Sreda, 15.01.2014.

15:01

Robot koji usisava umesto vas

Izvor: Piše: Ivan Manèiæ

Robot koji usisava umesto vas IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

31 Komentari

Sortiraj po:

Nenad

pre 9 godina

Posedujem model 650, kupljen u nemackoj gde je oko 200e jeftiniji u odnosu na Srbiju...
Zaista je fantastican, i samo ko mu nije dao sansu moze da prica da ne valja. Svakodnevno je programiran da cisti stan od 65 kvadrata i meni i dalje nije jasno odakle izvlaci svaki dan punu saku prasine, a evo vec 3 meseca ga imam... Jeste skup, ali ko moze da priusti siguran sam da se nece pokajati. I savetujem iskljucivo iRobot, jer su svi ostali tehnoloski dosta iza.

Nikola

pre 10 godina

imali su ga moji domacini dok sam se skolovao u Americi... dali su mu cak i ime :) bilo mi je cudno, s obzirom na globalizam da ga i ovde nema... Kupio sam ga pre mesec dana i zadovoljan sam, poboljsan je u odnosu na seriju 500... ja uopste nisam imao lose iskustvo sa njim... sve preporuke!

Mare

pre 10 godina

Imam ovaj usisivač i odličan je.
Nikako ne bih mogao da usisavam svaki dan, a on baš to radi i to sam, skroz sam :). Živim u centru grada i ovo mi je spas od prašine i nečistoće sa kojom je nemoguće izboriti se na drugi način.

Yes

pre 10 godina

I ja sam uzeo ovaj model 775. Prvi utisak je da ova stvarcica ne moze nista da uradi, haoticno se krece svuda redom, nema temeljnosti :)
Desava se cesto da sam stane na ivici stepenista i da se ugasi, takodje je dosadan sa zicom za ves, pokusava jadan da preskoci sipku dok ne izludim od drndanja...i ugasim ga :)
Inace kad praznis rezervoar, iznenadis se sta je sve usisao, iskreno, na neke detalje se mnogo vise fokusira nego ja. Oko nogara od stolica, saksija koje su na podu, ispod namestaja itd
Sve u svemu, puno pomaze, ali se stan mora prilagoditi usisivacu, ne moze samo da ga spustis na pod i pustis da radi, inace ce non stop da se zaglavljuje.
Nikad ne usisava ceo stan odjednom, vec danas se vise fokusira na jednu prostoriju, sutra na drugu i tako dalje.
Ja bih mu jos ubacio detektor prisutnosti, da kad nema nikog kod kuce da ide sam da se igra, usisavanje jednom dnevno nije dovoljno za velike stanove.

miloje

pre 10 godina

Ovaj ce za 5 godina i prozore da pere. :) Danas ipak mislim da je ovo samo "cudo tehnike iz buducnosti", ali do 2020-te, bice prava zamena za usisivac, verovatno i ranije, za 4-5 godina (mada to je ta prognoza u principu). Nadam se i ja da cu ga za koju godinu kupiti, samo jos malo da ga usavrse. U narednih 10 godina ce biti must have u svakoj modernoj kuci, nesto kao ves masina danas.

Darko

pre 10 godina

Video sam ga kod nas na sajmu tehnike pre par godina, mislim da ga je prodavala Tehnomanija za oko 75 hiljada (ne sećam se tačno cene) i isto sam bio skeptičan koliko je zaista efikasan.

T

pre 10 godina

ja sam ga kupio i odusevljen sam, u pocetku nisam verovao da ce bas ovako dobro da cisti... svaki dan mi radi i pored macke i psa u stanu, stan mi je nikad cistiji... jos kad bi znao sam da se isprazni i da pere sudove :)))

Miki

pre 10 godina

Kupio pre nekoliko godina. Lepo se snalazi sa glatkim površinama. Sa tepisima loše. U prostorijama punim nameštaja (stolice i al.) se ne snalazi dobro. Ne snalazi se dobro ako usisava više od jedne prostorije (desi se da u neku prostoriju uđe jednom i više ne ulazi). U poslednje 3-4 godine ga ne koristim, jer je vreme potrebno da pripremim sobu, kako bi Roomba mogla da usisa, duže od vremena koje bih sam potrošio na usisavanje. Štaviše sada se i baterija pokvarila, tako da ne može ni da radi (nova je oko 100€).
Ovo je lep reklama-članak, ali nije u potpunosti objektivan.
Dakle, za ljude koji imaju širok poslovni (bez previše malih prepreka) i tepiha je stvarno super. Na moj tepih od 1,8 cm debljine uglavnom nije uspevao da se popne, a iz iRobot podrške su mi rekli da ni ne može (iako su reklamirali da bez problema može na prepreke do 2 cm visine).
Ono što je lepo je da ima sezor za stepenice, pa neće pasti ukoliko ostane bez oslonca, nego se vrai i nastavi. Isto tako, kad završi usisavanje, vrati se i napuni baterije sam.

Veliki brat

pre 10 godina

Koliko god da košta, cena je smešna u odnosu koliko po Srbiji traže za Kirbi usisivač (koliko sam čitao, krenu od 2500-3000e pa spuštaju po 100-200e, ali nikome ne prodaju ispod 2000e pa makar bilo i na 36 rata, što je suludo za jedan usisivač koji čak nema ni mogućnost čišćenja parom).

Inače, kome je skupo, ne mora ni da kupuje, šta mislite, da iPhone nije skup, a ima ga svaka treća osoba koju poznajem?
Naravno, "sitnice" koje su oni napravili da budu potrošna roba (pojedine četke i sl.) i koštaju poprilično jeste problem, ali se može rešiti i na druge načine.

P.S. I kad se več pominje W&W i cena kod njih, meni su se i oni i mnogi drugi smučili sa ponudom laptopova koji imaju samo 4GB memorije. Da li je normalno nuditi konfiguracije sa količinom memorije koja je bila standardna pre nekoliko godina?

A cena memorije je trenutno smešna da bih svakome preporučio da uzme i 16GB ako laptop podržava (ako ne podržava, onda ima staru ploču i ne treba ga ni kupovati), jer za koju godinu ili neće imati te memorije da se kupi ili će biti papreno skupa kao što je sada DDR2.
Toliko o njihovoj korektnoj ponudi laptopova (kao i kod mnogih drugih), pa se onda čudimo ceni usisivača...

Takođe, znam ljude koji idu da kupuju Gorenje aparate kod njih, a u svim većim gradovima Gorenje ima svoje objekte (Gorenje Studio i sl.) gde vam mnogo bolje mogu objasniti razlike između modela, i isto prodaju na 12 rata bez kamate...

neutralni felsh

pre 10 godina

ovo je dokazano super! ali najsmesniji su mi ovi komentari koji mu zameraju sto ne usisava kao pravi usisavac od 2000W... da necete mozda i generalku da radi umesto vas?

Neko ko bi voleo ovo da napravi

pre 10 godina

Ljudi ovo je smesno svako ko se razume u elektroniku ili odvoji malo vise vremena moze i na internetu da se pronadju seme da se ovo i napravi i to za maksimalno 5 000 dinara a ne za 300 evra ili koliko ovo vec kosta.

Mi smo jos u srednjoj pre 5 godina na robotici u srednjoj skoli koju je odrzavao jedan profesor napravili nesto slicno kao sto je ovo.Nije bio usisivac nego mali robotic ali to je isto samo da smo mu dodali mogucnost da usisava to je jos malo rada. I nas robot je mogao da prepozna prepreke (zid ili komad namestaja) i da promeni pravac kretanja samo sto ovaj robot koristi senzore blizine a mi smo zbog nedostatka para koristili mikroprekidace. Potrebno je samo 1-2 servo motora par mikro-prekidaca (ili senzora)i jedan mikrokontroler koji bi se isprogramirao.

Radio sam na vise projekata sto u skoli sto sam i mogu vam reci da je mnogo lepsi osecaj kada vidite da radi nesto sto ste sami napravili nego kada to isto kupite i skoro uvek je bilo to sto sam pravio ili jevtinije ili iste cene kao proizvod koji sam mogao da kupim a nikad skuplje.

Ovo cu probati sam da napravim prvom prilikom kad budem imao malo vise slobodnog vremena, naravno nece imati lep dizajn ali sam siguran da ce vrsiti funkciju za koju je namenjen.

o_O

pre 10 godina

http://m.saturn.de/shop/search/products.do?q=IROBOT+Roomba+780&r=SEDEde
---
Moze se skinuti dio PDV-a sa te cijene. Za ~400 keka ovo moram da imam, nemam tepihe u stanu osim u dnevnoj a mrzim usisavanje (lijen sam, priznajem :)))

ženi je super, a mene ko pita

pre 10 godina

imam irobota, ali ne ovaj novi model, već stariji iz serije 5. sve pokupi i stvarno usisa, programirao sam ga da radi kad smo žena i ja na poslu, a klinci u školi... nema više "maca" prašine po kući, a žena više nema komentar "juče sam usisavala" kad klinci naprave haos, kad dođemo kući sve je čisto :) mana je što ne može da zameni klasični usisvač kod čišćenja nameštaja i plafona, a pored "normalnih" imamo i jedan "čupavi" tepih, ne može ni njega, to moram ja :(

popov

pre 10 godina

Ja je imam od 2008e, model 53x (531 mislim) i ona realno usisava sasvim ok. Na pocetku joj nisam verovao i pratio sam je sta radi i gde prolazi, posto ima taj suludi algoritam, ali zaista usisa celu povrsinu i to usisa sasvim ok. Nije super-sterilno (ne pokupi najfiniji sloj prasine sa laminata recimo), ali po njenom minulom radu u kutiji i po usisanoj kuci vidite da je zaista usisala cudo.

Ja sam je tada platio 290e u Srbiji novu, a u to vreme je ista kostala isto toliko u USA na irobot store-u. Slazem se da je cena na winwinu predimenzionisana u odnosu na to koliko kosta van Srbije, ali da je realno kul stvar - jeste. Sama usisava, tu i tamo je ispraznite i to je to. Ne trazi apsolutno nista. Ja je pustim kad izlazim iz kuce i kad se vratim, usisano je a ona parkirana na svoju bazu se puni.

Jedino sto joj zameram je da se zvezdaste cetke koje sluze za ciscenje ivica brzo pokidaju i realno su napravljene da se trose, te da cesto kupujete nove. Set od 3 kosta 40-50e u Evropi, ne znam po Srbiji, a to realno nije za godinu dana usisavanja. Opet, na netu imate hakove kako da je napravite da se to ne desava.

Sve u svemu, jako kul stvar, toplo preporucujem.

Marko

pre 10 godina

Dok ne izmisle bezicni prenos energije, nema nista od pravog robota usisivaca. Ovaj preko baterije jednostavno nema snage da usisava tepihe. Za parket je donekle OK, ali za tepih nije.

Aca

pre 10 godina

iRobot i samsung modeli su jos pomozi boze i rade nesto ali samo na glatkim povrsinama, dok kineske kopije i drugi proizvodjaci su bacene pare. Jos uvek ne postoji usisivac na baterije koji moze usisati tepih kako treba!

Nebojša

pre 10 godina

Roboti usisivaci su mi bili interesantni od kada su se pojavili još samo kada bi im cena bila pristupacnija vremenom će nadam se i biti.

Nebojša

pre 10 godina

Roboti usisivaci su mi bili interesantni od kada su se pojavili još samo kada bi im cena bila pristupacnija vremenom će nadam se i biti.

ženi je super, a mene ko pita

pre 10 godina

imam irobota, ali ne ovaj novi model, već stariji iz serije 5. sve pokupi i stvarno usisa, programirao sam ga da radi kad smo žena i ja na poslu, a klinci u školi... nema više "maca" prašine po kući, a žena više nema komentar "juče sam usisavala" kad klinci naprave haos, kad dođemo kući sve je čisto :) mana je što ne može da zameni klasični usisvač kod čišćenja nameštaja i plafona, a pored "normalnih" imamo i jedan "čupavi" tepih, ne može ni njega, to moram ja :(

popov

pre 10 godina

Ja je imam od 2008e, model 53x (531 mislim) i ona realno usisava sasvim ok. Na pocetku joj nisam verovao i pratio sam je sta radi i gde prolazi, posto ima taj suludi algoritam, ali zaista usisa celu povrsinu i to usisa sasvim ok. Nije super-sterilno (ne pokupi najfiniji sloj prasine sa laminata recimo), ali po njenom minulom radu u kutiji i po usisanoj kuci vidite da je zaista usisala cudo.

Ja sam je tada platio 290e u Srbiji novu, a u to vreme je ista kostala isto toliko u USA na irobot store-u. Slazem se da je cena na winwinu predimenzionisana u odnosu na to koliko kosta van Srbije, ali da je realno kul stvar - jeste. Sama usisava, tu i tamo je ispraznite i to je to. Ne trazi apsolutno nista. Ja je pustim kad izlazim iz kuce i kad se vratim, usisano je a ona parkirana na svoju bazu se puni.

Jedino sto joj zameram je da se zvezdaste cetke koje sluze za ciscenje ivica brzo pokidaju i realno su napravljene da se trose, te da cesto kupujete nove. Set od 3 kosta 40-50e u Evropi, ne znam po Srbiji, a to realno nije za godinu dana usisavanja. Opet, na netu imate hakove kako da je napravite da se to ne desava.

Sve u svemu, jako kul stvar, toplo preporucujem.

Aca

pre 10 godina

iRobot i samsung modeli su jos pomozi boze i rade nesto ali samo na glatkim povrsinama, dok kineske kopije i drugi proizvodjaci su bacene pare. Jos uvek ne postoji usisivac na baterije koji moze usisati tepih kako treba!

Marko

pre 10 godina

Dok ne izmisle bezicni prenos energije, nema nista od pravog robota usisivaca. Ovaj preko baterije jednostavno nema snage da usisava tepihe. Za parket je donekle OK, ali za tepih nije.

neutralni felsh

pre 10 godina

ovo je dokazano super! ali najsmesniji su mi ovi komentari koji mu zameraju sto ne usisava kao pravi usisavac od 2000W... da necete mozda i generalku da radi umesto vas?

Neko ko bi voleo ovo da napravi

pre 10 godina

Ljudi ovo je smesno svako ko se razume u elektroniku ili odvoji malo vise vremena moze i na internetu da se pronadju seme da se ovo i napravi i to za maksimalno 5 000 dinara a ne za 300 evra ili koliko ovo vec kosta.

Mi smo jos u srednjoj pre 5 godina na robotici u srednjoj skoli koju je odrzavao jedan profesor napravili nesto slicno kao sto je ovo.Nije bio usisivac nego mali robotic ali to je isto samo da smo mu dodali mogucnost da usisava to je jos malo rada. I nas robot je mogao da prepozna prepreke (zid ili komad namestaja) i da promeni pravac kretanja samo sto ovaj robot koristi senzore blizine a mi smo zbog nedostatka para koristili mikroprekidace. Potrebno je samo 1-2 servo motora par mikro-prekidaca (ili senzora)i jedan mikrokontroler koji bi se isprogramirao.

Radio sam na vise projekata sto u skoli sto sam i mogu vam reci da je mnogo lepsi osecaj kada vidite da radi nesto sto ste sami napravili nego kada to isto kupite i skoro uvek je bilo to sto sam pravio ili jevtinije ili iste cene kao proizvod koji sam mogao da kupim a nikad skuplje.

Ovo cu probati sam da napravim prvom prilikom kad budem imao malo vise slobodnog vremena, naravno nece imati lep dizajn ali sam siguran da ce vrsiti funkciju za koju je namenjen.

o_O

pre 10 godina

http://m.saturn.de/shop/search/products.do?q=IROBOT+Roomba+780&r=SEDEde
---
Moze se skinuti dio PDV-a sa te cijene. Za ~400 keka ovo moram da imam, nemam tepihe u stanu osim u dnevnoj a mrzim usisavanje (lijen sam, priznajem :)))

Mare

pre 10 godina

Imam ovaj usisivač i odličan je.
Nikako ne bih mogao da usisavam svaki dan, a on baš to radi i to sam, skroz sam :). Živim u centru grada i ovo mi je spas od prašine i nečistoće sa kojom je nemoguće izboriti se na drugi način.

Nikola

pre 10 godina

imali su ga moji domacini dok sam se skolovao u Americi... dali su mu cak i ime :) bilo mi je cudno, s obzirom na globalizam da ga i ovde nema... Kupio sam ga pre mesec dana i zadovoljan sam, poboljsan je u odnosu na seriju 500... ja uopste nisam imao lose iskustvo sa njim... sve preporuke!

Veliki brat

pre 10 godina

Koliko god da košta, cena je smešna u odnosu koliko po Srbiji traže za Kirbi usisivač (koliko sam čitao, krenu od 2500-3000e pa spuštaju po 100-200e, ali nikome ne prodaju ispod 2000e pa makar bilo i na 36 rata, što je suludo za jedan usisivač koji čak nema ni mogućnost čišćenja parom).

Inače, kome je skupo, ne mora ni da kupuje, šta mislite, da iPhone nije skup, a ima ga svaka treća osoba koju poznajem?
Naravno, "sitnice" koje su oni napravili da budu potrošna roba (pojedine četke i sl.) i koštaju poprilično jeste problem, ali se može rešiti i na druge načine.

P.S. I kad se več pominje W&W i cena kod njih, meni su se i oni i mnogi drugi smučili sa ponudom laptopova koji imaju samo 4GB memorije. Da li je normalno nuditi konfiguracije sa količinom memorije koja je bila standardna pre nekoliko godina?

A cena memorije je trenutno smešna da bih svakome preporučio da uzme i 16GB ako laptop podržava (ako ne podržava, onda ima staru ploču i ne treba ga ni kupovati), jer za koju godinu ili neće imati te memorije da se kupi ili će biti papreno skupa kao što je sada DDR2.
Toliko o njihovoj korektnoj ponudi laptopova (kao i kod mnogih drugih), pa se onda čudimo ceni usisivača...

Takođe, znam ljude koji idu da kupuju Gorenje aparate kod njih, a u svim većim gradovima Gorenje ima svoje objekte (Gorenje Studio i sl.) gde vam mnogo bolje mogu objasniti razlike između modela, i isto prodaju na 12 rata bez kamate...

T

pre 10 godina

ja sam ga kupio i odusevljen sam, u pocetku nisam verovao da ce bas ovako dobro da cisti... svaki dan mi radi i pored macke i psa u stanu, stan mi je nikad cistiji... jos kad bi znao sam da se isprazni i da pere sudove :)))

miloje

pre 10 godina

Ovaj ce za 5 godina i prozore da pere. :) Danas ipak mislim da je ovo samo "cudo tehnike iz buducnosti", ali do 2020-te, bice prava zamena za usisivac, verovatno i ranije, za 4-5 godina (mada to je ta prognoza u principu). Nadam se i ja da cu ga za koju godinu kupiti, samo jos malo da ga usavrse. U narednih 10 godina ce biti must have u svakoj modernoj kuci, nesto kao ves masina danas.

Yes

pre 10 godina

I ja sam uzeo ovaj model 775. Prvi utisak je da ova stvarcica ne moze nista da uradi, haoticno se krece svuda redom, nema temeljnosti :)
Desava se cesto da sam stane na ivici stepenista i da se ugasi, takodje je dosadan sa zicom za ves, pokusava jadan da preskoci sipku dok ne izludim od drndanja...i ugasim ga :)
Inace kad praznis rezervoar, iznenadis se sta je sve usisao, iskreno, na neke detalje se mnogo vise fokusira nego ja. Oko nogara od stolica, saksija koje su na podu, ispod namestaja itd
Sve u svemu, puno pomaze, ali se stan mora prilagoditi usisivacu, ne moze samo da ga spustis na pod i pustis da radi, inace ce non stop da se zaglavljuje.
Nikad ne usisava ceo stan odjednom, vec danas se vise fokusira na jednu prostoriju, sutra na drugu i tako dalje.
Ja bih mu jos ubacio detektor prisutnosti, da kad nema nikog kod kuce da ide sam da se igra, usisavanje jednom dnevno nije dovoljno za velike stanove.

Miki

pre 10 godina

Kupio pre nekoliko godina. Lepo se snalazi sa glatkim površinama. Sa tepisima loše. U prostorijama punim nameštaja (stolice i al.) se ne snalazi dobro. Ne snalazi se dobro ako usisava više od jedne prostorije (desi se da u neku prostoriju uđe jednom i više ne ulazi). U poslednje 3-4 godine ga ne koristim, jer je vreme potrebno da pripremim sobu, kako bi Roomba mogla da usisa, duže od vremena koje bih sam potrošio na usisavanje. Štaviše sada se i baterija pokvarila, tako da ne može ni da radi (nova je oko 100€).
Ovo je lep reklama-članak, ali nije u potpunosti objektivan.
Dakle, za ljude koji imaju širok poslovni (bez previše malih prepreka) i tepiha je stvarno super. Na moj tepih od 1,8 cm debljine uglavnom nije uspevao da se popne, a iz iRobot podrške su mi rekli da ni ne može (iako su reklamirali da bez problema može na prepreke do 2 cm visine).
Ono što je lepo je da ima sezor za stepenice, pa neće pasti ukoliko ostane bez oslonca, nego se vrai i nastavi. Isto tako, kad završi usisavanje, vrati se i napuni baterije sam.

Darko

pre 10 godina

Video sam ga kod nas na sajmu tehnike pre par godina, mislim da ga je prodavala Tehnomanija za oko 75 hiljada (ne sećam se tačno cene) i isto sam bio skeptičan koliko je zaista efikasan.

Nenad

pre 9 godina

Posedujem model 650, kupljen u nemackoj gde je oko 200e jeftiniji u odnosu na Srbiju...
Zaista je fantastican, i samo ko mu nije dao sansu moze da prica da ne valja. Svakodnevno je programiran da cisti stan od 65 kvadrata i meni i dalje nije jasno odakle izvlaci svaki dan punu saku prasine, a evo vec 3 meseca ga imam... Jeste skup, ali ko moze da priusti siguran sam da se nece pokajati. I savetujem iskljucivo iRobot, jer su svi ostali tehnoloski dosta iza.

Neko ko bi voleo ovo da napravi

pre 10 godina

Ljudi ovo je smesno svako ko se razume u elektroniku ili odvoji malo vise vremena moze i na internetu da se pronadju seme da se ovo i napravi i to za maksimalno 5 000 dinara a ne za 300 evra ili koliko ovo vec kosta.

Mi smo jos u srednjoj pre 5 godina na robotici u srednjoj skoli koju je odrzavao jedan profesor napravili nesto slicno kao sto je ovo.Nije bio usisivac nego mali robotic ali to je isto samo da smo mu dodali mogucnost da usisava to je jos malo rada. I nas robot je mogao da prepozna prepreke (zid ili komad namestaja) i da promeni pravac kretanja samo sto ovaj robot koristi senzore blizine a mi smo zbog nedostatka para koristili mikroprekidace. Potrebno je samo 1-2 servo motora par mikro-prekidaca (ili senzora)i jedan mikrokontroler koji bi se isprogramirao.

Radio sam na vise projekata sto u skoli sto sam i mogu vam reci da je mnogo lepsi osecaj kada vidite da radi nesto sto ste sami napravili nego kada to isto kupite i skoro uvek je bilo to sto sam pravio ili jevtinije ili iste cene kao proizvod koji sam mogao da kupim a nikad skuplje.

Ovo cu probati sam da napravim prvom prilikom kad budem imao malo vise slobodnog vremena, naravno nece imati lep dizajn ali sam siguran da ce vrsiti funkciju za koju je namenjen.

Aca

pre 10 godina

iRobot i samsung modeli su jos pomozi boze i rade nesto ali samo na glatkim povrsinama, dok kineske kopije i drugi proizvodjaci su bacene pare. Jos uvek ne postoji usisivac na baterije koji moze usisati tepih kako treba!

Marko

pre 10 godina

Dok ne izmisle bezicni prenos energije, nema nista od pravog robota usisivaca. Ovaj preko baterije jednostavno nema snage da usisava tepihe. Za parket je donekle OK, ali za tepih nije.

Nebojša

pre 10 godina

Roboti usisivaci su mi bili interesantni od kada su se pojavili još samo kada bi im cena bila pristupacnija vremenom će nadam se i biti.

o_O

pre 10 godina

http://m.saturn.de/shop/search/products.do?q=IROBOT+Roomba+780&r=SEDEde
---
Moze se skinuti dio PDV-a sa te cijene. Za ~400 keka ovo moram da imam, nemam tepihe u stanu osim u dnevnoj a mrzim usisavanje (lijen sam, priznajem :)))

Miki

pre 10 godina

Kupio pre nekoliko godina. Lepo se snalazi sa glatkim površinama. Sa tepisima loše. U prostorijama punim nameštaja (stolice i al.) se ne snalazi dobro. Ne snalazi se dobro ako usisava više od jedne prostorije (desi se da u neku prostoriju uđe jednom i više ne ulazi). U poslednje 3-4 godine ga ne koristim, jer je vreme potrebno da pripremim sobu, kako bi Roomba mogla da usisa, duže od vremena koje bih sam potrošio na usisavanje. Štaviše sada se i baterija pokvarila, tako da ne može ni da radi (nova je oko 100€).
Ovo je lep reklama-članak, ali nije u potpunosti objektivan.
Dakle, za ljude koji imaju širok poslovni (bez previše malih prepreka) i tepiha je stvarno super. Na moj tepih od 1,8 cm debljine uglavnom nije uspevao da se popne, a iz iRobot podrške su mi rekli da ni ne može (iako su reklamirali da bez problema može na prepreke do 2 cm visine).
Ono što je lepo je da ima sezor za stepenice, pa neće pasti ukoliko ostane bez oslonca, nego se vrai i nastavi. Isto tako, kad završi usisavanje, vrati se i napuni baterije sam.

popov

pre 10 godina

Ja je imam od 2008e, model 53x (531 mislim) i ona realno usisava sasvim ok. Na pocetku joj nisam verovao i pratio sam je sta radi i gde prolazi, posto ima taj suludi algoritam, ali zaista usisa celu povrsinu i to usisa sasvim ok. Nije super-sterilno (ne pokupi najfiniji sloj prasine sa laminata recimo), ali po njenom minulom radu u kutiji i po usisanoj kuci vidite da je zaista usisala cudo.

Ja sam je tada platio 290e u Srbiji novu, a u to vreme je ista kostala isto toliko u USA na irobot store-u. Slazem se da je cena na winwinu predimenzionisana u odnosu na to koliko kosta van Srbije, ali da je realno kul stvar - jeste. Sama usisava, tu i tamo je ispraznite i to je to. Ne trazi apsolutno nista. Ja je pustim kad izlazim iz kuce i kad se vratim, usisano je a ona parkirana na svoju bazu se puni.

Jedino sto joj zameram je da se zvezdaste cetke koje sluze za ciscenje ivica brzo pokidaju i realno su napravljene da se trose, te da cesto kupujete nove. Set od 3 kosta 40-50e u Evropi, ne znam po Srbiji, a to realno nije za godinu dana usisavanja. Opet, na netu imate hakove kako da je napravite da se to ne desava.

Sve u svemu, jako kul stvar, toplo preporucujem.

neutralni felsh

pre 10 godina

ovo je dokazano super! ali najsmesniji su mi ovi komentari koji mu zameraju sto ne usisava kao pravi usisavac od 2000W... da necete mozda i generalku da radi umesto vas?

Veliki brat

pre 10 godina

Koliko god da košta, cena je smešna u odnosu koliko po Srbiji traže za Kirbi usisivač (koliko sam čitao, krenu od 2500-3000e pa spuštaju po 100-200e, ali nikome ne prodaju ispod 2000e pa makar bilo i na 36 rata, što je suludo za jedan usisivač koji čak nema ni mogućnost čišćenja parom).

Inače, kome je skupo, ne mora ni da kupuje, šta mislite, da iPhone nije skup, a ima ga svaka treća osoba koju poznajem?
Naravno, "sitnice" koje su oni napravili da budu potrošna roba (pojedine četke i sl.) i koštaju poprilično jeste problem, ali se može rešiti i na druge načine.

P.S. I kad se več pominje W&W i cena kod njih, meni su se i oni i mnogi drugi smučili sa ponudom laptopova koji imaju samo 4GB memorije. Da li je normalno nuditi konfiguracije sa količinom memorije koja je bila standardna pre nekoliko godina?

A cena memorije je trenutno smešna da bih svakome preporučio da uzme i 16GB ako laptop podržava (ako ne podržava, onda ima staru ploču i ne treba ga ni kupovati), jer za koju godinu ili neće imati te memorije da se kupi ili će biti papreno skupa kao što je sada DDR2.
Toliko o njihovoj korektnoj ponudi laptopova (kao i kod mnogih drugih), pa se onda čudimo ceni usisivača...

Takođe, znam ljude koji idu da kupuju Gorenje aparate kod njih, a u svim većim gradovima Gorenje ima svoje objekte (Gorenje Studio i sl.) gde vam mnogo bolje mogu objasniti razlike između modela, i isto prodaju na 12 rata bez kamate...

ženi je super, a mene ko pita

pre 10 godina

imam irobota, ali ne ovaj novi model, već stariji iz serije 5. sve pokupi i stvarno usisa, programirao sam ga da radi kad smo žena i ja na poslu, a klinci u školi... nema više "maca" prašine po kući, a žena više nema komentar "juče sam usisavala" kad klinci naprave haos, kad dođemo kući sve je čisto :) mana je što ne može da zameni klasični usisvač kod čišćenja nameštaja i plafona, a pored "normalnih" imamo i jedan "čupavi" tepih, ne može ni njega, to moram ja :(

T

pre 10 godina

ja sam ga kupio i odusevljen sam, u pocetku nisam verovao da ce bas ovako dobro da cisti... svaki dan mi radi i pored macke i psa u stanu, stan mi je nikad cistiji... jos kad bi znao sam da se isprazni i da pere sudove :)))

Darko

pre 10 godina

Video sam ga kod nas na sajmu tehnike pre par godina, mislim da ga je prodavala Tehnomanija za oko 75 hiljada (ne sećam se tačno cene) i isto sam bio skeptičan koliko je zaista efikasan.

Yes

pre 10 godina

I ja sam uzeo ovaj model 775. Prvi utisak je da ova stvarcica ne moze nista da uradi, haoticno se krece svuda redom, nema temeljnosti :)
Desava se cesto da sam stane na ivici stepenista i da se ugasi, takodje je dosadan sa zicom za ves, pokusava jadan da preskoci sipku dok ne izludim od drndanja...i ugasim ga :)
Inace kad praznis rezervoar, iznenadis se sta je sve usisao, iskreno, na neke detalje se mnogo vise fokusira nego ja. Oko nogara od stolica, saksija koje su na podu, ispod namestaja itd
Sve u svemu, puno pomaze, ali se stan mora prilagoditi usisivacu, ne moze samo da ga spustis na pod i pustis da radi, inace ce non stop da se zaglavljuje.
Nikad ne usisava ceo stan odjednom, vec danas se vise fokusira na jednu prostoriju, sutra na drugu i tako dalje.
Ja bih mu jos ubacio detektor prisutnosti, da kad nema nikog kod kuce da ide sam da se igra, usisavanje jednom dnevno nije dovoljno za velike stanove.

Nenad

pre 9 godina

Posedujem model 650, kupljen u nemackoj gde je oko 200e jeftiniji u odnosu na Srbiju...
Zaista je fantastican, i samo ko mu nije dao sansu moze da prica da ne valja. Svakodnevno je programiran da cisti stan od 65 kvadrata i meni i dalje nije jasno odakle izvlaci svaki dan punu saku prasine, a evo vec 3 meseca ga imam... Jeste skup, ali ko moze da priusti siguran sam da se nece pokajati. I savetujem iskljucivo iRobot, jer su svi ostali tehnoloski dosta iza.

miloje

pre 10 godina

Ovaj ce za 5 godina i prozore da pere. :) Danas ipak mislim da je ovo samo "cudo tehnike iz buducnosti", ali do 2020-te, bice prava zamena za usisivac, verovatno i ranije, za 4-5 godina (mada to je ta prognoza u principu). Nadam se i ja da cu ga za koju godinu kupiti, samo jos malo da ga usavrse. U narednih 10 godina ce biti must have u svakoj modernoj kuci, nesto kao ves masina danas.

Mare

pre 10 godina

Imam ovaj usisivač i odličan je.
Nikako ne bih mogao da usisavam svaki dan, a on baš to radi i to sam, skroz sam :). Živim u centru grada i ovo mi je spas od prašine i nečistoće sa kojom je nemoguće izboriti se na drugi način.

Nikola

pre 10 godina

imali su ga moji domacini dok sam se skolovao u Americi... dali su mu cak i ime :) bilo mi je cudno, s obzirom na globalizam da ga i ovde nema... Kupio sam ga pre mesec dana i zadovoljan sam, poboljsan je u odnosu na seriju 500... ja uopste nisam imao lose iskustvo sa njim... sve preporuke!