Kako da zaštitite privatnost na internetu?

Meri Geligen je do nedavno bila na čelu tima zaduženog za sajber i specijalne operacije u Njujorku i vodila je neke od najvećih operacija kontrole na internetu – uključujući i hvatanje najpoznatijeg "cinkaroša među hakerima" Sabua.

dnevnik.hr
Pošaljite komentar
 1. @Neka mi ovaj nobelovac objasni kako to da stavim laznu adresu u internet prodavnici, a da mi roba dodje na stvarnu adresu.
  [Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (arara, 2. jul 2014 18:05)

  Lepo pise "kada god to nije nophodno dati laznu adresu" i ti imas pitanje da ti se objasni? Tad moras dati adresu na koju zelis da ti nesto stigne ako ti oni salju naravno.
  (Gradjanin Kejn, 3. jul 2014 21:54)

  # Link komentara

 2. Nikako...prazne price
   (Molder, 3. jul 2014 11:55)

  # Link komentara

 3. Nema tu puno privatnosti. Čim staviš nešto na internet to više nije samo tvoje...
   (ĐorđeMajkić, 3. jul 2014 09:43)

  # Link komentara

 4. Šta, ni traga od smislenih saveta tipa "koristite isključivo open source softver" i "uvek i samo surfajte preko Tor-a"?

  Čak ni samo upotreba FLOSS sistema i programa, i programa za anonimizaciju poput Tor-a, nije garancija sama po sebi da ste uvek dovoljno bezbedni, već samo preduslov, samo dobra praksa, ali tome ni traga u ovim "savetima".

  Bezveze su im ti saveti, evo nekoliko mnogo boljih saveta od mene:
  - samo i isključivo FLOSS operativni sistem (neki linux, BSD, Solaris derivat - veoma je bitno da je kompletan sistem potpuno otvoren a njegov izvorni kod uvek dostupan na Netu), ovo je ključna stvar,
  - uvek koristiti Tor browser mesto browsera,
  - nikada ne koristiti "zatvorene" tehnologije, kakva je Flash (ovo je veoma bitno!) te,
  - setiti se da nema tog FLOSS softvera koji može da vas zaštiti od kamere koja je možda upaljena iznad vas, i koja snima sve što upišete i pritisnete, odnosno ne zaboraviti da tehnologija nije sve i nije jedino što bitno ako vam je stalo do privatnosti.
  (Master Yoda, 3. jul 2014 00:44)

  # Link komentara

 5. Nažalost nikako. Jedini način bi bio da SVAKI put koristite drugi uređaj sa druge mreže i da u tom trenutku niste ulogovani ni na jedan nalog. Naravno nemoguće u praksi. Što se realnog života tiče evo par saveta. Ako već koristite Chrome kao većina instalirajte bar Ghostery, Adblock i WOT. Redovno koristite CCleaner (brišite i DNS cache) i pritom restartujte modem. Za osetljivije stvari osim toga koristite proxy da vas ne bi video ni ISP. Imajte bar 3 email adrese - jednu privatnu samo za ozbiljne stvari, jednu za davanje online prijateljima i socijalne mreže i jednu za prijavljivanje gde očekujete spam. Što se telefona tiče za dopisivanje koristite Telegram (ne mogu ukratko da objasnim sve prednosti, verujte mi), isključite sve u Google podešavanjima (praćenje lokacije, istorije itd) i pažljivo birajte aplikacije i kome šta dozvoljavate. Sve ovo može da pomogne ali ako očekujete potpunu anonimnost i privatnost onda vam treba druga planeta. Od države, Google-a i nekih drugih nema bežanja. Naročito ako ne živite u podzemnoj pećini. P. S. Ovo sve nije paranoja već zdrav razum. Ljudima se digne kosa na glavi kad im u praksi pokažem šta mogu o njima da znam a da nisu svesni.
   (ako imate telefon nemate privatnost, 2. jul 2014 19:47)

  # Link komentara

 6. to je nemoguće
   (дурантула окц, 2. jul 2014 19:41)

  # Link komentara

 7. Neka mi ovaj nobelovac objasni kako to da stavim laznu adresu u internet prodavnici, a da mi roba dodje na stvarnu adresu.
   (arara, 2. jul 2014 18:05)

  # Link komentara

 8. Cemu menjanje lozinke ,jer ako neko vec pomocu virusa prati moj kompijuter i kopira moje logovanje,sve moje akcije,kazu da moze da se paralelno prati samnom sve sto radim po ekranu,da ukljuce web kameru(a da ja to ni neznam) i da me gledaju a da to nismo ni svesni ,.. njemu je potpuno svejedno jesam li pisala 12345 ili abcde ? zna li neko da mi pojasni?hvala
  (spektrum 48k, 2. jul 2014 16:54)

  # Link komentara

 9. Dobri saveti od jednog experta i konsultanta za sigurnost u jednoj velikoj kompaniji. Fora je sto ce vam iste savete dati i "mali iz komsiluka" koji se razume u kompjutere :)
  (Nenad-EU, 2. jul 2014 15:34)

  # Link komentara

 10. Koristite TOR.
  (Bachi, 2. jul 2014 14:23)

  # Link komentara

 11. Kakvi saveti od "strucnjaka" pa ovo zna i moja baba... inace se slazem sa vim osim menjanjem lozinke - danasi ima toliko servisa i sluzbi, pa ko ce sve te lozinke popamtiti... jos kada bi ih menjao nigde se ne bi nalogovao :)
  (DaLanik, 2. jul 2014 12:49)

  # Link komentara

 12. Baš bih voleo da vidim sta bi mi ispraznili!!!
   (alex@, 2. jul 2014 12:24)

  # Link komentara

 13. Ja sam ekstrovertan tip, neka uzima šta ko hoće, u glavi držim sef, a u kompu, i telefonu držim samo smeće.
  (Djoshica, 2. jul 2014 10:13)

  # Link komentara

 14. Svakakvih experata ima, saveti stari 20 godina, ali ni jedan ne ugrožava države da nam se mešaju u živote!
  Kriptujte sve, lažirajte MAC
  (Alan Ford, 2. jul 2014 10:04)

  # Link komentara

 15. Po ovemo najbolja zastita na internetu isti uopste ne koristiti.xe.100%sigurnost.
  (Pfc, 2. jul 2014 10:00)

  # Link komentara