Petak, 25.01.2013.

11:42

IE10: Povratak u devedesete

Izvor: PC mag

IE10: Povratak u devedesete IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

53 Komentari

Sortiraj po:

Mili

pre 11 godina

Medju glavnim konkurentima IE-a ne spominju Operu. Vise joj ni za sta ne daju sofrverske podrske. Sta ti je kvaran biznis...inace je Opera najprakticnija i najbrza

Gagi990

pre 11 godina

@Gagi990, Opera je oduvek bila jedan od najbržih browsera, verovatno najbrži. Godnama nisam hteo da čujem za drugi browser. Tek u poslednje dve-tri verzije Chrome uspeva da joj parira. Jedini problem Opere je što se previše striktno drži web standarda, pa jedan deo sajtova koji nije usklađen sa tim standardima ponekad ne prikazuje kako treba.
(Morpheus, 26. januar 2013 17:02)
Ne slažem se sa tobom iskreno Opera mi je uvijek bila u srcu davno pre samo koristio nju i Mozillu,ali ona je ok ali uvijek ima ono nesto ali,iskreno Internet Explorer nisam koristio do verzije 9 i sa 10,nisam ga voleo,ali stvarno je fenomenalan,brz i sve,pre sam koristio kad je izašao Chrome,i to sve do verzije 17-18 i onda sam prešao na IE9!Iskreno Chrome 24,Safari 6 i IE10 su dosta bolji nego Firefox 18.1 i Opera 12.12,Opera je meni uvijek bila sto se tiče izgleda najbolja ali uvijek je u svemu stekala isto i Firefox,ako ne srede se uskoro ispasce iz igre,meni je Opera kao i Nokia volim ih ali njihovo vreme slave ako se ne probude ode,zašto da koristimo amerikance kad možemo naše evropljanje!Ja bi iskreno vise voleo Operu!I ne razumem zašto Opera ne pusti Operu Mobile na iOS kad su vec Mini,jer iskreno pre bi njega koristio,jer na bratovom androidu ima i opera mobile i mini i mobile dosta je brza i ima operu turbo!I da pusti na Windows Phonu 8 :)

BlackZ

pre 11 godina

IE koristim samo dok skinem Firefox. Moze da bude IE koliko hoce dobar, ja se nikad necu rastati od firefox-a zbog njegovih add-on-a koje koristim u profesionalne svrhe i web programiranju. Imam server na kome drzim oko 19 sajtova i pratim logove posetilaca na svakom sajtu. Mogu vam reci da IE koristi svaki deseti posetilac. Najcesci je Chrome, drugi Firefox, ne retko Opera, a zadnji je IE. Cak i ne praktikujem da u svojim izradama sajtova uopste i optimizujem sajt za IE, buduci da on uvek ima izopacene logike za prikaz layout-a u kodu. Firefox, chrome i opera imaju vrlo slicne logike u citanju koda pa ih samo za njih i pravim. IE ako ih otvori-otvorio ih je, ako ne, nikom nista. Ne pada mi napamet da gubim ceo dan u uklapanju CSS-a samo za IE kad uvek nesto kontrira i prikazuje naopacke. Isto sam primetio da rade i ostali, vecina njih nema "if IE" tagove za CSS koji vaze samo za IE. Statistika tako kaze, ja je samo sledim iz svog iskustva. Ostali po svom izboru, ja znam sta je dobro za mene, ali to veze nema sa IE.

lex kv

pre 11 godina

ne planiramo da krenemo ni na kakvo "putovanje u prošlost" sa IE,pa s toga sa firefox-om i chrome-om hrabro idemo u budućnost :-) :-D

Morpheus

pre 11 godina

@Gagi990, Opera je oduvek bila jedan od najbržih browsera, verovatno najbrži. Godnama nisam hteo da čujem za drugi browser. Tek u poslednje dve-tri verzije Chrome uspeva da joj parira. Jedini problem Opere je što se previše striktno drži web standarda, pa jedan deo sajtova koji nije usklađen sa tim standardima ponekad ne prikazuje kako treba.

Gagi990

pre 11 godina

Juče sa pročitao vest o IE 10 i odmah me je privukla reklama pa sam ga i skinuo. Posle oko 10 minuta korisćenja hteo sam da zatvorim jedan tab i samo sam dobio poruku Not responding... (inače imam legalan Windows 7 Pro SP1 i sve najnovije apdejte). Za oko 3 sekunde čekanja sve se vratilo u normalu. Odlučio sam da testiram brzinu učitavanja web strana i to na više brovsera. Uzeo sam najnoviji Chrome, Firefox, Operu i naravno IE. Obrisao komplet keš sa računara i svih brovsera, zaustavio torente, isključio skype i thunderbird, isključio sve addone u brovserima i testiranje je moglo da počne. Za testiranje sam uzeo 12 sajtova iz google pretrage za koje znam da nikad nisam bio na njima (da slučajno ne bi ostalo nešto u kešu). Posle toga sam lepo izračunao prosek vremena potrebnog za učitavanje i rezultati su sledeći:- Opera 12.12: 4.78s- Chrome 24: 4.92s- Firefox 18: 4.12s- IE 10: 5.38sAko mi ne verujete, sve to možete i sami da izmerite...
(abc, 26. januar 2013 12:19)
Koliko ti lupa :) To je nevidjeno prvo za win 7 i nema jos full verzija IE10,postoji samo za win 8 :) A opera je najsporija od svih brosvera :) Razmisli pre nego sto počne nesto da pises,i nadju par testova na netu pa usporedi i napisi koji su,a ne da uzmes ti stopericu i meris :) Ne budi smesan :)

abc

pre 11 godina

Juče sa pročitao vest o IE 10 i odmah me je privukla reklama pa sam ga i skinuo. Posle oko 10 minuta korisćenja hteo sam da zatvorim jedan tab i samo sam dobio poruku Not responding... (inače imam legalan Windows 7 Pro SP1 i sve najnovije apdejte). Za oko 3 sekunde čekanja sve se vratilo u normalu. Odlučio sam da testiram brzinu učitavanja web strana i to na više brovsera. Uzeo sam najnoviji Chrome, Firefox, Operu i naravno IE. Obrisao komplet keš sa računara i svih brovsera, zaustavio torente, isključio skype i thunderbird, isključio sve addone u brovserima i testiranje je moglo da počne. Za testiranje sam uzeo 12 sajtova iz google pretrage za koje znam da nikad nisam bio na njima (da slučajno ne bi ostalo nešto u kešu). Posle toga sam lepo izračunao prosek vremena potrebnog za učitavanje i rezultati su sledeći:
- Opera 12.12: 4.78s
- Chrome 24: 4.92s
- Firefox 18: 4.12s
- IE 10: 5.38s

Ako mi ne verujete, sve to možete i sami da izmerite...

Vladimir

pre 11 godina

Evo upravo radim na sajtu gde Firefox 18.01, IE 10 i Opera 12.12 savrseno renderuju stranu po W3C CSS3 standardima, dok je za Chrome potrebno dodatno pisanje pravila.

Webkit polako postaje ono sto je nekada bio IE.

milos

pre 11 godina

Ko god pored Windowsa koristi i neki drugi operativni sistem ili Android/iOS, nema apsolutno šta da traži sa IE. Windows i IE u zasluženu penziju.

Vladimir

pre 11 godina

Ovi koji se podsmevaju IE10 nisu svesti koliko ispadaju glupi. Oni su zapravo kompjuterski neobrazovani i zasluzuju da zive ispod kamena ispod koga zive. Chrome je najbolji browser trenutno o tome nema govora (KORISTIM GA KAO PRIMARNI BROWSER!), ali je IE10 odmah iza njega. Cak sta vise je IE10 je nekin 20% brzi u html/css/js izvrsavanju. Webkit dominacija je ono sto mene kao web developera brine ovih dana. Srecan sam sto vidim da se IE krece u pravom smeru. Firefox se takodje opasuljio u zadnje vreme, polako ali sigurno iz verzije u verziju postaje opet dobar. Opera na drugu stranu pada i to rapidno. Po svemu sudeci ce biti ugasena i zamenjena novim browserom baziranim na Webkitu koji trenutno razvijaju. Cak izgleda da ce i ime promeniti te da Opere nece biti uopste.

Elem, reklama je odlicna!

srarting java ...

pre 11 godina

Ja bih u tim '90im radije da vidim Netscape nego IE. Slucajno ili ne, ni tada ga nisam koristio. Reklama je odlicna.

Morpheus

pre 11 godina

Evo, ja već dva dana muku mučim da podesim IE10. Želeo sam da mu pružim šansu, bio spreman da pređem preko par stvari koje su mi nelogične nakon nekoliko godina korišćenja Opere i Chrome-a - i vratio se na Maxthon, ne mogu više.

- nema blokiranja reklama. Tj. ima, ali kao da nema. Tracking protection sa četiri liste ne blokira sve reklame, a placeholdere za reklame ostavlja na sve strane, izgleda užasno.

- nedostatak speed dial-a sam premostio Favorites bar-om. Nije idealno, ali radi.

- ne može da otvori link u istom tabu pa da ga ubiješ, nema ni opcije za to

- ne radi ENTER na vBulletin forumima (u 2013.? ENTER? Koliko je to teško namestiti?)

- kap koja je prelila čašu je to što na mom sajtu pola fontova ne vidi kako treba, iako je na svim ostalim browserima sve u redu.

Brz je, tu nema polemike, možda čak i brži od Chrome-a 24, Opere 12 i Maxthona 4, koje trenutno imam instalirane, ali mu nedostaje previše stvari koje su danas za većinu korisnika postale standard. Neću da mi browser upravlja surfovanjem po internetu, hoću da bude alatka kojom ću to efikasno obaviti. IE10 to nije.

bombondžija

pre 11 godina

samo da objasnim svim diletantima koji ovde prosipaju kojekave šeme i gidore, ja sam radio uporedne testove za naš poznati časopis svih pretraživača uključujući netskape comunicator koji sam i sam koristio do 2003god ubedljivu pobedu odneo je ie 9, sa aspekta brzine i brojnih drugih elemenata. bitno je da li koristite odgovarajući ie za vas win, da li radite redovno update win-a i ie-a da li kontrolišete filtere, updajtujete flash, itd itd ! fb nije jedino zašta je namenjen ie! ako meni nesmeta koji ga koristim već 10god svaki dan onda ne znam što vama svima pravi tolike proble

Jolene

pre 11 godina

IE 9 je programcina ,osam i nikakvi hromi i druzile ne mogu da mu pridju, za 10 ne znam, al sumnjam, oni su napredovali, sto se vracali nazad?!

BL

pre 11 godina

" Voleo bih da mi neko objasni sta to TACNO ne valjda na IE 9 i 10, i na osnovu cega se tvrdi da radi losije od ostalih browsera."
ClearType. Ako ne mogu da iskljucim tako iritantnu i ocima neprijatnu stvar kao sto je ClearType IE ne zasluzuje da bude pokrenut a kamoli nesto drugo. Naravno, drugi browseri nemaju nikakav problem sa tim.

Darko

pre 11 godina

Da li je to onaj browser od koga se svakom web dizajneru diže kosa na glavi (ako je nešto preostalo)? Pa IF statementi lte IE6, gte IE9 itd... A da li IE10 konačno podržava png24 transparenciju bez budženja?

kem

pre 11 godina

Шта фали ИЕ?! Не вреди објашњавати. Просто је, ко користи ИЕ, тај га и заслужује. Кад боље размислим, то се односи на све М$ технологије. Сећање на детињство? Мени је драго што се моја деца неће присећати падова система, вируса, крековања, реинсталирања и рестартовања, крађа програма, активационих кодова, и осталих ненормалних појава са системом направљеним за шпијужу и хладни рат, и успутно, за узимање пара.

nemanja

pre 11 godina

Navike se tesko menjaju a kako IE ne koristim skoro 7 godina ne vidim kako ce da mene ( i meni slicne) ubede da se predomislim. Sigurno je da su uradili dobar posao ali Mozila i Chrome su zakon.

daevon

pre 11 godina

Nije baš istina ovo što se tvrdi. Upotreba browsera može da se proveri na raznim sajtovima koji se bave statistikom.
Situacija je otprilike Crome 40% IE 25% Firefox 23% Safari 4$ Opera 2%.
Ja koristim Operu od 1998, nedugo nakon što je nastala. Bila je brza stabilna pametna i puna originalnih rešenja kojima se danas radujete u Chromu i ostalim. U pitanju je Norveška firma koja zaslužuje mnogo više.

coa

pre 11 godina

Internet Explorer je zakon. Ko koristi Windows Phone ili Windows PC gde windows radi kako treba (mada obicno ne radi, posto mnogi samo znaju za FB i Google) razumece :D

ROCKet

pre 11 godina

Mogu da se reklamiraju do mile volje ali Google Chrome je brzi i bezbedniji sto je najvaznije.
(Petar, 25. januar 2013 13:09)

Jesi li siguran da je bezbedniji?

gagi990

pre 11 godina

A po cemu to zaostaje?Evo ja licno tvrdim da ne zaostaje,sguran je i brz,10 je zmaj,imam wind 8 pro i totalno sam zadovoljan sa IE,imam i ostalih 5 pa iskreno samo njega koristim,i par drugova koristilo je pre chrome i ja dosta,medjutim sad smo presli na IE10,imas sve sto i drugima,novi tab kliknes i otvori se sta si najvise otvarao,a ima sve kao i drugi,mozda nista novo ali dosta je brzi i sigurniji,ja licno tvrdim da je IE10 bolji nego Chrome 24,nadjite razne testove i uverite se,a mozillu pojede za dorucak :)

Dule

pre 11 godina

Ja koristim IE od 1995. do danas (18 godina). Nikad nisam imao problem sa njime. I nikad nisam koristio ni jedan drugi pretrazivac. Nema potrebe da ga menjam.

pera

pre 11 godina

Stvarno sam želeo da se vratim na ie. Koristio sam ie10 cele 2 nedelje i pokusavao da ga prihvatim kao default browser, ali džabe. Bolji je nego ranije verzije, ali i dalje zaostaje za konkurenciom.

vffv

pre 11 godina

Sada kada je široka narodna masa stigla na internet uz pomoć fejsbuka, priča priče stare 5 godina od kojih je jedna da je IE loš browser.

IE9 je dobar, IE10 je dobar. Ovo je 2013. godina.

Alex

pre 11 godina

Nemojte da komentarišete od IE10 ako ga niste probali. Neću da branim ni jedan proizvod i svako ima pravo da koristi ono što se njemu subjektivno sviđa. Ali ako želite da govorite o objektivnim parametrima, budite precizniji. Stari IE su definitivno bili loši. Ja sam takođe napustio IE u nekom trenutku, ali moram da ga pohvalim od verzije IE9, a IE10 je izvanredan. Ako neko kaže da je IE sporiji, voleo bih da to i dokumentuje, jer zvanične statistike kazuju drugačije. Isto važi i za bezbednost.
Jedno je ako je neko izgubio volju i želju da se vrati na IE, ali drugo je kritikovati nešto o čemu neko nema dovoljno informacija. Lično mislim da je najbolje da ima barem 4-5 jakih browsera i da konkurencija svakog od njih tera da budu bolji. IE je i postao loš u jednom trenutku kada nije bilo konkurencije, a popravio se kada je MS ukapirao da će ih konkurencija pregaziti. Tako je u svemu, i samo jaka konkurencija omogućava nama korisnicima da imamo kvalitetan proizvod.

Gagi990

pre 11 godina

Ljudi ja koristim 5 pretraživača znaci,ie,chrome,firefox,operu i safari,da se me zezamo 10 je dosta brza od svih,nadjite testove za testiranje vidicete da ie 10,chrome 24 i safari 6 dosta su bolji od mozille i opere,chrome jeste dobar ali ima dosta problema sa dodacima,cim otvorim vise tabora zna da se sruši,dok ie i safari ne,Mozilla te radi te ne,a opera je spora i dosta steka,opera je dobra ko ima internet preko usb modema!IE nije bez mane ali nikad me do sada nije izdao,i mogu reci da je IE 10 dosad najbolji od svih verzija,nadjite razne testove po netu pa vidicete kad ih testirate :)

lev

pre 11 godina

Sve u svemu era pravih igracaka. :-) Danas bre sve virtuelno. Kad sam video pumparicu uuuuh! Danas verovatno ima da se kupi kod kineza za 200 dindzi, niko to vise ne zeli da ima. I uopste, sve te igracke, niko se vise ne trudi da smislja, kada se danas vise isplati smisliti kako uvaliti nekom sto vise tokena. A opet, ne znaci da smo danas, kad imamo izbor, izabrali bolje. Svi bre nesto frustrirani i neizivljeni.

zoran1965

pre 11 godina

jutros sam morao da ga koristim (na tudjem compu) lepo radi,
ali sam se ziv preznojio dok sam ga koristio. suvise zaostaje za konkurencijom

Dejan

pre 11 godina

Mislim da se microsoft sve vise trudi da ne bude marginalizovan.
Osim desktop os trzista, na trzistu tableta, smartphone-a se nalaze na opasnom i dalekom trecem mestu.
Ne verujem da ce im ovakav marketing pomoci.
Mislim da je resenje da probaju da urade nesto novo, nesto drugacije a ne da se ocajnicki trude da stigmu google i apple u sferama gde oni potpuno dominiraju.
Na mom laptopu se vrti osx, tablet je na ios-u a na smartphone-u android, ne verujem da imam ni mogucnosti niti mesta sa internet explorer.

DusanNBG

pre 11 godina

Ovaj spot kao da je pravilo moje drustvo iz osnovne...sve ovo smo imali.
Tek sada vidim da nismo zaostali za svetom u tim 90tim (bar sto se tice igranja)

MadeInSabac

pre 11 godina

Nisam do sada imao zelju ni da probam 10ku, jer slabo divanim IE, ali sam definitivno pao na marketinski trik i odoh da je preuzmem...

Alex

pre 11 godina

Nemojte da komentarišete od IE10 ako ga niste probali. Neću da branim ni jedan proizvod i svako ima pravo da koristi ono što se njemu subjektivno sviđa. Ali ako želite da govorite o objektivnim parametrima, budite precizniji. Stari IE su definitivno bili loši. Ja sam takođe napustio IE u nekom trenutku, ali moram da ga pohvalim od verzije IE9, a IE10 je izvanredan. Ako neko kaže da je IE sporiji, voleo bih da to i dokumentuje, jer zvanične statistike kazuju drugačije. Isto važi i za bezbednost.
Jedno je ako je neko izgubio volju i želju da se vrati na IE, ali drugo je kritikovati nešto o čemu neko nema dovoljno informacija. Lično mislim da je najbolje da ima barem 4-5 jakih browsera i da konkurencija svakog od njih tera da budu bolji. IE je i postao loš u jednom trenutku kada nije bilo konkurencije, a popravio se kada je MS ukapirao da će ih konkurencija pregaziti. Tako je u svemu, i samo jaka konkurencija omogućava nama korisnicima da imamo kvalitetan proizvod.

DusanNBG

pre 11 godina

Ovaj spot kao da je pravilo moje drustvo iz osnovne...sve ovo smo imali.
Tek sada vidim da nismo zaostali za svetom u tim 90tim (bar sto se tice igranja)

MadeInSabac

pre 11 godina

Nisam do sada imao zelju ni da probam 10ku, jer slabo divanim IE, ali sam definitivno pao na marketinski trik i odoh da je preuzmem...

ROCKet

pre 11 godina

Mogu da se reklamiraju do mile volje ali Google Chrome je brzi i bezbedniji sto je najvaznije.
(Petar, 25. januar 2013 13:09)

Jesi li siguran da je bezbedniji?

lev

pre 11 godina

Sve u svemu era pravih igracaka. :-) Danas bre sve virtuelno. Kad sam video pumparicu uuuuh! Danas verovatno ima da se kupi kod kineza za 200 dindzi, niko to vise ne zeli da ima. I uopste, sve te igracke, niko se vise ne trudi da smislja, kada se danas vise isplati smisliti kako uvaliti nekom sto vise tokena. A opet, ne znaci da smo danas, kad imamo izbor, izabrali bolje. Svi bre nesto frustrirani i neizivljeni.

pera

pre 11 godina

Stvarno sam želeo da se vratim na ie. Koristio sam ie10 cele 2 nedelje i pokusavao da ga prihvatim kao default browser, ali džabe. Bolji je nego ranije verzije, ali i dalje zaostaje za konkurenciom.

daevon

pre 11 godina

Nije baš istina ovo što se tvrdi. Upotreba browsera može da se proveri na raznim sajtovima koji se bave statistikom.
Situacija je otprilike Crome 40% IE 25% Firefox 23% Safari 4$ Opera 2%.
Ja koristim Operu od 1998, nedugo nakon što je nastala. Bila je brza stabilna pametna i puna originalnih rešenja kojima se danas radujete u Chromu i ostalim. U pitanju je Norveška firma koja zaslužuje mnogo više.

zoran1965

pre 11 godina

jutros sam morao da ga koristim (na tudjem compu) lepo radi,
ali sam se ziv preznojio dok sam ga koristio. suvise zaostaje za konkurencijom

vffv

pre 11 godina

Sada kada je široka narodna masa stigla na internet uz pomoć fejsbuka, priča priče stare 5 godina od kojih je jedna da je IE loš browser.

IE9 je dobar, IE10 je dobar. Ovo je 2013. godina.

nemanja

pre 11 godina

Navike se tesko menjaju a kako IE ne koristim skoro 7 godina ne vidim kako ce da mene ( i meni slicne) ubede da se predomislim. Sigurno je da su uradili dobar posao ali Mozila i Chrome su zakon.

Gagi990

pre 11 godina

Ljudi ja koristim 5 pretraživača znaci,ie,chrome,firefox,operu i safari,da se me zezamo 10 je dosta brza od svih,nadjite testove za testiranje vidicete da ie 10,chrome 24 i safari 6 dosta su bolji od mozille i opere,chrome jeste dobar ali ima dosta problema sa dodacima,cim otvorim vise tabora zna da se sruši,dok ie i safari ne,Mozilla te radi te ne,a opera je spora i dosta steka,opera je dobra ko ima internet preko usb modema!IE nije bez mane ali nikad me do sada nije izdao,i mogu reci da je IE 10 dosad najbolji od svih verzija,nadjite razne testove po netu pa vidicete kad ih testirate :)

Dule

pre 11 godina

Ja koristim IE od 1995. do danas (18 godina). Nikad nisam imao problem sa njime. I nikad nisam koristio ni jedan drugi pretrazivac. Nema potrebe da ga menjam.

gagi990

pre 11 godina

A po cemu to zaostaje?Evo ja licno tvrdim da ne zaostaje,sguran je i brz,10 je zmaj,imam wind 8 pro i totalno sam zadovoljan sa IE,imam i ostalih 5 pa iskreno samo njega koristim,i par drugova koristilo je pre chrome i ja dosta,medjutim sad smo presli na IE10,imas sve sto i drugima,novi tab kliknes i otvori se sta si najvise otvarao,a ima sve kao i drugi,mozda nista novo ali dosta je brzi i sigurniji,ja licno tvrdim da je IE10 bolji nego Chrome 24,nadjite razne testove i uverite se,a mozillu pojede za dorucak :)

kem

pre 11 godina

Шта фали ИЕ?! Не вреди објашњавати. Просто је, ко користи ИЕ, тај га и заслужује. Кад боље размислим, то се односи на све М$ технологије. Сећање на детињство? Мени је драго што се моја деца неће присећати падова система, вируса, крековања, реинсталирања и рестартовања, крађа програма, активационих кодова, и осталих ненормалних појава са системом направљеним за шпијужу и хладни рат, и успутно, за узимање пара.

Dejan

pre 11 godina

Mislim da se microsoft sve vise trudi da ne bude marginalizovan.
Osim desktop os trzista, na trzistu tableta, smartphone-a se nalaze na opasnom i dalekom trecem mestu.
Ne verujem da ce im ovakav marketing pomoci.
Mislim da je resenje da probaju da urade nesto novo, nesto drugacije a ne da se ocajnicki trude da stigmu google i apple u sferama gde oni potpuno dominiraju.
Na mom laptopu se vrti osx, tablet je na ios-u a na smartphone-u android, ne verujem da imam ni mogucnosti niti mesta sa internet explorer.

coa

pre 11 godina

Internet Explorer je zakon. Ko koristi Windows Phone ili Windows PC gde windows radi kako treba (mada obicno ne radi, posto mnogi samo znaju za FB i Google) razumece :D

Vladimir

pre 11 godina

Ovi koji se podsmevaju IE10 nisu svesti koliko ispadaju glupi. Oni su zapravo kompjuterski neobrazovani i zasluzuju da zive ispod kamena ispod koga zive. Chrome je najbolji browser trenutno o tome nema govora (KORISTIM GA KAO PRIMARNI BROWSER!), ali je IE10 odmah iza njega. Cak sta vise je IE10 je nekin 20% brzi u html/css/js izvrsavanju. Webkit dominacija je ono sto mene kao web developera brine ovih dana. Srecan sam sto vidim da se IE krece u pravom smeru. Firefox se takodje opasuljio u zadnje vreme, polako ali sigurno iz verzije u verziju postaje opet dobar. Opera na drugu stranu pada i to rapidno. Po svemu sudeci ce biti ugasena i zamenjena novim browserom baziranim na Webkitu koji trenutno razvijaju. Cak izgleda da ce i ime promeniti te da Opere nece biti uopste.

Elem, reklama je odlicna!

srarting java ...

pre 11 godina

Ja bih u tim '90im radije da vidim Netscape nego IE. Slucajno ili ne, ni tada ga nisam koristio. Reklama je odlicna.

Vladimir

pre 11 godina

Evo upravo radim na sajtu gde Firefox 18.01, IE 10 i Opera 12.12 savrseno renderuju stranu po W3C CSS3 standardima, dok je za Chrome potrebno dodatno pisanje pravila.

Webkit polako postaje ono sto je nekada bio IE.

bombondžija

pre 11 godina

samo da objasnim svim diletantima koji ovde prosipaju kojekave šeme i gidore, ja sam radio uporedne testove za naš poznati časopis svih pretraživača uključujući netskape comunicator koji sam i sam koristio do 2003god ubedljivu pobedu odneo je ie 9, sa aspekta brzine i brojnih drugih elemenata. bitno je da li koristite odgovarajući ie za vas win, da li radite redovno update win-a i ie-a da li kontrolišete filtere, updajtujete flash, itd itd ! fb nije jedino zašta je namenjen ie! ako meni nesmeta koji ga koristim već 10god svaki dan onda ne znam što vama svima pravi tolike proble

Morpheus

pre 11 godina

Evo, ja već dva dana muku mučim da podesim IE10. Želeo sam da mu pružim šansu, bio spreman da pređem preko par stvari koje su mi nelogične nakon nekoliko godina korišćenja Opere i Chrome-a - i vratio se na Maxthon, ne mogu više.

- nema blokiranja reklama. Tj. ima, ali kao da nema. Tracking protection sa četiri liste ne blokira sve reklame, a placeholdere za reklame ostavlja na sve strane, izgleda užasno.

- nedostatak speed dial-a sam premostio Favorites bar-om. Nije idealno, ali radi.

- ne može da otvori link u istom tabu pa da ga ubiješ, nema ni opcije za to

- ne radi ENTER na vBulletin forumima (u 2013.? ENTER? Koliko je to teško namestiti?)

- kap koja je prelila čašu je to što na mom sajtu pola fontova ne vidi kako treba, iako je na svim ostalim browserima sve u redu.

Brz je, tu nema polemike, možda čak i brži od Chrome-a 24, Opere 12 i Maxthona 4, koje trenutno imam instalirane, ali mu nedostaje previše stvari koje su danas za većinu korisnika postale standard. Neću da mi browser upravlja surfovanjem po internetu, hoću da bude alatka kojom ću to efikasno obaviti. IE10 to nije.

milos

pre 11 godina

Ko god pored Windowsa koristi i neki drugi operativni sistem ili Android/iOS, nema apsolutno šta da traži sa IE. Windows i IE u zasluženu penziju.

lex kv

pre 11 godina

ne planiramo da krenemo ni na kakvo "putovanje u prošlost" sa IE,pa s toga sa firefox-om i chrome-om hrabro idemo u budućnost :-) :-D

Morpheus

pre 11 godina

@Gagi990, Opera je oduvek bila jedan od najbržih browsera, verovatno najbrži. Godnama nisam hteo da čujem za drugi browser. Tek u poslednje dve-tri verzije Chrome uspeva da joj parira. Jedini problem Opere je što se previše striktno drži web standarda, pa jedan deo sajtova koji nije usklađen sa tim standardima ponekad ne prikazuje kako treba.

Darko

pre 11 godina

Da li je to onaj browser od koga se svakom web dizajneru diže kosa na glavi (ako je nešto preostalo)? Pa IF statementi lte IE6, gte IE9 itd... A da li IE10 konačno podržava png24 transparenciju bez budženja?

abc

pre 11 godina

Juče sa pročitao vest o IE 10 i odmah me je privukla reklama pa sam ga i skinuo. Posle oko 10 minuta korisćenja hteo sam da zatvorim jedan tab i samo sam dobio poruku Not responding... (inače imam legalan Windows 7 Pro SP1 i sve najnovije apdejte). Za oko 3 sekunde čekanja sve se vratilo u normalu. Odlučio sam da testiram brzinu učitavanja web strana i to na više brovsera. Uzeo sam najnoviji Chrome, Firefox, Operu i naravno IE. Obrisao komplet keš sa računara i svih brovsera, zaustavio torente, isključio skype i thunderbird, isključio sve addone u brovserima i testiranje je moglo da počne. Za testiranje sam uzeo 12 sajtova iz google pretrage za koje znam da nikad nisam bio na njima (da slučajno ne bi ostalo nešto u kešu). Posle toga sam lepo izračunao prosek vremena potrebnog za učitavanje i rezultati su sledeći:
- Opera 12.12: 4.78s
- Chrome 24: 4.92s
- Firefox 18: 4.12s
- IE 10: 5.38s

Ako mi ne verujete, sve to možete i sami da izmerite...

Gagi990

pre 11 godina

Juče sa pročitao vest o IE 10 i odmah me je privukla reklama pa sam ga i skinuo. Posle oko 10 minuta korisćenja hteo sam da zatvorim jedan tab i samo sam dobio poruku Not responding... (inače imam legalan Windows 7 Pro SP1 i sve najnovije apdejte). Za oko 3 sekunde čekanja sve se vratilo u normalu. Odlučio sam da testiram brzinu učitavanja web strana i to na više brovsera. Uzeo sam najnoviji Chrome, Firefox, Operu i naravno IE. Obrisao komplet keš sa računara i svih brovsera, zaustavio torente, isključio skype i thunderbird, isključio sve addone u brovserima i testiranje je moglo da počne. Za testiranje sam uzeo 12 sajtova iz google pretrage za koje znam da nikad nisam bio na njima (da slučajno ne bi ostalo nešto u kešu). Posle toga sam lepo izračunao prosek vremena potrebnog za učitavanje i rezultati su sledeći:- Opera 12.12: 4.78s- Chrome 24: 4.92s- Firefox 18: 4.12s- IE 10: 5.38sAko mi ne verujete, sve to možete i sami da izmerite...
(abc, 26. januar 2013 12:19)
Koliko ti lupa :) To je nevidjeno prvo za win 7 i nema jos full verzija IE10,postoji samo za win 8 :) A opera je najsporija od svih brosvera :) Razmisli pre nego sto počne nesto da pises,i nadju par testova na netu pa usporedi i napisi koji su,a ne da uzmes ti stopericu i meris :) Ne budi smesan :)

BlackZ

pre 11 godina

IE koristim samo dok skinem Firefox. Moze da bude IE koliko hoce dobar, ja se nikad necu rastati od firefox-a zbog njegovih add-on-a koje koristim u profesionalne svrhe i web programiranju. Imam server na kome drzim oko 19 sajtova i pratim logove posetilaca na svakom sajtu. Mogu vam reci da IE koristi svaki deseti posetilac. Najcesci je Chrome, drugi Firefox, ne retko Opera, a zadnji je IE. Cak i ne praktikujem da u svojim izradama sajtova uopste i optimizujem sajt za IE, buduci da on uvek ima izopacene logike za prikaz layout-a u kodu. Firefox, chrome i opera imaju vrlo slicne logike u citanju koda pa ih samo za njih i pravim. IE ako ih otvori-otvorio ih je, ako ne, nikom nista. Ne pada mi napamet da gubim ceo dan u uklapanju CSS-a samo za IE kad uvek nesto kontrira i prikazuje naopacke. Isto sam primetio da rade i ostali, vecina njih nema "if IE" tagove za CSS koji vaze samo za IE. Statistika tako kaze, ja je samo sledim iz svog iskustva. Ostali po svom izboru, ja znam sta je dobro za mene, ali to veze nema sa IE.

Mili

pre 11 godina

Medju glavnim konkurentima IE-a ne spominju Operu. Vise joj ni za sta ne daju sofrverske podrske. Sta ti je kvaran biznis...inace je Opera najprakticnija i najbrza

BL

pre 11 godina

" Voleo bih da mi neko objasni sta to TACNO ne valjda na IE 9 i 10, i na osnovu cega se tvrdi da radi losije od ostalih browsera."
ClearType. Ako ne mogu da iskljucim tako iritantnu i ocima neprijatnu stvar kao sto je ClearType IE ne zasluzuje da bude pokrenut a kamoli nesto drugo. Naravno, drugi browseri nemaju nikakav problem sa tim.

Jolene

pre 11 godina

IE 9 je programcina ,osam i nikakvi hromi i druzile ne mogu da mu pridju, za 10 ne znam, al sumnjam, oni su napredovali, sto se vracali nazad?!

Gagi990

pre 11 godina

@Gagi990, Opera je oduvek bila jedan od najbržih browsera, verovatno najbrži. Godnama nisam hteo da čujem za drugi browser. Tek u poslednje dve-tri verzije Chrome uspeva da joj parira. Jedini problem Opere je što se previše striktno drži web standarda, pa jedan deo sajtova koji nije usklađen sa tim standardima ponekad ne prikazuje kako treba.
(Morpheus, 26. januar 2013 17:02)
Ne slažem se sa tobom iskreno Opera mi je uvijek bila u srcu davno pre samo koristio nju i Mozillu,ali ona je ok ali uvijek ima ono nesto ali,iskreno Internet Explorer nisam koristio do verzije 9 i sa 10,nisam ga voleo,ali stvarno je fenomenalan,brz i sve,pre sam koristio kad je izašao Chrome,i to sve do verzije 17-18 i onda sam prešao na IE9!Iskreno Chrome 24,Safari 6 i IE10 su dosta bolji nego Firefox 18.1 i Opera 12.12,Opera je meni uvijek bila sto se tiče izgleda najbolja ali uvijek je u svemu stekala isto i Firefox,ako ne srede se uskoro ispasce iz igre,meni je Opera kao i Nokia volim ih ali njihovo vreme slave ako se ne probude ode,zašto da koristimo amerikance kad možemo naše evropljanje!Ja bi iskreno vise voleo Operu!I ne razumem zašto Opera ne pusti Operu Mobile na iOS kad su vec Mini,jer iskreno pre bi njega koristio,jer na bratovom androidu ima i opera mobile i mini i mobile dosta je brza i ima operu turbo!I da pusti na Windows Phonu 8 :)

Dule

pre 11 godina

Ja koristim IE od 1995. do danas (18 godina). Nikad nisam imao problem sa njime. I nikad nisam koristio ni jedan drugi pretrazivac. Nema potrebe da ga menjam.

kem

pre 11 godina

Шта фали ИЕ?! Не вреди објашњавати. Просто је, ко користи ИЕ, тај га и заслужује. Кад боље размислим, то се односи на све М$ технологије. Сећање на детињство? Мени је драго што се моја деца неће присећати падова система, вируса, крековања, реинсталирања и рестартовања, крађа програма, активационих кодова, и осталих ненормалних појава са системом направљеним за шпијужу и хладни рат, и успутно, за узимање пара.

Gagi990

pre 11 godina

Ljudi ja koristim 5 pretraživača znaci,ie,chrome,firefox,operu i safari,da se me zezamo 10 je dosta brza od svih,nadjite testove za testiranje vidicete da ie 10,chrome 24 i safari 6 dosta su bolji od mozille i opere,chrome jeste dobar ali ima dosta problema sa dodacima,cim otvorim vise tabora zna da se sruši,dok ie i safari ne,Mozilla te radi te ne,a opera je spora i dosta steka,opera je dobra ko ima internet preko usb modema!IE nije bez mane ali nikad me do sada nije izdao,i mogu reci da je IE 10 dosad najbolji od svih verzija,nadjite razne testove po netu pa vidicete kad ih testirate :)

Dejan

pre 11 godina

Mislim da se microsoft sve vise trudi da ne bude marginalizovan.
Osim desktop os trzista, na trzistu tableta, smartphone-a se nalaze na opasnom i dalekom trecem mestu.
Ne verujem da ce im ovakav marketing pomoci.
Mislim da je resenje da probaju da urade nesto novo, nesto drugacije a ne da se ocajnicki trude da stigmu google i apple u sferama gde oni potpuno dominiraju.
Na mom laptopu se vrti osx, tablet je na ios-u a na smartphone-u android, ne verujem da imam ni mogucnosti niti mesta sa internet explorer.

zoran1965

pre 11 godina

jutros sam morao da ga koristim (na tudjem compu) lepo radi,
ali sam se ziv preznojio dok sam ga koristio. suvise zaostaje za konkurencijom

MadeInSabac

pre 11 godina

Nisam do sada imao zelju ni da probam 10ku, jer slabo divanim IE, ali sam definitivno pao na marketinski trik i odoh da je preuzmem...

coa

pre 11 godina

Internet Explorer je zakon. Ko koristi Windows Phone ili Windows PC gde windows radi kako treba (mada obicno ne radi, posto mnogi samo znaju za FB i Google) razumece :D

gagi990

pre 11 godina

A po cemu to zaostaje?Evo ja licno tvrdim da ne zaostaje,sguran je i brz,10 je zmaj,imam wind 8 pro i totalno sam zadovoljan sa IE,imam i ostalih 5 pa iskreno samo njega koristim,i par drugova koristilo je pre chrome i ja dosta,medjutim sad smo presli na IE10,imas sve sto i drugima,novi tab kliknes i otvori se sta si najvise otvarao,a ima sve kao i drugi,mozda nista novo ali dosta je brzi i sigurniji,ja licno tvrdim da je IE10 bolji nego Chrome 24,nadjite razne testove i uverite se,a mozillu pojede za dorucak :)

pera

pre 11 godina

Stvarno sam želeo da se vratim na ie. Koristio sam ie10 cele 2 nedelje i pokusavao da ga prihvatim kao default browser, ali džabe. Bolji je nego ranije verzije, ali i dalje zaostaje za konkurenciom.

ROCKet

pre 11 godina

Mogu da se reklamiraju do mile volje ali Google Chrome je brzi i bezbedniji sto je najvaznije.
(Petar, 25. januar 2013 13:09)

Jesi li siguran da je bezbedniji?

Alex

pre 11 godina

Nemojte da komentarišete od IE10 ako ga niste probali. Neću da branim ni jedan proizvod i svako ima pravo da koristi ono što se njemu subjektivno sviđa. Ali ako želite da govorite o objektivnim parametrima, budite precizniji. Stari IE su definitivno bili loši. Ja sam takođe napustio IE u nekom trenutku, ali moram da ga pohvalim od verzije IE9, a IE10 je izvanredan. Ako neko kaže da je IE sporiji, voleo bih da to i dokumentuje, jer zvanične statistike kazuju drugačije. Isto važi i za bezbednost.
Jedno je ako je neko izgubio volju i želju da se vrati na IE, ali drugo je kritikovati nešto o čemu neko nema dovoljno informacija. Lično mislim da je najbolje da ima barem 4-5 jakih browsera i da konkurencija svakog od njih tera da budu bolji. IE je i postao loš u jednom trenutku kada nije bilo konkurencije, a popravio se kada je MS ukapirao da će ih konkurencija pregaziti. Tako je u svemu, i samo jaka konkurencija omogućava nama korisnicima da imamo kvalitetan proizvod.

vffv

pre 11 godina

Sada kada je široka narodna masa stigla na internet uz pomoć fejsbuka, priča priče stare 5 godina od kojih je jedna da je IE loš browser.

IE9 je dobar, IE10 je dobar. Ovo je 2013. godina.

milos

pre 11 godina

Ko god pored Windowsa koristi i neki drugi operativni sistem ili Android/iOS, nema apsolutno šta da traži sa IE. Windows i IE u zasluženu penziju.

daevon

pre 11 godina

Nije baš istina ovo što se tvrdi. Upotreba browsera može da se proveri na raznim sajtovima koji se bave statistikom.
Situacija je otprilike Crome 40% IE 25% Firefox 23% Safari 4$ Opera 2%.
Ja koristim Operu od 1998, nedugo nakon što je nastala. Bila je brza stabilna pametna i puna originalnih rešenja kojima se danas radujete u Chromu i ostalim. U pitanju je Norveška firma koja zaslužuje mnogo više.

DusanNBG

pre 11 godina

Ovaj spot kao da je pravilo moje drustvo iz osnovne...sve ovo smo imali.
Tek sada vidim da nismo zaostali za svetom u tim 90tim (bar sto se tice igranja)

Gagi990

pre 11 godina

Juče sa pročitao vest o IE 10 i odmah me je privukla reklama pa sam ga i skinuo. Posle oko 10 minuta korisćenja hteo sam da zatvorim jedan tab i samo sam dobio poruku Not responding... (inače imam legalan Windows 7 Pro SP1 i sve najnovije apdejte). Za oko 3 sekunde čekanja sve se vratilo u normalu. Odlučio sam da testiram brzinu učitavanja web strana i to na više brovsera. Uzeo sam najnoviji Chrome, Firefox, Operu i naravno IE. Obrisao komplet keš sa računara i svih brovsera, zaustavio torente, isključio skype i thunderbird, isključio sve addone u brovserima i testiranje je moglo da počne. Za testiranje sam uzeo 12 sajtova iz google pretrage za koje znam da nikad nisam bio na njima (da slučajno ne bi ostalo nešto u kešu). Posle toga sam lepo izračunao prosek vremena potrebnog za učitavanje i rezultati su sledeći:- Opera 12.12: 4.78s- Chrome 24: 4.92s- Firefox 18: 4.12s- IE 10: 5.38sAko mi ne verujete, sve to možete i sami da izmerite...
(abc, 26. januar 2013 12:19)
Koliko ti lupa :) To je nevidjeno prvo za win 7 i nema jos full verzija IE10,postoji samo za win 8 :) A opera je najsporija od svih brosvera :) Razmisli pre nego sto počne nesto da pises,i nadju par testova na netu pa usporedi i napisi koji su,a ne da uzmes ti stopericu i meris :) Ne budi smesan :)

nemanja

pre 11 godina

Navike se tesko menjaju a kako IE ne koristim skoro 7 godina ne vidim kako ce da mene ( i meni slicne) ubede da se predomislim. Sigurno je da su uradili dobar posao ali Mozila i Chrome su zakon.

Vladimir

pre 11 godina

Ovi koji se podsmevaju IE10 nisu svesti koliko ispadaju glupi. Oni su zapravo kompjuterski neobrazovani i zasluzuju da zive ispod kamena ispod koga zive. Chrome je najbolji browser trenutno o tome nema govora (KORISTIM GA KAO PRIMARNI BROWSER!), ali je IE10 odmah iza njega. Cak sta vise je IE10 je nekin 20% brzi u html/css/js izvrsavanju. Webkit dominacija je ono sto mene kao web developera brine ovih dana. Srecan sam sto vidim da se IE krece u pravom smeru. Firefox se takodje opasuljio u zadnje vreme, polako ali sigurno iz verzije u verziju postaje opet dobar. Opera na drugu stranu pada i to rapidno. Po svemu sudeci ce biti ugasena i zamenjena novim browserom baziranim na Webkitu koji trenutno razvijaju. Cak izgleda da ce i ime promeniti te da Opere nece biti uopste.

Elem, reklama je odlicna!

Darko

pre 11 godina

Da li je to onaj browser od koga se svakom web dizajneru diže kosa na glavi (ako je nešto preostalo)? Pa IF statementi lte IE6, gte IE9 itd... A da li IE10 konačno podržava png24 transparenciju bez budženja?

abc

pre 11 godina

Juče sa pročitao vest o IE 10 i odmah me je privukla reklama pa sam ga i skinuo. Posle oko 10 minuta korisćenja hteo sam da zatvorim jedan tab i samo sam dobio poruku Not responding... (inače imam legalan Windows 7 Pro SP1 i sve najnovije apdejte). Za oko 3 sekunde čekanja sve se vratilo u normalu. Odlučio sam da testiram brzinu učitavanja web strana i to na više brovsera. Uzeo sam najnoviji Chrome, Firefox, Operu i naravno IE. Obrisao komplet keš sa računara i svih brovsera, zaustavio torente, isključio skype i thunderbird, isključio sve addone u brovserima i testiranje je moglo da počne. Za testiranje sam uzeo 12 sajtova iz google pretrage za koje znam da nikad nisam bio na njima (da slučajno ne bi ostalo nešto u kešu). Posle toga sam lepo izračunao prosek vremena potrebnog za učitavanje i rezultati su sledeći:
- Opera 12.12: 4.78s
- Chrome 24: 4.92s
- Firefox 18: 4.12s
- IE 10: 5.38s

Ako mi ne verujete, sve to možete i sami da izmerite...

lex kv

pre 11 godina

ne planiramo da krenemo ni na kakvo "putovanje u prošlost" sa IE,pa s toga sa firefox-om i chrome-om hrabro idemo u budućnost :-) :-D

BL

pre 11 godina

" Voleo bih da mi neko objasni sta to TACNO ne valjda na IE 9 i 10, i na osnovu cega se tvrdi da radi losije od ostalih browsera."
ClearType. Ako ne mogu da iskljucim tako iritantnu i ocima neprijatnu stvar kao sto je ClearType IE ne zasluzuje da bude pokrenut a kamoli nesto drugo. Naravno, drugi browseri nemaju nikakav problem sa tim.

Jolene

pre 11 godina

IE 9 je programcina ,osam i nikakvi hromi i druzile ne mogu da mu pridju, za 10 ne znam, al sumnjam, oni su napredovali, sto se vracali nazad?!

bombondžija

pre 11 godina

samo da objasnim svim diletantima koji ovde prosipaju kojekave šeme i gidore, ja sam radio uporedne testove za naš poznati časopis svih pretraživača uključujući netskape comunicator koji sam i sam koristio do 2003god ubedljivu pobedu odneo je ie 9, sa aspekta brzine i brojnih drugih elemenata. bitno je da li koristite odgovarajući ie za vas win, da li radite redovno update win-a i ie-a da li kontrolišete filtere, updajtujete flash, itd itd ! fb nije jedino zašta je namenjen ie! ako meni nesmeta koji ga koristim već 10god svaki dan onda ne znam što vama svima pravi tolike proble

Mili

pre 11 godina

Medju glavnim konkurentima IE-a ne spominju Operu. Vise joj ni za sta ne daju sofrverske podrske. Sta ti je kvaran biznis...inace je Opera najprakticnija i najbrza

lev

pre 11 godina

Sve u svemu era pravih igracaka. :-) Danas bre sve virtuelno. Kad sam video pumparicu uuuuh! Danas verovatno ima da se kupi kod kineza za 200 dindzi, niko to vise ne zeli da ima. I uopste, sve te igracke, niko se vise ne trudi da smislja, kada se danas vise isplati smisliti kako uvaliti nekom sto vise tokena. A opet, ne znaci da smo danas, kad imamo izbor, izabrali bolje. Svi bre nesto frustrirani i neizivljeni.

Morpheus

pre 11 godina

Evo, ja već dva dana muku mučim da podesim IE10. Želeo sam da mu pružim šansu, bio spreman da pređem preko par stvari koje su mi nelogične nakon nekoliko godina korišćenja Opere i Chrome-a - i vratio se na Maxthon, ne mogu više.

- nema blokiranja reklama. Tj. ima, ali kao da nema. Tracking protection sa četiri liste ne blokira sve reklame, a placeholdere za reklame ostavlja na sve strane, izgleda užasno.

- nedostatak speed dial-a sam premostio Favorites bar-om. Nije idealno, ali radi.

- ne može da otvori link u istom tabu pa da ga ubiješ, nema ni opcije za to

- ne radi ENTER na vBulletin forumima (u 2013.? ENTER? Koliko je to teško namestiti?)

- kap koja je prelila čašu je to što na mom sajtu pola fontova ne vidi kako treba, iako je na svim ostalim browserima sve u redu.

Brz je, tu nema polemike, možda čak i brži od Chrome-a 24, Opere 12 i Maxthona 4, koje trenutno imam instalirane, ali mu nedostaje previše stvari koje su danas za većinu korisnika postale standard. Neću da mi browser upravlja surfovanjem po internetu, hoću da bude alatka kojom ću to efikasno obaviti. IE10 to nije.

Morpheus

pre 11 godina

@Gagi990, Opera je oduvek bila jedan od najbržih browsera, verovatno najbrži. Godnama nisam hteo da čujem za drugi browser. Tek u poslednje dve-tri verzije Chrome uspeva da joj parira. Jedini problem Opere je što se previše striktno drži web standarda, pa jedan deo sajtova koji nije usklađen sa tim standardima ponekad ne prikazuje kako treba.

BlackZ

pre 11 godina

IE koristim samo dok skinem Firefox. Moze da bude IE koliko hoce dobar, ja se nikad necu rastati od firefox-a zbog njegovih add-on-a koje koristim u profesionalne svrhe i web programiranju. Imam server na kome drzim oko 19 sajtova i pratim logove posetilaca na svakom sajtu. Mogu vam reci da IE koristi svaki deseti posetilac. Najcesci je Chrome, drugi Firefox, ne retko Opera, a zadnji je IE. Cak i ne praktikujem da u svojim izradama sajtova uopste i optimizujem sajt za IE, buduci da on uvek ima izopacene logike za prikaz layout-a u kodu. Firefox, chrome i opera imaju vrlo slicne logike u citanju koda pa ih samo za njih i pravim. IE ako ih otvori-otvorio ih je, ako ne, nikom nista. Ne pada mi napamet da gubim ceo dan u uklapanju CSS-a samo za IE kad uvek nesto kontrira i prikazuje naopacke. Isto sam primetio da rade i ostali, vecina njih nema "if IE" tagove za CSS koji vaze samo za IE. Statistika tako kaze, ja je samo sledim iz svog iskustva. Ostali po svom izboru, ja znam sta je dobro za mene, ali to veze nema sa IE.

srarting java ...

pre 11 godina

Ja bih u tim '90im radije da vidim Netscape nego IE. Slucajno ili ne, ni tada ga nisam koristio. Reklama je odlicna.

Vladimir

pre 11 godina

Evo upravo radim na sajtu gde Firefox 18.01, IE 10 i Opera 12.12 savrseno renderuju stranu po W3C CSS3 standardima, dok je za Chrome potrebno dodatno pisanje pravila.

Webkit polako postaje ono sto je nekada bio IE.

Gagi990

pre 11 godina

@Gagi990, Opera je oduvek bila jedan od najbržih browsera, verovatno najbrži. Godnama nisam hteo da čujem za drugi browser. Tek u poslednje dve-tri verzije Chrome uspeva da joj parira. Jedini problem Opere je što se previše striktno drži web standarda, pa jedan deo sajtova koji nije usklađen sa tim standardima ponekad ne prikazuje kako treba.
(Morpheus, 26. januar 2013 17:02)
Ne slažem se sa tobom iskreno Opera mi je uvijek bila u srcu davno pre samo koristio nju i Mozillu,ali ona je ok ali uvijek ima ono nesto ali,iskreno Internet Explorer nisam koristio do verzije 9 i sa 10,nisam ga voleo,ali stvarno je fenomenalan,brz i sve,pre sam koristio kad je izašao Chrome,i to sve do verzije 17-18 i onda sam prešao na IE9!Iskreno Chrome 24,Safari 6 i IE10 su dosta bolji nego Firefox 18.1 i Opera 12.12,Opera je meni uvijek bila sto se tiče izgleda najbolja ali uvijek je u svemu stekala isto i Firefox,ako ne srede se uskoro ispasce iz igre,meni je Opera kao i Nokia volim ih ali njihovo vreme slave ako se ne probude ode,zašto da koristimo amerikance kad možemo naše evropljanje!Ja bi iskreno vise voleo Operu!I ne razumem zašto Opera ne pusti Operu Mobile na iOS kad su vec Mini,jer iskreno pre bi njega koristio,jer na bratovom androidu ima i opera mobile i mini i mobile dosta je brza i ima operu turbo!I da pusti na Windows Phonu 8 :)