Subota, 31.05.2014.

16:10

Apple iOS 8 - da li može da nas iznenadi?

Izvor: Cnet

Apple iOS 8 - da li može da nas iznenadi? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

33 Komentari

Sortiraj po:

Che

pre 9 godina

Druze, 2014. godina je. Ko jos koristi BT za prenos podataka? Da neces mozda jos i infrared?
(Fred, 01. jun 2014 13:59)

Fred, kako nekome ko nema ajfon ili ajped, prenosis npr sliku ili neku melodiju, dokument, fajl?kako najbrze prenes tako nesto?Sta posaljes mu na mail? kacis na server ili klaud pa mu saljes link? ili mozda odete, pa komp, pa kabl stajl.
Sa androidom mogu da biram kako cu, od nfc-a, preko blututa, milion aplikacija, do najobicnijeg kabla, bez ikakvog mucenja.i smartfonu i obicnom telefonu i win tabletu i laptopu i desktopu....a kako ces ti to preneti nekome?

@maks
do skoro sam imao u gostima apple zelota, rodjaka, svratio sa ipadom i iphoneom, sve super, a onda svidela mu se melodija, hoce melodiju, ajde da mu prenesem, ne moze. knjiga?...opet ne moze...hajde kolekciju stripova...gle cuda nece. Hajde slike moje bratanice i bratanca sa prebacimo na moj fon... ne moze ni to.

ja ne govorim o prenosu izmedju epl proizvoda, nego o lakom prenosu na sve platforme i uredjaje, kompatibilnost sa svima, a ne sektasenje, kao jehovini svedoci, samo medju svojima moze, ostali nista.Blututom mogu preneti bilo sta cak i onima koji nemaju smarphone..a sa ajfonom mozes da se slikas ako ga onaj drugi nema.

Sto se konektora tice, umesto da se glumi ludilo, treba postovati standard koji je u celom svetu prihvacen.Svoj fon ili tablet mogu napuniti gde hocu, bilo koji da je, bilo da je android ili win..micro usb se nalazi skoro svugde.
Kad onaj veseli fred pomenu 2014. godinu, mislim da je davno proslo vreme kada je nokia imala svoj punjac, samsung svoj, sony svoj....mnogo je lakse kada je tu univerzalni ulaz.

vi razmisljate kao da 99% ljudi na svetu koristi epl uredjaje, pa je sve jednostavno i najbolje kad apple nesto koristi.Tako je i moj rodjak mislio dok nije dosao u Evropu malo.

Fred

pre 9 godina

bluetooth prenos podataka, a ne da sluzi samo za slusalice i tastaturu, da se ukloni smaracina sa itunes-om a ne da najjednostavniju sliku i pesmu ne mogu da prenesem nekome, da bude kompatibilan sa svim uredjajima, menjanje izgleda, multifunkcija, mikro usb...2010. je to mozda bilo napredno, danas debelo zaostaju, sem u okviru apple infrastrukture.
(Che, 31. maj 2014 17:28)

Druze, 2014. godina je. Ko jos koristi BT za prenos podataka? Da neces mozda jos i infrared?

Maks

pre 9 godina

@ (Che, 31. maj 2014 17:28)

Za slanje fajlova preko bluetootha još odavno ima aplikacija na AppStore, pa kome je to potrebno, može da instalira... a iOS uređaji međusobno mogu da razmenjuju fajlove preko AirDrop (to radi preko wirelessa i bez Internet konekcije... a to što se za to koristi wireless umesto bluetootha znači i da su domet i protok veći)...

Što se MicroUSB konektora tiče... smatram da bi bio korak nazad kada bi umesto Lightning konektora stavili MicroUSB, iz više razloga... pogleda, na primer, poređenje Lightning i MicroUSB konektora: http://en.wikipedia.org/wiki/Lightning_%28connector%29#Comparisons_with_Micro-USB

Citat: The Lightning connector is made primarily from solid metal, while USB's thin metal and plastic make it structurally weaker. The ability of a Lightning plug to be inserted in either direction reduces wear from attempts to insert the plug upside down, and offers user convenience.

Znači... Lightning konektor je izdržljiviji, čime se smanjuje mogućnost da se konektor pokvari.

Još jedan citat: Lightning improves on Micro-USB's limit of 9 watts, allowing at least 12 watts to accommodate the iPad.

Što ukratko znači da uređaji mogu brže da se pune preko Lightning konektora jer dozvoljava više vati nego MicroUSB.

Pored toga, Lightning konektor ima čip koji proverava da li je punjač koji se koristi original, što je dodatni plus... da ne rizikuješ da upropastiš telefon falš punjačem ako, na primer, tvoj drugar kupi punjač na buvljaku.

Niko

pre 9 godina

Ljubitelj sam i korisnik Apple iOS, ali verujem da će ovaj put najveće iznenađenje biti neugodno. Npr. da se ubaci par novih funkcionalnosti, ali po cenu da novi iOS ne podržava iPhone 4 i 4S. Čisto da nas pripreme da je vreme da kupimo nešto novo!

levo smetalo

pre 9 godina

Evo ja da ubacim dva moja nagadjanja: bice predstavljem jedan telefon (nece cekati do septembra) i taj telefon ce efikasnije koristiti energiju tako da ce baterija duze trajati nego na prethodnim modelima. Cekam ponedeljak da vidim da li sam upravu. Mogli bi i kladjenje da zapocnemo.

Vladica

pre 9 godina

Skoro 100% sigurno - ne može da me iznenadi. Pošto im je trebalo samo 7 godina da ubace Quick Settings da mogu u 2 poteza da uključim isključim WiFi, u IOS 16 očekujem normalne vidžete i u IOS 26 obavezno i Haarp detektor za srpski App store, pošto će valjda dodtle da priznaju da postoji i Srbija

Radoznali Perica

pre 9 godina

To sto iOS nema vidzete ne vidim kao propust, imaju svoj stil kap wp sto ima plocice. Ali ne mogu da razumem da u tolikom cenom NFC bude standardni deo!? Nije neophodno ali zasto da ne postoji, kad nije neki izdatak za proizvodnju...

Aleksa

pre 9 godina

Mislim da ce onaj Healthbook biti ta nova "potreba" ... I Samsung tu njusi nesto sa senzorima, narukvicom itd... Posto smo svi pomalo sve bolesniji i sve optereceniji zdravljem, tu se nesto krije !!! Na svakoj namirnici mi sad pise "obogacen vitaminom F" " sa dodatkom natrijuma " i slicno ... nije cudo da ce biti nesto na tu temu , i to mnogo dobro.

Maks

pre 9 godina

@ (nikola87, 31. maj 2014 17:00)
Mavericks se možda vizuelno ne razlikuje puno od Mountain Liona na prvi pogled, ali nije tačno da je Mavericks bio "jedan od najmanjih updateova ikada"...

Dodali su neka velika unapređenja ispod haube, poput kompresovanja RAM memorije "u letu" (čime više GB memorije može da stane u RAM nego što bi stalo bez kompresije... što često daje efekat kao da si ubacio još par GB dodatne RAM memorije u mašinu) i AppNap (kada prozor neke aplikacije pokriješ prozorom neke druge aplikacije, da ona aplikacija koja više nije vidljiva na ekranu, ako ništa ne radi u pozadini, ode "na spavanje" i oslobodi resurse za druge aplikacije, a kada ponovo bude vidljiva na ekranu da nastavi tamo gde je stala kada je otišla na spavanje)... pa je tu i Timer Coalescing (grupisanje low-level operacija, da bi procesor mogao češće da ide u low-power režim i štedi enegeriju bez nekog primetnog pada performansi)... ta unapređenja mogu dosta da uštede resurse i bateriju na laptopovima.

Tu su bila i neka "sitnija" unapređenja koja su takođe korisna... Finder je dobio tabove, pa je dobio unapređeni sistem za tagovanje fajlova i lakšu pretragu po tagovima i još neke nove funkcije... Safari je dobio "Power Saver" (neka vrsta Flash blockera, ali umesto sivih kvadrata kao u Google Chrome, vidiš preview Flash animacije kada je blokirana) i još neka unapređenja... tu su i neke nove aplikacije (Apple Maps i iBooks)... i da ne nabrajam.

Zarko

pre 9 godina

Mislim da je HealthBook skoro 100% sigurna stvar. Ali ono sto bi mozda moglo da nas iznenadi, a o cemu je tek nedavno pocelo da se prica, je iHome (ili kako ga vec budu zvali) za upravljanje svim smart uredjajima po kuci. Ne bi me cudilo da dodaju i customizaciju controll centra, prica se da ce iPad dobiti split screen varijantu i to je uglavnom to. Sa iOS-om 7 je napravljen jako dobar korak i stvorena je jaka osnova za buducnost iOS-a.
P.S. Nadam se da bi pored ostalih vesti mogli i da objave da ce da dodaju nove zemlje u iTunes i AppStore i da se tu nadjemo i mi.

pacer

pre 9 godina

(Ske, 31. maj 2014 17:26)
Ja ocekujem pobolsjanje airdrop. Da bude implementacija da radi iphone-mac book. Trenutno radi samo sa istim uredjajima.

Sa nestrpljene cekam prezentaciju iWatcht-a. Nadam se da ce da bude prezentovan sada juna, a da bude pusten u prodaju do kraja leta.

komsija

pre 9 godina

Vidim ovde Milana Tarota koliko hoces. Svima se javljaju slike IOS 8 sta ce biti unutra a sta nece. Bolje znaju nego ovi iz kupertina. Sad mi je barem jasno kakav je profil iPhone kirisnika.

1514AD

pre 9 godina

Koliki ce korak napred iOS8 biti zavisi pre svega od toga koliko ce iPhone 6 biti napredniji od 5S. Ako Apple napravi 4,7 incni model sa 400+ ppi, doda bezicno punjenje, NFC, OIS na kameri, safirno staklo na displeju, itd, onda ce i iOS to ispratiti...

nikola87

pre 9 godina

Prosle godine ios 7 je bio toliko veliki podvig da je apple uzimao inzenjere koji inace rade na mac-u kako bi stigli da urade ios 7. Rezultat ovoga je da je proslogodisnji os x 10.9 bio jedan od najmanjih updateova ikada (nije bio los, samo nisu mnogo toga dodali). Ove godine pretpostavljam da ce prica biti okrenuta, tj da ce apple veliku paznju posvetiti novom meku, a ios ce dobiti samo neke sitne funkcije i par poboljsanja (sto opet nije nista lose jer nece praviti operativni sistem od nule svake godine).

Aleks Stefanovic

pre 9 godina

Interesantno je vidjenje kreatora teksta. Ovakvi tekstovi se nalaze na vecini sajtova vezanih za iPhone i ostale uredjaje. Ono sto je najbitnije jeste novac! Konkretno, svi gadzeti i racunari sa svim softverskim idejama se daju krajnjem korisniku "na kasicicu"! Deo po deo. Ipak, vise verujem da Apple zaista zna sta radi.

Nebojša

pre 9 godina

Moje mišljenje je da bi trebalo da iznenade jer ima dosta stvari koje fale ali verovatno neće na žalost po apleove korisnike za sada daju na kašičicu baš me zanima šta ce biti sa rezolucijom ekrana dali će i koliko će biti povećan.

Che

pre 9 godina

bluetooth prenos podataka, a ne da sluzi samo za slusalice i tastaturu, da se ukloni smaracina sa itunes-om a ne da najjednostavniju sliku i pesmu ne mogu da prenesem nekome, da bude kompatibilan sa svim uredjajima, menjanje izgleda, multifunkcija, mikro usb...2010. je to mozda bilo napredno, danas debelo zaostaju, sem u okviru apple infrastrukture.

Ilija

pre 9 godina

Copy/paste funkcija postoji jos od 2008-e godine. Jedan od prvih updejta za 3G je doneo tu funkciju i od tad ona je smao obogacivana (mozes da uradis copy/paste, da proveris gramatiku, da ubacis sliku/video i sl.). Ono sto bi zaista bilo potrebno je da se uvedu teme. Meni se izgled iOS7 nikako ne svidja i zbog toga sam jso uvek na iOS6 bez namere da idem dalje ako ne mogu da sacuvam izgled sa iOS6. Koristio sam iOS7 neko vreme i nikako mi se nije svidelo kako izgleda; a kad sam igrom slucaja dobio priliku da ponovo koristim iOS6 nisam ni pomisljao da idem na iOS7. Nove funkcije su bile odlicne, medjutim izgled 0. I ako bi se to moglo uraditi da postoji tema sa novim fenski izgledom i jedna sa starim klasicnim izgledom onda bih svakako instalirao iOS8, ovako ako toga nema, koja mi je poenta instalirati ga?! I ovako sam na iOS6-ci vec dve godine i ako sam do sad mogao da zvim bez tih nekoh funkcija mocu i sad.

Steff

pre 9 godina

Ko kaze da nema copy/paste na iOS-u? To su nebuloze. Drugo, iOS 8 ce biti vise doradjen ispod haube, bice brzi i odziv aplikacija ce biti poboljsan. Prava velika novost je OS X 10.10, sto mozete pogledati uzivo 2. Juna na Apple sajtu. I mozda najveca novost je dodavanje AirDropa u OS X. Ko prati Apple svet i koristi njihove racunare, telefone i tablete ima cemu da se obraduje, a dezurni hejteri sigurno nemaju. Pozdrav.

Rango

pre 9 godina

Ništa ti novo neće biti, vjerujte mi. Možda dizajnerska dotjerivanja interfejsa, kao svaki put i Iphone od 5 inca - ono što su govorili da nikad neće napraviti! sve ostalo na tom telefonu će biti isto kao i ranije. Nešto slično kao Samsung kada izbacuje novi galaxy S uredjaj. Isto sranje, samo drugo pakovanje.

Steff

pre 9 godina

Ko kaze da nema copy/paste na iOS-u? To su nebuloze. Drugo, iOS 8 ce biti vise doradjen ispod haube, bice brzi i odziv aplikacija ce biti poboljsan. Prava velika novost je OS X 10.10, sto mozete pogledati uzivo 2. Juna na Apple sajtu. I mozda najveca novost je dodavanje AirDropa u OS X. Ko prati Apple svet i koristi njihove racunare, telefone i tablete ima cemu da se obraduje, a dezurni hejteri sigurno nemaju. Pozdrav.

Rango

pre 9 godina

Ništa ti novo neće biti, vjerujte mi. Možda dizajnerska dotjerivanja interfejsa, kao svaki put i Iphone od 5 inca - ono što su govorili da nikad neće napraviti! sve ostalo na tom telefonu će biti isto kao i ranije. Nešto slično kao Samsung kada izbacuje novi galaxy S uredjaj. Isto sranje, samo drugo pakovanje.

Che

pre 9 godina

bluetooth prenos podataka, a ne da sluzi samo za slusalice i tastaturu, da se ukloni smaracina sa itunes-om a ne da najjednostavniju sliku i pesmu ne mogu da prenesem nekome, da bude kompatibilan sa svim uredjajima, menjanje izgleda, multifunkcija, mikro usb...2010. je to mozda bilo napredno, danas debelo zaostaju, sem u okviru apple infrastrukture.

nikola87

pre 9 godina

Prosle godine ios 7 je bio toliko veliki podvig da je apple uzimao inzenjere koji inace rade na mac-u kako bi stigli da urade ios 7. Rezultat ovoga je da je proslogodisnji os x 10.9 bio jedan od najmanjih updateova ikada (nije bio los, samo nisu mnogo toga dodali). Ove godine pretpostavljam da ce prica biti okrenuta, tj da ce apple veliku paznju posvetiti novom meku, a ios ce dobiti samo neke sitne funkcije i par poboljsanja (sto opet nije nista lose jer nece praviti operativni sistem od nule svake godine).

1514AD

pre 9 godina

Koliki ce korak napred iOS8 biti zavisi pre svega od toga koliko ce iPhone 6 biti napredniji od 5S. Ako Apple napravi 4,7 incni model sa 400+ ppi, doda bezicno punjenje, NFC, OIS na kameri, safirno staklo na displeju, itd, onda ce i iOS to ispratiti...

Aleks Stefanovic

pre 9 godina

Interesantno je vidjenje kreatora teksta. Ovakvi tekstovi se nalaze na vecini sajtova vezanih za iPhone i ostale uredjaje. Ono sto je najbitnije jeste novac! Konkretno, svi gadzeti i racunari sa svim softverskim idejama se daju krajnjem korisniku "na kasicicu"! Deo po deo. Ipak, vise verujem da Apple zaista zna sta radi.

Zarko

pre 9 godina

Mislim da je HealthBook skoro 100% sigurna stvar. Ali ono sto bi mozda moglo da nas iznenadi, a o cemu je tek nedavno pocelo da se prica, je iHome (ili kako ga vec budu zvali) za upravljanje svim smart uredjajima po kuci. Ne bi me cudilo da dodaju i customizaciju controll centra, prica se da ce iPad dobiti split screen varijantu i to je uglavnom to. Sa iOS-om 7 je napravljen jako dobar korak i stvorena je jaka osnova za buducnost iOS-a.
P.S. Nadam se da bi pored ostalih vesti mogli i da objave da ce da dodaju nove zemlje u iTunes i AppStore i da se tu nadjemo i mi.

Ilija

pre 9 godina

Copy/paste funkcija postoji jos od 2008-e godine. Jedan od prvih updejta za 3G je doneo tu funkciju i od tad ona je smao obogacivana (mozes da uradis copy/paste, da proveris gramatiku, da ubacis sliku/video i sl.). Ono sto bi zaista bilo potrebno je da se uvedu teme. Meni se izgled iOS7 nikako ne svidja i zbog toga sam jso uvek na iOS6 bez namere da idem dalje ako ne mogu da sacuvam izgled sa iOS6. Koristio sam iOS7 neko vreme i nikako mi se nije svidelo kako izgleda; a kad sam igrom slucaja dobio priliku da ponovo koristim iOS6 nisam ni pomisljao da idem na iOS7. Nove funkcije su bile odlicne, medjutim izgled 0. I ako bi se to moglo uraditi da postoji tema sa novim fenski izgledom i jedna sa starim klasicnim izgledom onda bih svakako instalirao iOS8, ovako ako toga nema, koja mi je poenta instalirati ga?! I ovako sam na iOS6-ci vec dve godine i ako sam do sad mogao da zvim bez tih nekoh funkcija mocu i sad.

Maks

pre 9 godina

@ (nikola87, 31. maj 2014 17:00)
Mavericks se možda vizuelno ne razlikuje puno od Mountain Liona na prvi pogled, ali nije tačno da je Mavericks bio "jedan od najmanjih updateova ikada"...

Dodali su neka velika unapređenja ispod haube, poput kompresovanja RAM memorije "u letu" (čime više GB memorije može da stane u RAM nego što bi stalo bez kompresije... što često daje efekat kao da si ubacio još par GB dodatne RAM memorije u mašinu) i AppNap (kada prozor neke aplikacije pokriješ prozorom neke druge aplikacije, da ona aplikacija koja više nije vidljiva na ekranu, ako ništa ne radi u pozadini, ode "na spavanje" i oslobodi resurse za druge aplikacije, a kada ponovo bude vidljiva na ekranu da nastavi tamo gde je stala kada je otišla na spavanje)... pa je tu i Timer Coalescing (grupisanje low-level operacija, da bi procesor mogao češće da ide u low-power režim i štedi enegeriju bez nekog primetnog pada performansi)... ta unapređenja mogu dosta da uštede resurse i bateriju na laptopovima.

Tu su bila i neka "sitnija" unapređenja koja su takođe korisna... Finder je dobio tabove, pa je dobio unapređeni sistem za tagovanje fajlova i lakšu pretragu po tagovima i još neke nove funkcije... Safari je dobio "Power Saver" (neka vrsta Flash blockera, ali umesto sivih kvadrata kao u Google Chrome, vidiš preview Flash animacije kada je blokirana) i još neka unapređenja... tu su i neke nove aplikacije (Apple Maps i iBooks)... i da ne nabrajam.

komsija

pre 9 godina

Vidim ovde Milana Tarota koliko hoces. Svima se javljaju slike IOS 8 sta ce biti unutra a sta nece. Bolje znaju nego ovi iz kupertina. Sad mi je barem jasno kakav je profil iPhone kirisnika.

Nebojša

pre 9 godina

Moje mišljenje je da bi trebalo da iznenade jer ima dosta stvari koje fale ali verovatno neće na žalost po apleove korisnike za sada daju na kašičicu baš me zanima šta ce biti sa rezolucijom ekrana dali će i koliko će biti povećan.

pacer

pre 9 godina

(Ske, 31. maj 2014 17:26)
Ja ocekujem pobolsjanje airdrop. Da bude implementacija da radi iphone-mac book. Trenutno radi samo sa istim uredjajima.

Sa nestrpljene cekam prezentaciju iWatcht-a. Nadam se da ce da bude prezentovan sada juna, a da bude pusten u prodaju do kraja leta.

Vladica

pre 9 godina

Skoro 100% sigurno - ne može da me iznenadi. Pošto im je trebalo samo 7 godina da ubace Quick Settings da mogu u 2 poteza da uključim isključim WiFi, u IOS 16 očekujem normalne vidžete i u IOS 26 obavezno i Haarp detektor za srpski App store, pošto će valjda dodtle da priznaju da postoji i Srbija

Fred

pre 9 godina

bluetooth prenos podataka, a ne da sluzi samo za slusalice i tastaturu, da se ukloni smaracina sa itunes-om a ne da najjednostavniju sliku i pesmu ne mogu da prenesem nekome, da bude kompatibilan sa svim uredjajima, menjanje izgleda, multifunkcija, mikro usb...2010. je to mozda bilo napredno, danas debelo zaostaju, sem u okviru apple infrastrukture.
(Che, 31. maj 2014 17:28)

Druze, 2014. godina je. Ko jos koristi BT za prenos podataka? Da neces mozda jos i infrared?

Aleksa

pre 9 godina

Mislim da ce onaj Healthbook biti ta nova "potreba" ... I Samsung tu njusi nesto sa senzorima, narukvicom itd... Posto smo svi pomalo sve bolesniji i sve optereceniji zdravljem, tu se nesto krije !!! Na svakoj namirnici mi sad pise "obogacen vitaminom F" " sa dodatkom natrijuma " i slicno ... nije cudo da ce biti nesto na tu temu , i to mnogo dobro.

Radoznali Perica

pre 9 godina

To sto iOS nema vidzete ne vidim kao propust, imaju svoj stil kap wp sto ima plocice. Ali ne mogu da razumem da u tolikom cenom NFC bude standardni deo!? Nije neophodno ali zasto da ne postoji, kad nije neki izdatak za proizvodnju...

Niko

pre 9 godina

Ljubitelj sam i korisnik Apple iOS, ali verujem da će ovaj put najveće iznenađenje biti neugodno. Npr. da se ubaci par novih funkcionalnosti, ali po cenu da novi iOS ne podržava iPhone 4 i 4S. Čisto da nas pripreme da je vreme da kupimo nešto novo!

Che

pre 9 godina

Druze, 2014. godina je. Ko jos koristi BT za prenos podataka? Da neces mozda jos i infrared?
(Fred, 01. jun 2014 13:59)

Fred, kako nekome ko nema ajfon ili ajped, prenosis npr sliku ili neku melodiju, dokument, fajl?kako najbrze prenes tako nesto?Sta posaljes mu na mail? kacis na server ili klaud pa mu saljes link? ili mozda odete, pa komp, pa kabl stajl.
Sa androidom mogu da biram kako cu, od nfc-a, preko blututa, milion aplikacija, do najobicnijeg kabla, bez ikakvog mucenja.i smartfonu i obicnom telefonu i win tabletu i laptopu i desktopu....a kako ces ti to preneti nekome?

@maks
do skoro sam imao u gostima apple zelota, rodjaka, svratio sa ipadom i iphoneom, sve super, a onda svidela mu se melodija, hoce melodiju, ajde da mu prenesem, ne moze. knjiga?...opet ne moze...hajde kolekciju stripova...gle cuda nece. Hajde slike moje bratanice i bratanca sa prebacimo na moj fon... ne moze ni to.

ja ne govorim o prenosu izmedju epl proizvoda, nego o lakom prenosu na sve platforme i uredjaje, kompatibilnost sa svima, a ne sektasenje, kao jehovini svedoci, samo medju svojima moze, ostali nista.Blututom mogu preneti bilo sta cak i onima koji nemaju smarphone..a sa ajfonom mozes da se slikas ako ga onaj drugi nema.

Sto se konektora tice, umesto da se glumi ludilo, treba postovati standard koji je u celom svetu prihvacen.Svoj fon ili tablet mogu napuniti gde hocu, bilo koji da je, bilo da je android ili win..micro usb se nalazi skoro svugde.
Kad onaj veseli fred pomenu 2014. godinu, mislim da je davno proslo vreme kada je nokia imala svoj punjac, samsung svoj, sony svoj....mnogo je lakse kada je tu univerzalni ulaz.

vi razmisljate kao da 99% ljudi na svetu koristi epl uredjaje, pa je sve jednostavno i najbolje kad apple nesto koristi.Tako je i moj rodjak mislio dok nije dosao u Evropu malo.

levo smetalo

pre 9 godina

Evo ja da ubacim dva moja nagadjanja: bice predstavljem jedan telefon (nece cekati do septembra) i taj telefon ce efikasnije koristiti energiju tako da ce baterija duze trajati nego na prethodnim modelima. Cekam ponedeljak da vidim da li sam upravu. Mogli bi i kladjenje da zapocnemo.

Maks

pre 9 godina

@ (Che, 31. maj 2014 17:28)

Za slanje fajlova preko bluetootha još odavno ima aplikacija na AppStore, pa kome je to potrebno, može da instalira... a iOS uređaji međusobno mogu da razmenjuju fajlove preko AirDrop (to radi preko wirelessa i bez Internet konekcije... a to što se za to koristi wireless umesto bluetootha znači i da su domet i protok veći)...

Što se MicroUSB konektora tiče... smatram da bi bio korak nazad kada bi umesto Lightning konektora stavili MicroUSB, iz više razloga... pogleda, na primer, poređenje Lightning i MicroUSB konektora: http://en.wikipedia.org/wiki/Lightning_%28connector%29#Comparisons_with_Micro-USB

Citat: The Lightning connector is made primarily from solid metal, while USB's thin metal and plastic make it structurally weaker. The ability of a Lightning plug to be inserted in either direction reduces wear from attempts to insert the plug upside down, and offers user convenience.

Znači... Lightning konektor je izdržljiviji, čime se smanjuje mogućnost da se konektor pokvari.

Još jedan citat: Lightning improves on Micro-USB's limit of 9 watts, allowing at least 12 watts to accommodate the iPad.

Što ukratko znači da uređaji mogu brže da se pune preko Lightning konektora jer dozvoljava više vati nego MicroUSB.

Pored toga, Lightning konektor ima čip koji proverava da li je punjač koji se koristi original, što je dodatni plus... da ne rizikuješ da upropastiš telefon falš punjačem ako, na primer, tvoj drugar kupi punjač na buvljaku.

Ilija

pre 9 godina

Copy/paste funkcija postoji jos od 2008-e godine. Jedan od prvih updejta za 3G je doneo tu funkciju i od tad ona je smao obogacivana (mozes da uradis copy/paste, da proveris gramatiku, da ubacis sliku/video i sl.). Ono sto bi zaista bilo potrebno je da se uvedu teme. Meni se izgled iOS7 nikako ne svidja i zbog toga sam jso uvek na iOS6 bez namere da idem dalje ako ne mogu da sacuvam izgled sa iOS6. Koristio sam iOS7 neko vreme i nikako mi se nije svidelo kako izgleda; a kad sam igrom slucaja dobio priliku da ponovo koristim iOS6 nisam ni pomisljao da idem na iOS7. Nove funkcije su bile odlicne, medjutim izgled 0. I ako bi se to moglo uraditi da postoji tema sa novim fenski izgledom i jedna sa starim klasicnim izgledom onda bih svakako instalirao iOS8, ovako ako toga nema, koja mi je poenta instalirati ga?! I ovako sam na iOS6-ci vec dve godine i ako sam do sad mogao da zvim bez tih nekoh funkcija mocu i sad.

Steff

pre 9 godina

Ko kaze da nema copy/paste na iOS-u? To su nebuloze. Drugo, iOS 8 ce biti vise doradjen ispod haube, bice brzi i odziv aplikacija ce biti poboljsan. Prava velika novost je OS X 10.10, sto mozete pogledati uzivo 2. Juna na Apple sajtu. I mozda najveca novost je dodavanje AirDropa u OS X. Ko prati Apple svet i koristi njihove racunare, telefone i tablete ima cemu da se obraduje, a dezurni hejteri sigurno nemaju. Pozdrav.

Rango

pre 9 godina

Ništa ti novo neće biti, vjerujte mi. Možda dizajnerska dotjerivanja interfejsa, kao svaki put i Iphone od 5 inca - ono što su govorili da nikad neće napraviti! sve ostalo na tom telefonu će biti isto kao i ranije. Nešto slično kao Samsung kada izbacuje novi galaxy S uredjaj. Isto sranje, samo drugo pakovanje.

Che

pre 9 godina

bluetooth prenos podataka, a ne da sluzi samo za slusalice i tastaturu, da se ukloni smaracina sa itunes-om a ne da najjednostavniju sliku i pesmu ne mogu da prenesem nekome, da bude kompatibilan sa svim uredjajima, menjanje izgleda, multifunkcija, mikro usb...2010. je to mozda bilo napredno, danas debelo zaostaju, sem u okviru apple infrastrukture.

komsija

pre 9 godina

Vidim ovde Milana Tarota koliko hoces. Svima se javljaju slike IOS 8 sta ce biti unutra a sta nece. Bolje znaju nego ovi iz kupertina. Sad mi je barem jasno kakav je profil iPhone kirisnika.

Vladica

pre 9 godina

Skoro 100% sigurno - ne može da me iznenadi. Pošto im je trebalo samo 7 godina da ubace Quick Settings da mogu u 2 poteza da uključim isključim WiFi, u IOS 16 očekujem normalne vidžete i u IOS 26 obavezno i Haarp detektor za srpski App store, pošto će valjda dodtle da priznaju da postoji i Srbija

Nebojša

pre 9 godina

Moje mišljenje je da bi trebalo da iznenade jer ima dosta stvari koje fale ali verovatno neće na žalost po apleove korisnike za sada daju na kašičicu baš me zanima šta ce biti sa rezolucijom ekrana dali će i koliko će biti povećan.

Fred

pre 9 godina

bluetooth prenos podataka, a ne da sluzi samo za slusalice i tastaturu, da se ukloni smaracina sa itunes-om a ne da najjednostavniju sliku i pesmu ne mogu da prenesem nekome, da bude kompatibilan sa svim uredjajima, menjanje izgleda, multifunkcija, mikro usb...2010. je to mozda bilo napredno, danas debelo zaostaju, sem u okviru apple infrastrukture.
(Che, 31. maj 2014 17:28)

Druze, 2014. godina je. Ko jos koristi BT za prenos podataka? Da neces mozda jos i infrared?

levo smetalo

pre 9 godina

Evo ja da ubacim dva moja nagadjanja: bice predstavljem jedan telefon (nece cekati do septembra) i taj telefon ce efikasnije koristiti energiju tako da ce baterija duze trajati nego na prethodnim modelima. Cekam ponedeljak da vidim da li sam upravu. Mogli bi i kladjenje da zapocnemo.

Maks

pre 9 godina

@ (Che, 31. maj 2014 17:28)

Za slanje fajlova preko bluetootha još odavno ima aplikacija na AppStore, pa kome je to potrebno, može da instalira... a iOS uređaji međusobno mogu da razmenjuju fajlove preko AirDrop (to radi preko wirelessa i bez Internet konekcije... a to što se za to koristi wireless umesto bluetootha znači i da su domet i protok veći)...

Što se MicroUSB konektora tiče... smatram da bi bio korak nazad kada bi umesto Lightning konektora stavili MicroUSB, iz više razloga... pogleda, na primer, poređenje Lightning i MicroUSB konektora: http://en.wikipedia.org/wiki/Lightning_%28connector%29#Comparisons_with_Micro-USB

Citat: The Lightning connector is made primarily from solid metal, while USB's thin metal and plastic make it structurally weaker. The ability of a Lightning plug to be inserted in either direction reduces wear from attempts to insert the plug upside down, and offers user convenience.

Znači... Lightning konektor je izdržljiviji, čime se smanjuje mogućnost da se konektor pokvari.

Još jedan citat: Lightning improves on Micro-USB's limit of 9 watts, allowing at least 12 watts to accommodate the iPad.

Što ukratko znači da uređaji mogu brže da se pune preko Lightning konektora jer dozvoljava više vati nego MicroUSB.

Pored toga, Lightning konektor ima čip koji proverava da li je punjač koji se koristi original, što je dodatni plus... da ne rizikuješ da upropastiš telefon falš punjačem ako, na primer, tvoj drugar kupi punjač na buvljaku.

Che

pre 9 godina

Druze, 2014. godina je. Ko jos koristi BT za prenos podataka? Da neces mozda jos i infrared?
(Fred, 01. jun 2014 13:59)

Fred, kako nekome ko nema ajfon ili ajped, prenosis npr sliku ili neku melodiju, dokument, fajl?kako najbrze prenes tako nesto?Sta posaljes mu na mail? kacis na server ili klaud pa mu saljes link? ili mozda odete, pa komp, pa kabl stajl.
Sa androidom mogu da biram kako cu, od nfc-a, preko blututa, milion aplikacija, do najobicnijeg kabla, bez ikakvog mucenja.i smartfonu i obicnom telefonu i win tabletu i laptopu i desktopu....a kako ces ti to preneti nekome?

@maks
do skoro sam imao u gostima apple zelota, rodjaka, svratio sa ipadom i iphoneom, sve super, a onda svidela mu se melodija, hoce melodiju, ajde da mu prenesem, ne moze. knjiga?...opet ne moze...hajde kolekciju stripova...gle cuda nece. Hajde slike moje bratanice i bratanca sa prebacimo na moj fon... ne moze ni to.

ja ne govorim o prenosu izmedju epl proizvoda, nego o lakom prenosu na sve platforme i uredjaje, kompatibilnost sa svima, a ne sektasenje, kao jehovini svedoci, samo medju svojima moze, ostali nista.Blututom mogu preneti bilo sta cak i onima koji nemaju smarphone..a sa ajfonom mozes da se slikas ako ga onaj drugi nema.

Sto se konektora tice, umesto da se glumi ludilo, treba postovati standard koji je u celom svetu prihvacen.Svoj fon ili tablet mogu napuniti gde hocu, bilo koji da je, bilo da je android ili win..micro usb se nalazi skoro svugde.
Kad onaj veseli fred pomenu 2014. godinu, mislim da je davno proslo vreme kada je nokia imala svoj punjac, samsung svoj, sony svoj....mnogo je lakse kada je tu univerzalni ulaz.

vi razmisljate kao da 99% ljudi na svetu koristi epl uredjaje, pa je sve jednostavno i najbolje kad apple nesto koristi.Tako je i moj rodjak mislio dok nije dosao u Evropu malo.

1514AD

pre 9 godina

Koliki ce korak napred iOS8 biti zavisi pre svega od toga koliko ce iPhone 6 biti napredniji od 5S. Ako Apple napravi 4,7 incni model sa 400+ ppi, doda bezicno punjenje, NFC, OIS na kameri, safirno staklo na displeju, itd, onda ce i iOS to ispratiti...

pacer

pre 9 godina

(Ske, 31. maj 2014 17:26)
Ja ocekujem pobolsjanje airdrop. Da bude implementacija da radi iphone-mac book. Trenutno radi samo sa istim uredjajima.

Sa nestrpljene cekam prezentaciju iWatcht-a. Nadam se da ce da bude prezentovan sada juna, a da bude pusten u prodaju do kraja leta.

Aleks Stefanovic

pre 9 godina

Interesantno je vidjenje kreatora teksta. Ovakvi tekstovi se nalaze na vecini sajtova vezanih za iPhone i ostale uredjaje. Ono sto je najbitnije jeste novac! Konkretno, svi gadzeti i racunari sa svim softverskim idejama se daju krajnjem korisniku "na kasicicu"! Deo po deo. Ipak, vise verujem da Apple zaista zna sta radi.

Aleksa

pre 9 godina

Mislim da ce onaj Healthbook biti ta nova "potreba" ... I Samsung tu njusi nesto sa senzorima, narukvicom itd... Posto smo svi pomalo sve bolesniji i sve optereceniji zdravljem, tu se nesto krije !!! Na svakoj namirnici mi sad pise "obogacen vitaminom F" " sa dodatkom natrijuma " i slicno ... nije cudo da ce biti nesto na tu temu , i to mnogo dobro.

nikola87

pre 9 godina

Prosle godine ios 7 je bio toliko veliki podvig da je apple uzimao inzenjere koji inace rade na mac-u kako bi stigli da urade ios 7. Rezultat ovoga je da je proslogodisnji os x 10.9 bio jedan od najmanjih updateova ikada (nije bio los, samo nisu mnogo toga dodali). Ove godine pretpostavljam da ce prica biti okrenuta, tj da ce apple veliku paznju posvetiti novom meku, a ios ce dobiti samo neke sitne funkcije i par poboljsanja (sto opet nije nista lose jer nece praviti operativni sistem od nule svake godine).

Zarko

pre 9 godina

Mislim da je HealthBook skoro 100% sigurna stvar. Ali ono sto bi mozda moglo da nas iznenadi, a o cemu je tek nedavno pocelo da se prica, je iHome (ili kako ga vec budu zvali) za upravljanje svim smart uredjajima po kuci. Ne bi me cudilo da dodaju i customizaciju controll centra, prica se da ce iPad dobiti split screen varijantu i to je uglavnom to. Sa iOS-om 7 je napravljen jako dobar korak i stvorena je jaka osnova za buducnost iOS-a.
P.S. Nadam se da bi pored ostalih vesti mogli i da objave da ce da dodaju nove zemlje u iTunes i AppStore i da se tu nadjemo i mi.

Maks

pre 9 godina

@ (nikola87, 31. maj 2014 17:00)
Mavericks se možda vizuelno ne razlikuje puno od Mountain Liona na prvi pogled, ali nije tačno da je Mavericks bio "jedan od najmanjih updateova ikada"...

Dodali su neka velika unapređenja ispod haube, poput kompresovanja RAM memorije "u letu" (čime više GB memorije može da stane u RAM nego što bi stalo bez kompresije... što često daje efekat kao da si ubacio još par GB dodatne RAM memorije u mašinu) i AppNap (kada prozor neke aplikacije pokriješ prozorom neke druge aplikacije, da ona aplikacija koja više nije vidljiva na ekranu, ako ništa ne radi u pozadini, ode "na spavanje" i oslobodi resurse za druge aplikacije, a kada ponovo bude vidljiva na ekranu da nastavi tamo gde je stala kada je otišla na spavanje)... pa je tu i Timer Coalescing (grupisanje low-level operacija, da bi procesor mogao češće da ide u low-power režim i štedi enegeriju bez nekog primetnog pada performansi)... ta unapređenja mogu dosta da uštede resurse i bateriju na laptopovima.

Tu su bila i neka "sitnija" unapređenja koja su takođe korisna... Finder je dobio tabove, pa je dobio unapređeni sistem za tagovanje fajlova i lakšu pretragu po tagovima i još neke nove funkcije... Safari je dobio "Power Saver" (neka vrsta Flash blockera, ali umesto sivih kvadrata kao u Google Chrome, vidiš preview Flash animacije kada je blokirana) i još neka unapređenja... tu su i neke nove aplikacije (Apple Maps i iBooks)... i da ne nabrajam.

Radoznali Perica

pre 9 godina

To sto iOS nema vidzete ne vidim kao propust, imaju svoj stil kap wp sto ima plocice. Ali ne mogu da razumem da u tolikom cenom NFC bude standardni deo!? Nije neophodno ali zasto da ne postoji, kad nije neki izdatak za proizvodnju...

Niko

pre 9 godina

Ljubitelj sam i korisnik Apple iOS, ali verujem da će ovaj put najveće iznenađenje biti neugodno. Npr. da se ubaci par novih funkcionalnosti, ali po cenu da novi iOS ne podržava iPhone 4 i 4S. Čisto da nas pripreme da je vreme da kupimo nešto novo!