mu se slaže sa grafičkim okruženjem :) Uvek mi se sviđalo kako razmišljaju ljudi sa Linux platforme, ako nešto ne radi, nađi nešto još starije i ružnije i ima da leti!

Roots_in_blood

pre 9 godina

Ja se divim onima koji nemaju pojma i ne znaju ništa o Linux-u, a pljuju ga. A siguran sam da 95% takvih ima piratsku verziju buđavog windows-a...

101n

pre 9 godina

Tacno, nije Linux za svakoga, treba imati poseban mentalni sklop da se sve radis komplikovanije, sa vise truda, i da okolo pricas kako je to prava stvar.
(Stojko, 24. oktobar 2014 11:49)


1) Линукс је неупотребив (сам) и није оперативни систем. Линукс сам по себи и није за свакога.
2) Оперативни систем је ГНУ.
3) Убунту је дистрибуција ГНУ-а са Линуксом. Има пар окружења (кажу - укуса) и свако од њих је подешено да буде „лако“ за употребу.
4) Ти @100јко шириш ФУД. ФУД је скраћеница за страх, несигурност и сумњу који су највећи непријатељ усвајању слободног софтвера и његове културе (одгоја?). То је питање менталног склопа, а ти размисли зашто си такав.

Ми корисници слободног софтвера не морамо да полажемо рачуне било коме. Користимо слободан софтвер зато што нам се може. Ми смо светска заједница и обликујемо програме као заједница да би их користили лично, по својој мери. Нама је то једноставно. Међутим, иако многи тврде да на јавним местима не би требало да улазимо у расправу са незналицама попут @stojko-а које љагају слободан софтвер, лично сматрам да је свако од нас дужан дужан да „прича около“, да не би неупућени читаоци били доведени у заблуду.
Према томе, слободно пробајте слободан софтвер - можете. Пробајте разне његове „укусе“. Нађите дистрибуцију која Вам одговара са окружењем које вам је пријатно. Проучите како је дошло до тога да слободно може свако да га користи, од филозофије до опипљивог резултата. Уживајте, труд се исплати.

xubuntu 14.04

pre 9 godina

Nista novo u odnosu na 14.04, Unity i dalje djubre, Gnome 3 hardverski sve zahtevniji (skoro k'o KDE, zahtevniji od Unity-a), XFCE ok mada zaostaje (ne razvija se), LXDE osakacen (videcemo kakav ce biti LXQt), dakle ceka se Mint 17.1

Drago

pre 9 godina

"Ubuntu Utopic", sjajna vest za 1% svetske populacije.Da ne kažem Linux zaluđenika, (bez uvrede).
(Utopija, 24. oktobar 2014 11:06)....zasto bi se neko uvredio na komentar nekoga ko ocigledno ne zna sta govori(bez uvrede)....zasto uvek ima neko ko sve linux korisnike naziva zaludjenicima..to mi nikad nece biti jasno..

svi (ni)su isti

pre 9 godina

Niko ne moze da me ubedi da je bilo koja Linux distribucija, ma koliko malo zahtevala, bolja od Mac OS X i Windows-a. Nisu ni ta dva sistema sjajna ali su zasigurno zvetlosnu godinu ispred linuksa... Bar za obicne korisnike...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (pajko, 23. oktobar 2014 22:56)

Nema smisla porediti Mac OS X sa ostalima kad on zahteva kvalitetniji hardver. Nije nuzno da je original njihov ali ne ide ni na svaki PC. Imam 2 starija PC-a na kojima rade svi Windows-i, ukljucujuci i Win 10, i svi Linuxi a Mac OS X nisam mogao da instaliram. Znaci, za obicne korisnike to otpada.

Sada Windows prema Linuxu. Imam stari skener ali ispravan. Za njega postoje drajveri za XP i Vistu i kraj, nema vise. Na najnovijem Linux Mintu 17 radi bez problema. Treba li sada da obican korisnik baci ispravan skener i kupuje novi, oko 60 evra, samo da ne bi koristio Linux?

Usput, nema nikakvih problema imati na jednom PC-u (laptopu) i Windows i Linux. Cak ima i prednosti: za neki wifi USB adapter moram da skinem drajvere da bi mi radio u Windows-u, sto uradim tako da ih skinem pomocu Linuxa i samo prebacim u Windows i gotovo. Ili nedavni dogadjaj mog bliskog rodjaka koji radi kao predavac online na jednom fakultetu na Zapadu: seminarski radovi studenata su mu stizali sa dosta virusa, nasta je on bootovao racunar u Linux, pregledao te radove i obavio posao za minimum vremena.

Student FON-a elektrotehnike

pre 9 godina

"Npr. svakog dana mi jednom pukne flash plug in a na linuxu mi se ro desavalo jednom u 6 meseci."

Ovo je besmisleno, kriviti OS za plugin koji su pisali drugi. Ja baš puno koristim flash plugin da gledam pornj.. ovaj, radim važne studentske radove i te stvari i baš vrlo retko pukne na Windowsu.

Igor

pre 9 godina

Kako si ovi iz canonicala tvrdoglavi, nama ne treba nova verzija os svakih sest meseci, ne planiram da radim clean install niti disto-upgrade. Dva pomere na svake dve godine, to bi bilo ok. Koristim 14.04 koji ima produzenu podrsku (LTS) i koji necu da menjam do sledeceg LTS-a.

Za sve kojima bugguje, verovatno je do vas, kod mene radi sve besprekorno, namerno sam stavio u1404 na ssd, gde je standalone i zauzima ceo disk, od momenta kada grub prikaze sve os i pritisnem enter/strelicu, potrebno je manje od 10 sec da mi se prikaze desktop.

Roditeljima sam stavio Mint koji radi na dual core procesoru odlicno, skoro sam morao da uradi upgrade sa 14 na 17, niti jednom nisam morao da "brisem viruse", reformatiram, "cistim registre" itd. Racunar i dalje radi isto brzinom kao dana kada je OS instaliran.

Nije linux za svakog, tako treba i da ostane.

Ubuntu user

pre 9 godina

koristio ubuntu 2 godine - super je ali taj screen tearing sto se vidi na priloze om videu mi je isao na onu stvar.

zivimo u 2014. godini a oni screen tearing ne mogu da srede. Windows bolje radi bolje bez drajvera za graficku..

Ajde dobro, sredio sam, instalirao drajvere za graficku isve je bilo ok dok nije dosao onaj kernel update (12-15 mb, linuxovci ce razumeti) i GUI pukne skroz.

Ako to srede vracam se odmah na linux

101n

pre 9 godina

A to sto pravi GNU Linux fanovi pisu cirilicom, nije za komentar.
(Stojko, 24. oktobar 2014 14:55)

Није ово први пут да ме у мојој земљи Србији прозивају људи са (замисли) српским именом што пишем јединим српским писмом. Од кад је то забрањено? У неким суседним земљама би добио толико одговора да ти никад више не би пало на памет нешто слично.

Bill Gates

pre 9 godina

Glavni problem sa Linuksom je taj što nigde nisam mogao da nađem crack. Ubih se tražeći i nema bre! Ni na PirateBay u ni na Torrentzu. I pošto nikako nisam mogao da ga aktiviram vratio sam se na Windows. Tu brate imaš ljudski crackova. Pogotovo mi se sviđa što je bre jeftiniji od Linuksa. Mislim bar za nas koji kompjutere ne koristimo nikada za surfovanje webom, gledanje filmova i ostalih multimedijalnih sadržaja, nas - prave profesionalce kojih je Srbija prepuna 95 % stanovništva Srbije koristi samo Autocad, Catiu i ostale Photoshopove i ERP ove i kojekakve fancy skraćene programe kako bi u virtuelnoj realnosti proračunali koliko smo mi u stvari pametni jer znamo toliko skraćenica za neke programe bez kojih nikako ne možemo preživimo dan. Pogotovo što smo sve to legalno nabavili sa Piratebay-a i instalirali sami na naše superkompjutere koje nam je sklopio Pera PC sa 6.8 GB RAME i HdD najnovije generacije koji se vrti na 5458 obrtaja jer se tad najbolje klasteri pakuju u master but. Mislim stvarno. Preteraste bre...

a

pre 9 godina

Xubuntu je bolji od Ubuntua. Xfce je jednostavan i klasican, za razliku od nakindjurenog Unity-a. A o perfomansama da ne pricamo Xu je mnogo brzi na slabijim konfiguracijama.

Анта

pre 9 godina

Мени 14.04 толико одговара да нема силе која би ме натерала да се играм овим октобарским издањима.

neutralni felsh

pre 9 godina

Niko ne moze da me ubedi da je bilo koja Linux distribucija, ma koliko malo zahtevala, bolja od Mac OS X i Windows-a. Nisu ni ta dva sistema sjajna ali su zasigurno zvetlosnu godinu ispred linuksa... Bar za obicne korisnike...
(pajko, 23. oktobar 2014 22:56)

ma ko brija obicne korisnike, bitno je da su linuxi no.1 na serverima ;)

Kaja

pre 9 godina

Pogledao sam video. Novi Ubuntu izgleda zaista lepo sa tačke korisnika. Očigledno je da se moderni trendovi u razvoju UI prenose sa platforme na platformu. Osnovna mana Linux sistema, manjak kvalitetnog softvera za obične korisnike, očigledno više nije prepreka. Ne znam kako se računar pod ovim sistemom slaže sa štampačima, skenerima, telefonima i web kamerama, ali ako je i to rešeno, mislim da jedan dobar broj običnih korisnika može da pređe na Ubuntu. Kada kažem običnih, mislim na Word+Web+Mail+Facebook.

NullPointerException

pre 9 godina

Svima bih preporucio da probaju Linux Mint 17 Qiana. LTS do 2019. cini mi se, Cinnamon graficko okruzenje je mnogo dobro, jako je user friendly za pocetnike u odnosu na sve druge distro-e. Laptop mi se osetno manje zagreva i tecnije radi nego na Win7, pritom sam imao originalnu verziju. Linux sam probao iz znatizelje, na dual boot, cisto da "vidim sta je to" i sad sam se skroz prebacio. Nisam imao nikakvih problema sto se tice drajvera ili bilo cega, radi sve k'o sat. Nisu mi jasni ljudi koji pljuju nesto a nikad nisu probali. Verujem da 90% ljudi sa komentara nisu ozbiljno probali linux, ne racunam tu live cd ili nesto slicno. Ima i lindzo svojih mana, pogotovo kad su pocetnici u pitanju i dostupnost nekih programa. Ali imas stabilan, otvoren sistem, sve je dzabe, lepo radi, dosta je sigurniji sto virusa tice. Sto se mene tice izbor jasan. Naravno to je samo moje misljenje. Pozdrav svima!

Dusan

pre 9 godina

kod mene je linuh radio sporije nego vin.7 imao problem sa youtube kada se zumira nesto kao da secka sliku .. i nekim hd filmovima zbog toga sam ga deinst.u sustini za nezahtevne korisnike sasvim ok.ko zna u cemu je problem neka javi ..

Posmatrac

pre 9 godina

@nema deda mraza, prijatelju, po profesiji sam arhitekta i kada uspevam na trzistu sa Blenderom i svom njegovom "sporinom" sta god to znacilo i "konfuznim" GIMP-om ne znam na sta mislis. Blender ima najbrzi razvojni period od svih 3D modelatorskih programa na svetu, ukljucujuci i Maya, 3DSmax... Kvalitet rada nije do programa, vec do korisnika. A jesam koristio nekad 3DSmax i Photoshop.

zoran1965

pre 9 godina

svako ko ima krš od comp-a koji može da tera samo Xp a dosadilo mu je da ga nosa da mu neko sredi kada krašira preporučujem iz sve snage neki linuks. prvo rešiće se bede nosanja kompa na podizanje sistema, a drugo radiće najverovatnije i brže
preporuke

dragan

pre 9 godina

Dugo sam koristio Ubuntu, na kraju sam prešao na win samo zbog office paketa. Iako me opcije koje Libre office nudi zadovoljavaju, problem nastaje kad treba štampati dokument. Kako nemam štampač, moram da nosim u kopirnicu, a tamo koriste MS office. Kad sačuvam fajl u doc ili docx formatu, sadržaj se poremeti. Mogu kao pdf ali nema numeracije stranica. Postoji online ms office ali ne radi baš kako treba. I tako sam prinuđen da koristim win. Inače, sve je bolje na linuxu. Nema igara. Ali to me ne zanima. Npr. svakog dana mi jednom pukne flash plug in a na linuxu mi se ro desavalo jednom u 6 meseci.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Petar, 24. oktobar 2014 07:59)
Pa stavi Office na linux..ja ga imam na Mint 17, ali vrovatno je i na Ubuntu isto, tj.sigurno jeste..radi dobro

dragan

pre 9 godina

Brat i ja kupimo iste racunare(polovne hp iz inostranstva). Na njima xp nalepnica. Brat instalira ubuntu, ja win 7. Njemu koci, baguje, trokira (kao na videu samo jos 100 puta gore), kod mene win7 bukvalno leti. Za 4 godine sam reinstalirao sistem 4 puta(jednom godisnje). On i dalje fura ubuntu i ubedjen je da radi kako treba. Ovaj video je najbolja reklama za win.
(Ivan Zile, 24. oktobar 2014 10:05)..zavisi koji hp modeli.a i zavisi koliko se razume i sta je uradio sa tom instalacijom..Ubuntu sa unity-em zna da bude zahtevan, neka stavi Xubuntu ili Lubuntu i naka uziva....sto se tice sporosti koje vidim da neki ovde pominju....verovatno u ovom klipu covek vrti ubuntu na virtuelnoj masini plus snima video dok to radi, pa je zato sporo..za korisnike win sistema preporucujem Mint 17, zaista jao dobro radi, cak sam i caleta prebacio na mint, stari dell latitude e6500 radi odlicno, ima sve sto mu treba, cak i office paket koju mu treba za posao..inace licno radim na i koristim OS X, ali linux je zaista lepo dogurao :)

Petar

pre 9 godina

Pa stavi Office na linux..ja ga imam na Mint 17, ali vrovatno je i na Ubuntu isto, tj.sigurno jeste..radi dobro
(dragan, 24. oktobar 2014 10:36) Kako? Wine? Probao sam, ne može da instalira.

mirkoni

pre 9 godina

Ubedljivo najbolja alternativa MS Office-u je WPS Office (nekadasnji Kingsoft). Besplatan je a ima verzije i za Linux i za MS. Potpuno je kompatibilan sa MS Office-om.

pingvinarija

pre 9 godina

Ovo izdanje ne donosi ništa novo zato što se razvojni tim fokusira na neke nove stvari koje stižu sledeće godine. MS takođe radi na tome da onemogući KMS i ostale vidove nelegalne aktivacije, čak razmišljaju o primeni Adobeovog modela mesečne pretplate. Druge će pesme pevati vaše komšije i roditelji kada im računari budu tražili 5 ili 10 evra mesečno za licencu.

Dado

pre 9 godina

@WP Ne bi bilo loše da se prvo informišete (važi za sve) a ne da pišete ovakve stvari koje nemaju veze sa logikom. Bar je danas lako upoznati se sa elementarnim znanjem prije nego počnete tvrditi nešto o čemu ni sami ne znate puno (tu su google, yahoo, bing, duckduckgo,...ko šta voli). Xubuntu i Lubuntu su operativni sistemi čiji razvoj traje i trajaće. Ne radi se o nikakvim starim OS-ma, nego o OS-a čija su, pazi sada, GLAVNA CILJNA SKUPINA stariji računari(korisnici starijih računara, koji imaju stari hardware pa im treba NOVI, jednostavan i malo zahtjevan OS za normalan rad)..grafička okruženja su im oskudnija u odnosu na druge, prostom logikom, što manje efekata manje će zauzeti Ram-a. Na njima se sve odrađuje normalno, izlaze stalno nove verzije ovih OS-a, podrške za njih i ostalo..

Svaki komp je priča za sebe, tako, kada instalirate isti Linux ili Windows na 5 različitih kompijutera neće na svaki leći isto. Bitno je da problemi nisu veliki i da su rješivi, za sve ostalo uvijek ima alternativa...

Aleksandar

pre 9 godina

Vladimir: ''Није ми јасно ни какве он има везе са опен сорсом ,кад није опен сорс.... ''

Imas na Vikipediji sta je Open source licenca pa prouci pa ces videti.
Takodje mozes da pronadjes mnogo stosta o free i open source kao i o samom linuksu pa onda komentarisi, ovako ispadas glup.
Pozdrav, Aleksandar

Pingvin

pre 9 godina

Korisinik sam racunara od 1988 godine sa Commodore 64, pracen Amigom 500. Prvi PC kupio 1996 godine. Dual boot od 12.04 LTS sa Windows-om. Od Aprila ove godine, najzad presao na Ubuntu kao single boot i... :)
Probao Arch, Debian, SuSE, Fedoru i CentOS, ali nekako Ubuntu sa svojim smornim Unity DE me jos uvek drzi.
Hvala FOSS zajednici na zabavnim danima.
ACER Aspire V3 - 772G

Straitjacket

pre 9 godina

Ako je sudeci po ovom postavljenom snimku - šta je bre ovo? Jedva radi, jedva pokrece programe, animacije da ne komentarisem kako rade. Ja uopste ne kapiram ovaj snimak?! Nemoguce ovako da radi, pa ovako, jel moguce ovo?!
(I ♥ B92, 24. oktobar 2014 08:57)

Ovo je probanje Ubuntu sa usb sticka. Nije instaliran na hard disk zato je usporen.

Igor

pre 9 godina

@Stojko
Aj u 20 marki, da za potrebe tvojih roditelja ubuntu/mint je odlican i da bi radio bar dva puta brze od win7 na istoj konfiguraciji. Laptop mojih je dual core sa 2 g rama, sam os "pojede" nekih do 350 mb, dok onda danasnji browseri gutaju ram samo tako.

Po meni mnogo ljudi se plase linuxa, posto ceo zivot su koristili win (neku verziju), ali za osnovne potrebe gde spadaju preko 90% korisnika linux je skroz dobar.

Sav softver na mom racunaru je legalan. Svake godine doniram pare wikipediji, libreoffice-u, ... po nekih desetak evrica, nije mnogo ali ako radi puno ljudi... pa onda ispadne velika cifra.

Bez problema bih pristao i da platim 20-30 e za distro jednom u dve godine.

Ne bih se slozio da je sve na linuxu komplikovanije, pravilnom upotrebom 95% problema na linuxu se resavaju jednom komandnom linijom. Samo se seti koliko stvari moras da iskljucis na win posle instalacije, kao control centar notifications, firewall, automatic update, antivirus, ....

krsta...

pre 9 godina

evo koristim ubuntu vec 5 meseci i prezadovoljan sam...u pocetku mi je trebalo malo vremena da se naviknem na novi interface i instaliram sve sto mi treba...za to mi je trebalo nedelju dana i ako nastave ovako dobro sa ubuntom ne planiram da ga menjam dugo vremena...inace koristim racunar za surfovanje na netu,nekad nesto odstampam,otkucam neki tekst,ucim programiranje i igram igrice...to je otprilike zsta je meni potreban racunar...isto sam radio i kad sam koristio windows xp,7 i 8...i kad uporedim windows i ubuntu koliko sam primetio nema nekih vecih razlika osim sto na windowsu ima znatno veci broj igrica i programa za dizajniranje,modelovanje i slicne stvari...takodje ima i vise igrica(mada ja tenutno igram samo dotu koja ide i na ubuntu) i uglavnom sve je manje vise od hardvera napravljeno da prvo radi na windowsu pa na ostalim sistemima...to su neke prednosti windowsa ali sto se tice jednostavnosti,fluidnosti i brzine ubuntu pobedjuje...takodje ima mnogo manje virusa za ubuntu(valjda zato sto je manje rasprostranjen)...kad sve to uporedim meni se vise svidja ubuntu jer ne treba da brinem da li neki usb flash ima viruse,ne treba da instaliram antivirus koji trosi resurse i usporava racunar a i ne mora da placam ako hocu legalan operativni sistem umesto neke piratske verzije windowsa...

Vojvodjanin

pre 9 godina

@Doktor Kongo


Maya, Softimage XSI.....sve radi na Linuxu i svi veliki studiji ih i koriste na Linuxu. Blender

Oracle, SAP....radi na Linuxu

CAD: Siemens PLM NX radi na Linuxu, inace bolji i od CATIA-e

Jel treba dalje da idem ili si samo neobavesten?

hiavata

pre 9 godina

Juce sam prvi put u zivotu odlucio da probam linux, i instalirao Ubuntu 14.04, i sad vidim da je izasla nova verzija... haha :D
(haha.., 23. oktobar 2014 23:23)

I dobro si uradio, jer 14.10 je LTS (Long Time Support), tj. bice podrzan znatno duze dok ce 14.10 biti zamenjen za 9 mesecim Ako nemas preku potrebu za nekom od novih verzija paketa preporucujem pre LTS.

SNS-Bot

pre 9 godina

ko ima instaliran 14.04 nema potrebe da ga menja sa 14.10. a sto se tici security updatea podrzan je jos uvek i 12.04, pa i 10.04 ako se ne varam. a ako radi (a linux radi godinama bez gresaka) ne treba popravljati.
srecan rodjendan ubuntu!
ubuntu kao distribucija je mnogo znacajniji zbog forkova, nego kao on sam, mint je baziran na njemu, trenutno najlepsi sad po meni elementaryOS, kao i zvezda u usponu pingui os i mnogi drugi..
neko rece da je morao zbog officea da se vrati win-u, jer na pdfu nema strana? pokusaj ponovo :) ili nadji neki drugi software za izvoz dokumenta u pdf

ИванКв

pre 9 godina

Морао сам да погледам снимак због неких коментатора, прво овде се ради о "live cd" који је вероватно подигнут са флешке или у некој виртуелној машини, а пре бих рекао да је у виртуелној машини јер са флешке много брже ради.

gtk3

pre 9 godina

(Petar, 24. oktobar 2014 07:59)
Imas 3 opcije:
1) Online MS Office (koji radi sve bolje i bolje, za par meseci ce verovatno raditi bolje nego offline varijanta, posto sve ulazu u cloud).
2) probaj WPS Office
3) instaliraj MS Office-a na Linux, evo uputstva http://www.sysads.co.uk/2014/02/install-ms-office-2010-linux-mintubuntu-playonlinux/ ili http://www.howtogeek.com/171145/use-virtualboxs-seamless-mode-or-vmwares-unity-mode-to-seamlessly-run-programs-from-a-virtual-machine/

Posmatrac

pre 9 godina

@Vojvodjanin, ako vidis ovaj komentar molio bih te da mi napravis spisak u komentarima alatki za cad crtanje koje mpgu parirati autocad-u za linix naravno jer ja znam samo i koristim Draftsight pa me zanima ima li sta jos bolje od toga. Pozdrav.

хаџија

pre 9 godina

Bill Gates, 24. oktobar 2014 23:58)
БРАВО ЦАРЕ , али најгоре од свега је да оне које си описао то уопште не дотиче, јер ваљда не капирају

stesha

pre 9 godina

Jedva čekam Unity 8 i Mir, da napokon mogu normalno da koristim Qt aplikacije u Unity-ju. Uopšte mi nije jasno zašto su započeli rad na Qt-u (Unity 2D), pa onda nastavili kao deo Compiz-a, a sad se ponovo vratii na Qt. U toj papazjaniji su izgubili mnogo vremena i ugrozili svoj status među Linux korisnicima a najverovatnije i odbili mnoge buduće korisnike.
Ovom prilikom čestitam Canonical-u 10 rođendan Ubuntu-a i želim im da manje lutaju pri donošenju odluka inače odoh na neki distro sa KDE Plasma 5 desktop okruženjem... :)