Subota, 03.08.2013.

12:27

Srećan 50. rođendan, audio-kasete!

Izvor: B92

Sreæan 50. roðendan, audio-kasete! IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

64 Komentari

Sortiraj po:

kiza

pre 10 godina

Srecan 50-ti rodjendan
Uhhhh,kad se setim kad su kasete bile zakon.
Jos uvek cuvam,skuplja mi prasinu svoj Denon DR-M30HX,kako to dobro svira,to je neverovatno.
Moracu u neko skorije vreme da ponovo povezem svoj sistem,deca malo odrasla,pa nece sada nista da pokvare.

Aleksa

pre 10 godina

Jos cuvam negde original kasete (licencno izdanje pgp rts) rem - green, queen - magic i sl. Sa onom pantljicarom od knjizice unutra. A sad vise ne znam ni cd da narezem, od kako je dosao flash i sd kartice. Digitalno ubrzanje - mracno doba. Mrzi me vise da trazim gde mi je cd sa svim metallica mp3 albumima - lakse mi da skinem sa neta pa da slusam ;-)

swedenonline

pre 10 godina

svi pljuvaci audio kaseta, svaki CD snimim na Nakamichi Dragonovom kaset deku i slusam sa njega, shvatam da sete mp3 klincurija koja nije nikad slusala HiFi! :(

Tie fighter

pre 10 godina

"Trip sa kasetama zaista ne razumem, taj medijum je prilicno inferioran u svakom pogledu"
(Dj, 4. avgust 2013 00:21)

Jeste inferioran, ali je u vreme kada je nastao, i još tri decenije kasnije, bio dobar kompromis između potreba i platežne moći prosečnog korisnika i onoga što su tadašnje tehnologije mogle da ponude. Standardizovan format, malih dimenzija, ekonomičan, lak za korišćenje i razmenu. Zato je i postigao takav uspeh.

Razloga da neko danas snima audio kasete zaista nema mnogo. Uglavnom navika, nostalgija i neko lično zadovoljstvo u tome. Vrhunski kasetofoni i kasete daju dobar zvuk koji se nekima više sviđa od "digitalnog" (naročito od MP3). Ima ih koji i dalje koriste magnetofone i gramofone zato što imaju muziku u tim formatima i/ili zato što to jednostavno vole da rade. Slično tome, ima ljubitelja starih automobila koji ih voze iako su za današnje pojmove spori, skupi za održavanje, mnogo troše i manje su bezbedni.

Bob

pre 10 godina

Kseta je bila ok prenosiv medij ali nikakad u rangu vinil ploca ili magnetofona a onda dosao drugi izum Philipsa dakle CD i sve ostalo istorija, mada su "obicne" vinilke jos uvek tata za vecinu digitalnih medija a sto se tice MP3 to je najbolji pandam kaseta dakle prenosiva muzika u ne bas visokom kvalitetom za vecinu vise nego dovoljna

EU Citizen

pre 10 godina

Kasete sam, kao i većina ljudi, prestao da koristim negde devedesetih, ali sam sačuvao nekih dvadesetak kompilacija raznih vrsta hitova i redovno sam ih slušao, ne iz nostalgičnih razloga (nisam mnogo sentimentalan čovek :) ) već zato što često putujem u razne zemlje trećeg sveta i tamo iznajmljujem kola, pa mi se redovno dešavalo da vozilo ima samo radio sa kasetofonom a nisam neki naročiti ljubitelj azijskog, arapskog i sličnih vrsta popa koje se na lokalnim radio-stanicama uglavnom puštaju :))) Spas od teglenja kaseta donela je pre sedam-osam godina opet tehnologija: u prodaji se pojavio gedžet u obliku kasete, sa 3.5 mm džekom, koji se ubaci u kasetofon, napravljen je tako da kontakti prianjaju na glavu kasetofona, i onda samo utaknete džek u bilo koji smartfon ili MP3 plejer koji ima adekvatan izlaz, i preko ozvučenja u kolima slušate sve što imate u memoriji :) Još uvek ga nosim sa sobom na putovanja (isto kao još par srodnih korisnih džidža-bidža kao što je solarni punjač za smartfone, sprava u koju se zabode USB memorija a ona šalje u radio od auta FM signal na talasnoj dužini koju odaberete, za slučaj da auto ima samo radio, ili male, moćne zvučnike sa velikom Li-ion baterijom za žurke na plažama gde se ne može autom :) ), ali moram da priznam da već par godina nisam imao prilike da ga upotrebim, jer je i u zaostalije zemlje prodrla USB ili makar MP3 CD tehnologija, mada, ako u skorije vreme počnem da više putujem po Africi, imam utisak da će opet zatrebati :))

ivan

pre 10 godina

otac je dobio iz Amerike reporterski kasetofon,pocetkom sedamdesetih,pa nas je snimao na rodjendanima,svako je nesto recitovao,pevao...do skoro sam imao tu kasetu,ali se na zalost negde zaturila...

alex

pre 10 godina

I ove godine na odmoru su mi pravile drustvo kasete zajedno sa Sony DD walkman-om , snimljene na Nakamichi Zx 7 ili Teac Z 5/6000 , na kojima se nalazila izabrana muzika iz velike kolekcije ploca i Cd-a koji mi se nalaze u kuci. Na iphone-u imam slovom i brojem tacno 0 muzickih numera .

Tie fighter

pre 10 godina

Nije to samo nostalgija. Kasete su bile praktično jedini medijum pristupačan prosečnom čoveku za snimanje programa po želji. Bilo ih je svugde, nisu bile skupe, a rukovanje je bilo krajnje jednostavno. Skoro u svakoj kući i automobilu mogao se naći neki kasetofon. Kasete su se zato lako razmenjivale, što im je bila velika prednost. Nije bio potreban ni računar ni softver, samo 5-6 komandi i to je sve. Postojali su i vrlo složeni i skupi kasetofoni za Hi-Fi entuzijaste.

Danas je tu gomila digitalnih uređaja, gomila sadržaja na Internetu, ali u mnoštvu formata, hardvera, softvera, play-lista i sličnih stvari nema one prijatne neposrednosti audio kasete. Snimanje kasete je različito od današnjeg kopiranja sa jednog mesta na drugo istovetnih fajlova koje možda ima milion drugih ljudi, jer na snimku neizbežno ostaje neki jedinstven i lični trag. Osim toga, muzika je danas jeftina roba na prezasićenom tržištu, pa je nestao deo draži i avanture traženja i sakupljanja omiljenog sadržaja. Uz ploče i kasete ljudi su više vremena provodili zajedno, slušajući muziku i družeći se, nego što to čine danas.

Бојан

pre 10 godina

Flopi disk, pa kaseta, prvi na listi najfrustrirajucih nosioca podataka. Slava im, hvala sto ste otisli :)
(Dj, 3. avgust 2013 14:49)

А тек плоча, 33 обртаја или 45! Немаш ти појима!!!

Vladica

pre 10 godina

Kaseta? A da, to je bilo nekada, a sada mi eno cami Aiwa AD-F800 kojoj je jedna gumica pukla.... i ne isplati mi se da se mucim oko rastavljanja i menjanja gumice jer nemam vise sta ni da pustim... Jeste da je bilo sarma svojevremeno kada ste jurili pesmu na radiju da je snimite i pravili svoje kompilacije da bi zatim mesecima uzivali, ali... proslost, jos devedesetih sam sve znacajno snimao na HiFi VHS jer je zvuk bio mnogo bolji od kvalitetnog kaset deka. Jedino za cim iskreno zalim oko tog doba 80-90-tih je ono iscekivanje da neko nabavi neki novi album i druzenje kada se to kopira po kasetarcima.... sada je muzika tako lako dostupna da nema uopste "cari" i iskreno vrlo retko stavim neki disk u CD plejer... cak i MP3 ne slusam jer vise ne znam sta bih slusao - kad u zadnjih 10 godina mozda ima 20 pesama koje mi se dopadaju toliko da bih ih namerno slusao... ovako, pustim radio pa "sta naleti", srecom ima jos par stanica koje pustaju zanimljivu muziku i imaju dobre voditelje

Dj

pre 10 godina

Hajde nostalgicari objasnite mi sta vas to radi kod kaseta. Ja i dalje koristim film za fotkanje i lampasko pojacalo i volim vinil. Tacno vam mogu objasniti zasto ih volim i koje su prednosti i mane. Trip sa kasetama zaista ne razumem, taj medijum je prilicno inferioran u svakom pogledu

hifi

pre 10 godina

@zoki
Daj, nemoj da me zasmejavas :)
Mogu da zamislim kako "zvuce" te tvoje kasete iz 1971. godine. Analogni magnetni medijum degradira vremenom (isto vazi i za ploce koje se habaju), dok digitalni ostaje 100,00% veran originalu pa makar ga kopirao beskonacno puno puta i skladistio vekovima. Sto se tice crkavanja flash ili hard diskova, da li si nekad cuo za rec "backup" iliti sigurnosne kopije ? Ja svu moju muziku imam duplo na backup diskovima i to u lossless (=cisto digitalna kompresija apsolutno bez gubitka kvaliteta, za razliku od MP3 i slicno), 24-bitnom formatu semplovano na 192kHz (samo za poredenje obican audio CD je 16 bit/44,1 Khz). Onaj ko tvrdi da je to losije zvuci od ploce ili kasete ima ozbiljnih problema ili sa usima ili sa realnoscu :)

zoki

pre 10 godina

deci koja "hejtuju" kasete:
probajte vi da za 20 godina pustite vas mp3 sa bilo kog nosaca, pa onda pricajte.
Imam kasete koje je moj otac kupio 1971, sto smimljene, sto originalne, pa ih bes problema slusam, ali zato kompilacija Bitlsa na 4 CD-a placena 120DM 1999 odavno nije u funkciji...
da dodam, rikne vam fles memorija, crkne hard... e kaseta ili ploca radi i dalje :-)

Silver Surfer

pre 10 godina

Jel se neko seca onih kaseta sa oznakom C-45 (neki zuti omot i zelena slova ako me secanje ne vara) koje su se u Beogradskim knjizarama prodavale budzasto a pratio ih je mit da su najbolje za snimanje programa za tadasnje racunare.

ksenija

pre 10 godina

Dirljivi su ovi komentari... ali ja svoje osecaje prema kasetama bas ne bih nazvala nostalgijom. Prebacujem ih u digit oblik i jedva cekam dan kad ce i poslednja kaseta zavrsiti pored kontejnera. Ova vasa slika iznad teksta idealno ilustruje to zadovoljstvo iz mladosti...

Ivca

pre 10 godina

e nikad neću da zaboravim kad je prababa došla iz Austrije i donela Sony metal kasete. Zvuk snimljen na njima je bio nešto posebno, što one sa buvljaka nisu mogle da prime :-)

nostalgija

pre 10 godina

Ako malo bolje razmislite videcete da nostalgija nije za kasetama, plocama itd. Nostalgija je u stvari za mladoscu. Naravno da je tada sve bilo bolje i lepse. Ta prica se ponavlja beskonacno.
Garantujem vam da ce se za 20-30 godina danasnji klinci da se podsecaju starih dobrih vremena sa MP3 plejerima, a kucni koncerti sa 3D hologramima virtuelnih muzicara ce im biti "bez smeka". Zivi bili pa videli.
Ja iako pripadam toj danasnjoj "nostalgicnoj" generaciji uopste ne patim za tim. Kada bi mi se neki dek ili gramofon zadesio u kuci, istog trenutka bi zavrsio u kontejneru gde danas i pripada. Jedinu nostalgiju koji imam je nostalgija za buducnoscu.

DaLanik

pre 10 godina

Ne secam se prve kasete, bilo ih je u kuci odkako sam postao dovoljno veliki da ih primecujem. E, to su bila vremena, trebalo je imati dobru opremu, ali je i vredelo. Danas CD nemaju dusu a MP3 imaju los zvuk. A kad napravis "matricu" sa americke/britanske ploce, sa dobrog gramofona na dobar dek, i kasetu... savrsenstvo. Obozavao sam TDK SA-X 90. Maxel nisam voleo, ne znam zasto, imala mi je losiji zvuk. Takodje nisam podnosio BASF. Od dekova AIWA XK-009, najbolji dek na svetu ikada posle Nakamichija. Nakamichi mi je ipak bio preksup :) Eh, divna vremena. Pa jos sam imao i duplu AIWU koja je presnimavala obe strane u isto vreme duplom brzinom, tako da za kasetu od 60 minuta nije bilo potrebno 60 nego 15! :) Savrenstvo. I dalje imam milion kaseta, par ih se nadje jos uvek u autu ostatak skuplja prasinu...

Nikola S.

pre 10 godina

Onaj osećaj kad kupiš pakovanje od 10 praznih kaseta...pa krene lagano snimanje, čekanje pesama, jurnjava do kasetofona na prve taktove pesme... : )

Sve svoje stare kasete sam digitalizovao u originalnom redosledu pesama kako sam ih snimao.

1972

pre 10 godina

Ploce su postojale pre kaseta,informisite se malo.Nepisu ljudi ovde dzabe da je imalo nesto u tom zvuku sto danas nemogu da dobijem sa mp3 pesmama na neznam kakvim 5.1 sistemima ozvucenja.Meni je zvuk sa BASF metal-maxima kasete snimljene na AKAI gx95 ,reprodukovan na nekom onkyo hi-fi sistemu referenca za savrsen zvuk.

Bari1991

pre 10 godina

Ja je pamtim, kako jedan komentar ranije reče, po kompjuterskoj vrednosti. Krčanje kasete, stelovanje glave i naravno Modlija. On je, ko se seća, puštao to "Krčanje" direktno u emisiji.
(ćelavi, 3. avgust 2013 13:25)

Naravno da ima onih koji se toga vrlo rado secaju.Emisija se zvala "Cip i sedam jarica"!:)

Perfekt-Prezent-Futur

pre 10 godina

"Jao, kako mi ide na živce ta neka nostalgična regresija uvek kada dođe do bilo kakvog poređenja starog vs. novog. Posle pojave kaseta ljudi su hvalili ploče pošto trake "nisu imale dušu", danas kada su i CD-i postali prevaziđeni svima odjednom nedostaju kasete, ma dajte.
Lana"

Jao kako mi idu na zivce ovi "klinci". Kada se spomene neko dostignuce iz proslosti njih nervira "nostalgija". Ne zaboravite "klinci" da to u cemu vi uzivate danas smo stvorili mi za koje su "dostignuca" iz te proslosti deo nase mladosti. A da nije bilo nas ne bi bilo ni vas. Bas kao sto ne bi bilo ni nas da nije bilo nasih starih koji su stvorili nase snove a njihovi stari koji su stvorili parne mashine i kojih su se sa "nostalgijom" secali. Nadajmo se da ce te i vi jednom nesto stvoriti.

Lana

pre 10 godina

Jao, kako mi ide na živce ta neka nostalgična regresija uvek kada dođe do bilo kakvog poređenja starog vs. novog. Posle pojave kaseta ljudi su hvalili ploče pošto trake "nisu imale dušu", danas kada su i CD-i postali prevaziđeni svima odjednom nedostaju kasete, ma dajte.

jovan

pre 10 godina

nije mrtva i nikad biti nece,nista mi lepse nije bilo nego moj stari kasetofon i kaseta u njemu a dobre stare pesme od dugmeta,crvene jabuke ... to je bilo lepo vreme i sa setom ga se setim

Turbo Benzina

pre 10 godina

Nisam iz BG, a sećam se da sam umeo da sednem u voz i zapucam u grad samo da bih iz tada popularnih komisiona počastio sebe kasetama koje su tada bile pravo blago za ljubitelje muzike.
TDK SA ili SA-X 90 vs. Maxell XLII ili XLII-S - večita dilema, ali svakako CrO2 ili "metalke" za nešto baš dragoceno. Technics dekovi, kasnije "troglavi" JVC i mladost za kojom radi nostalgija:-)
Tačno, nisu savršen medij i dešavalo se da rasklapam i namotavam zgužvanu traku, ali sve je to bio deo jednog odrastanja, otvaranja društva prema svetu i optimizma koji je krasio te osamdesete.
Znam, mlađi će reći da je sve to "smaranje", oni sa svojim pametnim spravicama i silnim Gigabajtima na raspolaganju po pristupačnim cenama razmišljaju na dijametralno suprotan način, ali da ne beše onog vremena i pomenute faze pitanje je čega bi bilo danas.
Najvažnije od svega je što se tada svaka ta kaseta gledala kao blago i sa ljubavlju punila i kompilovala prema svom nahođenju, dok se sada sve doživljava zdravo za gotovo i u tehnologiji ne uživa kao nekada. Danas se sve konzumira lako i brzo troši.
P.S. Komentar se ne odnosi samo na kasete, već i na prve računare i tehnologiju zahvaljujući kojoj smo se opismenili, kulturno uzdizali i krenuli dalje...

Mirko

pre 10 godina

...pojacavanja nekih parametara u odnosu na LP.Dinamika!Ono sto jedino nedostaje gramafonskoj ploci.Vrhunski kasetni dekovi od preko 2-3.000 Dolara i skuplji,(ali i jeftiniji) su imali DBX (Dolby B-X) sistem za visoko-kvalitetno ponistavanje suma trake u kaseti i podizanje dinamike zvuka istovremeno.LP standardno ima oko 60-75 Db dinamiku,kaseta oko 90 Db,CD 130 Db.Medjutim snimite li vrhunsku kasetu tipa hrom ili metal na vrhunskom kasetnom deku sa DBX-om,dinamika je ravna CD-u ili DVD-u,ili Hard-disku - 130 Db.Pojavom MTV-a 1981 godine kao i CD-a kao medija (isto 1981 godine) muzika je prestala da se slusa i pocela je da se "gleda".Na zalost.Secate li se koji je bio prvi muzicki spot na MTV-u? THE BUGGLESS - "Video kill the radio star".Sjajna pesma.DVD kao medij je izasao prvi put zvanicno na trziste 1995 godine ("Toshiba").Nista drugo sem mogucnost gusceg zapisa i zbog toga veci kapacitet u odnosu na CD(oko 7 puta).Nista revolucionarno a ni naprednije.Danasnje generacije mladih ne znaju mnogo toga o zvuku.Zvuk je prava nauka.Mp3 format je cudo tehnologije jer kompresuje 10 puta muzicku numeru...ali naustrb kvaliteta.Na zalost ni srednje generacije ne znaju da se CD-ovi,DVD mediji ne NAREZUJU - nego SNIMAJU.Rezale su se nekad ploce.Sta drugo reci nego da 9/10 populacije u Srbiji ne zna sta je RACUNAR a sta KOMPJUTER,pa za kompjuter kazu racunar.Strasno stanje neobrazovanosti nacije!Nadam se da ova mala edukacija moze biti korisna svakom ko je zaista pravi uzivalac muzike.

Silvester

pre 10 godina

Trake su obeležile i svet kućnih kompjutera 80-ih godina, tipa C64, ZX Spectrum, Amstrad. A i domaćih - Galaksije, Pecoma, Orla, Lole... Divno vreme kada je sve bilo usporeno i jednostavno.... :)

Mirko

pre 10 godina

Prvu kasetu "Maxell UD-II-S 90" sam kupio u Holandiji 1976.godine za 68 Dolara.Snimio sam sve singlove Jean-Michel Jarre-a na nju.I dan-danas slusam muziku na muzickom stubu "Technics".A zasto?Evo zasto:
1) Kvalitet zvuka se meri u 19 parametara (Frekventni raspon,stabilnost,zavijanje,dinamika...itd).Najkvalitetniji moguci zvuk moze se dobiti jedino kada je snimljen na gramafonskoj ploci!U poredjenju kvaliteta zvuka sa LP-ja i sa CD (takodje sa DVD ili sa Hard-diska),LP "sije" ove medije sa 16:3 u parametrima.Dinamika (danas popularno 3D ili sirina zvuka) je jedini parametar koji je nedostizan za LP.Ali...to je poprilicno nevazan parametar!Ostalih 18 su mnogo vazniji.
Dalje,kompresovanjem muzike u mp3 format gubi se na kvalitetu oko 50%.Ako pustite mp3 muzicku numeru na visokokvalitetnom Hi-Fi muzickom stubu cucete "skripanje",nema tu kvaliteta.Linearan,jednolicni zvuk.Nema tu dinamike.Nimalo.Sa muzikom na mobilnim telefonima jos je gora situacija.Uglavnom imaju polifoni tip zvuka (imitacija stereo zvuka,tjs. dvostruko preklapanje mono-zvuka).Prikljucite mobilni telefon na bilo sta.I onaj od 1.000 EU.Katastrofa a ne zvuk.Nesto je bolja situacija ako je mobilni telefon tipa "muzicki" - tada ima stereo zvuk,ali je i to daleko od kvaliteta.Kasete su posle gramafonskih ploca treci medij po kvalitetu.Drugi medij po kvalitetu je magnetofonska traka.Vrhunske kasete proizvodjaca "Maxell","TDK","Hitachi","Nakamichi","Pioneer" itd. su imale mogucnost...(nastavak sledi).

mlekadzija

pre 10 godina

KAKO SE NE BIH SECAO PRVE KASETE... ZOSO LED CEPELIN 1971...pa kupovina TDK kaseta u Trstu... bilo nekad sad se retko prepricava. Ovi klinci to ne razumeju...

NikolaC

pre 10 godina

Kad se samo setim kada sam na kasetama radio kao DJ.
Koliko brojeva sam mora da pisem i trikova da primenjujem...
Mislim da je teze nego na plocama da se radi :D

dragan

pre 10 godina

Tržište audio kaseta danas je prilično živahno na tzv. indie sceni, gde ljudi plasiraju svoju muziku na kasetama, sa ručno oslikanim omotima (bitan deo priče oko audio kasete). Inače, zvuk pomenutih Maxell XLII(sa ili bez S) i TDK SA-X koje i dalje imam i puštam na svom deku Technics RS-B965 je besprekoran. Da ne pominjem ljude koji imaju zveri od dekova (Nakamichi, neki Denoni, Pioniri itd.) Mada, sve se manje ima vremena, prazne nove kasete su višestruko skuplje od praznih CD-ova ili DVD-ova. Mada i rezanje muzike na optiku polako odlazi u istoriju...

Zoran

pre 10 godina

Kasete su bile cudo 80-ih godina. Secam se da sam cuvao TDK MA-XG 90 kao malo blago. Ali ni najbolje kasete nisu vredele bez dobrog kaset deka. Secam se mog
prvog, Technics RS-M04, pa onda RS-B235, RS-B253X pa na kraju Nakamichi CR-7
(ubedljivo najbolji kaset dek ikada napravljen). Tada sam snimio muziku na MA-XG90. Kakav je to zvuk bio. U Trst se putovalo svake druge nedelje po nove
ploce i onda udri po snimanju. Kalibrisanje trake, namestis nivo a pikovi samo
udaraju. Koja vremena. Pre tri godine u Njujorku nadjem potpuno nov Akai GX-R99
dek, dao ga covek za $150. Stoji u polici cisto da me podseca na najlepsi period
zivota u Beogradu.

zrenex

pre 10 godina

Imam ih i dan danas,sa dobrim dekom i hrom trakama za mene je ne samo nostalgija,nego i neretko veoma dobar zvuk.CD naročito mp3 jeste uzeo prevlast,ali dobro snimljena kaseta hrom ili metal tipa,sa Dolby sistemom,na dobrom deku nikako nije za potcenjivanje.Ko je probao zna o čemu pišem.Od nedavno se i kod nas opet mogu naći u prodaji,tako da eto sreće za mene a verujem i mnoge koji su rođeni početkom sedamdesetih!

sailor

pre 10 godina

Pa audio kaseta nije jos mrtva - i dalje se proizvode i prodaju u nekoliko firmi. Verovatno se uskoro moze ocekivati njen povratak kao sto se desilo kod ploca

Kada ce zakon o oldtajmerima ?

pre 10 godina

Moj neostvareni Hi Fi cilj je kupovina Beckera Mexico sa kasetarcem za moj stari Mercedes. Naci cu ga kad tad. Kaseta imam dovoljno. Problem je to sto mi drzava svojom blesavom poreskom politikom prema automobilima sa motorima preko 2000 kubika ne da da registrujem auto. Inace kaseta je pravi medij za auto, CD to nije.

Dragan Pavlović

pre 10 godina

I danas ima upotrebnu vrednost. Kazu ljudi da je najbolja za ogradjivanje parcela zasadjenim usevima. Stetocine ne smiju da pridju pa mozete videti mnogo njiva ogradjenih njima.

Branko

pre 10 godina

Secam se svoje prve...Vis Idoli album Cokolada...Imao sam sam tad 4-5 godina i kupili mi roditelji bas zbog pesme cokolada,zato sto sam je stalno pevao.Onda sam sa sedam godina jurcao sa ocem po Nisu da nadjemo Bombaj Stampu i onaj album sa pesmom "Cesto pozelim da sve zaboravim..." .Ne nedostaju mi toliko kasete,koliko muzika koja je bila na njima...Mada ove dve cuvam i danas!

Marija

pre 10 godina

obicno kad neko umre dalje mu se vise ne slavi rodjendan, a ove su mrtve vec vise od 15ak godina...

ne racunam ovo sto ih koriste da ograde njivu sa njima, to je ko kad busnu kofu pretvorite u saksiju...

solar

pre 10 godina

Štedeli smo baterije na vokmenu i kasete premotavali metodom olovke i kružnog pokreta... generalno loš medij, ali za prenosne uređaje boljeg nije ni bilo. Nešto me ne drma nostalgija u ovom slučaju.

ćelavi

pre 10 godina

Ja je pamtim, kako jedan komentar ranije reče, po kompjuterskoj vrednosti. Krčanje kasete, stelovanje glave i naravno Modlija. On je, ko se seća, puštao to "Krčanje" direktno u emisiji.

Zoran

pre 10 godina

Pa da nije bilo kaseta kako bi slusali Italo Disko muziku 80-ih godina.
Koliko rasprava o tome da li je TDK SA-X90 bolja od Maxell XLII 90.
A o kaset dekovima, to je tek prica.

Goran Matić -Split

pre 10 godina

A kad kazetofon proguta traku pa onda slijedi pažljivo raspetljavanje da ne pukne (samo ako je sadržaj kazete bio vrijedan tog poduhvata). Ako pukne ili se traka "uvuče" u kazetu onda rastavljanje kazete i lijepljenje trake selotejpom. A nakon toga premotavanje trake na olovki. :D Bilo pa prošlo. I CD-ovi danas pomalo "ispadaju iz đira" pored USB memorije.

Zoran

pre 10 godina

Pa da nije bilo kaseta kako bi slusali Italo Disko muziku 80-ih godina.
Koliko rasprava o tome da li je TDK SA-X90 bolja od Maxell XLII 90.
A o kaset dekovima, to je tek prica.

Goran Matić -Split

pre 10 godina

A kad kazetofon proguta traku pa onda slijedi pažljivo raspetljavanje da ne pukne (samo ako je sadržaj kazete bio vrijedan tog poduhvata). Ako pukne ili se traka "uvuče" u kazetu onda rastavljanje kazete i lijepljenje trake selotejpom. A nakon toga premotavanje trake na olovki. :D Bilo pa prošlo. I CD-ovi danas pomalo "ispadaju iz đira" pored USB memorije.

Turbo Benzina

pre 10 godina

Nisam iz BG, a sećam se da sam umeo da sednem u voz i zapucam u grad samo da bih iz tada popularnih komisiona počastio sebe kasetama koje su tada bile pravo blago za ljubitelje muzike.
TDK SA ili SA-X 90 vs. Maxell XLII ili XLII-S - večita dilema, ali svakako CrO2 ili "metalke" za nešto baš dragoceno. Technics dekovi, kasnije "troglavi" JVC i mladost za kojom radi nostalgija:-)
Tačno, nisu savršen medij i dešavalo se da rasklapam i namotavam zgužvanu traku, ali sve je to bio deo jednog odrastanja, otvaranja društva prema svetu i optimizma koji je krasio te osamdesete.
Znam, mlađi će reći da je sve to "smaranje", oni sa svojim pametnim spravicama i silnim Gigabajtima na raspolaganju po pristupačnim cenama razmišljaju na dijametralno suprotan način, ali da ne beše onog vremena i pomenute faze pitanje je čega bi bilo danas.
Najvažnije od svega je što se tada svaka ta kaseta gledala kao blago i sa ljubavlju punila i kompilovala prema svom nahođenju, dok se sada sve doživljava zdravo za gotovo i u tehnologiji ne uživa kao nekada. Danas se sve konzumira lako i brzo troši.
P.S. Komentar se ne odnosi samo na kasete, već i na prve računare i tehnologiju zahvaljujući kojoj smo se opismenili, kulturno uzdizali i krenuli dalje...

solar

pre 10 godina

Štedeli smo baterije na vokmenu i kasete premotavali metodom olovke i kružnog pokreta... generalno loš medij, ali za prenosne uređaje boljeg nije ni bilo. Nešto me ne drma nostalgija u ovom slučaju.

ćelavi

pre 10 godina

Ja je pamtim, kako jedan komentar ranije reče, po kompjuterskoj vrednosti. Krčanje kasete, stelovanje glave i naravno Modlija. On je, ko se seća, puštao to "Krčanje" direktno u emisiji.

Branko

pre 10 godina

Secam se svoje prve...Vis Idoli album Cokolada...Imao sam sam tad 4-5 godina i kupili mi roditelji bas zbog pesme cokolada,zato sto sam je stalno pevao.Onda sam sa sedam godina jurcao sa ocem po Nisu da nadjemo Bombaj Stampu i onaj album sa pesmom "Cesto pozelim da sve zaboravim..." .Ne nedostaju mi toliko kasete,koliko muzika koja je bila na njima...Mada ove dve cuvam i danas!

sailor

pre 10 godina

Pa audio kaseta nije jos mrtva - i dalje se proizvode i prodaju u nekoliko firmi. Verovatno se uskoro moze ocekivati njen povratak kao sto se desilo kod ploca

Mirko

pre 10 godina

Prvu kasetu "Maxell UD-II-S 90" sam kupio u Holandiji 1976.godine za 68 Dolara.Snimio sam sve singlove Jean-Michel Jarre-a na nju.I dan-danas slusam muziku na muzickom stubu "Technics".A zasto?Evo zasto:
1) Kvalitet zvuka se meri u 19 parametara (Frekventni raspon,stabilnost,zavijanje,dinamika...itd).Najkvalitetniji moguci zvuk moze se dobiti jedino kada je snimljen na gramafonskoj ploci!U poredjenju kvaliteta zvuka sa LP-ja i sa CD (takodje sa DVD ili sa Hard-diska),LP "sije" ove medije sa 16:3 u parametrima.Dinamika (danas popularno 3D ili sirina zvuka) je jedini parametar koji je nedostizan za LP.Ali...to je poprilicno nevazan parametar!Ostalih 18 su mnogo vazniji.
Dalje,kompresovanjem muzike u mp3 format gubi se na kvalitetu oko 50%.Ako pustite mp3 muzicku numeru na visokokvalitetnom Hi-Fi muzickom stubu cucete "skripanje",nema tu kvaliteta.Linearan,jednolicni zvuk.Nema tu dinamike.Nimalo.Sa muzikom na mobilnim telefonima jos je gora situacija.Uglavnom imaju polifoni tip zvuka (imitacija stereo zvuka,tjs. dvostruko preklapanje mono-zvuka).Prikljucite mobilni telefon na bilo sta.I onaj od 1.000 EU.Katastrofa a ne zvuk.Nesto je bolja situacija ako je mobilni telefon tipa "muzicki" - tada ima stereo zvuk,ali je i to daleko od kvaliteta.Kasete su posle gramafonskih ploca treci medij po kvalitetu.Drugi medij po kvalitetu je magnetofonska traka.Vrhunske kasete proizvodjaca "Maxell","TDK","Hitachi","Nakamichi","Pioneer" itd. su imale mogucnost...(nastavak sledi).

Dragan Pavlović

pre 10 godina

I danas ima upotrebnu vrednost. Kazu ljudi da je najbolja za ogradjivanje parcela zasadjenim usevima. Stetocine ne smiju da pridju pa mozete videti mnogo njiva ogradjenih njima.

Nikola S.

pre 10 godina

Onaj osećaj kad kupiš pakovanje od 10 praznih kaseta...pa krene lagano snimanje, čekanje pesama, jurnjava do kasetofona na prve taktove pesme... : )

Sve svoje stare kasete sam digitalizovao u originalnom redosledu pesama kako sam ih snimao.

zrenex

pre 10 godina

Imam ih i dan danas,sa dobrim dekom i hrom trakama za mene je ne samo nostalgija,nego i neretko veoma dobar zvuk.CD naročito mp3 jeste uzeo prevlast,ali dobro snimljena kaseta hrom ili metal tipa,sa Dolby sistemom,na dobrom deku nikako nije za potcenjivanje.Ko je probao zna o čemu pišem.Od nedavno se i kod nas opet mogu naći u prodaji,tako da eto sreće za mene a verujem i mnoge koji su rođeni početkom sedamdesetih!

Zoran

pre 10 godina

Kasete su bile cudo 80-ih godina. Secam se da sam cuvao TDK MA-XG 90 kao malo blago. Ali ni najbolje kasete nisu vredele bez dobrog kaset deka. Secam se mog
prvog, Technics RS-M04, pa onda RS-B235, RS-B253X pa na kraju Nakamichi CR-7
(ubedljivo najbolji kaset dek ikada napravljen). Tada sam snimio muziku na MA-XG90. Kakav je to zvuk bio. U Trst se putovalo svake druge nedelje po nove
ploce i onda udri po snimanju. Kalibrisanje trake, namestis nivo a pikovi samo
udaraju. Koja vremena. Pre tri godine u Njujorku nadjem potpuno nov Akai GX-R99
dek, dao ga covek za $150. Stoji u polici cisto da me podseca na najlepsi period
zivota u Beogradu.

Perfekt-Prezent-Futur

pre 10 godina

"Jao, kako mi ide na živce ta neka nostalgična regresija uvek kada dođe do bilo kakvog poređenja starog vs. novog. Posle pojave kaseta ljudi su hvalili ploče pošto trake "nisu imale dušu", danas kada su i CD-i postali prevaziđeni svima odjednom nedostaju kasete, ma dajte.
Lana"

Jao kako mi idu na zivce ovi "klinci". Kada se spomene neko dostignuce iz proslosti njih nervira "nostalgija". Ne zaboravite "klinci" da to u cemu vi uzivate danas smo stvorili mi za koje su "dostignuca" iz te proslosti deo nase mladosti. A da nije bilo nas ne bi bilo ni vas. Bas kao sto ne bi bilo ni nas da nije bilo nasih starih koji su stvorili nase snove a njihovi stari koji su stvorili parne mashine i kojih su se sa "nostalgijom" secali. Nadajmo se da ce te i vi jednom nesto stvoriti.

Silvester

pre 10 godina

Trake su obeležile i svet kućnih kompjutera 80-ih godina, tipa C64, ZX Spectrum, Amstrad. A i domaćih - Galaksije, Pecoma, Orla, Lole... Divno vreme kada je sve bilo usporeno i jednostavno.... :)

dragan

pre 10 godina

Tržište audio kaseta danas je prilično živahno na tzv. indie sceni, gde ljudi plasiraju svoju muziku na kasetama, sa ručno oslikanim omotima (bitan deo priče oko audio kasete). Inače, zvuk pomenutih Maxell XLII(sa ili bez S) i TDK SA-X koje i dalje imam i puštam na svom deku Technics RS-B965 je besprekoran. Da ne pominjem ljude koji imaju zveri od dekova (Nakamichi, neki Denoni, Pioniri itd.) Mada, sve se manje ima vremena, prazne nove kasete su višestruko skuplje od praznih CD-ova ili DVD-ova. Mada i rezanje muzike na optiku polako odlazi u istoriju...

Kada ce zakon o oldtajmerima ?

pre 10 godina

Moj neostvareni Hi Fi cilj je kupovina Beckera Mexico sa kasetarcem za moj stari Mercedes. Naci cu ga kad tad. Kaseta imam dovoljno. Problem je to sto mi drzava svojom blesavom poreskom politikom prema automobilima sa motorima preko 2000 kubika ne da da registrujem auto. Inace kaseta je pravi medij za auto, CD to nije.

zoki

pre 10 godina

deci koja "hejtuju" kasete:
probajte vi da za 20 godina pustite vas mp3 sa bilo kog nosaca, pa onda pricajte.
Imam kasete koje je moj otac kupio 1971, sto smimljene, sto originalne, pa ih bes problema slusam, ali zato kompilacija Bitlsa na 4 CD-a placena 120DM 1999 odavno nije u funkciji...
da dodam, rikne vam fles memorija, crkne hard... e kaseta ili ploca radi i dalje :-)

DaLanik

pre 10 godina

Ne secam se prve kasete, bilo ih je u kuci odkako sam postao dovoljno veliki da ih primecujem. E, to su bila vremena, trebalo je imati dobru opremu, ali je i vredelo. Danas CD nemaju dusu a MP3 imaju los zvuk. A kad napravis "matricu" sa americke/britanske ploce, sa dobrog gramofona na dobar dek, i kasetu... savrsenstvo. Obozavao sam TDK SA-X 90. Maxel nisam voleo, ne znam zasto, imala mi je losiji zvuk. Takodje nisam podnosio BASF. Od dekova AIWA XK-009, najbolji dek na svetu ikada posle Nakamichija. Nakamichi mi je ipak bio preksup :) Eh, divna vremena. Pa jos sam imao i duplu AIWU koja je presnimavala obe strane u isto vreme duplom brzinom, tako da za kasetu od 60 minuta nije bilo potrebno 60 nego 15! :) Savrenstvo. I dalje imam milion kaseta, par ih se nadje jos uvek u autu ostatak skuplja prasinu...

NikolaC

pre 10 godina

Kad se samo setim kada sam na kasetama radio kao DJ.
Koliko brojeva sam mora da pisem i trikova da primenjujem...
Mislim da je teze nego na plocama da se radi :D

Ivca

pre 10 godina

e nikad neću da zaboravim kad je prababa došla iz Austrije i donela Sony metal kasete. Zvuk snimljen na njima je bio nešto posebno, što one sa buvljaka nisu mogle da prime :-)

mlekadzija

pre 10 godina

KAKO SE NE BIH SECAO PRVE KASETE... ZOSO LED CEPELIN 1971...pa kupovina TDK kaseta u Trstu... bilo nekad sad se retko prepricava. Ovi klinci to ne razumeju...

Mirko

pre 10 godina

...pojacavanja nekih parametara u odnosu na LP.Dinamika!Ono sto jedino nedostaje gramafonskoj ploci.Vrhunski kasetni dekovi od preko 2-3.000 Dolara i skuplji,(ali i jeftiniji) su imali DBX (Dolby B-X) sistem za visoko-kvalitetno ponistavanje suma trake u kaseti i podizanje dinamike zvuka istovremeno.LP standardno ima oko 60-75 Db dinamiku,kaseta oko 90 Db,CD 130 Db.Medjutim snimite li vrhunsku kasetu tipa hrom ili metal na vrhunskom kasetnom deku sa DBX-om,dinamika je ravna CD-u ili DVD-u,ili Hard-disku - 130 Db.Pojavom MTV-a 1981 godine kao i CD-a kao medija (isto 1981 godine) muzika je prestala da se slusa i pocela je da se "gleda".Na zalost.Secate li se koji je bio prvi muzicki spot na MTV-u? THE BUGGLESS - "Video kill the radio star".Sjajna pesma.DVD kao medij je izasao prvi put zvanicno na trziste 1995 godine ("Toshiba").Nista drugo sem mogucnost gusceg zapisa i zbog toga veci kapacitet u odnosu na CD(oko 7 puta).Nista revolucionarno a ni naprednije.Danasnje generacije mladih ne znaju mnogo toga o zvuku.Zvuk je prava nauka.Mp3 format je cudo tehnologije jer kompresuje 10 puta muzicku numeru...ali naustrb kvaliteta.Na zalost ni srednje generacije ne znaju da se CD-ovi,DVD mediji ne NAREZUJU - nego SNIMAJU.Rezale su se nekad ploce.Sta drugo reci nego da 9/10 populacije u Srbiji ne zna sta je RACUNAR a sta KOMPJUTER,pa za kompjuter kazu racunar.Strasno stanje neobrazovanosti nacije!Nadam se da ova mala edukacija moze biti korisna svakom ko je zaista pravi uzivalac muzike.

Silver Surfer

pre 10 godina

Jel se neko seca onih kaseta sa oznakom C-45 (neki zuti omot i zelena slova ako me secanje ne vara) koje su se u Beogradskim knjizarama prodavale budzasto a pratio ih je mit da su najbolje za snimanje programa za tadasnje racunare.

nostalgija

pre 10 godina

Ako malo bolje razmislite videcete da nostalgija nije za kasetama, plocama itd. Nostalgija je u stvari za mladoscu. Naravno da je tada sve bilo bolje i lepse. Ta prica se ponavlja beskonacno.
Garantujem vam da ce se za 20-30 godina danasnji klinci da se podsecaju starih dobrih vremena sa MP3 plejerima, a kucni koncerti sa 3D hologramima virtuelnih muzicara ce im biti "bez smeka". Zivi bili pa videli.
Ja iako pripadam toj danasnjoj "nostalgicnoj" generaciji uopste ne patim za tim. Kada bi mi se neki dek ili gramofon zadesio u kuci, istog trenutka bi zavrsio u kontejneru gde danas i pripada. Jedinu nostalgiju koji imam je nostalgija za buducnoscu.

Bari1991

pre 10 godina

Ja je pamtim, kako jedan komentar ranije reče, po kompjuterskoj vrednosti. Krčanje kasete, stelovanje glave i naravno Modlija. On je, ko se seća, puštao to "Krčanje" direktno u emisiji.
(ćelavi, 3. avgust 2013 13:25)

Naravno da ima onih koji se toga vrlo rado secaju.Emisija se zvala "Cip i sedam jarica"!:)

1972

pre 10 godina

Ploce su postojale pre kaseta,informisite se malo.Nepisu ljudi ovde dzabe da je imalo nesto u tom zvuku sto danas nemogu da dobijem sa mp3 pesmama na neznam kakvim 5.1 sistemima ozvucenja.Meni je zvuk sa BASF metal-maxima kasete snimljene na AKAI gx95 ,reprodukovan na nekom onkyo hi-fi sistemu referenca za savrsen zvuk.

Tie fighter

pre 10 godina

Nije to samo nostalgija. Kasete su bile praktično jedini medijum pristupačan prosečnom čoveku za snimanje programa po želji. Bilo ih je svugde, nisu bile skupe, a rukovanje je bilo krajnje jednostavno. Skoro u svakoj kući i automobilu mogao se naći neki kasetofon. Kasete su se zato lako razmenjivale, što im je bila velika prednost. Nije bio potreban ni računar ni softver, samo 5-6 komandi i to je sve. Postojali su i vrlo složeni i skupi kasetofoni za Hi-Fi entuzijaste.

Danas je tu gomila digitalnih uređaja, gomila sadržaja na Internetu, ali u mnoštvu formata, hardvera, softvera, play-lista i sličnih stvari nema one prijatne neposrednosti audio kasete. Snimanje kasete je različito od današnjeg kopiranja sa jednog mesta na drugo istovetnih fajlova koje možda ima milion drugih ljudi, jer na snimku neizbežno ostaje neki jedinstven i lični trag. Osim toga, muzika je danas jeftina roba na prezasićenom tržištu, pa je nestao deo draži i avanture traženja i sakupljanja omiljenog sadržaja. Uz ploče i kasete ljudi su više vremena provodili zajedno, slušajući muziku i družeći se, nego što to čine danas.

swedenonline

pre 10 godina

svi pljuvaci audio kaseta, svaki CD snimim na Nakamichi Dragonovom kaset deku i slusam sa njega, shvatam da sete mp3 klincurija koja nije nikad slusala HiFi! :(

Vladica

pre 10 godina

Kaseta? A da, to je bilo nekada, a sada mi eno cami Aiwa AD-F800 kojoj je jedna gumica pukla.... i ne isplati mi se da se mucim oko rastavljanja i menjanja gumice jer nemam vise sta ni da pustim... Jeste da je bilo sarma svojevremeno kada ste jurili pesmu na radiju da je snimite i pravili svoje kompilacije da bi zatim mesecima uzivali, ali... proslost, jos devedesetih sam sve znacajno snimao na HiFi VHS jer je zvuk bio mnogo bolji od kvalitetnog kaset deka. Jedino za cim iskreno zalim oko tog doba 80-90-tih je ono iscekivanje da neko nabavi neki novi album i druzenje kada se to kopira po kasetarcima.... sada je muzika tako lako dostupna da nema uopste "cari" i iskreno vrlo retko stavim neki disk u CD plejer... cak i MP3 ne slusam jer vise ne znam sta bih slusao - kad u zadnjih 10 godina mozda ima 20 pesama koje mi se dopadaju toliko da bih ih namerno slusao... ovako, pustim radio pa "sta naleti", srecom ima jos par stanica koje pustaju zanimljivu muziku i imaju dobre voditelje

jovan

pre 10 godina

nije mrtva i nikad biti nece,nista mi lepse nije bilo nego moj stari kasetofon i kaseta u njemu a dobre stare pesme od dugmeta,crvene jabuke ... to je bilo lepo vreme i sa setom ga se setim

Lana

pre 10 godina

Jao, kako mi ide na živce ta neka nostalgična regresija uvek kada dođe do bilo kakvog poređenja starog vs. novog. Posle pojave kaseta ljudi su hvalili ploče pošto trake "nisu imale dušu", danas kada su i CD-i postali prevaziđeni svima odjednom nedostaju kasete, ma dajte.

ivan

pre 10 godina

otac je dobio iz Amerike reporterski kasetofon,pocetkom sedamdesetih,pa nas je snimao na rodjendanima,svako je nesto recitovao,pevao...do skoro sam imao tu kasetu,ali se na zalost negde zaturila...

Marija

pre 10 godina

obicno kad neko umre dalje mu se vise ne slavi rodjendan, a ove su mrtve vec vise od 15ak godina...

ne racunam ovo sto ih koriste da ograde njivu sa njima, to je ko kad busnu kofu pretvorite u saksiju...

Бојан

pre 10 godina

Flopi disk, pa kaseta, prvi na listi najfrustrirajucih nosioca podataka. Slava im, hvala sto ste otisli :)
(Dj, 3. avgust 2013 14:49)

А тек плоча, 33 обртаја или 45! Немаш ти појима!!!

Tie fighter

pre 10 godina

"Trip sa kasetama zaista ne razumem, taj medijum je prilicno inferioran u svakom pogledu"
(Dj, 4. avgust 2013 00:21)

Jeste inferioran, ali je u vreme kada je nastao, i još tri decenije kasnije, bio dobar kompromis između potreba i platežne moći prosečnog korisnika i onoga što su tadašnje tehnologije mogle da ponude. Standardizovan format, malih dimenzija, ekonomičan, lak za korišćenje i razmenu. Zato je i postigao takav uspeh.

Razloga da neko danas snima audio kasete zaista nema mnogo. Uglavnom navika, nostalgija i neko lično zadovoljstvo u tome. Vrhunski kasetofoni i kasete daju dobar zvuk koji se nekima više sviđa od "digitalnog" (naročito od MP3). Ima ih koji i dalje koriste magnetofone i gramofone zato što imaju muziku u tim formatima i/ili zato što to jednostavno vole da rade. Slično tome, ima ljubitelja starih automobila koji ih voze iako su za današnje pojmove spori, skupi za održavanje, mnogo troše i manje su bezbedni.

hifi

pre 10 godina

@zoki
Daj, nemoj da me zasmejavas :)
Mogu da zamislim kako "zvuce" te tvoje kasete iz 1971. godine. Analogni magnetni medijum degradira vremenom (isto vazi i za ploce koje se habaju), dok digitalni ostaje 100,00% veran originalu pa makar ga kopirao beskonacno puno puta i skladistio vekovima. Sto se tice crkavanja flash ili hard diskova, da li si nekad cuo za rec "backup" iliti sigurnosne kopije ? Ja svu moju muziku imam duplo na backup diskovima i to u lossless (=cisto digitalna kompresija apsolutno bez gubitka kvaliteta, za razliku od MP3 i slicno), 24-bitnom formatu semplovano na 192kHz (samo za poredenje obican audio CD je 16 bit/44,1 Khz). Onaj ko tvrdi da je to losije zvuci od ploce ili kasete ima ozbiljnih problema ili sa usima ili sa realnoscu :)

ksenija

pre 10 godina

Dirljivi su ovi komentari... ali ja svoje osecaje prema kasetama bas ne bih nazvala nostalgijom. Prebacujem ih u digit oblik i jedva cekam dan kad ce i poslednja kaseta zavrsiti pored kontejnera. Ova vasa slika iznad teksta idealno ilustruje to zadovoljstvo iz mladosti...

alex

pre 10 godina

I ove godine na odmoru su mi pravile drustvo kasete zajedno sa Sony DD walkman-om , snimljene na Nakamichi Zx 7 ili Teac Z 5/6000 , na kojima se nalazila izabrana muzika iz velike kolekcije ploca i Cd-a koji mi se nalaze u kuci. Na iphone-u imam slovom i brojem tacno 0 muzickih numera .

Dj

pre 10 godina

Hajde nostalgicari objasnite mi sta vas to radi kod kaseta. Ja i dalje koristim film za fotkanje i lampasko pojacalo i volim vinil. Tacno vam mogu objasniti zasto ih volim i koje su prednosti i mane. Trip sa kasetama zaista ne razumem, taj medijum je prilicno inferioran u svakom pogledu

EU Citizen

pre 10 godina

Kasete sam, kao i većina ljudi, prestao da koristim negde devedesetih, ali sam sačuvao nekih dvadesetak kompilacija raznih vrsta hitova i redovno sam ih slušao, ne iz nostalgičnih razloga (nisam mnogo sentimentalan čovek :) ) već zato što često putujem u razne zemlje trećeg sveta i tamo iznajmljujem kola, pa mi se redovno dešavalo da vozilo ima samo radio sa kasetofonom a nisam neki naročiti ljubitelj azijskog, arapskog i sličnih vrsta popa koje se na lokalnim radio-stanicama uglavnom puštaju :))) Spas od teglenja kaseta donela je pre sedam-osam godina opet tehnologija: u prodaji se pojavio gedžet u obliku kasete, sa 3.5 mm džekom, koji se ubaci u kasetofon, napravljen je tako da kontakti prianjaju na glavu kasetofona, i onda samo utaknete džek u bilo koji smartfon ili MP3 plejer koji ima adekvatan izlaz, i preko ozvučenja u kolima slušate sve što imate u memoriji :) Još uvek ga nosim sa sobom na putovanja (isto kao još par srodnih korisnih džidža-bidža kao što je solarni punjač za smartfone, sprava u koju se zabode USB memorija a ona šalje u radio od auta FM signal na talasnoj dužini koju odaberete, za slučaj da auto ima samo radio, ili male, moćne zvučnike sa velikom Li-ion baterijom za žurke na plažama gde se ne može autom :) ), ali moram da priznam da već par godina nisam imao prilike da ga upotrebim, jer je i u zaostalije zemlje prodrla USB ili makar MP3 CD tehnologija, mada, ako u skorije vreme počnem da više putujem po Africi, imam utisak da će opet zatrebati :))

Bob

pre 10 godina

Kseta je bila ok prenosiv medij ali nikakad u rangu vinil ploca ili magnetofona a onda dosao drugi izum Philipsa dakle CD i sve ostalo istorija, mada su "obicne" vinilke jos uvek tata za vecinu digitalnih medija a sto se tice MP3 to je najbolji pandam kaseta dakle prenosiva muzika u ne bas visokom kvalitetom za vecinu vise nego dovoljna

Aleksa

pre 10 godina

Jos cuvam negde original kasete (licencno izdanje pgp rts) rem - green, queen - magic i sl. Sa onom pantljicarom od knjizice unutra. A sad vise ne znam ni cd da narezem, od kako je dosao flash i sd kartice. Digitalno ubrzanje - mracno doba. Mrzi me vise da trazim gde mi je cd sa svim metallica mp3 albumima - lakse mi da skinem sa neta pa da slusam ;-)

kiza

pre 10 godina

Srecan 50-ti rodjendan
Uhhhh,kad se setim kad su kasete bile zakon.
Jos uvek cuvam,skuplja mi prasinu svoj Denon DR-M30HX,kako to dobro svira,to je neverovatno.
Moracu u neko skorije vreme da ponovo povezem svoj sistem,deca malo odrasla,pa nece sada nista da pokvare.

Lana

pre 10 godina

Jao, kako mi ide na živce ta neka nostalgična regresija uvek kada dođe do bilo kakvog poređenja starog vs. novog. Posle pojave kaseta ljudi su hvalili ploče pošto trake "nisu imale dušu", danas kada su i CD-i postali prevaziđeni svima odjednom nedostaju kasete, ma dajte.

Marija

pre 10 godina

obicno kad neko umre dalje mu se vise ne slavi rodjendan, a ove su mrtve vec vise od 15ak godina...

ne racunam ovo sto ih koriste da ograde njivu sa njima, to je ko kad busnu kofu pretvorite u saksiju...

nostalgija

pre 10 godina

Ako malo bolje razmislite videcete da nostalgija nije za kasetama, plocama itd. Nostalgija je u stvari za mladoscu. Naravno da je tada sve bilo bolje i lepse. Ta prica se ponavlja beskonacno.
Garantujem vam da ce se za 20-30 godina danasnji klinci da se podsecaju starih dobrih vremena sa MP3 plejerima, a kucni koncerti sa 3D hologramima virtuelnih muzicara ce im biti "bez smeka". Zivi bili pa videli.
Ja iako pripadam toj danasnjoj "nostalgicnoj" generaciji uopste ne patim za tim. Kada bi mi se neki dek ili gramofon zadesio u kuci, istog trenutka bi zavrsio u kontejneru gde danas i pripada. Jedinu nostalgiju koji imam je nostalgija za buducnoscu.

Dragan Pavlović

pre 10 godina

I danas ima upotrebnu vrednost. Kazu ljudi da je najbolja za ogradjivanje parcela zasadjenim usevima. Stetocine ne smiju da pridju pa mozete videti mnogo njiva ogradjenih njima.

ksenija

pre 10 godina

Dirljivi su ovi komentari... ali ja svoje osecaje prema kasetama bas ne bih nazvala nostalgijom. Prebacujem ih u digit oblik i jedva cekam dan kad ce i poslednja kaseta zavrsiti pored kontejnera. Ova vasa slika iznad teksta idealno ilustruje to zadovoljstvo iz mladosti...

Mirko

pre 10 godina

...pojacavanja nekih parametara u odnosu na LP.Dinamika!Ono sto jedino nedostaje gramafonskoj ploci.Vrhunski kasetni dekovi od preko 2-3.000 Dolara i skuplji,(ali i jeftiniji) su imali DBX (Dolby B-X) sistem za visoko-kvalitetno ponistavanje suma trake u kaseti i podizanje dinamike zvuka istovremeno.LP standardno ima oko 60-75 Db dinamiku,kaseta oko 90 Db,CD 130 Db.Medjutim snimite li vrhunsku kasetu tipa hrom ili metal na vrhunskom kasetnom deku sa DBX-om,dinamika je ravna CD-u ili DVD-u,ili Hard-disku - 130 Db.Pojavom MTV-a 1981 godine kao i CD-a kao medija (isto 1981 godine) muzika je prestala da se slusa i pocela je da se "gleda".Na zalost.Secate li se koji je bio prvi muzicki spot na MTV-u? THE BUGGLESS - "Video kill the radio star".Sjajna pesma.DVD kao medij je izasao prvi put zvanicno na trziste 1995 godine ("Toshiba").Nista drugo sem mogucnost gusceg zapisa i zbog toga veci kapacitet u odnosu na CD(oko 7 puta).Nista revolucionarno a ni naprednije.Danasnje generacije mladih ne znaju mnogo toga o zvuku.Zvuk je prava nauka.Mp3 format je cudo tehnologije jer kompresuje 10 puta muzicku numeru...ali naustrb kvaliteta.Na zalost ni srednje generacije ne znaju da se CD-ovi,DVD mediji ne NAREZUJU - nego SNIMAJU.Rezale su se nekad ploce.Sta drugo reci nego da 9/10 populacije u Srbiji ne zna sta je RACUNAR a sta KOMPJUTER,pa za kompjuter kazu racunar.Strasno stanje neobrazovanosti nacije!Nadam se da ova mala edukacija moze biti korisna svakom ko je zaista pravi uzivalac muzike.

hifi

pre 10 godina

@zoki
Daj, nemoj da me zasmejavas :)
Mogu da zamislim kako "zvuce" te tvoje kasete iz 1971. godine. Analogni magnetni medijum degradira vremenom (isto vazi i za ploce koje se habaju), dok digitalni ostaje 100,00% veran originalu pa makar ga kopirao beskonacno puno puta i skladistio vekovima. Sto se tice crkavanja flash ili hard diskova, da li si nekad cuo za rec "backup" iliti sigurnosne kopije ? Ja svu moju muziku imam duplo na backup diskovima i to u lossless (=cisto digitalna kompresija apsolutno bez gubitka kvaliteta, za razliku od MP3 i slicno), 24-bitnom formatu semplovano na 192kHz (samo za poredenje obican audio CD je 16 bit/44,1 Khz). Onaj ko tvrdi da je to losije zvuci od ploce ili kasete ima ozbiljnih problema ili sa usima ili sa realnoscu :)

Dj

pre 10 godina

Hajde nostalgicari objasnite mi sta vas to radi kod kaseta. Ja i dalje koristim film za fotkanje i lampasko pojacalo i volim vinil. Tacno vam mogu objasniti zasto ih volim i koje su prednosti i mane. Trip sa kasetama zaista ne razumem, taj medijum je prilicno inferioran u svakom pogledu

Mirko

pre 10 godina

Prvu kasetu "Maxell UD-II-S 90" sam kupio u Holandiji 1976.godine za 68 Dolara.Snimio sam sve singlove Jean-Michel Jarre-a na nju.I dan-danas slusam muziku na muzickom stubu "Technics".A zasto?Evo zasto:
1) Kvalitet zvuka se meri u 19 parametara (Frekventni raspon,stabilnost,zavijanje,dinamika...itd).Najkvalitetniji moguci zvuk moze se dobiti jedino kada je snimljen na gramafonskoj ploci!U poredjenju kvaliteta zvuka sa LP-ja i sa CD (takodje sa DVD ili sa Hard-diska),LP "sije" ove medije sa 16:3 u parametrima.Dinamika (danas popularno 3D ili sirina zvuka) je jedini parametar koji je nedostizan za LP.Ali...to je poprilicno nevazan parametar!Ostalih 18 su mnogo vazniji.
Dalje,kompresovanjem muzike u mp3 format gubi se na kvalitetu oko 50%.Ako pustite mp3 muzicku numeru na visokokvalitetnom Hi-Fi muzickom stubu cucete "skripanje",nema tu kvaliteta.Linearan,jednolicni zvuk.Nema tu dinamike.Nimalo.Sa muzikom na mobilnim telefonima jos je gora situacija.Uglavnom imaju polifoni tip zvuka (imitacija stereo zvuka,tjs. dvostruko preklapanje mono-zvuka).Prikljucite mobilni telefon na bilo sta.I onaj od 1.000 EU.Katastrofa a ne zvuk.Nesto je bolja situacija ako je mobilni telefon tipa "muzicki" - tada ima stereo zvuk,ali je i to daleko od kvaliteta.Kasete su posle gramafonskih ploca treci medij po kvalitetu.Drugi medij po kvalitetu je magnetofonska traka.Vrhunske kasete proizvodjaca "Maxell","TDK","Hitachi","Nakamichi","Pioneer" itd. su imale mogucnost...(nastavak sledi).

solar

pre 10 godina

Štedeli smo baterije na vokmenu i kasete premotavali metodom olovke i kružnog pokreta... generalno loš medij, ali za prenosne uređaje boljeg nije ni bilo. Nešto me ne drma nostalgija u ovom slučaju.

zoki

pre 10 godina

deci koja "hejtuju" kasete:
probajte vi da za 20 godina pustite vas mp3 sa bilo kog nosaca, pa onda pricajte.
Imam kasete koje je moj otac kupio 1971, sto smimljene, sto originalne, pa ih bes problema slusam, ali zato kompilacija Bitlsa na 4 CD-a placena 120DM 1999 odavno nije u funkciji...
da dodam, rikne vam fles memorija, crkne hard... e kaseta ili ploca radi i dalje :-)

jovan

pre 10 godina

nije mrtva i nikad biti nece,nista mi lepse nije bilo nego moj stari kasetofon i kaseta u njemu a dobre stare pesme od dugmeta,crvene jabuke ... to je bilo lepo vreme i sa setom ga se setim

Kada ce zakon o oldtajmerima ?

pre 10 godina

Moj neostvareni Hi Fi cilj je kupovina Beckera Mexico sa kasetarcem za moj stari Mercedes. Naci cu ga kad tad. Kaseta imam dovoljno. Problem je to sto mi drzava svojom blesavom poreskom politikom prema automobilima sa motorima preko 2000 kubika ne da da registrujem auto. Inace kaseta je pravi medij za auto, CD to nije.

EU Citizen

pre 10 godina

Kasete sam, kao i većina ljudi, prestao da koristim negde devedesetih, ali sam sačuvao nekih dvadesetak kompilacija raznih vrsta hitova i redovno sam ih slušao, ne iz nostalgičnih razloga (nisam mnogo sentimentalan čovek :) ) već zato što često putujem u razne zemlje trećeg sveta i tamo iznajmljujem kola, pa mi se redovno dešavalo da vozilo ima samo radio sa kasetofonom a nisam neki naročiti ljubitelj azijskog, arapskog i sličnih vrsta popa koje se na lokalnim radio-stanicama uglavnom puštaju :))) Spas od teglenja kaseta donela je pre sedam-osam godina opet tehnologija: u prodaji se pojavio gedžet u obliku kasete, sa 3.5 mm džekom, koji se ubaci u kasetofon, napravljen je tako da kontakti prianjaju na glavu kasetofona, i onda samo utaknete džek u bilo koji smartfon ili MP3 plejer koji ima adekvatan izlaz, i preko ozvučenja u kolima slušate sve što imate u memoriji :) Još uvek ga nosim sa sobom na putovanja (isto kao još par srodnih korisnih džidža-bidža kao što je solarni punjač za smartfone, sprava u koju se zabode USB memorija a ona šalje u radio od auta FM signal na talasnoj dužini koju odaberete, za slučaj da auto ima samo radio, ili male, moćne zvučnike sa velikom Li-ion baterijom za žurke na plažama gde se ne može autom :) ), ali moram da priznam da već par godina nisam imao prilike da ga upotrebim, jer je i u zaostalije zemlje prodrla USB ili makar MP3 CD tehnologija, mada, ako u skorije vreme počnem da više putujem po Africi, imam utisak da će opet zatrebati :))

Бојан

pre 10 godina

Flopi disk, pa kaseta, prvi na listi najfrustrirajucih nosioca podataka. Slava im, hvala sto ste otisli :)
(Dj, 3. avgust 2013 14:49)

А тек плоча, 33 обртаја или 45! Немаш ти појима!!!

Perfekt-Prezent-Futur

pre 10 godina

"Jao, kako mi ide na živce ta neka nostalgična regresija uvek kada dođe do bilo kakvog poređenja starog vs. novog. Posle pojave kaseta ljudi su hvalili ploče pošto trake "nisu imale dušu", danas kada su i CD-i postali prevaziđeni svima odjednom nedostaju kasete, ma dajte.
Lana"

Jao kako mi idu na zivce ovi "klinci". Kada se spomene neko dostignuce iz proslosti njih nervira "nostalgija". Ne zaboravite "klinci" da to u cemu vi uzivate danas smo stvorili mi za koje su "dostignuca" iz te proslosti deo nase mladosti. A da nije bilo nas ne bi bilo ni vas. Bas kao sto ne bi bilo ni nas da nije bilo nasih starih koji su stvorili nase snove a njihovi stari koji su stvorili parne mashine i kojih su se sa "nostalgijom" secali. Nadajmo se da ce te i vi jednom nesto stvoriti.

sailor

pre 10 godina

Pa audio kaseta nije jos mrtva - i dalje se proizvode i prodaju u nekoliko firmi. Verovatno se uskoro moze ocekivati njen povratak kao sto se desilo kod ploca

alex

pre 10 godina

I ove godine na odmoru su mi pravile drustvo kasete zajedno sa Sony DD walkman-om , snimljene na Nakamichi Zx 7 ili Teac Z 5/6000 , na kojima se nalazila izabrana muzika iz velike kolekcije ploca i Cd-a koji mi se nalaze u kuci. Na iphone-u imam slovom i brojem tacno 0 muzickih numera .

Zoran

pre 10 godina

Kasete su bile cudo 80-ih godina. Secam se da sam cuvao TDK MA-XG 90 kao malo blago. Ali ni najbolje kasete nisu vredele bez dobrog kaset deka. Secam se mog
prvog, Technics RS-M04, pa onda RS-B235, RS-B253X pa na kraju Nakamichi CR-7
(ubedljivo najbolji kaset dek ikada napravljen). Tada sam snimio muziku na MA-XG90. Kakav je to zvuk bio. U Trst se putovalo svake druge nedelje po nove
ploce i onda udri po snimanju. Kalibrisanje trake, namestis nivo a pikovi samo
udaraju. Koja vremena. Pre tri godine u Njujorku nadjem potpuno nov Akai GX-R99
dek, dao ga covek za $150. Stoji u polici cisto da me podseca na najlepsi period
zivota u Beogradu.

Zoran

pre 10 godina

Pa da nije bilo kaseta kako bi slusali Italo Disko muziku 80-ih godina.
Koliko rasprava o tome da li je TDK SA-X90 bolja od Maxell XLII 90.
A o kaset dekovima, to je tek prica.

zrenex

pre 10 godina

Imam ih i dan danas,sa dobrim dekom i hrom trakama za mene je ne samo nostalgija,nego i neretko veoma dobar zvuk.CD naročito mp3 jeste uzeo prevlast,ali dobro snimljena kaseta hrom ili metal tipa,sa Dolby sistemom,na dobrom deku nikako nije za potcenjivanje.Ko je probao zna o čemu pišem.Od nedavno se i kod nas opet mogu naći u prodaji,tako da eto sreće za mene a verujem i mnoge koji su rođeni početkom sedamdesetih!

Turbo Benzina

pre 10 godina

Nisam iz BG, a sećam se da sam umeo da sednem u voz i zapucam u grad samo da bih iz tada popularnih komisiona počastio sebe kasetama koje su tada bile pravo blago za ljubitelje muzike.
TDK SA ili SA-X 90 vs. Maxell XLII ili XLII-S - večita dilema, ali svakako CrO2 ili "metalke" za nešto baš dragoceno. Technics dekovi, kasnije "troglavi" JVC i mladost za kojom radi nostalgija:-)
Tačno, nisu savršen medij i dešavalo se da rasklapam i namotavam zgužvanu traku, ali sve je to bio deo jednog odrastanja, otvaranja društva prema svetu i optimizma koji je krasio te osamdesete.
Znam, mlađi će reći da je sve to "smaranje", oni sa svojim pametnim spravicama i silnim Gigabajtima na raspolaganju po pristupačnim cenama razmišljaju na dijametralno suprotan način, ali da ne beše onog vremena i pomenute faze pitanje je čega bi bilo danas.
Najvažnije od svega je što se tada svaka ta kaseta gledala kao blago i sa ljubavlju punila i kompilovala prema svom nahođenju, dok se sada sve doživljava zdravo za gotovo i u tehnologiji ne uživa kao nekada. Danas se sve konzumira lako i brzo troši.
P.S. Komentar se ne odnosi samo na kasete, već i na prve računare i tehnologiju zahvaljujući kojoj smo se opismenili, kulturno uzdizali i krenuli dalje...

Ivca

pre 10 godina

e nikad neću da zaboravim kad je prababa došla iz Austrije i donela Sony metal kasete. Zvuk snimljen na njima je bio nešto posebno, što one sa buvljaka nisu mogle da prime :-)

Branko

pre 10 godina

Secam se svoje prve...Vis Idoli album Cokolada...Imao sam sam tad 4-5 godina i kupili mi roditelji bas zbog pesme cokolada,zato sto sam je stalno pevao.Onda sam sa sedam godina jurcao sa ocem po Nisu da nadjemo Bombaj Stampu i onaj album sa pesmom "Cesto pozelim da sve zaboravim..." .Ne nedostaju mi toliko kasete,koliko muzika koja je bila na njima...Mada ove dve cuvam i danas!

dragan

pre 10 godina

Tržište audio kaseta danas je prilično živahno na tzv. indie sceni, gde ljudi plasiraju svoju muziku na kasetama, sa ručno oslikanim omotima (bitan deo priče oko audio kasete). Inače, zvuk pomenutih Maxell XLII(sa ili bez S) i TDK SA-X koje i dalje imam i puštam na svom deku Technics RS-B965 je besprekoran. Da ne pominjem ljude koji imaju zveri od dekova (Nakamichi, neki Denoni, Pioniri itd.) Mada, sve se manje ima vremena, prazne nove kasete su višestruko skuplje od praznih CD-ova ili DVD-ova. Mada i rezanje muzike na optiku polako odlazi u istoriju...

NikolaC

pre 10 godina

Kad se samo setim kada sam na kasetama radio kao DJ.
Koliko brojeva sam mora da pisem i trikova da primenjujem...
Mislim da je teze nego na plocama da se radi :D

Silvester

pre 10 godina

Trake su obeležile i svet kućnih kompjutera 80-ih godina, tipa C64, ZX Spectrum, Amstrad. A i domaćih - Galaksije, Pecoma, Orla, Lole... Divno vreme kada je sve bilo usporeno i jednostavno.... :)

DaLanik

pre 10 godina

Ne secam se prve kasete, bilo ih je u kuci odkako sam postao dovoljno veliki da ih primecujem. E, to su bila vremena, trebalo je imati dobru opremu, ali je i vredelo. Danas CD nemaju dusu a MP3 imaju los zvuk. A kad napravis "matricu" sa americke/britanske ploce, sa dobrog gramofona na dobar dek, i kasetu... savrsenstvo. Obozavao sam TDK SA-X 90. Maxel nisam voleo, ne znam zasto, imala mi je losiji zvuk. Takodje nisam podnosio BASF. Od dekova AIWA XK-009, najbolji dek na svetu ikada posle Nakamichija. Nakamichi mi je ipak bio preksup :) Eh, divna vremena. Pa jos sam imao i duplu AIWU koja je presnimavala obe strane u isto vreme duplom brzinom, tako da za kasetu od 60 minuta nije bilo potrebno 60 nego 15! :) Savrenstvo. I dalje imam milion kaseta, par ih se nadje jos uvek u autu ostatak skuplja prasinu...

ćelavi

pre 10 godina

Ja je pamtim, kako jedan komentar ranije reče, po kompjuterskoj vrednosti. Krčanje kasete, stelovanje glave i naravno Modlija. On je, ko se seća, puštao to "Krčanje" direktno u emisiji.

Goran Matić -Split

pre 10 godina

A kad kazetofon proguta traku pa onda slijedi pažljivo raspetljavanje da ne pukne (samo ako je sadržaj kazete bio vrijedan tog poduhvata). Ako pukne ili se traka "uvuče" u kazetu onda rastavljanje kazete i lijepljenje trake selotejpom. A nakon toga premotavanje trake na olovki. :D Bilo pa prošlo. I CD-ovi danas pomalo "ispadaju iz đira" pored USB memorije.

mlekadzija

pre 10 godina

KAKO SE NE BIH SECAO PRVE KASETE... ZOSO LED CEPELIN 1971...pa kupovina TDK kaseta u Trstu... bilo nekad sad se retko prepricava. Ovi klinci to ne razumeju...

1972

pre 10 godina

Ploce su postojale pre kaseta,informisite se malo.Nepisu ljudi ovde dzabe da je imalo nesto u tom zvuku sto danas nemogu da dobijem sa mp3 pesmama na neznam kakvim 5.1 sistemima ozvucenja.Meni je zvuk sa BASF metal-maxima kasete snimljene na AKAI gx95 ,reprodukovan na nekom onkyo hi-fi sistemu referenca za savrsen zvuk.

Nikola S.

pre 10 godina

Onaj osećaj kad kupiš pakovanje od 10 praznih kaseta...pa krene lagano snimanje, čekanje pesama, jurnjava do kasetofona na prve taktove pesme... : )

Sve svoje stare kasete sam digitalizovao u originalnom redosledu pesama kako sam ih snimao.

Tie fighter

pre 10 godina

Nije to samo nostalgija. Kasete su bile praktično jedini medijum pristupačan prosečnom čoveku za snimanje programa po želji. Bilo ih je svugde, nisu bile skupe, a rukovanje je bilo krajnje jednostavno. Skoro u svakoj kući i automobilu mogao se naći neki kasetofon. Kasete su se zato lako razmenjivale, što im je bila velika prednost. Nije bio potreban ni računar ni softver, samo 5-6 komandi i to je sve. Postojali su i vrlo složeni i skupi kasetofoni za Hi-Fi entuzijaste.

Danas je tu gomila digitalnih uređaja, gomila sadržaja na Internetu, ali u mnoštvu formata, hardvera, softvera, play-lista i sličnih stvari nema one prijatne neposrednosti audio kasete. Snimanje kasete je različito od današnjeg kopiranja sa jednog mesta na drugo istovetnih fajlova koje možda ima milion drugih ljudi, jer na snimku neizbežno ostaje neki jedinstven i lični trag. Osim toga, muzika je danas jeftina roba na prezasićenom tržištu, pa je nestao deo draži i avanture traženja i sakupljanja omiljenog sadržaja. Uz ploče i kasete ljudi su više vremena provodili zajedno, slušajući muziku i družeći se, nego što to čine danas.

swedenonline

pre 10 godina

svi pljuvaci audio kaseta, svaki CD snimim na Nakamichi Dragonovom kaset deku i slusam sa njega, shvatam da sete mp3 klincurija koja nije nikad slusala HiFi! :(

Bari1991

pre 10 godina

Ja je pamtim, kako jedan komentar ranije reče, po kompjuterskoj vrednosti. Krčanje kasete, stelovanje glave i naravno Modlija. On je, ko se seća, puštao to "Krčanje" direktno u emisiji.
(ćelavi, 3. avgust 2013 13:25)

Naravno da ima onih koji se toga vrlo rado secaju.Emisija se zvala "Cip i sedam jarica"!:)

Silver Surfer

pre 10 godina

Jel se neko seca onih kaseta sa oznakom C-45 (neki zuti omot i zelena slova ako me secanje ne vara) koje su se u Beogradskim knjizarama prodavale budzasto a pratio ih je mit da su najbolje za snimanje programa za tadasnje racunare.

Vladica

pre 10 godina

Kaseta? A da, to je bilo nekada, a sada mi eno cami Aiwa AD-F800 kojoj je jedna gumica pukla.... i ne isplati mi se da se mucim oko rastavljanja i menjanja gumice jer nemam vise sta ni da pustim... Jeste da je bilo sarma svojevremeno kada ste jurili pesmu na radiju da je snimite i pravili svoje kompilacije da bi zatim mesecima uzivali, ali... proslost, jos devedesetih sam sve znacajno snimao na HiFi VHS jer je zvuk bio mnogo bolji od kvalitetnog kaset deka. Jedino za cim iskreno zalim oko tog doba 80-90-tih je ono iscekivanje da neko nabavi neki novi album i druzenje kada se to kopira po kasetarcima.... sada je muzika tako lako dostupna da nema uopste "cari" i iskreno vrlo retko stavim neki disk u CD plejer... cak i MP3 ne slusam jer vise ne znam sta bih slusao - kad u zadnjih 10 godina mozda ima 20 pesama koje mi se dopadaju toliko da bih ih namerno slusao... ovako, pustim radio pa "sta naleti", srecom ima jos par stanica koje pustaju zanimljivu muziku i imaju dobre voditelje

ivan

pre 10 godina

otac je dobio iz Amerike reporterski kasetofon,pocetkom sedamdesetih,pa nas je snimao na rodjendanima,svako je nesto recitovao,pevao...do skoro sam imao tu kasetu,ali se na zalost negde zaturila...

Bob

pre 10 godina

Kseta je bila ok prenosiv medij ali nikakad u rangu vinil ploca ili magnetofona a onda dosao drugi izum Philipsa dakle CD i sve ostalo istorija, mada su "obicne" vinilke jos uvek tata za vecinu digitalnih medija a sto se tice MP3 to je najbolji pandam kaseta dakle prenosiva muzika u ne bas visokom kvalitetom za vecinu vise nego dovoljna

Tie fighter

pre 10 godina

"Trip sa kasetama zaista ne razumem, taj medijum je prilicno inferioran u svakom pogledu"
(Dj, 4. avgust 2013 00:21)

Jeste inferioran, ali je u vreme kada je nastao, i još tri decenije kasnije, bio dobar kompromis između potreba i platežne moći prosečnog korisnika i onoga što su tadašnje tehnologije mogle da ponude. Standardizovan format, malih dimenzija, ekonomičan, lak za korišćenje i razmenu. Zato je i postigao takav uspeh.

Razloga da neko danas snima audio kasete zaista nema mnogo. Uglavnom navika, nostalgija i neko lično zadovoljstvo u tome. Vrhunski kasetofoni i kasete daju dobar zvuk koji se nekima više sviđa od "digitalnog" (naročito od MP3). Ima ih koji i dalje koriste magnetofone i gramofone zato što imaju muziku u tim formatima i/ili zato što to jednostavno vole da rade. Slično tome, ima ljubitelja starih automobila koji ih voze iako su za današnje pojmove spori, skupi za održavanje, mnogo troše i manje su bezbedni.

Aleksa

pre 10 godina

Jos cuvam negde original kasete (licencno izdanje pgp rts) rem - green, queen - magic i sl. Sa onom pantljicarom od knjizice unutra. A sad vise ne znam ni cd da narezem, od kako je dosao flash i sd kartice. Digitalno ubrzanje - mracno doba. Mrzi me vise da trazim gde mi je cd sa svim metallica mp3 albumima - lakse mi da skinem sa neta pa da slusam ;-)

kiza

pre 10 godina

Srecan 50-ti rodjendan
Uhhhh,kad se setim kad su kasete bile zakon.
Jos uvek cuvam,skuplja mi prasinu svoj Denon DR-M30HX,kako to dobro svira,to je neverovatno.
Moracu u neko skorije vreme da ponovo povezem svoj sistem,deca malo odrasla,pa nece sada nista da pokvare.