Petak, 24.01.2014.

13:11

Apple: 30. rođendan Mac računara

Izvor: Izvor: BETA/AFP

Apple: 30. roðendan Mac raèunara IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

47 Komentari

Sortiraj po:

zmitjkoe

pre 10 godina

ostade njima cijena i dan danas po 2500 dolara pa na vise :)
(njake, 24. januar 2014 14:47)

Safari mi kaze da se broj 2500 deset puta pojavljuje u komentarima. Kao, to je (preskupa) cena (u dolarima) (i) danasnjeg Maca. Ali sta znaci Mac? Ne postoji nijedan Apple kompjuter sa tom cenom u osnovnoj konfiguraciji. Kako to da niko ne koristi internet da proveri? Najskuplji je Mac Pro, kompjuterski monstrum koji je samo 400$ skuplji od "preskupog Maca od 2.500$". Najjeftiniji je Mac mini, izvanredna kucna masina smesno malih dimenzija (2.5GHz dual-core Intel Core i5, 4GB memorije, Mavericks) i kosta samo 599$ (bez monitora). iMac 21,5" je 1.300$, iMac 27" je 1.800$. Ovde nikoga ne interesuju cinjenice vec se uglavnom lupeta napamet. U eri interneta!? Posle je zmitjkoe patoloski i opsesivno vezan za Apple, fanboj, jabucar, ovca, tatin sin, salju me da se lecim, neki misle da sam Apple placenik, ali imam i par fanova. Nikad ja necu preci cenzus.

Mavs

pre 10 godina

@nebojsa
I revolucionarno ,,upakovano" je u ovom slučaju opet bilo revolucionarno, jer je pravljenje korisnog proizvoda možda podjednako bitno kao i izmišljanje vrste proizvoda/tehnologije, ali nećemo o tome.
Tvoj problem je u tome što si napao nešto što ne poznaješ, argumentima je dokazano da nisi u pravu (nekoliko puta na nekoliko tema), i ti umesto da daš neki kontra-argument napadaš korisnike ad hominem.
Što je najgore, tip Mac/Apple fanboya kakvog ti opisuješ ne postoji ovde, dok tipičnih polupismenih Apple ,,hejtera" (mrzim ovu reč) ima koliko hoćeš na sajtu, posebno onih koji su Apple bilo šta videli samo na TV-u pa je ,,sour grapes" sindrom u punom efektu.
Pa šta ako se većina obrazovala na Win-u? Ako sam se kompjuterski opismenio na ZX Spectrumu da li treba njega da koristim zauvek?
I ja sam 99% vremena u aplikacijama, koje su generalno bolje za Mac, jer su standardi viši. Idi na Mac App Store (ako možeš?) i čitaj kritike aplikacija. Tamo nema fanboyeva, ljudi kritikuju ono što su platili.
Da odgovorim na poslednje pitanje, sve je manje-više zabavno u OS X, od prve animacije pre boot-a, pa do proveravanja specifikacija računara (sa onim high-res sličicama).
Ironija je što bi tvoj cenjeni MS verovatno stao na moju stranu u ovoj raspravi (da ih je briga), jer ja imam legalnu W7 licencu, dok ti nemaš.

Maks

pre 10 godina

@ (T@T@, 25. januar 2014 09:03)

Evo, da ti pomognem oko traženja informacija o prvom zastupniku za ex-YU: http://hr.wikipedia.org/wiki/Velebit_%28tvrtka%29

Znači, od 1982. je u Jugoslaviji bilo zvaničnog Apple zastupnika...

Našao sam i nešto više o tom prvom Apple zastupniku za ex-Yu na nekom slovenačkom sajtu: http://www.jabolko.org/mac/244-jabolko-in-politika

Vidim da piše da su školskom sistemu nudili popust i do 50%... možda bi Macovi danas kod nas bili jednako popularni kao u USA, da nije bilo onih ratova devedesetih...

Uzgred... Macintosh System Software (OS koji su stari Macovi koristili) je bio prevođen i na srpskohrvatski... vidim da na pomenutom slovenačkom sajtu imaju i neke screenshotove na kojima se vidi to: http://www.jabolko.org/mac/284-zakaj-mac-os-ne-zna-slovensko

Zoki

pre 10 godina

T@T@
Da li je prvi Mac van SAD stigao u SFRJ ne znam, ali je činjenica da je izvoz proizvoda visoke tehnologije u zemlje Varšavskog ugovora bio zabranjen. Na listi se nalazio ne samo Mac nego i Apple II. Izvoz u Jugoslaviju je bio dozvoljen, pa je određen broj domaćih preduzeća sklapao računare od delova uvezenih iz SAD i prodavao komunističkim zemljama. Naravno, radilo se o malim količinama.

Mac je stvarno bio revolucija i ne radi se o tome da li je neko pre toga imao ta rešenja ili nije. Tablet PC je postojao deset godina pre iPada, Windows Mobile pet godina pre iPhona, ali to nisu bili proizvodi za široke narodne mase. Tako je bilo i sa Macom, GUI računari pre njega (uključujući i Apple Lisa) nisu bili za široku potrošnju.
Microsoft je nakon toga dodatno demokratizovao GUI računar, jer je odvojio operativni sistem od hardvera. To odvajanje je imalo svoju cenu, padali su drajveri, pojavljivala se plava slika - ali računari se nikada ne bi našli na svakom radnom stolu da je OS ostao integrisan sa hardverom.

Ske

pre 10 godina

@nebojsa
Tako nesto moze da napise samo neko ko nema pojma kako OSX radi

Iz licnog iskustva, prve korake nisam napravio na windowsu vec na Unix-like sistemima.
Windows i dan danas imam i koristim ga za neke stvari.
Zadnji put sam se interaktivno zabavio na OSX-u pre... 5 minuta.

Kolicina ljubomore korisnika koji ne koriste OSX ili da ne budem zloban, nikada u zivotu nisi ni prisli istom, me impresionira...

Ske

pre 10 godina

Obozavam decu kad za referencu stave Wiki link znas nekima ne treba Wiki jer sve to znaju bez wiki jer znaju sve to iz ere kad wiki a i www nije ni postojao a sto se tice tvoje "istine" samo sam se (opet) nasmijao samo toliko i jos jedan besplatan savet neces daleko dogurati ako ces uciti iz portala kojeg svako moze da prepravlja dakle wiki
(Bobe, 24. januar 2014 18:21)

Meni je super kada neko ko verovatno nikada u zivotu nije ni editovao a kamoli napisao ni jedan clanak na Wikipediji, krene da soli pamet kako Wiki sadrzi neistinite informacije samo zato sto je enciklopedija otvorenog tipa.

DaLanik

pre 10 godina

Tiberije: ma da vi u americi ste najpametniji, samo sto ja u Ceskoj imam sve to isti vec godinama a ne koristim mek ili ajos nego win I android. osim narucivanja hrane, to je americka glupost za koju stvarno treba imati ispran mozak. ali kad ti shvatis da je amerika simbol svog zla I predmet ismevanja ostatka sveta, bice kasno. uspeli su da naorave najnehumanije drustvo u istoriji covecanstva.

T@T@

pre 10 godina

Negde sam pročitao da je prvi Mac van USA stigao baš u Jugoslaviju i to sa YU tastaturom - uvoznik i konsignacija ''Velebit Komerc'' !!! Valjalo bi malo proguglati da vidimo da li je to istina ili trač ?!

nebojsa

pre 10 godina

@ nebojsa
što ste se apple zombiji toliko uznemirili. rekao sam samo da apple nije ništa prvi izmislio već samo revolucionarno upakovano.
nemam ja ništa protiv appla ali mi se ne svidja tolika fama niko čega specijalnog kao što "want to be something special and different " korisnici mislite.
to je samo glupi kompijuter koji ne zna da uradi ništa sam bez vaš. mislite da ste kreativniji ako koristite apple?
ustvari ste samo zombiji marketinga.
kompijuter kao kompijuter.
a svi ste se opismenili na windowsima. i zamisli kada ste kupili novi kompijuter, radi bolje nego stari.
ja sam 99% vremena u aplikacijama (kojih je inače više za win ) a ne u OS-u.
kada ste zadnji put interaktivno zabavili u OSX - u?

Tiberije

pre 10 godina

Do pre dve godine nisam koristio nijedan apple uredjaj. Led Sam probio sa IPad 2 koji je promenio nas dozivljaj i koriscenje interneta, komuniciranje sa rodbinom preko skupa, placanje računa. Mislim sve je to moglo da se radi preko racunara samo je sa Ipadom sve mnogo lakse. Moji roditelji koji nam dolaze u posetu u USA su se sami naučili da ga koriste za vesti, skupe filmove a nikada nisi mogli da nauče rad na racunaru.
Nakon ovog pozitivnog iskustva usledio je Iphone 5 za mene i suprugu. Bez koga teško da bih nasao i kupio kuću za mesec dana. Jednostavno aplikacije kao sto su zillow, Realtor, trulia zatim aplikacije svih banaka Chase, Wells Fargo, Bank of america su olaksale su nalazenje kuće i najpovoljnijeg kredita. Gps navigacija i kamera su omogucile razgledanje 50ak kuća pre kupovine.
Sledeće sta kupujem je iMac koji će da zameni nosiš 7 godina star laptop.

Sve u svemu ovde u americi iphone i ipad imaju takvu podršku i primenu da je to teško objasniti nekom u Srbiji pre nego sto vidi svojim ocima. Opet u Srbiji mislim da bi funkcionalnost i korisnost oba uradjaja bila 80% manja. Nema kupovine preko amazona, ebay, walmarta... Nema porucivanja hrane preko pizza hut-a ili westshora. Nema gledanja tv-a ili filmova preko netflixa, hulu ili vudu-a. Nema online bankinga iz plaćanja svih mogucih računa sa jednim klikom.

Dakle u USA ovi uredjaji su zaista pametni i olakšavaju život zbog mnogih aplikacija i samog biznis okruzenja dok u Srbiji je nebitno jer nema te podrške

Zoki

pre 10 godina

@darthneshko
Motorola 68000 je u to doba bio vec 4 godine star procesor. Kompanije koje su se pre toga bazirale na raznim 65xx CPU prebacivale su se njega, to je bio logican nastavak, bas kao sto je i za IBM bilo logicno da posle 8088 predje na 80286.

30!

pre 10 godina

Pa i Samsung moze da proslavi takvu godisnjucu i tradiciju аli u pravljenju frizidera. Valjda da moze da sacuva jos malo Cupcakes, Donut, KitKat, Gingerbread, Ice Cream Sandwic... da se ne ubudzaju. Mada im iz iskustva mogu preneti da je uvek sveze voce bolje.

Mavs

pre 10 godina

To create a new standard, it takes something that's not just a little bit different; it takes something that's really new and really captures people's imagination — and the Macintosh, of all the machines I've ever seen, is the only one that meets that standard.
-Bill Gates

Mavs

pre 10 godina

Obavezno pogledati Apple-ov sajt, fenomenalno su obeležili Mac-ov rođendan.
http://www.apple.com/30-years/
Čitajte između ostalog gde su izašli prvi Office, Mathematica i Photoshop.
Pogledajte i kako su dizajnirali prvi moderan laptop, i to u odsustvu Steve Jobs-a.

@nebojša
Da li si ikad koristio/video taj Xerox-ov GUI? Da li si video koliko je Mac-ov interfejs drastično poboljšan u odnosu na njega? To je ono što Apple radi najbolje. Oni praktično nisu izmislili ništa, ali su drastično poboljšali sve čega su se dotakli. Ako te interesuje MS-ova filozofija, pogledaj Windows 1.0.

Maks

pre 10 godina

@ (nebojsa, 24. januar 2014 20:48)

Znamo već da je Xerox razvio Xerox Alto računar koji je imao GUI pre Apple Lisa računara... ali, je l' si mogao da kupiš Xerox Alto tad? Je l' si mogao da odeš i da koristiš taj računar ako ne radiš tamo ili ako te Xeroxovo rukovodstvo nije pozvalo da dođeš da bi ti pokazali šta prave iz nekog razloga? Xerox nije hteo da ga proizvodi za prodaju i retko ko je imao pristup Xerox Alto računaru...

Kasnije, kada su napravili Xerox Star, taj računar je bio toliko skup, da su možda samo neke velike firme mogle da ga priušte...

Pošto izgleda voliš da čitaš Wiki, pogledaj ovo: http://en.wikipedia.org/wiki/Xerox_Star

The Xerox Star was not originally meant to be a stand-alone computer, but to be part of an integrated Xerox "personal office system" that also connected to other workstations and network services via Ethernet. Although a single unit sold for $16,000, a typical office would have to purchase at least 2 or 3 machines along with a file server and a name server/print server. Spending $50,000 to $100,000 for a complete installation was not an easy sell, when a secretary's annual salary was about $12,000 and a Commodore VIC-20 cost around $300.

Uzmi u obzir i da je tada dolar vredio znatno više.

Uzgred... ti Xeroxovi računari jesu imali nekakav GUI, ali nije to bio isti GUI kao onaj koji je Apple napravio... Apple je uveo drag&drop fajlova mišem, Menu Bar (ono File, Edit, View), kanticu za đubre i još svašta.

nebojsa

pre 10 godina

@Bobe
izvini bobe pogresan link. porobaj ovo u google search: "first gui xerox".
pa onda fanaticno komentarisi. sve vi srbi znate najpametnije i sumnjate u sve, a niste u stanju ni da procitate uputstvo za upotrebu.

darthneshko

pre 10 godina

Ehh davno to bese, Orvelova 1984, 24 januar, tajming kao porucen, 8 godina ranije u Albukerkiju se pojavljuje Altair 800, revolucija koja se sprema. Za neupucene, Altair je pomogao Biliju da sa Alenon napraviu Microsoft, jer su njih dvojica napravili BASIC za njega. U vreme kada je trzistem dominirao IMB sa svojom INTEL linijom, uzeti revolucionarni Motorilin 68000 procesor, staviti 3.5 incni flopi, napraviti operativni sistem koji umesto kucanja komandi koristi GUI... hteli mi to da priznamo ili ne apple nije pratio, on je stvarao revoluciju. mada, ovde kod nas ima veoma malo korsnika MAC-a, vise su to nadobudni korisnici Iphonea, nazalost. MAC je MAC, iako je apple prelaskom na Intel procesore malo izgubio na svojoj avangardnosti. Mac je sada ono protiv cega je ratovao kada se pojavio, nasminkani PC. Ali... OS ga cini drugacijim. Umesto krpeza krpljenih krpa, sto u sustini Windows i jeste, imamo OS koji radi svoj posao, i koji ne boluje od toga da mora da izvrsava kod procesora iz 1981, a koji uzgred budi receno nije mogao da vidi vise od 1mb memorije, i to u segmentima od po 64kb. Od svega iako ne posedujem MAc, a imao sam prilike da radim na njemu, fali mi Apple Extended Keyboard II i njen klik osecaj.. sve ostalo je i dalje isto, upalis i vozis!!!
HAPPY Birthday MAC!!!

Maks

pre 10 godina

@ (njake, 24. januar 2014 14:47) i ostali koji pominju da je Mac ostao da košta 2500 dolara.

Mac Mini ima i za 599 dolara na Apple sajtu (nov, neotpakovan, sa garancijom), iMac ima i za 1299, MacBook Air ima i za 999 dolara, a MacBook Pro Retina ima i za 1299 dolara... pogledajte na Appleovom sajtu.

E sad... ako vi idete na "build to order" opciju, pa prilikom naručivanja nekog Maca odabere da hoćete neku besnu grafičku, brdo RAM memorije, PCIe SSD koji je znatno brži od "normalnih" SATA III SSD-ova i slično, onda naravno da možete da oterate cenu i preko 2500 dolara... al' ako biste ušli u neku PC prodavnicu i rekli da hoćete najskuplju grafičku koju imaju, najskuplji SSD koji imaju, najskuplji procesor koji imaju, najskuplju matičnu ploču koju imaju i slično, takođe biste mogli i cenu PC-ja da oterate preko 2500 dolara tako.

Evo baš pre neki dan gledam pošto je PCIe SSD za PC i nađem "ASUS ROG RAIDR Express 240GB PCIe SSD"... cena tog SSD-a po prodavnicama u Srbiji je izgleda oko 45 hiljada dinara (a po nekim prodavnicama je i skuplji)... jeste da su SATA III SSD-ovi znatno jeftiniji, ali SATA III i PCIe SSD nisu isto (PCIe SSD-ovi su znatno brži)...

Tako da, ako se cena komponenti uzme u obzir, Macovi poput MacBook Air i MacBook Pro uopšte nisu skupi za ono što nude... jer, na primer, za 1199 dolara ima MacBook Air sa PCIe SSD-om od 256 GB... a koliko bi PCIe SSD tog kapaciteta koštao da se kupuje zasebno?

Bobe

pre 10 godina

@nebojsa, 24. januar 2014 16:57
Obozavam decu kad za referencu stave Wiki link znas nekima ne treba Wiki jer sve to znaju bez wiki jer znaju sve to iz ere kad wiki a i www nije ni postojao a sto se tice tvoje "istine" samo sam se (opet) nasmijao samo toliko i jos jedan besplatan savet neces daleko dogurati ako ces uciti iz portala kojeg svako moze da prepravlja dakle wiki

amsterdamxxx

pre 10 godina

Srecan Rosdjendan.....ko ima Mac....videce ove simbole......:)
...

neprijatelj prelazi reku

pre 10 godina

izgleda da Macovi imaju problema sa caps-lockom. ili je to ili je ona stara "mozes odneti Mac u sumu, ali ne mozes sumu iz sebe".

Nebojsa

pre 10 godina

Dobar je apple ali nije toliko bolji da opravda toliku razliku u ceni u odnosu na neku drugu konfiguraciju i operativne sisteme pošto koriste iste komponente kao i svi ostali a windowsu 7-8 ništa ne fali ko ima imalo mozga radiće mu kao sat.

Laki

pre 10 godina

Ako je i pre trideset godina kostao koliko i danas, tih 2500 dolara, onda znaci da je pojeftinio, ako se uracuna inflacija. Prvi Ford Mustang je kostao 5000 dolara, jel bi se bunili da danas kupite novog za te pare?

Petar_Veliki

pre 10 godina

Ako hocemo da budemo jos precizniji, vezano za GUI OS, nije XEROX bio apsolutno prvi.
Na Stanfordu je 1965-1968 napravljen prvi oNLine program koji koristi GUI, misa. Xerox razvija Alto i Star modele. 1981 Star je bio model za komercijalnu upotrebu, ali to je bio koncept OS, a ne personalnog racunara sa svim zahtevima.
Zato sam pomenuo Apple, koji je prvi uspesno masovno proizvodio GUI OS na modelu Lisa, 1983. Apple Macintosh se pojavljuje 1984, kao kucni racunar sa GUI interfejsom koji je pristupacan po ceni.

nebojsa

pre 10 godina

@petar_veliki
nista apple nije izmislio prvi. slepo lupetanje. jel vas apple placa ili ste samo "navuceni"?
http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_the_graphical_user_interface

prvi je poceo da paravi ozbiljan novac na tudim IT inovacijama imajuci za sobom mrketing vernike. Hvala mikorosofti i orvorenoj IT platformi za ulazak kompijutera u svaki dom. koristim windows 7 64 bita i radi mi perfektno!

Mac mini

pre 10 godina

"Kada su cene računara bile do 10.000 dolara, Mekintoš je koštao 2.500 dolara" - Danas su računari 700-800 dolara, a Mek je i dalje 2500 dolara. Malo preduboko za moj džep, iako mislim da je Mek dosta bolji od ostalih PC. (Darko 88, 24. januar 2014 14:00)

Najjeftiniji Mac košta 600$ (sa operativnim sistemom i gomilom softvera čija nadgradnja je od prošle godine besplatna) i sasvim je dovoljan za većinu ljudi. A taj od 2500 kupuju ljudi i firme kojima se isti otplati od jednog sklopljenog posla.

Miki

pre 10 godina

Xerox-ov računar nije bio kućna mašina, više je bio mini-računar (po tadašnjim standardima). Pogledajte na netu veličinu i koliko je struje trošio. Njegov GUI je bio inspiracija za Mac-ov, i sporazumom Apple i Xerox (ustupanje deonica Apple), Jobs i njegovi su dobili pristup njihovom razvojnom centru i ideje preneli u svoje računare. Naravno, danas se stalno ponavlja da je Jobs nešto ukrao od Xerox, što je besmislica, pošto je Xerox zaradio ogromne pare na Apple deonicama koje je dobio pošto je Apple izašao na berzu.

Samo je Mac Pro preko 2.5k dolara, a to je zmajska mašina u malom pakovanju. Laptopi i Mac mini su ispod tih cena, što se lako može proveriti. I još jedna stvar: dolar iz 1984. i današnji dolar nisu isto :)

Darko 88

pre 10 godina

"Kada su cene računara bile do 10.000 dolara, Mekintoš je koštao 2.500 dolara" - Danas su računari 700-800 dolara, a Mek je i dalje 2500 dolara. Malo preduboko za moj džep, iako mislim da je Mek dosta bolji od ostalih PC.

iMac

pre 10 godina

Jedini desktop koji u danasnje vreme post PC revolucije vredi imati. A to potvrdjuju i stratisticki podaci iz prethodnog perioda. Prodaja Maca raste i taj trend ce se samo nastaviti.

toster

pre 10 godina

@Petar_Veliki
Apsolutno se slažem sa tobom sem sa izjavom da su prvi predstavili WYSIWYG. Daleko pre Apple-a to je uradila Xerox kompanija sa svojim Alto računarom davne 1973. godine...
http://en.wikipedia.org/wiki/Xerox_Alto

Maverick i Win7 dual boot

pre 10 godina

Poceo sa cenom od 2500 dolara i ostao na 2500 dolara :) Ja cenim Apple, srecan rodjendan Mac-u, ranije sam mislio da su preskupi, ali se predomisljam polako. Na primer, MacBook Air je trenutno najpovoljniji ultrabook (iako tehnicki nije Ultrabook) u odnosu cena-kvalitet, kad se uporedi sa Sony-jem, Asus-om i Acer-om. E sad, cinjenica da za vecinu korisnika racunara tolke performanse nisu potrebne, ali ljudi i dalje trose silnu lovu na najnovije sprave (pametni telefoni, laptopovi, konzole, itd.) samo da bi imali naj naj, to je vec problem sa trzistem, potraznjom i samim potrosacima. Nekome je sasvim dobar i3 prve generacije, a neko hoce i7 cetvrte generacije. Nekom je dovoljno 4GB RAM-a, a neko hoce 16, itd. MAC-ovi su skupi, ali zato i nude sjajne komponente, sjajno upakovane, OS koji ne baguje, prelep dizajn, i ono sto dosta ljudi ne koristi, ali kad zatreba, mnogo znaci, a to su tehnicka podrska i odnosi sa kupcima. Nisam sledbenik Apple kulta, ali sam zadovoljni korisnik. Srecan rodjendan jos jednom!

Petar_Veliki

pre 10 godina

Verovatno najbolja tehnoloska kompanija danasnjice. Prvi GUI (graphic user interface)na kucnom racunaru je stvorena na Apple-u mnogo pre Bila Gejtsa i Windows-a Microsoft-a. Posle decenija trzisne i marketinske prevlasti Microsoft-a, Apple je svojom inventivnoscu preuzeo primat. Narocito strategija mobilnih komunikacionih uredjaja, koji je bio korak napred i njihov mudar iskorak u komunikacije, pored klasicnog trzista racunara.
Radio sam u PC industriji krajem devedesetih u ATI kompaniji (graficki cipovi). Apple-ov program je uvek bio superniorniji u hardverskom i softverskom smislu. Integracija, testiranje i kasnije masovna proizvodnja grafickih procesora sa Apple-ovim hardverom i OS sistem je bila bezbolna u poredjenju sa PC sistemima mnogih proizvodjaca: Tosibe, HP, Sonija itd.

Petar_Veliki

pre 10 godina

Verovatno najbolja tehnoloska kompanija danasnjice. Prvi GUI (graphic user interface)na kucnom racunaru je stvorena na Apple-u mnogo pre Bila Gejtsa i Windows-a Microsoft-a. Posle decenija trzisne i marketinske prevlasti Microsoft-a, Apple je svojom inventivnoscu preuzeo primat. Narocito strategija mobilnih komunikacionih uredjaja, koji je bio korak napred i njihov mudar iskorak u komunikacije, pored klasicnog trzista racunara.
Radio sam u PC industriji krajem devedesetih u ATI kompaniji (graficki cipovi). Apple-ov program je uvek bio superniorniji u hardverskom i softverskom smislu. Integracija, testiranje i kasnije masovna proizvodnja grafickih procesora sa Apple-ovim hardverom i OS sistem je bila bezbolna u poredjenju sa PC sistemima mnogih proizvodjaca: Tosibe, HP, Sonija itd.

Maverick i Win7 dual boot

pre 10 godina

Poceo sa cenom od 2500 dolara i ostao na 2500 dolara :) Ja cenim Apple, srecan rodjendan Mac-u, ranije sam mislio da su preskupi, ali se predomisljam polako. Na primer, MacBook Air je trenutno najpovoljniji ultrabook (iako tehnicki nije Ultrabook) u odnosu cena-kvalitet, kad se uporedi sa Sony-jem, Asus-om i Acer-om. E sad, cinjenica da za vecinu korisnika racunara tolke performanse nisu potrebne, ali ljudi i dalje trose silnu lovu na najnovije sprave (pametni telefoni, laptopovi, konzole, itd.) samo da bi imali naj naj, to je vec problem sa trzistem, potraznjom i samim potrosacima. Nekome je sasvim dobar i3 prve generacije, a neko hoce i7 cetvrte generacije. Nekom je dovoljno 4GB RAM-a, a neko hoce 16, itd. MAC-ovi su skupi, ali zato i nude sjajne komponente, sjajno upakovane, OS koji ne baguje, prelep dizajn, i ono sto dosta ljudi ne koristi, ali kad zatreba, mnogo znaci, a to su tehnicka podrska i odnosi sa kupcima. Nisam sledbenik Apple kulta, ali sam zadovoljni korisnik. Srecan rodjendan jos jednom!

Darko 88

pre 10 godina

"Kada su cene računara bile do 10.000 dolara, Mekintoš je koštao 2.500 dolara" - Danas su računari 700-800 dolara, a Mek je i dalje 2500 dolara. Malo preduboko za moj džep, iako mislim da je Mek dosta bolji od ostalih PC.

iMac

pre 10 godina

Jedini desktop koji u danasnje vreme post PC revolucije vredi imati. A to potvrdjuju i stratisticki podaci iz prethodnog perioda. Prodaja Maca raste i taj trend ce se samo nastaviti.

toster

pre 10 godina

@Petar_Veliki
Apsolutno se slažem sa tobom sem sa izjavom da su prvi predstavili WYSIWYG. Daleko pre Apple-a to je uradila Xerox kompanija sa svojim Alto računarom davne 1973. godine...
http://en.wikipedia.org/wiki/Xerox_Alto

Mac mini

pre 10 godina

"Kada su cene računara bile do 10.000 dolara, Mekintoš je koštao 2.500 dolara" - Danas su računari 700-800 dolara, a Mek je i dalje 2500 dolara. Malo preduboko za moj džep, iako mislim da je Mek dosta bolji od ostalih PC. (Darko 88, 24. januar 2014 14:00)

Najjeftiniji Mac košta 600$ (sa operativnim sistemom i gomilom softvera čija nadgradnja je od prošle godine besplatna) i sasvim je dovoljan za većinu ljudi. A taj od 2500 kupuju ljudi i firme kojima se isti otplati od jednog sklopljenog posla.

Laki

pre 10 godina

Ako je i pre trideset godina kostao koliko i danas, tih 2500 dolara, onda znaci da je pojeftinio, ako se uracuna inflacija. Prvi Ford Mustang je kostao 5000 dolara, jel bi se bunili da danas kupite novog za te pare?

amsterdamxxx

pre 10 godina

Srecan Rosdjendan.....ko ima Mac....videce ove simbole......:)
...

nebojsa

pre 10 godina

@petar_veliki
nista apple nije izmislio prvi. slepo lupetanje. jel vas apple placa ili ste samo "navuceni"?
http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_the_graphical_user_interface

prvi je poceo da paravi ozbiljan novac na tudim IT inovacijama imajuci za sobom mrketing vernike. Hvala mikorosofti i orvorenoj IT platformi za ulazak kompijutera u svaki dom. koristim windows 7 64 bita i radi mi perfektno!

Miki

pre 10 godina

Xerox-ov računar nije bio kućna mašina, više je bio mini-računar (po tadašnjim standardima). Pogledajte na netu veličinu i koliko je struje trošio. Njegov GUI je bio inspiracija za Mac-ov, i sporazumom Apple i Xerox (ustupanje deonica Apple), Jobs i njegovi su dobili pristup njihovom razvojnom centru i ideje preneli u svoje računare. Naravno, danas se stalno ponavlja da je Jobs nešto ukrao od Xerox, što je besmislica, pošto je Xerox zaradio ogromne pare na Apple deonicama koje je dobio pošto je Apple izašao na berzu.

Samo je Mac Pro preko 2.5k dolara, a to je zmajska mašina u malom pakovanju. Laptopi i Mac mini su ispod tih cena, što se lako može proveriti. I još jedna stvar: dolar iz 1984. i današnji dolar nisu isto :)

Maks

pre 10 godina

@ (njake, 24. januar 2014 14:47) i ostali koji pominju da je Mac ostao da košta 2500 dolara.

Mac Mini ima i za 599 dolara na Apple sajtu (nov, neotpakovan, sa garancijom), iMac ima i za 1299, MacBook Air ima i za 999 dolara, a MacBook Pro Retina ima i za 1299 dolara... pogledajte na Appleovom sajtu.

E sad... ako vi idete na "build to order" opciju, pa prilikom naručivanja nekog Maca odabere da hoćete neku besnu grafičku, brdo RAM memorije, PCIe SSD koji je znatno brži od "normalnih" SATA III SSD-ova i slično, onda naravno da možete da oterate cenu i preko 2500 dolara... al' ako biste ušli u neku PC prodavnicu i rekli da hoćete najskuplju grafičku koju imaju, najskuplji SSD koji imaju, najskuplji procesor koji imaju, najskuplju matičnu ploču koju imaju i slično, takođe biste mogli i cenu PC-ja da oterate preko 2500 dolara tako.

Evo baš pre neki dan gledam pošto je PCIe SSD za PC i nađem "ASUS ROG RAIDR Express 240GB PCIe SSD"... cena tog SSD-a po prodavnicama u Srbiji je izgleda oko 45 hiljada dinara (a po nekim prodavnicama je i skuplji)... jeste da su SATA III SSD-ovi znatno jeftiniji, ali SATA III i PCIe SSD nisu isto (PCIe SSD-ovi su znatno brži)...

Tako da, ako se cena komponenti uzme u obzir, Macovi poput MacBook Air i MacBook Pro uopšte nisu skupi za ono što nude... jer, na primer, za 1199 dolara ima MacBook Air sa PCIe SSD-om od 256 GB... a koliko bi PCIe SSD tog kapaciteta koštao da se kupuje zasebno?

darthneshko

pre 10 godina

Ehh davno to bese, Orvelova 1984, 24 januar, tajming kao porucen, 8 godina ranije u Albukerkiju se pojavljuje Altair 800, revolucija koja se sprema. Za neupucene, Altair je pomogao Biliju da sa Alenon napraviu Microsoft, jer su njih dvojica napravili BASIC za njega. U vreme kada je trzistem dominirao IMB sa svojom INTEL linijom, uzeti revolucionarni Motorilin 68000 procesor, staviti 3.5 incni flopi, napraviti operativni sistem koji umesto kucanja komandi koristi GUI... hteli mi to da priznamo ili ne apple nije pratio, on je stvarao revoluciju. mada, ovde kod nas ima veoma malo korsnika MAC-a, vise su to nadobudni korisnici Iphonea, nazalost. MAC je MAC, iako je apple prelaskom na Intel procesore malo izgubio na svojoj avangardnosti. Mac je sada ono protiv cega je ratovao kada se pojavio, nasminkani PC. Ali... OS ga cini drugacijim. Umesto krpeza krpljenih krpa, sto u sustini Windows i jeste, imamo OS koji radi svoj posao, i koji ne boluje od toga da mora da izvrsava kod procesora iz 1981, a koji uzgred budi receno nije mogao da vidi vise od 1mb memorije, i to u segmentima od po 64kb. Od svega iako ne posedujem MAc, a imao sam prilike da radim na njemu, fali mi Apple Extended Keyboard II i njen klik osecaj.. sve ostalo je i dalje isto, upalis i vozis!!!
HAPPY Birthday MAC!!!

Nebojsa

pre 10 godina

Dobar je apple ali nije toliko bolji da opravda toliku razliku u ceni u odnosu na neku drugu konfiguraciju i operativne sisteme pošto koriste iste komponente kao i svi ostali a windowsu 7-8 ništa ne fali ko ima imalo mozga radiće mu kao sat.

Tiberije

pre 10 godina

Do pre dve godine nisam koristio nijedan apple uredjaj. Led Sam probio sa IPad 2 koji je promenio nas dozivljaj i koriscenje interneta, komuniciranje sa rodbinom preko skupa, placanje računa. Mislim sve je to moglo da se radi preko racunara samo je sa Ipadom sve mnogo lakse. Moji roditelji koji nam dolaze u posetu u USA su se sami naučili da ga koriste za vesti, skupe filmove a nikada nisi mogli da nauče rad na racunaru.
Nakon ovog pozitivnog iskustva usledio je Iphone 5 za mene i suprugu. Bez koga teško da bih nasao i kupio kuću za mesec dana. Jednostavno aplikacije kao sto su zillow, Realtor, trulia zatim aplikacije svih banaka Chase, Wells Fargo, Bank of america su olaksale su nalazenje kuće i najpovoljnijeg kredita. Gps navigacija i kamera su omogucile razgledanje 50ak kuća pre kupovine.
Sledeće sta kupujem je iMac koji će da zameni nosiš 7 godina star laptop.

Sve u svemu ovde u americi iphone i ipad imaju takvu podršku i primenu da je to teško objasniti nekom u Srbiji pre nego sto vidi svojim ocima. Opet u Srbiji mislim da bi funkcionalnost i korisnost oba uradjaja bila 80% manja. Nema kupovine preko amazona, ebay, walmarta... Nema porucivanja hrane preko pizza hut-a ili westshora. Nema gledanja tv-a ili filmova preko netflixa, hulu ili vudu-a. Nema online bankinga iz plaćanja svih mogucih računa sa jednim klikom.

Dakle u USA ovi uredjaji su zaista pametni i olakšavaju život zbog mnogih aplikacija i samog biznis okruzenja dok u Srbiji je nebitno jer nema te podrške

Mavs

pre 10 godina

Obavezno pogledati Apple-ov sajt, fenomenalno su obeležili Mac-ov rođendan.
http://www.apple.com/30-years/
Čitajte između ostalog gde su izašli prvi Office, Mathematica i Photoshop.
Pogledajte i kako su dizajnirali prvi moderan laptop, i to u odsustvu Steve Jobs-a.

@nebojša
Da li si ikad koristio/video taj Xerox-ov GUI? Da li si video koliko je Mac-ov interfejs drastično poboljšan u odnosu na njega? To je ono što Apple radi najbolje. Oni praktično nisu izmislili ništa, ali su drastično poboljšali sve čega su se dotakli. Ako te interesuje MS-ova filozofija, pogledaj Windows 1.0.

Petar_Veliki

pre 10 godina

Ako hocemo da budemo jos precizniji, vezano za GUI OS, nije XEROX bio apsolutno prvi.
Na Stanfordu je 1965-1968 napravljen prvi oNLine program koji koristi GUI, misa. Xerox razvija Alto i Star modele. 1981 Star je bio model za komercijalnu upotrebu, ali to je bio koncept OS, a ne personalnog racunara sa svim zahtevima.
Zato sam pomenuo Apple, koji je prvi uspesno masovno proizvodio GUI OS na modelu Lisa, 1983. Apple Macintosh se pojavljuje 1984, kao kucni racunar sa GUI interfejsom koji je pristupacan po ceni.

Mavs

pre 10 godina

@nebojsa
I revolucionarno ,,upakovano" je u ovom slučaju opet bilo revolucionarno, jer je pravljenje korisnog proizvoda možda podjednako bitno kao i izmišljanje vrste proizvoda/tehnologije, ali nećemo o tome.
Tvoj problem je u tome što si napao nešto što ne poznaješ, argumentima je dokazano da nisi u pravu (nekoliko puta na nekoliko tema), i ti umesto da daš neki kontra-argument napadaš korisnike ad hominem.
Što je najgore, tip Mac/Apple fanboya kakvog ti opisuješ ne postoji ovde, dok tipičnih polupismenih Apple ,,hejtera" (mrzim ovu reč) ima koliko hoćeš na sajtu, posebno onih koji su Apple bilo šta videli samo na TV-u pa je ,,sour grapes" sindrom u punom efektu.
Pa šta ako se većina obrazovala na Win-u? Ako sam se kompjuterski opismenio na ZX Spectrumu da li treba njega da koristim zauvek?
I ja sam 99% vremena u aplikacijama, koje su generalno bolje za Mac, jer su standardi viši. Idi na Mac App Store (ako možeš?) i čitaj kritike aplikacija. Tamo nema fanboyeva, ljudi kritikuju ono što su platili.
Da odgovorim na poslednje pitanje, sve je manje-više zabavno u OS X, od prve animacije pre boot-a, pa do proveravanja specifikacija računara (sa onim high-res sličicama).
Ironija je što bi tvoj cenjeni MS verovatno stao na moju stranu u ovoj raspravi (da ih je briga), jer ja imam legalnu W7 licencu, dok ti nemaš.

30!

pre 10 godina

Pa i Samsung moze da proslavi takvu godisnjucu i tradiciju аli u pravljenju frizidera. Valjda da moze da sacuva jos malo Cupcakes, Donut, KitKat, Gingerbread, Ice Cream Sandwic... da se ne ubudzaju. Mada im iz iskustva mogu preneti da je uvek sveze voce bolje.

Mavs

pre 10 godina

To create a new standard, it takes something that's not just a little bit different; it takes something that's really new and really captures people's imagination — and the Macintosh, of all the machines I've ever seen, is the only one that meets that standard.
-Bill Gates

Bobe

pre 10 godina

@nebojsa, 24. januar 2014 16:57
Obozavam decu kad za referencu stave Wiki link znas nekima ne treba Wiki jer sve to znaju bez wiki jer znaju sve to iz ere kad wiki a i www nije ni postojao a sto se tice tvoje "istine" samo sam se (opet) nasmijao samo toliko i jos jedan besplatan savet neces daleko dogurati ako ces uciti iz portala kojeg svako moze da prepravlja dakle wiki

Ske

pre 10 godina

@nebojsa
Tako nesto moze da napise samo neko ko nema pojma kako OSX radi

Iz licnog iskustva, prve korake nisam napravio na windowsu vec na Unix-like sistemima.
Windows i dan danas imam i koristim ga za neke stvari.
Zadnji put sam se interaktivno zabavio na OSX-u pre... 5 minuta.

Kolicina ljubomore korisnika koji ne koriste OSX ili da ne budem zloban, nikada u zivotu nisi ni prisli istom, me impresionira...

neprijatelj prelazi reku

pre 10 godina

izgleda da Macovi imaju problema sa caps-lockom. ili je to ili je ona stara "mozes odneti Mac u sumu, ali ne mozes sumu iz sebe".

nebojsa

pre 10 godina

@Bobe
izvini bobe pogresan link. porobaj ovo u google search: "first gui xerox".
pa onda fanaticno komentarisi. sve vi srbi znate najpametnije i sumnjate u sve, a niste u stanju ni da procitate uputstvo za upotrebu.

Maks

pre 10 godina

@ (nebojsa, 24. januar 2014 20:48)

Znamo već da je Xerox razvio Xerox Alto računar koji je imao GUI pre Apple Lisa računara... ali, je l' si mogao da kupiš Xerox Alto tad? Je l' si mogao da odeš i da koristiš taj računar ako ne radiš tamo ili ako te Xeroxovo rukovodstvo nije pozvalo da dođeš da bi ti pokazali šta prave iz nekog razloga? Xerox nije hteo da ga proizvodi za prodaju i retko ko je imao pristup Xerox Alto računaru...

Kasnije, kada su napravili Xerox Star, taj računar je bio toliko skup, da su možda samo neke velike firme mogle da ga priušte...

Pošto izgleda voliš da čitaš Wiki, pogledaj ovo: http://en.wikipedia.org/wiki/Xerox_Star

The Xerox Star was not originally meant to be a stand-alone computer, but to be part of an integrated Xerox "personal office system" that also connected to other workstations and network services via Ethernet. Although a single unit sold for $16,000, a typical office would have to purchase at least 2 or 3 machines along with a file server and a name server/print server. Spending $50,000 to $100,000 for a complete installation was not an easy sell, when a secretary's annual salary was about $12,000 and a Commodore VIC-20 cost around $300.

Uzmi u obzir i da je tada dolar vredio znatno više.

Uzgred... ti Xeroxovi računari jesu imali nekakav GUI, ali nije to bio isti GUI kao onaj koji je Apple napravio... Apple je uveo drag&drop fajlova mišem, Menu Bar (ono File, Edit, View), kanticu za đubre i još svašta.

nebojsa

pre 10 godina

@ nebojsa
što ste se apple zombiji toliko uznemirili. rekao sam samo da apple nije ništa prvi izmislio već samo revolucionarno upakovano.
nemam ja ništa protiv appla ali mi se ne svidja tolika fama niko čega specijalnog kao što "want to be something special and different " korisnici mislite.
to je samo glupi kompijuter koji ne zna da uradi ništa sam bez vaš. mislite da ste kreativniji ako koristite apple?
ustvari ste samo zombiji marketinga.
kompijuter kao kompijuter.
a svi ste se opismenili na windowsima. i zamisli kada ste kupili novi kompijuter, radi bolje nego stari.
ja sam 99% vremena u aplikacijama (kojih je inače više za win ) a ne u OS-u.
kada ste zadnji put interaktivno zabavili u OSX - u?

T@T@

pre 10 godina

Negde sam pročitao da je prvi Mac van USA stigao baš u Jugoslaviju i to sa YU tastaturom - uvoznik i konsignacija ''Velebit Komerc'' !!! Valjalo bi malo proguglati da vidimo da li je to istina ili trač ?!

Zoki

pre 10 godina

T@T@
Da li je prvi Mac van SAD stigao u SFRJ ne znam, ali je činjenica da je izvoz proizvoda visoke tehnologije u zemlje Varšavskog ugovora bio zabranjen. Na listi se nalazio ne samo Mac nego i Apple II. Izvoz u Jugoslaviju je bio dozvoljen, pa je određen broj domaćih preduzeća sklapao računare od delova uvezenih iz SAD i prodavao komunističkim zemljama. Naravno, radilo se o malim količinama.

Mac je stvarno bio revolucija i ne radi se o tome da li je neko pre toga imao ta rešenja ili nije. Tablet PC je postojao deset godina pre iPada, Windows Mobile pet godina pre iPhona, ali to nisu bili proizvodi za široke narodne mase. Tako je bilo i sa Macom, GUI računari pre njega (uključujući i Apple Lisa) nisu bili za široku potrošnju.
Microsoft je nakon toga dodatno demokratizovao GUI računar, jer je odvojio operativni sistem od hardvera. To odvajanje je imalo svoju cenu, padali su drajveri, pojavljivala se plava slika - ali računari se nikada ne bi našli na svakom radnom stolu da je OS ostao integrisan sa hardverom.

Maks

pre 10 godina

@ (T@T@, 25. januar 2014 09:03)

Evo, da ti pomognem oko traženja informacija o prvom zastupniku za ex-YU: http://hr.wikipedia.org/wiki/Velebit_%28tvrtka%29

Znači, od 1982. je u Jugoslaviji bilo zvaničnog Apple zastupnika...

Našao sam i nešto više o tom prvom Apple zastupniku za ex-Yu na nekom slovenačkom sajtu: http://www.jabolko.org/mac/244-jabolko-in-politika

Vidim da piše da su školskom sistemu nudili popust i do 50%... možda bi Macovi danas kod nas bili jednako popularni kao u USA, da nije bilo onih ratova devedesetih...

Uzgred... Macintosh System Software (OS koji su stari Macovi koristili) je bio prevođen i na srpskohrvatski... vidim da na pomenutom slovenačkom sajtu imaju i neke screenshotove na kojima se vidi to: http://www.jabolko.org/mac/284-zakaj-mac-os-ne-zna-slovensko

Zoki

pre 10 godina

@darthneshko
Motorola 68000 je u to doba bio vec 4 godine star procesor. Kompanije koje su se pre toga bazirale na raznim 65xx CPU prebacivale su se njega, to je bio logican nastavak, bas kao sto je i za IBM bilo logicno da posle 8088 predje na 80286.

Ske

pre 10 godina

Obozavam decu kad za referencu stave Wiki link znas nekima ne treba Wiki jer sve to znaju bez wiki jer znaju sve to iz ere kad wiki a i www nije ni postojao a sto se tice tvoje "istine" samo sam se (opet) nasmijao samo toliko i jos jedan besplatan savet neces daleko dogurati ako ces uciti iz portala kojeg svako moze da prepravlja dakle wiki
(Bobe, 24. januar 2014 18:21)

Meni je super kada neko ko verovatno nikada u zivotu nije ni editovao a kamoli napisao ni jedan clanak na Wikipediji, krene da soli pamet kako Wiki sadrzi neistinite informacije samo zato sto je enciklopedija otvorenog tipa.

DaLanik

pre 10 godina

Tiberije: ma da vi u americi ste najpametniji, samo sto ja u Ceskoj imam sve to isti vec godinama a ne koristim mek ili ajos nego win I android. osim narucivanja hrane, to je americka glupost za koju stvarno treba imati ispran mozak. ali kad ti shvatis da je amerika simbol svog zla I predmet ismevanja ostatka sveta, bice kasno. uspeli su da naorave najnehumanije drustvo u istoriji covecanstva.

zmitjkoe

pre 10 godina

ostade njima cijena i dan danas po 2500 dolara pa na vise :)
(njake, 24. januar 2014 14:47)

Safari mi kaze da se broj 2500 deset puta pojavljuje u komentarima. Kao, to je (preskupa) cena (u dolarima) (i) danasnjeg Maca. Ali sta znaci Mac? Ne postoji nijedan Apple kompjuter sa tom cenom u osnovnoj konfiguraciji. Kako to da niko ne koristi internet da proveri? Najskuplji je Mac Pro, kompjuterski monstrum koji je samo 400$ skuplji od "preskupog Maca od 2.500$". Najjeftiniji je Mac mini, izvanredna kucna masina smesno malih dimenzija (2.5GHz dual-core Intel Core i5, 4GB memorije, Mavericks) i kosta samo 599$ (bez monitora). iMac 21,5" je 1.300$, iMac 27" je 1.800$. Ovde nikoga ne interesuju cinjenice vec se uglavnom lupeta napamet. U eri interneta!? Posle je zmitjkoe patoloski i opsesivno vezan za Apple, fanboj, jabucar, ovca, tatin sin, salju me da se lecim, neki misle da sam Apple placenik, ali imam i par fanova. Nikad ja necu preci cenzus.

Petar_Veliki

pre 10 godina

Verovatno najbolja tehnoloska kompanija danasnjice. Prvi GUI (graphic user interface)na kucnom racunaru je stvorena na Apple-u mnogo pre Bila Gejtsa i Windows-a Microsoft-a. Posle decenija trzisne i marketinske prevlasti Microsoft-a, Apple je svojom inventivnoscu preuzeo primat. Narocito strategija mobilnih komunikacionih uredjaja, koji je bio korak napred i njihov mudar iskorak u komunikacije, pored klasicnog trzista racunara.
Radio sam u PC industriji krajem devedesetih u ATI kompaniji (graficki cipovi). Apple-ov program je uvek bio superniorniji u hardverskom i softverskom smislu. Integracija, testiranje i kasnije masovna proizvodnja grafickih procesora sa Apple-ovim hardverom i OS sistem je bila bezbolna u poredjenju sa PC sistemima mnogih proizvodjaca: Tosibe, HP, Sonija itd.

nebojsa

pre 10 godina

@petar_veliki
nista apple nije izmislio prvi. slepo lupetanje. jel vas apple placa ili ste samo "navuceni"?
http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_the_graphical_user_interface

prvi je poceo da paravi ozbiljan novac na tudim IT inovacijama imajuci za sobom mrketing vernike. Hvala mikorosofti i orvorenoj IT platformi za ulazak kompijutera u svaki dom. koristim windows 7 64 bita i radi mi perfektno!

Nebojsa

pre 10 godina

Dobar je apple ali nije toliko bolji da opravda toliku razliku u ceni u odnosu na neku drugu konfiguraciju i operativne sisteme pošto koriste iste komponente kao i svi ostali a windowsu 7-8 ništa ne fali ko ima imalo mozga radiće mu kao sat.

iMac

pre 10 godina

Jedini desktop koji u danasnje vreme post PC revolucije vredi imati. A to potvrdjuju i stratisticki podaci iz prethodnog perioda. Prodaja Maca raste i taj trend ce se samo nastaviti.

Maverick i Win7 dual boot

pre 10 godina

Poceo sa cenom od 2500 dolara i ostao na 2500 dolara :) Ja cenim Apple, srecan rodjendan Mac-u, ranije sam mislio da su preskupi, ali se predomisljam polako. Na primer, MacBook Air je trenutno najpovoljniji ultrabook (iako tehnicki nije Ultrabook) u odnosu cena-kvalitet, kad se uporedi sa Sony-jem, Asus-om i Acer-om. E sad, cinjenica da za vecinu korisnika racunara tolke performanse nisu potrebne, ali ljudi i dalje trose silnu lovu na najnovije sprave (pametni telefoni, laptopovi, konzole, itd.) samo da bi imali naj naj, to je vec problem sa trzistem, potraznjom i samim potrosacima. Nekome je sasvim dobar i3 prve generacije, a neko hoce i7 cetvrte generacije. Nekom je dovoljno 4GB RAM-a, a neko hoce 16, itd. MAC-ovi su skupi, ali zato i nude sjajne komponente, sjajno upakovane, OS koji ne baguje, prelep dizajn, i ono sto dosta ljudi ne koristi, ali kad zatreba, mnogo znaci, a to su tehnicka podrska i odnosi sa kupcima. Nisam sledbenik Apple kulta, ali sam zadovoljni korisnik. Srecan rodjendan jos jednom!

nebojsa

pre 10 godina

@ nebojsa
što ste se apple zombiji toliko uznemirili. rekao sam samo da apple nije ništa prvi izmislio već samo revolucionarno upakovano.
nemam ja ništa protiv appla ali mi se ne svidja tolika fama niko čega specijalnog kao što "want to be something special and different " korisnici mislite.
to je samo glupi kompijuter koji ne zna da uradi ništa sam bez vaš. mislite da ste kreativniji ako koristite apple?
ustvari ste samo zombiji marketinga.
kompijuter kao kompijuter.
a svi ste se opismenili na windowsima. i zamisli kada ste kupili novi kompijuter, radi bolje nego stari.
ja sam 99% vremena u aplikacijama (kojih je inače više za win ) a ne u OS-u.
kada ste zadnji put interaktivno zabavili u OSX - u?

DaLanik

pre 10 godina

Tiberije: ma da vi u americi ste najpametniji, samo sto ja u Ceskoj imam sve to isti vec godinama a ne koristim mek ili ajos nego win I android. osim narucivanja hrane, to je americka glupost za koju stvarno treba imati ispran mozak. ali kad ti shvatis da je amerika simbol svog zla I predmet ismevanja ostatka sveta, bice kasno. uspeli su da naorave najnehumanije drustvo u istoriji covecanstva.

Darko 88

pre 10 godina

"Kada su cene računara bile do 10.000 dolara, Mekintoš je koštao 2.500 dolara" - Danas su računari 700-800 dolara, a Mek je i dalje 2500 dolara. Malo preduboko za moj džep, iako mislim da je Mek dosta bolji od ostalih PC.

toster

pre 10 godina

@Petar_Veliki
Apsolutno se slažem sa tobom sem sa izjavom da su prvi predstavili WYSIWYG. Daleko pre Apple-a to je uradila Xerox kompanija sa svojim Alto računarom davne 1973. godine...
http://en.wikipedia.org/wiki/Xerox_Alto

neprijatelj prelazi reku

pre 10 godina

izgleda da Macovi imaju problema sa caps-lockom. ili je to ili je ona stara "mozes odneti Mac u sumu, ali ne mozes sumu iz sebe".

Miki

pre 10 godina

Xerox-ov računar nije bio kućna mašina, više je bio mini-računar (po tadašnjim standardima). Pogledajte na netu veličinu i koliko je struje trošio. Njegov GUI je bio inspiracija za Mac-ov, i sporazumom Apple i Xerox (ustupanje deonica Apple), Jobs i njegovi su dobili pristup njihovom razvojnom centru i ideje preneli u svoje računare. Naravno, danas se stalno ponavlja da je Jobs nešto ukrao od Xerox, što je besmislica, pošto je Xerox zaradio ogromne pare na Apple deonicama koje je dobio pošto je Apple izašao na berzu.

Samo je Mac Pro preko 2.5k dolara, a to je zmajska mašina u malom pakovanju. Laptopi i Mac mini su ispod tih cena, što se lako može proveriti. I još jedna stvar: dolar iz 1984. i današnji dolar nisu isto :)

Laki

pre 10 godina

Ako je i pre trideset godina kostao koliko i danas, tih 2500 dolara, onda znaci da je pojeftinio, ako se uracuna inflacija. Prvi Ford Mustang je kostao 5000 dolara, jel bi se bunili da danas kupite novog za te pare?

30!

pre 10 godina

Pa i Samsung moze da proslavi takvu godisnjucu i tradiciju аli u pravljenju frizidera. Valjda da moze da sacuva jos malo Cupcakes, Donut, KitKat, Gingerbread, Ice Cream Sandwic... da se ne ubudzaju. Mada im iz iskustva mogu preneti da je uvek sveze voce bolje.

Tiberije

pre 10 godina

Do pre dve godine nisam koristio nijedan apple uredjaj. Led Sam probio sa IPad 2 koji je promenio nas dozivljaj i koriscenje interneta, komuniciranje sa rodbinom preko skupa, placanje računa. Mislim sve je to moglo da se radi preko racunara samo je sa Ipadom sve mnogo lakse. Moji roditelji koji nam dolaze u posetu u USA su se sami naučili da ga koriste za vesti, skupe filmove a nikada nisi mogli da nauče rad na racunaru.
Nakon ovog pozitivnog iskustva usledio je Iphone 5 za mene i suprugu. Bez koga teško da bih nasao i kupio kuću za mesec dana. Jednostavno aplikacije kao sto su zillow, Realtor, trulia zatim aplikacije svih banaka Chase, Wells Fargo, Bank of america su olaksale su nalazenje kuće i najpovoljnijeg kredita. Gps navigacija i kamera su omogucile razgledanje 50ak kuća pre kupovine.
Sledeće sta kupujem je iMac koji će da zameni nosiš 7 godina star laptop.

Sve u svemu ovde u americi iphone i ipad imaju takvu podršku i primenu da je to teško objasniti nekom u Srbiji pre nego sto vidi svojim ocima. Opet u Srbiji mislim da bi funkcionalnost i korisnost oba uradjaja bila 80% manja. Nema kupovine preko amazona, ebay, walmarta... Nema porucivanja hrane preko pizza hut-a ili westshora. Nema gledanja tv-a ili filmova preko netflixa, hulu ili vudu-a. Nema online bankinga iz plaćanja svih mogucih računa sa jednim klikom.

Dakle u USA ovi uredjaji su zaista pametni i olakšavaju život zbog mnogih aplikacija i samog biznis okruzenja dok u Srbiji je nebitno jer nema te podrške

Mac mini

pre 10 godina

"Kada su cene računara bile do 10.000 dolara, Mekintoš je koštao 2.500 dolara" - Danas su računari 700-800 dolara, a Mek je i dalje 2500 dolara. Malo preduboko za moj džep, iako mislim da je Mek dosta bolji od ostalih PC. (Darko 88, 24. januar 2014 14:00)

Najjeftiniji Mac košta 600$ (sa operativnim sistemom i gomilom softvera čija nadgradnja je od prošle godine besplatna) i sasvim je dovoljan za većinu ljudi. A taj od 2500 kupuju ljudi i firme kojima se isti otplati od jednog sklopljenog posla.

darthneshko

pre 10 godina

Ehh davno to bese, Orvelova 1984, 24 januar, tajming kao porucen, 8 godina ranije u Albukerkiju se pojavljuje Altair 800, revolucija koja se sprema. Za neupucene, Altair je pomogao Biliju da sa Alenon napraviu Microsoft, jer su njih dvojica napravili BASIC za njega. U vreme kada je trzistem dominirao IMB sa svojom INTEL linijom, uzeti revolucionarni Motorilin 68000 procesor, staviti 3.5 incni flopi, napraviti operativni sistem koji umesto kucanja komandi koristi GUI... hteli mi to da priznamo ili ne apple nije pratio, on je stvarao revoluciju. mada, ovde kod nas ima veoma malo korsnika MAC-a, vise su to nadobudni korisnici Iphonea, nazalost. MAC je MAC, iako je apple prelaskom na Intel procesore malo izgubio na svojoj avangardnosti. Mac je sada ono protiv cega je ratovao kada se pojavio, nasminkani PC. Ali... OS ga cini drugacijim. Umesto krpeza krpljenih krpa, sto u sustini Windows i jeste, imamo OS koji radi svoj posao, i koji ne boluje od toga da mora da izvrsava kod procesora iz 1981, a koji uzgred budi receno nije mogao da vidi vise od 1mb memorije, i to u segmentima od po 64kb. Od svega iako ne posedujem MAc, a imao sam prilike da radim na njemu, fali mi Apple Extended Keyboard II i njen klik osecaj.. sve ostalo je i dalje isto, upalis i vozis!!!
HAPPY Birthday MAC!!!

Ske

pre 10 godina

Obozavam decu kad za referencu stave Wiki link znas nekima ne treba Wiki jer sve to znaju bez wiki jer znaju sve to iz ere kad wiki a i www nije ni postojao a sto se tice tvoje "istine" samo sam se (opet) nasmijao samo toliko i jos jedan besplatan savet neces daleko dogurati ako ces uciti iz portala kojeg svako moze da prepravlja dakle wiki
(Bobe, 24. januar 2014 18:21)

Meni je super kada neko ko verovatno nikada u zivotu nije ni editovao a kamoli napisao ni jedan clanak na Wikipediji, krene da soli pamet kako Wiki sadrzi neistinite informacije samo zato sto je enciklopedija otvorenog tipa.

amsterdamxxx

pre 10 godina

Srecan Rosdjendan.....ko ima Mac....videce ove simbole......:)
...

Bobe

pre 10 godina

@nebojsa, 24. januar 2014 16:57
Obozavam decu kad za referencu stave Wiki link znas nekima ne treba Wiki jer sve to znaju bez wiki jer znaju sve to iz ere kad wiki a i www nije ni postojao a sto se tice tvoje "istine" samo sam se (opet) nasmijao samo toliko i jos jedan besplatan savet neces daleko dogurati ako ces uciti iz portala kojeg svako moze da prepravlja dakle wiki

nebojsa

pre 10 godina

@Bobe
izvini bobe pogresan link. porobaj ovo u google search: "first gui xerox".
pa onda fanaticno komentarisi. sve vi srbi znate najpametnije i sumnjate u sve, a niste u stanju ni da procitate uputstvo za upotrebu.

Petar_Veliki

pre 10 godina

Ako hocemo da budemo jos precizniji, vezano za GUI OS, nije XEROX bio apsolutno prvi.
Na Stanfordu je 1965-1968 napravljen prvi oNLine program koji koristi GUI, misa. Xerox razvija Alto i Star modele. 1981 Star je bio model za komercijalnu upotrebu, ali to je bio koncept OS, a ne personalnog racunara sa svim zahtevima.
Zato sam pomenuo Apple, koji je prvi uspesno masovno proizvodio GUI OS na modelu Lisa, 1983. Apple Macintosh se pojavljuje 1984, kao kucni racunar sa GUI interfejsom koji je pristupacan po ceni.

Mavs

pre 10 godina

To create a new standard, it takes something that's not just a little bit different; it takes something that's really new and really captures people's imagination — and the Macintosh, of all the machines I've ever seen, is the only one that meets that standard.
-Bill Gates

Maks

pre 10 godina

@ (njake, 24. januar 2014 14:47) i ostali koji pominju da je Mac ostao da košta 2500 dolara.

Mac Mini ima i za 599 dolara na Apple sajtu (nov, neotpakovan, sa garancijom), iMac ima i za 1299, MacBook Air ima i za 999 dolara, a MacBook Pro Retina ima i za 1299 dolara... pogledajte na Appleovom sajtu.

E sad... ako vi idete na "build to order" opciju, pa prilikom naručivanja nekog Maca odabere da hoćete neku besnu grafičku, brdo RAM memorije, PCIe SSD koji je znatno brži od "normalnih" SATA III SSD-ova i slično, onda naravno da možete da oterate cenu i preko 2500 dolara... al' ako biste ušli u neku PC prodavnicu i rekli da hoćete najskuplju grafičku koju imaju, najskuplji SSD koji imaju, najskuplji procesor koji imaju, najskuplju matičnu ploču koju imaju i slično, takođe biste mogli i cenu PC-ja da oterate preko 2500 dolara tako.

Evo baš pre neki dan gledam pošto je PCIe SSD za PC i nađem "ASUS ROG RAIDR Express 240GB PCIe SSD"... cena tog SSD-a po prodavnicama u Srbiji je izgleda oko 45 hiljada dinara (a po nekim prodavnicama je i skuplji)... jeste da su SATA III SSD-ovi znatno jeftiniji, ali SATA III i PCIe SSD nisu isto (PCIe SSD-ovi su znatno brži)...

Tako da, ako se cena komponenti uzme u obzir, Macovi poput MacBook Air i MacBook Pro uopšte nisu skupi za ono što nude... jer, na primer, za 1199 dolara ima MacBook Air sa PCIe SSD-om od 256 GB... a koliko bi PCIe SSD tog kapaciteta koštao da se kupuje zasebno?

Mavs

pre 10 godina

Obavezno pogledati Apple-ov sajt, fenomenalno su obeležili Mac-ov rođendan.
http://www.apple.com/30-years/
Čitajte između ostalog gde su izašli prvi Office, Mathematica i Photoshop.
Pogledajte i kako su dizajnirali prvi moderan laptop, i to u odsustvu Steve Jobs-a.

@nebojša
Da li si ikad koristio/video taj Xerox-ov GUI? Da li si video koliko je Mac-ov interfejs drastično poboljšan u odnosu na njega? To je ono što Apple radi najbolje. Oni praktično nisu izmislili ništa, ali su drastično poboljšali sve čega su se dotakli. Ako te interesuje MS-ova filozofija, pogledaj Windows 1.0.

Maks

pre 10 godina

@ (nebojsa, 24. januar 2014 20:48)

Znamo već da je Xerox razvio Xerox Alto računar koji je imao GUI pre Apple Lisa računara... ali, je l' si mogao da kupiš Xerox Alto tad? Je l' si mogao da odeš i da koristiš taj računar ako ne radiš tamo ili ako te Xeroxovo rukovodstvo nije pozvalo da dođeš da bi ti pokazali šta prave iz nekog razloga? Xerox nije hteo da ga proizvodi za prodaju i retko ko je imao pristup Xerox Alto računaru...

Kasnije, kada su napravili Xerox Star, taj računar je bio toliko skup, da su možda samo neke velike firme mogle da ga priušte...

Pošto izgleda voliš da čitaš Wiki, pogledaj ovo: http://en.wikipedia.org/wiki/Xerox_Star

The Xerox Star was not originally meant to be a stand-alone computer, but to be part of an integrated Xerox "personal office system" that also connected to other workstations and network services via Ethernet. Although a single unit sold for $16,000, a typical office would have to purchase at least 2 or 3 machines along with a file server and a name server/print server. Spending $50,000 to $100,000 for a complete installation was not an easy sell, when a secretary's annual salary was about $12,000 and a Commodore VIC-20 cost around $300.

Uzmi u obzir i da je tada dolar vredio znatno više.

Uzgred... ti Xeroxovi računari jesu imali nekakav GUI, ali nije to bio isti GUI kao onaj koji je Apple napravio... Apple je uveo drag&drop fajlova mišem, Menu Bar (ono File, Edit, View), kanticu za đubre i još svašta.

Ske

pre 10 godina

@nebojsa
Tako nesto moze da napise samo neko ko nema pojma kako OSX radi

Iz licnog iskustva, prve korake nisam napravio na windowsu vec na Unix-like sistemima.
Windows i dan danas imam i koristim ga za neke stvari.
Zadnji put sam se interaktivno zabavio na OSX-u pre... 5 minuta.

Kolicina ljubomore korisnika koji ne koriste OSX ili da ne budem zloban, nikada u zivotu nisi ni prisli istom, me impresionira...

Zoki

pre 10 godina

T@T@
Da li je prvi Mac van SAD stigao u SFRJ ne znam, ali je činjenica da je izvoz proizvoda visoke tehnologije u zemlje Varšavskog ugovora bio zabranjen. Na listi se nalazio ne samo Mac nego i Apple II. Izvoz u Jugoslaviju je bio dozvoljen, pa je određen broj domaćih preduzeća sklapao računare od delova uvezenih iz SAD i prodavao komunističkim zemljama. Naravno, radilo se o malim količinama.

Mac je stvarno bio revolucija i ne radi se o tome da li je neko pre toga imao ta rešenja ili nije. Tablet PC je postojao deset godina pre iPada, Windows Mobile pet godina pre iPhona, ali to nisu bili proizvodi za široke narodne mase. Tako je bilo i sa Macom, GUI računari pre njega (uključujući i Apple Lisa) nisu bili za široku potrošnju.
Microsoft je nakon toga dodatno demokratizovao GUI računar, jer je odvojio operativni sistem od hardvera. To odvajanje je imalo svoju cenu, padali su drajveri, pojavljivala se plava slika - ali računari se nikada ne bi našli na svakom radnom stolu da je OS ostao integrisan sa hardverom.

Mavs

pre 10 godina

@nebojsa
I revolucionarno ,,upakovano" je u ovom slučaju opet bilo revolucionarno, jer je pravljenje korisnog proizvoda možda podjednako bitno kao i izmišljanje vrste proizvoda/tehnologije, ali nećemo o tome.
Tvoj problem je u tome što si napao nešto što ne poznaješ, argumentima je dokazano da nisi u pravu (nekoliko puta na nekoliko tema), i ti umesto da daš neki kontra-argument napadaš korisnike ad hominem.
Što je najgore, tip Mac/Apple fanboya kakvog ti opisuješ ne postoji ovde, dok tipičnih polupismenih Apple ,,hejtera" (mrzim ovu reč) ima koliko hoćeš na sajtu, posebno onih koji su Apple bilo šta videli samo na TV-u pa je ,,sour grapes" sindrom u punom efektu.
Pa šta ako se većina obrazovala na Win-u? Ako sam se kompjuterski opismenio na ZX Spectrumu da li treba njega da koristim zauvek?
I ja sam 99% vremena u aplikacijama, koje su generalno bolje za Mac, jer su standardi viši. Idi na Mac App Store (ako možeš?) i čitaj kritike aplikacija. Tamo nema fanboyeva, ljudi kritikuju ono što su platili.
Da odgovorim na poslednje pitanje, sve je manje-više zabavno u OS X, od prve animacije pre boot-a, pa do proveravanja specifikacija računara (sa onim high-res sličicama).
Ironija je što bi tvoj cenjeni MS verovatno stao na moju stranu u ovoj raspravi (da ih je briga), jer ja imam legalnu W7 licencu, dok ti nemaš.

zmitjkoe

pre 10 godina

ostade njima cijena i dan danas po 2500 dolara pa na vise :)
(njake, 24. januar 2014 14:47)

Safari mi kaze da se broj 2500 deset puta pojavljuje u komentarima. Kao, to je (preskupa) cena (u dolarima) (i) danasnjeg Maca. Ali sta znaci Mac? Ne postoji nijedan Apple kompjuter sa tom cenom u osnovnoj konfiguraciji. Kako to da niko ne koristi internet da proveri? Najskuplji je Mac Pro, kompjuterski monstrum koji je samo 400$ skuplji od "preskupog Maca od 2.500$". Najjeftiniji je Mac mini, izvanredna kucna masina smesno malih dimenzija (2.5GHz dual-core Intel Core i5, 4GB memorije, Mavericks) i kosta samo 599$ (bez monitora). iMac 21,5" je 1.300$, iMac 27" je 1.800$. Ovde nikoga ne interesuju cinjenice vec se uglavnom lupeta napamet. U eri interneta!? Posle je zmitjkoe patoloski i opsesivno vezan za Apple, fanboj, jabucar, ovca, tatin sin, salju me da se lecim, neki misle da sam Apple placenik, ali imam i par fanova. Nikad ja necu preci cenzus.

Zoki

pre 10 godina

@darthneshko
Motorola 68000 je u to doba bio vec 4 godine star procesor. Kompanije koje su se pre toga bazirale na raznim 65xx CPU prebacivale su se njega, to je bio logican nastavak, bas kao sto je i za IBM bilo logicno da posle 8088 predje na 80286.

T@T@

pre 10 godina

Negde sam pročitao da je prvi Mac van USA stigao baš u Jugoslaviju i to sa YU tastaturom - uvoznik i konsignacija ''Velebit Komerc'' !!! Valjalo bi malo proguglati da vidimo da li je to istina ili trač ?!

Maks

pre 10 godina

@ (T@T@, 25. januar 2014 09:03)

Evo, da ti pomognem oko traženja informacija o prvom zastupniku za ex-YU: http://hr.wikipedia.org/wiki/Velebit_%28tvrtka%29

Znači, od 1982. je u Jugoslaviji bilo zvaničnog Apple zastupnika...

Našao sam i nešto više o tom prvom Apple zastupniku za ex-Yu na nekom slovenačkom sajtu: http://www.jabolko.org/mac/244-jabolko-in-politika

Vidim da piše da su školskom sistemu nudili popust i do 50%... možda bi Macovi danas kod nas bili jednako popularni kao u USA, da nije bilo onih ratova devedesetih...

Uzgred... Macintosh System Software (OS koji su stari Macovi koristili) je bio prevođen i na srpskohrvatski... vidim da na pomenutom slovenačkom sajtu imaju i neke screenshotove na kojima se vidi to: http://www.jabolko.org/mac/284-zakaj-mac-os-ne-zna-slovensko