Petak, 04.04.2014.

09:06

Apple mape rade u Srbiji na iOS uređajima

Izvor: B92

Apple mape rade u Srbiji na iOS ureðajima IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

59 Komentari

Sortiraj po:

zmitjkoe

pre 9 godina

Sjajna je ta mapa, osim što na njoj ne postoji Donji Milanovac. Imaju oni još dosta da uče, u medjuvremenu ja koristim druge mape.
(Merkator, 5. april 2014 01:48)

Postoji, ali zato sto se gleda odozgo Donji Milanovac se ne vidi jer se nalazi ispod Gornjeg Milanovca.

Che

pre 9 godina

antivirus? gde mi ode ram? Pukla aplikacija... Dajem bre ovu xPeriu SP za 4S vec god dana i jasno mi je zasto je niko ne zeli ni sa doplatom.
(kuku meni, 04. april 2014 18:44)

skini ti jos dva tri antivirusa,cisto za slucaj da ti taj nesto "ne nadje".....

Merkator

pre 9 godina

Sjajna je ta mapa, osim što na njoj ne postoji Donji Milanovac. Imaju oni još dosta da uče, u medjuvremenu ja koristim druge mape.

Misko

pre 9 godina

@Maks, 4. april 2014 19:01)

Kao dugogodišnji korisnik Nokia telefona, da pokušam da pojasnim. Nije da Maks nije u pravu, samo je reč o formulaciji onoga na šta je čovek mislio.
U suštini, ako na telefonu imam skinutu samo mapu Srbije, telefon može da radi u offline režimu i bez problema navodu do bilo koje adrese. Ali ako preko telefona gledam neku adresu u npr. Nemačkoj, telefon tada mora da ostvari vezu sa internetom da bi skinuo traženi deo mape. Kada bi i mapu Nemačke imao u telefonu, onda bi bez problema mogao naći bilo koju adresu u offline režimu.
Moje lično iskustvo sa Lumia 920 telefonom je odlično. Putovao sam sa društvom za Italiju, skinuo mape Srbije, Hrvatske, Slovenije (koja ima više MB nego mapa Srbije ?!) i severnu Italiju (mapa Italije je podeljena po regionima). Nijednom nismo pogrešili put, ulicu ili se negde zagubili. Internet nijednom nisam upalio za vreme trajanja putovanja, dakle sve je bilo preko satelita.
Sve pohvale za Nokia Maps, Here Maps i Here Drive +.
Opet se ograđujem, ovo je napisano na osnovu ličnog iskustva. Ne pljujem ni po Androidovim ni po iOS-ovim Map Apps.

Deda Cvetko

pre 9 godina

@Maks: "zašto bih navodio neki grad van Srbije kao primer ako su tema članka mape gradova Srbije?"

Kada koristiš Nokijine mape, onda je potpuno svejedno o kojoj zemlji se radi i o kojem gradu se radi, zato što možeš svaku podržanu zemlju da ubaciš celu u telefon i da je koristiš potpuno offline, kad god hoćeš i koliko puta hoćeš. Da, to znači i Srbiju.

Nokijator

pre 9 godina

Lumije imaju pored GPS prijemnika i GLONASS prijemnik, pa se pozicija uhvati za 30 sekundi do minuta, maksimalno. To je mnogo brže od 5 minuta prosečno za samo GPS.

kimi

pre 9 godina

Treba skupiti komentatore sa Tehnopolisa i pravac u neki ring da se odmere snage svih tih gedžeta! iOS mape su bezveze. Google Maps volim zbog velikog broja informacija koje imaju u sebi, restorane, orodavnice, zanatske radnje. Nokia Here su dobre samo kad putujem inače za POI je Google ipak najbolje rešenje. Poz sa WindowsPhone-a!

Maks

pre 9 godina

@ (lumia 920 za 250e!, 4. april 2014 16:45)
A pošto znaš da je 21. vek, je l' umeš ti u 21. veku da čitaš? Uopšte nisam napisao da mape kao "ne mogu" da rade offline... uzmi pročitaš još jednom CELU PORUKU koju sam napisao, pre nego što uzmeš da komentarišeš.

Mape koje su prethodno preuzete mogu da rade offline (što sam i rekao već), ali nemojte da pričate da "sve radi offline" ako nemate kompletnu bazu detaljnih mapa svih gradova, zajedno sa satelitskim snimcima, koja bi zaista mogla da radi offline bilo gde da odeš (bez bilo kakvog pristupa internetu i bez potrebe da preko računara preuzimaš mape i da ih prebacuješ na telefon)... jer ako nemaš kompletnu offline bazu svih mapa na uređaju koji koristiš da gledaš te mape, neka vrsta komunikacije mora da postoji između uređaja da bi preuzeo mape koje nemaš... čak i ručno kad bi ubacivao mape sa računara na telefon, to je opet neki vid komunikacije i neka vrsta downloada sa jednog uređaja na drugi.

@ (Deda Cvetko, 4. april 2014 16:08)
Ako nisi primetio, ovaj članak je o mapama gradova Srbije na Apple Maps... to što navodim mapu nekog grada u Srbiji kao primer nikako ne znači da kao "nisam mrdnuo" odatle... uzmi razmisli malo pre nego što napišeš nešto... zašto bih navodio neki grad van Srbije kao primer ako su tema članka mape gradova Srbije?

dexter

pre 9 godina

Ja za navigaciju vec 5 godina koristim kombinaciju Nokia 5800 xpress music i Garmin Mobile Xt. Za nasu zemlju SCG route, za inostranstvo City Navigator i to je to. Imam S3 i Nexus 7 2013 i Google Maps funkcionisu dobro otkada su uveli opciju glasovne navigacije ali ipak nije to to. Garmin na sada vec prastaroj Nokiji zamenjuje pravi navigacioni uredjaj i bukvalno sam presao pola Evrope automobilom bez da je negde zabrljao, radovi na putu, speeding kamere i obavestenje o prekoracenju brzine na odredjenoj deonici funkcionisu bez greske.

Zoki

pre 9 godina

Nisu mi jasni negativni komentari. Imam na telefonu (iPhone) i Google Maps i Nokia Here i Apple, u interesu mi je da imam više opcija i da se one na neki način takmiče. Po navici koristim Google Maps, međutim Apple mape su podrazumevane na telefonu, tako da se pokazu kada gledam adresu ili koristim voice komandu. Moram da priznam da su u međuvremenu uznapredovale. Pristup koji koriste po pitanju mapa Apple i Google je drugačiji. Google pokušava sve da uradi sam, Apple sarađuje sa drugim kompanijama. Npr. pokazuje lokacije biznisa koji su izlistani na Yelp i par drugih sajtova, itd. Nema nikakvih problema da vam za navigaciju javnog prevoza ponudi druge aplikacije, uključujući i Googe maps. Nokia Here vrlo retko koristim, ali kada sam probao nije bilo problema. Drago mi je da imam alternative.
Greške su uvek moguće, ali sve tri kompanije se trude da ih ispravljaju. Mogućnost da korisnici sami edituju informacije je dvosekli mač, šarenilo u pogledu ćirilice i latinice na mapama Srbije najbolje govori tome u prilog.

BG

pre 9 godina

@lumia 920 za 250e,
Nokia je uradila dobar potez kad je kupila navteq mape i to su sad HERE mape. Nemam Nokia-u i ne znam kako to funkcioniše, verovatno dobro. Koje su ostale mogućnosti ne znam.
Što se androida tiče tu opcija ima puno. Prvo Google maps isprobao radi dobro kao navigacija, samo treba biti konektovan kad se traži adresa, mana su i brojevi zgrda i kuća. Pored toga Google je kupio i Waze za navigaciju takođe dobra opcija mana su takođe brojevi kuća. Ne znam kako su urađene te karte za druge zemlje verovatno su detaljnije.
Druga opcija su mape poput IGO, Sygc, Navigation i drugi. Sasvim pristojno i dobro urađene aplikacije i uzavisnosti šta vam se sviđa možete uzeti, svi daju neku probu od po 7 dana ili više. Sve u svemu sve se svodi na kvalitet mapa, da li će to biti Tomtom mape ili Here verovatno ima i drugih proizvođača. Što se Srbije tiče brojevi kuća i zgrada su bolje urađeni u Tomtom mapama, ali Here mape daju neke druge detaljnije informacije koje su vrlo korisne. Pojedini ti programi dozvoljavaju da imate obe karte na telefonu, što je dobra opcija. Ove mape čak nisu toliko ni skupe dovoljan vam je mapa Srbije i još po neku zemlju u zavisnosti od potrebe što će većini biti dovoljno. Problem su kod nas plate i nemogućnost da se one kupe.
Koliko vidim Aplle je uzeo Tomtom mape što za Srbiju i nije loša opcija.

P.S Kod nas mape još zaostaju po kvalitetu u odnosu na druge zemlje, pogotovo u 3D prikazu, ali ima napretka.

kuku meni

pre 9 godina

Cekaj bre, niko nikad nije cuo za iGO..? Nemam posten iPhone vec godinu dana i redovno placem za njim. Android? Help? root? notifikacije, update, 22 minuta dok se popale bespotrebni servisi, antivirus? gde mi ode ram? Pukla aplikacija... Dajem bre ovu xPeriu SP za 4S vec god dana i jasno mi je zasto je niko ne zeli ni sa doplatom.

My House

pre 9 godina

Kad ce Androidima biti jasno da Apple nudi vise apps nego li Google? Niste otkrili toplu vodu, naravno da postoje offline mape za iOS. Evo jedne za Bgd:
http://appshopper.com/travel/belgrade-street-map
A inace Navigon mape koriste gps pa ti ne treba ni Apple ni Google ni offline mapa.
Ali onaj ko je na liniji ima uzivanjciju koriscenja cistog Apple izgleda, a pomeranje i zoomiranje je glatko da gladje ne moze.

Deda Pera

pre 9 godina

IGo + Contras i vozi Miško.
Btw nisu Apple mape već TOM-TOM, čisto da razjasnio.
Apple nema ni mape USA kako treba, već koristi tuđe, ali već će se naći neki koji je sanjao USA da me opljuje/demantuje.

e si mi dobar

pre 9 godina

Korisnik sam lumie 920 i malo je reći da sam prezadovoljan. Jedna od mnogobrojnih stavki je i navigacija. Here Maps i Here Drive su vrhunske aplikacije. Bio sam u Istanbulu pre par dana i ove dve aplikacije su mi ustedele brdo vremena. Svaka znamenitost, restoran, hotel...sta ti padne na pamet, je unutar mape za Tursku, koju sam btw skinuo na aerodromu u Beogradu dok sam se čekirao (telenor wifi, 15 min free).
p.s. Vrhunac savršenstva je bio pre neki dan kada me je navigacija odvela do ispred kuće od drugarice...al' fora je što ona živi u sred Kaluđerice.

Ivona

pre 9 godina

Juhu, napukon imam ono sto korisnici Androida imaju vec godinama :)
Generalno, nismo im atraktivno trziste, tako da kasnimo u svemu.
Mape sam imala priliku da koristim u inostranstvu i mogu reci da sam softver jako lepo radi.

Mapsss

pre 9 godina

Ovo je znak da apple ulazi u Srbiju, vi sto pricate da google odavno to ima, oni odavno i postoje, oni su skoro na svaki mobilni, i iphone je imao iste mape, ali resili su da svoje upotrebe da ne zavise od nikog, to je na neki nacin dobra strana veca konkurencija, i svi ce da se trude, apple tek za mesec dana ulazi u nase trziste, tako da videcemo kako ce da se pokazu, ima vremena za sve, malo je bzvz da pljujemo, jer niko vas ne tera da koristite apple... Jos kada naprave i app store za Srbiju sve ce da se promeni... Pozdrav

M.R.

pre 9 godina

@Maks,

Ne znam kako je to Apple resio, ali Nokia ti daje mogucnost da downloadujes mape po zemljama koje te interesuje pa im pristupas offline, dok ostale idu preko neta. Sto je, realno, dobro resenje.

lumia 920 za 250e!

pre 9 godina

@Maks

21. vek je, znas, postoji mogucnost da skines celu mapu offline i da onda koristis samo gps prijemnik da te vodi kroz te mape... kasnije kada ti ne treba ti je obrises ako zelis, u svakom slucaju itekako moze sve da radi u offline rezimu.

Neznam ko je dole jos u komentarima rekao da nokia koristi neke NOKIA maps, i kako su gGoogl Mape bolje. Neznam, ali jednostavno, probao sam puno varijanti, i moje misljenje je da u nasim uslovima najbolje funkcinoise upravo Nokia. Naravno to je moje misljenje i niko ne mora da se slozi sa tim. IGO mi posle svih mogucih varijanti dodje kao najgora varijanta.
Ko nije probao minimum 4-5 gps solucije bolje da ne komentarise, a onaj ko nije probao Nokiu a jeste sve ostalo, neka proba i Nokiu, shvatice o cemu pricam. Iphone ? Strahovit , precenjen, statusni telefon koji meni apsolutno nikada nece biti potreban, postoje hiljade telefona do 200e koji meni zavrsavaju poso nista gore od pomenutog.

Deda Cvetko

pre 9 godina

@Maks, povodom offline mapa

Dragi Makse, kada bi malo prošetao iz Niša, ukapirao bi da Nokija pruža mogućnost downloadovanja cele zemlje na telefon, tako da pre putovanja recimo u Francusku lepo preuzmeš mapu Francuske i tamo nemaš brige, gde god da mrdneš. Kada završiš sa Francuskom, onda možeš da je obrišeš. Nokija ti garantuje da će mapa ostati u memoriji tvoga telefona, šta god ti radio. To je mnogo bolje od keširanja mapa koje ti spominješ, jer nema garancije koliko dugo i koliko površine će ti ostati u kompjuteru.

dadobl

pre 9 godina

Hahaha,bas su brzi,nije im puno trebalo,pa google map ili bilo koje druge su godinama dostupne,pa mi nije jasno koji .reten moze uzeti telefon na kome radi 1% funkcija :-)

Rango

pre 9 godina

Nokia mape su samo mape, teško da mogu biti preciznije je google mapa jer se google mape uredjaju od strane zajednice, i sve greške se odmah ispravljaju, preko Google map Makera. Dok kod Nokia morate čekati zvanicni update koji često ne ispravlja ceste u raskrsnice u manjim mjestima, pa tako i danas tomtom imaju gomile grešaka u poređenju sa GMaps. Mi ustvari ne znamo sta su google mape jer ih ne možemo koristiti u potpunosti, zato su vama Nokia Mape zakon - kako vi to kazete :) Na zapadu ljudi koriste Google mape jer one imaju obavjestenja o prometu i u slucaju guzvi na cesti automatski biraju rutu kroz koju se može brze proći, a da pri tome računaju na što manju potrošnju goriva i sl. Google mape imaju live update servisa i dešavanja uz cestu, policijske patrole, radari, nesreće i sl.

ne mogu da pitam komsiju

pre 9 godina

Radi mapa Srbije i na desktop verziji i iPhonu. A najveca je provala sto Albanija i Makedonija imaju svoj iTunes Store, ali nema mapa za njih.

ja

pre 9 godina

Imao Sam navigaciju (GPS uredjaj) na kojem he bio instaliran igo8 koliko se secam. Uredjaj he crko I onda Sam naso naravno igo myway za android. Delovalo he kao dobro resenje. Prijatelj ima IPhone 4s I kaze "ma ova navigacija kod mene I nema mape za srbiju, ta tvoja he ekstra". I poeta price he sledeca. Kupi zena moja neku najjeftiniju nokiu (lumia 520), kad ja tek tada vidim kako ustvari navigacija treba da bude utegnuta. Savrsenstvo! Cim mi istekne ugovor uzimam za mene lumiu 920-925 I dovidjenja, palite se svi na iPhone I tamo s3 s4 s48.....

dk

pre 9 godina

Jel mogu da zamolim korisnike Here mapa da mi kaze da li to moze da radi offline na lumia 625? Skinute sve mape ali navigacija radi samo za ex yu, cim pokusate negde u evropu kaze "morate da platite licencu od 1800 dinara ako zelite da mape koristite offline". Ima li neko iskustva sa time. Inace IGO na S3 meni radi sjajno. Znam da neko ima problema da uhvati satelit ali ja ne. Hvala na odgovoru.

Nemanja Ć

pre 9 godina

Odlične vesti za iOS korisnike! Malo sam testirao, zadovoljan sam preciznošću. Jedva čekam glasovnu navigaciju i integraciju sa Siri. Sama aplikacija ima još nekoliko falenki. Neke regione koje si gledao sačuva za offline gledanje, ali ne sa maksimalnim detaljima. Ima i prednosti u odnosu na konkurenciju: brže učitavanje zbog vektorskih karata (i manja potrošnja protoka) kao i uočljivije naznake jednosmernih ulica pri većoj razmeri karte nego kod googla. Mape su trenutno dovoljno dobre da izbrišem google mape, a mislim/nadam se da će kroz par meseci do par godina moći da zameni i iGo.

omtw

pre 9 godina

Na nekim od najjeftinijih android uređaja sam bez problema hvatao satelite, tako da ne shvatam pojedine komentare ispod. Evo i zadnjih nekoliko meseci na Alcatelu hvatam GPS signal za svega nekoliko sekundi. Što se navigacije tiče - samo Navigon Europe bez premca

jolly

pre 9 godina

Kad se nisam razdusevio. Glavna prednost u odnosu na Google Maps je sto rade i brojevi kuca/zgrada. Google Maps za sada ti odredi samo ulicu, a za broj zgrade se slikaj. Mana mu je sto nema ubelezenih restorana, firmi i tako tih stvarcica, vec su samo ubacene stvari zanimljive za turiste a koje svaki Beogradjanin zna gde su (skupstina, Kalemegdan, TC Usce i sl.). Sve dobijes kada kombinujes ta dva, a pobedu ce odneti onaj koji ubaci ono sto mu nedostaje.

Maks

pre 9 godina

@ (nenad, 4. april 2014 10:50)

A kako zamišljaš da na toj Nokiji kao "sve radi offline", osim ako ne gledaš mape koje su prethodno učitane? Da li uopšte imaš ideju koliko bi samo gigabajta (ako ne i terabajta) aplikacija za mape zauzela kada bi imala detaljne mape i satelitske snimke za svaki grad na planeti, da ne bi ništa morala da učitava sa interneta? A prethodno učitane mape rade offline i u Apple Maps (evo baš sad sam probao da na MacBook Pro isključim WiFi, zatvorio sam Apple Maps aplikaciju i ponovo je otvorio dok je WiFi bio isključen... i mapa Niša koju sam prethodno gledao je tu.... može i da se zumira i da se prebacuje između "standardne" mape i satelitskog snimka i dok je offline, ako je to ranije bilo učitano)...

sayoend

pre 9 godina

ne koristim iphone, ali lepo sto su podrzali i Srbiju... a Nokia je stvarno ispred svih, jos pre 3-4 godine sam na 5800 koristio Garmin bez interneta, uhvati satelit za 1-2 min, a sada izadjem sa androidom( podignem ruku u vis, kao bice blize satelit haha), i 20 min nema nista, pa sam na kraju odustao i nikad nisam ni uspeo da uhvatim sat... sada cu da izadjem da probam :-)

dexter

pre 9 godina

ma IGO je zakon, copy/paste na vas android uredjaj i to je to...nisam neki pristalica androida trenutno imam s3 a u vise od dva navrata sam koristio iphone 4 sim free iz usa i jedan "domaci" .I jedan i drugi sistem imaju vrline i mane ali dok uradim najosnovniju stvar na iphone-u (navigacija,postavljanje zvona za melodiju,prebacivanje pesama) zaboravio sam sta sam hteo da uradim,a moze se reci da sam napredniji korisnik. Nadam se da ce neke stvari biti olaksane ako iphone stvarno zvanicno dodje u Srbiju.
Poz iphone i android fanovima :)

Maks

pre 9 godina

OS X takođe može da koristi ove nove Apple Mape... nije samo za iOS 7 :)

Evo gledam mapu Niša i vide se i nazivi ulica i "Directions" opcija radi (ukucaš naziv ulice do koje hoćeš da ideš i pojavi ti se nacrtan put od trenutne lokacije do te ulice, sa obeleženim strelicama gde da skreneš)... mada bi trebalo još malo da porade na preciznosti jer pojedine lokacije nisu baš tačno tamo gde bi trebalo da budu (na primer, "pin" za Palilululsku rampu nije tačno na pruzi, nego nešto servernije...), a i satelitski snimci nekih gradova još nisu celi u boji (satelitski snimci Niša su pola u boji, pola crno-beli... mada izgleda da rade na tome, pošto je do skoro ceo Niš na tim snimcima bio crno-beo).

Lepo je da Google Maps ima alternative, a kod Apple Maps je zgodno to što se ulice iscrtavaju vektorski (Google Maps nisu vektorske mape, nego su nešto kao slike), što može dosta da uštedi internet na mobilnim uređajima (jer ne mora da učitava slike ulica za različite rezolucije, nego ih iscrta vektorski).

PPeca@SER

pre 9 godina

Jesu mape sad ok? Da ne zavrsimo u corsokaku, ili ne daj Boze u jezeru... Mislim, ja necu, jer mi je Apple dalje od ruke nego ikad... sto dalje.
Cisto da znam da li da ulazim u kola sa nekim ko koristi iPhone kao GPS :)

rade

pre 9 godina

Digitalne mape,koje je koristio Google su TomTom-TeleAtlas.Povučene su jer
nisu rađene po trenutnoj tehnologiji( primitivni ShapeFile format a ne GDB).TomTom-Teleatlas je kupio (i za Google)
od firme "Grajs-Doboj" i to :ex Jugoslaviju bez Slovenije(koju je uradio "Monolit"-Ljubljana) ali sa Albanijom i(veoma važno) željezničku mrežu Evrope,Rusije i Bliskog Istoka.

Sisek

pre 9 godina

Niko bolju navigaciju nema od NOKIA-e Here Drive i Here Maps,cak ni google zbog preciznosti a i zbog potrebe da si online da bi koristio google maps.

Sisek

pre 9 godina

Niko bolju navigaciju nema od NOKIA-e Here Drive i Here Maps,cak ni google zbog preciznosti a i zbog potrebe da si online da bi koristio google maps.

dexter

pre 9 godina

ma IGO je zakon, copy/paste na vas android uredjaj i to je to...nisam neki pristalica androida trenutno imam s3 a u vise od dva navrata sam koristio iphone 4 sim free iz usa i jedan "domaci" .I jedan i drugi sistem imaju vrline i mane ali dok uradim najosnovniju stvar na iphone-u (navigacija,postavljanje zvona za melodiju,prebacivanje pesama) zaboravio sam sta sam hteo da uradim,a moze se reci da sam napredniji korisnik. Nadam se da ce neke stvari biti olaksane ako iphone stvarno zvanicno dodje u Srbiju.
Poz iphone i android fanovima :)

PPeca@SER

pre 9 godina

Jesu mape sad ok? Da ne zavrsimo u corsokaku, ili ne daj Boze u jezeru... Mislim, ja necu, jer mi je Apple dalje od ruke nego ikad... sto dalje.
Cisto da znam da li da ulazim u kola sa nekim ko koristi iPhone kao GPS :)

Maks

pre 9 godina

OS X takođe može da koristi ove nove Apple Mape... nije samo za iOS 7 :)

Evo gledam mapu Niša i vide se i nazivi ulica i "Directions" opcija radi (ukucaš naziv ulice do koje hoćeš da ideš i pojavi ti se nacrtan put od trenutne lokacije do te ulice, sa obeleženim strelicama gde da skreneš)... mada bi trebalo još malo da porade na preciznosti jer pojedine lokacije nisu baš tačno tamo gde bi trebalo da budu (na primer, "pin" za Palilululsku rampu nije tačno na pruzi, nego nešto servernije...), a i satelitski snimci nekih gradova još nisu celi u boji (satelitski snimci Niša su pola u boji, pola crno-beli... mada izgleda da rade na tome, pošto je do skoro ceo Niš na tim snimcima bio crno-beo).

Lepo je da Google Maps ima alternative, a kod Apple Maps je zgodno to što se ulice iscrtavaju vektorski (Google Maps nisu vektorske mape, nego su nešto kao slike), što može dosta da uštedi internet na mobilnim uređajima (jer ne mora da učitava slike ulica za različite rezolucije, nego ih iscrta vektorski).

rade

pre 9 godina

Digitalne mape,koje je koristio Google su TomTom-TeleAtlas.Povučene su jer
nisu rađene po trenutnoj tehnologiji( primitivni ShapeFile format a ne GDB).TomTom-Teleatlas je kupio (i za Google)
od firme "Grajs-Doboj" i to :ex Jugoslaviju bez Slovenije(koju je uradio "Monolit"-Ljubljana) ali sa Albanijom i(veoma važno) željezničku mrežu Evrope,Rusije i Bliskog Istoka.

Maks

pre 9 godina

@ (nenad, 4. april 2014 10:50)

A kako zamišljaš da na toj Nokiji kao "sve radi offline", osim ako ne gledaš mape koje su prethodno učitane? Da li uopšte imaš ideju koliko bi samo gigabajta (ako ne i terabajta) aplikacija za mape zauzela kada bi imala detaljne mape i satelitske snimke za svaki grad na planeti, da ne bi ništa morala da učitava sa interneta? A prethodno učitane mape rade offline i u Apple Maps (evo baš sad sam probao da na MacBook Pro isključim WiFi, zatvorio sam Apple Maps aplikaciju i ponovo je otvorio dok je WiFi bio isključen... i mapa Niša koju sam prethodno gledao je tu.... može i da se zumira i da se prebacuje između "standardne" mape i satelitskog snimka i dok je offline, ako je to ranije bilo učitano)...

kuku meni

pre 9 godina

Cekaj bre, niko nikad nije cuo za iGO..? Nemam posten iPhone vec godinu dana i redovno placem za njim. Android? Help? root? notifikacije, update, 22 minuta dok se popale bespotrebni servisi, antivirus? gde mi ode ram? Pukla aplikacija... Dajem bre ovu xPeriu SP za 4S vec god dana i jasno mi je zasto je niko ne zeli ni sa doplatom.

sayoend

pre 9 godina

ne koristim iphone, ali lepo sto su podrzali i Srbiju... a Nokia je stvarno ispred svih, jos pre 3-4 godine sam na 5800 koristio Garmin bez interneta, uhvati satelit za 1-2 min, a sada izadjem sa androidom( podignem ruku u vis, kao bice blize satelit haha), i 20 min nema nista, pa sam na kraju odustao i nikad nisam ni uspeo da uhvatim sat... sada cu da izadjem da probam :-)

Mapsss

pre 9 godina

Ovo je znak da apple ulazi u Srbiju, vi sto pricate da google odavno to ima, oni odavno i postoje, oni su skoro na svaki mobilni, i iphone je imao iste mape, ali resili su da svoje upotrebe da ne zavise od nikog, to je na neki nacin dobra strana veca konkurencija, i svi ce da se trude, apple tek za mesec dana ulazi u nase trziste, tako da videcemo kako ce da se pokazu, ima vremena za sve, malo je bzvz da pljujemo, jer niko vas ne tera da koristite apple... Jos kada naprave i app store za Srbiju sve ce da se promeni... Pozdrav

Deda Cvetko

pre 9 godina

@Maks, povodom offline mapa

Dragi Makse, kada bi malo prošetao iz Niša, ukapirao bi da Nokija pruža mogućnost downloadovanja cele zemlje na telefon, tako da pre putovanja recimo u Francusku lepo preuzmeš mapu Francuske i tamo nemaš brige, gde god da mrdneš. Kada završiš sa Francuskom, onda možeš da je obrišeš. Nokija ti garantuje da će mapa ostati u memoriji tvoga telefona, šta god ti radio. To je mnogo bolje od keširanja mapa koje ti spominješ, jer nema garancije koliko dugo i koliko površine će ti ostati u kompjuteru.

e si mi dobar

pre 9 godina

Korisnik sam lumie 920 i malo je reći da sam prezadovoljan. Jedna od mnogobrojnih stavki je i navigacija. Here Maps i Here Drive su vrhunske aplikacije. Bio sam u Istanbulu pre par dana i ove dve aplikacije su mi ustedele brdo vremena. Svaka znamenitost, restoran, hotel...sta ti padne na pamet, je unutar mape za Tursku, koju sam btw skinuo na aerodromu u Beogradu dok sam se čekirao (telenor wifi, 15 min free).
p.s. Vrhunac savršenstva je bio pre neki dan kada me je navigacija odvela do ispred kuće od drugarice...al' fora je što ona živi u sred Kaluđerice.

Ivona

pre 9 godina

Juhu, napukon imam ono sto korisnici Androida imaju vec godinama :)
Generalno, nismo im atraktivno trziste, tako da kasnimo u svemu.
Mape sam imala priliku da koristim u inostranstvu i mogu reci da sam softver jako lepo radi.

lumia 920 za 250e!

pre 9 godina

@Maks

21. vek je, znas, postoji mogucnost da skines celu mapu offline i da onda koristis samo gps prijemnik da te vodi kroz te mape... kasnije kada ti ne treba ti je obrises ako zelis, u svakom slucaju itekako moze sve da radi u offline rezimu.

Neznam ko je dole jos u komentarima rekao da nokia koristi neke NOKIA maps, i kako su gGoogl Mape bolje. Neznam, ali jednostavno, probao sam puno varijanti, i moje misljenje je da u nasim uslovima najbolje funkcinoise upravo Nokia. Naravno to je moje misljenje i niko ne mora da se slozi sa tim. IGO mi posle svih mogucih varijanti dodje kao najgora varijanta.
Ko nije probao minimum 4-5 gps solucije bolje da ne komentarise, a onaj ko nije probao Nokiu a jeste sve ostalo, neka proba i Nokiu, shvatice o cemu pricam. Iphone ? Strahovit , precenjen, statusni telefon koji meni apsolutno nikada nece biti potreban, postoje hiljade telefona do 200e koji meni zavrsavaju poso nista gore od pomenutog.

Che

pre 9 godina

antivirus? gde mi ode ram? Pukla aplikacija... Dajem bre ovu xPeriu SP za 4S vec god dana i jasno mi je zasto je niko ne zeli ni sa doplatom.
(kuku meni, 04. april 2014 18:44)

skini ti jos dva tri antivirusa,cisto za slucaj da ti taj nesto "ne nadje".....

Nemanja Ć

pre 9 godina

Odlične vesti za iOS korisnike! Malo sam testirao, zadovoljan sam preciznošću. Jedva čekam glasovnu navigaciju i integraciju sa Siri. Sama aplikacija ima još nekoliko falenki. Neke regione koje si gledao sačuva za offline gledanje, ali ne sa maksimalnim detaljima. Ima i prednosti u odnosu na konkurenciju: brže učitavanje zbog vektorskih karata (i manja potrošnja protoka) kao i uočljivije naznake jednosmernih ulica pri većoj razmeri karte nego kod googla. Mape su trenutno dovoljno dobre da izbrišem google mape, a mislim/nadam se da će kroz par meseci do par godina moći da zameni i iGo.

Misko

pre 9 godina

@Maks, 4. april 2014 19:01)

Kao dugogodišnji korisnik Nokia telefona, da pokušam da pojasnim. Nije da Maks nije u pravu, samo je reč o formulaciji onoga na šta je čovek mislio.
U suštini, ako na telefonu imam skinutu samo mapu Srbije, telefon može da radi u offline režimu i bez problema navodu do bilo koje adrese. Ali ako preko telefona gledam neku adresu u npr. Nemačkoj, telefon tada mora da ostvari vezu sa internetom da bi skinuo traženi deo mape. Kada bi i mapu Nemačke imao u telefonu, onda bi bez problema mogao naći bilo koju adresu u offline režimu.
Moje lično iskustvo sa Lumia 920 telefonom je odlično. Putovao sam sa društvom za Italiju, skinuo mape Srbije, Hrvatske, Slovenije (koja ima više MB nego mapa Srbije ?!) i severnu Italiju (mapa Italije je podeljena po regionima). Nijednom nismo pogrešili put, ulicu ili se negde zagubili. Internet nijednom nisam upalio za vreme trajanja putovanja, dakle sve je bilo preko satelita.
Sve pohvale za Nokia Maps, Here Maps i Here Drive +.
Opet se ograđujem, ovo je napisano na osnovu ličnog iskustva. Ne pljujem ni po Androidovim ni po iOS-ovim Map Apps.

M.R.

pre 9 godina

@Maks,

Ne znam kako je to Apple resio, ali Nokia ti daje mogucnost da downloadujes mape po zemljama koje te interesuje pa im pristupas offline, dok ostale idu preko neta. Sto je, realno, dobro resenje.

Zoki

pre 9 godina

Nisu mi jasni negativni komentari. Imam na telefonu (iPhone) i Google Maps i Nokia Here i Apple, u interesu mi je da imam više opcija i da se one na neki način takmiče. Po navici koristim Google Maps, međutim Apple mape su podrazumevane na telefonu, tako da se pokazu kada gledam adresu ili koristim voice komandu. Moram da priznam da su u međuvremenu uznapredovale. Pristup koji koriste po pitanju mapa Apple i Google je drugačiji. Google pokušava sve da uradi sam, Apple sarađuje sa drugim kompanijama. Npr. pokazuje lokacije biznisa koji su izlistani na Yelp i par drugih sajtova, itd. Nema nikakvih problema da vam za navigaciju javnog prevoza ponudi druge aplikacije, uključujući i Googe maps. Nokia Here vrlo retko koristim, ali kada sam probao nije bilo problema. Drago mi je da imam alternative.
Greške su uvek moguće, ali sve tri kompanije se trude da ih ispravljaju. Mogućnost da korisnici sami edituju informacije je dvosekli mač, šarenilo u pogledu ćirilice i latinice na mapama Srbije najbolje govori tome u prilog.

jolly

pre 9 godina

Kad se nisam razdusevio. Glavna prednost u odnosu na Google Maps je sto rade i brojevi kuca/zgrada. Google Maps za sada ti odredi samo ulicu, a za broj zgrade se slikaj. Mana mu je sto nema ubelezenih restorana, firmi i tako tih stvarcica, vec su samo ubacene stvari zanimljive za turiste a koje svaki Beogradjanin zna gde su (skupstina, Kalemegdan, TC Usce i sl.). Sve dobijes kada kombinujes ta dva, a pobedu ce odneti onaj koji ubaci ono sto mu nedostaje.

Maks

pre 9 godina

@ (lumia 920 za 250e!, 4. april 2014 16:45)
A pošto znaš da je 21. vek, je l' umeš ti u 21. veku da čitaš? Uopšte nisam napisao da mape kao "ne mogu" da rade offline... uzmi pročitaš još jednom CELU PORUKU koju sam napisao, pre nego što uzmeš da komentarišeš.

Mape koje su prethodno preuzete mogu da rade offline (što sam i rekao već), ali nemojte da pričate da "sve radi offline" ako nemate kompletnu bazu detaljnih mapa svih gradova, zajedno sa satelitskim snimcima, koja bi zaista mogla da radi offline bilo gde da odeš (bez bilo kakvog pristupa internetu i bez potrebe da preko računara preuzimaš mape i da ih prebacuješ na telefon)... jer ako nemaš kompletnu offline bazu svih mapa na uređaju koji koristiš da gledaš te mape, neka vrsta komunikacije mora da postoji između uređaja da bi preuzeo mape koje nemaš... čak i ručno kad bi ubacivao mape sa računara na telefon, to je opet neki vid komunikacije i neka vrsta downloada sa jednog uređaja na drugi.

@ (Deda Cvetko, 4. april 2014 16:08)
Ako nisi primetio, ovaj članak je o mapama gradova Srbije na Apple Maps... to što navodim mapu nekog grada u Srbiji kao primer nikako ne znači da kao "nisam mrdnuo" odatle... uzmi razmisli malo pre nego što napišeš nešto... zašto bih navodio neki grad van Srbije kao primer ako su tema članka mape gradova Srbije?

dexter

pre 9 godina

Ja za navigaciju vec 5 godina koristim kombinaciju Nokia 5800 xpress music i Garmin Mobile Xt. Za nasu zemlju SCG route, za inostranstvo City Navigator i to je to. Imam S3 i Nexus 7 2013 i Google Maps funkcionisu dobro otkada su uveli opciju glasovne navigacije ali ipak nije to to. Garmin na sada vec prastaroj Nokiji zamenjuje pravi navigacioni uredjaj i bukvalno sam presao pola Evrope automobilom bez da je negde zabrljao, radovi na putu, speeding kamere i obavestenje o prekoracenju brzine na odredjenoj deonici funkcionisu bez greske.

ja

pre 9 godina

Imao Sam navigaciju (GPS uredjaj) na kojem he bio instaliran igo8 koliko se secam. Uredjaj he crko I onda Sam naso naravno igo myway za android. Delovalo he kao dobro resenje. Prijatelj ima IPhone 4s I kaze "ma ova navigacija kod mene I nema mape za srbiju, ta tvoja he ekstra". I poeta price he sledeca. Kupi zena moja neku najjeftiniju nokiu (lumia 520), kad ja tek tada vidim kako ustvari navigacija treba da bude utegnuta. Savrsenstvo! Cim mi istekne ugovor uzimam za mene lumiu 920-925 I dovidjenja, palite se svi na iPhone I tamo s3 s4 s48.....

Merkator

pre 9 godina

Sjajna je ta mapa, osim što na njoj ne postoji Donji Milanovac. Imaju oni još dosta da uče, u medjuvremenu ja koristim druge mape.

kimi

pre 9 godina

Treba skupiti komentatore sa Tehnopolisa i pravac u neki ring da se odmere snage svih tih gedžeta! iOS mape su bezveze. Google Maps volim zbog velikog broja informacija koje imaju u sebi, restorane, orodavnice, zanatske radnje. Nokia Here su dobre samo kad putujem inače za POI je Google ipak najbolje rešenje. Poz sa WindowsPhone-a!

ne mogu da pitam komsiju

pre 9 godina

Radi mapa Srbije i na desktop verziji i iPhonu. A najveca je provala sto Albanija i Makedonija imaju svoj iTunes Store, ali nema mapa za njih.

Rango

pre 9 godina

Nokia mape su samo mape, teško da mogu biti preciznije je google mapa jer se google mape uredjaju od strane zajednice, i sve greške se odmah ispravljaju, preko Google map Makera. Dok kod Nokia morate čekati zvanicni update koji često ne ispravlja ceste u raskrsnice u manjim mjestima, pa tako i danas tomtom imaju gomile grešaka u poređenju sa GMaps. Mi ustvari ne znamo sta su google mape jer ih ne možemo koristiti u potpunosti, zato su vama Nokia Mape zakon - kako vi to kazete :) Na zapadu ljudi koriste Google mape jer one imaju obavjestenja o prometu i u slucaju guzvi na cesti automatski biraju rutu kroz koju se može brze proći, a da pri tome računaju na što manju potrošnju goriva i sl. Google mape imaju live update servisa i dešavanja uz cestu, policijske patrole, radari, nesreće i sl.

My House

pre 9 godina

Kad ce Androidima biti jasno da Apple nudi vise apps nego li Google? Niste otkrili toplu vodu, naravno da postoje offline mape za iOS. Evo jedne za Bgd:
http://appshopper.com/travel/belgrade-street-map
A inace Navigon mape koriste gps pa ti ne treba ni Apple ni Google ni offline mapa.
Ali onaj ko je na liniji ima uzivanjciju koriscenja cistog Apple izgleda, a pomeranje i zoomiranje je glatko da gladje ne moze.

Nokijator

pre 9 godina

Lumije imaju pored GPS prijemnika i GLONASS prijemnik, pa se pozicija uhvati za 30 sekundi do minuta, maksimalno. To je mnogo brže od 5 minuta prosečno za samo GPS.

omtw

pre 9 godina

Na nekim od najjeftinijih android uređaja sam bez problema hvatao satelite, tako da ne shvatam pojedine komentare ispod. Evo i zadnjih nekoliko meseci na Alcatelu hvatam GPS signal za svega nekoliko sekundi. Što se navigacije tiče - samo Navigon Europe bez premca

Deda Pera

pre 9 godina

IGo + Contras i vozi Miško.
Btw nisu Apple mape već TOM-TOM, čisto da razjasnio.
Apple nema ni mape USA kako treba, već koristi tuđe, ali već će se naći neki koji je sanjao USA da me opljuje/demantuje.

BG

pre 9 godina

@lumia 920 za 250e,
Nokia je uradila dobar potez kad je kupila navteq mape i to su sad HERE mape. Nemam Nokia-u i ne znam kako to funkcioniše, verovatno dobro. Koje su ostale mogućnosti ne znam.
Što se androida tiče tu opcija ima puno. Prvo Google maps isprobao radi dobro kao navigacija, samo treba biti konektovan kad se traži adresa, mana su i brojevi zgrda i kuća. Pored toga Google je kupio i Waze za navigaciju takođe dobra opcija mana su takođe brojevi kuća. Ne znam kako su urađene te karte za druge zemlje verovatno su detaljnije.
Druga opcija su mape poput IGO, Sygc, Navigation i drugi. Sasvim pristojno i dobro urađene aplikacije i uzavisnosti šta vam se sviđa možete uzeti, svi daju neku probu od po 7 dana ili više. Sve u svemu sve se svodi na kvalitet mapa, da li će to biti Tomtom mape ili Here verovatno ima i drugih proizvođača. Što se Srbije tiče brojevi kuća i zgrada su bolje urađeni u Tomtom mapama, ali Here mape daju neke druge detaljnije informacije koje su vrlo korisne. Pojedini ti programi dozvoljavaju da imate obe karte na telefonu, što je dobra opcija. Ove mape čak nisu toliko ni skupe dovoljan vam je mapa Srbije i još po neku zemlju u zavisnosti od potrebe što će većini biti dovoljno. Problem su kod nas plate i nemogućnost da se one kupe.
Koliko vidim Aplle je uzeo Tomtom mape što za Srbiju i nije loša opcija.

P.S Kod nas mape još zaostaju po kvalitetu u odnosu na druge zemlje, pogotovo u 3D prikazu, ali ima napretka.

dadobl

pre 9 godina

Hahaha,bas su brzi,nije im puno trebalo,pa google map ili bilo koje druge su godinama dostupne,pa mi nije jasno koji .reten moze uzeti telefon na kome radi 1% funkcija :-)

Deda Cvetko

pre 9 godina

@Maks: "zašto bih navodio neki grad van Srbije kao primer ako su tema članka mape gradova Srbije?"

Kada koristiš Nokijine mape, onda je potpuno svejedno o kojoj zemlji se radi i o kojem gradu se radi, zato što možeš svaku podržanu zemlju da ubaciš celu u telefon i da je koristiš potpuno offline, kad god hoćeš i koliko puta hoćeš. Da, to znači i Srbiju.

dk

pre 9 godina

Jel mogu da zamolim korisnike Here mapa da mi kaze da li to moze da radi offline na lumia 625? Skinute sve mape ali navigacija radi samo za ex yu, cim pokusate negde u evropu kaze "morate da platite licencu od 1800 dinara ako zelite da mape koristite offline". Ima li neko iskustva sa time. Inace IGO na S3 meni radi sjajno. Znam da neko ima problema da uhvati satelit ali ja ne. Hvala na odgovoru.

zmitjkoe

pre 9 godina

Sjajna je ta mapa, osim što na njoj ne postoji Donji Milanovac. Imaju oni još dosta da uče, u medjuvremenu ja koristim druge mape.
(Merkator, 5. april 2014 01:48)

Postoji, ali zato sto se gleda odozgo Donji Milanovac se ne vidi jer se nalazi ispod Gornjeg Milanovca.

PPeca@SER

pre 9 godina

Jesu mape sad ok? Da ne zavrsimo u corsokaku, ili ne daj Boze u jezeru... Mislim, ja necu, jer mi je Apple dalje od ruke nego ikad... sto dalje.
Cisto da znam da li da ulazim u kola sa nekim ko koristi iPhone kao GPS :)

Sisek

pre 9 godina

Niko bolju navigaciju nema od NOKIA-e Here Drive i Here Maps,cak ni google zbog preciznosti a i zbog potrebe da si online da bi koristio google maps.

Maks

pre 9 godina

@ (nenad, 4. april 2014 10:50)

A kako zamišljaš da na toj Nokiji kao "sve radi offline", osim ako ne gledaš mape koje su prethodno učitane? Da li uopšte imaš ideju koliko bi samo gigabajta (ako ne i terabajta) aplikacija za mape zauzela kada bi imala detaljne mape i satelitske snimke za svaki grad na planeti, da ne bi ništa morala da učitava sa interneta? A prethodno učitane mape rade offline i u Apple Maps (evo baš sad sam probao da na MacBook Pro isključim WiFi, zatvorio sam Apple Maps aplikaciju i ponovo je otvorio dok je WiFi bio isključen... i mapa Niša koju sam prethodno gledao je tu.... može i da se zumira i da se prebacuje između "standardne" mape i satelitskog snimka i dok je offline, ako je to ranije bilo učitano)...

sayoend

pre 9 godina

ne koristim iphone, ali lepo sto su podrzali i Srbiju... a Nokia je stvarno ispred svih, jos pre 3-4 godine sam na 5800 koristio Garmin bez interneta, uhvati satelit za 1-2 min, a sada izadjem sa androidom( podignem ruku u vis, kao bice blize satelit haha), i 20 min nema nista, pa sam na kraju odustao i nikad nisam ni uspeo da uhvatim sat... sada cu da izadjem da probam :-)

dexter

pre 9 godina

ma IGO je zakon, copy/paste na vas android uredjaj i to je to...nisam neki pristalica androida trenutno imam s3 a u vise od dva navrata sam koristio iphone 4 sim free iz usa i jedan "domaci" .I jedan i drugi sistem imaju vrline i mane ali dok uradim najosnovniju stvar na iphone-u (navigacija,postavljanje zvona za melodiju,prebacivanje pesama) zaboravio sam sta sam hteo da uradim,a moze se reci da sam napredniji korisnik. Nadam se da ce neke stvari biti olaksane ako iphone stvarno zvanicno dodje u Srbiju.
Poz iphone i android fanovima :)

dadobl

pre 9 godina

Hahaha,bas su brzi,nije im puno trebalo,pa google map ili bilo koje druge su godinama dostupne,pa mi nije jasno koji .reten moze uzeti telefon na kome radi 1% funkcija :-)

e si mi dobar

pre 9 godina

Korisnik sam lumie 920 i malo je reći da sam prezadovoljan. Jedna od mnogobrojnih stavki je i navigacija. Here Maps i Here Drive su vrhunske aplikacije. Bio sam u Istanbulu pre par dana i ove dve aplikacije su mi ustedele brdo vremena. Svaka znamenitost, restoran, hotel...sta ti padne na pamet, je unutar mape za Tursku, koju sam btw skinuo na aerodromu u Beogradu dok sam se čekirao (telenor wifi, 15 min free).
p.s. Vrhunac savršenstva je bio pre neki dan kada me je navigacija odvela do ispred kuće od drugarice...al' fora je što ona živi u sred Kaluđerice.

lumia 920 za 250e!

pre 9 godina

@Maks

21. vek je, znas, postoji mogucnost da skines celu mapu offline i da onda koristis samo gps prijemnik da te vodi kroz te mape... kasnije kada ti ne treba ti je obrises ako zelis, u svakom slucaju itekako moze sve da radi u offline rezimu.

Neznam ko je dole jos u komentarima rekao da nokia koristi neke NOKIA maps, i kako su gGoogl Mape bolje. Neznam, ali jednostavno, probao sam puno varijanti, i moje misljenje je da u nasim uslovima najbolje funkcinoise upravo Nokia. Naravno to je moje misljenje i niko ne mora da se slozi sa tim. IGO mi posle svih mogucih varijanti dodje kao najgora varijanta.
Ko nije probao minimum 4-5 gps solucije bolje da ne komentarise, a onaj ko nije probao Nokiu a jeste sve ostalo, neka proba i Nokiu, shvatice o cemu pricam. Iphone ? Strahovit , precenjen, statusni telefon koji meni apsolutno nikada nece biti potreban, postoje hiljade telefona do 200e koji meni zavrsavaju poso nista gore od pomenutog.

kuku meni

pre 9 godina

Cekaj bre, niko nikad nije cuo za iGO..? Nemam posten iPhone vec godinu dana i redovno placem za njim. Android? Help? root? notifikacije, update, 22 minuta dok se popale bespotrebni servisi, antivirus? gde mi ode ram? Pukla aplikacija... Dajem bre ovu xPeriu SP za 4S vec god dana i jasno mi je zasto je niko ne zeli ni sa doplatom.

Deda Pera

pre 9 godina

IGo + Contras i vozi Miško.
Btw nisu Apple mape već TOM-TOM, čisto da razjasnio.
Apple nema ni mape USA kako treba, već koristi tuđe, ali već će se naći neki koji je sanjao USA da me opljuje/demantuje.

Ivona

pre 9 godina

Juhu, napukon imam ono sto korisnici Androida imaju vec godinama :)
Generalno, nismo im atraktivno trziste, tako da kasnimo u svemu.
Mape sam imala priliku da koristim u inostranstvu i mogu reci da sam softver jako lepo radi.

Mapsss

pre 9 godina

Ovo je znak da apple ulazi u Srbiju, vi sto pricate da google odavno to ima, oni odavno i postoje, oni su skoro na svaki mobilni, i iphone je imao iste mape, ali resili su da svoje upotrebe da ne zavise od nikog, to je na neki nacin dobra strana veca konkurencija, i svi ce da se trude, apple tek za mesec dana ulazi u nase trziste, tako da videcemo kako ce da se pokazu, ima vremena za sve, malo je bzvz da pljujemo, jer niko vas ne tera da koristite apple... Jos kada naprave i app store za Srbiju sve ce da se promeni... Pozdrav

My House

pre 9 godina

Kad ce Androidima biti jasno da Apple nudi vise apps nego li Google? Niste otkrili toplu vodu, naravno da postoje offline mape za iOS. Evo jedne za Bgd:
http://appshopper.com/travel/belgrade-street-map
A inace Navigon mape koriste gps pa ti ne treba ni Apple ni Google ni offline mapa.
Ali onaj ko je na liniji ima uzivanjciju koriscenja cistog Apple izgleda, a pomeranje i zoomiranje je glatko da gladje ne moze.

Maks

pre 9 godina

OS X takođe može da koristi ove nove Apple Mape... nije samo za iOS 7 :)

Evo gledam mapu Niša i vide se i nazivi ulica i "Directions" opcija radi (ukucaš naziv ulice do koje hoćeš da ideš i pojavi ti se nacrtan put od trenutne lokacije do te ulice, sa obeleženim strelicama gde da skreneš)... mada bi trebalo još malo da porade na preciznosti jer pojedine lokacije nisu baš tačno tamo gde bi trebalo da budu (na primer, "pin" za Palilululsku rampu nije tačno na pruzi, nego nešto servernije...), a i satelitski snimci nekih gradova još nisu celi u boji (satelitski snimci Niša su pola u boji, pola crno-beli... mada izgleda da rade na tome, pošto je do skoro ceo Niš na tim snimcima bio crno-beo).

Lepo je da Google Maps ima alternative, a kod Apple Maps je zgodno to što se ulice iscrtavaju vektorski (Google Maps nisu vektorske mape, nego su nešto kao slike), što može dosta da uštedi internet na mobilnim uređajima (jer ne mora da učitava slike ulica za različite rezolucije, nego ih iscrta vektorski).

Rango

pre 9 godina

Nokia mape su samo mape, teško da mogu biti preciznije je google mapa jer se google mape uredjaju od strane zajednice, i sve greške se odmah ispravljaju, preko Google map Makera. Dok kod Nokia morate čekati zvanicni update koji često ne ispravlja ceste u raskrsnice u manjim mjestima, pa tako i danas tomtom imaju gomile grešaka u poređenju sa GMaps. Mi ustvari ne znamo sta su google mape jer ih ne možemo koristiti u potpunosti, zato su vama Nokia Mape zakon - kako vi to kazete :) Na zapadu ljudi koriste Google mape jer one imaju obavjestenja o prometu i u slucaju guzvi na cesti automatski biraju rutu kroz koju se može brze proći, a da pri tome računaju na što manju potrošnju goriva i sl. Google mape imaju live update servisa i dešavanja uz cestu, policijske patrole, radari, nesreće i sl.

ja

pre 9 godina

Imao Sam navigaciju (GPS uredjaj) na kojem he bio instaliran igo8 koliko se secam. Uredjaj he crko I onda Sam naso naravno igo myway za android. Delovalo he kao dobro resenje. Prijatelj ima IPhone 4s I kaze "ma ova navigacija kod mene I nema mape za srbiju, ta tvoja he ekstra". I poeta price he sledeca. Kupi zena moja neku najjeftiniju nokiu (lumia 520), kad ja tek tada vidim kako ustvari navigacija treba da bude utegnuta. Savrsenstvo! Cim mi istekne ugovor uzimam za mene lumiu 920-925 I dovidjenja, palite se svi na iPhone I tamo s3 s4 s48.....

Maks

pre 9 godina

@ (lumia 920 za 250e!, 4. april 2014 16:45)
A pošto znaš da je 21. vek, je l' umeš ti u 21. veku da čitaš? Uopšte nisam napisao da mape kao "ne mogu" da rade offline... uzmi pročitaš još jednom CELU PORUKU koju sam napisao, pre nego što uzmeš da komentarišeš.

Mape koje su prethodno preuzete mogu da rade offline (što sam i rekao već), ali nemojte da pričate da "sve radi offline" ako nemate kompletnu bazu detaljnih mapa svih gradova, zajedno sa satelitskim snimcima, koja bi zaista mogla da radi offline bilo gde da odeš (bez bilo kakvog pristupa internetu i bez potrebe da preko računara preuzimaš mape i da ih prebacuješ na telefon)... jer ako nemaš kompletnu offline bazu svih mapa na uređaju koji koristiš da gledaš te mape, neka vrsta komunikacije mora da postoji između uređaja da bi preuzeo mape koje nemaš... čak i ručno kad bi ubacivao mape sa računara na telefon, to je opet neki vid komunikacije i neka vrsta downloada sa jednog uređaja na drugi.

@ (Deda Cvetko, 4. april 2014 16:08)
Ako nisi primetio, ovaj članak je o mapama gradova Srbije na Apple Maps... to što navodim mapu nekog grada u Srbiji kao primer nikako ne znači da kao "nisam mrdnuo" odatle... uzmi razmisli malo pre nego što napišeš nešto... zašto bih navodio neki grad van Srbije kao primer ako su tema članka mape gradova Srbije?

dexter

pre 9 godina

Ja za navigaciju vec 5 godina koristim kombinaciju Nokia 5800 xpress music i Garmin Mobile Xt. Za nasu zemlju SCG route, za inostranstvo City Navigator i to je to. Imam S3 i Nexus 7 2013 i Google Maps funkcionisu dobro otkada su uveli opciju glasovne navigacije ali ipak nije to to. Garmin na sada vec prastaroj Nokiji zamenjuje pravi navigacioni uredjaj i bukvalno sam presao pola Evrope automobilom bez da je negde zabrljao, radovi na putu, speeding kamere i obavestenje o prekoracenju brzine na odredjenoj deonici funkcionisu bez greske.

jolly

pre 9 godina

Kad se nisam razdusevio. Glavna prednost u odnosu na Google Maps je sto rade i brojevi kuca/zgrada. Google Maps za sada ti odredi samo ulicu, a za broj zgrade se slikaj. Mana mu je sto nema ubelezenih restorana, firmi i tako tih stvarcica, vec su samo ubacene stvari zanimljive za turiste a koje svaki Beogradjanin zna gde su (skupstina, Kalemegdan, TC Usce i sl.). Sve dobijes kada kombinujes ta dva, a pobedu ce odneti onaj koji ubaci ono sto mu nedostaje.

Deda Cvetko

pre 9 godina

@Maks, povodom offline mapa

Dragi Makse, kada bi malo prošetao iz Niša, ukapirao bi da Nokija pruža mogućnost downloadovanja cele zemlje na telefon, tako da pre putovanja recimo u Francusku lepo preuzmeš mapu Francuske i tamo nemaš brige, gde god da mrdneš. Kada završiš sa Francuskom, onda možeš da je obrišeš. Nokija ti garantuje da će mapa ostati u memoriji tvoga telefona, šta god ti radio. To je mnogo bolje od keširanja mapa koje ti spominješ, jer nema garancije koliko dugo i koliko površine će ti ostati u kompjuteru.

Nokijator

pre 9 godina

Lumije imaju pored GPS prijemnika i GLONASS prijemnik, pa se pozicija uhvati za 30 sekundi do minuta, maksimalno. To je mnogo brže od 5 minuta prosečno za samo GPS.

rade

pre 9 godina

Digitalne mape,koje je koristio Google su TomTom-TeleAtlas.Povučene su jer
nisu rađene po trenutnoj tehnologiji( primitivni ShapeFile format a ne GDB).TomTom-Teleatlas je kupio (i za Google)
od firme "Grajs-Doboj" i to :ex Jugoslaviju bez Slovenije(koju je uradio "Monolit"-Ljubljana) ali sa Albanijom i(veoma važno) željezničku mrežu Evrope,Rusije i Bliskog Istoka.

omtw

pre 9 godina

Na nekim od najjeftinijih android uređaja sam bez problema hvatao satelite, tako da ne shvatam pojedine komentare ispod. Evo i zadnjih nekoliko meseci na Alcatelu hvatam GPS signal za svega nekoliko sekundi. Što se navigacije tiče - samo Navigon Europe bez premca

Nemanja Ć

pre 9 godina

Odlične vesti za iOS korisnike! Malo sam testirao, zadovoljan sam preciznošću. Jedva čekam glasovnu navigaciju i integraciju sa Siri. Sama aplikacija ima još nekoliko falenki. Neke regione koje si gledao sačuva za offline gledanje, ali ne sa maksimalnim detaljima. Ima i prednosti u odnosu na konkurenciju: brže učitavanje zbog vektorskih karata (i manja potrošnja protoka) kao i uočljivije naznake jednosmernih ulica pri većoj razmeri karte nego kod googla. Mape su trenutno dovoljno dobre da izbrišem google mape, a mislim/nadam se da će kroz par meseci do par godina moći da zameni i iGo.

M.R.

pre 9 godina

@Maks,

Ne znam kako je to Apple resio, ali Nokia ti daje mogucnost da downloadujes mape po zemljama koje te interesuje pa im pristupas offline, dok ostale idu preko neta. Sto je, realno, dobro resenje.

Deda Cvetko

pre 9 godina

@Maks: "zašto bih navodio neki grad van Srbije kao primer ako su tema članka mape gradova Srbije?"

Kada koristiš Nokijine mape, onda je potpuno svejedno o kojoj zemlji se radi i o kojem gradu se radi, zato što možeš svaku podržanu zemlju da ubaciš celu u telefon i da je koristiš potpuno offline, kad god hoćeš i koliko puta hoćeš. Da, to znači i Srbiju.

Che

pre 9 godina

antivirus? gde mi ode ram? Pukla aplikacija... Dajem bre ovu xPeriu SP za 4S vec god dana i jasno mi je zasto je niko ne zeli ni sa doplatom.
(kuku meni, 04. april 2014 18:44)

skini ti jos dva tri antivirusa,cisto za slucaj da ti taj nesto "ne nadje".....

ne mogu da pitam komsiju

pre 9 godina

Radi mapa Srbije i na desktop verziji i iPhonu. A najveca je provala sto Albanija i Makedonija imaju svoj iTunes Store, ali nema mapa za njih.

dk

pre 9 godina

Jel mogu da zamolim korisnike Here mapa da mi kaze da li to moze da radi offline na lumia 625? Skinute sve mape ali navigacija radi samo za ex yu, cim pokusate negde u evropu kaze "morate da platite licencu od 1800 dinara ako zelite da mape koristite offline". Ima li neko iskustva sa time. Inace IGO na S3 meni radi sjajno. Znam da neko ima problema da uhvati satelit ali ja ne. Hvala na odgovoru.

Zoki

pre 9 godina

Nisu mi jasni negativni komentari. Imam na telefonu (iPhone) i Google Maps i Nokia Here i Apple, u interesu mi je da imam više opcija i da se one na neki način takmiče. Po navici koristim Google Maps, međutim Apple mape su podrazumevane na telefonu, tako da se pokazu kada gledam adresu ili koristim voice komandu. Moram da priznam da su u međuvremenu uznapredovale. Pristup koji koriste po pitanju mapa Apple i Google je drugačiji. Google pokušava sve da uradi sam, Apple sarađuje sa drugim kompanijama. Npr. pokazuje lokacije biznisa koji su izlistani na Yelp i par drugih sajtova, itd. Nema nikakvih problema da vam za navigaciju javnog prevoza ponudi druge aplikacije, uključujući i Googe maps. Nokia Here vrlo retko koristim, ali kada sam probao nije bilo problema. Drago mi je da imam alternative.
Greške su uvek moguće, ali sve tri kompanije se trude da ih ispravljaju. Mogućnost da korisnici sami edituju informacije je dvosekli mač, šarenilo u pogledu ćirilice i latinice na mapama Srbije najbolje govori tome u prilog.

BG

pre 9 godina

@lumia 920 za 250e,
Nokia je uradila dobar potez kad je kupila navteq mape i to su sad HERE mape. Nemam Nokia-u i ne znam kako to funkcioniše, verovatno dobro. Koje su ostale mogućnosti ne znam.
Što se androida tiče tu opcija ima puno. Prvo Google maps isprobao radi dobro kao navigacija, samo treba biti konektovan kad se traži adresa, mana su i brojevi zgrda i kuća. Pored toga Google je kupio i Waze za navigaciju takođe dobra opcija mana su takođe brojevi kuća. Ne znam kako su urađene te karte za druge zemlje verovatno su detaljnije.
Druga opcija su mape poput IGO, Sygc, Navigation i drugi. Sasvim pristojno i dobro urađene aplikacije i uzavisnosti šta vam se sviđa možete uzeti, svi daju neku probu od po 7 dana ili više. Sve u svemu sve se svodi na kvalitet mapa, da li će to biti Tomtom mape ili Here verovatno ima i drugih proizvođača. Što se Srbije tiče brojevi kuća i zgrada su bolje urađeni u Tomtom mapama, ali Here mape daju neke druge detaljnije informacije koje su vrlo korisne. Pojedini ti programi dozvoljavaju da imate obe karte na telefonu, što je dobra opcija. Ove mape čak nisu toliko ni skupe dovoljan vam je mapa Srbije i još po neku zemlju u zavisnosti od potrebe što će većini biti dovoljno. Problem su kod nas plate i nemogućnost da se one kupe.
Koliko vidim Aplle je uzeo Tomtom mape što za Srbiju i nije loša opcija.

P.S Kod nas mape još zaostaju po kvalitetu u odnosu na druge zemlje, pogotovo u 3D prikazu, ali ima napretka.

kimi

pre 9 godina

Treba skupiti komentatore sa Tehnopolisa i pravac u neki ring da se odmere snage svih tih gedžeta! iOS mape su bezveze. Google Maps volim zbog velikog broja informacija koje imaju u sebi, restorane, orodavnice, zanatske radnje. Nokia Here su dobre samo kad putujem inače za POI je Google ipak najbolje rešenje. Poz sa WindowsPhone-a!

Misko

pre 9 godina

@Maks, 4. april 2014 19:01)

Kao dugogodišnji korisnik Nokia telefona, da pokušam da pojasnim. Nije da Maks nije u pravu, samo je reč o formulaciji onoga na šta je čovek mislio.
U suštini, ako na telefonu imam skinutu samo mapu Srbije, telefon može da radi u offline režimu i bez problema navodu do bilo koje adrese. Ali ako preko telefona gledam neku adresu u npr. Nemačkoj, telefon tada mora da ostvari vezu sa internetom da bi skinuo traženi deo mape. Kada bi i mapu Nemačke imao u telefonu, onda bi bez problema mogao naći bilo koju adresu u offline režimu.
Moje lično iskustvo sa Lumia 920 telefonom je odlično. Putovao sam sa društvom za Italiju, skinuo mape Srbije, Hrvatske, Slovenije (koja ima više MB nego mapa Srbije ?!) i severnu Italiju (mapa Italije je podeljena po regionima). Nijednom nismo pogrešili put, ulicu ili se negde zagubili. Internet nijednom nisam upalio za vreme trajanja putovanja, dakle sve je bilo preko satelita.
Sve pohvale za Nokia Maps, Here Maps i Here Drive +.
Opet se ograđujem, ovo je napisano na osnovu ličnog iskustva. Ne pljujem ni po Androidovim ni po iOS-ovim Map Apps.

Merkator

pre 9 godina

Sjajna je ta mapa, osim što na njoj ne postoji Donji Milanovac. Imaju oni još dosta da uče, u medjuvremenu ja koristim druge mape.

zmitjkoe

pre 9 godina

Sjajna je ta mapa, osim što na njoj ne postoji Donji Milanovac. Imaju oni još dosta da uče, u medjuvremenu ja koristim druge mape.
(Merkator, 5. april 2014 01:48)

Postoji, ali zato sto se gleda odozgo Donji Milanovac se ne vidi jer se nalazi ispod Gornjeg Milanovca.