Četvrtak, 31.10.2013.

21:30

Kraj Panasonicovih plazma ekrana

Izvor: Tanjug

Kraj Panasonicovih plazma ekrana IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

48 Komentari

Sortiraj po:

Vladica

pre 10 godina

Moram samo da dodam za strucnjake koji pominju potrosnju struje Plazma panela - bas me zanimalo danas za tu dijagonalu i rezolucioju kod LCD-a i dosao sam do interesantnog otkrica da za sve nove 42" panele (i plazma i lcd) je izuzetno tesko naci prave podatke o potrosnji (pogledajte zvanicne stranice svih proizvodjaca - ima za standby, eco i 'prosecna godisnja bla bla') - a onda sam u jednom 3 godine starom dokumentu Fraunhofera nasao da 42" LCD cak moze i da pretekne Plazmu po potrosnji, narocito kod tamnijih scena (konkretno je bio Harry Potter film) jer kod Plazme potrosnja izuzetno osciluje u zavisnosti od osvetljenja, dok je kod LCD-a skoro da nema razlike... ali mi ostaje taj gorak ukus varanja potrosaca sa podatcima o uredjaju... prvo 1kg jogurta umesto 1l jogurta, sada neki proseci o godisnjoj potrosnji umesto lako proverljive srednje/max potrosnje.. .dokle vise....

omnik

pre 10 godina

Ljudi, da se razumemo... LCD je logican izbor za dijagonale sub 42". Sve preko toga plazma je jedini logican izbor. Pricate o OLED i 4K televizorima u zemlji gde ~90% korisnika nema ni digitalne a kamoli FullHD pristup tv kanalima. Pitanje je sta ce zaziveti od svih novih tehnologija... 4K je vec godinu dana prisutan, uglavnom po sajmovima a vec se mogu kupiti 4k projektori i televizori kod nas. Glavni problem je nedostatak materijala za gledanje.
Plazma je najbolji izbor za sve tipove signala... SD, HD i tacka.
Sva sreca je da i Samsung pravi veoma dobre plazma modele tako da ce biti jos izbora i nakon ovih losih vesti.

Cisto da se zna

pre 10 godina

Imam GT25 seriju od 50” I dodje mi da kupim jos jednu Panasonic plazmu (ZT po mogucstvu) za kad ovaj crkne. Prosto ne mogu da se nacudim kako neko ne vidi razliku u kvalitetu slike izmedju plazme I LCD. A to sto su LCD televizori lagani I tanki je super ako se gleda u TV a ne onoj sto je prikazano na ekranu. Inace nikad nisam imao problems sa retencijom alike (ovo mi je druga Panasonic plasma).
Stvarno steta.

pera kojot

pre 10 godina

Prijatelji evo i ja da dodam neku recenicu. Nema sta plazma televizori jesu bolji sto se tice kvaliteta slike. Nema sta, jednostavno nema pozadinskog osvetljenja i moze sve nijanse crne boje da prikaze i sto se kaze crna na plazmi je crna i jednostavno kada gledate film na njoj ili bilo sta drugo sto ima nijanse crne vidi se razlika jednostavno sa lcd ili led to je kao da fali ceo spektar slike. Nema sta plazma je druga tehnologija i to je to. Mana joj je stvarno sto moze slika da probije panel (burn in) ako je staticna i osteti panel, trosi vise struje, teska je, i zbog visokonaponskih delova i ostale elektronike koja je neophodna za rad plazma ekrana, sklonija je kvarovima. Sto se tice LED tv-a, led ima bolje boje u odnosu na CCFL LCD, jer spektar led dioda je jednostavno takav. Led diode jako dugo traju, trose jako malo struje a daju puno svetlosti,tv je lagan i nema neku mnogo komplikovanu elektroniku, moze crci naponski deo koji i nije nesto snazan mnogo ili main board koji sluzi za signale i ostalo. ali mana led televizora sto crna jednostavno nije crna isto kao i kod CCFL LDC. Nije mi zao sto gase plazma pogon, ali zao mi je sto nama koji imamo prosecno novca nije dostupna i treca tehnologija koja bi imala i super sliku i malu potrosnju struje i da je jednostavna i ne kvari puno.

DDJM

pre 10 godina

Nije ovo prvi put da je superiornija tehnologija izgubila bitku na trzistu (beta video kasete).
Ja sam juce kupila i instalirala Panasonic ST60, 60-inca plazma TV :-) Potrajace lepo sledecih deset godina. Plazma je superiornija tehnologija u odnosu na LCD, LED TV koji nisu u stanju da prikazu prirodne boje niti da lepo prenesu sport i akciju. Ko moze, neka kupi Panasonic plazu dok se jos prodaje.

Sarcasm is my middle name

pre 10 godina

(Mare, 1. novembar 2013 15:28)
Hajde jos jednom procitaj moj komentar. Gde pominjem da je jedna tehnologija bolja? Hvala.

Bye bye plasma...

pre 10 godina

Manje - vise je sve receno. Zaista steta. Pre par meseci sam kupio Pana plazmu od 50" ST seriju (na zalost nisam mogao vise da dam za bolje serije) i posle 2 LCD/LED-a sam se rodio. Nema potrebe da se bude "strucnjak" za video, iz aviona se vidi razlika. Odgovorno tvrdim da ni jedan LCD/LED (OLED excluded, nisam gledao) ne moze da reprodukuje takvu sliku. I na 720p covek izgleda zivo, prirodno, boje su odmerene, nema (potpuno nepotrebnog) osecaja ziletske ostrine koja osim kratkotrajnog "wow" efekta zapravo smeta, kad je crno onda je kao na dnu bunara... najpribliznije dobroj bioskopskoj slici.
A mane inherentne ovim ekranima su svakako prisutne (image retention, mrdanje piksela da se to spreci, par sati vozenja onih pruga da se osvezi, ne voli mnogo svetle sobe, greje se). Potrosnja struje i trajanje ekrana vise nisu problem, 50" trosi manje od 200w, a ekran treba da izdrzi vise od 100000 sati ili 10-ak god neprekidnog rada, ali ono sto jeste a niko nije spomenuo je bas golemo RF djubre koje svaka plazma emituje, ni vi ni komsije necete moci da slusate kratke talase na radiju dok je ona ukljucena.
No kad se sve sabere, to je izuzetan TV i za filmove pruza veliko zadovoljstvo (za vesti i Sulejmana nije bitno). Steta.

the good

pre 10 godina

Pioneer kuro su bili do pre koju god najbolji tv-ovi i vise se ne prave :-( a sada nas opet napustaju najbolji, panasonic plazma druge generacije je nesto najbolje sto se moze naci u prodaji i pored njega svaki lcd izgleda kao ekran od bankomata, prava steta.....

mmx

pre 10 godina

@6vezg8
To bese onaj OLED koji Samsung valja vec godinama, a nista korisno nije napravio od njega osim presaturisanih boja i ubijanja svih nijansi sive?

Mare

pre 10 godina

(Sarcasm is my middle name, 1. novembar 2013 14:07)
Ako niste u stanju da vidite razliku izmedju OLED, Plazme, Lcd sa pozadinckim led osvetljenjem i LCD-a vi ste srecnik. Necete bacati pare jer ce katodni sa 19" da sjajno vrsi posao. Nadam se da u Kanadi ima makar dobrih oftamologa.

(6vezg8, 1. novembar 2013 14:17)
Oled je ispred plazme, nesumljivo. Ali smo mnogo daleko od kvalitetne komercijalne upotrebe. Isuvise mnogo je investirano u lcd pogone (milijarde dolara) da bi se lako preslo na novi proizvodni proces te cemo prvo morati da preguramo 4k ekrane i tek za 4-5 godina mozemo da ocekujemo oled u 40-42" po prihvatljivoj ceni.
Inace, uvek bih pre uzeo oled u 1920x1080 rezoluciji nego led u 4k. Vec sa dva, dva i po metra 4k nije bitan na ekranu manjem od 55-60" ali oledov odlican prikaz slike se vidi i sa 10 metara.

Block

pre 10 godina

Na placu imam Panasonic plazmu, srednja kategorija (cena bila oko 700e), a u stanu Sony LED (placen oko 1.100e) i jedan manji takodje Sony, s tim sto u stanu imam i SBB-ov HD risiver. Na placu obican IPTV, nisam uzeo HD paket. Sva tri kupljena pre tri godine.

LED: HD je zaista vrhunska tehnologija, ali slika deluje malo plastificirana (vestacka), brzi pokreti ponekad imaju zadrsku, sto zavisi i od kvaliteta kamere/prenosa signala. Cesto tenista loptica ide isprekidano. Ipak slika deluje spektakularno, pre svega u sporijim kretanjima. Obican signal (ne HD) na LED-u nista posebno. Jedva bolji od starih TV sa katodnom cevi.

Plasma: slika manje spektakularna od HD, ali mnooogo prijatnija i punija. Nekako prirodna, prosto odmara oci. Bas za uzivanje. Jeste puno se greje i trosi nesto vise struje, osetljivija je na "przenje" ako neki logo stoji na jednom mestu dugo (to samo u pocetku dok se ekran ne formira), ali iako je duplo jeftinija i slabije opcije ima, po meni je kvalitetnija. Naprosto subjektivni utisak slike je bolji.

Zao mi je sto Panasonic napusta plasma tehnologiju, jer bi moj sledeci TV bio upravo taj.

Ali

pre 10 godina

Vidim svako spominje LED tv-ove, a u stvari to su najobicniji LCD paneli sa LED osvjetljenjem. Kako marketing pomuti mozgove neupucenog naroda. Sa druge strane OLED tv-ovi kostaju cca 20.000$, a prema nasem narodu svaka druga kuca ima LED tv. He he he. Plazma tata.

Sarcasm is my middle name

pre 10 godina

Mnogo mi je drago sto je moja otadzbina prepuna eksperata u svakoj oblasti, pa je vecina nasih ljudi i ekspert u vise oblasti. Da pitate prosecnog srbina o svakoj temi on bi vam satima pricao i davao misljenja i kukao kako eto, da se on pita za nesto sve bi svima bilo potaman i sve bi bilo savrseno. Ja sam strucnjak u samo jednoj oblasti i zato sam morao da bezim u siromasnu i nerazvijenu Kanadu gde na primer, inzenjer masinstva nema dovoljno hrabrosti da da svoju presudu o kvalitetu slike plasma vs LCD. A da ne pricam o tome kako je kvalitet slike samo jedan od faktora (i to cesto subjektivan) koji odlucuje o plasmanu televizora na trziste. Cena, distribucija, kompatibilnost, marketing... apsolutno nevazni.

6vezg8

pre 10 godina

Koliko će nam vremena trebati da ponovo dostignemo taj kvalitet slike, nekim zaobilaznim putem?
(Mavs, 1. novembar 2013 01:08)
Neće im trebati ni minut. Poslednji ekser u kovčeg Panasonikovoj plazmi je zakucao OLED, koji je spreman da nasledi i led, sa savršenom slikom. Za par godina niko se neće osvrtati ni za led, ni za plazma ekranima. Živeo napredak.

Unbeliever

pre 10 godina

@Zoki - po cemu je plazma superiorna u odnosu na LED? Plazma televizori imaju manju rezoluciju, odnosnu za full HD moraju biti ogromni i trose struju ko grijalice - ako je to superiorno onda stvarno..... Led televizori danas imaju odziv ispod 2ms, i pozadinsko osvjetljenje koje je jednako plazma televizorima i fantastičnu rezoluciju...
(Rango, 31. oktobar 2013 22:5)
Evo ja ću ti odgovoriti, postoje plazme i sa HD rezolucijom i sa nižom, isto kao lcd, današnje plazme troše tek nešto malo više struje od lcd, nekada je ta razlika bila veća, danas nije, odziv na plazmi je oko 50 puta brži a pozadinsko osvetljenje ni nema jer je to gas koji svetli. Spominju se ovde serije G odnosno GT i VT ali najbolji model je ZT, to je savršenstvo kome ni jedan lcd nikada neće prići ni blizu. Nažalost odlaze najbolji i ostaje da čekamo taj oled ili nešto novo.

Vladica

pre 10 godina

Velika steta, prvo Pioneer, sad i Panasonic... verovatno za par godina i Samsung... i ostadosmo na uzasno neprirodnom prikazu video slike na LCD panelu... valjda ce dotle i HD stici u Srbiju, jer bilo koji SD signal na lcd panelu je mekan i nezan kao kad kazete Izvinite na nemackom (Entschuldigung). O prosijavanju osvetljenja na LCD/LED tek ne treba pricati... a tih problema kod plazme jednostavno nema, kao sto nema ni 100% crne kod LCDa...
A mekoca same slike i prirodnost boja - ni na najskupljim LCDovima nije ni blizu kao na jeftinijoj plazmi... dok jos ima prilike, svako ko razmislja da kupi TV trebalo bi da poveze obican DVD, ili neki drugi SD izvor signala (IPTV, kablovska...) na LCD i na bilo koju plazmu pa da vidi razliku... a ne daj Boze za LCD kada je analogni signal losiji (analogna kablovska ili antena).... Ostaje samo nada da ce neko ozbiljan preuzeti NeoPDP panele da pravi, a ja za sada ostajem pri svom tx-p42s30e

Swedenonline

pre 10 godina

Plazma zvuci fensi a uz to i greje, tv i radijator u jednom paketu, kud ces vise? Jes da je leti bez klime nemoguce odgledati film ali ipak zvuci fensi, jel da? A racun za struju i onako placaju matorci, koga onda briga, fensi je fensi ....

Mare

pre 10 godina

(Mita, 1. novembar 2013 10:43)
Imam i 55st50 i sony led w655 (kupljen za video igre). Plazma je neuporedivo bolja za gledanje filmova jer kad se ugasi u sobi svetlo, crna boja na ekranu je - crna. Ne bljestavo siva, ne crnkasta sa probijanjem svetlosti po ivicama vec crna.
Ali plazma je veoma zahtevna i nije za prosecnog korisnika jer trazi razradu panela, kasnije pazenje kako bi se izbegla retenzija ekrana, daleko je teza od led-a, vise se greje i mnogo vise trosi struje. Ipak, za gledanje filmova je projektor na prvom, plazma drugom, pa par mesta prazno, pa lcd i onda lcd sa led pozadinskim osvetljenjem kao najgore resenje.
A sto se tice popularnosti lcd-a, i mp3 je popularniji od sacd/flac/dvd-a pa to ne znaci da je mp3 najbolji audio standard, a i titanik je najpopularniji film pa meni nije bas na prvom mestu. Najpopularnije na planeti od 7 milijardi ljudi i nije merilo kvaliteta.

Pioneer Elite

pre 10 godina

Od svih mogucih TV pre par godina izabrao sam Pioneer Elite ...Do dana danascnjeg, niije napravljen bolji TV ..Pogledajte na internetu pa recite koliko gresim ...:)

Mita

pre 10 godina

Ceo svet kupuje led,umesto plazme,a jedino je nama ovde plazma bolja...Sada ce se javiti,i oni koji tvrde da je VHS,bolji od Blue ray-a...

Miki

pre 10 godina

Ja kupujem plazme. Jer plazma televizori daju neuporedivo bolju i jasniju sliku nego LCD televizori u istom cenovnom rangu. Kada sam kupovao televizor , pre 2 godine , prikljucili su mi u radnji 10 televizora istovremeno i na svima pustili HD klipove iz filmova i kupio sam plazmu jer je davala najbolju sliku od svih. Jedini koji je bio nesto bolji sa prikazom bele boje je bio LCD televizor sa LED pozadinskim osvetljenjem koji je kostao duplo vise novca. Plazma televizori daju najbolji odnos cene i performansi. LCD televizori kostaju najmanje 50% vise novca a nekada i duplo vise za istu dijagonalu, rezoluciju, kontrast i kvalitet slike.

Nenad

pre 10 godina

@(Damir, 31. oktobar 2013 22:06) - onaj ko zna sta valja. Panasonikovoj plazmi po pitanju slike i boja (sto je i najbitnije) u istom cenovnom rangu ne moze da prismrdi nijedan LCD/LED tv, tek neki modeli koji su 50% i vise skuplji. Marketing je uradio svoje...

M

pre 10 godina

Za ove neupucene, plazma televizore proizvode jos i takvi giganti kao Samsung i LG. Nazalost i ovaj put se potvrdilo pravilo da ne pobedjuje uvek bolja tehnologija nego jeftinija.
Steta sto sebi nisam mogao priustiti jedan ovakav TV (mislim na slavnu G seriju). :(

realan

pre 10 godina

ok, sve sto ste rekli moze a i ne mora da bude istinito (odnosi se na komentare)....ali samo da mi neko objasni taj kvalitet plazme, to bih voleo da cujem....imam i plazma i led tv...plazma je starija i pocela da bledi, led i dan danas kao zamrznuta slika bez greske... evo cekam ozbiljan odgovor...i zanemarujem potrosnju struje ovih uredjaja....i da, plazma je starija nekih godinu dana

Zoran

pre 10 godina

Ovima sto se pitaju ko jos kupuje plazma televizore bih preporucio da probaju da uporede sliku na plazma i led televizoru pa onda da se jave. Steta za Panasonik ali mislim da Samsung ima dostojne naslednike za Panasonik plazme (51F8500)

Dzoni

pre 10 godina

Plazma i dalje daje najlepsu i najzivlju sliku..imam 55 inca samsung star 3 godine i nema teorije da bi ga menjao za LCD ili LED ..to sto trosi malo vise struje me boli uvo..jedina fora kod plazme je da ne smes da ostavis dugo da stoji ista staticna slika..to za tv nije problem a za PC sam stavio da se odmah posle 2 min iste slike ukljuci screen saver.

dragan

pre 10 godina

plazma je neuporedivo bolja od lcd-a, samo marketing.... najveci dio u konacnoj cijeni koju placamo cini marketing, kvalitet uredjaja uopste vise nije bitan!!!

Mavs

pre 10 godina

Prvo Pioneer, sad oni.
Živi dokaz da kvalitet ne samo da nije dovoljan u svetu potrošačke tehnologije, nego nije ni bitan.
Koliko će nam vremena trebati da ponovo dostignemo taj kvalitet slike, nekim zaobilaznim putem?

omnik

pre 10 godina

Plasma tehnologija je daleko superiornija u odnosu na lcd ali nazalost sto zbog slabe informisanih krajnjih kupaca, starih zabluda o image burn i retention, pa i fakta da lcd izgleda bolje u radnji pod jakim svetlom... plasma televizori su potpuno neopravdano ostali u zapecku i sudbina im je zapecacena. Plasma je u potpunosti sazrela tehnologija sa dok to lcd nikad nije niti ce biti. Isprane boje, ocajna crna boja i probijanje pozadinskog svetla nikada nije niti ce biti resena na lcd-ovima tako da je ova vest veoma tuzna.

Pavle

pre 10 godina

Panasonic Plazma TV kupuje onaj ko se razume u kvalitet slike,ostrinu i kvalitet realnih nijansi boja slike na TV-u,a takvih je sve manje sto se moze zakljuciti iz ostalih komentara,servirana nam je lcd/led tehnologija jer je jeftinija. Ako vam nije jasno izguglajte, imate brdo foruma koji se bave kvalitetom slike i recenzijama plazma i lcd panela kao sto je npr: hdtelevizija.com
ljudi, prvo se informisite pa tek posle komentarisite.

seljadin

pre 10 godina

plazma VT30, VT50 su najbolji ekrani na svetu, prirodna slika, bioskopski kvalitet, meni je muka kad vidim LCD i film a ljudi kao od plastike.
Dobro su mi rekli da kupim jedan VT50 ekran kako bih imao za narednih 10 godina.

Gos'n

pre 10 godina

Meni je na primer zanimljivo to sto je kod njih kriza bila do 2009. godine, a kod nas kazu da ce da traje jos i kako je to svuda tako...

Милутин

pre 10 godina

Штета такав квалитет и веродостојност боја нема ни једна друга технологија.

Maks

pre 10 godina

@ (Zoki, 31. oktobar 2013 22:04)

Možda je slika na nekom plazma televizoru bolja od slike na nekom LCD televizoru slične cene, ali plazma televizorima je velika mana što ne sme nepomična slika duže vreme da stoji na ekranu (to može da bude problem ako se često gleda jedna ista televizija čiji logo stoji u ćošku i ne pomera se... ili ako neko često igra neku video igricu koja ima neke grafičke elemente koji stoje negde u ćošku ekrana i ne pomeraju se) jer ako nepomična slika duže vreme stoji na plazma ekranu, može da se trajno "zapeče" u ekran i da se vidi fleka na mestu gde je ta slika bila i kada se promeni kanal. Neki modeli plazma televizora imaju ugrađeno da povremeno "mrdaju" sliku da bi sprečili da do toga dođe, ali to "mrdanje" može da nervira ljude (nekom je možda svejedno da li će televizor povremeno da mrda sliku ako mu TV služi, na primer, samo da gleda vesti... ali nekom zamisli da neko igra igricu i pokušava da se skoncentriše na nešto, a slika počne da se mrda... mnogi bi se iznervirali).

Na LCD ekranima čak i da neka slika stoji ceo dan na ekranu, to ne bi trebalo da ostavi nikakve trajne tragove (neki LCD ekrani mogu da imaju problem da privremeno na par minuta bude vidljiva kao neka blaga senka tamo gde je neka slika dugo stajala na ekranu, ali LCD ekrani taj problem uglavnom nemaju).

neutralni felsh

pre 10 godina

@Damir: generalno gledano, plazmu kupuje mahom onaj ko ceni kvalitet slike, a lcd kupuju oni koji veruju reklami da je lcd bolji od plazme. jedina prednost je sto je lcd dosta jeftiniji i, eto, manje trosi strujusve ostalo je na strani plazme.

Slobec

pre 10 godina

Imaju superioran odziv, fantasticnu crnu "boju", tople i zasicene boje. Prosecna potrosnja oko 100w za 1m dijagonalu i nije tako strasno. Steta.

Zoki

pre 10 godina

Prica koja neodoljivo podseca na VHS i Beta. Slika ne plazma ekranima je i dalje superiorna, LCD/LED je prihvatljivo dobar za cenu po kojoj se nudi.

Rango

pre 10 godina

@Zoki - po cemu je plazma superiorna u odnosu na LED? Plazma televizori imaju manju rezoluciju, odnosnu za full HD moraju biti ogromni i trose struju ko grijalice - ako je to superiorno onda stvarno..... Led televizori danas imaju odziv ispod 2ms, i pozadinsko osvjetljenje koje je jednako plazma televizorima i fantastičnu rezoluciju...

Zoki

pre 10 godina

Prica koja neodoljivo podseca na VHS i Beta. Slika ne plazma ekranima je i dalje superiorna, LCD/LED je prihvatljivo dobar za cenu po kojoj se nudi.

Nenad

pre 10 godina

@(Damir, 31. oktobar 2013 22:06) - onaj ko zna sta valja. Panasonikovoj plazmi po pitanju slike i boja (sto je i najbitnije) u istom cenovnom rangu ne moze da prismrdi nijedan LCD/LED tv, tek neki modeli koji su 50% i vise skuplji. Marketing je uradio svoje...

Pavle

pre 10 godina

Panasonic Plazma TV kupuje onaj ko se razume u kvalitet slike,ostrinu i kvalitet realnih nijansi boja slike na TV-u,a takvih je sve manje sto se moze zakljuciti iz ostalih komentara,servirana nam je lcd/led tehnologija jer je jeftinija. Ako vam nije jasno izguglajte, imate brdo foruma koji se bave kvalitetom slike i recenzijama plazma i lcd panela kao sto je npr: hdtelevizija.com
ljudi, prvo se informisite pa tek posle komentarisite.

neutralni felsh

pre 10 godina

@Damir: generalno gledano, plazmu kupuje mahom onaj ko ceni kvalitet slike, a lcd kupuju oni koji veruju reklami da je lcd bolji od plazme. jedina prednost je sto je lcd dosta jeftiniji i, eto, manje trosi strujusve ostalo je na strani plazme.

omnik

pre 10 godina

Plasma tehnologija je daleko superiornija u odnosu na lcd ali nazalost sto zbog slabe informisanih krajnjih kupaca, starih zabluda o image burn i retention, pa i fakta da lcd izgleda bolje u radnji pod jakim svetlom... plasma televizori su potpuno neopravdano ostali u zapecku i sudbina im je zapecacena. Plasma je u potpunosti sazrela tehnologija sa dok to lcd nikad nije niti ce biti. Isprane boje, ocajna crna boja i probijanje pozadinskog svetla nikada nije niti ce biti resena na lcd-ovima tako da je ova vest veoma tuzna.

Mavs

pre 10 godina

Prvo Pioneer, sad oni.
Živi dokaz da kvalitet ne samo da nije dovoljan u svetu potrošačke tehnologije, nego nije ni bitan.
Koliko će nam vremena trebati da ponovo dostignemo taj kvalitet slike, nekim zaobilaznim putem?

seljadin

pre 10 godina

plazma VT30, VT50 su najbolji ekrani na svetu, prirodna slika, bioskopski kvalitet, meni je muka kad vidim LCD i film a ljudi kao od plastike.
Dobro su mi rekli da kupim jedan VT50 ekran kako bih imao za narednih 10 godina.

Slobec

pre 10 godina

Imaju superioran odziv, fantasticnu crnu "boju", tople i zasicene boje. Prosecna potrosnja oko 100w za 1m dijagonalu i nije tako strasno. Steta.

Милутин

pre 10 godina

Штета такав квалитет и веродостојност боја нема ни једна друга технологија.

Miki

pre 10 godina

Ja kupujem plazme. Jer plazma televizori daju neuporedivo bolju i jasniju sliku nego LCD televizori u istom cenovnom rangu. Kada sam kupovao televizor , pre 2 godine , prikljucili su mi u radnji 10 televizora istovremeno i na svima pustili HD klipove iz filmova i kupio sam plazmu jer je davala najbolju sliku od svih. Jedini koji je bio nesto bolji sa prikazom bele boje je bio LCD televizor sa LED pozadinskim osvetljenjem koji je kostao duplo vise novca. Plazma televizori daju najbolji odnos cene i performansi. LCD televizori kostaju najmanje 50% vise novca a nekada i duplo vise za istu dijagonalu, rezoluciju, kontrast i kvalitet slike.

Zoran

pre 10 godina

Ovima sto se pitaju ko jos kupuje plazma televizore bih preporucio da probaju da uporede sliku na plazma i led televizoru pa onda da se jave. Steta za Panasonik ali mislim da Samsung ima dostojne naslednike za Panasonik plazme (51F8500)

dragan

pre 10 godina

plazma je neuporedivo bolja od lcd-a, samo marketing.... najveci dio u konacnoj cijeni koju placamo cini marketing, kvalitet uredjaja uopste vise nije bitan!!!

M

pre 10 godina

Za ove neupucene, plazma televizore proizvode jos i takvi giganti kao Samsung i LG. Nazalost i ovaj put se potvrdilo pravilo da ne pobedjuje uvek bolja tehnologija nego jeftinija.
Steta sto sebi nisam mogao priustiti jedan ovakav TV (mislim na slavnu G seriju). :(

Pioneer Elite

pre 10 godina

Od svih mogucih TV pre par godina izabrao sam Pioneer Elite ...Do dana danascnjeg, niije napravljen bolji TV ..Pogledajte na internetu pa recite koliko gresim ...:)

Dzoni

pre 10 godina

Plazma i dalje daje najlepsu i najzivlju sliku..imam 55 inca samsung star 3 godine i nema teorije da bi ga menjao za LCD ili LED ..to sto trosi malo vise struje me boli uvo..jedina fora kod plazme je da ne smes da ostavis dugo da stoji ista staticna slika..to za tv nije problem a za PC sam stavio da se odmah posle 2 min iste slike ukljuci screen saver.

Mare

pre 10 godina

(Mita, 1. novembar 2013 10:43)
Imam i 55st50 i sony led w655 (kupljen za video igre). Plazma je neuporedivo bolja za gledanje filmova jer kad se ugasi u sobi svetlo, crna boja na ekranu je - crna. Ne bljestavo siva, ne crnkasta sa probijanjem svetlosti po ivicama vec crna.
Ali plazma je veoma zahtevna i nije za prosecnog korisnika jer trazi razradu panela, kasnije pazenje kako bi se izbegla retenzija ekrana, daleko je teza od led-a, vise se greje i mnogo vise trosi struje. Ipak, za gledanje filmova je projektor na prvom, plazma drugom, pa par mesta prazno, pa lcd i onda lcd sa led pozadinskim osvetljenjem kao najgore resenje.
A sto se tice popularnosti lcd-a, i mp3 je popularniji od sacd/flac/dvd-a pa to ne znaci da je mp3 najbolji audio standard, a i titanik je najpopularniji film pa meni nije bas na prvom mestu. Najpopularnije na planeti od 7 milijardi ljudi i nije merilo kvaliteta.

Gos'n

pre 10 godina

Meni je na primer zanimljivo to sto je kod njih kriza bila do 2009. godine, a kod nas kazu da ce da traje jos i kako je to svuda tako...

Ali

pre 10 godina

Vidim svako spominje LED tv-ove, a u stvari to su najobicniji LCD paneli sa LED osvjetljenjem. Kako marketing pomuti mozgove neupucenog naroda. Sa druge strane OLED tv-ovi kostaju cca 20.000$, a prema nasem narodu svaka druga kuca ima LED tv. He he he. Plazma tata.

the good

pre 10 godina

Pioneer kuro su bili do pre koju god najbolji tv-ovi i vise se ne prave :-( a sada nas opet napustaju najbolji, panasonic plazma druge generacije je nesto najbolje sto se moze naci u prodaji i pored njega svaki lcd izgleda kao ekran od bankomata, prava steta.....

Mita

pre 10 godina

Ceo svet kupuje led,umesto plazme,a jedino je nama ovde plazma bolja...Sada ce se javiti,i oni koji tvrde da je VHS,bolji od Blue ray-a...

Cisto da se zna

pre 10 godina

Imam GT25 seriju od 50” I dodje mi da kupim jos jednu Panasonic plazmu (ZT po mogucstvu) za kad ovaj crkne. Prosto ne mogu da se nacudim kako neko ne vidi razliku u kvalitetu slike izmedju plazme I LCD. A to sto su LCD televizori lagani I tanki je super ako se gleda u TV a ne onoj sto je prikazano na ekranu. Inace nikad nisam imao problems sa retencijom alike (ovo mi je druga Panasonic plasma).
Stvarno steta.

Unbeliever

pre 10 godina

@Zoki - po cemu je plazma superiorna u odnosu na LED? Plazma televizori imaju manju rezoluciju, odnosnu za full HD moraju biti ogromni i trose struju ko grijalice - ako je to superiorno onda stvarno..... Led televizori danas imaju odziv ispod 2ms, i pozadinsko osvjetljenje koje je jednako plazma televizorima i fantastičnu rezoluciju...
(Rango, 31. oktobar 2013 22:5)
Evo ja ću ti odgovoriti, postoje plazme i sa HD rezolucijom i sa nižom, isto kao lcd, današnje plazme troše tek nešto malo više struje od lcd, nekada je ta razlika bila veća, danas nije, odziv na plazmi je oko 50 puta brži a pozadinsko osvetljenje ni nema jer je to gas koji svetli. Spominju se ovde serije G odnosno GT i VT ali najbolji model je ZT, to je savršenstvo kome ni jedan lcd nikada neće prići ni blizu. Nažalost odlaze najbolji i ostaje da čekamo taj oled ili nešto novo.

Block

pre 10 godina

Na placu imam Panasonic plazmu, srednja kategorija (cena bila oko 700e), a u stanu Sony LED (placen oko 1.100e) i jedan manji takodje Sony, s tim sto u stanu imam i SBB-ov HD risiver. Na placu obican IPTV, nisam uzeo HD paket. Sva tri kupljena pre tri godine.

LED: HD je zaista vrhunska tehnologija, ali slika deluje malo plastificirana (vestacka), brzi pokreti ponekad imaju zadrsku, sto zavisi i od kvaliteta kamere/prenosa signala. Cesto tenista loptica ide isprekidano. Ipak slika deluje spektakularno, pre svega u sporijim kretanjima. Obican signal (ne HD) na LED-u nista posebno. Jedva bolji od starih TV sa katodnom cevi.

Plasma: slika manje spektakularna od HD, ali mnooogo prijatnija i punija. Nekako prirodna, prosto odmara oci. Bas za uzivanje. Jeste puno se greje i trosi nesto vise struje, osetljivija je na "przenje" ako neki logo stoji na jednom mestu dugo (to samo u pocetku dok se ekran ne formira), ali iako je duplo jeftinija i slabije opcije ima, po meni je kvalitetnija. Naprosto subjektivni utisak slike je bolji.

Zao mi je sto Panasonic napusta plasma tehnologiju, jer bi moj sledeci TV bio upravo taj.

DDJM

pre 10 godina

Nije ovo prvi put da je superiornija tehnologija izgubila bitku na trzistu (beta video kasete).
Ja sam juce kupila i instalirala Panasonic ST60, 60-inca plazma TV :-) Potrajace lepo sledecih deset godina. Plazma je superiornija tehnologija u odnosu na LCD, LED TV koji nisu u stanju da prikazu prirodne boje niti da lepo prenesu sport i akciju. Ko moze, neka kupi Panasonic plazu dok se jos prodaje.

Vladica

pre 10 godina

Velika steta, prvo Pioneer, sad i Panasonic... verovatno za par godina i Samsung... i ostadosmo na uzasno neprirodnom prikazu video slike na LCD panelu... valjda ce dotle i HD stici u Srbiju, jer bilo koji SD signal na lcd panelu je mekan i nezan kao kad kazete Izvinite na nemackom (Entschuldigung). O prosijavanju osvetljenja na LCD/LED tek ne treba pricati... a tih problema kod plazme jednostavno nema, kao sto nema ni 100% crne kod LCDa...
A mekoca same slike i prirodnost boja - ni na najskupljim LCDovima nije ni blizu kao na jeftinijoj plazmi... dok jos ima prilike, svako ko razmislja da kupi TV trebalo bi da poveze obican DVD, ili neki drugi SD izvor signala (IPTV, kablovska...) na LCD i na bilo koju plazmu pa da vidi razliku... a ne daj Boze za LCD kada je analogni signal losiji (analogna kablovska ili antena).... Ostaje samo nada da ce neko ozbiljan preuzeti NeoPDP panele da pravi, a ja za sada ostajem pri svom tx-p42s30e

Sarcasm is my middle name

pre 10 godina

Mnogo mi je drago sto je moja otadzbina prepuna eksperata u svakoj oblasti, pa je vecina nasih ljudi i ekspert u vise oblasti. Da pitate prosecnog srbina o svakoj temi on bi vam satima pricao i davao misljenja i kukao kako eto, da se on pita za nesto sve bi svima bilo potaman i sve bi bilo savrseno. Ja sam strucnjak u samo jednoj oblasti i zato sam morao da bezim u siromasnu i nerazvijenu Kanadu gde na primer, inzenjer masinstva nema dovoljno hrabrosti da da svoju presudu o kvalitetu slike plasma vs LCD. A da ne pricam o tome kako je kvalitet slike samo jedan od faktora (i to cesto subjektivan) koji odlucuje o plasmanu televizora na trziste. Cena, distribucija, kompatibilnost, marketing... apsolutno nevazni.

omnik

pre 10 godina

Ljudi, da se razumemo... LCD je logican izbor za dijagonale sub 42". Sve preko toga plazma je jedini logican izbor. Pricate o OLED i 4K televizorima u zemlji gde ~90% korisnika nema ni digitalne a kamoli FullHD pristup tv kanalima. Pitanje je sta ce zaziveti od svih novih tehnologija... 4K je vec godinu dana prisutan, uglavnom po sajmovima a vec se mogu kupiti 4k projektori i televizori kod nas. Glavni problem je nedostatak materijala za gledanje.
Plazma je najbolji izbor za sve tipove signala... SD, HD i tacka.
Sva sreca je da i Samsung pravi veoma dobre plazma modele tako da ce biti jos izbora i nakon ovih losih vesti.

6vezg8

pre 10 godina

Koliko će nam vremena trebati da ponovo dostignemo taj kvalitet slike, nekim zaobilaznim putem?
(Mavs, 1. novembar 2013 01:08)
Neće im trebati ni minut. Poslednji ekser u kovčeg Panasonikovoj plazmi je zakucao OLED, koji je spreman da nasledi i led, sa savršenom slikom. Za par godina niko se neće osvrtati ni za led, ni za plazma ekranima. Živeo napredak.

Maks

pre 10 godina

@ (Zoki, 31. oktobar 2013 22:04)

Možda je slika na nekom plazma televizoru bolja od slike na nekom LCD televizoru slične cene, ali plazma televizorima je velika mana što ne sme nepomična slika duže vreme da stoji na ekranu (to može da bude problem ako se često gleda jedna ista televizija čiji logo stoji u ćošku i ne pomera se... ili ako neko često igra neku video igricu koja ima neke grafičke elemente koji stoje negde u ćošku ekrana i ne pomeraju se) jer ako nepomična slika duže vreme stoji na plazma ekranu, može da se trajno "zapeče" u ekran i da se vidi fleka na mestu gde je ta slika bila i kada se promeni kanal. Neki modeli plazma televizora imaju ugrađeno da povremeno "mrdaju" sliku da bi sprečili da do toga dođe, ali to "mrdanje" može da nervira ljude (nekom je možda svejedno da li će televizor povremeno da mrda sliku ako mu TV služi, na primer, samo da gleda vesti... ali nekom zamisli da neko igra igricu i pokušava da se skoncentriše na nešto, a slika počne da se mrda... mnogi bi se iznervirali).

Na LCD ekranima čak i da neka slika stoji ceo dan na ekranu, to ne bi trebalo da ostavi nikakve trajne tragove (neki LCD ekrani mogu da imaju problem da privremeno na par minuta bude vidljiva kao neka blaga senka tamo gde je neka slika dugo stajala na ekranu, ali LCD ekrani taj problem uglavnom nemaju).

Rango

pre 10 godina

@Zoki - po cemu je plazma superiorna u odnosu na LED? Plazma televizori imaju manju rezoluciju, odnosnu za full HD moraju biti ogromni i trose struju ko grijalice - ako je to superiorno onda stvarno..... Led televizori danas imaju odziv ispod 2ms, i pozadinsko osvjetljenje koje je jednako plazma televizorima i fantastičnu rezoluciju...

mmx

pre 10 godina

@6vezg8
To bese onaj OLED koji Samsung valja vec godinama, a nista korisno nije napravio od njega osim presaturisanih boja i ubijanja svih nijansi sive?

Bye bye plasma...

pre 10 godina

Manje - vise je sve receno. Zaista steta. Pre par meseci sam kupio Pana plazmu od 50" ST seriju (na zalost nisam mogao vise da dam za bolje serije) i posle 2 LCD/LED-a sam se rodio. Nema potrebe da se bude "strucnjak" za video, iz aviona se vidi razlika. Odgovorno tvrdim da ni jedan LCD/LED (OLED excluded, nisam gledao) ne moze da reprodukuje takvu sliku. I na 720p covek izgleda zivo, prirodno, boje su odmerene, nema (potpuno nepotrebnog) osecaja ziletske ostrine koja osim kratkotrajnog "wow" efekta zapravo smeta, kad je crno onda je kao na dnu bunara... najpribliznije dobroj bioskopskoj slici.
A mane inherentne ovim ekranima su svakako prisutne (image retention, mrdanje piksela da se to spreci, par sati vozenja onih pruga da se osvezi, ne voli mnogo svetle sobe, greje se). Potrosnja struje i trajanje ekrana vise nisu problem, 50" trosi manje od 200w, a ekran treba da izdrzi vise od 100000 sati ili 10-ak god neprekidnog rada, ali ono sto jeste a niko nije spomenuo je bas golemo RF djubre koje svaka plazma emituje, ni vi ni komsije necete moci da slusate kratke talase na radiju dok je ona ukljucena.
No kad se sve sabere, to je izuzetan TV i za filmove pruza veliko zadovoljstvo (za vesti i Sulejmana nije bitno). Steta.

pera kojot

pre 10 godina

Prijatelji evo i ja da dodam neku recenicu. Nema sta plazma televizori jesu bolji sto se tice kvaliteta slike. Nema sta, jednostavno nema pozadinskog osvetljenja i moze sve nijanse crne boje da prikaze i sto se kaze crna na plazmi je crna i jednostavno kada gledate film na njoj ili bilo sta drugo sto ima nijanse crne vidi se razlika jednostavno sa lcd ili led to je kao da fali ceo spektar slike. Nema sta plazma je druga tehnologija i to je to. Mana joj je stvarno sto moze slika da probije panel (burn in) ako je staticna i osteti panel, trosi vise struje, teska je, i zbog visokonaponskih delova i ostale elektronike koja je neophodna za rad plazma ekrana, sklonija je kvarovima. Sto se tice LED tv-a, led ima bolje boje u odnosu na CCFL LCD, jer spektar led dioda je jednostavno takav. Led diode jako dugo traju, trose jako malo struje a daju puno svetlosti,tv je lagan i nema neku mnogo komplikovanu elektroniku, moze crci naponski deo koji i nije nesto snazan mnogo ili main board koji sluzi za signale i ostalo. ali mana led televizora sto crna jednostavno nije crna isto kao i kod CCFL LDC. Nije mi zao sto gase plazma pogon, ali zao mi je sto nama koji imamo prosecno novca nije dostupna i treca tehnologija koja bi imala i super sliku i malu potrosnju struje i da je jednostavna i ne kvari puno.

Vladica

pre 10 godina

Moram samo da dodam za strucnjake koji pominju potrosnju struje Plazma panela - bas me zanimalo danas za tu dijagonalu i rezolucioju kod LCD-a i dosao sam do interesantnog otkrica da za sve nove 42" panele (i plazma i lcd) je izuzetno tesko naci prave podatke o potrosnji (pogledajte zvanicne stranice svih proizvodjaca - ima za standby, eco i 'prosecna godisnja bla bla') - a onda sam u jednom 3 godine starom dokumentu Fraunhofera nasao da 42" LCD cak moze i da pretekne Plazmu po potrosnji, narocito kod tamnijih scena (konkretno je bio Harry Potter film) jer kod Plazme potrosnja izuzetno osciluje u zavisnosti od osvetljenja, dok je kod LCD-a skoro da nema razlike... ali mi ostaje taj gorak ukus varanja potrosaca sa podatcima o uredjaju... prvo 1kg jogurta umesto 1l jogurta, sada neki proseci o godisnjoj potrosnji umesto lako proverljive srednje/max potrosnje.. .dokle vise....

realan

pre 10 godina

ok, sve sto ste rekli moze a i ne mora da bude istinito (odnosi se na komentare)....ali samo da mi neko objasni taj kvalitet plazme, to bih voleo da cujem....imam i plazma i led tv...plazma je starija i pocela da bledi, led i dan danas kao zamrznuta slika bez greske... evo cekam ozbiljan odgovor...i zanemarujem potrosnju struje ovih uredjaja....i da, plazma je starija nekih godinu dana

Mare

pre 10 godina

(Sarcasm is my middle name, 1. novembar 2013 14:07)
Ako niste u stanju da vidite razliku izmedju OLED, Plazme, Lcd sa pozadinckim led osvetljenjem i LCD-a vi ste srecnik. Necete bacati pare jer ce katodni sa 19" da sjajno vrsi posao. Nadam se da u Kanadi ima makar dobrih oftamologa.

(6vezg8, 1. novembar 2013 14:17)
Oled je ispred plazme, nesumljivo. Ali smo mnogo daleko od kvalitetne komercijalne upotrebe. Isuvise mnogo je investirano u lcd pogone (milijarde dolara) da bi se lako preslo na novi proizvodni proces te cemo prvo morati da preguramo 4k ekrane i tek za 4-5 godina mozemo da ocekujemo oled u 40-42" po prihvatljivoj ceni.
Inace, uvek bih pre uzeo oled u 1920x1080 rezoluciji nego led u 4k. Vec sa dva, dva i po metra 4k nije bitan na ekranu manjem od 55-60" ali oledov odlican prikaz slike se vidi i sa 10 metara.

Swedenonline

pre 10 godina

Plazma zvuci fensi a uz to i greje, tv i radijator u jednom paketu, kud ces vise? Jes da je leti bez klime nemoguce odgledati film ali ipak zvuci fensi, jel da? A racun za struju i onako placaju matorci, koga onda briga, fensi je fensi ....

Sarcasm is my middle name

pre 10 godina

(Mare, 1. novembar 2013 15:28)
Hajde jos jednom procitaj moj komentar. Gde pominjem da je jedna tehnologija bolja? Hvala.

Mita

pre 10 godina

Ceo svet kupuje led,umesto plazme,a jedino je nama ovde plazma bolja...Sada ce se javiti,i oni koji tvrde da je VHS,bolji od Blue ray-a...

Rango

pre 10 godina

@Zoki - po cemu je plazma superiorna u odnosu na LED? Plazma televizori imaju manju rezoluciju, odnosnu za full HD moraju biti ogromni i trose struju ko grijalice - ako je to superiorno onda stvarno..... Led televizori danas imaju odziv ispod 2ms, i pozadinsko osvjetljenje koje je jednako plazma televizorima i fantastičnu rezoluciju...

Maks

pre 10 godina

@ (Zoki, 31. oktobar 2013 22:04)

Možda je slika na nekom plazma televizoru bolja od slike na nekom LCD televizoru slične cene, ali plazma televizorima je velika mana što ne sme nepomična slika duže vreme da stoji na ekranu (to može da bude problem ako se često gleda jedna ista televizija čiji logo stoji u ćošku i ne pomera se... ili ako neko često igra neku video igricu koja ima neke grafičke elemente koji stoje negde u ćošku ekrana i ne pomeraju se) jer ako nepomična slika duže vreme stoji na plazma ekranu, može da se trajno "zapeče" u ekran i da se vidi fleka na mestu gde je ta slika bila i kada se promeni kanal. Neki modeli plazma televizora imaju ugrađeno da povremeno "mrdaju" sliku da bi sprečili da do toga dođe, ali to "mrdanje" može da nervira ljude (nekom je možda svejedno da li će televizor povremeno da mrda sliku ako mu TV služi, na primer, samo da gleda vesti... ali nekom zamisli da neko igra igricu i pokušava da se skoncentriše na nešto, a slika počne da se mrda... mnogi bi se iznervirali).

Na LCD ekranima čak i da neka slika stoji ceo dan na ekranu, to ne bi trebalo da ostavi nikakve trajne tragove (neki LCD ekrani mogu da imaju problem da privremeno na par minuta bude vidljiva kao neka blaga senka tamo gde je neka slika dugo stajala na ekranu, ali LCD ekrani taj problem uglavnom nemaju).

realan

pre 10 godina

ok, sve sto ste rekli moze a i ne mora da bude istinito (odnosi se na komentare)....ali samo da mi neko objasni taj kvalitet plazme, to bih voleo da cujem....imam i plazma i led tv...plazma je starija i pocela da bledi, led i dan danas kao zamrznuta slika bez greske... evo cekam ozbiljan odgovor...i zanemarujem potrosnju struje ovih uredjaja....i da, plazma je starija nekih godinu dana

Swedenonline

pre 10 godina

Plazma zvuci fensi a uz to i greje, tv i radijator u jednom paketu, kud ces vise? Jes da je leti bez klime nemoguce odgledati film ali ipak zvuci fensi, jel da? A racun za struju i onako placaju matorci, koga onda briga, fensi je fensi ....

Sarcasm is my middle name

pre 10 godina

Mnogo mi je drago sto je moja otadzbina prepuna eksperata u svakoj oblasti, pa je vecina nasih ljudi i ekspert u vise oblasti. Da pitate prosecnog srbina o svakoj temi on bi vam satima pricao i davao misljenja i kukao kako eto, da se on pita za nesto sve bi svima bilo potaman i sve bi bilo savrseno. Ja sam strucnjak u samo jednoj oblasti i zato sam morao da bezim u siromasnu i nerazvijenu Kanadu gde na primer, inzenjer masinstva nema dovoljno hrabrosti da da svoju presudu o kvalitetu slike plasma vs LCD. A da ne pricam o tome kako je kvalitet slike samo jedan od faktora (i to cesto subjektivan) koji odlucuje o plasmanu televizora na trziste. Cena, distribucija, kompatibilnost, marketing... apsolutno nevazni.

6vezg8

pre 10 godina

Koliko će nam vremena trebati da ponovo dostignemo taj kvalitet slike, nekim zaobilaznim putem?
(Mavs, 1. novembar 2013 01:08)
Neće im trebati ni minut. Poslednji ekser u kovčeg Panasonikovoj plazmi je zakucao OLED, koji je spreman da nasledi i led, sa savršenom slikom. Za par godina niko se neće osvrtati ni za led, ni za plazma ekranima. Živeo napredak.

Zoki

pre 10 godina

Prica koja neodoljivo podseca na VHS i Beta. Slika ne plazma ekranima je i dalje superiorna, LCD/LED je prihvatljivo dobar za cenu po kojoj se nudi.

Pioneer Elite

pre 10 godina

Od svih mogucih TV pre par godina izabrao sam Pioneer Elite ...Do dana danascnjeg, niije napravljen bolji TV ..Pogledajte na internetu pa recite koliko gresim ...:)

Dzoni

pre 10 godina

Plazma i dalje daje najlepsu i najzivlju sliku..imam 55 inca samsung star 3 godine i nema teorije da bi ga menjao za LCD ili LED ..to sto trosi malo vise struje me boli uvo..jedina fora kod plazme je da ne smes da ostavis dugo da stoji ista staticna slika..to za tv nije problem a za PC sam stavio da se odmah posle 2 min iste slike ukljuci screen saver.

omnik

pre 10 godina

Plasma tehnologija je daleko superiornija u odnosu na lcd ali nazalost sto zbog slabe informisanih krajnjih kupaca, starih zabluda o image burn i retention, pa i fakta da lcd izgleda bolje u radnji pod jakim svetlom... plasma televizori su potpuno neopravdano ostali u zapecku i sudbina im je zapecacena. Plasma je u potpunosti sazrela tehnologija sa dok to lcd nikad nije niti ce biti. Isprane boje, ocajna crna boja i probijanje pozadinskog svetla nikada nije niti ce biti resena na lcd-ovima tako da je ova vest veoma tuzna.

Gos'n

pre 10 godina

Meni je na primer zanimljivo to sto je kod njih kriza bila do 2009. godine, a kod nas kazu da ce da traje jos i kako je to svuda tako...

neutralni felsh

pre 10 godina

@Damir: generalno gledano, plazmu kupuje mahom onaj ko ceni kvalitet slike, a lcd kupuju oni koji veruju reklami da je lcd bolji od plazme. jedina prednost je sto je lcd dosta jeftiniji i, eto, manje trosi strujusve ostalo je na strani plazme.

seljadin

pre 10 godina

plazma VT30, VT50 su najbolji ekrani na svetu, prirodna slika, bioskopski kvalitet, meni je muka kad vidim LCD i film a ljudi kao od plastike.
Dobro su mi rekli da kupim jedan VT50 ekran kako bih imao za narednih 10 godina.

M

pre 10 godina

Za ove neupucene, plazma televizore proizvode jos i takvi giganti kao Samsung i LG. Nazalost i ovaj put se potvrdilo pravilo da ne pobedjuje uvek bolja tehnologija nego jeftinija.
Steta sto sebi nisam mogao priustiti jedan ovakav TV (mislim na slavnu G seriju). :(

Zoran

pre 10 godina

Ovima sto se pitaju ko jos kupuje plazma televizore bih preporucio da probaju da uporede sliku na plazma i led televizoru pa onda da se jave. Steta za Panasonik ali mislim da Samsung ima dostojne naslednike za Panasonik plazme (51F8500)

Miki

pre 10 godina

Ja kupujem plazme. Jer plazma televizori daju neuporedivo bolju i jasniju sliku nego LCD televizori u istom cenovnom rangu. Kada sam kupovao televizor , pre 2 godine , prikljucili su mi u radnji 10 televizora istovremeno i na svima pustili HD klipove iz filmova i kupio sam plazmu jer je davala najbolju sliku od svih. Jedini koji je bio nesto bolji sa prikazom bele boje je bio LCD televizor sa LED pozadinskim osvetljenjem koji je kostao duplo vise novca. Plazma televizori daju najbolji odnos cene i performansi. LCD televizori kostaju najmanje 50% vise novca a nekada i duplo vise za istu dijagonalu, rezoluciju, kontrast i kvalitet slike.

Mare

pre 10 godina

(Mita, 1. novembar 2013 10:43)
Imam i 55st50 i sony led w655 (kupljen za video igre). Plazma je neuporedivo bolja za gledanje filmova jer kad se ugasi u sobi svetlo, crna boja na ekranu je - crna. Ne bljestavo siva, ne crnkasta sa probijanjem svetlosti po ivicama vec crna.
Ali plazma je veoma zahtevna i nije za prosecnog korisnika jer trazi razradu panela, kasnije pazenje kako bi se izbegla retenzija ekrana, daleko je teza od led-a, vise se greje i mnogo vise trosi struje. Ipak, za gledanje filmova je projektor na prvom, plazma drugom, pa par mesta prazno, pa lcd i onda lcd sa led pozadinskim osvetljenjem kao najgore resenje.
A sto se tice popularnosti lcd-a, i mp3 je popularniji od sacd/flac/dvd-a pa to ne znaci da je mp3 najbolji audio standard, a i titanik je najpopularniji film pa meni nije bas na prvom mestu. Najpopularnije na planeti od 7 milijardi ljudi i nije merilo kvaliteta.

Ali

pre 10 godina

Vidim svako spominje LED tv-ove, a u stvari to su najobicniji LCD paneli sa LED osvjetljenjem. Kako marketing pomuti mozgove neupucenog naroda. Sa druge strane OLED tv-ovi kostaju cca 20.000$, a prema nasem narodu svaka druga kuca ima LED tv. He he he. Plazma tata.

Sarcasm is my middle name

pre 10 godina

(Mare, 1. novembar 2013 15:28)
Hajde jos jednom procitaj moj komentar. Gde pominjem da je jedna tehnologija bolja? Hvala.

Cisto da se zna

pre 10 godina

Imam GT25 seriju od 50” I dodje mi da kupim jos jednu Panasonic plazmu (ZT po mogucstvu) za kad ovaj crkne. Prosto ne mogu da se nacudim kako neko ne vidi razliku u kvalitetu slike izmedju plazme I LCD. A to sto su LCD televizori lagani I tanki je super ako se gleda u TV a ne onoj sto je prikazano na ekranu. Inace nikad nisam imao problems sa retencijom alike (ovo mi je druga Panasonic plasma).
Stvarno steta.

omnik

pre 10 godina

Ljudi, da se razumemo... LCD je logican izbor za dijagonale sub 42". Sve preko toga plazma je jedini logican izbor. Pricate o OLED i 4K televizorima u zemlji gde ~90% korisnika nema ni digitalne a kamoli FullHD pristup tv kanalima. Pitanje je sta ce zaziveti od svih novih tehnologija... 4K je vec godinu dana prisutan, uglavnom po sajmovima a vec se mogu kupiti 4k projektori i televizori kod nas. Glavni problem je nedostatak materijala za gledanje.
Plazma je najbolji izbor za sve tipove signala... SD, HD i tacka.
Sva sreca je da i Samsung pravi veoma dobre plazma modele tako da ce biti jos izbora i nakon ovih losih vesti.

Милутин

pre 10 godina

Штета такав квалитет и веродостојност боја нема ни једна друга технологија.

Slobec

pre 10 godina

Imaju superioran odziv, fantasticnu crnu "boju", tople i zasicene boje. Prosecna potrosnja oko 100w za 1m dijagonalu i nije tako strasno. Steta.

Pavle

pre 10 godina

Panasonic Plazma TV kupuje onaj ko se razume u kvalitet slike,ostrinu i kvalitet realnih nijansi boja slike na TV-u,a takvih je sve manje sto se moze zakljuciti iz ostalih komentara,servirana nam je lcd/led tehnologija jer je jeftinija. Ako vam nije jasno izguglajte, imate brdo foruma koji se bave kvalitetom slike i recenzijama plazma i lcd panela kao sto je npr: hdtelevizija.com
ljudi, prvo se informisite pa tek posle komentarisite.

Mavs

pre 10 godina

Prvo Pioneer, sad oni.
Živi dokaz da kvalitet ne samo da nije dovoljan u svetu potrošačke tehnologije, nego nije ni bitan.
Koliko će nam vremena trebati da ponovo dostignemo taj kvalitet slike, nekim zaobilaznim putem?

dragan

pre 10 godina

plazma je neuporedivo bolja od lcd-a, samo marketing.... najveci dio u konacnoj cijeni koju placamo cini marketing, kvalitet uredjaja uopste vise nije bitan!!!

Nenad

pre 10 godina

@(Damir, 31. oktobar 2013 22:06) - onaj ko zna sta valja. Panasonikovoj plazmi po pitanju slike i boja (sto je i najbitnije) u istom cenovnom rangu ne moze da prismrdi nijedan LCD/LED tv, tek neki modeli koji su 50% i vise skuplji. Marketing je uradio svoje...

Unbeliever

pre 10 godina

@Zoki - po cemu je plazma superiorna u odnosu na LED? Plazma televizori imaju manju rezoluciju, odnosnu za full HD moraju biti ogromni i trose struju ko grijalice - ako je to superiorno onda stvarno..... Led televizori danas imaju odziv ispod 2ms, i pozadinsko osvjetljenje koje je jednako plazma televizorima i fantastičnu rezoluciju...
(Rango, 31. oktobar 2013 22:5)
Evo ja ću ti odgovoriti, postoje plazme i sa HD rezolucijom i sa nižom, isto kao lcd, današnje plazme troše tek nešto malo više struje od lcd, nekada je ta razlika bila veća, danas nije, odziv na plazmi je oko 50 puta brži a pozadinsko osvetljenje ni nema jer je to gas koji svetli. Spominju se ovde serije G odnosno GT i VT ali najbolji model je ZT, to je savršenstvo kome ni jedan lcd nikada neće prići ni blizu. Nažalost odlaze najbolji i ostaje da čekamo taj oled ili nešto novo.

Mare

pre 10 godina

(Sarcasm is my middle name, 1. novembar 2013 14:07)
Ako niste u stanju da vidite razliku izmedju OLED, Plazme, Lcd sa pozadinckim led osvetljenjem i LCD-a vi ste srecnik. Necete bacati pare jer ce katodni sa 19" da sjajno vrsi posao. Nadam se da u Kanadi ima makar dobrih oftamologa.

(6vezg8, 1. novembar 2013 14:17)
Oled je ispred plazme, nesumljivo. Ali smo mnogo daleko od kvalitetne komercijalne upotrebe. Isuvise mnogo je investirano u lcd pogone (milijarde dolara) da bi se lako preslo na novi proizvodni proces te cemo prvo morati da preguramo 4k ekrane i tek za 4-5 godina mozemo da ocekujemo oled u 40-42" po prihvatljivoj ceni.
Inace, uvek bih pre uzeo oled u 1920x1080 rezoluciji nego led u 4k. Vec sa dva, dva i po metra 4k nije bitan na ekranu manjem od 55-60" ali oledov odlican prikaz slike se vidi i sa 10 metara.

mmx

pre 10 godina

@6vezg8
To bese onaj OLED koji Samsung valja vec godinama, a nista korisno nije napravio od njega osim presaturisanih boja i ubijanja svih nijansi sive?

DDJM

pre 10 godina

Nije ovo prvi put da je superiornija tehnologija izgubila bitku na trzistu (beta video kasete).
Ja sam juce kupila i instalirala Panasonic ST60, 60-inca plazma TV :-) Potrajace lepo sledecih deset godina. Plazma je superiornija tehnologija u odnosu na LCD, LED TV koji nisu u stanju da prikazu prirodne boje niti da lepo prenesu sport i akciju. Ko moze, neka kupi Panasonic plazu dok se jos prodaje.

pera kojot

pre 10 godina

Prijatelji evo i ja da dodam neku recenicu. Nema sta plazma televizori jesu bolji sto se tice kvaliteta slike. Nema sta, jednostavno nema pozadinskog osvetljenja i moze sve nijanse crne boje da prikaze i sto se kaze crna na plazmi je crna i jednostavno kada gledate film na njoj ili bilo sta drugo sto ima nijanse crne vidi se razlika jednostavno sa lcd ili led to je kao da fali ceo spektar slike. Nema sta plazma je druga tehnologija i to je to. Mana joj je stvarno sto moze slika da probije panel (burn in) ako je staticna i osteti panel, trosi vise struje, teska je, i zbog visokonaponskih delova i ostale elektronike koja je neophodna za rad plazma ekrana, sklonija je kvarovima. Sto se tice LED tv-a, led ima bolje boje u odnosu na CCFL LCD, jer spektar led dioda je jednostavno takav. Led diode jako dugo traju, trose jako malo struje a daju puno svetlosti,tv je lagan i nema neku mnogo komplikovanu elektroniku, moze crci naponski deo koji i nije nesto snazan mnogo ili main board koji sluzi za signale i ostalo. ali mana led televizora sto crna jednostavno nije crna isto kao i kod CCFL LDC. Nije mi zao sto gase plazma pogon, ali zao mi je sto nama koji imamo prosecno novca nije dostupna i treca tehnologija koja bi imala i super sliku i malu potrosnju struje i da je jednostavna i ne kvari puno.

Vladica

pre 10 godina

Velika steta, prvo Pioneer, sad i Panasonic... verovatno za par godina i Samsung... i ostadosmo na uzasno neprirodnom prikazu video slike na LCD panelu... valjda ce dotle i HD stici u Srbiju, jer bilo koji SD signal na lcd panelu je mekan i nezan kao kad kazete Izvinite na nemackom (Entschuldigung). O prosijavanju osvetljenja na LCD/LED tek ne treba pricati... a tih problema kod plazme jednostavno nema, kao sto nema ni 100% crne kod LCDa...
A mekoca same slike i prirodnost boja - ni na najskupljim LCDovima nije ni blizu kao na jeftinijoj plazmi... dok jos ima prilike, svako ko razmislja da kupi TV trebalo bi da poveze obican DVD, ili neki drugi SD izvor signala (IPTV, kablovska...) na LCD i na bilo koju plazmu pa da vidi razliku... a ne daj Boze za LCD kada je analogni signal losiji (analogna kablovska ili antena).... Ostaje samo nada da ce neko ozbiljan preuzeti NeoPDP panele da pravi, a ja za sada ostajem pri svom tx-p42s30e

Block

pre 10 godina

Na placu imam Panasonic plazmu, srednja kategorija (cena bila oko 700e), a u stanu Sony LED (placen oko 1.100e) i jedan manji takodje Sony, s tim sto u stanu imam i SBB-ov HD risiver. Na placu obican IPTV, nisam uzeo HD paket. Sva tri kupljena pre tri godine.

LED: HD je zaista vrhunska tehnologija, ali slika deluje malo plastificirana (vestacka), brzi pokreti ponekad imaju zadrsku, sto zavisi i od kvaliteta kamere/prenosa signala. Cesto tenista loptica ide isprekidano. Ipak slika deluje spektakularno, pre svega u sporijim kretanjima. Obican signal (ne HD) na LED-u nista posebno. Jedva bolji od starih TV sa katodnom cevi.

Plasma: slika manje spektakularna od HD, ali mnooogo prijatnija i punija. Nekako prirodna, prosto odmara oci. Bas za uzivanje. Jeste puno se greje i trosi nesto vise struje, osetljivija je na "przenje" ako neki logo stoji na jednom mestu dugo (to samo u pocetku dok se ekran ne formira), ali iako je duplo jeftinija i slabije opcije ima, po meni je kvalitetnija. Naprosto subjektivni utisak slike je bolji.

Zao mi je sto Panasonic napusta plasma tehnologiju, jer bi moj sledeci TV bio upravo taj.

the good

pre 10 godina

Pioneer kuro su bili do pre koju god najbolji tv-ovi i vise se ne prave :-( a sada nas opet napustaju najbolji, panasonic plazma druge generacije je nesto najbolje sto se moze naci u prodaji i pored njega svaki lcd izgleda kao ekran od bankomata, prava steta.....

Bye bye plasma...

pre 10 godina

Manje - vise je sve receno. Zaista steta. Pre par meseci sam kupio Pana plazmu od 50" ST seriju (na zalost nisam mogao vise da dam za bolje serije) i posle 2 LCD/LED-a sam se rodio. Nema potrebe da se bude "strucnjak" za video, iz aviona se vidi razlika. Odgovorno tvrdim da ni jedan LCD/LED (OLED excluded, nisam gledao) ne moze da reprodukuje takvu sliku. I na 720p covek izgleda zivo, prirodno, boje su odmerene, nema (potpuno nepotrebnog) osecaja ziletske ostrine koja osim kratkotrajnog "wow" efekta zapravo smeta, kad je crno onda je kao na dnu bunara... najpribliznije dobroj bioskopskoj slici.
A mane inherentne ovim ekranima su svakako prisutne (image retention, mrdanje piksela da se to spreci, par sati vozenja onih pruga da se osvezi, ne voli mnogo svetle sobe, greje se). Potrosnja struje i trajanje ekrana vise nisu problem, 50" trosi manje od 200w, a ekran treba da izdrzi vise od 100000 sati ili 10-ak god neprekidnog rada, ali ono sto jeste a niko nije spomenuo je bas golemo RF djubre koje svaka plazma emituje, ni vi ni komsije necete moci da slusate kratke talase na radiju dok je ona ukljucena.
No kad se sve sabere, to je izuzetan TV i za filmove pruza veliko zadovoljstvo (za vesti i Sulejmana nije bitno). Steta.

Vladica

pre 10 godina

Moram samo da dodam za strucnjake koji pominju potrosnju struje Plazma panela - bas me zanimalo danas za tu dijagonalu i rezolucioju kod LCD-a i dosao sam do interesantnog otkrica da za sve nove 42" panele (i plazma i lcd) je izuzetno tesko naci prave podatke o potrosnji (pogledajte zvanicne stranice svih proizvodjaca - ima za standby, eco i 'prosecna godisnja bla bla') - a onda sam u jednom 3 godine starom dokumentu Fraunhofera nasao da 42" LCD cak moze i da pretekne Plazmu po potrosnji, narocito kod tamnijih scena (konkretno je bio Harry Potter film) jer kod Plazme potrosnja izuzetno osciluje u zavisnosti od osvetljenja, dok je kod LCD-a skoro da nema razlike... ali mi ostaje taj gorak ukus varanja potrosaca sa podatcima o uredjaju... prvo 1kg jogurta umesto 1l jogurta, sada neki proseci o godisnjoj potrosnji umesto lako proverljive srednje/max potrosnje.. .dokle vise....