Petak, 26.04.2013.

12:48

Najbolji Windows laptop je - MacBook Pro?

Izvor: Huffington Post

Najbolji Windows laptop je - MacBook Pro? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

44 Komentari

Sortiraj po:

Jr

pre 10 godina

@Maksa
Kao da si ti pisao clanak :)
Na jednostavno poredjenje konkretnog Apple modela iz istrazivanja sa drugim racunarom - tebi je odgovor Aple moze da se nadogradi...
Da "zanemarimo" da moze samo djelomicno (mislim koja firma sem njih lemi RAM za plocu? ili pravi custom size SSD-ove?) izracunaj ti lijepo kolko taj upgrade kosta - i opnda ga uporedi sa GOG, Alienware ili High End Lenovo za te pare... prosto ko pasulj, zar ne?
A sto se tice boja, kvaliteta izrade i svega ostalog - za minut mozes ovdje izguglati ko sam - javi se - pa da stavimo jedan pored drugog 4 MAcBooka kupljena u zadnjih godinu ipo dana (dva pod Win)- pa da vidis u praksi kako to izgleda i radi - ja ne pricam o stvarima o kojima sam citao na netu nego o onome sto mi je svaki dan pred ocima

AfricA

pre 10 godina

@maks, ne mešam ja ništa, govorim o macbook pro. Da si malo čitao van domaćih portala, video bi ovaj članak, sve sa cenama pored. Na prvom mestu je najobičniji macbook pro.

Na kraju teksta sam napisao šta sam ja izabrao u januaru prošle godine. Tj decembra 2011 naručen. Tada nađi ekvivalent macbook pro, za 1500€ i uporedi ta dva računalnika.

Maks

pre 10 godina

@ (Jr, 28. april 2013 05:43)
Razumeo sam te onako kako si napisao... ne znam kako bi drugačije neko mogao da razume to.

Sad kažeš da si prošle godine kupio ROG 75 VX laptop i dobio procesor koji Apple "ugrađuje tek od ove godine"... pa sam pogledao specifikacije tog laptopa i vidim da ima 3630QM procesor za koji na Intelovom sajtu piše da radi na 2.4 GHz (do 3.4 GHz sa TurboBoost)... taj 3630QM Apple nema u ponudi, ali su još sredinom prošle godine imali u ponudi MBP sa 3820QM na 2.7GHz (do 3.7 GHz sa TurboBoost), što je jače.

Uzgred... procesor koji ROG 75 VX ima je Ivy Bridge, a ne Sandy Bridge kao što si napisao u prethodnoj poruci. Sandy Bridge je procesor starije generacije, a Ivy Bridge je iste generacije kao i procesori u MBP (koje je MBP dobio sredinom prošle godine).

Kažeš i da imaš 670MX GPU i superiorno hlađenje... jeste 670MX jači GPU od 650M, ali 670MX troši i dosta više struje (zbog čega se i više greje) od 650M, pa je jače hlađenje i neophodno da ti se laptop ne bi pregrejao, što objašnjava i zašto se Apple odlučio da u MacBook Pro stavi 650M (da su stavili 670MX, laptop bi morao da bude deblji i teži da bi mogli da smeste veći heat sink i veće ventilatore, a i baterija bi dosta kraće trajala).

Što se ekrana tiče... kažeš da ti je potrebno da zbog posla vidiš iste boje koje dobijaš i na papiru... ROG 75 VX je gamerski laptop i ne vidim da se u specifikacijama pominje IPS ekran (IPS panel ispravnije prikazuje boje). MBP Retina ima IPS ekran.

Jr

pre 10 godina

@Maks
Vidim da si malo bukvalnije shvatio rijec generacija :)
Da budemo precizni - Ja sam sa mojim ROG 75 VX kupljenim prosle godine (i sa dodatnim SSD-om i memorijom za cijenu skoro u dolar jednaku MacBok Pro-u tj 2200$) dobio:
Procesor koji se u Apple ugradjuje tek od ove godine,
Graficku karticu 670mx koju Apple ne ugradjuje ni ove a pitanje je da li ce i sledece (650 u ovogodisnjem ima 2.5 puta manje shadera),
Blue Ray,
Perfektan 17.3 FHD inca display - to je jedino oko cega sam razisljao da dam prednost Mac-u ali - budici da mi je u poslu neophodno da ponekad VIDIM pixele - a jos vaznije da su mi boje onakve kakve cu i da dobijem na papiru - misim da ni malo nisam pogrijesio,
4 Memorijska slota u koja mogu da stavim sta god hocu i KAD god hocu (Apple je limitiran na dva i jos vaznije - moram sa se odlucis odmah prilikom kupovine!) - i da, sa 3 virtualke koje mi se konstantno vrte na njemu to mi je stvarno i potrebno,
Dva slota za diskove + ako mi padne na pamet mogu BR da zamijenim trecim SSD-om
I na kraju, ali ne i najmanje vazno, superiorno hladjenje koje mi pri ekvivalentnom opterecenju obezbedjuje 25-30 stepeni nizu temperaturu.

Jel mozes da mi kazes i jedan jedini razlog zasto bi ti na mom mjestu izabrao Apple?

Al' je lep ovaj svet ...

pre 10 godina

"Za Al je lep ovaj svet - i meni bi bio lep ovaj svet da izvadim 1300 za custom made konfiguraciju ... "
(kosta, 27. april 2013 15:42)

E, pa, Kole, za to ti nisam ja kriv. Ni meni niko nije dao tih 1300 evra, nego sam ih zaradio sa svojih deset prstiju. I upravo zbog toga pazim šta kupujem.

Maks

pre 10 godina

@ (AfricA, 27. april 2013 17:40)

Napisao si "Mac Pro, je jedan sasvim prosečan računar, koji ima u sebi 5400 obrtaja brz HDD, Ivy bridge procesor i integrisanu grafičku."

Prvo.... izgleda da mešaš MacBook Pro i Mac Pro... to što si napisao jedino odgovara opsu najjeftinijih MacBook Pro modela od 13''... Apple takođe ima u ponudi i MacBook pro modele sa SSD-om i dedicated GPU (nVidia GPU, Kepler generacije... što je poslednja generacija).

Drugo, Ivy Bridge je poslednja generacija Intelovih procesora koja se trenutno može kupiti (Haswell, koji je novija generacija od Ivy Bridge se još uvek ne prodaje nigde, a prve mašine sa Haswell procesorom bi trebalo da se pojave tek za neki mesec u prodaji), tako da Ivy Bridge nikako nije nešto "sasvim procečno".

Drugo... na kraju tvoje poruke kažeš "I7 sandy bridge, samsung ssd, nvidia gtx, 17 cola HD ekran, portovi za bukvalno sve,to je kompijuter."

Ne izgleda mi baš da se razumeš u računare... Prvo, taj tvoj Sandy Bridge je procesor starije generacije, a Ivy Bridge je noviji i bolji (Ivy Bridge podržava više novijih tehnologija, podržava bržu memoriju, brži je, manje troši struje, pa se i manje greje jer manje struje troši).... drugo... to što si napisao "nvidia gtx" je kao kada bi neko ko ima, na primer, Samsung Galaxy S III napisao da ima "Samsung S" jer je to "nvidia gtx" nepotpun naziv iz kojeg se ne može zaključiti ni serija, ni generacija.

AfricA

pre 10 godina

Nisam hteo da komentarišem stari članak, ali moram da kažem koju. Znači tekst je čist BS, i cela lista. Mac Pro, je jedan sasvim prosečan računar, koji ima u sebi 5400 obrtaja brz HDD, Ivy bridge procesor i integrisanu grafičku. Šta njega čini dobrim je OSX, i to tačnije njegova optimizacija. Baterija, trackpad, i ostalo su savršeni, i posledica su optimizacije sistema. Ništa drugo. Windows na Mac-u je ako je nekome neophodan.

Meni se ne sviđa OSX upravo zbog te jednostavnosti i interfejsa kao u crtanom filmu. I zato sam prodao Appleovu uzdanicu i uzeo ROG-a. Ne treba mi zaradi igrica, za to je SPS3 zakon, (opet optimizacija) treba mi brz i pouzdan sistem (neko je napisao da je Alienware nepouzdan haha). ROG i Alienware su nabrijane mašine, i samo moj stari godinu dana ROG bi pojeo koji hoćeš sa liste, uključujući i 2000€ i više skupe X1 carbon i Retinu.

To su dobri, robusni kompijuteri, ali ako pričamo o brzini i pouzdanosti, gamerski laptopovi su sam vrh. Možda i trebaju biti van konkurencije.

I7 sandy bridge, samsung ssd, nvidia gtx, 17 cola HD ekran, portovi za bukvalno sve,to je kompijuter. A otvori za hladnjake kao kod Yuga 55 coral.

Al' je lep ovaj svet ...

pre 10 godina

Ne znam kakve krševe sa Windowsom su vam uvaljivali, ali znam da ja tih problema nemam. Pre dve godine sam sebi sastavio aktuelnu konfiguraciju (nešto preko 1300 evra) instalirao Windows 7 64 bit, i Vranac i dan danas jede malu decu. Istina, zbog igara sam prošle godine pojačao grafiku. Hardverski kalibrisan monitor (bavim se fotografijom i grafičkim dizajnom), dovoljno memorije, trenutno 4 hard diska (najstariji ima preko 6 godina), vrhunsko napajanje ... Photoshop, 3D rendering, igre ... Windows dve godine bez reinstalacije ... Nikad problema nisam imao.
A vi slobodno kupujte Macbook i gotove konfiguracije, i verujte da imate najbolje.

kosta

pre 10 godina

Za Al je lep ovaj svet - i meni bi bio lep ovaj svet da izvadim 1300 za custom made konfiguraciju. A ako bih već vadio, bilo bi ipak za Mac. Pozz iz Niša.

meskalin

pre 10 godina

Totalno je nebitno kakva je marka laptopa nego je bitno ono sta je unutra.

Delovi su isti u macu-asusu-hp- nebitno.

Druga stvar koja cini razliku je da mozes otvorit zadnji kraj laptopa di je ventilator i grill za hladjenje da mozes ocistit a da nemoras rastavljat celi laptop.

Isto tako da je sam grill za hladjenje solidne velicine jer ce laptop biti hladniji prilikom rada. (grill na zadnjoj strani nije bas najbolja solucija bolje je sastrane jer kad se laptop "usija" nije ugodno).

Sve solucije sa onboard grafikom isto nije nesto ako zelite nesto zaigrat na njemu jer ce koristit spor ram od kompa a ne svoj dedicated gddr).

Zato nemojte patit na marku nego gledajte sta je unutra (komponente).

Mac je skuplji od ostalih vise zbog izgleda nego neceg drugoga a za te extra pare mozes dobit neku drugu marku sa dosta boljim performansama.

Igor

pre 10 godina

Pro je hardverski samo vrhunski PC. OS je ono šta ga čini izvanrednim u poredjenju sa Win. Nakon 2 godine sa Pro i vrhunskog iskustva sa hardverom znam da ću ga uzeti ponovo za još godinu dana kada ovaj oslabi. A razlika izmedju Win i OS moze najlakse da se opise ovako:
Prosečan korisnik Win je prisiljen da bude napredan poznavalac Win. Prosečan korisnik OS jednostavno koristi komp za ono šta radi i ne bavi se sistemskim problemima, jer ih ni nema!

DarkoZ

pre 10 godina

@Novosadjanin: Imam Windows 7 home premium na laptopu HP Compaq 610 koji nije reinstaliran 2 godine i 4 meseca. Napominjem da radi dnevno 17 sati i to u servisu za mobilne telefone. Svaki bozji dan downloadujem razne hakerske i virusne programe sa kojima otkljucavam, rootujem i fleshujem telefone razlicitih modela. Nema anti virus uopste, jednom mesecno vadim hard i skeniram ga od virusa na kucnom racunaru. Taj sistem nikada nije pisnuo, da zakacim Svemirski brod na njemu, pisalo bi "Device driver software successfully installed and ready to use!". Sve dok radi necu ga reinstalirati jer je neunistiv!

Techno

pre 10 godina

Gledajuci ovu listu shvatam da je neko bio poprilicno pristrasan i marketinski placen da je takvu sastavi. (kao nema nijedan alienware i asus rog koji nisu nista gori od prvo plasiranog mac-a)

zmitjkoe

pre 10 godina

Svasta, MacBook Pro je najbolji laptop uopste. Bolje vitla Windows i od Widows dedicated masina. Medjutim, greh je staviti Windows na MacBook Pro, tek sa MacOSX MacBook postaje Pro, jedini sa Thunderboltom, jedini laptop koji podrzava 4 eksterna monitora, neprikosnoven u filmskoj i muzickoj industriji, ili bilo kojoj industriji. MacBook Pro je... MacBook Pro.

Lone Wanderer

pre 10 godina

@B.O.S. Head Scribe
[Intelligence 9] Potpuno se slazem.
[Speech 65] Mozemo prodiskutovati opsirnije uz po Nuka-Colu i iguanu na raznjicu.

Maks

pre 10 godina

@ (Jr, 26. april 2013 17:37)

Kažeš da si kupio mašinu koja košta isto kao Mac, ali da si za te pare dobio 2 SSD-a, procesor nove generacije od onog koji Mac ima i za dve generacije noviji GPU...

Ajde za dva SSD-a, ali mašinu koja ima procesor za generaciju noviji od Ivy Bridge procesora nema šanse da si kupio, iz prostog razloga što Haswell procesori (Haswell bi bio "za generaciju noviji" od Ivy Bridge) još uvek nisu pušteni u prodaju, pa nije ni moguće da odeš u neku prodavnicu i kupiš mašinu koja ima procesor novije generacije od Ivy Bridge. Isto nije moguće ni da kupiš mašinu koja ima "za dve generacije" noviji GPU od nVidia Kepler iz prostog razloga jer je Kepler trenutno aktuelna generacija i u prodaji nema ni za jednu generaciju novijih nVidia grafičkih kartica, a kamoli za dve.

novosadjanin

pre 10 godina

Od sad vise ne citam komentare zivota mi, koliko je ovde nestrucnih ljudi koji se prave da znaju nesto, boli i srce i glava. Pa vi ljudi ni ne kapirate sta pricate. Hocete da mi kazete da na nekom mediokritet intel hardveru Windows radi bolje nego na istom tom hardveru bez apple logotipa? Aj nemojte pisati komentare ako nemate pojma o hardveru, majke vam. To je ona prica Yugo Koral je bolji od Zastava Koral jer je Yugo a ne Zastava. Pojma bre nemate. Prvo otvorite taj komp ili laptop pa proverite sta imate unutra pre nego sto pocnete da trabunjate. Kao sto neko rece, sve eksperti opste prakse. I vidimo se kod mene u servisu za Apple po obicaju. Kaze neko radi mi godinu dana. Slusajte, imam instaliran Win 7 x64 od kada sam se prijavio za beta testera, zadnji put sam resetovao pre 43 dana i nikad reinstalirao. To i nije neki fantastican podatak za nekoga ko zna sa racunarima. Ali da trpim prilozena vredjanja inteligencije ne mogu.

ja

pre 10 godina

Haha, odlična kovanica "crapware". Imao sam nekoliko raznih laptopa i jedini koji stavljaju zaista korisne dodatke za Windows su Lenovo i ranije IBM. Ostalo je uglavnom sve samo opterećenje za laptop bez neke velike koristi.

Nebojša

pre 10 godina

Koja glupost mac je dobar ili je nerealno da on bude na prvom A tinkipad na zadnjem mestu A poznato je da se Asus i Toshiba najredje kvare A njih nema ovde.

Jr

pre 10 godina

Mogu li samo da pitam zasto nije objavljena citava slika sa tog istrazivanja?

Tu se moze vidjeti da su macovi uspjeli da pobjede notebooke i 2-5 puta jeftinije od njih... bas tesko :)

Sa druge strane uporedi li se recimo masinom na kojoj sada kuckam, koja je kostala u dlaku isto kao i vrh appleove ponude - a zato sam dobio 2 SSDa u RAIDU, generaciju noviji procesor, 4 slota za ram, i 2 generacije jacu graficku - mac izgleda kao igrackica

pcosx

pre 10 godina

@dushanbgd Ako ste u racunarima imali SSD, onda je to verovatno jer Windows nije bas optimizovan za tu vrstu diska, pa mu znatno skracuje radni vek usled mnogo upisivanja.
(Blah, 26. april 2013 15:00)

Tacno ako se radi o Windows XP-u, ali Windows Vista/7/8 je optimizovan za SSD i ima kompletnu podrsku za TRIM. Inace hardverski nema nikakve razlike izmedju mac i PC racunara, zato je i moguce instalirati windows (i obrnuto mac-osx na pc).

MNS

pre 10 godina

Ne vidim smisao korišćenja Windowsa na Mac računaru izuzev ukoliko posao ne zahteva neku specifičnu aplikaciju koja je pisana isključivo za Windows. U tom slučaju ne vidim smisao kupovine Mac računara. U svim drugim okolnostima i iz svih drugih aspekata (osim gejmerskog, ali kome je stalo do igrica treba da kupi konzolu), OSX je superiorniji od Windowsa.

Blah

pre 10 godina

@dushanbgd Ako ste u racunarima imali SSD, onda je to verovatno jer Windows nije bas optimizovan za tu vrstu diska, pa mu znatno skracuje radni vek usled mnogo upisivanja.

Raps

pre 10 godina

Logicno. Ono sto je neleogicno je da tvorci najboljeg laptopa (Hardware) i tableta (Hardware i Software) imaju tako gadan Desktop OS. Cudno.

dushanbgd

pre 10 godina

hm, slozio bih se sa ovom statistikom, imao sam macbook pro sa win7 sistemom, i radio je savrseno preko godinu dana...
dok hard disk nije poceo da radi sve sporije, da bi na kraju otkazao.
mislio sam da je do hard diska, sve dok mi se drugar nije pozalio da je izgubio sve podatke i sve projekte koje je imao na svom macbook pro sa instaliranim windowsom.
malo istrazivanja dalje - shvatio sam da nismo jedini.
ocigledno apple pravi svoje racunare tako da najbolje rade na svom operativnom sistemu, dok im windows neretko nanosi trajna ostecenja na hard disk.
ne znam zasto je to tako, ali se ipak desava.

LOL

pre 10 godina

Naravno! Kupio sam zeni isti, i ona koristi Win na njemu, jer joj je potrebno zbog posla i par aplikacija koje su posebno namenjene za firmu u kojoj radi i radjene su samo za win platformu.

Vec 2 i kusur godina nije radjen sistem i slicno, sve sljaka kao ludo, a o mom koji tera OS X da ne pricam :D

LOL

pre 10 godina

Naravno! Kupio sam zeni isti, i ona koristi Win na njemu, jer joj je potrebno zbog posla i par aplikacija koje su posebno namenjene za firmu u kojoj radi i radjene su samo za win platformu.

Vec 2 i kusur godina nije radjen sistem i slicno, sve sljaka kao ludo, a o mom koji tera OS X da ne pricam :D

MNS

pre 10 godina

Ne vidim smisao korišćenja Windowsa na Mac računaru izuzev ukoliko posao ne zahteva neku specifičnu aplikaciju koja je pisana isključivo za Windows. U tom slučaju ne vidim smisao kupovine Mac računara. U svim drugim okolnostima i iz svih drugih aspekata (osim gejmerskog, ali kome je stalo do igrica treba da kupi konzolu), OSX je superiorniji od Windowsa.

dushanbgd

pre 10 godina

hm, slozio bih se sa ovom statistikom, imao sam macbook pro sa win7 sistemom, i radio je savrseno preko godinu dana...
dok hard disk nije poceo da radi sve sporije, da bi na kraju otkazao.
mislio sam da je do hard diska, sve dok mi se drugar nije pozalio da je izgubio sve podatke i sve projekte koje je imao na svom macbook pro sa instaliranim windowsom.
malo istrazivanja dalje - shvatio sam da nismo jedini.
ocigledno apple pravi svoje racunare tako da najbolje rade na svom operativnom sistemu, dok im windows neretko nanosi trajna ostecenja na hard disk.
ne znam zasto je to tako, ali se ipak desava.

novosadjanin

pre 10 godina

Od sad vise ne citam komentare zivota mi, koliko je ovde nestrucnih ljudi koji se prave da znaju nesto, boli i srce i glava. Pa vi ljudi ni ne kapirate sta pricate. Hocete da mi kazete da na nekom mediokritet intel hardveru Windows radi bolje nego na istom tom hardveru bez apple logotipa? Aj nemojte pisati komentare ako nemate pojma o hardveru, majke vam. To je ona prica Yugo Koral je bolji od Zastava Koral jer je Yugo a ne Zastava. Pojma bre nemate. Prvo otvorite taj komp ili laptop pa proverite sta imate unutra pre nego sto pocnete da trabunjate. Kao sto neko rece, sve eksperti opste prakse. I vidimo se kod mene u servisu za Apple po obicaju. Kaze neko radi mi godinu dana. Slusajte, imam instaliran Win 7 x64 od kada sam se prijavio za beta testera, zadnji put sam resetovao pre 43 dana i nikad reinstalirao. To i nije neki fantastican podatak za nekoga ko zna sa racunarima. Ali da trpim prilozena vredjanja inteligencije ne mogu.

Maks

pre 10 godina

@ (Jr, 26. april 2013 17:37)

Kažeš da si kupio mašinu koja košta isto kao Mac, ali da si za te pare dobio 2 SSD-a, procesor nove generacije od onog koji Mac ima i za dve generacije noviji GPU...

Ajde za dva SSD-a, ali mašinu koja ima procesor za generaciju noviji od Ivy Bridge procesora nema šanse da si kupio, iz prostog razloga što Haswell procesori (Haswell bi bio "za generaciju noviji" od Ivy Bridge) još uvek nisu pušteni u prodaju, pa nije ni moguće da odeš u neku prodavnicu i kupiš mašinu koja ima procesor novije generacije od Ivy Bridge. Isto nije moguće ni da kupiš mašinu koja ima "za dve generacije" noviji GPU od nVidia Kepler iz prostog razloga jer je Kepler trenutno aktuelna generacija i u prodaji nema ni za jednu generaciju novijih nVidia grafičkih kartica, a kamoli za dve.

Jr

pre 10 godina

Mogu li samo da pitam zasto nije objavljena citava slika sa tog istrazivanja?

Tu se moze vidjeti da su macovi uspjeli da pobjede notebooke i 2-5 puta jeftinije od njih... bas tesko :)

Sa druge strane uporedi li se recimo masinom na kojoj sada kuckam, koja je kostala u dlaku isto kao i vrh appleove ponude - a zato sam dobio 2 SSDa u RAIDU, generaciju noviji procesor, 4 slota za ram, i 2 generacije jacu graficku - mac izgleda kao igrackica

Nebojša

pre 10 godina

Koja glupost mac je dobar ili je nerealno da on bude na prvom A tinkipad na zadnjem mestu A poznato je da se Asus i Toshiba najredje kvare A njih nema ovde.

ja

pre 10 godina

Haha, odlična kovanica "crapware". Imao sam nekoliko raznih laptopa i jedini koji stavljaju zaista korisne dodatke za Windows su Lenovo i ranije IBM. Ostalo je uglavnom sve samo opterećenje za laptop bez neke velike koristi.

pcosx

pre 10 godina

@dushanbgd Ako ste u racunarima imali SSD, onda je to verovatno jer Windows nije bas optimizovan za tu vrstu diska, pa mu znatno skracuje radni vek usled mnogo upisivanja.
(Blah, 26. april 2013 15:00)

Tacno ako se radi o Windows XP-u, ali Windows Vista/7/8 je optimizovan za SSD i ima kompletnu podrsku za TRIM. Inace hardverski nema nikakve razlike izmedju mac i PC racunara, zato je i moguce instalirati windows (i obrnuto mac-osx na pc).

zmitjkoe

pre 10 godina

Svasta, MacBook Pro je najbolji laptop uopste. Bolje vitla Windows i od Widows dedicated masina. Medjutim, greh je staviti Windows na MacBook Pro, tek sa MacOSX MacBook postaje Pro, jedini sa Thunderboltom, jedini laptop koji podrzava 4 eksterna monitora, neprikosnoven u filmskoj i muzickoj industriji, ili bilo kojoj industriji. MacBook Pro je... MacBook Pro.

Blah

pre 10 godina

@dushanbgd Ako ste u racunarima imali SSD, onda je to verovatno jer Windows nije bas optimizovan za tu vrstu diska, pa mu znatno skracuje radni vek usled mnogo upisivanja.

DarkoZ

pre 10 godina

@Novosadjanin: Imam Windows 7 home premium na laptopu HP Compaq 610 koji nije reinstaliran 2 godine i 4 meseca. Napominjem da radi dnevno 17 sati i to u servisu za mobilne telefone. Svaki bozji dan downloadujem razne hakerske i virusne programe sa kojima otkljucavam, rootujem i fleshujem telefone razlicitih modela. Nema anti virus uopste, jednom mesecno vadim hard i skeniram ga od virusa na kucnom racunaru. Taj sistem nikada nije pisnuo, da zakacim Svemirski brod na njemu, pisalo bi "Device driver software successfully installed and ready to use!". Sve dok radi necu ga reinstalirati jer je neunistiv!

Raps

pre 10 godina

Logicno. Ono sto je neleogicno je da tvorci najboljeg laptopa (Hardware) i tableta (Hardware i Software) imaju tako gadan Desktop OS. Cudno.

Igor

pre 10 godina

Pro je hardverski samo vrhunski PC. OS je ono šta ga čini izvanrednim u poredjenju sa Win. Nakon 2 godine sa Pro i vrhunskog iskustva sa hardverom znam da ću ga uzeti ponovo za još godinu dana kada ovaj oslabi. A razlika izmedju Win i OS moze najlakse da se opise ovako:
Prosečan korisnik Win je prisiljen da bude napredan poznavalac Win. Prosečan korisnik OS jednostavno koristi komp za ono šta radi i ne bavi se sistemskim problemima, jer ih ni nema!

Lone Wanderer

pre 10 godina

@B.O.S. Head Scribe
[Intelligence 9] Potpuno se slazem.
[Speech 65] Mozemo prodiskutovati opsirnije uz po Nuka-Colu i iguanu na raznjicu.

Techno

pre 10 godina

Gledajuci ovu listu shvatam da je neko bio poprilicno pristrasan i marketinski placen da je takvu sastavi. (kao nema nijedan alienware i asus rog koji nisu nista gori od prvo plasiranog mac-a)

meskalin

pre 10 godina

Totalno je nebitno kakva je marka laptopa nego je bitno ono sta je unutra.

Delovi su isti u macu-asusu-hp- nebitno.

Druga stvar koja cini razliku je da mozes otvorit zadnji kraj laptopa di je ventilator i grill za hladjenje da mozes ocistit a da nemoras rastavljat celi laptop.

Isto tako da je sam grill za hladjenje solidne velicine jer ce laptop biti hladniji prilikom rada. (grill na zadnjoj strani nije bas najbolja solucija bolje je sastrane jer kad se laptop "usija" nije ugodno).

Sve solucije sa onboard grafikom isto nije nesto ako zelite nesto zaigrat na njemu jer ce koristit spor ram od kompa a ne svoj dedicated gddr).

Zato nemojte patit na marku nego gledajte sta je unutra (komponente).

Mac je skuplji od ostalih vise zbog izgleda nego neceg drugoga a za te extra pare mozes dobit neku drugu marku sa dosta boljim performansama.

Al' je lep ovaj svet ...

pre 10 godina

Ne znam kakve krševe sa Windowsom su vam uvaljivali, ali znam da ja tih problema nemam. Pre dve godine sam sebi sastavio aktuelnu konfiguraciju (nešto preko 1300 evra) instalirao Windows 7 64 bit, i Vranac i dan danas jede malu decu. Istina, zbog igara sam prošle godine pojačao grafiku. Hardverski kalibrisan monitor (bavim se fotografijom i grafičkim dizajnom), dovoljno memorije, trenutno 4 hard diska (najstariji ima preko 6 godina), vrhunsko napajanje ... Photoshop, 3D rendering, igre ... Windows dve godine bez reinstalacije ... Nikad problema nisam imao.
A vi slobodno kupujte Macbook i gotove konfiguracije, i verujte da imate najbolje.

Maks

pre 10 godina

@ (AfricA, 27. april 2013 17:40)

Napisao si "Mac Pro, je jedan sasvim prosečan računar, koji ima u sebi 5400 obrtaja brz HDD, Ivy bridge procesor i integrisanu grafičku."

Prvo.... izgleda da mešaš MacBook Pro i Mac Pro... to što si napisao jedino odgovara opsu najjeftinijih MacBook Pro modela od 13''... Apple takođe ima u ponudi i MacBook pro modele sa SSD-om i dedicated GPU (nVidia GPU, Kepler generacije... što je poslednja generacija).

Drugo, Ivy Bridge je poslednja generacija Intelovih procesora koja se trenutno može kupiti (Haswell, koji je novija generacija od Ivy Bridge se još uvek ne prodaje nigde, a prve mašine sa Haswell procesorom bi trebalo da se pojave tek za neki mesec u prodaji), tako da Ivy Bridge nikako nije nešto "sasvim procečno".

Drugo... na kraju tvoje poruke kažeš "I7 sandy bridge, samsung ssd, nvidia gtx, 17 cola HD ekran, portovi za bukvalno sve,to je kompijuter."

Ne izgleda mi baš da se razumeš u računare... Prvo, taj tvoj Sandy Bridge je procesor starije generacije, a Ivy Bridge je noviji i bolji (Ivy Bridge podržava više novijih tehnologija, podržava bržu memoriju, brži je, manje troši struje, pa se i manje greje jer manje struje troši).... drugo... to što si napisao "nvidia gtx" je kao kada bi neko ko ima, na primer, Samsung Galaxy S III napisao da ima "Samsung S" jer je to "nvidia gtx" nepotpun naziv iz kojeg se ne može zaključiti ni serija, ni generacija.

kosta

pre 10 godina

Za Al je lep ovaj svet - i meni bi bio lep ovaj svet da izvadim 1300 za custom made konfiguraciju. A ako bih već vadio, bilo bi ipak za Mac. Pozz iz Niša.

AfricA

pre 10 godina

Nisam hteo da komentarišem stari članak, ali moram da kažem koju. Znači tekst je čist BS, i cela lista. Mac Pro, je jedan sasvim prosečan računar, koji ima u sebi 5400 obrtaja brz HDD, Ivy bridge procesor i integrisanu grafičku. Šta njega čini dobrim je OSX, i to tačnije njegova optimizacija. Baterija, trackpad, i ostalo su savršeni, i posledica su optimizacije sistema. Ništa drugo. Windows na Mac-u je ako je nekome neophodan.

Meni se ne sviđa OSX upravo zbog te jednostavnosti i interfejsa kao u crtanom filmu. I zato sam prodao Appleovu uzdanicu i uzeo ROG-a. Ne treba mi zaradi igrica, za to je SPS3 zakon, (opet optimizacija) treba mi brz i pouzdan sistem (neko je napisao da je Alienware nepouzdan haha). ROG i Alienware su nabrijane mašine, i samo moj stari godinu dana ROG bi pojeo koji hoćeš sa liste, uključujući i 2000€ i više skupe X1 carbon i Retinu.

To su dobri, robusni kompijuteri, ali ako pričamo o brzini i pouzdanosti, gamerski laptopovi su sam vrh. Možda i trebaju biti van konkurencije.

I7 sandy bridge, samsung ssd, nvidia gtx, 17 cola HD ekran, portovi za bukvalno sve,to je kompijuter. A otvori za hladnjake kao kod Yuga 55 coral.

Al' je lep ovaj svet ...

pre 10 godina

"Za Al je lep ovaj svet - i meni bi bio lep ovaj svet da izvadim 1300 za custom made konfiguraciju ... "
(kosta, 27. april 2013 15:42)

E, pa, Kole, za to ti nisam ja kriv. Ni meni niko nije dao tih 1300 evra, nego sam ih zaradio sa svojih deset prstiju. I upravo zbog toga pazim šta kupujem.

Jr

pre 10 godina

@Maks
Vidim da si malo bukvalnije shvatio rijec generacija :)
Da budemo precizni - Ja sam sa mojim ROG 75 VX kupljenim prosle godine (i sa dodatnim SSD-om i memorijom za cijenu skoro u dolar jednaku MacBok Pro-u tj 2200$) dobio:
Procesor koji se u Apple ugradjuje tek od ove godine,
Graficku karticu 670mx koju Apple ne ugradjuje ni ove a pitanje je da li ce i sledece (650 u ovogodisnjem ima 2.5 puta manje shadera),
Blue Ray,
Perfektan 17.3 FHD inca display - to je jedino oko cega sam razisljao da dam prednost Mac-u ali - budici da mi je u poslu neophodno da ponekad VIDIM pixele - a jos vaznije da su mi boje onakve kakve cu i da dobijem na papiru - misim da ni malo nisam pogrijesio,
4 Memorijska slota u koja mogu da stavim sta god hocu i KAD god hocu (Apple je limitiran na dva i jos vaznije - moram sa se odlucis odmah prilikom kupovine!) - i da, sa 3 virtualke koje mi se konstantno vrte na njemu to mi je stvarno i potrebno,
Dva slota za diskove + ako mi padne na pamet mogu BR da zamijenim trecim SSD-om
I na kraju, ali ne i najmanje vazno, superiorno hladjenje koje mi pri ekvivalentnom opterecenju obezbedjuje 25-30 stepeni nizu temperaturu.

Jel mozes da mi kazes i jedan jedini razlog zasto bi ti na mom mjestu izabrao Apple?

Jr

pre 10 godina

@Maksa
Kao da si ti pisao clanak :)
Na jednostavno poredjenje konkretnog Apple modela iz istrazivanja sa drugim racunarom - tebi je odgovor Aple moze da se nadogradi...
Da "zanemarimo" da moze samo djelomicno (mislim koja firma sem njih lemi RAM za plocu? ili pravi custom size SSD-ove?) izracunaj ti lijepo kolko taj upgrade kosta - i opnda ga uporedi sa GOG, Alienware ili High End Lenovo za te pare... prosto ko pasulj, zar ne?
A sto se tice boja, kvaliteta izrade i svega ostalog - za minut mozes ovdje izguglati ko sam - javi se - pa da stavimo jedan pored drugog 4 MAcBooka kupljena u zadnjih godinu ipo dana (dva pod Win)- pa da vidis u praksi kako to izgleda i radi - ja ne pricam o stvarima o kojima sam citao na netu nego o onome sto mi je svaki dan pred ocima

AfricA

pre 10 godina

@maks, ne mešam ja ništa, govorim o macbook pro. Da si malo čitao van domaćih portala, video bi ovaj članak, sve sa cenama pored. Na prvom mestu je najobičniji macbook pro.

Na kraju teksta sam napisao šta sam ja izabrao u januaru prošle godine. Tj decembra 2011 naručen. Tada nađi ekvivalent macbook pro, za 1500€ i uporedi ta dva računalnika.

Maks

pre 10 godina

@ (Jr, 28. april 2013 05:43)
Razumeo sam te onako kako si napisao... ne znam kako bi drugačije neko mogao da razume to.

Sad kažeš da si prošle godine kupio ROG 75 VX laptop i dobio procesor koji Apple "ugrađuje tek od ove godine"... pa sam pogledao specifikacije tog laptopa i vidim da ima 3630QM procesor za koji na Intelovom sajtu piše da radi na 2.4 GHz (do 3.4 GHz sa TurboBoost)... taj 3630QM Apple nema u ponudi, ali su još sredinom prošle godine imali u ponudi MBP sa 3820QM na 2.7GHz (do 3.7 GHz sa TurboBoost), što je jače.

Uzgred... procesor koji ROG 75 VX ima je Ivy Bridge, a ne Sandy Bridge kao što si napisao u prethodnoj poruci. Sandy Bridge je procesor starije generacije, a Ivy Bridge je iste generacije kao i procesori u MBP (koje je MBP dobio sredinom prošle godine).

Kažeš i da imaš 670MX GPU i superiorno hlađenje... jeste 670MX jači GPU od 650M, ali 670MX troši i dosta više struje (zbog čega se i više greje) od 650M, pa je jače hlađenje i neophodno da ti se laptop ne bi pregrejao, što objašnjava i zašto se Apple odlučio da u MacBook Pro stavi 650M (da su stavili 670MX, laptop bi morao da bude deblji i teži da bi mogli da smeste veći heat sink i veće ventilatore, a i baterija bi dosta kraće trajala).

Što se ekrana tiče... kažeš da ti je potrebno da zbog posla vidiš iste boje koje dobijaš i na papiru... ROG 75 VX je gamerski laptop i ne vidim da se u specifikacijama pominje IPS ekran (IPS panel ispravnije prikazuje boje). MBP Retina ima IPS ekran.

Raps

pre 10 godina

Logicno. Ono sto je neleogicno je da tvorci najboljeg laptopa (Hardware) i tableta (Hardware i Software) imaju tako gadan Desktop OS. Cudno.

dushanbgd

pre 10 godina

hm, slozio bih se sa ovom statistikom, imao sam macbook pro sa win7 sistemom, i radio je savrseno preko godinu dana...
dok hard disk nije poceo da radi sve sporije, da bi na kraju otkazao.
mislio sam da je do hard diska, sve dok mi se drugar nije pozalio da je izgubio sve podatke i sve projekte koje je imao na svom macbook pro sa instaliranim windowsom.
malo istrazivanja dalje - shvatio sam da nismo jedini.
ocigledno apple pravi svoje racunare tako da najbolje rade na svom operativnom sistemu, dok im windows neretko nanosi trajna ostecenja na hard disk.
ne znam zasto je to tako, ali se ipak desava.

MNS

pre 10 godina

Ne vidim smisao korišćenja Windowsa na Mac računaru izuzev ukoliko posao ne zahteva neku specifičnu aplikaciju koja je pisana isključivo za Windows. U tom slučaju ne vidim smisao kupovine Mac računara. U svim drugim okolnostima i iz svih drugih aspekata (osim gejmerskog, ali kome je stalo do igrica treba da kupi konzolu), OSX je superiorniji od Windowsa.

Jr

pre 10 godina

Mogu li samo da pitam zasto nije objavljena citava slika sa tog istrazivanja?

Tu se moze vidjeti da su macovi uspjeli da pobjede notebooke i 2-5 puta jeftinije od njih... bas tesko :)

Sa druge strane uporedi li se recimo masinom na kojoj sada kuckam, koja je kostala u dlaku isto kao i vrh appleove ponude - a zato sam dobio 2 SSDa u RAIDU, generaciju noviji procesor, 4 slota za ram, i 2 generacije jacu graficku - mac izgleda kao igrackica

Blah

pre 10 godina

@dushanbgd Ako ste u racunarima imali SSD, onda je to verovatno jer Windows nije bas optimizovan za tu vrstu diska, pa mu znatno skracuje radni vek usled mnogo upisivanja.

LOL

pre 10 godina

Naravno! Kupio sam zeni isti, i ona koristi Win na njemu, jer joj je potrebno zbog posla i par aplikacija koje su posebno namenjene za firmu u kojoj radi i radjene su samo za win platformu.

Vec 2 i kusur godina nije radjen sistem i slicno, sve sljaka kao ludo, a o mom koji tera OS X da ne pricam :D

Nebojša

pre 10 godina

Koja glupost mac je dobar ili je nerealno da on bude na prvom A tinkipad na zadnjem mestu A poznato je da se Asus i Toshiba najredje kvare A njih nema ovde.

meskalin

pre 10 godina

Totalno je nebitno kakva je marka laptopa nego je bitno ono sta je unutra.

Delovi su isti u macu-asusu-hp- nebitno.

Druga stvar koja cini razliku je da mozes otvorit zadnji kraj laptopa di je ventilator i grill za hladjenje da mozes ocistit a da nemoras rastavljat celi laptop.

Isto tako da je sam grill za hladjenje solidne velicine jer ce laptop biti hladniji prilikom rada. (grill na zadnjoj strani nije bas najbolja solucija bolje je sastrane jer kad se laptop "usija" nije ugodno).

Sve solucije sa onboard grafikom isto nije nesto ako zelite nesto zaigrat na njemu jer ce koristit spor ram od kompa a ne svoj dedicated gddr).

Zato nemojte patit na marku nego gledajte sta je unutra (komponente).

Mac je skuplji od ostalih vise zbog izgleda nego neceg drugoga a za te extra pare mozes dobit neku drugu marku sa dosta boljim performansama.

zmitjkoe

pre 10 godina

Svasta, MacBook Pro je najbolji laptop uopste. Bolje vitla Windows i od Widows dedicated masina. Medjutim, greh je staviti Windows na MacBook Pro, tek sa MacOSX MacBook postaje Pro, jedini sa Thunderboltom, jedini laptop koji podrzava 4 eksterna monitora, neprikosnoven u filmskoj i muzickoj industriji, ili bilo kojoj industriji. MacBook Pro je... MacBook Pro.

novosadjanin

pre 10 godina

Od sad vise ne citam komentare zivota mi, koliko je ovde nestrucnih ljudi koji se prave da znaju nesto, boli i srce i glava. Pa vi ljudi ni ne kapirate sta pricate. Hocete da mi kazete da na nekom mediokritet intel hardveru Windows radi bolje nego na istom tom hardveru bez apple logotipa? Aj nemojte pisati komentare ako nemate pojma o hardveru, majke vam. To je ona prica Yugo Koral je bolji od Zastava Koral jer je Yugo a ne Zastava. Pojma bre nemate. Prvo otvorite taj komp ili laptop pa proverite sta imate unutra pre nego sto pocnete da trabunjate. Kao sto neko rece, sve eksperti opste prakse. I vidimo se kod mene u servisu za Apple po obicaju. Kaze neko radi mi godinu dana. Slusajte, imam instaliran Win 7 x64 od kada sam se prijavio za beta testera, zadnji put sam resetovao pre 43 dana i nikad reinstalirao. To i nije neki fantastican podatak za nekoga ko zna sa racunarima. Ali da trpim prilozena vredjanja inteligencije ne mogu.

Techno

pre 10 godina

Gledajuci ovu listu shvatam da je neko bio poprilicno pristrasan i marketinski placen da je takvu sastavi. (kao nema nijedan alienware i asus rog koji nisu nista gori od prvo plasiranog mac-a)

Al' je lep ovaj svet ...

pre 10 godina

Ne znam kakve krševe sa Windowsom su vam uvaljivali, ali znam da ja tih problema nemam. Pre dve godine sam sebi sastavio aktuelnu konfiguraciju (nešto preko 1300 evra) instalirao Windows 7 64 bit, i Vranac i dan danas jede malu decu. Istina, zbog igara sam prošle godine pojačao grafiku. Hardverski kalibrisan monitor (bavim se fotografijom i grafičkim dizajnom), dovoljno memorije, trenutno 4 hard diska (najstariji ima preko 6 godina), vrhunsko napajanje ... Photoshop, 3D rendering, igre ... Windows dve godine bez reinstalacije ... Nikad problema nisam imao.
A vi slobodno kupujte Macbook i gotove konfiguracije, i verujte da imate najbolje.

pcosx

pre 10 godina

@dushanbgd Ako ste u racunarima imali SSD, onda je to verovatno jer Windows nije bas optimizovan za tu vrstu diska, pa mu znatno skracuje radni vek usled mnogo upisivanja.
(Blah, 26. april 2013 15:00)

Tacno ako se radi o Windows XP-u, ali Windows Vista/7/8 je optimizovan za SSD i ima kompletnu podrsku za TRIM. Inace hardverski nema nikakve razlike izmedju mac i PC racunara, zato je i moguce instalirati windows (i obrnuto mac-osx na pc).

AfricA

pre 10 godina

Nisam hteo da komentarišem stari članak, ali moram da kažem koju. Znači tekst je čist BS, i cela lista. Mac Pro, je jedan sasvim prosečan računar, koji ima u sebi 5400 obrtaja brz HDD, Ivy bridge procesor i integrisanu grafičku. Šta njega čini dobrim je OSX, i to tačnije njegova optimizacija. Baterija, trackpad, i ostalo su savršeni, i posledica su optimizacije sistema. Ništa drugo. Windows na Mac-u je ako je nekome neophodan.

Meni se ne sviđa OSX upravo zbog te jednostavnosti i interfejsa kao u crtanom filmu. I zato sam prodao Appleovu uzdanicu i uzeo ROG-a. Ne treba mi zaradi igrica, za to je SPS3 zakon, (opet optimizacija) treba mi brz i pouzdan sistem (neko je napisao da je Alienware nepouzdan haha). ROG i Alienware su nabrijane mašine, i samo moj stari godinu dana ROG bi pojeo koji hoćeš sa liste, uključujući i 2000€ i više skupe X1 carbon i Retinu.

To su dobri, robusni kompijuteri, ali ako pričamo o brzini i pouzdanosti, gamerski laptopovi su sam vrh. Možda i trebaju biti van konkurencije.

I7 sandy bridge, samsung ssd, nvidia gtx, 17 cola HD ekran, portovi za bukvalno sve,to je kompijuter. A otvori za hladnjake kao kod Yuga 55 coral.

DarkoZ

pre 10 godina

@Novosadjanin: Imam Windows 7 home premium na laptopu HP Compaq 610 koji nije reinstaliran 2 godine i 4 meseca. Napominjem da radi dnevno 17 sati i to u servisu za mobilne telefone. Svaki bozji dan downloadujem razne hakerske i virusne programe sa kojima otkljucavam, rootujem i fleshujem telefone razlicitih modela. Nema anti virus uopste, jednom mesecno vadim hard i skeniram ga od virusa na kucnom racunaru. Taj sistem nikada nije pisnuo, da zakacim Svemirski brod na njemu, pisalo bi "Device driver software successfully installed and ready to use!". Sve dok radi necu ga reinstalirati jer je neunistiv!

Igor

pre 10 godina

Pro je hardverski samo vrhunski PC. OS je ono šta ga čini izvanrednim u poredjenju sa Win. Nakon 2 godine sa Pro i vrhunskog iskustva sa hardverom znam da ću ga uzeti ponovo za još godinu dana kada ovaj oslabi. A razlika izmedju Win i OS moze najlakse da se opise ovako:
Prosečan korisnik Win je prisiljen da bude napredan poznavalac Win. Prosečan korisnik OS jednostavno koristi komp za ono šta radi i ne bavi se sistemskim problemima, jer ih ni nema!

Jr

pre 10 godina

@Maks
Vidim da si malo bukvalnije shvatio rijec generacija :)
Da budemo precizni - Ja sam sa mojim ROG 75 VX kupljenim prosle godine (i sa dodatnim SSD-om i memorijom za cijenu skoro u dolar jednaku MacBok Pro-u tj 2200$) dobio:
Procesor koji se u Apple ugradjuje tek od ove godine,
Graficku karticu 670mx koju Apple ne ugradjuje ni ove a pitanje je da li ce i sledece (650 u ovogodisnjem ima 2.5 puta manje shadera),
Blue Ray,
Perfektan 17.3 FHD inca display - to je jedino oko cega sam razisljao da dam prednost Mac-u ali - budici da mi je u poslu neophodno da ponekad VIDIM pixele - a jos vaznije da su mi boje onakve kakve cu i da dobijem na papiru - misim da ni malo nisam pogrijesio,
4 Memorijska slota u koja mogu da stavim sta god hocu i KAD god hocu (Apple je limitiran na dva i jos vaznije - moram sa se odlucis odmah prilikom kupovine!) - i da, sa 3 virtualke koje mi se konstantno vrte na njemu to mi je stvarno i potrebno,
Dva slota za diskove + ako mi padne na pamet mogu BR da zamijenim trecim SSD-om
I na kraju, ali ne i najmanje vazno, superiorno hladjenje koje mi pri ekvivalentnom opterecenju obezbedjuje 25-30 stepeni nizu temperaturu.

Jel mozes da mi kazes i jedan jedini razlog zasto bi ti na mom mjestu izabrao Apple?

Maks

pre 10 godina

@ (Jr, 26. april 2013 17:37)

Kažeš da si kupio mašinu koja košta isto kao Mac, ali da si za te pare dobio 2 SSD-a, procesor nove generacije od onog koji Mac ima i za dve generacije noviji GPU...

Ajde za dva SSD-a, ali mašinu koja ima procesor za generaciju noviji od Ivy Bridge procesora nema šanse da si kupio, iz prostog razloga što Haswell procesori (Haswell bi bio "za generaciju noviji" od Ivy Bridge) još uvek nisu pušteni u prodaju, pa nije ni moguće da odeš u neku prodavnicu i kupiš mašinu koja ima procesor novije generacije od Ivy Bridge. Isto nije moguće ni da kupiš mašinu koja ima "za dve generacije" noviji GPU od nVidia Kepler iz prostog razloga jer je Kepler trenutno aktuelna generacija i u prodaji nema ni za jednu generaciju novijih nVidia grafičkih kartica, a kamoli za dve.

ja

pre 10 godina

Haha, odlična kovanica "crapware". Imao sam nekoliko raznih laptopa i jedini koji stavljaju zaista korisne dodatke za Windows su Lenovo i ranije IBM. Ostalo je uglavnom sve samo opterećenje za laptop bez neke velike koristi.

Maks

pre 10 godina

@ (AfricA, 27. april 2013 17:40)

Napisao si "Mac Pro, je jedan sasvim prosečan računar, koji ima u sebi 5400 obrtaja brz HDD, Ivy bridge procesor i integrisanu grafičku."

Prvo.... izgleda da mešaš MacBook Pro i Mac Pro... to što si napisao jedino odgovara opsu najjeftinijih MacBook Pro modela od 13''... Apple takođe ima u ponudi i MacBook pro modele sa SSD-om i dedicated GPU (nVidia GPU, Kepler generacije... što je poslednja generacija).

Drugo, Ivy Bridge je poslednja generacija Intelovih procesora koja se trenutno može kupiti (Haswell, koji je novija generacija od Ivy Bridge se još uvek ne prodaje nigde, a prve mašine sa Haswell procesorom bi trebalo da se pojave tek za neki mesec u prodaji), tako da Ivy Bridge nikako nije nešto "sasvim procečno".

Drugo... na kraju tvoje poruke kažeš "I7 sandy bridge, samsung ssd, nvidia gtx, 17 cola HD ekran, portovi za bukvalno sve,to je kompijuter."

Ne izgleda mi baš da se razumeš u računare... Prvo, taj tvoj Sandy Bridge je procesor starije generacije, a Ivy Bridge je noviji i bolji (Ivy Bridge podržava više novijih tehnologija, podržava bržu memoriju, brži je, manje troši struje, pa se i manje greje jer manje struje troši).... drugo... to što si napisao "nvidia gtx" je kao kada bi neko ko ima, na primer, Samsung Galaxy S III napisao da ima "Samsung S" jer je to "nvidia gtx" nepotpun naziv iz kojeg se ne može zaključiti ni serija, ni generacija.

Maks

pre 10 godina

@ (Jr, 28. april 2013 05:43)
Razumeo sam te onako kako si napisao... ne znam kako bi drugačije neko mogao da razume to.

Sad kažeš da si prošle godine kupio ROG 75 VX laptop i dobio procesor koji Apple "ugrađuje tek od ove godine"... pa sam pogledao specifikacije tog laptopa i vidim da ima 3630QM procesor za koji na Intelovom sajtu piše da radi na 2.4 GHz (do 3.4 GHz sa TurboBoost)... taj 3630QM Apple nema u ponudi, ali su još sredinom prošle godine imali u ponudi MBP sa 3820QM na 2.7GHz (do 3.7 GHz sa TurboBoost), što je jače.

Uzgred... procesor koji ROG 75 VX ima je Ivy Bridge, a ne Sandy Bridge kao što si napisao u prethodnoj poruci. Sandy Bridge je procesor starije generacije, a Ivy Bridge je iste generacije kao i procesori u MBP (koje je MBP dobio sredinom prošle godine).

Kažeš i da imaš 670MX GPU i superiorno hlađenje... jeste 670MX jači GPU od 650M, ali 670MX troši i dosta više struje (zbog čega se i više greje) od 650M, pa je jače hlađenje i neophodno da ti se laptop ne bi pregrejao, što objašnjava i zašto se Apple odlučio da u MacBook Pro stavi 650M (da su stavili 670MX, laptop bi morao da bude deblji i teži da bi mogli da smeste veći heat sink i veće ventilatore, a i baterija bi dosta kraće trajala).

Što se ekrana tiče... kažeš da ti je potrebno da zbog posla vidiš iste boje koje dobijaš i na papiru... ROG 75 VX je gamerski laptop i ne vidim da se u specifikacijama pominje IPS ekran (IPS panel ispravnije prikazuje boje). MBP Retina ima IPS ekran.

Lone Wanderer

pre 10 godina

@B.O.S. Head Scribe
[Intelligence 9] Potpuno se slazem.
[Speech 65] Mozemo prodiskutovati opsirnije uz po Nuka-Colu i iguanu na raznjicu.

kosta

pre 10 godina

Za Al je lep ovaj svet - i meni bi bio lep ovaj svet da izvadim 1300 za custom made konfiguraciju. A ako bih već vadio, bilo bi ipak za Mac. Pozz iz Niša.

Al' je lep ovaj svet ...

pre 10 godina

"Za Al je lep ovaj svet - i meni bi bio lep ovaj svet da izvadim 1300 za custom made konfiguraciju ... "
(kosta, 27. april 2013 15:42)

E, pa, Kole, za to ti nisam ja kriv. Ni meni niko nije dao tih 1300 evra, nego sam ih zaradio sa svojih deset prstiju. I upravo zbog toga pazim šta kupujem.

Jr

pre 10 godina

@Maksa
Kao da si ti pisao clanak :)
Na jednostavno poredjenje konkretnog Apple modela iz istrazivanja sa drugim racunarom - tebi je odgovor Aple moze da se nadogradi...
Da "zanemarimo" da moze samo djelomicno (mislim koja firma sem njih lemi RAM za plocu? ili pravi custom size SSD-ove?) izracunaj ti lijepo kolko taj upgrade kosta - i opnda ga uporedi sa GOG, Alienware ili High End Lenovo za te pare... prosto ko pasulj, zar ne?
A sto se tice boja, kvaliteta izrade i svega ostalog - za minut mozes ovdje izguglati ko sam - javi se - pa da stavimo jedan pored drugog 4 MAcBooka kupljena u zadnjih godinu ipo dana (dva pod Win)- pa da vidis u praksi kako to izgleda i radi - ja ne pricam o stvarima o kojima sam citao na netu nego o onome sto mi je svaki dan pred ocima

AfricA

pre 10 godina

@maks, ne mešam ja ništa, govorim o macbook pro. Da si malo čitao van domaćih portala, video bi ovaj članak, sve sa cenama pored. Na prvom mestu je najobičniji macbook pro.

Na kraju teksta sam napisao šta sam ja izabrao u januaru prošle godine. Tj decembra 2011 naručen. Tada nađi ekvivalent macbook pro, za 1500€ i uporedi ta dva računalnika.