Subota, 23.11.2013.

08:50

PlayStation 4 vs. Xbox One: Ko je pobednik u "ratu konzola"?

Izvor: Index.hr

PlayStation 4 vs. Xbox One: Ko je pobednik u "ratu konzola"? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

56 Komentari

Sortiraj po:

lekkek

pre 6 godina

A bas sam se nadao da se ovde ne spominju "ratovi konzola".
I ako cete o " ratovima konzola", sta bi sa Nintendom? Jeste da Wii U nije bio uspesan idalje pistoji.
Koga uopste briga za konzole PC je najjeftiniji (snaga/cena) .I moze da pusti igre za sve konzole kroz emulatore, sto je uglavnom legalno (zavisi od konzole i dali je igra izasla za PC).
Molim vas ako ovo vidite informisite se malo o ostalim konzolama sledeci put.
O da i 3DS i 3DS XL mogu da pustaju igre za ds,dsi,2ds,3ds.

Milos

pre 8 godina

Vi ni ne znate sta je Xbox, ni koliko je bolji PlayStation 4.
Zato mislim da je pobednik ovog "rata konzola" je PlayStation 4 definitivno.

srky

pre 10 godina

@srky ako je polygon placen od Ms-a ja sam madona. Taj polygon i theverge su poznati kao sekta mrzirelja microsofta. Ja sam se zabezeknuo kad sam video da su oni bolje ocenili Xbox.
(Vladimir, 25. novembar 2013 11:18)

Izgleda da si ipak Madona koja ne prati konzolasku scenu. Polygon je uvek bio na strani MS-a, mozda zato sto je americki sajt i patriotski stiti americki proizvod od zlih japanaca. Ono sto ce rasiriti popularnost svake od ovih konzola su igre (posto su konzole tome namenjene), a ne MS-ova logika da Xbox One moze eto da prikazuje i TV program kroz servise. To manje vise ima i Sony, ali kako bi ti znao kad ne posedujesh nijednu od predjashnjih konzola. S tim u vezi Netflix, Vudu i ostali zbog Xbox lokalizacije na odredjene zemlje verovatno nece moci da se gledaju u Srbiji kao ni gomila servisa koja ce se nuditi, ali kod nas nece ni raditi. Naravno nije Srbija ceo svet. Ono sto ce PS4 (kao i PS3 pre njega) izdvojiti od konkurencije su igre (ekskluzive Sonyjevih studija kojih ima sveukupno 13) koje ce se (SAMO) pojaviti na Sonyjevoj konzoli (ne kao Xbox naslovi 95% njih ce biti posle nekog vremena prebaceno na PC i to kao neoptimizovan softver koji ce bagovati i sporije raditi na PC-u nego na konzoli).

Novosadjanin

pre 10 godina

Kao i u 'ratu' telefona izmedju Zamzunga i Apple-a, i ovde ce svi biti pobednici.

Jednostavno, klijenti se namerno polarizuju. Tada krece grcevito branjenje svog tabora, ubedjivanje da su tudji uredjaji inferiorniji po ko zna kom pitanju... a rezultat svega toga su jako dobre prodajne cifre za obe strane.

Isto su rade BMW i Audi sa 'ratom' bilbordima...

Problem nastaje kad hoce i treci da se ugura, a u ovakvoj igri za treceg obicno nema mesta.

Vladimir

pre 10 godina

@srky ako je polygon placen od Ms-a ja sam madona. Taj polygon i theverge su poznati kao sekta mrzirelja microsofta. Ja sam se zabezeknuo kad sam video da su oni bolje ocenili Xbox.

srky

pre 10 godina

@Vladimir
Clanak je pisan na osnovu utisaka uticajnih gejmerskih sajtova, isti onih koji su pre izlaska favorizovali PS4, a po izlasku i probavanju rekli da je XBox malo bolja konzola generalno. Posto zivis u zemlji Srbiji 99% sam siguran da nisi nabavio ni jednu konzolu i tvoje tvrdje su apsurdne. -PC gejmer
(Vladimir, 24. novembar 2013 11:43)

PC gejmeru Vladimiru, prvo ne mogu da nabavim nijednu od pomenutih konzola jer nisu krenule u Evropi da se prodaju (informisi se sa tih istih gejmerskih sajtova.. prodaja u Evropi krece od 29. novembra). Isti ti sajtovi pisu o razlikama i prednostima i jedne i druge konzole i PS4 je u prednosti. Osim sajta Polygon kojeg placa Microsoft.

A sto se tice sada vec stare generacije konzola imam i PS3 i Xbox sa nekih 200 originalnih igara sve ukupno.

neko73

pre 10 godina

Da skratimo priču. XBOX nikada neće moći online da se igra u Srbiji jer je MS ograničio online play samo na zapadnu Evropu. Što se mene tiče kupujem Playstation 4. Killzone i God of War su neprevaziđena vrsta zabave.Ekskluzive su ono što će me naterati da kupim četvorku.

Vladimir

pre 10 godina

Mediji su od predstavljanja apsolutno bili na strani PS 4(da americki mediji). A kada su ih isprobali sramezljivo su priznali na je Xbox bolji. Trenutno PS4 tera igre u vecoj rezoluciji i jeftiniji je 100$, dok XBox je Xbox bolji kod korisnickog iskustva, responzivnijeg i boljeg korisnickog interfejsa, tiseg rada, manje potrosnje, blagodeti Kinecta, izvanredne kamere. PS kamera koja kosta 60$ bi u poredjenju sa Kinectom trebala da kosta 20$. Da ne bude zabune ja sam na PC-ju i ne planiram da kupim ni jednu konzolu. U proslosti kad god bih nekom konzolasu spomenuo grafiku na PC-ju on bi reko da je to irelevanto za njega, bitna mu je jednostavnost i da sve savrseno radi. Odalke je sad sramno to sto su Xbox igre u manjoj rezoluciji? oO Jos u buducnosti kako se bude sirilia Xbox serverska arhitektura i developer budu poceli da je koriste Xbox ce stici ako ne i prestici PS po grafici. Za mene je Xbox cist pobednik ali nemam namere da ga nabavim, Dota 2, Starcraft 2 je ono sto ja igram i za mene je PC zakon.

Vladimir

pre 10 godina

@srky

Clanak je pisan na osnovu utisaka uticajnih gejmerskih sajtova, isti onih koji su pre izlaska favorizovali PS4, a po izlasku i probavanju rekli da je XBox malo bolja konzola generalno. Posto zivis u zemlji Srbiji 99% sam siguran da nisi nabavio ni jednu konzolu i tvoje tvrdje su apsurdne. -PC gejmer

tinny

pre 10 godina

Ma kakav PS4, to je samo PS3 na steroidima, za dvije godine ce svaki PC biti u nivou PS4. Medjutim, ono sto Xbox nudi je buducnost.

I da, Xbox je mnogo veci, ali zato nema sanse da se pregrije i apsolutno nikada se ne cuje. Pametnome dosta.

who?

pre 10 godina

xbox je proizvod za amere, oni dobijaju masu servisa koji su njima karakteristicni I koje prate. PS4 je globalna konzola I vishe ljudi ce to pazariti sigurno. Uzevsi u obzir bolji hardware kao o ovetall feeling proizvoda PS4 ce zakucati. Koja igra ce bolje raditi gdje... ko vishe plati XO ili PS4 druzina! Ovo je pocelo sa proslom generacijom konzola, bukvalno se moze primjetiti mobing za developere... Sto se tice igranja PC ce ostati zakon maximalnog ugodjaja. Peace

Aleksandar

pre 10 godina

@Upravu

Ne, ne mogu da se igraju PS3 igirce na PS4, jer bi to zahtevalo jos jedan procesor, a i graficku, sa PS3. Raniji modeli PS3 su mogli da voze PS2, zbog RSX sintisajzera (njegovog GPU), ali u kasnijim modelima je to izbaceno, pa zato ne mozes da igras PS2 igre na PS3.
I sto bi, kada je cena PS3, nekih 120 - 130 evra, bar u inostranstvu.
A usput, imaces sve omiljene nastavke igara na PS4. Bolje brze i lepse.

Mada izaci napolje je zakon :) Makar i bez para :)

Nikola Milijevic

pre 10 godina

Xbox One! Microsoft for life! Call of duty ghosts je na 720p zbog neoptimizacije. Forza motosport 5 ima 10 puta bolje grafike od cod ghosts pa opet radi na 1080p i 60 frejmova :)

Marko?

pre 10 godina

PS4 je jaci od Xboxa, ne zbog ram memorije, nego zbog procesora. PS4 ima Cell 2 procesor (unaperdjenu verziju onog iz PS3) sa cak 12 fizickih jezgara. Niza cena PS4 se moze povezati sa cinjenicom da za njega nije razvijan nov tip procesora, vec je iskoriscen postojeci, koji je znatno unapredjen. Ima jos jedan zanimljiv podatak. Prvobitna zamisao iz Sonija, bila je da PS4 radi na 2K i 4K rezolucijama, zbog cega je u konzolu ugradjen djavolski jak hardver, ali kada su procurele specifikacije Xboxa, Soni je u poslednjem trenutku ogranicio rezoluciju svoje konzole na 1920p. Tako da je PS4 je sposoban za mnogo veci izazov od onoga sto se od njega trazi. SLim verzija PS4 izlazi krajem 2014 i prema najvama, bice mnogo manjeh gabarita i potpuno drugacijeg oblika od danasnjeg PS4.

srky

pre 10 godina

Clanak je ubedljivo subjektivno pisan i naginje Microsoftovoj konzoli. Realnost je drugacija. Prvo PS4 je fizicki manja i laksa konzola. Drugo jeftinija je. Trece ima jaci procesor. Cetvrto, ventilator se slabije cuje i konzola je hladnija (pogledajte testove na netu). Peto ima GDDR5 ram koji je par puta brzi od standardnog DDR3 rama. Sesto operativni sistem i meniji su pregledniji i sve je nekako fleksibilnije. Sedmo konzola prikazuje igre u 1080P u 60 frejmova za razliku od konkurencije (XBOX, WiiU) 720P u 30-60 frejmova. Znaci pobednik je PS4. Pogotovo sto se Microsoft hvali kako je prodao prvi dan isto koliko i Sony, sa malom razlikom da je XBOX One krenuo u 13 zemalja, a PS4 u 2 (Kanada i Amerika). Sony sa PS3 nije bio dobro spreman za bitku sa MS-om.. sada ce ih razvaliti.

Tan

pre 10 godina

Za ove sto se loze na rezolucije, eto Call of Duty je 1080p na PS4, a 720p (skaliran na 1080p) na Xbox i na PS4 pocinje ozbiljno da trokira i da se dere kada pocne dosta stvari da se odvija na ekranu, dok na xbox ide kao mlijeko.

Sony je isforsirao razvojni tim da ga urade u 1080p samo zbog marketinga i eto kako se pokazalo u praksi. Obe konzole su podjednako jake, specifikacije ne znace nista, bitna je optimizovanost platformi.

Goran

pre 10 godina

Pobednik je Nintendo Wii U :)

Sa igrama koje izlaze uskoro i onim koje su skoro izašle PS4 i XO nemaju šta da traže.

Multiplatform igre ne prodaju konzole već ekskluzive (na žalost PC igrača koji nikad neće videti naslove namenjene konzolama). Medjutim lineup obe konzole je katastrofa što se tiče ocena.

Vreme će pokazati svoje.

vladimir

pre 10 godina

Pobednik je AMD koji sada ima svoje čipove u dve NextGen i jednoj polu NextGen konzoli. PS4, Xone i WiiU. U prethodnoj generaciji imao je samo grafičke čipove u X360 i Wii-ju, dok sada uzima puno veću lovu tako što proizvodi čitav SoC.

Johnny

pre 10 godina

Upravo Sam citao prve kritike za x box one, od 500 testera su samo 300 dali vise od dvije zvezdice a maksimum su pet. Posto se kod preko 160 testera box sam od sebe ugasio i nije se vise dao da upsali, kao sto je se u svih 160 eksemplara disk (igrica) izgrebao i postao neupotebljiv! Shock! Samo lagano

Emanuel

pre 10 godina

Jedan detalj za ljubitelje Battlefilda 4. Battlefield 4 na PS4 uvek radi sa 60fps, dok kod XO radi izmedju 60-50 fps. Sto je jako tesko primetiti u igri. Na primer ja igram Battlefield 4 na 30 fps, i radi super. :D

aca

pre 10 godina

nema razlike u performansama?
pa dosad koja god igra da je izašla na xboxu radi u 720p a na ps4 u 1080p... dalje xbox je planiran kao multimedijalna konzola, znaci igre nisu u prvom planu, ali ,barem u srbiji, to neće proći jer ovde niko nema Netflix i slične servise; dok je ps4 ostao dosledan prethodnicima, čista igračka konzola koja će tek za 2-3 godine kad se razvojni timovi upoznaju sa hardverom praviti ogromnu razliku... pritom Kinect je nemoguće ugasiti... kad se uzme u obzir NSA i snouden, moj izbor bi definitivno bio ps4...poz

...

pre 10 godina

hardverski nisu slicni jer ps4 ima 8gb DDR5 ram a xbox ima 8gb DDR3 rama ogromna razlika u brzini memorije,i gpu je jaci u ps4.Sve u svemu ps4 je jaci i jeftiniji izbor :)

Movado

pre 10 godina

Za nas je bolje da uradite test ko je jeftinijo Playststion 2 ili Xbox prvi koji je izasao, tesko da ce se kod nas voditi rat ko je bolji, drugo xboxlive nije ovde nit popukaran nit radi kako treba.

Ogy

pre 10 godina

Ma Xbox je zakon, Sony je samo uzeo i doradio konzolu hardverski i igrali na sigurno, dok Xbox ima pravu viziju buducnosti i nudi mnogo vise od same konzole. 100 dolara razlike je nista u odnosu na koliko dodatnog Xbox nudi, a pogotovo u odnosu na to sta ce Xbox moci u buducnosti, a Playstation ne, jer su igrali na kratkorocan uspjeh.

Mavs

pre 10 godina

Naravno da se Xbone dobro kotira kod americke kritike jer je ona "bought and payed for" odavno. Microsoft je cak placao ljudima da idu na Reddit i da hajpuju konzolu kada je izbio ceo onaj skandal sa polovnim igrama i Kinect-om koji ne moze da se ugasi.
Mislim da im to nece pomoci preterano i da ce PS4 da se proda znacajno vise, posebno u Evropi i Aziji.

Arbiter

pre 10 godina

Ukratko, nabavite PC i necete zazaliti ove "generacije". 90% naslova sa konzola, ukljucujuci Titanfall su multiplatform, tako da necete nista propustiti sto se tice toga. Da ne pominjemo hiljade i hiljade ekskluziva koje su samo na PC-ju, ni izuzetno jeftine igrice sa Steam-a. Takodje, emulatori svih starijih konzola ukljucujuci PS1, PS2, Wii... I, naravno, mogucnost da se koristi sve od misa, do gamepada, volana, flight stick-a, itd. Ne treba vam neka zverska masina, ljudi. Za negde oko 500-600€ mozete napraviti komp od individualnih komponenata koji ce vam trajati vise godina, a koji ce igrati na daleko vecim rezolucijama, sa vecim FPS(Frejmovi po sekundi), mnogo boljom grafikom, i sa mnogo vise igara.

NouNejmovic

pre 10 godina

Pobednik je onaj sto moze da bira izmedju ove dve konzole. p.s. Japanci stvarno ste zmajevi za tehniku,ali sta ste uradili sa Sony Vita,to je kriminalno.Nigde igrica,nista...a bog sveti zna kako sam ledja izlomio extra da bih burazeru kupio to malo g.ovno. Suze krokodilske je lijo!

Rango

pre 10 godina

Duplo manja rezolucija na Xbox (ali naravno ovdje govorimo o manje važnim detaljima) - pa šta je važno ako nije rezolucija. Danas svaki PC moze potjerati igru na 1280*768px - koliko je to nevažan detalj najbolje je da provjerite na PC-u, pustite igru i Xbox rezoluciji a onda ponovo u FULLHD. :D Kako neko u današnje vrijeme može napraviti konzolu sa takvom rezolucijom. Ja sam sebi uzeo GTX 660Ti i mogu puštati najnovije igre u 1920x1080px - savrsena rezolucija (posebno kod većih ekrana)

...

pre 10 godina

hardverski nisu slicni jer ps4 ima 8gb DDR5 ram a xbox ima 8gb DDR3 rama ogromna razlika u brzini memorije,i gpu je jaci u ps4.Sve u svemu ps4 je jaci i jeftiniji izbor :)

aca

pre 10 godina

nema razlike u performansama?
pa dosad koja god igra da je izašla na xboxu radi u 720p a na ps4 u 1080p... dalje xbox je planiran kao multimedijalna konzola, znaci igre nisu u prvom planu, ali ,barem u srbiji, to neće proći jer ovde niko nema Netflix i slične servise; dok je ps4 ostao dosledan prethodnicima, čista igračka konzola koja će tek za 2-3 godine kad se razvojni timovi upoznaju sa hardverom praviti ogromnu razliku... pritom Kinect je nemoguće ugasiti... kad se uzme u obzir NSA i snouden, moj izbor bi definitivno bio ps4...poz

Arbiter

pre 10 godina

Ukratko, nabavite PC i necete zazaliti ove "generacije". 90% naslova sa konzola, ukljucujuci Titanfall su multiplatform, tako da necete nista propustiti sto se tice toga. Da ne pominjemo hiljade i hiljade ekskluziva koje su samo na PC-ju, ni izuzetno jeftine igrice sa Steam-a. Takodje, emulatori svih starijih konzola ukljucujuci PS1, PS2, Wii... I, naravno, mogucnost da se koristi sve od misa, do gamepada, volana, flight stick-a, itd. Ne treba vam neka zverska masina, ljudi. Za negde oko 500-600€ mozete napraviti komp od individualnih komponenata koji ce vam trajati vise godina, a koji ce igrati na daleko vecim rezolucijama, sa vecim FPS(Frejmovi po sekundi), mnogo boljom grafikom, i sa mnogo vise igara.

NouNejmovic

pre 10 godina

Pobednik je onaj sto moze da bira izmedju ove dve konzole. p.s. Japanci stvarno ste zmajevi za tehniku,ali sta ste uradili sa Sony Vita,to je kriminalno.Nigde igrica,nista...a bog sveti zna kako sam ledja izlomio extra da bih burazeru kupio to malo g.ovno. Suze krokodilske je lijo!

Mavs

pre 10 godina

Naravno da se Xbone dobro kotira kod americke kritike jer je ona "bought and payed for" odavno. Microsoft je cak placao ljudima da idu na Reddit i da hajpuju konzolu kada je izbio ceo onaj skandal sa polovnim igrama i Kinect-om koji ne moze da se ugasi.
Mislim da im to nece pomoci preterano i da ce PS4 da se proda znacajno vise, posebno u Evropi i Aziji.

Rango

pre 10 godina

Duplo manja rezolucija na Xbox (ali naravno ovdje govorimo o manje važnim detaljima) - pa šta je važno ako nije rezolucija. Danas svaki PC moze potjerati igru na 1280*768px - koliko je to nevažan detalj najbolje je da provjerite na PC-u, pustite igru i Xbox rezoluciji a onda ponovo u FULLHD. :D Kako neko u današnje vrijeme može napraviti konzolu sa takvom rezolucijom. Ja sam sebi uzeo GTX 660Ti i mogu puštati najnovije igre u 1920x1080px - savrsena rezolucija (posebno kod većih ekrana)

vladimir

pre 10 godina

Pobednik je AMD koji sada ima svoje čipove u dve NextGen i jednoj polu NextGen konzoli. PS4, Xone i WiiU. U prethodnoj generaciji imao je samo grafičke čipove u X360 i Wii-ju, dok sada uzima puno veću lovu tako što proizvodi čitav SoC.

srky

pre 10 godina

Clanak je ubedljivo subjektivno pisan i naginje Microsoftovoj konzoli. Realnost je drugacija. Prvo PS4 je fizicki manja i laksa konzola. Drugo jeftinija je. Trece ima jaci procesor. Cetvrto, ventilator se slabije cuje i konzola je hladnija (pogledajte testove na netu). Peto ima GDDR5 ram koji je par puta brzi od standardnog DDR3 rama. Sesto operativni sistem i meniji su pregledniji i sve je nekako fleksibilnije. Sedmo konzola prikazuje igre u 1080P u 60 frejmova za razliku od konkurencije (XBOX, WiiU) 720P u 30-60 frejmova. Znaci pobednik je PS4. Pogotovo sto se Microsoft hvali kako je prodao prvi dan isto koliko i Sony, sa malom razlikom da je XBOX One krenuo u 13 zemalja, a PS4 u 2 (Kanada i Amerika). Sony sa PS3 nije bio dobro spreman za bitku sa MS-om.. sada ce ih razvaliti.

Aleksandar

pre 10 godina

@Upravu

Ne, ne mogu da se igraju PS3 igirce na PS4, jer bi to zahtevalo jos jedan procesor, a i graficku, sa PS3. Raniji modeli PS3 su mogli da voze PS2, zbog RSX sintisajzera (njegovog GPU), ali u kasnijim modelima je to izbaceno, pa zato ne mozes da igras PS2 igre na PS3.
I sto bi, kada je cena PS3, nekih 120 - 130 evra, bar u inostranstvu.
A usput, imaces sve omiljene nastavke igara na PS4. Bolje brze i lepse.

Mada izaci napolje je zakon :) Makar i bez para :)

Johnny

pre 10 godina

Upravo Sam citao prve kritike za x box one, od 500 testera su samo 300 dali vise od dvije zvezdice a maksimum su pet. Posto se kod preko 160 testera box sam od sebe ugasio i nije se vise dao da upsali, kao sto je se u svih 160 eksemplara disk (igrica) izgrebao i postao neupotebljiv! Shock! Samo lagano

Tan

pre 10 godina

Za ove sto se loze na rezolucije, eto Call of Duty je 1080p na PS4, a 720p (skaliran na 1080p) na Xbox i na PS4 pocinje ozbiljno da trokira i da se dere kada pocne dosta stvari da se odvija na ekranu, dok na xbox ide kao mlijeko.

Sony je isforsirao razvojni tim da ga urade u 1080p samo zbog marketinga i eto kako se pokazalo u praksi. Obe konzole su podjednako jake, specifikacije ne znace nista, bitna je optimizovanost platformi.

Emanuel

pre 10 godina

Jedan detalj za ljubitelje Battlefilda 4. Battlefield 4 na PS4 uvek radi sa 60fps, dok kod XO radi izmedju 60-50 fps. Sto je jako tesko primetiti u igri. Na primer ja igram Battlefield 4 na 30 fps, i radi super. :D

Ogy

pre 10 godina

Ma Xbox je zakon, Sony je samo uzeo i doradio konzolu hardverski i igrali na sigurno, dok Xbox ima pravu viziju buducnosti i nudi mnogo vise od same konzole. 100 dolara razlike je nista u odnosu na koliko dodatnog Xbox nudi, a pogotovo u odnosu na to sta ce Xbox moci u buducnosti, a Playstation ne, jer su igrali na kratkorocan uspjeh.

Movado

pre 10 godina

Za nas je bolje da uradite test ko je jeftinijo Playststion 2 ili Xbox prvi koji je izasao, tesko da ce se kod nas voditi rat ko je bolji, drugo xboxlive nije ovde nit popukaran nit radi kako treba.

Nikola Milijevic

pre 10 godina

Xbox One! Microsoft for life! Call of duty ghosts je na 720p zbog neoptimizacije. Forza motosport 5 ima 10 puta bolje grafike od cod ghosts pa opet radi na 1080p i 60 frejmova :)

Vladimir

pre 10 godina

@srky

Clanak je pisan na osnovu utisaka uticajnih gejmerskih sajtova, isti onih koji su pre izlaska favorizovali PS4, a po izlasku i probavanju rekli da je XBox malo bolja konzola generalno. Posto zivis u zemlji Srbiji 99% sam siguran da nisi nabavio ni jednu konzolu i tvoje tvrdje su apsurdne. -PC gejmer

neko73

pre 10 godina

Da skratimo priču. XBOX nikada neće moći online da se igra u Srbiji jer je MS ograničio online play samo na zapadnu Evropu. Što se mene tiče kupujem Playstation 4. Killzone i God of War su neprevaziđena vrsta zabave.Ekskluzive su ono što će me naterati da kupim četvorku.

Goran

pre 10 godina

Pobednik je Nintendo Wii U :)

Sa igrama koje izlaze uskoro i onim koje su skoro izašle PS4 i XO nemaju šta da traže.

Multiplatform igre ne prodaju konzole već ekskluzive (na žalost PC igrača koji nikad neće videti naslove namenjene konzolama). Medjutim lineup obe konzole je katastrofa što se tiče ocena.

Vreme će pokazati svoje.

Vladimir

pre 10 godina

Mediji su od predstavljanja apsolutno bili na strani PS 4(da americki mediji). A kada su ih isprobali sramezljivo su priznali na je Xbox bolji. Trenutno PS4 tera igre u vecoj rezoluciji i jeftiniji je 100$, dok XBox je Xbox bolji kod korisnickog iskustva, responzivnijeg i boljeg korisnickog interfejsa, tiseg rada, manje potrosnje, blagodeti Kinecta, izvanredne kamere. PS kamera koja kosta 60$ bi u poredjenju sa Kinectom trebala da kosta 20$. Da ne bude zabune ja sam na PC-ju i ne planiram da kupim ni jednu konzolu. U proslosti kad god bih nekom konzolasu spomenuo grafiku na PC-ju on bi reko da je to irelevanto za njega, bitna mu je jednostavnost i da sve savrseno radi. Odalke je sad sramno to sto su Xbox igre u manjoj rezoluciji? oO Jos u buducnosti kako se bude sirilia Xbox serverska arhitektura i developer budu poceli da je koriste Xbox ce stici ako ne i prestici PS po grafici. Za mene je Xbox cist pobednik ali nemam namere da ga nabavim, Dota 2, Starcraft 2 je ono sto ja igram i za mene je PC zakon.

who?

pre 10 godina

xbox je proizvod za amere, oni dobijaju masu servisa koji su njima karakteristicni I koje prate. PS4 je globalna konzola I vishe ljudi ce to pazariti sigurno. Uzevsi u obzir bolji hardware kao o ovetall feeling proizvoda PS4 ce zakucati. Koja igra ce bolje raditi gdje... ko vishe plati XO ili PS4 druzina! Ovo je pocelo sa proslom generacijom konzola, bukvalno se moze primjetiti mobing za developere... Sto se tice igranja PC ce ostati zakon maximalnog ugodjaja. Peace

srky

pre 10 godina

@srky ako je polygon placen od Ms-a ja sam madona. Taj polygon i theverge su poznati kao sekta mrzirelja microsofta. Ja sam se zabezeknuo kad sam video da su oni bolje ocenili Xbox.
(Vladimir, 25. novembar 2013 11:18)

Izgleda da si ipak Madona koja ne prati konzolasku scenu. Polygon je uvek bio na strani MS-a, mozda zato sto je americki sajt i patriotski stiti americki proizvod od zlih japanaca. Ono sto ce rasiriti popularnost svake od ovih konzola su igre (posto su konzole tome namenjene), a ne MS-ova logika da Xbox One moze eto da prikazuje i TV program kroz servise. To manje vise ima i Sony, ali kako bi ti znao kad ne posedujesh nijednu od predjashnjih konzola. S tim u vezi Netflix, Vudu i ostali zbog Xbox lokalizacije na odredjene zemlje verovatno nece moci da se gledaju u Srbiji kao ni gomila servisa koja ce se nuditi, ali kod nas nece ni raditi. Naravno nije Srbija ceo svet. Ono sto ce PS4 (kao i PS3 pre njega) izdvojiti od konkurencije su igre (ekskluzive Sonyjevih studija kojih ima sveukupno 13) koje ce se (SAMO) pojaviti na Sonyjevoj konzoli (ne kao Xbox naslovi 95% njih ce biti posle nekog vremena prebaceno na PC i to kao neoptimizovan softver koji ce bagovati i sporije raditi na PC-u nego na konzoli).

srky

pre 10 godina

@Vladimir
Clanak je pisan na osnovu utisaka uticajnih gejmerskih sajtova, isti onih koji su pre izlaska favorizovali PS4, a po izlasku i probavanju rekli da je XBox malo bolja konzola generalno. Posto zivis u zemlji Srbiji 99% sam siguran da nisi nabavio ni jednu konzolu i tvoje tvrdje su apsurdne. -PC gejmer
(Vladimir, 24. novembar 2013 11:43)

PC gejmeru Vladimiru, prvo ne mogu da nabavim nijednu od pomenutih konzola jer nisu krenule u Evropi da se prodaju (informisi se sa tih istih gejmerskih sajtova.. prodaja u Evropi krece od 29. novembra). Isti ti sajtovi pisu o razlikama i prednostima i jedne i druge konzole i PS4 je u prednosti. Osim sajta Polygon kojeg placa Microsoft.

A sto se tice sada vec stare generacije konzola imam i PS3 i Xbox sa nekih 200 originalnih igara sve ukupno.

Marko?

pre 10 godina

PS4 je jaci od Xboxa, ne zbog ram memorije, nego zbog procesora. PS4 ima Cell 2 procesor (unaperdjenu verziju onog iz PS3) sa cak 12 fizickih jezgara. Niza cena PS4 se moze povezati sa cinjenicom da za njega nije razvijan nov tip procesora, vec je iskoriscen postojeci, koji je znatno unapredjen. Ima jos jedan zanimljiv podatak. Prvobitna zamisao iz Sonija, bila je da PS4 radi na 2K i 4K rezolucijama, zbog cega je u konzolu ugradjen djavolski jak hardver, ali kada su procurele specifikacije Xboxa, Soni je u poslednjem trenutku ogranicio rezoluciju svoje konzole na 1920p. Tako da je PS4 je sposoban za mnogo veci izazov od onoga sto se od njega trazi. SLim verzija PS4 izlazi krajem 2014 i prema najvama, bice mnogo manjeh gabarita i potpuno drugacijeg oblika od danasnjeg PS4.

tinny

pre 10 godina

Ma kakav PS4, to je samo PS3 na steroidima, za dvije godine ce svaki PC biti u nivou PS4. Medjutim, ono sto Xbox nudi je buducnost.

I da, Xbox je mnogo veci, ali zato nema sanse da se pregrije i apsolutno nikada se ne cuje. Pametnome dosta.

Novosadjanin

pre 10 godina

Kao i u 'ratu' telefona izmedju Zamzunga i Apple-a, i ovde ce svi biti pobednici.

Jednostavno, klijenti se namerno polarizuju. Tada krece grcevito branjenje svog tabora, ubedjivanje da su tudji uredjaji inferiorniji po ko zna kom pitanju... a rezultat svega toga su jako dobre prodajne cifre za obe strane.

Isto su rade BMW i Audi sa 'ratom' bilbordima...

Problem nastaje kad hoce i treci da se ugura, a u ovakvoj igri za treceg obicno nema mesta.

Milos

pre 8 godina

Vi ni ne znate sta je Xbox, ni koliko je bolji PlayStation 4.
Zato mislim da je pobednik ovog "rata konzola" je PlayStation 4 definitivno.

Vladimir

pre 10 godina

@srky ako je polygon placen od Ms-a ja sam madona. Taj polygon i theverge su poznati kao sekta mrzirelja microsofta. Ja sam se zabezeknuo kad sam video da su oni bolje ocenili Xbox.

lekkek

pre 6 godina

A bas sam se nadao da se ovde ne spominju "ratovi konzola".
I ako cete o " ratovima konzola", sta bi sa Nintendom? Jeste da Wii U nije bio uspesan idalje pistoji.
Koga uopste briga za konzole PC je najjeftiniji (snaga/cena) .I moze da pusti igre za sve konzole kroz emulatore, sto je uglavnom legalno (zavisi od konzole i dali je igra izasla za PC).
Molim vas ako ovo vidite informisite se malo o ostalim konzolama sledeci put.
O da i 3DS i 3DS XL mogu da pustaju igre za ds,dsi,2ds,3ds.

Ogy

pre 10 godina

Ma Xbox je zakon, Sony je samo uzeo i doradio konzolu hardverski i igrali na sigurno, dok Xbox ima pravu viziju buducnosti i nudi mnogo vise od same konzole. 100 dolara razlike je nista u odnosu na koliko dodatnog Xbox nudi, a pogotovo u odnosu na to sta ce Xbox moci u buducnosti, a Playstation ne, jer su igrali na kratkorocan uspjeh.

Arbiter

pre 10 godina

Ukratko, nabavite PC i necete zazaliti ove "generacije". 90% naslova sa konzola, ukljucujuci Titanfall su multiplatform, tako da necete nista propustiti sto se tice toga. Da ne pominjemo hiljade i hiljade ekskluziva koje su samo na PC-ju, ni izuzetno jeftine igrice sa Steam-a. Takodje, emulatori svih starijih konzola ukljucujuci PS1, PS2, Wii... I, naravno, mogucnost da se koristi sve od misa, do gamepada, volana, flight stick-a, itd. Ne treba vam neka zverska masina, ljudi. Za negde oko 500-600€ mozete napraviti komp od individualnih komponenata koji ce vam trajati vise godina, a koji ce igrati na daleko vecim rezolucijama, sa vecim FPS(Frejmovi po sekundi), mnogo boljom grafikom, i sa mnogo vise igara.

Tan

pre 10 godina

Za ove sto se loze na rezolucije, eto Call of Duty je 1080p na PS4, a 720p (skaliran na 1080p) na Xbox i na PS4 pocinje ozbiljno da trokira i da se dere kada pocne dosta stvari da se odvija na ekranu, dok na xbox ide kao mlijeko.

Sony je isforsirao razvojni tim da ga urade u 1080p samo zbog marketinga i eto kako se pokazalo u praksi. Obe konzole su podjednako jake, specifikacije ne znace nista, bitna je optimizovanost platformi.

Johnny

pre 10 godina

Upravo Sam citao prve kritike za x box one, od 500 testera su samo 300 dali vise od dvije zvezdice a maksimum su pet. Posto se kod preko 160 testera box sam od sebe ugasio i nije se vise dao da upsali, kao sto je se u svih 160 eksemplara disk (igrica) izgrebao i postao neupotebljiv! Shock! Samo lagano

Marko?

pre 10 godina

PS4 je jaci od Xboxa, ne zbog ram memorije, nego zbog procesora. PS4 ima Cell 2 procesor (unaperdjenu verziju onog iz PS3) sa cak 12 fizickih jezgara. Niza cena PS4 se moze povezati sa cinjenicom da za njega nije razvijan nov tip procesora, vec je iskoriscen postojeci, koji je znatno unapredjen. Ima jos jedan zanimljiv podatak. Prvobitna zamisao iz Sonija, bila je da PS4 radi na 2K i 4K rezolucijama, zbog cega je u konzolu ugradjen djavolski jak hardver, ali kada su procurele specifikacije Xboxa, Soni je u poslednjem trenutku ogranicio rezoluciju svoje konzole na 1920p. Tako da je PS4 je sposoban za mnogo veci izazov od onoga sto se od njega trazi. SLim verzija PS4 izlazi krajem 2014 i prema najvama, bice mnogo manjeh gabarita i potpuno drugacijeg oblika od danasnjeg PS4.

...

pre 10 godina

hardverski nisu slicni jer ps4 ima 8gb DDR5 ram a xbox ima 8gb DDR3 rama ogromna razlika u brzini memorije,i gpu je jaci u ps4.Sve u svemu ps4 je jaci i jeftiniji izbor :)

Goran

pre 10 godina

Pobednik je Nintendo Wii U :)

Sa igrama koje izlaze uskoro i onim koje su skoro izašle PS4 i XO nemaju šta da traže.

Multiplatform igre ne prodaju konzole već ekskluzive (na žalost PC igrača koji nikad neće videti naslove namenjene konzolama). Medjutim lineup obe konzole je katastrofa što se tiče ocena.

Vreme će pokazati svoje.

Movado

pre 10 godina

Za nas je bolje da uradite test ko je jeftinijo Playststion 2 ili Xbox prvi koji je izasao, tesko da ce se kod nas voditi rat ko je bolji, drugo xboxlive nije ovde nit popukaran nit radi kako treba.

Nikola Milijevic

pre 10 godina

Xbox One! Microsoft for life! Call of duty ghosts je na 720p zbog neoptimizacije. Forza motosport 5 ima 10 puta bolje grafike od cod ghosts pa opet radi na 1080p i 60 frejmova :)

Emanuel

pre 10 godina

Jedan detalj za ljubitelje Battlefilda 4. Battlefield 4 na PS4 uvek radi sa 60fps, dok kod XO radi izmedju 60-50 fps. Sto je jako tesko primetiti u igri. Na primer ja igram Battlefield 4 na 30 fps, i radi super. :D

Vladimir

pre 10 godina

Mediji su od predstavljanja apsolutno bili na strani PS 4(da americki mediji). A kada su ih isprobali sramezljivo su priznali na je Xbox bolji. Trenutno PS4 tera igre u vecoj rezoluciji i jeftiniji je 100$, dok XBox je Xbox bolji kod korisnickog iskustva, responzivnijeg i boljeg korisnickog interfejsa, tiseg rada, manje potrosnje, blagodeti Kinecta, izvanredne kamere. PS kamera koja kosta 60$ bi u poredjenju sa Kinectom trebala da kosta 20$. Da ne bude zabune ja sam na PC-ju i ne planiram da kupim ni jednu konzolu. U proslosti kad god bih nekom konzolasu spomenuo grafiku na PC-ju on bi reko da je to irelevanto za njega, bitna mu je jednostavnost i da sve savrseno radi. Odalke je sad sramno to sto su Xbox igre u manjoj rezoluciji? oO Jos u buducnosti kako se bude sirilia Xbox serverska arhitektura i developer budu poceli da je koriste Xbox ce stici ako ne i prestici PS po grafici. Za mene je Xbox cist pobednik ali nemam namere da ga nabavim, Dota 2, Starcraft 2 je ono sto ja igram i za mene je PC zakon.

tinny

pre 10 godina

Ma kakav PS4, to je samo PS3 na steroidima, za dvije godine ce svaki PC biti u nivou PS4. Medjutim, ono sto Xbox nudi je buducnost.

I da, Xbox je mnogo veci, ali zato nema sanse da se pregrije i apsolutno nikada se ne cuje. Pametnome dosta.

aca

pre 10 godina

nema razlike u performansama?
pa dosad koja god igra da je izašla na xboxu radi u 720p a na ps4 u 1080p... dalje xbox je planiran kao multimedijalna konzola, znaci igre nisu u prvom planu, ali ,barem u srbiji, to neće proći jer ovde niko nema Netflix i slične servise; dok je ps4 ostao dosledan prethodnicima, čista igračka konzola koja će tek za 2-3 godine kad se razvojni timovi upoznaju sa hardverom praviti ogromnu razliku... pritom Kinect je nemoguće ugasiti... kad se uzme u obzir NSA i snouden, moj izbor bi definitivno bio ps4...poz

srky

pre 10 godina

Clanak je ubedljivo subjektivno pisan i naginje Microsoftovoj konzoli. Realnost je drugacija. Prvo PS4 je fizicki manja i laksa konzola. Drugo jeftinija je. Trece ima jaci procesor. Cetvrto, ventilator se slabije cuje i konzola je hladnija (pogledajte testove na netu). Peto ima GDDR5 ram koji je par puta brzi od standardnog DDR3 rama. Sesto operativni sistem i meniji su pregledniji i sve je nekako fleksibilnije. Sedmo konzola prikazuje igre u 1080P u 60 frejmova za razliku od konkurencije (XBOX, WiiU) 720P u 30-60 frejmova. Znaci pobednik je PS4. Pogotovo sto se Microsoft hvali kako je prodao prvi dan isto koliko i Sony, sa malom razlikom da je XBOX One krenuo u 13 zemalja, a PS4 u 2 (Kanada i Amerika). Sony sa PS3 nije bio dobro spreman za bitku sa MS-om.. sada ce ih razvaliti.

NouNejmovic

pre 10 godina

Pobednik je onaj sto moze da bira izmedju ove dve konzole. p.s. Japanci stvarno ste zmajevi za tehniku,ali sta ste uradili sa Sony Vita,to je kriminalno.Nigde igrica,nista...a bog sveti zna kako sam ledja izlomio extra da bih burazeru kupio to malo g.ovno. Suze krokodilske je lijo!

Vladimir

pre 10 godina

@srky

Clanak je pisan na osnovu utisaka uticajnih gejmerskih sajtova, isti onih koji su pre izlaska favorizovali PS4, a po izlasku i probavanju rekli da je XBox malo bolja konzola generalno. Posto zivis u zemlji Srbiji 99% sam siguran da nisi nabavio ni jednu konzolu i tvoje tvrdje su apsurdne. -PC gejmer

Vladimir

pre 10 godina

@srky ako je polygon placen od Ms-a ja sam madona. Taj polygon i theverge su poznati kao sekta mrzirelja microsofta. Ja sam se zabezeknuo kad sam video da su oni bolje ocenili Xbox.

Rango

pre 10 godina

Duplo manja rezolucija na Xbox (ali naravno ovdje govorimo o manje važnim detaljima) - pa šta je važno ako nije rezolucija. Danas svaki PC moze potjerati igru na 1280*768px - koliko je to nevažan detalj najbolje je da provjerite na PC-u, pustite igru i Xbox rezoluciji a onda ponovo u FULLHD. :D Kako neko u današnje vrijeme može napraviti konzolu sa takvom rezolucijom. Ja sam sebi uzeo GTX 660Ti i mogu puštati najnovije igre u 1920x1080px - savrsena rezolucija (posebno kod većih ekrana)

Mavs

pre 10 godina

Naravno da se Xbone dobro kotira kod americke kritike jer je ona "bought and payed for" odavno. Microsoft je cak placao ljudima da idu na Reddit i da hajpuju konzolu kada je izbio ceo onaj skandal sa polovnim igrama i Kinect-om koji ne moze da se ugasi.
Mislim da im to nece pomoci preterano i da ce PS4 da se proda znacajno vise, posebno u Evropi i Aziji.

Aleksandar

pre 10 godina

@Upravu

Ne, ne mogu da se igraju PS3 igirce na PS4, jer bi to zahtevalo jos jedan procesor, a i graficku, sa PS3. Raniji modeli PS3 su mogli da voze PS2, zbog RSX sintisajzera (njegovog GPU), ali u kasnijim modelima je to izbaceno, pa zato ne mozes da igras PS2 igre na PS3.
I sto bi, kada je cena PS3, nekih 120 - 130 evra, bar u inostranstvu.
A usput, imaces sve omiljene nastavke igara na PS4. Bolje brze i lepse.

Mada izaci napolje je zakon :) Makar i bez para :)

srky

pre 10 godina

@Vladimir
Clanak je pisan na osnovu utisaka uticajnih gejmerskih sajtova, isti onih koji su pre izlaska favorizovali PS4, a po izlasku i probavanju rekli da je XBox malo bolja konzola generalno. Posto zivis u zemlji Srbiji 99% sam siguran da nisi nabavio ni jednu konzolu i tvoje tvrdje su apsurdne. -PC gejmer
(Vladimir, 24. novembar 2013 11:43)

PC gejmeru Vladimiru, prvo ne mogu da nabavim nijednu od pomenutih konzola jer nisu krenule u Evropi da se prodaju (informisi se sa tih istih gejmerskih sajtova.. prodaja u Evropi krece od 29. novembra). Isti ti sajtovi pisu o razlikama i prednostima i jedne i druge konzole i PS4 je u prednosti. Osim sajta Polygon kojeg placa Microsoft.

A sto se tice sada vec stare generacije konzola imam i PS3 i Xbox sa nekih 200 originalnih igara sve ukupno.

Milos

pre 8 godina

Vi ni ne znate sta je Xbox, ni koliko je bolji PlayStation 4.
Zato mislim da je pobednik ovog "rata konzola" je PlayStation 4 definitivno.

lekkek

pre 6 godina

A bas sam se nadao da se ovde ne spominju "ratovi konzola".
I ako cete o " ratovima konzola", sta bi sa Nintendom? Jeste da Wii U nije bio uspesan idalje pistoji.
Koga uopste briga za konzole PC je najjeftiniji (snaga/cena) .I moze da pusti igre za sve konzole kroz emulatore, sto je uglavnom legalno (zavisi od konzole i dali je igra izasla za PC).
Molim vas ako ovo vidite informisite se malo o ostalim konzolama sledeci put.
O da i 3DS i 3DS XL mogu da pustaju igre za ds,dsi,2ds,3ds.

vladimir

pre 10 godina

Pobednik je AMD koji sada ima svoje čipove u dve NextGen i jednoj polu NextGen konzoli. PS4, Xone i WiiU. U prethodnoj generaciji imao je samo grafičke čipove u X360 i Wii-ju, dok sada uzima puno veću lovu tako što proizvodi čitav SoC.

who?

pre 10 godina

xbox je proizvod za amere, oni dobijaju masu servisa koji su njima karakteristicni I koje prate. PS4 je globalna konzola I vishe ljudi ce to pazariti sigurno. Uzevsi u obzir bolji hardware kao o ovetall feeling proizvoda PS4 ce zakucati. Koja igra ce bolje raditi gdje... ko vishe plati XO ili PS4 druzina! Ovo je pocelo sa proslom generacijom konzola, bukvalno se moze primjetiti mobing za developere... Sto se tice igranja PC ce ostati zakon maximalnog ugodjaja. Peace

neko73

pre 10 godina

Da skratimo priču. XBOX nikada neće moći online da se igra u Srbiji jer je MS ograničio online play samo na zapadnu Evropu. Što se mene tiče kupujem Playstation 4. Killzone i God of War su neprevaziđena vrsta zabave.Ekskluzive su ono što će me naterati da kupim četvorku.

srky

pre 10 godina

@srky ako je polygon placen od Ms-a ja sam madona. Taj polygon i theverge su poznati kao sekta mrzirelja microsofta. Ja sam se zabezeknuo kad sam video da su oni bolje ocenili Xbox.
(Vladimir, 25. novembar 2013 11:18)

Izgleda da si ipak Madona koja ne prati konzolasku scenu. Polygon je uvek bio na strani MS-a, mozda zato sto je americki sajt i patriotski stiti americki proizvod od zlih japanaca. Ono sto ce rasiriti popularnost svake od ovih konzola su igre (posto su konzole tome namenjene), a ne MS-ova logika da Xbox One moze eto da prikazuje i TV program kroz servise. To manje vise ima i Sony, ali kako bi ti znao kad ne posedujesh nijednu od predjashnjih konzola. S tim u vezi Netflix, Vudu i ostali zbog Xbox lokalizacije na odredjene zemlje verovatno nece moci da se gledaju u Srbiji kao ni gomila servisa koja ce se nuditi, ali kod nas nece ni raditi. Naravno nije Srbija ceo svet. Ono sto ce PS4 (kao i PS3 pre njega) izdvojiti od konkurencije su igre (ekskluzive Sonyjevih studija kojih ima sveukupno 13) koje ce se (SAMO) pojaviti na Sonyjevoj konzoli (ne kao Xbox naslovi 95% njih ce biti posle nekog vremena prebaceno na PC i to kao neoptimizovan softver koji ce bagovati i sporije raditi na PC-u nego na konzoli).

Novosadjanin

pre 10 godina

Kao i u 'ratu' telefona izmedju Zamzunga i Apple-a, i ovde ce svi biti pobednici.

Jednostavno, klijenti se namerno polarizuju. Tada krece grcevito branjenje svog tabora, ubedjivanje da su tudji uredjaji inferiorniji po ko zna kom pitanju... a rezultat svega toga su jako dobre prodajne cifre za obe strane.

Isto su rade BMW i Audi sa 'ratom' bilbordima...

Problem nastaje kad hoce i treci da se ugura, a u ovakvoj igri za treceg obicno nema mesta.